• Ishrana po bojama

    Ishrana po bojama

    Sve veći trend u svetu nutricionizma je takozvana ishrana po bojama koja dovodi organizam u izbalansirano stanje i generalno popravlja raspoloženje. Naime, po ovom principu ishrane, ljudima je potrebno između pet i devet porcija voća i povrća dnevno, a ove grupe namirnica se mogu podeliti prema spektru duginih boja - dakle na žute, narandžaste, crvene, zelene, plave i ljubičaste namirnice, kao i na bele.

    Smatra se da tokom letnjih perioda treba više konzumirati zelene, plave i ljubičaste namirnice, dok se zimi preporučuju žute, narandžaste i crvene. No, svaka od ovih boja na poseban način doprinosi celokupnom stanju organizma:

    Žuta hrana: dobro raspoloženje i jači imunitet - kukuruz, banane, jaja, breskve, paprike, ananas, med, kruške, limun...
    Ove namirnice sadrže beta - karoten, vitamin C, bromelain pa su dobre za elastičnost kože, hrane mozak i podstiču memoriju i koncentraciju, jačaju imunitet, čiste jetru, žuč i pankreas.

    Narandžasta hrana: bolji apetit i varenje - pomorandža, mango, šargarepa, bundeva, žumance, losos, đumbir...
    Narandžaste namirnice su takođe bogate beta karotenom, ali i antioksidansima, dobre su za oči, čiste organizam i izbacuju toksine iz creva, ubrzavaju metabolizam i štite od alergija.

    Crvena hrana: energija - crveno meso, paradajz, lubenice, cvekla, rotkvice, trešnje, jagode, crveni pasulj
    Odlika ljudi koji konzumiraju dosta crvene hrane jeste višak energije i jak imunitet. Ova grupa namirnica obezbeđuje pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca i očuvanje krvnih sudova, zbog likopeina pomaže i pri detoksikaciji organizma.

    Zelena hrana: harmonija i smirenost - blitva, spanać, brokoli, kelj, grašak, celer, tikvice, smokva, zeleno grožđe, krastavac, kivi....
    Za razliku od crvene, zelena boja donosi ravnotežu, mirnoću...a većina zelenih namirnica čini bogat izvor celuloze, i alkalizuje organizam čime štiti od tumora gušterače, bubrega, želuca. Zelena hrana ujedno potpomaže i zaceljivanje rana i sprečava loš zadah.

    Plava hrana: dobar san - kupine, šljive, borovnice, crne ribizle, alge, cikorije, crne masline, crne trešnje...
    Plava hrana takođe umiruje, ali kako se veruje, štiti i od ružnih snova, te izbacuje frustraciju koja se nagomilala tokom dana. Ove namirnice su bogate kalijumom pa olakšavaju cirkulaciju i izbacuju otrove. Pomažu i u borbi protiv zatvora.

    Ljubičasta hrana: kreativnost - patlidžan, ljubičasti brokoli, artičoke, radič, timijan, ljubičasta žalfija...
    Ova boja je na neki način spoj smirene plave i stimulativne crvene, pa kad se to spoji, donosi kreativnost, jača intuiciju, spiritualnost. Preporučuje se kao "ispomoć" kod lečenja mentalnih bolesti i kod manjka motivacije.

    Bela boja: protiv holesterola - beli luk, mlečni proizvodi, piletina, ćuretina, belance...
    Ishrana belom bojom se preporučuje osobama koje imaju manjak kalcijuma, kojima su zbog holesterola začepljene arterije, kao i osobama koje pate od osteoporoze.

     2691
  • The Hundred - Foot Journey (Indijski začin na francuski način)

    The Hundred - Foot Journey (Indijski začin na francuski način)

    "The Hundred - Foot Journey" je američki film sa elementima komedije i drame iz 2014. godine koji je režirao Las Halstrom. Baziran na istoimenoj knjizi Ričarda Moraisa iz 2010. godine, film podvlači paralelu između dva restorana u Francuskoj - jednog koji je otvoren od strane indijske porodice koja je skoro imigrirala u Francusku, i jednog uglednog restorana sa mišelinovim zvezdama.

