• Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Danas je kucanje čašama tokom ispijanja vina (a i drugih pića) navika koju mehanički izvršavamo, gotovo bez razmišljanja. Jedna legenda kaže kako je ova tradicija nastala još pre mnogo vekova, kako bi se oterali demoni. Druga kaže kako je prvobitna ideja bila da se tokom kucanja mala količina vina prelije i u susednu čašu i time izbegne potencijalno trovanje.

    Koliko god ove teorije zvučale zanimljivo - netačne su. Pravi razlog je mnogo jednostavniji. Naime, prvobitno je zdravica podrazumevala četiri čula: dodir, ukus, vid i miris. Uši i zvuk su bili izostavljeni. Ali kako se izrada vinskih čaša transformisala u pravu umetnost, ljudi su masovno počeli da cene prefinjen zvuk koji proizvodi susret dva kristala i voila - kucanje čašama je postalo deo zdravice.

    No, sa druge strane, kucanje čašama daje i neki poseban osećaj pripadanja zajednici. Ranije, partijaneri bi prosleđivali jednu jedinu čašu vina iz koje bi svi pili, i kada je na scenu stupio strah od bakterija, u modu je ušlo svima nama već poznato kucanje čašama, i iako se na ovaj način ne deli čaša, deli se pozitivna energija.

     439
  • Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ova mediteranska biljka vekovima predstavlja lek koji se uvažava i vrlo cenjen začin. Zato ga svaki dobar gastronom rado koristi u pripremi hrane.

    Ruzmarin sadrži nekoliko desetina antioksidansa – jedinjenja koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe efikasnost ruzmarinske kiseline.

    Poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sećanja.

    Efikasan je i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.

    Čaj od ruzmarina može da vam pomogne ukoliko vas muči nadutost.

    Koristi se i kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska.

    Kupka od ruzmarina korisna je u jutarnjim satima jer razbuđuje i osvežava organizam.

    Tanin gorke materije i drugi važni sastojci u ruzmarinu jačaju imunitet i poseduju sedativna, diuretska, kao i antiseptična svojstva. Deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme.

    Pomaže u borbi protiv glavobolje i grčevima u stomaku.

    Samo jedna šolja čaja od ruzmarina pojačava preporučeni dnevni unos vitamina i minerala.

    Idealan je lek za osobe sa slabom cirkulacijom.

     995
  • Jelena Anžujska

    Jelena Anžujska

    Restoran autentične francuske kuhinje "Jelena Anžujska" smešten je u mirnom delu Misarske ulice, u diskretnom ambijentu, sa letnjom baštom. Pogodan je za poslovne i porodične ručkove, kao i prijatna popodneva sa prijateljima. Uz direktnu preporuku posvećenog šefa kuhinje uživaćete uz autentične specijalitete francuskog podneblja i neodoljiva francuska vina, ili pak u ponudi dana po ceni od 450 dinara.

    Postoji mogućnost rezervacije mesta na broj 011 / 32 34 776, kao i usluge keteringa i dostave hrane.

    Restoran prima goste radnim danima od 12 do 21:30h, a subotom od 13 do 22:30h.

    Restoran "Jelena Anžujska" kao škola francuske kuhinje i francuskog jezika za mlade kuvare iz Srbije, funkcioniše pod pokroviteljstvom Francuskog komiteta za brigu o deci i francuske humanitarne organizacije "Agapè" CFSE, te osim gastronomske, ostvaruje i veoma važnu humanitarno-filantropsku misiju i na taj način omogućava odabranim maturantima Ugostiteljsko- turističke škole u Beogradu odlazak na višemesečni boravak i rad u restoranima Francuske, posle koga se vraćaju i profesionalno integrišu u Srbiji.

    Želimo Vam dobrodošlicu!

     6721
  • Energetske i hranljive vrednosti: grejpfrut

    Energetske i hranljive vrednosti: grejpfrut

    Ovo niskokalorično voće potiče sa zapadnoindijskih ostrva odakle je prenet u sve tropske zemlje. Devedeset odsto grejpfruta čini voda. Bogat je pektinom, vitaminom C, a sadrži i umerene količine kalcijuma i magnezijuma. Sprečava prehlade, poboljšava rad organa za varenje, podstiče proizvodnju hormona i pomaže u mršavljenju.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 42 kcal

    Ugljeni hidrati: 10,7 mg

    Proteini: 0,77 g

    Masti: 0,14 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,70 g

    Niacin: 0,20 mg

    Vitamin A: 1150 IU

    Vitamin C: 31,2 mg

    Vitamin E: 0,13 mg

    Natrijum: 0 mg

    Kalijum: 13 mg

    Kalcijum: 22 mg

    Gvožđe: 0,08 mg

    Magnezijum: 9 mg

    Cink: 0,07 mg

    Beta karoten: 686 µg

     900
  • Obratite pažnju na namirnice sa negativnim kalorijama!

    Obratite pažnju na namirnice sa negativnim kalorijama!

    Kako prepoznati negativne kalorije? Jednostavno! Reč je o svim onim namirnicama tokom čijeg žvakanja sagorite mnogo više kalorija u odnosu na broj koji unesete. Prema brojnim istraživanjima, naše telo troši samo pet do deset procenata ukupne energije u digestiranju hranljivih sastojaka koji se nalaze u hrani. Povrh toga, način na koji vaše telo „obrađuje“ hranu zavisi od sopstvenog metabolizma.

    Želite da ubrzate metabolizam? Savet se krije u načinu ishrane. Što više povrća, a ako ste ljubitelj mesa, neka vaš izbor bude crveno meso. Nezdravu užinu i slatkiše zamenite smutijima, koštunjavim voćem ili svežim voćem. Ovako regulisanom ishranom nećete smanjiti unos kalorija, već ćete unositi zdravije kalorije. Osnovni problem većine dijeta koje se svode na smanjen unos kalorija je stanje šoka metabolizma usled smanjenog unosa hrane. Ipak, namirnice sa negativnim kalorijama ne utiču negativno na nivo šećera u krvi i sprečavaju taloženje masnih naslaga.

    Jedino piće koje ne sadrži negativne kalorije je voda. Pored navedenog, voda poboljšava varenje kao i rad metabolizma ali i povećava nivo energije.

     883
Brzo i lako, za neočekivane goste.
Pohovane mlade tikvice.
Veoma ukusni i hrskavi.
Vazdušasti kolač sa makom.
Strana 11 od 1356