Jedna od osnovnih alergijskih reakcija na jabuke su pojava plikova u ustima. Neki proteini u voću i povrću veoma podsećaju na polen koji izaziva alergije kod nekih ljudi. Ovaj sindrom obično se javlja tokom puberteta ili u zrelim godinama. Simptomi zahvataju usta, grlo, uši i usne. Ne postoji lista opštih simptoma jer mogu varirati od svraba do osipa i plikova. Neki od njih uključuju i problem sa disanjem ili bolom u grlu što može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.
Dve posebne vrste sezonskih alergija mogu izazvati reakcije na jabuke. Simptome možete sprečiti njihovim kuvanjem ili zagrevanjem.
Kafa ili arapski kahva, latinski coffea je napitak bez koga mnogi ne započinju dan. Obično se služi topla ali u toplim letnjim danima prija hladna uz dodatne kockice leda ili čak kugle sladoleda. Kratko nakon konzumacije ovog napitka dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca itd. U našim krajevima ranije je bio poznat samo jedan način pripreme kafe - takozvana turska kafa. Danas kako kod nas tako i u svetu postoje mnogi načini pripreme ovog napitka neki od najpoznatijih su: tuska kafa, filter kafa, espreso, instant kafa, irska kafa, kapućino, makijato... Biljka kafe je iz roda niskog drveća iz familije Rubiacceae (latinski). Postoje oko 40 vrsta ove biljke dok samo tri daju kafu, a to su Arabica, Liberica i Stenophylla. Najzastupljenija i najkvalitetnija na tržištu je Arabika sa nekih 80%. Raste u Brazilu, bere se jednom godišnje od maja do avgusta. Arapi su dugo ljubomorno čuvali tajnu uzgajanja i pripremu kafe ali su Indusi ipak uspeli da prošvercuju i krenu da uzgajaju u Indiji. 1555 godine Sirijci su prvi put doveli kafu u Carigrad i u tom periodu je otvorena prva kafana. U 17 veku kafa je dospela u Mletačku republiku i proširila se celom Evropom. Evo još nekih zanimljivosti vezano za ovaj čudesni napitak: -Veruje se da je kafu prvi otkrio neki Etiopljanin koji je primetio da su njegove koze veoma živahne kada jedu crvene bobice nekog žbuna. Kada ih je i sam probao osetio je isto. -U svetu se godišnje proizvede količina od 5.700.000 tona sirove kafe godišnje na površini od oko 1.070.000 ha - Najskuplja kafa na svetu je sorta Kopi Luwak koja je izuzetno retka i godišnje se proizvede oko 250 kg a prodaje se 100gr. za 75 američkih dolara. -Tokom prženja ploda kafe razvija se preko stotinu aroma. -Na planeti se popije više od 400 milijardi kafa godišnje. -Prva pržionica kafe na Balkanu proradila je u Hrvatskoj u Zagrebu 1892 (Frank kafa). -Bah je u čast kafi komponovao kantatu koja se zvala "Kafa". -Onore de Balzak je često naglašavao da mu kafa daje inspiraciju i ispijao je i do 60 šoljica dnevno. -Mnogi lekovi protiv glavobolje koji se izdaju bez lekarskog recepta zasnovani su na kofeinu. -U mnogim arapskim domovima služenje kafe gostima se podrazumeva i odbijanje može biti protumačeno kao odbijanje gostoprimstva i nepoštovanje domaćina. Često vas neće ni pitati da li želite jednostavno će je staviti ispred vas.
Ova popularna vrsta čaja pomaže u ublažavanju mišićnih grčeva, poboljšava varenje i utiče na sindrom iritabilnog creva, sprečava dijareju, nadimanje i stomačne grčeve. Smanjuje krvni pritisak a i idealan je saveznik ukoliko želite da smanjite telesnu težinu, zaštitite respiratorni sistem, izbalansirate nivo hormona ili podstaknete libido.
Zahvaljujući visokoj koncentraciji minerala, vitamina, fitonutrienata – čaj od komorača ima antioksidativne, antibakterijske i antiinflamatorne osobine. Koristi se i kao ukusni začinski dodatak supama i biljnim jelima.
Ova otporna višegodišnja biljka najčešće se sreće u regionu Mediterana, a popularna je njena upotreba u tradicionalnoj medicini Kine, Indije i Bliskog istoka.
Čaj prvenstveno deluje kao relaksant i pomaže u ublažavanju grčeva. Jača imuni sistem usled moćnih antibakterijskih, antiseptičnih i antifungalnih efekata. Deluje kao diuretik i utiče na uklanjanje viška toksina iz krvi i bubrega.
"Glamburger" se može poručiti u otmenom restoranu u Čelziju, a njegovi sastojci uključuju jestive listiće zlata i crne tartufe.
Ovaj hamburger se pravi od posebno gajene junetine i divljači i služi se uz prilog od kanadskog jastoga u sosu od šafrana, javorovog sirupa i pržene slaninice, uz beluga kavijar i pačje jaje sa zlatnim listićima.
Zemička je začinjena vrstom japanskog zelenog čaja, majonezom i još malo zlata, za slučaj da vam ono u prelivu nije bilo dovoljno.
Povrh svega toga ide sos od manga i šampanjca, uz rendane bele tartufe.
Ova grdosija od hamburgera sadrži "skromnih" 2618 kalorija, a košta 1100 funti.
Ricinusovo ulje je poznato kao prirodan laksativ, ali se koristi i u druge svrhe jer je njegova upotreba u tradicionalnoj medicini nadaleko poznata. Širok spektar bolesti može se tretirati i lečiti ricinusovim uljem jer smanjuje bolove, stimuliše imuni sistem, tretira rane na koži i deluje kao moćan antibiotik. Sastojak je brojnih kozmetičkih proizvoda, kao i proizvoda od gume, sastojak je lakova i boja... Ricinusovo ulje koristi se za uklanjanje mrtve kože na stopalima, ali i za tretiranje žuljeva. Interesantno je da se koristi za punoću i rast trepavica.