• Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    OK! Sećate se priče o VIP kraljevima koje ponekad moramo pozvati u pomoć (suplementacija Fe) u posebnim stanjima? Iako su nam oni nekad neophodni, rekla sam već da umeju biti nezgodne naravi... pomognu oni u nedostatku gvožđa, ali... može se desiti da nas „stave iza rešetaka“. A ko god je bio tamo, uhh... zna da nije prijatno!

    U nastavku teksta bavićemo se tom temom, šta preduzeti u toj situaciji, kako umilostiviti kraljeve i biti slobodan?

    Moj izbor opet će biti priroda, posebno imajući u vidu decu, trudnice i pojedina hronična stanja, gde uzimanje tableta baš i nije poželjno, a s druge strane, imajući u vidu da se problemi konstipacije i opstipacije savršeno lako mogu rešiti ishranom!

    Pa, da krenemo... Kako izaći iz zatvora? Jedna je magična reč koja Vam je potrebna... VLAKNA! Ne možete to sami, biće Vam potrebna sva „vlastela“ (vlakna) koje se možete setiti, kako bi Vas što pre izvukla iz neprijatne situacije. Smešno, kralj Vas pošalje iza rešetaka, a vlastela izbavlja... (još jedan dokaz njihovih delikatnih karaktera tj. važnosti balansa svih nutrijenata i hranljivih sastojaka u Vašem organizmu).

    povrce

    A ko je ta vlastela?

    Posebni su to ljudi, zaista, ne bi se zvali vlastelom tek tako! A gde je naša vlastela?

    1. Svo voće i povrće koje možete zamisliti! Najbolje je da ga konzumirate sirovo, često je ova prva linija odbrane sasvim dovoljna da pomogne (ljudi danas, nažalost, unose veoma malo svežeg voća i povrća, te se okreću isključivo prerađenoj, nutritivno siromašnoj hrani).
    2. Drugo jednostavno rešenje je pravilna hidracija! Unosite li dovoljno vode? Znam, znam, svi „stručnjaci“ danas dosađuju savetima: pijte, pijte, pijte vodu... ali, zaista, zapitajte se, pijete li je dovoljno?!
    3. Integralno, integralno i samo integralno. Raž, ječam, ovas, spelta, pseudožitarica heljda... Dobar izbor su ovsene kaše, gde možete dodati sjajne čia semenke, pšenične klice, golicu, lan, susam, orašaste plodove i ostale divote!
    4. Ukoliko već imate naviku da jedete salatice, a i dalje ste u problemu, onda posebno obratite pažnju na lisnato zeleno povrće: kupus, zelena salata, kelj, blitva, spanać; voće bogato sorbitolom (jabuke, kruške, breskve, šljive).
    5. Sledeća linija odbrane jeste suvo voće! Šljive i smokve u kombinaciji često daju željeni rezultat, a dobra ideja je i da ih skuvate u vidu kompota, te popijete sokić, a voćke pojedete.
    6. Mekinje sjajno rešavaju stvar! Napomena: obratite pažnju na količinu, posebno u početku, ne preterujte (može doći do grčeva i drugih neprijatnosti).
    7. Psilijum, jedna od novih, popularnih namirnica na našim prostorima, no svu slavu i zaslužuje! Prirodno rešenje koje će Vam, garantujem, doneti olakšanje!
    8. Lan, čudotvoran nije, ali pomoći može, a uz to je jako zdrav i koristan za mnoge druge procese u organizmu, s toga navalite na lan! Preporuka je da ga dodate u musli (sveže iskrckan, polumleven), ili da ga pustite da nabubri preko noći, te ga tako konzumirate (može u kefiru, kiselom mleku...)
    9. Fizička aktivnost, znate već sve... Gym power! J
    10. Magnezijum, jedini suplement koji Vam od srca mogu preporučiti, bez nus efekata jeste Mg! Čini čuda, verujte! No, njega lako možete uneti i kroz mineralnu vodu.

    sljiva

    Naši slatki predlozi kako da izbegnete zatvor

    • Happy honey šljiva – jaka kašika ujutru uz čašu tople limunade (čini čuda svaki put)
    • Happy honey šljiva na integralnom tostu (što je veći procenat integralnog brašna, veći je sadržaj vlakana, što nam u ovom slučaju i te kako treba!)
    • Musli od ovsenih pahuljica i mekinja zaslađen Happy honey po izboru!
    • Domaći voćni jogurt sa čia i semenkama lana: jogurt + Happy honey malina + semenke (ne mrštite se i ne klimajte glavom sa neodobravanjem, verujte mi na reč i probajte!)
    • Kefir + Happy honey malina + psilijum
    • Tufahije sa Happy honey šljiva (recept uskoro).

