• Kakao i sirov med – izvor magnezijuma i bakra

    Kakao i sirov med – izvor magnezijuma i bakra

    Kakao se, poput meda, od davnina koristio u narodnoj medicini za lečenje brojnih bolesti. Kakao u kombinaciji sa sirovim medom vašem telu obezbeđuje magnezijum i bakar. Ovi minerali aktiviraju enzime koji su potpora vašem metabolizmu. Magnezijum održava zdravlje ćelijskih membrana, dok vam bakar pomaže u proizvodnji melanina. Pored minerala, spoj meda i kakaoa obezbeđuje dovoljnu količinu vlakana i fitonijenata koji podstiču zdravlje. Bogati su antioksidansima poznatim kao flavonoidi. U pitanju su polifenoli koji štite telo od slobodnih radikala. Posetite Happy Honey, sigurni smo da nećete odoleti savršenoj kombinaciji koja doprinosi vašem zdravlju!

    Posetite Happy Honey i poručite online omiljeni ukus.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     865
  • Dunja

    Dunja

    Dunja (Cydonia oblonga) je nisko drvo iz porodice Rosaceae, odnosno ruža. Ima malo, slatko voće koje po izgledu sliči kruški i poprima svetložutu odnosno zlatnu boju tokom sazrevanja. Drvo se često koristi u ornamentalne svrhe pošto ima lepe, ružičaste listove. Nativna je u područjima jugozapadne Azije, Turske i Irana, ali se može gajiti i na severnim geografskim širinama do Škotske. Poznato da su je gajili Akadijanci u plodnom polumesecu i postoji teorija da je njena kultivacija prethodila jabuci, te da su mnoge današnje asocijacije na jabuku zapravo asocijacije na dunju. Kod starih Grka je bila žrtva bogovima tokom bračne ceremonije. Većina vrsta su previše tvrde, kisele i opore da bi se jele sirove osim ukoliko se nakon branja ne ostave da prezru na mrazu. Od njih se može praviti pekmez, džem ili puding, ili se mogu oljuštiti pa ispeći, ispržiti ili skuvati. Izraz marmelada potiče od portugalskog naziva za ovo voće, marmelo. Određene vrste ovog voća, kao što su Kungaskaya su posebno uzgajane da bi se mogle jesti sirove. U podkontinetalnom Indo-Pakistanu koštice ovog voća koriste se u narodnoj medicini zarad uklanjanja šlajma, osipa i zapaljenja. Gel se priprema potapanjem koštica u vodi kojim se čiste zapanjenja grla i glasnih žica. Na Malti, kašika džema se rastvara u šolji ključale vode i pije kao lek protiv stomačnih tegoba. U Iranu i Avganistanu, seme se bari i onda jede kao tradicionalni lek protiv zapaljenja pluća. Dunja je niskokalorično voće, 100g poseduje samo 57 kalorija. Sadrži par određenih antioksidanata kojih nema u jabukama ili kruškama. Voće je bogato fitonutrientima kao što su biljna vlakna, mineralima bakra, gvožđa, kalijuma i magnezijuma i vitaminima C, B6, Riboflavinom i Tiaminom. Iako nije pouzdano dokazano, dunja ima jaka antialergetska i protivupalna svojstva i često se preporučuje od strane zdravstvenih eksperata kao sigurna alternativa u pripremi hrane za ljude koji boluju od alergija.

     1047
  • Energetske i hranljive vrednosti: grašak

    Energetske i hranljive vrednosti: grašak

    Grašak spada u mahunarke i prepoznatljiv je po visokom sadržaju proteina, šećera i vitamina. U drevna vremena gajili su ga Vavilonci, Egipćani, Rimljani i Grci. U Evropu su ga preneli stari azijski narodi. Idealan je za one koji su pod stresom jer jača imunitet i obnavlja vitalnu energiju. Između ostalog, reguliše i probavu, jača kosti i srce...

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 81 kcal

    Ugljeni hidrati: 14,45 g

    Proteini: 5,42 g

    Masti: 0,40 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 5,1 g

    Niacin: 2,09 mg

    Vitamin A: 765 IU

    Vitamin C: 40 mg

    Vitamin E: 0,13 mg

    Vitamin K: 24, 8 µg

    Natrijum: 5 mg

    Kalijum: 244 mg

    Kalcijum: 25 mg

    Gvožđe: 1,47 mg

    Magnezijum: 33 mg

    Mangan: 0,41 mg

    Cink: 1,24 mg

     874
  • Breskva

    Breskva

    Domovina breskve je Kina ali se gaji svuda u svetu gde je malo toplija klima. Postoji preko 2000 sorti koje su nastale ukrštanjem ali svima je zajedničko to da sadrže oko 80% vode i dosta korisnih supstanci. Navikli smo da je konzumiramo u svežem obliku, u tortama, kolačima, kao sok, kompot...
    Osim za osveženje u toplim danima breskva se koristi i kao diuretik i antioksidans. Takođe ima veliku primenu u kozmetici.
     10840
  • Signali tela koje ignorišemo: kandida

    Signali tela koje ignorišemo: kandida

    Prvi signal: svrab grla i sluzna membrana

    Zašto: Usled velike konzumacije hrane bogate šećerom, možete izazvati prekomerno umnožavanje kandide. Pad imuniteta ili konzumacija kontraceptivnih tableta, određenih antibiotika takođe mogu biti uzrok.

    Kako reagovati: Smanjite unos rafinisanih proizvoda i namirnica bogatih šećerom. Izbegavajte alkohol.

     383
Veoma brzi, prelaki i ukusni sendviči koje svako može napraviti. 
Jednostavne, jeftine i prelake. 
Mesec maj je prepoznatljiv po mirisu zove, biljke u obliku žbuna ili drveta poznata u narodu i kao bazga. To je listopadno dvrvo koje kada procveta beli se od sićušnih…
Mafine svi obožavamo. Jednostavan recept za ovaj kolač nam ostavlja mogućnost različitih kombinovanja. Ovaj put sam dodala svež ananas. Trenutno može da se kupi u našim radnjama po povoljnoj ceni…
Sezona je jagoda i sad je pravo vreme da se ovo ukusna i mirišljava voćkica ostavi u vidu džema za zimu. Priprema je jednostavna i začas dobijete ukusni džem koji…
Ako volite blitvu i drugo zeleno povrće vreme je da to iskoristite i sada kada ga ima u izobilju napravite ukusnu i zdravu pitu.
Strana 10 od 1274