• Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Tinitus ili zujanje u ušima u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta. Zvuci koje čujete u nekim slučajevima mogu biti hronični, zbog čega utiču na koncentraciju i spavanje. Najčešći uzrok za ovakvo stanje je nedostatak vitamina B12. Ponekad je uzrokovano i infekcijama, nagomilanim voskom, blokadama u ušnom kanalu ili povredama. Univerzitet u Merilendu navodi razlog može biti povezan sa konzumiranjem antibiotika, alkohola ili kofeina. Ponekad su u pitanju visok krvni pritisak ili anemija. Vašem telu je neophodan vitamin B12 čiji nedostatak utiče i na nivo crvenih krvnih zrnaca. Meso i mlečni proizvodi su najveći izvor ovog vitamina.

     1358
  • Mak - riznica zdravlja

    Mak - riznica zdravlja

    Da li ste znali da je mak najveći izvor kalcijuma od svih namirnica koje se koriste u uobičajenoj ishrani?

    Zastupljen je u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje.

    Najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

    Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra.

    Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

    Bogat je omega 6 masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multipleskleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi.

    Delotvoran je i u lečenju kožnih obolenja.

    Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti.

     3088
  • Sladoled koji menja boje

    Sladoled koji menja boje

    Španski kuvar i fizičar Manuel Linares stvorio je sladoled od potpuno prirodnih sastojaka koji menja boje od plave do ljubičaste za oko 10 sekundi.

    Kada stoji u poslastičarnici, sladoled je nežno plave boje, a kada ga neko naruči, poslastičar poprska sladoled "ljubavnim eliksirom" koji mu promeni boju u tamno ljubičastu. Ova poslastica inače ima ukus običnog voćnog sladoleda.

    Linares objašnjava da svaka hrana može da promeni boju uz pomoć hemije. Naravno, zadržava tajni recept "ljubavnog eliksira" za sebe, jer uskoro planira da ga patentira.

     1048
  • Znate li kako je Snikers dobio ime?

    Znate li kako je Snikers dobio ime?

    Ova čokoladica, popularna širom sveta, dobila je ime po omiljenom konju Frenka Marsa. Frank Mars bio je osnivač kompanije Mars, koja se i danas bavi proizvodnjom slatkiša.

    Postojao je desert koji je preteča Snikersa, koji se sastojao od nugata, kikirikija i karamela, a Mars je došao na ideju da tu doda i čokoladu i da svoj proizvod počne da prodaje u obliku štanglice. 

    Snikers je ubrzo posao najpopularnija čokoladica na svetu, a taj status ima do danas. Godišnja prodaja Snikersa vredna je oko dve milijarde dolara, a svakoga dana se na svetu proizvede oko 15 miliona komada. 

     1099
  • Kako koristiti određene vrste rendaljki?

    Kako koristiti određene vrste rendaljki?

    Četvrtaste "box" rendaljke idealne su za struganje mekih sireva ili krompira za pripremu pirea - koristite stranicu sa većim proredima. Rupe srednje veličine idealne su za tvrđe namirnice. Sitne rupice namenjene su sirevima, dok su horizontalne oštre ivice odlične za rendanje šargarepe.

    Pre upotrebe, pokvasite ploču kako bi namirnice lakše klizile, a kada dođete do samog kraja - prislonite namirnicu na dlan i prevlačite ga ravno uz podlogu kako biste izbegli ogrebotine.

    Ručno rende koristi se kada su vam neophodne namirnice u malim količinama, koje rendate direktno u posudu ili lonac. Uvek birajte one sa većom drškom i podlogom, da biste sprečili proklizavanje i da biste posao obavili uz što manje napora. Ručku uvek držite pod uglom od 30 stepeni, a ukoliko vam se namirnice tope u ruci, stavite ih u zamrzivač na nekoliko minuta, zatim umotajte hranu u celofan ili kuhinjsku krpu i nastavite sa rendanjem.

    Rotirajuće rende je savršeno za fino usitnjavanje hrane. Većina je tako dizajnirana da prianja na sve vrste podloga, a sve što je potrebno je da ubacite hranu u pregradu i okrećete dršku u smeru kazaljke na satu - brzo, lako, jednostavno.

     653
Jednostavno i ukusno jelo za sve prilike, koje možete kombinovati sa različitim predjelima i aperitivima.
Osvežavajući i ukusan sladoled!
Dekorativna i lepa. Srećan Uskrs!
Ukusna, mekana i neodoljiva! Idealna za vreme posta.
Deca su luda za njima a i mi veliki, preporučujem da duplu meru napravite, jer će Vam brzo nestati...
Strana 9 od 1267