    Uz malo discipline i teglicu Happy honey šljive obećavam Vam zaboravićete kako je to biti u zatvoru, a osećaj slobode uz omiljenu domaću ili srpsku, ali našu Happy honey šljivu biće lepši nego ikad!

    Autor teksta: Tanja Olajdžija
    Više o sirovom medu pogledajte na: happyhonney.rs.

     1265
  • Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Ukoliko iz dana u dan uvećate unos kafe, vaš nivo energije slabi. Ako smatrate sebe kofeinskim ovisnikom – pređite na čaj. Jedna studija je pokazala da ukoliko posegnete za čajem svaki put kada pomislite na kafu – manja je verovatnoća da ćete poremetiti san i ojačaćete svoje kognitivne sposobnosti.

    Užine koje uključuju proteine sa nekim složenim ugljenim hidratima daće vam brzu energetsku potporu – bez njenog naglog pada nekoliko sati kasnije. Grožđe, brusnica, pšačica oraha, kikiriki – samo su neki od predloga.

    Osvežavajuća čaša vode sa nekoliko kocki leda i kriškom limuna je dvostruko napajanje energijom. Zamor često signalizira dehidrataciju, nekoliko gutljaja vode je može obnoviti. Štaviše, citrusi vas osvežavaju i povećavaju osećaj budnosti.

    Tradicionalno lekovito bilje za umor danas preporučuju i lekari u Nemačkoj. Osim što poboljšavaju varenje, regulišu i zamor. Biljka koja se posebno preporučuje je kantarion. Poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posledica hroničnog umora.

    Ako ste konstantno umorni iako ste spavali osam ili više sati u toku dana – u pitanju je nedostatak gvožđa. Gvožđe je od suštinskog značaja za proizvodnju hemoglobina koji nosi kiseonik u sve ćelije našeg tela. Pasulj, spanać, suve kajsije, borovnica, krompir, leblebije, bademi su dobri izvori ovog minerala. Kako bi povećali sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, unosite ga uz namirnice bogate vitaminom C.

     761
  • Giada de Laurentiis

    Giada de Laurentiis

    Giada Pamela de Laurentiis je atraktivna i popularna američka kuvarica, spisateljica i TV zvezda poreklom iz Italije. Rođena je 22. avgusta 1970. godine u Rimu i nakon razvoda roditelja seli se u Kaliforniju gde 1996. završava studije socijalne antropologije. No, ubrzo shvata da je ipak kulinarstvo njena najveća ljubav te se u Parizu specijalizuje za pravljenje dezerta i peciva. Kako i sama kaže, pravi je „čokoholičar“.


    Njen uspon počinje kada se vraća nazad u Los Anđeles gde započinje rad u čuvenom restoranu Spago na Beverli Hilsu, a u tom periodu otvara i svoju ketering kompaniju „GDL Foods“. Zbog kombinacije kulinarskih sposobnosti i šarma, 2002. godine potpisuje ugovor sa Food Networkom i započinje karijeru na malom ekranu. Njena emisija Everyday Italian, u kojoj predstavlja brze i zdrave italijanske specijalitete, postigla je veliku popularnost i osvojila niz nagrada, od kojih je najznačajnija Emi nagrada za najbolju kulinarsku emisiju. Usledile su i emisije Giada’s Weekend Getaways, Giada in Paradise: Capri and Santorini i Giada at Home, koje su takođe ostvarile veliki uspeh.


