• Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Ukoliko su arterije zapušene, onemogućen je i pravilan protok krvi kroz telo što je neophodno za opštu funkcionalnost. Na taj način, arterije dalje blokiraju protok krvi što može dovesti do potencijalnog srčanog udara. Blokirane arterije mogu uzrokovati niz drugih problema koji se kreću od vrtoglavice do oštećenja organa, kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara... Usredsredite se na poboljšanje cirkulacije i otkrićete da se ćelije brže obnavljaju, koža se lakše bori sa bakterijama i potencijalnim infekcijama...

    Vrbina kora – sadrži salicin koji je vrlo sličan aspirinu, a korišćen je još od 400 godine nove ere za ublažavanje bolova.

    Koren đumbira – poznat kao vazodilatator, đumbir utiče na prokrvljenost ali i zdravlje digestivnog sistema. Pridodaju mu se i antiinflamatorna svojstva zbog kojih je idealan ukoliko se borite sa prehladom ili gripom.

    Peršun – popularan dodatak mnogim jelima je zdraviji nešto što ste mislili! Sadrži i vitamin C i B12 koji su takođe od značaja za cirkulaciju.

    Aleva paprika – korišćena je u medicinske svrhe hiljadama godina. Zahvaljujući kapsaicinu – ublažava jake bolove poput glavobolja i zubobolja, ali utiče i na pravilnu cirkulaciju.

    Ginko – jedna od najstarijih vrsta drveća na svetu. Snažan je antioksidant i tradicionalno je korišćen za probleme sa cirkulacijom i poboljšanje kognitivnih funkcija.

     843
  • Negujte lice prirodnim sastojcima

    Negujte lice prirodnim sastojcima

    Problematična koža lica često ume da zada glavobolje, a kreme za negovanje su sve skuplje i pune neprirodnih hemikalija koje mogu dodatno da iziritiraju kožu. Zavirite u špajz ili frižider i tu ćete sigurno naći sastojke koje svakodnevno koristite, a za koje možda niste ni znali da su odlični za kožu vašeg lica.

    1. Med - kašika meda svakog dana odlična je za celokupan izgled bilo kojeg tipa kože, ali ako imate izrazito suv ili mešoviti tip kože, od ovog čudesnog sastojka možete napraviti odličan piling za lice. Potrebno je samo da uzmete malo meda na vrhove prstiju i time masirate kožu par minuta. Na kraju ostavite da deluje 10 minuta i isperite mlakom vodom.

    2. Smokve - odlična su zamena za med i postižu se slični rezultati. Uzmite dve smokve i izvadite unutrašnjost, pomešajte sa malčice meda i masirajte lice dva minuta i isperite.

    3. Mleko - već vekovima predstavlja omiljeni prirodni sastojak kojim se neguju žene širom sveta. Prvo se umijte, stavite malo mleka na vatu i utrljajte na lice. Nemojte ispirati. Jednom nedeljno se možete i umiti mlakim mlekom i nakon par meseci će koža biti vidno mekša i sjajnija.

    4. Avokado - savršen je za izrazito suvu kožu. Zgnječite jedan avokado i umasirajte na lice, te ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga, isperite kožu sa mlekom, pa na kraju sa vodom.

    5. Banana - ima slično delovanje na suvu kožu kao avokado, a i postupak je isti. Zgnječite unutrašnjost banane, umasirajte na lice i ostavite da odstoji, te isperite mlekom i vodom.

    6. Bademi - za dehidriranu kožu, prvo izmasirajte lice kašičicom bademovog ulja, pa napravite piling tako što ćete pomešati malo mleka i i usitnjenog badema. Na kraju isperite mlekom, pa vodom. Bademi su puni vitamina E koji je najbitniji sastojak za lepu i dehidriranu kožu lica.

    7. Masline - takođe su odličan izvor vitamina koji će goditi vašoj koži. Zgnječite tri ili četiri masline i utrljajte na vlažnu kožu. Ostavite sve dok se ne osuši, pa isperite. Maslinovo ulje je posebno dobro za kosu suvu kosu - nakon pranja, utrljajte par kapi maslinovog ulja na krajeve i nemojte ispirati.

    8. Papaja - nije baš često na našem meniju, ali počastite sebe s vremena na vreme ovim egzotičnim voćem koje će dati vašem licu sjaj i hidrataciju. Isecite papaju uzduš, izvadite koštice, zgnječite mesnati deo i pomešajte sa malo mleka, te stavite na lice i ostavite da odstoji par sati, ako ne i tokom cele noći.

    9. Smeđi šećer - odličan je za čišćenje problematične kože sklone aknama, kao i za otčepljenje pora. Pomešajte smeđi šećer sa malo gustog jogurta i time trljajte lice, pa isperite. Još jednom ponovite postupak i ostavite da odstoji 10 minuta.

    10. Aloe vera - ova biljka odlična je za problematičnu, masnu kožu i umiruje crvenilo. Iscedite gel iz lista aloe vere i umasirajte u lice. Ostavite par minuta i isperite na kraju sa što hladnijom vodom.

     829
  • Skupi alkoholni kokteli - napravite ih sami!

    Skupi alkoholni kokteli - napravite ih sami!

