• Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Hrana je jedna od najvećih zadovoljstava, naročito kada pažljivo birate namirnice. Kako na zdrav način kontrolisati glad? Imamo nekoliko saveta za vas.

    Naučite da odredite osećaj istinske gladi i dajte sve od sebe da jedete samo kada ste gladni.

    Pazite na činjenicu da ponekad emocije izazivaju potrebu za hranom. Ukoliko jedete jer ste pod stresom, vodite računa da ne preterate.

    Uživajte u svakom obroku. Nemojte obavljati druge poslove istovremeno.

    Sat vremena nakon jela obratite pažnju na to kako se osećate. Da li ste pod pritiskom, da li imate osećaj nadutosti ili ste prilično letargični? Obratite pažnju na to kako se osećate posle konzumiranja određenih namirnica. Slušajte svoj organizam, od njega možete mnogo toga naučiti.

    Pijte dosta vode.

    U ishranu ubacite što više svežih namirnica. Smanjite konzumiranje prerađene hrane, kao i unos šećera.

     856
  • Zdrava hrana koja goji

    Zdrava hrana koja goji

    Mislite da radite sve kako treba, vežbate, hranite se zdravo, ali nikako da smršate. Jedan od razloga za to mogu biti skrivene kalorije u hrani za koju mislimo da je zdrava. Te namirnice zaista jesu hranljive, ali stvar je u tome što su i izuzetno kalorične. U nastavku teksta saznaćete sa čime treba biti oprezan.

    Bademi - nezaobilazni na svim listama zdrave hrane, puni zasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vlakana. Međutim, jedna porcija (30 grama) sirovih, neslanih badema ima 163 kalorije i 14 grama masti. Jedna šolja ovih ukusnih orašastih plodova ima više od 800 kalorija, tako da sa njima treba biti zaista oprezan.

    Kinoa - smatra se čudesnom namirnicom i sjajnim izvorom proteina, sadrži mnogo vlakana i zavidnu količinu gvožđa, ali ona ima 220 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata u jednoj šolji.

    Suvo voće - u zavisnosti od vrste, šolja suvog voća ima od 300 do 500 kalorija i od 65 do 100 grama šećera. Iako ova hrana sadrži vlakna, vitamine, minerale i antioksidante, količina šećera je zapanjujuća.

    Humus - veoma je hranljiv (to je u osnovi kombinacija leblebija i maslinovog ulja), ali je i veoma kaloričan (oko 550 kalorija i 48 grama masti u jednoj šolji).

    Voćni sokovi - da, čak i oni koji su 100% napravljeni od voća, sveže ceđeni, prepuni su šećera. Kalorije koje popijemo su loše, jer smo i dalje gladni. Jedna bočica soka sadrži i preko 300 kalorija, uz 60-70 grama šećera.

     3621
  • Znaci koji ukazuju na probleme sa digestivnim traktom

    Znaci koji ukazuju na probleme sa digestivnim traktom

    Ukoliko redovno vežbate i ne možete da se rešite viška masti u predelu stomaka, ozbiljan je znak da morate povesti računa o redovnoj i zdravoj ishrani.

    Mentalno i emocionalno zdravlje su takođe povezani sa digestivnim traktom. Ukoliko imate česte promene raspoloženja, ključ je ponekad, verovali ili ne, u stomaku. Vaš ključ raspoloženja za regulisanje neurotransmitera nalazi se u stomaku.

    Istraživači naglašavaju da je nizak nivo bakterija u organizmu umešan u pojavu bolesti creva. Na sreću, uzimanje probiotika kao i fermentisanih namirnica: jogurta, kefira, može vam pomoći.

     521
  • Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Pet razloga zbog kojih bi trebalo da pijete ružinu vodu

    Ružina voda korišćena je od davnina kao lek zbog visoke koncentracije antioksidanata, zbog čega ružina voda uklanja slobodne radikale iz organizma. Latice sadrže vitamine A, C, E i B.

    1. Koristi se kao tonik za kožu. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ružina voda je idealna za lečenje crvenila kože, ekcema, uklanjanje akni, kao i lečenje dermatitisa ili bilo kakvih iritacija.

    2. U srednjem veku, ružina voda korišćena je za pranje ruku zbog antibakterijskih svojstava. Upotreljavana je za prirodno lečenje posekotina i rana.

    3. Od davnina se koristila za lečenje kašlja, refluksa i za smanjenje šećera u krvi.

    4. Odličan je saveznik u borbi protiv problema sa nadimanjem ili otežanim varenjem.

    5. Poboljšava raspoloženje.

     751
  • Zašto je važan unos zdravih masti?

    Zašto je važan unos zdravih masti?

    Veoma dugo su vodeći stručnjaci isticali kako masti na brojne načine loše utiču na zdravlje. Ipak, ustanovljeno je da određene masti poboljšavaju naše zdravlje. „Zdrave masti“ dele se na dve glavne kategorije – nezasićene masti i polinezasićene masti. Polinezasićene uključuju omega-3 masne kiseline, pomažu u regulisanju upala i igraju značajnu ulogu kada je reč o zdravlju srca, pa čak i utiču na raspoloženje. Nezasićene masti mogu smanjiti loš holesterol i od ključnog su značaja za metaboličke funkcije.

    Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu za kliničku ishranu merila je efekat uticaja određenih vrsta masti na sitost. Petnaest ispitanika konzumiralo je različite masti ili ih uopšte nije bilo. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali nezasićene masti bili u većoj meri siti u odnosu na druge. Naravno, unos vlakana ili belančevina može odložiti potrebu za hranom duži vremenski period.

    Da li je vaša koža izrazito suva? Možda je to povezano sa nedostatkom zdravih masti u vašoj ishrani? Skloni ste ekcemima? U težim slučajevima koža puca i krvari? Obratite pažnju na unos zdravih masti!

    Vitamini i njihova apsorpcija je usko povezana sa mastima. Bez adekvatnog unusa vitamina A, mogli biste imati problema sa suvim očima, bez dovoljne količine vitamina C vaše rane i modrice će duže zarastati...

     617
Mesec maj je prepoznatljiv po mirisu zove, biljke u obliku žbuna ili drveta poznata u narodu i kao bazga. To je listopadno dvrvo koje kada procveta beli se od sićušnih…
Mafine svi obožavamo. Jednostavan recept za ovaj kolač nam ostavlja mogućnost različitih kombinovanja. Ovaj put sam dodala svež ananas. Trenutno može da se kupi u našim radnjama po povoljnoj ceni…
Sezona je jagoda i sad je pravo vreme da se ovo ukusna i mirišljava voćkica ostavi u vidu džema za zimu. Priprema je jednostavna i začas dobijete ukusni džem koji…
Ako volite blitvu i drugo zeleno povrće vreme je da to iskoristite i sada kada ga ima u izobilju napravite ukusnu i zdravu pitu.
Da li volite kupine? Pune su vitamina i minerala i lako se konzerviraju za zimu bilo pravljenjem džema, kompota, slatka ili želea. Čak i list može da se osuži i…
Recept za bakine kolače, vafle, galete ili kako ko zove koji garantuje uspeh.
Strana 9 od 1272