    Pored TV angažmana, Giada je napisala i nekoliko knjiga, među kojima su najuspešnije Everyday Italian: 125 Simple and Delicious Recipes, Giada's Family Dinners, Everyday Pasta i Giada at Home: Family Recipes from Italy and California, a 2014. godine otvara i svoj prvi restoran GIADA u Las Vegasu. Na meniju su tipični italijanski specijaliteti – špageti sa sosom od limuna, bolonjeze, piletina sa raznim začinima... a dostupni su i veganski specijaliteti, kao i oni bez glutena.


    Pored svega ovoga, vlasnica je i linije proizvoda raznog kuhinjskog pribora, tiganja, soseva i pasti, a svoje slobodno vreme provodi radeći za humanitarnu organizaciju Oxfam America.

     1322
  • Fed Up

    Fed Up

    Fed Up je Američki dokumentarac iz 2014. godine koji se fokusira na uzrocima gojanosti u SAD i prezentuje dokaze koji pokazuju da je glavni uzročnik ovog problema - rafinisan šećer koji se može naći u prerađenoj hrani. Takođe, ukazuje i na lobiranje kompanija "Velikog šećera" u blokiranju pokušaja kreiranja odredbi koje bi se bavile ovim pitanjem.

    Fed Up prikazuje kako su prve smernice o ishrani izdane od strane američke vlade pre 30 godina previdele ulogu šećera u riziku od gojaznosti, dijabetesa i ostalih povezanih zdravstvenih problema, pogotovo kod dece. Pošto ove smernice u osnovi dozvoljavaju neograničeno dodavanje šećera u hrani za decu, unos šećera se mnogo povećao, gojaznost je nikada veća i generacije dece su mnogo deblje od svojih roditelja. Ova deca se suočavaju sa pogoršanim zdravljem i kraćim opsegom pažnje kao rezultat ovih smernica.

    I pored svih ovih veza između velikog unosa procesuiranog šećera i generalno goreg zdravstvenog stanja nacije, interesi industrije šećera sa gotovo neograničenim sredstvima za lobiranje su porazili pokušaje roditelja, škola i kongresa da pruži zdraviju ishranu deci.

    Film se završava sa listom od 20 kompanija, industrijskih grupacija i političara koji su odbili da pričaju sa producentima.

     652
  • Alexander Smalls

    Alexander Smalls

    Aleksandar Smals je kuvar, ugostitelj, pisac i operski pevač. Kao glavni šef, suvlasnik i kreator restorana "Minton’s Supper Club", Smalsov cilj je, kako sam kaže, da zabavi svet. Poslednjih dvadeset i pet godina proveo je putujući svetom i proučavajući tehnike kuvanja, sa posebnim akcentom na afričku kulturu i kulinarstvo. Autor je poznatog memoara i kuvara "Grace the Table". Povezan je sa mnoštvom neprofitnih organizacija, poput "Harlem Jazz Enterprises". Njegov stil i meni se u potpunosti jedinstveni, a sumirao ih je u nekoliko reči: seksi, intimno, romantično i lepo. "Zašto je kuvanje pre svega uzbudljivo? Zato što i u kuvanju imate moć da zamislite i oživite nešto kroz nekoliko sati predanog rada i truda. Kuvanje je kreativnost."

    Izdvajamo jedan od njegovih autorskih recepata za kokos tortu.

    SASTOJCI:

    1,5 šolja putera

    3 šolje brašna

    1 kašika praška za pecivo

    1 kašikica soli

    2 šolje kokosa

    2,5 šolje šećera

    3/4 šolje belanca

    1 kašika ekstrakta vanile

    1, 1/4 šolje mleka

    PRIPREMA

    Pomešati puter, brašno, prašak za pecivo, so i kokos. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte i ostale sastojke. Dobro promešajte. Izlijte u pleh na papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Pecite sve dok dezert ne poprimi zlatno braon boju. Po završetku, izvadite iz rerna i obmotajte papirnim ubrusima. Kada se ohladi, služite sa voćnim prelivom po izboru. Uživajte!

     766
I ukusni i dekorativni. Sve najlepše želim Vam povodom praznika.
Predlog za brz i ukusan doručak!
Vrede truda i vremena, čarobne su.
Za kuglof kažu da je preteča torte, brzo se sprema, čarobnog je izgleda i ukusa.
Savršena kombinacija ukusa!
Posna torta!
Strana 11 od 1295