• Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Inflamacija je prirodni telesni proces izazvan imunim sistemom koji je u sukobu sa toksinom i patogenima koji izazivaju bolesti. Jedan je od faktora koji su povezani sa bolovima i umorom. Često se odnosi na bol u zglobovima, želucu, a javlja se i otežano disanje. Ipak, neki od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na ove simptome pri čemu nekim namirnicama mogu pogoršati situaciju.

    Obrađeno meso – sadrži visok nivo natrijuma, nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje izazivaju upale.

    Rafinisana biljna ulja – sadrže dodatne štetne masti.

    Mlečni proizvodi – utiču na pojavu brojnih alergija, otežano disanje, dijareju, bolove u zglobovima...

    Pržena hrana – bogata je trans mastima.

    Margarin – može uzrokovati metabolički disbalans zbog velikog broja trans masti i hidrogenizovanih ulja.

     1044
  • Upotreba ulja tartufa

    Upotreba ulja tartufa

    Ulje tartufa nudi brojne zdravstvene koristi uključujući njegovu sposobnost da smanji holesterol, rizik od dijabetesa, poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem. U zavisnosti od vrste ulja tartufa koje koristite, različite zdravstvene koristi će vam biti dostupne.

    Tartufi su vrsta pečurke koja je vrlo cenjena i poznata po svojoj retkosti i jedinstvenom ukusu u ishrani. Poznati su kao jedna od najskupljih namirnica. Važno je napomenuti da mnoga ulja tartufa prisutnih na tržištu ne pružaju nikakve zdravstvene pogodnosti već se koriste samo zbog arome.

    Ulje tartufa je bogato mononezasićenim mastima, pa smanjuje nivo holesterola. Imajući u vidu da tartufi poseduju jake antiinflamatorne osobine, ulje se koristi za bolove u zglobovima ali i protiv respiratornih infekcija i iritacija kože. Smanjuje nivo šećera u krvi, pa je idealan za dijabetičare.

    Ipak, vodite računa i o potencijalnim neželjenim efektima.

    Može izazvati hipotenziju, hipoglekimiju ili dijareju i mučninu ukoliko se konzumira u velikim količinama.

     2799
  • Zašto jedemo iako nismo gladni?

    Zašto jedemo iako nismo gladni?

    Pogledajte najčešćih deset situacija u kojima jedete, a niste zaista gladni i pročitajte savete kako da se izborite sa tim problemom na jednostavan način.

    Emocije
    Emocije su često okidač za ovakvu vrstu jedenja. Recimo ako ste srećni uzmete nešto da pojedete kako bi ste to proslavili. Ako ste možda tužni tražite utehu u hrani. Ljuti? Možda ćete pre uzeti viljušku, nego rešiti to sa osobom koja vas je naljutila. Ukoliko se u ovakvim situacijama okrećete hrani čisto iz emocionalnih razloga, to neće rešiti vaš problem.
    U ovakvim situacijama moglo bi da vam pomogne vođenje jedne vrste dnevnika u kojem ćete pisati vaše emocionalo stanje u trenutku kada ste uzeli nešto da pojedete. Ovo vam može pomoći da pronađete vezu koju možda ranije niste videli - recimo da jedete kada ste usamljeni. Tako ćete znati za ubuduće da ukoliko osetite neko takvo osećanje, ne posegnete odmah za hranom, već se okrenete rešavanju tog problema ili prevazilaženju tog osećaja.

    Iz dosade
    Ponekad niste emocionalni nego vam je jednostavno dosadno. Za mnoge ljude jedenje izgleda kao dobro rešenje kada nema nešto bolje da se radi. Međutim, jedenje traje samo određeno vreme, tako da vam opet ostaje celo popodne koje treba nekako da ispunite. Ako znate da je dosada okidač, pokušajte da napravite listu stvari pomoću kojih ćete animirati sebe i biti zauzeti, kako ne biste posegnuli za hranom. Možete da se vidite sa nekim starim prijateljem, da pišete blog, dnevnik, da volontirate, da izaberete neki novi hobi ili možda krenete u teretanu... kada zaokupite sebe nekom aktivnošću, jedenje neće izgledati tako primamljivo!

