• Jedite voće ujutru, a evo i zašto!

    Jedite voće ujutru, a evo i zašto!

    Zbog visokog sadržaja fruktoze, najbolje je da jedete voće u jutarnjim časovima jer tada telo ima najjači podsticaj za funkcionisanje. Ako jedete voće uoči samog spavanja, visok nivo šećera ometaće vaš san. Voće se lako vari i trebalo bi ga jesti onda kada vam je energija najpotrebnija, dakle ujutru ili pre ručka.

    Nakon konzumiranja voća, sačekajte jedan do dva sata kako se ne biste osećali naduveno ili imali gasove, a i kako bi vaša creva bila spremna za naredni izvor hrane.

     712
  • Najnezdravija hrana na svetu

    Najnezdravija hrana na svetu

    Epidemija gojaznosti, bolesti srca, dijabetes i niz drugih oboljenja mogu biti povezani sa lošom ishranom bogatom mastima i šećerom. Brza hrana je vodeća na listi, ali je potrošači i dalje konzumiraju bez obzira na rizike.

    Dimljeno meso, slanina, kobasica i niz drugih mesnih prerađevina su na vrhu liste koja se odnosi na hranu koju bi trebalo izbegavati. Mesne prerađevine su u 42 odsto slučajeva rezultat srčanih oboljenja koja su i dalje vodeći uzrok smrti.

    Peciva, pržena hrana i margarin su namirnice koje sadrže trans masti štetne po zdravlje: oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Rafinisano brašno nalazi se u tortama, kolačima i grickalicama čija je većina hranljivih materija i vlakana uklonjena tokom mlevenja. Uzrokuje glad ubrzo nakon jela, a može da doprinese i osećaju umora. Rafinisani beli šećer je takođe u sastavu navedenih namirnica, a povezan je sa stvaranjem karijesa i povećava rizik od hroničnih bolesti.

     1635
  • Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Zdrava večera je jednako važna koliko i bilo koji drugi obrok tokom dana. Pre svega, utiče na kvalitet sna i energiju koja je vašem telu neophodna za dnevno funkcionisanje. Nutrienti koje vaše telo dobija od svakg obroka utiču na metabolizam i pomažu varenju. Problem je u tome što mnogi prave greške kada je u pitanju odabir hrane za kasne obroke zbog čega dolazi do poremećaja spavanja i metaboličkih problema usled promena uzrokovanih aktivnošću određenih hormona. Osim toga, često se stvara kiselina i bol.

    Crveno meso – puno belančevina i masti što otežava rad digestivnog sistema. Iako se može konzumirati umereno, idealno je da izbegavate crveno meso noću.

    Brokoli – sadrži mali broj kalorija i pun je pogodak kada je reč o hranljivim sastojcima. Ipak, sumpor i vlakna u njemu otežavaju varenje. Povećavaju proizvodnju gasova i mogu izazvati stomačne probleme.

    Sir – aminokiselina tiramin smanjuje proizvodnju hormona koji regulišu spavanje.

    Slatkiši – usporavaju vaš metabolizam, povećavaju stres i izazivaju nesanice.

    Ljuti sosevi – iako su ukusan dodatak mogu promeniti proizvodnju kiselina u stomaku i uzrokovati ozbiljne iritacije.

     879
  • Jedite pistaće svaki dan – evo i zašto!

    Jedite pistaće svaki dan – evo i zašto!

    Pistaći pružaju toliko koristi koje utiču na skoro sve funkcije tela. Iako su zdravi i hranljivi, pistaći se posebno ističu zbog svojih nutritivnih vrednosti. Bogati su vlaknima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima, proteinima i esencijalnim masnim kiselinama. Trenutno, zemlja koja proizvodi najviše pistaća je Iran. Zahvaljujući visokom nivou kalijuma, pistaći pomažu u eliminaciji tečnosti. Ovo nam pomaže da izgubimo težinu, smanjimo otok naročito u stomaku i nogama. Zahvaljujući prisustvu fitosterola, arginina, resveratrola i luteina – smanjuju visok krvni pritisak, smanjuju nivo „lošeg“ holesterola, spračavaju arteriosklerozu i utiču na poremećaje kao što su anksioznost, depresija, stres i nesanica.

     651
  • Čudesni svet čokolade

    Čudesni svet čokolade

    Na svetu skoro da ne postoji osoba koja ne voli čokoladu, veliki broj ljudi je konzumira gotovo svake nedelje, a neki čak i svakog dana. Većina nas veruje da o ovoj poslastici zna sve što treba znati, međutim, postoje mnoge činjenice koje nisu toliko poznate. Neke od zanimljivosti koje slede su bizarne, neke tužne, a neke jednostavno interesantne.

    Ropstvo – jeste li se ikada pitali odakle stiže čokolada? Većina sirovine za proizvodnju čokolade proizvedena je od strane dece koje rade na plantažama gde se uzgaja kakao. Veruje se da negde između 56 i 72 miliona dece radi na tim plantažama. Neka su tu došla namamljena pričom da će pomoći svojoj porodici, dok su drugi prodati u ropstvo.

    Mlečna čokolada – ovo je relativno novi proizvod, nastala je 1875. Mlečna čokolada je najpopularniji tip čokolade, a otkrivena je tako što je čovek po imenu Nestle pomešao kakao prah sa kondenzovanim slatkim mlekom. Sve do tada, u Evropi je većinom konzumirana čokolada sa većim procentom kakaoa.

    Čokolada kao valuta – Maje i Asteci koristili su čokoladu umesto novca. Tu praksu započele su Maje, jer su kakao zrna bila toliko dragocena i retka da su oni koji su ih imali smatrani imućnim. Za deset zrna mogao se kupiti zec, a za stotinu rob. Asteci su kasnije preuzeli tu praksu, a čak se se pojavila i lažna zrna, napravljena od gline. Samo zaista bogati ljudi pili su svoju čokoladu, jer je to bilo bukvalno traćenje novca.

    Teobromin – ovo je alkaloid koji se nalazi u čokoladi, sličan kofeinu, ali slabiji stimulans. Teobromin se dugo koristio kao sredstvo u lekovima za kontrolisanje krvnog pritiska, ali u velikim količinama može izazvati trovanje (posebno kod starijih osoba).

    Montezuma je, između ostalog, poznat i po tome što je pio i do 50 šoljica čokolade dnevno. Zanimljivo je i to da nisu pili toplu čokoladu, već hladnu, a nisu dodavali ni šećer (ta praksa stigla je sa konkvistadorima). Asteci su svoju mešavinu presipali iz bokalau bokal dok se ne bi stvorila pena, za koju su mislili da je najbolji deo napitka.

    Nestašica – svet se suočava sa nestašicom čokolade, usled oboljenja koje napada plantaže u južnoj Americi, dok je potražnja za čokoladom na svetskom nivou svakog dana sve veća.

    Najveća čokolada na svetu proizvedena je u Engleskoj, a težila je gotovo 6 tona. Pravilo ju je više od 50 ljudi i bila je inspirisana Čarlijevom fabrikom čokolade.

     1555
Puno različitih ukusa na jednom mestu.
Sezona tikvica, iskoristite je na ovaj način.
Slatki i ukusni voćni mafini.
Kada dobijete iznenadne goste za tili čas možete napraviti kolače.
Strana 9 od 1359