• Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Odgovor leži u četiri jednostavna koraka:

    1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

    2. Obložite posudu folijom ili papirom za pečenje.

    3. Obložite povrće maslinovim uljem ali tako da ne koristite više od jedne kašičice ulja za svaku šoljicu povrća. Koristite i začine: ruzmarin ili bosiljak, peršun, so, biber.

    4. Pecite sve dok povrće blago porumeni. Ukoliko tokom pečenja povrće počinje da se suši, prelijte ga sokom od jabuke ili omiljenim dresingom.

     1211
  • Zašto su jagode dobre za kožu?

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Jagode su voće čiji izgled, ukus i miris budi sva čula.
    Ali to nije jedini razlog zašto treba da konzumiramo jagode.
    Jagode imaju antioksidantno delovanje i sadrže veliku količinu Vitamina C što ih čini veoma dobrim za našu kožu.

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Pored antioksidantnog delovanja jagode imaju visok sadržaj Vitamina C, prehrambenih vlakana i folne kiseline.
    Šta to znači za našu kožu, telo, um i generalno zdravlje?
    Konzumiranjem jagoda pre svega čistimo organizam, regulišemo probavni sistem, štitimo debelo crevo, izbacujemo toksine. Pored toga regenerišemo ćelije, borimo se protiv slobodnih radikala.
    Čistimo, izbeljujemo Ii zatežemo kožu, jačamo imunitet, štitimo se od bolesti kao što je kancer. Takođe jagode pomažu u zaštiti od UV zraka, i prilikom izbeljivanja kože i zuba.

     

    Kako možemo iskoristiti sveže jagode za lepšu i zdraviju kožu?

     

    Prirodna maska za lice od jagoda

    • 2-3 sveže ispasirane jagode
    • 2 kašičice jogurta
    • 1 kašičica meda

    Sve sastojke dobro izmešajte i nanesite na prethodno očišćeno lice. Jagode možete slobodno ispasirati viljuškom, smesa može biti i malo grudvasta. Smesu nanesite na lice i držite desetak minuta. Naravno možete je naneti i na vrat i dekolte. Potrudite se da sastojci budu što kvalitetniji, ukoliko je moguće domaći ili organskog porekla.

    Jogurt će doprineti hidrataciji kože i učiniće je mekanom i glatkom, a u kombinaciji sa medom i jagodama će dezinfikovati lice i ublažiti infekcije ili akne. Takođe ova prirodna maska je odlična i za izbeljivanje kože. Znači da sumiramo zašto su jagode dobre: izbeljivanje, protiv upala, čisti pore, umanjuje bore, hidrira kožu.

    A bilo vam je potrebno samo 15tak minuta za ceo ovaj proces.

    Kako izbeliti zube uz pomoć jagoda?

    Jagode su odlične i za izbeljivanje zuba. Dok držite masku za lice uzmite par većih jagoda, prepolovite ih i pre nego što ih pojedete dobro protrljajte zube.

    Kako ukloniti podočnjake na prirodan način uz pomoć jagoda?

    Očistite jednu činijicu jagoda, jednu veću iseckajte na kolutove i naređajte ispod očiju a ostale slatko pojedite dok ležite i čekate da jagode odrade svoje.

    Prirodni piling za telo od jagoda

    Za ovaj predivni piling vam je potrebno ½ šolje šećera, 4-5 zrelih mekanih jagoda i 3 kašičice maslinovog ulja.

    Sve lepo ispasirajte viljuškom i pre tuširanja blago ispilingujte celo telo. Ovaj prirodni piling sa jagodama će osvežiti, hidrirati i omekšati vašu kožu.

    Iskoristite sezonu jagoda maksimalno i potrudite se da uvek koristite proverene i kvalitetne namirnice.

     

     

     1431
  • Jabukovo sirće protiv peruti

    Jabukovo sirće protiv peruti

    Jabukovo sirće poznato je u svetu zdrave ishrane po svojim lekovitim svojstvima. Budući da ima dovoljno kiselosti u sebi, ono ne samo da pomaže u uklanjanju peruti već otežava rast gljivica koje i dovode do perutanja kože glave. Napravite rastvor od pola čaše vode i pola čaše jabukovog sirćeta i uz pomoć boce sa raspršivačem nanesite na kosu nakon šamponiranja. Ostavite da odstoji 15 minuta pre ispiranja. Ovaj proces ponovljajte dva puta nedeljno i nakon mesec dana primetićete rezultate.

