• Hofbräuhaus

    Hofbräuhaus

    Staatliches Hofbräuhaus je pivnica u Minhenu, Nemačka, sada u državnom vlasništvu. Osnovana je 1589 godine od Vojvode od Bavarske, Wilhelm V. Jedna je od najstarijih pivnica u Minhenu. Namenski je osnovana kao pivnica Kraljevske rezidencije koja se u to doba nalazila odmah iza ćoška. 

     9700
  • Zašto piti sok od celera?

    Zašto piti sok od celera?

    - Ublažava upale – Artritis, osteoporoza, čak i astma mogu biti regulisani zahvaljujući jedinjenjima zvanim luteolin i poliacetilen koji su u velikim količinama prisutni u celeru. Oba jedinjenja imaju snažne antiinflamatorne osobine. U naučnim studijama dokazan je njihov snažni inhibitorni efekat na određene enzime.

    - Snižava krvni pritisak – Još jedan zanimljiv nutrijent u soku od celera – ftalid, opušta glatke mišiće unutar krvnih sudova čime se smanjuje visok krvni pritisak.

    - Detoksikacija – Mnogi hranljivi sastojci su od posebnog značaja za čišćenje bubrega. Mogu biti snažan diuretik za uklanjanje viška tečnosti i efikasnije oslobađanje toksina.

    - Dodatna energija – Posle napornog vežbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, sok od celera je idealan izbor zbog velikog broja elektrolita.

     626
  • Kikiriki puter - zdraviji nego što ste mislili

    Kikiriki puter - zdraviji nego što ste mislili

    Kikiriki puter napravljen je prvi put 1890. godine i idalje je veoma omiljen kod Amerikanaca. Dve kašike kikiriki putera sadrže 7 grama proteina. Telo koristi aminokiseline koje se nalaze u proteinima za izgradnju mišićnog tkiva. Hrana bogata proteinima pomaže da se osećate sito tokom dužeg vremenskog perioda.

    Sadrži isti odnos zasićenih i nezasićenih masti kao i maslinovo ulje, što smanjuje nivo štetnog holesterola u krvotoku.

    Višak natrijuma u ishrani može uticati na kardiovaskularni sistem, ali kalijum se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma. Puter od kikirikija sa dodatkom soli sadrži dva puta više kalijuma nego natrijuma.

    Dve kašike kikiriki putera takođe sadrže oko 2 grama dijetetskih vlakana.

     778
  • Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Nacionalni dan krofni proslavlja se danas širom Amerike. Obeležava se svakog prvog petka u junu mesecu. Slavi se u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svetskom ratu. Najviše krofni godišnje pojede se u Kanadi, zatim Japanu pa u SAD. Prvu krofnu sa rupom napravio je Gregori Hanson davne 1847. godine.

     689
  • Namirnice koje izazivaju nadutost

    Namirnice koje izazivaju nadutost

    Postoji mnoštvo namirnica koje ne prijaju stomaku i izazivaju neprijatne pojave poput nadutosti. U ovom tekstu videćete kojih 5 vrsta imaju najveći uticaj na ovu probavnu smetnju.

    Pšenica - način na koji se pšenica danas obrađuje izaziva stomačne probleme. Hlebu se dodaju supstance koje pomažu pri fermentaciji i roku trajanja, ali ljudi su sve osetljiviji na te aditive, a jedan od simptoma je i nadutost. Najpoznatija supstanca, na koju je sve više ljudi alergično je gluten. On je često okidač digestivnih problema.

    Mlečni proizvodi - mleko, sir, puter, čak i sladoled mogu izazvati nadutost kod osetljivijih ljudi. Jogurt, sa druge strane, pomaže da se ovaj problem ublaži, zbog bakterija koje se lakše vare. Intoleranciju na mlečne proizvode izaziva ili kazein (mlečni protein) ili laktoza (mlečni šećer).

    Vlakna - ovaj izuzetno važan sastojak zdrave ishrane, iako pomaže u održavanju redovne stolice i pravilnog varenja, može biti uzrok nadutosti. Vlakna usporavaju prolazak hrane kroz debelo crevo, zbog čega se duže osećamo sitim i sporije se oslobađa šećer u krvi. Dok bakterije u crevima razgrađuju vlakna, oslobađa se gas koji izaziva problem sa varenjem. Neke vrste vlakana se lakše vare (ona koja potiču iz jabuka, ovsa i šargarepe), dok su ona iz žitarica teža, tako da treba da eksperimentišete sa ishranom i vidite šta vam više odgovara.

    Beli i crni luk - uprkos svojoj izuzetnoj hranljivoj vesti, luk sadrži visok postotak sumpora koji iritira creva i dovodi do nadutosti.

    Pasulj - ovaj odličan izvor proteina i vlakana izaziva nadutost ne samo zbog tih vlakana, već i zbog lecitina koji se teško vari.

     2008
Osvežite se ovim preukusnim Oreo šejkom!
Uskršnja slatka pogača.
Kada nema jagoda može i maline... jednako je ukusna kapri torta.
Ukusna voćna-keks tortica.
Veoma ukusna i hrskava oblanda koja se veoma brzo napravi.
Ako pravite kolač gde su potrebna samo žumanca a belanca vam ostanu, evo ideje kako da ih potrošite. Napravite ove ukusne mafine.
Strana 9 od 1336