• Čaj od đumbira za zdrave bubrege

    Čaj od đumbira za zdrave bubrege

    Đumbir se obično koristi kao začin i kao lek protiv različitih bolesti koji je poznat u narodnoj medicini.

    Alkohol šteti bubrezima jer smanjuje dostupnost brojnih enzima i vitalnih elemenata kao što je askorbinska kiselina. Istraživanja su pokazala da do 100mg đumbira po kilogramu telesne težine dnevno obnavlja funkciju bubrega. Đumbir poseduje antioksidantna jedinjenja korisna za pravilan rad bubrega.

    Brojni lekovi koji se koriste u borbi protiv određenih vrsta raka dovode do oštećenja bubrega. Istraživači su dokazali da 200mg đumbira po kilogramu telesne težine utiče na aktivnost antioksidativnih enzima važnih za funkciju bubrega.

     1670
  • Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lišće jagoda može se koristiti za pripremu raznih čajeva i njihovi hranljivi sastojci mogu se kombinovati sa drugim biljkama zarad različitih lekovitih dejstava. Listovi jagoda se suše i koriste prvenstveno protiv stresa i za ublažavanje bolova u zglobovima. Sadrže esencijalne minerale i vitamine koji mogu da pruže širok spektar pogodnosti. Pre upotrebe, konsultujte lekara zbog potencijalnih interakcija sa nekim od lekova.

    Listovi jagode koriste se za poboljšanje varenja jer sadrže tanin, molekule koji se vezuju za proteine, amino kiseline, alkaloide i druga jedinjenja koja mogu uticati na digestivni trakt. Samim tim, lišće jagoda smanjuje simptome mučnine, nadutost, grčeve u stomaku i reguliše dijareju.

    Jedinjenja koja se nalaze u listovima jagoda mogu pomoći u povlačenju vode iz zglobova, što ublažava bol i otoke povezane sa artritisom i reumom. U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu „Neuroimmunomodulation", istraživači ukazuju da kafeinske kiseline mogu da budu korisne kao anti-inflamatorno jedinjenje.

    Lišće jagoda sadrži minerale u tragovima i vitamine. Gvožđe, kalcijum i vitamin C samo su od nekih najprisutnijih, a važnih za održavanje telesnih funkcija. Ipak, budite oprezni, prvi simptomi alergije na jagode ili njihvo lišće su: oticanje lica i vrata, otežano disanje i osip na koži. Ukoliko osetite bilo koje od navedenih simptoma nakon konzumiranja listova jagoda ili njihovih ekstrakta, obavezno se obratite lekaru.

     1206
  • Osnovne karakteristike tradicionalne mozambičke kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne mozambičke kuhinje

    Mozambička tradicionalna kuhinja zasniva se na morskim plodovima, kukuruznim kašama, pirinču, pasulju, indijskom orahu, piletini i raznim začinima. Čaj i kafa se obično ispijajui uz svežu ribu ili lagani slatki hleb. Ručak kao glavni obrok servira se u podne. Svežih morskih plodova ima na gotovo svakom koraku. Škampi, lignje, jastozi su široko dostupni i najčešće se serviraju sa rižom. Najčešće posluživana hrana odraz je afričkog porekla. Supa je popularno predjelo, a neretko se sastoji od kukuruza ili boranije. U siromašnijim krajevima u glavno jelo spada kukuruzna kaša i pasulj. Za dezert se obično služi voće, puding ili peciva. Čaj, kafa i vino su najpopularniji napici koji se obično uvek nude gostima.

     991
  • Nekoliko principa zdrave ishrane

    Nekoliko principa zdrave ishrane

    - Insistiranje na svakodnevnom uzimanju vitamina nije garancija za očuvanje zdravlja.

    - Ishrana može značajno da kontroliše negativne efekte štetnih hemikalija.

    - Kontrolisanje ishrane je važno ukoliko patite od hroničnih oboljenja.

    - Što raznovrsnija ishrana, ali pravilno kombinovana, osnov je za zdrav organizam.

    - Obroke ne bi trebalo preskakati, kao ni izgladnjivati organizam jer tada dolazi do smanjene otpornosti celokupnog organizma.

    - Smanjiti unos zasićenih masnih kiselina.

    - Redovno unošenje tečnosti je veoma važno.

    - Povećati unos složenih ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana.

     1111
  • Prednosti konzumiranja jedne banane pred spavanje

    Prednosti konzumiranja jedne banane pred spavanje

    Banana (oko 126 grama) sadrži:

    Kalorije: 110 kcal

    Ugljeni hidrati: 30 g

    Proteini: 1 g

    Vitamin B6: 0,5 mg

    Kalijum: 450 mg

    Vlakna: 3 g

    Magnezijum: 34 mg

    Riboflavin: 0,1 mg

    Niacin: 0,8 mg

    Vitamin A: 81 IU

    Gvožđe: 0,3 mg

    Banane sadrže triptofan i amino kiseline koje podstiču proizvodnju melatonina i sprečavaju nesanicu. Osim toga što banane utiču na kvalitet sna, čine telo opuštenim i utiču na probavni sistem zbog vlakana koji povoljno utiču i na metabolizam. Zbog visoke koncentracije gvožđa, banane su idealne za sprečavanje pojave grčeva u mišićima. Mogu delovati i kao elektroliti zbog viskog sadržaja minerala. Uz pomoć banana, može se nadoknaditi unos kalijuma ili se ispuniti dnevna doza unosa magnezijuma kao esencijalnog nutrijenta za telo.

     750
Kremasta i kukusna torta puna lešnika i čokolade.
Brzo se napravi a jos brže pojede.
U karantinu samo sam mesila, mesila i mesila!
Jednostavno, ukusno.
Slatke male tortice.
Strana 10 od 1359