• Kako držiti bube podalje od hrane?

    Kako držiti bube podalje od hrane?

    Muve, ose, pčele, komarci, paukovi, mravi mogu biti nepozvani gosti ukoliko se odlučite za obrok na otvorenom. Kako ih se rešiti? Mešanje ulja paprike i vode i orošavanje na mestu gde ćete služiti hranu čini čuda kada su paukovi u pitanju. Ulje mente je takođe odličan saveznik u odbrani od paukova. Sveže kriške krastavca oteraće ose i pčele, dok je sirće najkorisnije u odbrani od muva i komaraca. Ekstrakt vanile je podjednako efikasan u iste svrhe.

     673
  • Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Ako čaj koristite isključivo kao topli napitak tokom zimskih dana, grešite. Vrhunski američki kuvar Helaina Hovitz otkriva za sajt Reader's Digest nekoliko zanimljivih načina kako da izvučete maksimum iz listića čaja:

    - Kada pravite pastu, rižoto, ili ovsenu kašu, koristite čaj umesto vode. Na primer, probajte da skuvate prinač u čaju od limuna, ili ovsenu kašu u bilo kojem voćnom čaju. Prijatno ćete se iznenaditi ukusom! Pri tom, u ovsenu kašu se često dodaje šećer ili neki drugi veštački zaslađivač, a u ovom slučaju za tim nema potrebe.

    - Skuvajte omiljeni čaj, ostavite ga da se rashladi i potom stavite u zamrzivač u obliku kocki. Ove ukusne ledene kocke potom možete staviti u bilo koji sok ili frape. Na primer - stavite ledene kocke čaja od mente u limunadu ili koka kolu. Idealno je za vrele letnje dane!

    - Dodajte prstohvat mlevenog čaja u čorbu zajedno sa drugim začinima. Pileća čorba sa dodatkom malo zelenog čaja je posebno ukusna i vekovima se već nalazi na meniju žitelja Istočne Azije.

    - Napravite neobičnu marinadu za grilovano meso ili ribu: izmešajte mleveni crni čaj, malo soli, djumbir, mleveni beli luk i čili, sve ovo dodajte u malo maslinovog ulja - i marinada je spremna!

     1177
  • Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Hemikalije u deterdžentima za čišćenje mogu oštetiti površinski sloj drvenih kuhinjskih elemenata. Potencijalno toksične materijale za čišćenje zamenite prirodnim sredstvima. Verovatno u kuhinji već posedujete sodu bikarbonu ili sirće. Drvene površine najpre prebrišite vlažnim sunđerom kako biste detektovali masne naslage. Pripremite litru tople vode u koju ćete sipati čašu sirćeta. Drugi predlog su ulja na bazi bilja. Dodajte nekoliko kapi u toplu vodu i započnite čišćenje. Po završetku, kuhinjske elemente obrišite suvom i mekom krpom. Izbegavajte grube, abrazivne materijale koji mogu trajno oštetiti površinske slojeve.

     3798
  • Boza

    Boza

    Dok smo čistili tavan, budućeg poslovnog prostora Centra za energetsku efikasnost CEFIX, naleteli smo pored gomile starih časopisa i dnevnih novina, na recepte iz davne 1935., 1936., 1937... Recepte je sakupljala Čisko Emilija iz Srpske, Nemačke i Mađarske štampe. Neki od recepata su i energetski efikasni!

    Boza - recept je objavila Politika 9, maja 1938. a poslala ga je Emilija Danenbaum iz Beograda.

    U pet litara vode koja vri ukuvati 1/4 kilograma kukuruznog brašna, neprestano mešajući duže vremena, jer voda sa brašnom mora duže da vri. Najbolje je uveče zamesiti hlebni kvasac sa kukuruznim brašnom, bozu skinuti sa vatre, ohladiti, pa u još mlaku dodati ovaj umešani kvasac i ostaviti na toplom mestu da stoji 24 časa. Posle toga vremena bozu procediti kroz gustu tkaninu i osladiti je po volji. Proceđena boza može i duže stajati. Sladiti samo onoliku količinu, koliko je potrebno za potrošnju.

    Centar za energetsku efikasnost - CEFIX

     4878
  • 10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

    Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

    Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

    Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

    Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

    Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

    Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

    Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

    Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

    Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

    Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

     979
Idealan obrok u danima posta. Prijatno!
Donosim vam recept za najljepši potaž ikad!
Brzo i lako.
Lagan i ukusan ručak.
Savršena poslastica za leto.
Mekano i ukusno pecivo neutralnog ukusa, koje može da se kombinuje i sa slanim i sa slatkim dodacima.
Strana 10 od 1397