     606
  • Pohvala sardini

    Pohvala sardini

    Postoji koncenzus među nutricionistima da bismo svi trebali da jedemo manje mesa i više ribe. Za većinu ljudi to znači više tune, lososa ili sl. Međutim, sa tom ribom postoji problem - obe su velike vrste, treba im nekoliko godina za uzgoj, godina tokom kojih se u velikom broju desi da upiju više žive nego što je zdravo, zato postoje nedeljni limiti konzumiranja ove ribe (posebno za decu i trudnice).

    I za ovo postoji rešenje - sardine. Ovi potcenjeni rođaci haringe su nešto što često preskačemo u supermarketu, na sopstvenu štetu.

    Ono što treba da znate o sardinama - mogu se jesti sa sve kostima, obično se jedu iz konzerve (ali mogu se naći i grilovane, posebno u području Mediterana). Zahvaljujući tome što su male i što im se ishrana sastoji od planktona, sardine ne sakupljaju teške metale u sebi.
    Što se hranljivih materija tiče, sardine su hit. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, vitaminom B12, proteinima (jedna konzerva sardina zadovoljava gotovo polovinu dnevnog preporučenog unosa), njihove mekane kosti pune su kalcijuma.

    Negativno je to što konzervisane sardine sadrže dosta soli i holesterola.

    Imajte ovo na umu sledeći put kad budete krenuli u kupovinu.

     1868
  • Supa od kokoške - mnogo drugačije spravljena iz 1938.

    Supa od kokoške - mnogo drugačije spravljena iz 1938.

    Dok smo čistili tavan, budućeg poslovnog prostora Centra za energetsku efikasnost CEFIX, naleteli smo pored gomile starih časopisa i dnevnih novina, na recepte iz davne 1935., 1936., 1937... Recepte je sakupljala Čisko Emilija iz Srpske, Nemačke i Mađarske štampe. Neki od recepata su i energetski efikasni!

    Drage bake, mame, supruge, devojke i ćerke, znam da ćete odmah kada vidite da se radi o receptu: "Supa od kokoške" prokomentarisati kako to sve domaćice i žene znaju, e pa žao mi je, ali ovakvu supu ni jedna od Vas nikada spremala nije, ako jeste, duboko se izvinjavam...  

    Supa od kokoške - recept je objavila Politika, 13. februara1938.

    SupaOdKokoskeClanak

    Uhranjenu, masniju kokošku očistiti od perja i droba, oprati, pa je celu metnuti u lonac, naliti hladnom vodom i polako kuvati, kao svaku supu. Gotovu supu ostaviti da se staloži, pa je zatim procediti i u nju zakuvati kobasice od pirinča i kokošijeg mesa, koje treba praviti na ovaj način: testo zamesiti kao za rezance za supu. Iseći od testa pravougaonu parčad 10 santimetara dugačku, a pet široku. Obariti sa malo supe pirinač i dodati u njega sitno iseckano kokošije meslo ili kad se ne pravi kokošija supa, onda može i teleće meso. Meso, pirinač, jedno celo jaje i so izmešati i od nadeva praviti male kobasice, stavljati ih na svako parče isečena testa i zamotati ih u testo. Svaku kobasicu premazati belancetom. Na štednjak (ukoliko koristite šporet Smederevac, onda je recept i energetski efikasan) staviti mast u šerpu, pa kada se ona dobro zagreje, spuštati kobasice od mesa i pirinča i pržiti ih na vreloj masti, dok ne postanu žute. Pred samo iznošenje na sto, staviti ih u čorbaluk i preliti proceđenom supom, pa odmah služiti.

    Centar za energetsku efikasnost - CEFIX

     13341
Spolja reš a unutra fino meka.
Pica idealna za ljubitelje zaljućene hrane.
Salata koja daje energiju.
Strana 9 od 1601