• Kako pravilno očistiti pečurke?

    Kako pravilno očistiti pečurke?

    Pečurke su sveže ako su čvrste i bez „modrica“ . Možete ih čuvati u originalnoj ambalaži ili neprozirnoj foliji. Poluvlažnom krpom očistite svaku od gljiva, kako biste uklonili prljavštinu. Properite ih hladnom vodom i odložite na suvu krpu. Pošto apsorbuju vodu kao mali sunđeri, pečurke pre korišćenja morati dobro ocediti. Pečurke možete potopiti u zasoljenu vodu kako bi uklonili tvrdokornu prljavštinu.

     9303
  • Namirnice koje će vas dugo držati sitim

    Namirnice koje će vas dugo držati sitim

    Kada nastupi glad, najbolje je jesti one namirnice koje vas brzo zasite a ne sadrže mnogo masti ili šećera. Zvuči nemoguće? Ovo su naši predlozi:

    Kuvani krompir- Iako je demonizovan zbog masti, kuvani krompir je zapravo odličan izvor vitamina C, kalijuma i ugljenih hidrata.

    Ovas – Sadrži vlakna i biljne proteine, pa vas može držati sitim i do nekoliko sati.

    Jabuke – Stabilizuju nivo šećera u krvi i doprinose održavanju količine vode u vašem telu.

    Kuvana jaja – Njihovi hranljivi sastojci zadovoljiće vaš apetit satima.

    Pomorandže – Osim što su bogate vitaminom C, sadrže i vlakna zbog čega brzo zasite.

     791
  • Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Obratite pažnju na naredno pitanje: da li vino čuvate u frižideru pre konzumiranja? Bela, roze i penušava vina zahtevaju čuvanje na hladnoj temperaturi, ali mnoga crvena vina čuvaju se u frižideru neposredno pred serviranje jer pad temperature podiže kiselost, odnosno ukus i kvalitet. Međutim, previše ohlađeno vino gubi kvalitet kiselosti. Najčešće se dešava da se konzumiraju previše ohlađena bela ili previše topla crvena vina.

    Odgovarajuće temperature posluživanja:

    Suva bela vina: 8-14 C

    Penušava vina: 6-8 C

    Roze: 13 C

    Crvena vina: 15-19 C

     1389
  • Zašto su jagode dobre za kožu?

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Jagode su voće čiji izgled, ukus i miris budi sva čula.
    Ali to nije jedini razlog zašto treba da konzumiramo jagode.
    Jagode imaju antioksidantno delovanje i sadrže veliku količinu Vitamina C što ih čini veoma dobrim za našu kožu.

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Pored antioksidantnog delovanja jagode imaju visok sadržaj Vitamina C, prehrambenih vlakana i folne kiseline.
    Šta to znači za našu kožu, telo, um i generalno zdravlje?
    Konzumiranjem jagoda pre svega čistimo organizam, regulišemo probavni sistem, štitimo debelo crevo, izbacujemo toksine. Pored toga regenerišemo ćelije, borimo se protiv slobodnih radikala.
    Čistimo, izbeljujemo Ii zatežemo kožu, jačamo imunitet, štitimo se od bolesti kao što je kancer. Takođe jagode pomažu u zaštiti od UV zraka, i prilikom izbeljivanja kože i zuba.

     

    Kako možemo iskoristiti sveže jagode za lepšu i zdraviju kožu?

     

    Prirodna maska za lice od jagoda

    • 2-3 sveže ispasirane jagode
    • 2 kašičice jogurta
    • 1 kašičica meda

    Sve sastojke dobro izmešajte i nanesite na prethodno očišćeno lice. Jagode možete slobodno ispasirati viljuškom, smesa može biti i malo grudvasta. Smesu nanesite na lice i držite desetak minuta. Naravno možete je naneti i na vrat i dekolte. Potrudite se da sastojci budu što kvalitetniji, ukoliko je moguće domaći ili organskog porekla.

    Jogurt će doprineti hidrataciji kože i učiniće je mekanom i glatkom, a u kombinaciji sa medom i jagodama će dezinfikovati lice i ublažiti infekcije ili akne. Takođe ova prirodna maska je odlična i za izbeljivanje kože. Znači da sumiramo zašto su jagode dobre: izbeljivanje, protiv upala, čisti pore, umanjuje bore, hidrira kožu.

    A bilo vam je potrebno samo 15tak minuta za ceo ovaj proces.

    Kako izbeliti zube uz pomoć jagoda?

    Jagode su odlične i za izbeljivanje zuba. Dok držite masku za lice uzmite par većih jagoda, prepolovite ih i pre nego što ih pojedete dobro protrljajte zube.

    Kako ukloniti podočnjake na prirodan način uz pomoć jagoda?

    Očistite jednu činijicu jagoda, jednu veću iseckajte na kolutove i naređajte ispod očiju a ostale slatko pojedite dok ležite i čekate da jagode odrade svoje.

    Prirodni piling za telo od jagoda

    Za ovaj predivni piling vam je potrebno ½ šolje šećera, 4-5 zrelih mekanih jagoda i 3 kašičice maslinovog ulja.

    Sve lepo ispasirajte viljuškom i pre tuširanja blago ispilingujte celo telo. Ovaj prirodni piling sa jagodama će osvežiti, hidrirati i omekšati vašu kožu.

    Iskoristite sezonu jagoda maksimalno i potrudite se da uvek koristite proverene i kvalitetne namirnice.

     

     

     909
  • Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Skladištenje hrane je veoma značajno ukoliko želite da očuvate višak namirnica ili pripremljene hrane. Najčešće korišćene su plastične i staklene posude. Tri glavne prednosti plastičnih ambalaža su: cena, težina i trajnost. Bez obzira na tip materijala, obe ambalaže će služiti svojoj svrsi. Osim što je plastika izdržljiviji materijal, neće se tako lako slomiti u slučaju da vam ispadne - što je razlog zbog kog je staklena ambalaža za odlaganje hrane zabranjena. Staklo ne apsorbuje mirise i lakše je za održavanje, što je njegova velika prednost u odnosu na plastiku koja i apsorbuje mirise i poprimi boju namirnica. Takođe, čuvanje supica, soseva i čorbi je sigurnije u staklenim posudama jer imaju mnogo jače poklopce. Izbor je na vama.

     1722
Brzo i jednostavan za sve prilike.
Ukusno, slano pecivo.
Brzo lako i jednostavno.
Veoma ukusna poslastica. Probajte, prijatno!
U narodu poznat i kao "krompir u kaputu". Količinu krompira prilagodite svojim potrebama. Vruć krompir možete poslužiti uz neki umak. Prijatno!
Strana 11 od 1394