    Zato što drugi ljudi jedu
    Kada ste napolju i uživate u večeri sa porodicom i prijateljima, moguće je da nastavite da jedete iako ste prešli granicu sitosti - pogotovo ukoliko uživate u razgovoru i ne obraćate pažnju na nivo gladi. U ovim situacijama je izuzetno bitno da zastanete na momenat i razdvojite ova dva osećaja (osećaj gladi /sitosti/ i osećaj uživanja u nečijem društvu), kako biste videli da li ste još uvek stvarno gladni ili samo uživate u zabavnom razgovoru.

    Zato što je hrana tu
    Da li vam se nekada dogodilo da činija puna slatkiša doziva vaše ime? Da li se osećate bespomoćno kada prolazite pored hrane na žurci, iako ste već jeli? Kada je hrana u vidnom polju, velika je verovatnoća da ćemo je uzeti samo zato što je tu i zato što je vidimo. Lepo izgleda, a vi volite upravo to da jedete. Tačno je ispred vas. Šta je loše u tome da uzmem malo?
    Upravo iz ovih razloga ne treba držati slatkiše na nekom vidnom polju, jer svaki put kad ih vidimo ili prođemo pored njih doćićemo u iskušenje da uzememo i pojedemo nešto iako nam to zaista nije potrebno. Takođe je veoma korisno uraditi obrnutu stvar, a to je da držimo zdravu hranu u vidnom polju, recimo voće u nekoj činiji, jer je tako veća verovatnoća da ćemo pojesti nešto od toga.

    Zato što je specijalna prilika
    Ukoliko radite u nekoj velikoj firmi ili imate veliku familiju, može da vam se čini da je svaki dan nečiji rođendan, godišnjica, krštenje... A ako ova veselja uključuju torte, kolače i alkohol, svaka zabava je kao visoko-kalorijsko minsko polje. Ukoliko ne želite da uzmete parče torte, nemojte automatski to da radite - možete prisustvovati zabavi i da ne jedete kolače i ispijate alkohol. Zapamtite veselja su zbog ljudi, a ne zbog hrane!
    Takođe, nova istraživanja pokazuju da zamišljanje sebe kako jedete neku poslasticu ili bilo koju drugu vrstu hrane, može da smanji želju za istom. Izbegavanje slavljeničke hrane nikada nije bilo jednostavnije!
    Zato što je specijalna prilika
    Ukoliko radite u nekoj velikoj firmi ili imate veliku familiju, može da vam se čini da je svaki dan nečiji rođendan, godišnjica, krštenje... A ako ova veselja uključuju torte, kolače i alkohol, svaka zabava je kao visoko-kalorijsko minsko polje. Ukoliko ne želite da uzmete parče torte, nemojte automatski to da radite - možete prisustvovati zabavi i da ne jedete kolače i ispijate alkohol. Zapamtite veselja su zbog ljudi, a ne zbog hrane!

    Takođe, nova istraživanja pokazuju da zamišljanje sebe kako jedete neku poslasticu ili bilo koju drugu vrstu hrane, može da smanji želju za istom. Izbegavanje slavljeničke hrane nikada nije bilo jednostavnije!

    Zato što ste umorni
    Popodnevni umor može da odvuče i one najdisciplinovanije hrani - pogotovo slatkišima. Zato umesto da posegnete za slatkišima, prošetajte malo po kancelariji ili stanu, izađite makar na kratko na prirodno svetlo, ili uzmite šolju kafe ili veliku čašu hladne vode.

