• Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.

     308
  • Zašto su tikvice zdrave?

    Zašto su tikvice zdrave?

    Sadrže veoma malo ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i kalorija.

    Poseduju manje količine mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, cinka, gvožđa i kalijuma.

    Bogate su vitaminom B.

    U tragovima sadrže i tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, kao i vitamin K.

    Na 100g tikvica - 1,1g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

    Malo je poznato da tikvice mogu doprineti lečenju astme i tradicionalna medicina je upravo sledila to verovanje u pokušaju suzbijanja ove hronične bolesti.

    Semenke tikvice su delotvorne u snižavanju krvnog pritiska.

    Poboljšava probavu i savršen je dodatak uz ribu i meso.

    Sprečava paradentozu, a koristi se i u borbi protiv drugih upala.

    Povećava nivo energije i čisti creva od toksina.

    Prevencija je za bolesti prostate.

    Doprinosi snižavanju nivoa holesterola.

     1986
  • Kako redovna konzumacija kokosove vode utiče na organizam?

    Kako redovna konzumacija kokosove vode utiče na organizam?

    Jača imuni sistem i uklanja bakterije koje izazivaju bolesti desni i infekcije urinarnog trakta. Suzbija viruse koji mogu biti prečica do brojnih hroničnih bolesti.

    Poboljšava rad štitne žlezde i daje energetski podsticaj.

    Razgrađuje kamen u bubregu i čisti urinarni trakt.

    Nizak nivo masti, hidratacija, suzbijanje glavobolje, nega kože su samo neke od brojnih prednosti i rezultata koje ćete osetiti samo nekoliko nedelja nakon redovne konzumacije.

    Štiti zdravlje očiju i reguliše probleme sa kataraktom. Podstiče energiju i smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

     598
  • Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Bilo da patite od povremenih ili učestalih glavobolja, toplota i hladnoća su jednako dobri načini da ublažite bol, ostavljajući lekove po strani.

    Led može pomoći u smanjenju otoka ali ograničava protok krvi, dok ga toplota stimuliše. Ali za brže zaustavljanje bolova stavite hladne obloge u predelu čela, očiju i slepoočnica. Tople obloge ponekad mogu zaustaviti grčeve u vratu koji su najčešći uzročnici glavobolja.

    Kada su sportske povrede u pitanju, led je uvek bolji izbor. Sprečava akutni bol, zapaljenje i otoke. Koristite hladnu oblogu pet do deset minuta nakon povrete. U narednom periodu, tri puta na dan od po 20 minuta ali potražite savet lekara.

     1376
  • Pivo može da leči i kašalj?

    Pivo može da leči i kašalj?

    Kod jakog kašlja se uglavnom preporučuje izbegavnje hladnih pića - kao što je i pivo, ali izgleda da ovo piće od hmelja može imati i lekovito dejstvo kod ovog problema.
    Ključ je u pravilnoj upotrebi, pa je caka u tome da se kod lečenja kašlja koristi kombinacija piva i rastopljenog šećera. Potrebno je samo na tihoj vatri rastopiti 150g šećera i u karamelizovanu smešu dodati pola litre piva. Zatim, potrebno je smešu kuvati još dvadesetak minuta i staviti u staklenu teglu. Kada se sirup ohladi, pijte jednu supenu kašiku dnevnu. Ako je kašalj izrazito suv, u sirup dodajte i nekoliko sušenih listova nane.

    Ovaj sirup smeju da piju i deca.

     1159
Štapići ali malo drugačiji.
Mnogo ukusna pita.
Još bolje nego tradicionalni koh.
Egzotične praline.
Grčka salata.
Strana 11 od 1365