• Filip Ćirić

    Filip Ćirić

    Ljubav prema kuvanju stekao je u detinjstvu. Deda mu je bio lovac i ribolovac, a baka vrhunska kuvarica. Uvek se u njihovoj kući kuvalo s ljubavlju. U 14 godini počeo je da radi u jednom veoma poznatom pirotskom restoranu, pomagao je u kuhinji, mesari i na roštilju.

    Prva jela koje je spremio, kao većina dece, bila su jaja na hiljadu načina, a zatim, tradicionalna jela.

    Posebno izdvaja iskustvo koje je stakao radeći sa svoji bratom sa kojim je imao restoran. Njegov brat je radio u Londonu u vrhunskim restoranima i sa svetski poznatim šefovima, što je Filipu pomoglo da uvidi nove trendove u kuvanju.

    Uvek ga je interesovalo alternativno kuvanje i iz tih namera ulazi u projekat prve škole kuvanja na Balkanu, gde obučava više hiljada ljudi na svojim radionicama.

    Njegov najuspešniji projekat na koji je posebno ponosan je restoran "Homa", gde zajedno sa svojim partnerima stavlja Homu među najbolje restorane u Srbiji, a 2013. godine je proglašen i za najbolji restoran na sajtu Trip advajzor (www.tripadvisor.com) i nalazi se i u najprestižnijim svetskim vodičima za turizam i ugostiteljstvo.

    Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     12812
  • 4 saveta za pravilno grilovanje povrća

    4 saveta za pravilno grilovanje povrća

    1. Umerene količine ulja – Pre grilovanja, dodajte ulje u povrće. Ne koristite previše ulja – ne samo da dodaje nepotrebne kalorije već utiče na ukus hrane.

    2. Obratite pažnju na trajanje grilovanja – Nekom povrću je dovoljno minut do dva kako bi se izgrilovalo, dok krompiru ili nekim drugim namirnicama treba više vremena.

    3. Isecite na sitnije komade radi bržeg grilovanja – Okruglo povrće secite na tanke kolutove. Tikvice ili patlidžan secite na dugačke, tanke komade radi bržeg i pravilnijeg grilovanja.

    4. Koristite korpu za grilovanje – Povrće ne bi trebalo grilovati isuviše dugo, a ako su komadi suviše sitni upotrebite korpu.

     2851
  • Verovali ili ne, mikrotalasna peć je otkrivena...

    Verovali ili ne, mikrotalasna peć je otkrivena...

    ...sasvim slučajno i to od strane siročeta koje nikada nije završilo školu!

    Naime, Persi Spenser (Percy Spencer) je vrlo rano, već sa 18 meseci, izgubio oca, a majka ga je napustila i ostavila kod tetke i teče da se brinu o njemu. Samo nekoliko godina kasnije, Persi ostaje i bez teče, te sa 12 godina napušta školu i radi po ceo dan u lokalnoj fabrici konca. Nezadovoljan ovim poslom, sa 16 godina počinje da radi u fabrici papira. Tu se interesuje za električne instalacije. Znanje je upijao od starijih kolega, a par godina kasnije u svom gradu postaje jedan od trojice ljudi koji imaju jako znanje o električnoj energiji.
    Kada se pridružio mornarici, imao je pristup mnogim stručnim knjigama o bežičnoj tehnologiji, pa iako nije stekao formalno obrazovanje, već 1939. godine postaje jedan od najboljih svetskih stručnjaka u oblasti radarske tehnologije. Čim je izbio rat, Persi je svojim znanjem o tehnologiji pokušavao da pomogne Savezničkim trupama. Zajedno sa timom stručnjaka, radio je na Menhetnovom projektu i dok je ostatak tima tokom eksperimenta pokušavao da osposobi jedno radarsko postrojenje, Persi je primetio da mu se istopila čokoladica u džepu. Eksperiment je ponovio sa kukuruzom i rezultat je bio zapanjujuć - iskokale su se kokice!
    Spenser je pri završetku rata, 8. oktobra 1945. godine i prijavio svoj patent, a prva mikrotalasna peć je bila visoka dva metra i težila je oko 340 kila. Cena je bila prava sitnica - 5000 američkih dolara!

     1344
  • Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Pržena hrana ostaje hrskava sve do njenog hlađenja nakon čega dolazi do vlaženja kore. U slučaju hlađenja hrane ili odlaganja u hermetički zatvorene posude dolazi do istog efekta. Da bi pržena hrana ostala hrskava, prekrijte je aluminijumskom folijom i zagrejte je pre ponovnog posluživanja.

     413
  • Bademi i crna čokolada – savršena kombinacija!

    Bademi i crna čokolada – savršena kombinacija!

    Kome se ne bi svidela crna čokolada sa bademima? Ova kombinacija ima mnogo zdravstvenih koristi! Sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovala grupa ljudi starosti od 30 do 70 godina. U prvom mesecu učesnici nisu konzumirali ni crnu čokoladu, ni bademe. U drugom period su svakodnevno uživali u ovoj kombinaciji. Rezultat – promena nivoa holesterola! Samim tim, rezultat je ujedno i uravnotežen krvni pritisak. Kako crna čokolada stimuliše hormone endorfin, poboljšano je i raspoloženje kod svih učesnika.

     1247
Veoma brzo, lako i jednostavno.
Veoma ukusno i lepe.
Strana 10 od 1387