    Dok zimi uglavnom posežemo za kuvanim vinom ili kuvanom rakijom, leto je pravo vreme za osvežavajuće alkoholne koktele! No, postoji jedan problem - dosta su skupi (i u maloprodaji a i u kafićima). Zato se ne ustručavajte i probajte i sami da napravite svoj omiljeni koktel, isplativije je! Ne morate se striktno držati pravila, igrajte se sastojcima, bojama i oblikom čaša u kojima ćete servirati, ko zna, možda i izmislite neki novi popularni napitak :)

    Sex On The Beach
    Sastojci: za jednu veliku čašu je potrebno 200ml soka od brusnice, 100ml soka od narandže, 75ml vodke i 75ml likera od breskve.
    Samo zmiksajte sve sastojke u šejkeru, a na kraju možete obojiti grenadinom. Servirajte sa puuuno leda!

    Pina Colada
    Sastojci: 50ml belog ruma, 25ml kokosovog krema, 25ml bilo kojeg običnog krema ili šlaga, 200ml soka od ananasa.
    Pomešajte sve sastojke sem običnog krema, njega dodajte na kraju pri vrhu čaše.

    Woo Woo
    Sastojci: 25ml likera od breskve, 25ml vodke i 50ml soka od brusnice.
    Izmiksujte prvo liker i vodku, pa tek na kraju dodajte sok od brusnice. Na kraju čašu ukrasite četvrtinom limete

    Mojito
    Sastojci: pola limete (isecite na četiri dela), pet listova mente, kašičica šećera, 50ml ruma, soda voda i po želji par jagoda.
    Prvo stavite limetu, listove mente i šećer u čašu i usitnite i pomešajte što više možete. na kraju dodajte rum i tek malo soda vode. Na kraju, možete dodati i komadiće jagode.

    Martini
    Sastojci: 75ml džina i 15ml suvog vermuta
    Mešajte u posudi ova dva satojka nekih pola minuta, zajedno sa ledom. Na kraju dodajte maslinu, a ako dodate i sok od masline, dobićete čuveni dirty martini.

    Cuba Libre
    Sastojci: pola limete, 60ml svetlog ruma (najbolje bakardi) i čaša koka kole.
    U čašu punu leda dodajte rum, zatim iscedite unutra limetu, i na kraju dopunite kolom.

     1239
  • Evo zašto treba biti ljubitelj čaja

    Evo zašto treba biti ljubitelj čaja

    Iako je često mišljenje da čaj služi samo da se ugreješ nakon ledenog zimskog dana, studije pokazuju da je njegova uloga u očuvanju zdravlja mnogo veća nego što smo ranije slutili. Čaj pomaže u ublažavanju simptoma nekoliko bolesti, a u ovom tekstu ćemo pokazati za šta je sve ovaj napitak koristan i zašto treba da postanete ljubitelj čaja, ako to dosad niste bili.

    Čaj pomaže u prevenciji od razvitka kardiovaskularnih bolesti i snižava nivo LDL holesterola.

    Čaj je delotvoran u prevenciji i lečenju degenerativnih neuroloških oboljenja, poput Alchajmerove bolesti. Polifenoli iz čaja sprečavaju degeneraciju neurotransmitera, a dve šolje zelenog čaja dnevno poboljšaće vam pamćenje i sposobnost za učenje.

    Antioksidanti iz zelenog čaja delotvorni su u poboljšanju imunog sistema, a ovaj čaj treba da konzumiraju ljudi koji imaju infekcije izazvane stafilokokom i streptokokom, kao i osobe koje pate od upale pluća.

    Čaj poboljšava čvrstinu i izdržljivost kostiju, tako da je odličan u prevenciji osteoporoze.

     970
  • Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Ako čaj koristite isključivo kao topli napitak tokom zimskih dana, grešite. Vrhunski američki kuvar Helaina Hovitz otkriva za sajt Reader's Digest nekoliko zanimljivih načina kako da izvučete maksimum iz listića čaja:

    - Kada pravite pastu, rižoto, ili ovsenu kašu, koristite čaj umesto vode. Na primer, probajte da skuvate prinač u čaju od limuna, ili ovsenu kašu u bilo kojem voćnom čaju. Prijatno ćete se iznenaditi ukusom! Pri tom, u ovsenu kašu se često dodaje šećer ili neki drugi veštački zaslađivač, a u ovom slučaju za tim nema potrebe.

    - Skuvajte omiljeni čaj, ostavite ga da se rashladi i potom stavite u zamrzivač u obliku kocki. Ove ukusne ledene kocke potom možete staviti u bilo koji sok ili frape. Na primer - stavite ledene kocke čaja od mente u limunadu ili koka kolu. Idealno je za vrele letnje dane!

    - Dodajte prstohvat mlevenog čaja u čorbu zajedno sa drugim začinima. Pileća čorba sa dodatkom malo zelenog čaja je posebno ukusna i vekovima se već nalazi na meniju žitelja Istočne Azije.

    - Napravite neobičnu marinadu za grilovano meso ili ribu: izmešajte mleveni crni čaj, malo soli, djumbir, mleveni beli luk i čili, sve ovo dodajte u malo maslinovog ulja - i marinada je spremna!

     921
Stvarno je tako običan a u isto vreme i tako neobičan.
Ja ih ne pravim loše, ali najbolje ih pravi moja mama Mirjana!
Baš je sladak!
Becherovka je Češki biljni liker koji se proizvodi u mestu Karlovy Vary. Izumitelj Becherovke je Češki lekar Josef Vitus Becher (1769 - 1840). Piće je ubrzo postalo poznato pod nazivom…
Kolač za sve prilike.
Strana 9 od 1295