• Hranom protiv sedih vlasi

    Hranom protiv sedih vlasi

    Zeleno povrće - Važno je zbog izvora vitamina B6 i B12 koji podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i transportuju kiseonik kao i brojne hranljive materije. Boja kose zavisi i od prisustva različitih vrsta hormona zbog čega je važan unos vitamina B2 koga najviše ima u pojedinom zelenom povrću.

    Bakar je neophodan za proizvodnju melanina koji je najuticajniji u boji kose. Upravo nedostaci bakra utiču na pojavu sedih u ranoj zrelosti. Bakar ćete pronaći u čokoladi, sočivu i pojedinim gljivama.

    Losos obezbeđuje zdravu kosu zbog selena koji pomaže proizvodnju hormona i borbu protiv slobodnih radikala.

    Bobičasto voće, a ponajviše jagode, saveznik su u proizvodnji kolagena koji se nalazi u folikuli dlake.

    Posegnite i za bademima koji su izvor vitamina E, bakra i pomažu uspostavljanju ravnoteže holesterola.

     1372
  • Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Zdrav obrok za samo tri minuta! Jednostavno – napunite silikonsku posudu, zatvorite poklopac i odložite u mikrotalasnu pećnicu. Ulje vam nije potrebno, a posuda je dizajnirana sa ciljem da kokice ne pregore tokom pripreme. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača, a raspon je od 15 do 25 dolara.

     395
  • Zašto je senf žute boje?

    Zašto je senf žute boje?

    Mnogi misle da je kupovni senf kojeg možemo naći u mnogim supermarketima, upečatljive žute boje zbog semenke senfa (u narodu poznate i kao gorušica). No, to zapravo nije tako. Semenka senfa je sivkasto - braon boje. Prepoznatljiva žuta nijansa zapravo dolazi od biljke zvane kurkuma.

    Kurkuma, poreklom iz kišnih šuma Južne Azije, već vekovima služi kao prirodna boja za hranu. Koren kurkume se skuva, osuši, i samelje. Dobijeni prah se potom pomeša sa gorušicom, sirćem, vodom i solju - i eto senfa.

    Ovakav senf se prvi put proizveo 1904. godine. Naime, braća Robert i Džordž Frenč su u Njujorku bili vlasnici male fabrike za proizvodnju brašna (R.T. French Company). Nakon Robertove smrti, treći brat Frensis dolazi kako bi spasio porodični biznis. Tada počinje da eksperimentiše sa senfom i iz znatiženje jednom prilikom dodaje i kurkumu. Krajnji proizvod biva predstavljen na jednom sajmu 1904. godine kao dodatak kobasici i ostalo je istorija. Milioni i milioni ljudi širom sveta i dan danas ne mogu da zamisle ukusne kobasice ili viršle bez ovog žućkastog priloga.

     1341
  • Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     688
  • Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Bosiljak – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – brzo će uvenuti. Držite ga u senci, u čaši vode poput cveća u vazi. Postavite plastičnu vrećicu preko biljke kako biste joj omogućili da ostane hidrirana.

    Krompir – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – primetićete žućkastiju strukturu zbog dodatnih šećera. Čuvajte ih u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Luk – Ovom povrću potrebna je cirkulacija vazduha kako bi ostalo sveže. Ne odlažite luk u blizini krompira, jer luk emituje gas i vlagu što može izazvati truljenje krompira.

    Paradajz – Hladan vazduh menja hemijske procese zbog čega paradajz gubi svež ukus i postaje mek. Čuvajte ga u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Med – Poznato je da na nižim temperaturama može doći do kristalizacije zbog čega je sobna temperatura idealna za ovaj zaslađivač.

     560
Brzo, jednostavno, ukusno!
Strana 9 od 1274