• Brza hrana oštećuje čulo mirisa?

    Brza hrana oštećuje čulo mirisa?

    Nije tajna da je brza hrana nezdrava i da izaziva mnoge tegobe, ali nova studija pokazuje da konzumacija brze hrane može dovesti do oštećenja i gubitka čula mirisa.

    Rezultati objavljeni u naučnom časopisu koji se bavi ishranom, pokazuju da način ishrane utiče na mnogo više od težine. Ovo je prvi put da su istraživači uspeli da demonstriraju čvrstu vezu između neadekvatnog staranja o svom telu i gubitka čula mirisa.

    Sledeći korak u ovom istraživanju je eksperiment koji bi trebalo da pokaže da li vežbanje može na neki način da ublaži ove posledice.

    Očito je da negativne posledice brze hrane dosežu dalje nego što se mislilo, a istraživanjima nije kraj i jedva čekamo da vidimo šta sutrašnjica u polju ishrane i zdravlja donosi.

     1191
  • Prehlade, grip i vitamini

    Prehlade, grip i vitamini

    Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a svi znamo koliko te stvari uzimaju danka na naše telo.
    Iako mnogi aspekti ishrane imaju uticaj na imuni sistem, evo nekoliko ključnih činilaca. Vitamini A, C i E prvenstveno - C je moćni antioksidant koji možete naći u većini voća i povrća, ali treba biti oprezan, jer prevelike količine ovog vitamina mogu izazvati poremećaje u varenju. Vitamin A se rastvara u masti i može se naći u tamno narandžastom povrću i voću, kao i u žumancima i mleku. Takođe je toksičan u prevelikim količinama. Još jedan vitamin rastvorljiv u masti, koji se ne treba konzumirati u prevelikim veličinama, vitamin E, ima snažna svojstva antioksidanata i može se naći u orašastom voću, semenkama i spanaću.Novija istraživanja povezuju vitamin D sa otpornošću imunog sistema. Vitamin D se rastvara u masti, a može se naći u masnoj ribi (poput tune i lososa), mleku i mlečnim proizvodima.

    Druge hranljive materije, poput cinka i folata takođe imaju veliki uticaj na imuni sistem. Oba se mogu naći u žitaricama. Cink se može naći i u crvenom mesu i morskim plodovima, a folati u tamno zelenom povrću.

    Još jedan vitalan deo je gastrointestinalni trakt, koji je odgovoran za oko 70% imunog sistema. Za zdravlje gastrointestinalnog trakta odgovorni su prebiotici i probiotici.

    Mada sve ove stvari čine delove slagalice, ključ je balansirana ishrana na redovnoj bazi. Mnoštvo voća i povrća, integralnih žitarica i leguminoza obezbediće vašem telu zdrav imuni sistem.

     1342
  • Matematički savršen način sečenja torte

    Matematički savršen način sečenja torte

    Izgleda da je ono što smo celoga života radili, sečenje torte na kriške, pogrešno. Naučnici smatraju da grešimo sve vreme kada rasparčavamo tortu na klasičan način.

    Britanac Aleks Belos kaže da se tako ne iskorišćava do maksimuma gastronomski užitak koji bismo mogli izvući iz ove torte. U svom youtube videu nam je pokazao po njegovom mišljenju pravilan način za podelu ove vrste slatkiša.

    Kako on kaže, ova tehnika je stara oko 100 godina, i bila je objavljena u časopisu Priroda još 1906.
    Šta je u stvari problematično u tradicionalnom načinu sečenja torte? Belos smatra da se ivice parčadi sasuše i gube na svom kvalitetu, dok bi se sečenjem na drugačiji način ovaj problem eliminisao.

    Istina, ova tehnika bi se teško primenjivala na tortama sa šlagom, fondan je mnogo praktičniji, ali je sama ideja i dalje zanimljiva.

    Pogledajte i sami, pa procenite da li je ovo zaista savršen način sečenja torte.

