• Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     3245
  • Nitrati iz voća i povrća za zdravo srce

    Nitrati iz voća i povrća za zdravo srce

    Svi znaju priču o zdravom srcu - pazite na težinu, smanjite masnu hranu, spustite slanik, uzimajte više vlakana i sa vremena na vreme jedite ribu i eto, na dobrom ste putu.
    To jesu dobri saveti, ali drugi deo slagalice dobija sve više pažnje u poslednje vreme - mali molekul poznat kao nitrit oksid.

    Ovaj molekul, koji se stvara u ćelijama krvnih sudova, jeste gas koji širi arterije, čime poboljšava krvotok i snižava krvni pritisak. On je takođe i snažan antioksidant, čime snižava opasnost od kardiovaskularnih bolesti.
    Naša tela stvaraju nitrit oksid tako što aminokiseline iz proteina (orašastog voća, pasulja i morskih plodova) oksiduju u dodiru sa kiseonikom.

    Nitriti i nitrati su poznati kao aditivi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, jer se koriste da sačuvaju svežinu, boju i aromu mesa. Međutim, najveći deo nitrata koji pojedemo (70-85%) dolazi od povrća i voća - spanaća, zelene salate, celera, karfiola, grožđa i jagoda.

    Voće i povrće su najbolja hrana, krcata antioksidantima, vlaknima, mineralima i vitaminima, uz malo kalorija. Ipak, to što su bogati i nitratima, još je jedan od razloga da ih volimo i više nego do sada.

     1558
  • Vinarija Vinik

    Vinarija Vinik


    Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, dovelo je do toga da međusobne porodične veze prerastu u poslovni odnos.

    Stara švapska kuća u centru grada Vršca, zidana 1900. godine, sa velikim podrumom od 200 kvadratnih metara, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju prvobitnu namenu, odnosno registrovana je porodična vinarija Vinik.

    Ovo je danas jedini registrovani, proizvodni podrum u gradu od 980 koliko ih je bilo pre 100 godina.

    Podrum je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60.000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Pored proizvodnog dela u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uređena je i dekorisana vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina.

    Da bi gosti imali potpuni doživljaj degustacije vina i bermeta uz sveće i hranu, možemo obezbediti i tamburaše.

    Vitez vina, veliki majstor Banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, ima čast i obavezu da goste podruma uvede u tajne spravljanja i degustacije ovog božanskog pića.
    VrzoleProizvodiIako se već godinama bavimo proizvodnjom ograničenih količina dobrog vina, sve do nedavno tu dragocenu tajnu smo vredno čuvali u krugu naše porodice i odabranih prijatelja. Ljubav, znanje i tradiciju, pretočili smo u vino.

    Uživajte u Vržoleu kada ste radosni ali i kada ste tužni. Uživajte u njemu kad ste sami, a kada imate društvo smatrajte ga obaveznim. Kada niste gladni pijte da vam otvori apetit, a kada ste gladni tek onda će vam prijati. Inače ga nemojte piti sem kada ste žedni.

    Živeli!

     6744
  • Nutritivna vrednost aronije

    Nutritivna vrednost aronije

    Nutritivna vrednost aronije razlikuje se u odnosu na način uzgajanja I pripreme.

    Vitamini

    Vitamin C: 130 – 270 (μg/kg)

    Vitamin B1: 180 (μg/kg)

    Vitamin B2: 200 (μg/kg)

    Vitamin B6: 280 (μg/kg)

    Niacin: 3000 (μg/kg)

    Pantotenska kiselina: 2790 (μg/kg)

    Vitamin K: 242 (μg/kg)

    Minerali

    Natrijum: 26 mg/kg

    Kalijum: 2180 mg/kg

    Kalcijum: 322 mg/kg

    Magnezijum: 162 mg/kg

    Gvožđe: 9.3 mg/kg

     2226
  • Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    1. Visina je podesiva – „glava“ miksera bi trebalo da se nađe tik iznad posude kako se prilikom mešanja ne bi oštetilo dno posude.

    2. Vodite računa o dobroj povezanosti svih delova aparata

    Veza između „glave“ miksera i postolja može vremenom olabaviti i pomerati se kada god uključite mikser, što može biti opasno.

    3. Peškir – potencijalno rešenje za mogući haos u kuhinji

    Mikseri sa posudama su snažni i mogu veoma lako napraviti nered u celoj kuhinji ukoliko sastojci „pobegnu“ iz posude. Rešenje je jednostavno – prekrijte mikser debljom kuhinjskom krpom ili manjim peškirom.

    4. Mikseri sa posudom ima svoja ograničenja

    Imajte na umu da bilo koji mikser nema ugrađenu zaštitu od preopterećenja i nije namenjen neprekidnom radu na duže vreme. Razmotrite nivo snage pre kupovine miksera.

     1684
Fine, slatke kuglice sa dodatkom ruma i višnjama.
Picu jedu svi. Retko ko je ne voli. Italijansko tradicionalno jelo sa različitim sastojcima.
Odlična salata kao prilog uz ribu.
Odličan prilog uz supe i čorbe.
Odlična salata za detoksikaciju organizma.
Ćufte u paradajz sosu sa dodatkom pire krompira je odlično jelo za celu porodicu.
Strana 11 od 1723