• Odakle potiče milkšejk?

    Odakle potiče milkšejk?

    Milkšejk je danas jedna od omiljenih poslastica mladih, međutim, originalni recept sigurno ne biste ponudili svom detetu. Reč milkšejk prvi put se javlja u britanskim novinama 1885. godine. Originalni recept sadržao je jaja i viski. Milkšejk kakvog danas poznajemo javio se nešto kasnije- oko 1900. godine. Dodat je jedan sastojak koji je zauvek promenio recept, a reč je o sladoledu.

     769
  • Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Ako želite da na plaži izgledate savršeno, sada je krajnje vreme da počnete sa vežbanjem.

    Prilikom odabira rekreacije potrebno je da uzmete u obzir ono što želite da postignete sa vežbama, ali i vaše predispozicije i karakter. Ako se odlučite za vežbe koje ne odgovara vašoj kondiciji, biće vam izuzetno teško i verovatno ćete brzo odustati od treninga. Ako se odlučite za neki grupni sport, posavetujte se sa trenerom koji je optimalan trening za vas. A da vam treniranje, odnosno održavanje zdravlja i ulepšavanje tela, ne bi dosadilo, izaberite sport koji vam je najzanimljiviji. Ne morate da idete samo na aerobik, postoji akvabik, vožnja rolera, plivanje, trčanje. Šta god da izaberete, odabrali ste zdravije i lepše telo, koje će leto da dočeka spremnije nego ikada.

    Da biste bolje razumeli vrste treninga, potrebno je da znate da se svi oblici vežbanja dele na aerobne i anaerobne, tačnije sve zavisi koliko je kiseonika u telu prisutno dok se sagorevaju kalorije.

    Aerobne vežbe: Dok radite aerobne vežbe, organizam koristi kiseonik prilikom sagorevanja. Reč je o vrlo energičnom obliku treniranja, koje uključuje velike grupe mišića. Intenzivira se rad srca, pluća i mišićnih ćelija. Trebalo bi da traju najmanje 30 minuta u kontinuitetu, a intenzitet vežbanje je oko 60-80 odsto maksimalne frekvencije srca. Ova vrsta treninga ne boli, već izaziva znojenje i brzo disanje. Aerobno vežbanje čine: trčanje, vožnja rolera, aerobik, plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, kik boks...

    Anaerobne vežbe: Anaerobno vežbanje ne izgara masnoću kao aerobno, ali jača mišiće. Ove vežbe uključuju kratke ispade energije bez prisustva kiseonika, posle čega sledi kratki period odmora. Anaerobno vežbanje: tegovi, trbušnjaci, sklekovi.

    Formula za brzo mršavljenje postoji! Zove se intezivno vežbanje. Da biste izgubili masne naslage, vaš puls tokom vežbanja treba da bude na 75 do 80 odsto maksimuma, što se smatra umerenim intenzitetom. Biće dana kada će vaše telo da traži olakšanje (oko 65 odsto vašeg maksimuma) i to treba da poštujete. Kako da znate koja vam je mera? Postoji jednostavan način da znate koliko vaš organizam može da izdrži. Uradite mali test i sve zabeležite. Napravite skalu od 0 do 10, gde će 0 da odgovara vašem naporu dok ležite na kauču, a 10 trčanju kao da se borite za život. Na početku, vaš intezitet vežbanja treba da bude nizak, a kasnije možete da idete od umerenog do visokog. Pogledajte vašu skalu zamaranja koju ste napravili i počnite: - podeok 3 na vašoj skali -reč je o niskom intenzitetu vežbanja. Možete da pevušiti dok vežbate. - podeok 5 na vašoj skali - reč je o umerenom intenzitetu. Ne možete da pevate, ali možete da govorite. - podeok 7 na vašoj skali - reč je o visokom intenzitetu vežbanja. Jedva možete da progovorite reč sa svakim udisajem. Dakle, vežbajte samo i isključivo prema vašoj skali, odnosno kondiciji.

    Preporučene vežbe: Ako želite brzo da izgubite kilograme i niste sasvim bez kondicije, evo programa vežbi koje preporučuju fitnes treneri za brzo gubljenje kilograma. Reč je o vežbama koje radite kod kuće ili u teretani.

    Kod kuće - Kružni trening visokog intenziteta bez tegova treba da traje 20 minuta: izmenjujte serije pokreta gornjeg i donjeg dela tela; odmorite se 30 sekundi nakon svake serije. - Trčanje treba da traje 30 minuta: lagano trčite 6 minuta, a onda napravite 16 serija sa 30 sekundi sprinta i 60 sekundi laganog trčanja.

    U teretani - Steper, 30 minuta; - Trčite 12 minuta: napravite 6 serija od 60 sekundi sprinta visokog intenziteta i 60 sekundi laganog trčanja. - Vežbajte, 6 minuta: po minut odvojte za trbušnjake, čučnjeve, poskoke; sve ponovite još dva puta.

     

    izvor: vrnjackabanja.biz

     4789
  • Prednosti kozjeg mleka

    Prednosti kozjeg mleka

    Jedna od glavnih prednosti kozjeg mleka je činjenica da smiruje stomak. Odnosno, ukoliko imate upalu creva preporučuje se redovno konzumiranje ove vrste mleka.

    Preporučuje se za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća i može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa.

    Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za zdravlje kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet.

    Podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe, pa se preporučuje ljudima koji pate od anemije.

    U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, velik broj vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze.

    U novije vreme, preporučuje se u prevenciji alergija na proteine kravljeg mleka ili druge alergene koji su česti kod odojčadi i male dece.

     1650
  • Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Vlašac

    Odlična kombinacija rado upotrebljavana prilikom pripreme brojnih jela francuske kuhinje. Zbog svog pikantnog ukusa, vlašac udružen sa estragonom idealan je za pripremu piletine ili brojnih namaza.

    Peršun 

    Idealan kontrapunkt estragonu. Najbolje doprinose aromi supa i čorbi na bazi paradajza.

    Korijander

    Zajedno sa estragonom, koristi se zarad punoće arome morskih jela.

    Majčina dušica

    Aromatični listovi ove biljke imaju svoj poseban ukus koji se koriste udruženi sa estragonom pri pečenju povrća.

    Anis

    Mešaju se u slatkišima jednako koliko i u brojnim glavnim jelima francuske kuhinje.

     988
  • Luk i med - dobitna kombinacija

    Luk i med - dobitna kombinacija

    Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...

     1192
Poslužiti uz krekere, tost hleb, uštipke...
Količinu kukuruza prilagodite svojim potrebama!
Zdravija varijanta ove ukusne grickalice koju svi volimo. Odmah napravite duplu meru!
Strana 9 od 1737