• Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     1860
  • Čokoladni listići

    Čokoladni listići

    Japanska kompanija koja se bavi proizvodnjom čokolada, predstavila je svoj novi proizvod: listiće topljene čokolade. Inspirisani listićima topljenog sira, tim okupljen oko „Bourbon" kompanije je izjavio su da su čokoladni listići samo jedna od ideja. Predlažu da ih stavite u palačinke, krekere, kolače ili ih umotate u jagode. Za sada čokoladne listiće možete kupiti jedino putem interneta, a minimalna porudžbina je pet pakovanja. Cena ove slatke porudžbine je 3.240 jena, odnosno oko 27 dolara.

     1550
  • Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Jedna od osnovnih alergijskih reakcija na jabuke su pojava plikova u ustima. Neki proteini u voću i povrću veoma podsećaju na polen koji izaziva alergije kod nekih ljudi. Ovaj sindrom obično se javlja tokom puberteta ili u zrelim godinama. Simptomi zahvataju usta, grlo, uši i usne. Ne postoji lista opštih simptoma jer mogu varirati od svraba do osipa i plikova. Neki od njih uključuju i problem sa disanjem ili bolom u grlu što može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

    Dve posebne vrste sezonskih alergija mogu izazvati reakcije na jabuke. Simptome možete sprečiti njihovim kuvanjem ili zagrevanjem.

     3588
  • Sirak – peta najvažnija žitarica sveta

    Sirak – peta najvažnija žitarica sveta

    Sirak je rod brojnih biljnih vrsta iz porodice trava. Potiče iz tropskih i suptropskih regija širom sveta. Iako postoji više od 30 različitih vrsta, samo jedan se koristi u ishrani. Koristi se i u proizvodnji alkoholnih pića i biogoriva. Smatra se petom najvažnijom žitaricom. Bogat je esencijalnim hranljivim materijama. Izuzetno je visok nivo niacina, riboflavina, tiamina, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma i gotovo pola preporučenog dnevnog unosa proteina. Utiče na zdravlje kostiju i sprečava pojavu osteoporoze i artritisa. Prisustvo vlakana je od velikog značaja za zdravlje srca i digestivnog trakta.

     960
  • Prirodni lekovi za kašalj

    Prirodni lekovi za kašalj

    Kašalj predstavlja snažno i glasno izbacivanje vazduha i sluzi iz disajnih puteva, brzinom čak 120–160 km na sat. Vazduh pri tome prolazi kroz bronhije i dušnik kao kroz
    usku pukotinu i zbog velike brzine sa sobom odnosi i prisutne strane čestice – prašinu i mikroorganizme. U pravo zbog uloge čišćenja disajnog puta od stranih čestica, refleks kašlja neophodan je za život. Međutim, osim odbrambene funkcije, kašalj je i simptom različitih bolesti disajnih organa.

    Naročito je učestao u zimskim mesecima kada je redovni pratilac virusnih i bakterijskih infekcija. Za ispravnu terapiju kašlja važno je utvrditi ne samo uzrok nego i njegove osobine: da li je akutni ili hronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suvi.

    Mešavina od naribanog rena i iste količine meda (po jedna kašičica) deluje preventivno protiv astmatičnih napada. Odlično rastvara i izbacuje šlajm i ublažava nadražaje na kašalj.

    Kao i svaka biljka koja sadrži veće količine biljne sluzi, praziluk pomaže kod izbacivanja šlajma iz organa za disanje. U narodnojmedicini koristi se sledeći lek protiv kašlja: praziluk se sitno isecka, sasvim malo prokuva u mleku i ohladi. Doda mu se med, a sastojci dobro istucaju i izmešaju. Dnevno se uzima više supenih kašika na dan.

    Ako se crni luk isprži na masti i masa, što je moguće toplija, stavi na grudi (ili se dobro utrlja), smekšava se tvrd, gotovo nerastvorljiv šlajm, a često se sprečava i upala pluća (ili pomaže ukoliko upala postoji). Veoma je korisno je da se ovaj melem kombinuje sa unutrašnjom primenom nekog čaja (ili mešavine) za iskašljavanje.

    Čaj od cveta lipe odličan je za izbacivanje šlajma iz disajnih puteva. Višednevna kura ovim čajem, naročito dobro leči bronhijalni katar (nataložen u toku zime), kao i hronični (dugotrajni) kašalj. Svojstvo ovog čaja da izaziva znojenje, posebno je važno kod influence i drugih nazeba. U ovim slučajevima pije se vruć čaj ujutru i uveče, pripremljen tako što se dve čajne kašičice cveta preliju sa pola litra ključale vode, ostave 5–10 minuta i procedi. Čaj se zaslađuje supenom kašikom meda i dosta limunovog soka.

    Čaj od koprive je dobro pomoćno sredstvo za eliminisanje prekomerne sluzi iz organa za disanje, koje istovremeno čisti organizam od nagomilanih otrova. Supena kašika suvog lista koprive popari se šoljom ključale vode, ostavi 10 minuta i procedi. Dnevno se konzumiraju
    dve šolje nezaslađenog čaja (ujutru i uveče). Ovaj čaj preporuč uje se protiv svih akutnih bolesti
    pluća i tada se obilno zaslađuje medom.

    Kupka pripremljena od ovsene slame veoma je korisna protiv plućnog šlajma i teškog disanja. Kupka pomaže i protiv telesne nemoći, tuge, apatije, nervne razdražljivosti, koja često prate ova stanja.
    Priprema: prvo se skuva čaj tako što se 2 kg slame prelije sa 4 litra vode i kuva oko pola sata. Čaj se procedi i doda vodi za kupanje. Još veći efekat kupke je u kombinaciji sa odvarom od zrna ovsa. Po izlasku iz kupke treba se dobro obrisati, odmah leći u krevet i popiti šolju vrućeg odvara. On će dodatno ugrejati organizam i izazvati lagano znojenje. Posle jednog sata preporučuje se lagana šetnja na vazduhu. Ako se ova terapija redovno primenjuje (više nedelja) i poštuje dijetalni režim predviđen za određenu bolest, tokom vremena
    nastupiće znatno poboljšanje, a u nekim slučajevima moguće je i izlečenje.

    Odvar od zrna ovsa priprema se tako što se 60 g integralnog zrna kuva u 1,5 litar vode, sve dok ne ispari pola litra tečnosti. Odvar se procedi, zašećeri i popije u toku 24 časa. Odvar od zrna je pored ostalog, izvanredan diuretik, pomaže da se izbace otrovi iz organizma, posebno oni koji se pojavljaju za vreme zaraznih bolesti.

    Odvar odmlevene ljute paprike pomaže protiv upale krajnika. Koristi se kao vodica za grgorenje korisna je protiv upale krajnika, paradentoze, kao i lošeg zadaha iz usta koji obično prati ove
    bolesti. Odvar se priprema tako što se gram ljute paprike u prahu stavi u četvrt litra ključale vode da vri 5 minuta. Zatim se odvar poklopi, ohladi i koristi po potrebi.

    Izvor: stvarukusa.rs

     15427
Jednostavno i brzo za spremanje, ukusne i pogodne za slavlja.
Brzo i lako.
Recept sam pročitala na FB i napravila kolač, hvala Valentina Cesljar Jakimov za dozvolu da ga objavim :-)
Ovo je recept moje ujne, gibanica koju rado pravim <3
... ili kako bi moja mama kazala "Kolači sa sirom".
Strana 9 od 1536