• Kako da brzo rashladite piće?!

    Kako da brzo rashladite piće?!

    Ako se pitate kako da tokom nesnosnih letnjih vrućina na brzinu ohladite omiljeno piće onda ste na pravom mestu pošto sledi par korisnih saveta.

    Najneefikasniji način je da se piće stavi u frižider pošto ćete tako morati da sačekate više od 45 minuta da bi piće dostiglo prijatnu temperaturu. Ipak, sa druge strane ako ste disciplinovani i svoje napitke uvek držite u frižideru onda Vi i nemate problem sa rashlađivanjem pića pa je za Vas stavljanje piće u frižider najbolje rešenje.

    Oni zaboravniji mogu da se posluže trikom i da da flašu obmotaju papirnom salvetom ili ubrusom i da je stave u zamrzivač. Na ovaj način Vaše piće će se rashladiti za dvadesetak minuta. Međutim ova tehnika ima i svojih negativnih strana, jer ako piće zaboravite u zamrzivač može se lako desiti da se u potpunosti zamrzne i postane neupotrebljivo ili još gore, ako je flaša puna da ista pukne!

    Za sam kraj najefikasniji način je da piće ohladite kockama leda. Istina, kocke leda mogu da razblaže Vaš napitak ali ako ga konzumirate brzo do toga neće doći. Naravno, ova tehnika podrazumeva da ste prethodno stavili vodu u zamrzivač kako bi se formirale kocke leda :)

     9943
  • Koju hranu treba izbegavati nakon treninga?

    Koju hranu treba izbegavati nakon treninga?

    Počeli ste redovno da trenirate ali ste posle treninga gladni i imate nedoumicu šta bi ste smeli da pojedete. Najbolje bi bilo da kombinujete vodu, složene ugljene hidrate i umerenu količinu proteina. Kada završite sa vežbanjem potrebna vam je hrana koja će postepeno dići nivo šećera u krvi.

     7101
  • Večera: šta jesti, a šta izbegavati?

    Večera: šta jesti, a šta izbegavati?

    - Polovina obroka bi trebalo da bude na bazi voća ili povrća.

    - Vodite računa o unosu belančevina.

    - Koristite više začina i svežih biljaka kako biste smanjili količinu masti i soli.

    - Što više zelenog povrća u vidu salata.

    Izbegavajte:

    - Izbegavajte prženu hranu.

    - Salate sa kremastim prelivima na bazi majoneza.

    - Obroke bazirane na crvenom mesu.

    - Testo.

    - Vodite računa da unos dodatnih soli, masti i šećera svedete na minimum.

     684
  • Ekscentrične navike književnika u XIX veku

    Ekscentrične navike književnika u XIX veku

    Umetnici i danas važe za veoma ekscentrične i jedinstvene pojedince. Umetnici u eri romantizma ne razlikuju se mnogo po tom pitanju. U nastavku ćemo videti neke od najzanimljivijih navika u ishrani, koje su praktikovali ljudi čijim se delima divimo i stotinama godina kasnije.

    Persi Šeli – prema današnjim standardima, njegovo vegetarijanstvo nije toliko neobično. Međutim, ako se u obzir uzme era u kojoj je živeo i stvarao, Šelijevo odbijanje da konzumira meso bilo je nešto vredno pomena. Ovaj pisac smatra se prvim slavnim vegetarijancem (iako je kasnije u životu ponovo počeo da se hrani mesom).

    Lord Bajron – poznato je da je ovaj velikan imao problema sa telesnom masom, a jedan od načina na koji je pokušavao da je kontroliše bila je dijeta koja se sastojala od suvih biskvita i vode ili krompira kuvanog u sirćetu. Bajron je smatrao da sirće poboljšava probavu i pomaže u mršavljenju. Pridržavajući se ovog režima, on je za pet godina smršao oko 30 kilograma.

    Čarls Dikens – sjajni pisac bio je dobar poznavalac hrane, a njegova navika bile su pečene jabuke. Dikens je verovao da jedna pečena jabuka dnevno tokom plovidbe sprečava morsku bolest.

    Volt Vitmen – on nije smatrao svoj dan uspešnim ako za doručak nije jeo meso i ostrige. Verovao je da mu samo takav obrok daje dovoljno energije za početak dana i omogućava britkost uma.

     1150
  • Simptomi nedostatka vitamina E

    Simptomi nedostatka vitamina E

    Nizak nivo vitamina E može izazvati mišićnu slabost. Od suštinskog je značaja za centralni nervni sistem. Njegov nedostatak rezultira oksidativnim stresom koji utiče na otežano hodanje i koordinaciju. Takođe može doći do oštećenja određenih neurona što dalje prouzrokuje otežanu sposobnost prenosa signala. Prouzrokuje i pogoršanje vida i oslabljenost imunog sistema.

     535
Jako ukusne korpice.
Brz i ukusan dezert u časi.
Zanimljivo i ukusno pecivo.
Hleb pečen u zemljanom pekaču ima poseban ukus.
Jednostavan i brz za pravljenje. Prava poslastica...! :)
Strana 9 od 1368