    Zato što časovnik pokazuje da je vreme da se jede
    Da li vam se dešava da uzmete da jedete samo zato što je podne i vreme je za ručak? Ili da odete u kuhinju u 18h samo zato što u to vreme obično večerate? Nemojte samo da jedete kada vam to sat kaže! Kada primetite da je došlo vreme za neki od obroka proverite vaš nivo gladi. Da li ste zaista gladni? Ako jeste slobodno uzmite da jedete, ako pak niste sačekajte da vam telo kaže kada da jedete i u tom slučaju ignorišite sat.

    Zato što je besplatno (ili jeftino)
    Svi vole da uštede na neki način, ali nemojte jesti samo zato što je nešto besplatno (besplatni uzorci i slično) ili puno jeftinije (kupiš jedan - dobiješ dva). Uvek prvo proverite koliki je vaš nivo gladi pre nego što automatski napunite vaš tanjir jeftinim stvarima.

    Zato što ne možete da kažete NE kada vas nude
    Ukoliko volite da udovoljavate ljudima, teško vam je da kažete ne, pogotovo kada vas prijatelji i porodica nude veoma ukusnom hranom. Nekad ljudi koji vas nude ne prihvataju ne kao odgovor, zato je dobro da imate uvek spreman izgovor, ali potrudite se da budete iskreni. "Nisam gladan/a" je obično dovoljno, kao i "Trudim se da smršam". Ali ako na kraju ipak završite sa parčetom ili celom tortom upakovanom za poneti, znajte da je sve pod vašom kontrolom. Uvek možete da podelite tu tortu sa komšijama ili jednostavno da uzmete samo malo parče.

    Zato što patite od sindroma "Čistog tanjira"
    Mnogi od nas su odrasli slušajući "Ima mnogo dece koja gladuju i koja bi volela to da pojedu" - kako bi nas naterali da pojedemo sve iz tanjira. Za mnoge od nas, ovo što nam govore od malena, ova navika da pojedemo sve u tanjiru ostaje i kad odrastemo. Da li i dalje osećate obavezu da pojedete sve iz svog tanjira iako niste dovoljno gladni da možete to da uradite, pogotovo u restoranu gde plaćate za to jelo? Na svu sreću, danas nije problem odložiti hranu u frižider i posle je zagrejati, pa tako neće doći do gubitka i bacanja hrane. Da biste sprečili prejedanje, koristite manje tanjire makar kod kuće i na taj način ćete smanjiti porcije hrane koje unosite.

    Ukoliko jedete iz nekih drugih razloga, a ne iz gladi, to morate proveriti sami sa sobom. Osećaj kako prava glad izgleda može vam pomoći da prepoznate kada jedete zato što ste gladni, a kada iz nekih drugih razloga!

    Izvor: dijeta.net

     16849
  • Vlašac

    Vlašac

    Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin u salatama i umacima. Sadrži vitamine A i C.

     11874
  • Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Šafran je zbog svoje cene i intenzivnog ukusa jedan od onih začina koji se ne mere kašikama, već prstohvatima.

    Međutim, "prstohvat" nečega nije baš precizna mera, pa se kao referenca koristi broj niti - 20 je mali prstohvat, srednji je oko 35, dok je veliki oko 50.

    Pošto je šafran toliko moćan da može potpuno da poremeti ravnotežu jela i nadjača ostale ukuse, najbolje je ne preterivati u količini koja se dodaje jelu. Radi boljeg ukusa, može se propržiti dok ne počne da oslobađa prepoznatljivu aromu (to je obično posle jednog minuta na srednjoj vatri).

    Kada se niti isprže, usitnite ih u avanu, ili ih možete mrviti prstima direktno u jelo.

     2899
Rashladite se ovim ukusnim napitkom!
Tope se u ustima!
Moje omiljeno jelo i stvarno je preukusno!
Neobično i dekorativno jelo, može biti predjelo, doručak ili večera, sprema se u rerni.
Strana 11 od 1657