     8189
  • Daisy Martinez

    Daisy Martinez

    Dejzi Martinez je portorikanka iz Bruklina. Živela je kod bake sve do svoje pete godine, a porodica joj seže do najrazličitijih krajeva španskog govornog područja. Baka i majka su joj prenele ljubav prema kuvanju i domaćinstvu. Dejzi je jednom prilikom izjavila da je kuhinja usko povezana sa porodicom i ljubavlju, a ne samo sa formalnom pripremom hrane. Pre nego što se posvetila umetnosti kuvanja, Martinezova je bila usmerena ka glumi i modnoj industriji. Pojavljivala se u brojnim američkim reklamama, pa i filmovima. Dok je pohađala univerzitet na Long Ajlandu, udala se i posvetila porodici. Diplomirala je na francuskom institutu za kulinarstvo i osvojila nagradu za svoj završni projekat „The Passionate Palate". Ubrzo počinje da radi kao kuvar i njen entuzijazam sve više jača. Ne krije da najviše uživa u pripremanju jela latinoameričkog porekla.

     2131
  • Održavanje kuhinjskih dasaka

    Održavanje kuhinjskih dasaka

    Svi naši proizvodi su izrađeni od prirodno sušenog i termotretiranog drveta, impregnirani su pčelinjim voskom ili mineralnim uljima. Bez obzira što je drvo u procesu proizvodnje zaštićeno, o njemu treba da se kontinuirano vodi računa i redovno treba da se održava.

    Evo kratkog uputstva za upotrebu i održavanje:

    Na dasci se seče (jer joj je to osnovna namena) i poslužuje hrana. Ne koristite reckave noževe, već sa normalnom oštricom. Nije predviđena kao podloga za vruće posude /naročito ne sa akuterm dnom - poput Zepter suđa /, jer će na dasci ostati trag spaljenog drveta...Znači, namena daske je samo sečenje namirnica i eventualno konzumacija hrane sa nje. Daske i poslužavnici (kao i ostali proizvodi od drveta) se peru hladnom ili mlakom vodom,  sunđerom, a ne žicom. Nekada je dovoljno samo ih obrisati vlažnom krpom. Posle pranja se brišu pamučnom krpom ili papirnim ubrusom.

    Suše se prirodno, nikada pored nekog jačeg izvora toplote. Velika toplota dovodi do pucanja drveta. Vlažni uslovi ne odgovaraju niti jednoj vrsti drveta.

    Da bi daska duže trajala, posle određenog broja pranja, mora da se ponovo premaže. Za to možete da koristite razna mineralna ili rafinisana ulja, (maslinovo, suncokretovo, laneno...), a naravno, možete i kod od nas da naručite orginalna ulja ili pčeljini vosak. Postupak nanošenja: pamučnom krpicom se lagano utrljava u drvo, posle toga papirnim ubrusom višak koga drvo nije upilo fino obriše, a drvo je popilo koliko mu je potrebno. Tim postupkom ćete znatno produžiti vek trajanja i daska će Vam uvek blistati.

    Za kraj, najvažnije od svega: NIKADA DASKU ZA SEČENJE (ILI BILO KOJI WOODHOLZ PROIZVOD) NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE.

    VAŽNO: Ako koristite industrijske premaze za uljenje drveta, sunđer ili krpe kojim nanosite ulje na dasku stvaraju u sebi jako veliku temperaturu i može da dođe do procesa samo-zapalenja. Znači, nakon nanošenja ulja i
    skupljanja viška krpom ili papinim ubrusom najbolje ih je odmah KONTROLISANO SPALITI napolju... ne bacajte ih u kantu za đubre u kuhinjskim ormarićima, ili sličnim mestima.

    Kompletan asortiman WOOD HOLZ proizvoda možete pogledati klikom ovde.

     2206
Doručak, večera ili posluženje za goste - izbor je vaš.
Odličan dodatak uz neku vrstu mesa. Može i zasebno da se jede, kao glavno jelo.
Jako ukusna, dijetalna i neobična.
Suvo voće u testu, fil od pudinga, šlag krem odozgo, jednostavno, brzo, ukusno.
Savršena torta pomešanog ukusa čokolade i maline.
Strana 10 od 1723