• Šta vam se može dogoditi ukoliko gladni odete na spavanje?

    Šta vam se može dogoditi ukoliko gladni odete na spavanje?

    Čak i ukoliko konačno zaspite, bolovi u stomaku zbog gladi drže mozak "mentalno budnim". Ukoliko učestalo ne večerate pred odlazak na spavanje, oslabićete imuni sistem i poremetiti metabolizam. Ukoliko čekate da veoma ogladnite do svog prvog obroka, nivo šećera u krvi može pasti toliko nisko da će vam apetit biti iznenađujuće povećan. Telo koristi energiju 24 sata dnevno, pri čemu sagoreva kalorije sve vreme. Ako ipak odete u krevet gladni, nedostatak energije će biti izražen narednog dana. Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu otkrili su da osećaj gladi utiče i na serotonin. Odnosno, ukoliko ste dugo gladni, znajte odakle potiče vaša razdražljivost. Istraživanja takođe pokazuju da ukoliko jedete kasno noću imate veće šanse da se ugojite. Budući da tokom spavanja trošite manje energije, telo pretvara dodatne kalorije u masti dok spavate.

     1766
  • Kako osetljivost na hranu može uticati na zdravlje?

    Kako osetljivost na hranu može uticati na zdravlje?

    Intolerancija ili osetljivost na pojedine namirnice može izazvati neposredne ili odložene simptome. Njenim ponovnim konzumiranjem mogu se oštetiti moždana tkiva, zglobovi, koža ili čitav organski sistem. Digestivni poremećaji su najčešći i uključuju dijareju i/ili konstipaciju, nadimanje, gastritis, refluks... Pošto je najmanje 70 odsto imunog sistema u digestivnom traktu, iritacija creva može rezultirati ozbiljnom upalom. Fizičke manifestacije osetljivosti su izraženi podočnjaci, zadržavanje vode... Čak i ekcemi ili psorijaza mogu ukazivati na potencijalnu osetljivost na određene namirnice. Ponekad se javljaju jake migrene, hroničan zamor, promene raspoloženja, nesanica, depresija koji se retko kad dovode u vezu sa ishranom, a bitni su pokazatelji potencijalnih poremećaja. Osetljivost na pojedine namirnice ometa metaboličke, endokrine i hormonalne sisteme što dovodi do gojaznosti, dijabetesa, loše funkcije štitne žlezde i još mnogo toga.

     964
  • Grožđe za jačanje organizma

    Grožđe za jačanje organizma

    Razvojem hemije kao nauke u drugoj polovini 19. veka saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja.

    Grožđe ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Zbog toga plovodi vinove loze predstavljaju odličnu svežu ljudsku hranu.

    Šećeri iz grožđa odlaze, bez prethodnih transformacija, neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal što je veoma važno za osobe kojima je brzo i neophodno potrebna veća količina energije.

    Grožđe veoma povoljno deluje i na rad stomačno-crevnog trakta. Zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, povećava se kiselost želudačnog soka kod onih osoba kod kojih je kiselost inače smanjena.

    Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

    Vinsko sirće bi trebalo da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito. 

    Grožđe smanjuje zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

     1332
  • Zašto su „tamnije“ banane zdravije?

    Zašto su „tamnije“ banane zdravije?

    Da biste održali svoj nivo krvnog pritiska, važan je nivo kalijuma u krvi koga u dovoljnim količinama možete pronaći upravo u tamnijim bananama. Imaju nizak nivo natrijuma, sadrže i triptofan - aminokiselinu koju vaše telo koristi u proizvodnji serotonina.

    Dobro je poznata činjenica da vam banane mogu pomoći da se oslobodite zatvora. Sledeći put, ukoliko budete imali problema sa varenjem - pojedite bananu.

    Banane imaju visoku kalorijsku vrednost, što ih čini odličnim izvorom instant energije. Dakle, sledeći put tokom napornog treninga, u pauzi - nagradite svoje telo bananom. Kalijum u bananama sprečava grčeve u mišićima i pomaže dugotrajnu fizičku izdržljivost.

    Bogate gvožđem, smanjiće mogućnost od pojave anemije, a vitamin B6 smanjiće šanse za nadutost i zadržavanje vode u organizmu.

     1054
  • Prirodni lekovi za probleme sa parazitima

    Prirodni lekovi za probleme sa parazitima

    Crevni paraziti su organizmi koji mogu izazvati brojne hronične probleme. Javljaju se u telu usled kontakta sa zaraženom hranom, vodom ili ih mogu preneti pojedini insekti. Izazivaju bolove u stomaku, zamor i peckanje u predelu rektuma. Nana kao prirodni antibiotik kombinovana sa anti-parazitskim svojstvima limuna može biti jedno od rešenja, pa makar za ublažavanje tegoba. Kokos i njegovi derivati doprinose zdravlju digestivnog sistema posebno kada je suočen sa infekcijama izazvanim parazitima. Paradajz sa solju i biberom jača imuni sistem i štiti ga od upala. Beli luk je neizostavan jer je poznat kao antibakterijski i antigljivični agens.

     1285
Kao prilog ili obrok salata - odlučite sami!
Ovaj sok možete pripremati tokom čitave zime. Operite aroniju, zamrznite i po potrebi pripremajte zdrav i ukusan napitak.
Navedeni saatojci su za pripremu 2 šejka. Uživajte!
Kolač koji se topi u ustima, kremasto čokoladno zadovoljstvo.
Brzi kolač sa gotovim koricama sa pudingom i vočnim filom.
Strana 10 od 1737