• Sirov med sa dodatkom šljiva – snažan antioksidans

    Sirov med sa dodatkom šljiva – snažan antioksidans

    U Severnoj Americi šljive i med korišćeni su za lečenje anksioznosti, hroničnog umora ali i za uspostavljanje ravnoteže crevne flore. U Japanu, Kini i Koreji se i danas konzumiraju za potrebe lečenje infekcija. Brojni su razlozi zbog kojih nećete moći da odolite sjajnoj kombinaciji meda sa dodatkom šljiva. Krenimo redom! Šljive sadrže veoma malo kalorija i ne sadrže zasićene masti. Ono po čemu su zasigurno poznate je činjenica da regulišu rad digestivnog sistema i štite telo od slobodnih radikala. Snižavaju nivo holesterola i ono što je zanimljivo – jačaju kosti. Bogate su kalcijumom, magnezijumom, vitaminom A, B, C, beta karotenom... I šljive i med se vode kao jedni od najsnažnijih antioksidanasa čiji spoj utiče i na zdravlje srca, reguliše krvni pritisak i deluje kao probiotik. Topao čaj i jedna kašičica sirovog meda sa dodatkom šljiva biće idealan saveznik u borbi protiv stomačnih tegoba.

    Posetite Happy Honey i saznajte više.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1234
  • Pez bombone - nastale kao zamena za upaljač

    Pez bombone - nastale kao zamena za upaljač

    Pez bombonice su vrlo dragi slatkiš mnogih klinaca i nema ko nije jedva čekao da ga mama pošalje u radnju po nešto pa da usput kupi i kutijicu zabavnog peza. No, poenta ovih bombona nije u njihovom ukusu već upravo u pakovanju u kojem se čuvaju. Ako malo bolje pogledate, ova kutijica sa motivima likova iz raznih crtaća, neodoljivo podseća na upaljač.

    Kada pitate bivšeg pušača šta je ono šta mu najviše nedostaje kada ostavlja cigarete, čest odgovor je to što nema šta da drži i čačka u rukama. Upravo zbog toga se Austrijanac Eduard Has 1927. godine dosetio kako da pomogne u procesu odvikavanja, te izmislio ove bombonice koje ujedno osvežavaju dah ali i služe kao skretanje pažnje kada nastane kriza i pušač poželi da dohvati prvu cigaru i upaljač na koji naleti.

    Ovaj proizvod je dobio ime po nemačkom nazivu za pepermint ("pfefferminz"), tako što je proizvođač uzeo prvo slovo P od ove reči , srednje E i poslednje Z. Pez bombone su vrlo brzo postigle uspeh i već 1935. godine je u Čehoslovačkoj otvorena prva fabrika za masovnu proizvodnju.

     2751
  • Fresh

    Fresh

    „Fresh" je američki dokumentarni film iz 2009. godine. Film se fokusira na promene u poljoprivredi i bavi se farmerima, aktivistima i preduzetnicima čiji je cilj da promene američki sistem ishrane i generalno proizvodnje hrane.

    Najveći problem je što se poljoprivreda u SAD previše industrijalizuje. Posledice su brojne. Bilo je slučajeva zagađenja hrane, iscrpljivanja prirodnih resursa, ali naravno, uticaj na okolinu je takođe ogroman. Što se tiče posledica koje se ogledaju na samome stanovništvu, veliki broj gojaznih je jedna od njih. Korišćenjem prevelikog broja aditiva stvara se još veća zavisnost od hrane od čega lanci restorana imaju koristi, ali stanovništvo baš i ne.

    Od osoba koje se pojavljuju u filmu tu je farmer i aktivista Will Allen koji je dobio "Genius Award" 2008. zbog svojih ideja, Joel Salatin koji je farmer, ali i preduzetnik, kao i vlasnik supermarketa David Ball koji se protivi trenutnom sistemu.

    Kroz ovaj film su nam razni ljudi, povezani sa industrijom hrane, objasnili kako i dalje postoji načini da se proizvodi sveža, zdrava, organska hrana.

     1427
  • Hrana i kultura: Norveška

    Hrana i kultura: Norveška

    Usklađenost je ključ kulture i načina života u Norveškoj. Kada je ostatak civilizacije bio još u povoju, vikinški brodovi su uveliko krenuli daleko od obala kako bi istraživali, trgovali i pljačkali. Čak i danas, sa nešto više od tri odsto obradivog zemljišta, Norveška ima efikasan sistem na kome počiva poljoprivreda. Najveća prednost u odnosu na ostale zemlje - količina čiste izvorske vode. Uživanje uz sve obroke je neizbežno uz čašu hladnog kiselog mleka. Mnoge vrste sireva (mada uglavnom ovčijeg i kozjeg) imaju savršenu penastu strukturu. Kisela pavlaka je neizostavna uz voće, povrće, čorbe, supe, palačinke i peciva. Norvežani uživaju u mesu, ali ribu vole iznad svega. Od lososa, pastrmki, skuša, haringa, jegulja do raža, bakalara, škampi... Poznati su i po velikom izboru hleba i peciva. Maslac se koristi kao sastojak u gotovo svakom jelu.

     2749
  • 4 namirnice bogate folnom kiselinom

    4 namirnice bogate folnom kiselinom

    Folna kiselina je neophodna tokom trudnoće kao važan nutrijent. Svakom od nas je dnevno potrebno oko 400 mikrograma kako bi održali energiju, mišićnu snagu i koncentraciju. Ovo su neki od njenih najboljih izvora:

    Pasulj – Pola čaše isporučuje čak 105 mikrograma.

    Brokoli – Pola čaše brokolija sadrži 52 mikrograma folne kiseline, zajedno sa vlaknima, kalijumom i vitaminom C.

    Spanać – Pola šolje kuvanog spanaća sadrži oko 130 mikrograma folne kiseline, što je više id četvrtine preporučene dnevne doze.

    Avokado – Polovina avokada sadrži oko 59 mikrograma zbog čega je uvek dobar izbor!

     781
Veoma lepa i ukusna torta.
1089
Na jednostavan način.
1148
Krem po ukusu zasladiti medom ili javorovim sirupom. Nisam dodatno sladila. Sasvim je dovoljno sladak i ukusan krem. Probajte, prijatno!
Služiti toplo. Prijatno!
Strana 10 od 1394