    Radnja se dešava u gradiću na jugu te zemlje, gde mladi kuvar Hasan Kadam odlučuje da sa svojom porodicom otvori mali, šarmantni restoran sa domaćom indijskom kuhinjom. Jedini problem je to što se samo par stotina metara dalje nalazi luksuzni restoran koji vodi ugledna i konzervativna madam Malori, kojoj se nikako ne dopada činjenica da joj mali indijski restoran "krade" stalne mušterije.

    Njeno negodovanje prerašće vremenom u pravi rat i borbu za prestiž između dva restorana, ali će se vremenom pokazati da talenat, ljubav prema kuvanju i ukusna hrana kao krajnji produkt, prevazilaze materijalne dobiti i prestiž.

    U filmu glume Om Puri, Maniš Dajal, Šarlot Le Bon i Helen Mirer, koja je za ulogu u ovom filmu bila nominovana za "Golden Globe" nagradu.

     2697
  • Saveti za jednostavno uzgajanje ananasa

    Saveti za jednostavno uzgajanje ananasa

    Za početak, sačuvajte vrh (takođe poznat kao kruna) ananasa i odrežite ostatak voća, kao i koru. Krunu stavite u teglu sa vodom da bi baza mogla da klija. Kada klijanje otpočne, možete presaditi krunu ananasa u saksiju sa zemljom. Ananasu je neophodno što više sunčeve svetlosti i redovno zalivanje – dva puta nedeljno. Nakon godinu do dve dana ubraćete svoj prvi plod.

     654
  • Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Dehidracija dodatno utiče na osećaj mučnine. Telo čini 70 odsto vode, zbog čega je od suštinskog značaja redovan I uravnotežen unos tečnosti.

    Fluktuacija hormonskih nivoa kao I učestale promene raspoloženja utiču na pojavu mučnine koja može uticati na to da izbegavate obroke. Najbolja opcija je da jedete po malo, više puta tokom dana. Umesto tri obilna obroka, usredsredite se na šest manjih.

    Đumbir pomaže kod brojnih gastrointestinalnih problema. Parče đumbira uz jutarnji čaj regulisaće varenje, a samim tim I osećaj mučnine nakon obroka.

     1278
  • Saveti: Hrana za zdrav um, telo i duh

    Saveti: Hrana za zdrav um, telo i duh

    Postoji čitav niz dokaza koji govore u prilog tome koliko je ishrana važna i za mentalno zdravlje. Većina istraživanja ove oblasti bila je fokusirana na to kako ishrana utiče na pojavu anksioznosti i depresije. Zato je od izuzetnog značaja unositi dovoljne količine vitamina B, cinka, gvožđa i omega 3 masnih kiselina. Evo nekoliko namirnica koje utiču na zdravlje uma, tela i duha:

    Bademi nude zadovoljavajuću kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Plus, pokazalo se da smanjuju nivo holesterola. Koristte ih kao začin u predjelu ili uz salatu, ili jednostavno pojedite šaku badema dnevno za užinu. Čuvajte ih u frižideru.

    Krekeri su bogati vlaknima i zdrava su užina.

    Započnite obrok toplom supom. Osim što povoljno utiče na varenje, takođe i umiruje.

    Meso, riba, jaja i mahunarke su prirodni izvori proteina neophodnih za rast i obnovu organizma.

     2553
Poslužiti uz posno jelo po svom izboru!
Brzo, jednostavno, neobično.
Predivan kremasti kolač kao kinder milk šnite, jednostavan i brz za spremanje.
Zanimljiva kombinacija slanine, palente i urnebes salate.
Mekani jednostavni sitni kolači nazvani prema autorki originalnog recepta za smesu koji sam samo malo izmenila i dobila novi kolač.
Strana 10 od 1730