• Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Kako beli luk pretvoriti u pečenu poslasticu idealnu za punjenje kroasana ili kao dodatak supama, čorbama, pire krompiru? Isecite gornji i donji deo tako da se naziru čenovi. Postavite beli luk na foliju i prelijte sa oko dve kašike maslinovog ulja, dodajte bibera i soli. Zamotajte sastojke u foliju. Pecite u rerni na oko 160 stepeni i to 45 minuta do sat vremena. Ljuske će se same odvojiti. Luk možete iskoristiti odmah ili čuvajte u frižideru do tri dana.

     804
  • Energetske i hranljive vrednosti: borovnice

    Energetske i hranljive vrednosti: borovnice

    Borovnica potiče iz Severne Amerike, a uzgaja se i u Evropi. Jača imuni sistem, vid, krvne sudove, želudac kao i disajne organe. Pomaže kod infekcija i problema sa organima za varenje. Narodna medicina ističe lekovitost listova borovnice zbog čega samo voće nazivaju "biljnim insulinom".

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 57 kcal

    Ugljeni hidrati: 14,49 g

    Proteini: 0,74 g

    Masti: 0,33 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,4 g

    Niacin: 0,41 mg

    Vitamin A: 54 IU

    Vitamin C: 9,7 mg

    Vitamin K: 19,3 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 77 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,28 mg

    Magnezijum: 6 mg

    Cink: 0,16 mg

     948
  • Julia Child

    Julia Child

    Julia Carolyn Child, rođena 15. avgusta 1912, a umrla takođe u avgustu 2004. godine, je bila čuvena američka kuvarica, spisateljica, TV ličnost i novinarka, zahvaljujući kojoj su lepote francuske kuhinje približene domaćicama širom sveta.

    Julia je u rodnoj Kaliforniji završila politehničku školu, u Njujorku je radila kao novinarka, a posle Drugog svetskog rata odlazi sa mužem u Francusku gde se upoznaje sa čarima tradicionalne kuhinje te zemlje. Ona je naime, tada pohađala šestomesečni kurs u svetski poznatoj školi kuvanja Cordon Bleu i shvatila da je njen životni cilj da i široj javnosti predstavi recepte koje je naučila da sprema tokom boravka u Parizu.

    Tako je Julia 1961. godine, nakon odbijanja mnogih izdavačkih kuća, uspela da objavi knjigu "Mastering the Art of French Cooking". Knjiga je istog trenutka postala bestseler, pet godina se nalazila na vrhu liste najprodavanijih kuvara, a i dan danas predstavlja neizostavno štivo za sve one koji žele da se oprobaju u spremanju francuskih jela.

    Zbog velikog uspeha ove knjige, ubrzo je snimljena i kulinarska TV emisija "The French Chef" koja je se prikazivala na čak 96 TV stanica i koja je osvojila Emi nagradu za najbolju emisiju koja se bavi kulinarstvom. Tokom decenija koje su usledile, snimila je još tri TV emisije (Julia Child and Company, Julia Child i More Company, Dinner at Julia's) i objavila nekoliko takođe uspešnih kuvara.

    O njenom uspehu i značaju u svetu kulinarstva dovoljno govori činjenica da je ona prva žena koja je pimljena u Kulinarsku kuću slavnih. 2002. godine je u Američkom nacionalnom muzeju održana izložba sa eksponatima koji su se koristili tokom snimanja njenih TV emisija, a pre sedam godina je snimljen film o njenom životu i delu - Julia&Julia.

    2012. godine, na stogodišnjicu njenog rođenja, poznati restorani širom sveta su organizovali "Nedelju Julie Child" tokom koje su, specijalno njoj u čast, pripremali francuske specijalitete koje je ona osmislila ili volela da sprema.

     3034
  • Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Kajgana je često omiljeni doručak mnogih koji ne mogu da zamisle početak dana bez jaja pripremljenih na ovaj način. Ipak, često se desi da nešto krene naopako, pa pogledajte da niste napravili jednu od ovih čestih grešaka pri spremanju ukusne kajgane:

    1. Koristite stara jaja - pri spremanju dobre kajgane najbitnije je da su jaja sveža

    2. Koristite nekvalitetan tiganj - kod dotrajalog tiganja često se dešava da se jaja slepe ili zagore

    3. Ne dodajete putera - dodatak samo malo margarina ili bilo kojeg drugog putera vidno će poboljšati ukus kajgane

    4. Ne mešate dovoljno - kajganu je potrebno konstantno mešati tokom prženja

    5. Ne dodajete začine kako treba - so i drugi začine trebate dodati odmah na početku pripreme kajgane, a ne kada je već servirate

    6. Dodajete mleko - dodavanje mleka u kajganu stvoriće isuviše vodenu smesu, ili će u drugom slučaju jaja brže zagoreti pri dnu

     3698
  • Rukola – nutritivne vrednosti

    Rukola – nutritivne vrednosti

    Pola šolje (oko 10 grama) sirove rukole sadrži:

    2,5 grama kalorija

    0,4 grama ugljenih hidrata

    0,3 grama proteina

    0,1 grama masti

    0,2 grama vlakana

    10,9 mikrograma vitamina K

    1,5 miligrama vitamina C

    9,7 mikrograma folata

    16 miligrama kalcijuma

    Sadrži i nešto gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i holina.

     884
Odlično glavno jelo.
Dobar Vam tek i Sretne blagdane!  ??✨☕?
Veoma brz i jednostavan ručak.
Nije baš laka za pravljenje. Ali je prava prilika za slave, rođendane ili proslave.
Veoma brza i laka lenja pita.
Strana 9 od 1387