• Zanimljivosti o lubenici

    Zanimljivosti o lubenici

    Lubenica se sastoji od 92% vode.

    Demosten je jednom pogođen lubenicom u glavu, dok je kazivao jednu od svojih popularnih filipika. On se zahvalio na poklonu, stavio je na glavu i rekao da će je koristiti kao šlem u borbi protiv Filipa Makedonskog.

    Lubenica je odlična za zdravlje jer ne sadrži masti ili holesterol, a sjajan je izvor vitamina A, B6 i C.

    Postoji više od 1200 vrsta lubenica na svetu.

    Prva lubenica odgojena je u Egiptu pre oko 5000 godina.

    U Kini i Japanu lubenica je popularna kao poklon domaćinu kojem idete u posetu.

    U Izraelu i Egiptu lubenica se često jede sa feta sirom.

     2921
  • Najjednostavnija kontrola veličine porcija

    Najjednostavnija kontrola veličine porcija

    Kontrolisanje veličine porcije ključan je aspekt u održavanju telesne mase. Dok su brojanje kalorija i korišćenje kojekakvih vaga delotvorne, ali ne toliko lake tehnike, metod kontrole porcija prema veličini šake je najjednostavniji način da povedete računa o tome koliko hrane unosite.

    Veličina šake svake osobe u skladu je sa njenom telesnom građom, tako da svako od nas ima personalizovani instrument za merenje količine hrane.

    • Veličina dlana označava veličinu parčeta proteina (obično mesa) koju obrok treba da sadrži.
    • Veličina šake označava dovoljnu količinu povrća.
    • Skupljena šaka označava količinu ugljenih hidrata.
    • Veličina palca označava veličinu porcije masti.

    Na slici je prikazan jedan obrok prosečnog muškarca.

     1206
  • Grožđe za jačanje organizma

    Grožđe za jačanje organizma

    Razvojem hemije kao nauke u drugoj polovini 19. veka saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja.

    Grožđe ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Zbog toga plovodi vinove loze predstavljaju odličnu svežu ljudsku hranu.

    Šećeri iz grožđa odlaze, bez prethodnih transformacija, neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal što je veoma važno za osobe kojima je brzo i neophodno potrebna veća količina energije.

    Grožđe veoma povoljno deluje i na rad stomačno-crevnog trakta. Zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, povećava se kiselost želudačnog soka kod onih osoba kod kojih je kiselost inače smanjena.

    Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

    Vinsko sirće bi trebalo da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito. 

    Grožđe smanjuje zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

     893
  • Riblji restoran - Priča

    Riblji restoran - Priča

    Menzulana - Kuća sagrađena u osamnaestom veku kao tipična vojnograničarska zgrada: četvorougaona osnova, visok, strm krov, jednostavna fasada bez ukrasa, debeli zidovi, visoki ozidani dimnjaci. Krov je na četiri vode pokriven biber crepom. Ova zgrada je verovatno bila u sastavu Vojne kasarne koja je postojala u Novim Banovncima od 1730. godine i služila je kao poštanska stanica.

    Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica broj 201/73 od 30. 21. 1976. godine ova je lokacija proglašena za spomenik kulture.

    U spomenik kulture uselila se Priča. I to ne bilo kakva, već Priča o ribljoj čorbi, za koju Slavko i Branka Savić, vlasnici "autorskih prava", garantuju da će se dopasti njihovim gostima. I to, pre svega, zbog posve originalnog enterijera u kojem je svaki detalj nameštaja i dekora ili skinut s nekog tavana, ili izvučen iz bakinog ormana, ili "hand made by Slavko & prijatelji", pa je za opis ovog neobičnog restorana najbliža istini formulacija: etno restoran u retro stilu. Kao i u svim sličnim pričama, u kojima je glavna ideja da prostor što više zadrži svoju autentičnost, i u ovoj je prisno i toplo, skromno i jednostavno ali lepo. I ovde se od gostiju naprosto očekuje da budu opušteni, kao kod kuće, i da ulaskom u Priču zaborave na vreme, za kojim časovnici u najstarijoj kući u Banovcima ionako odavno ne jure. Dok se gosti odomaćuju, hvataju muzičke signale s radia, model 1955, u debeloj hladovini, iza prozora sa uštirkanim bakinim firangama, počinju polako da osećaju mirise koji dopiru iz otvorene kuhinje, kao nagoveštaj uzbudljive gastronomske priče koju će umeti da isprati i neko vino "po meri".

    U Priči o ribljoj čorbi, sasvim normalno, glavna uloga je dodeljena ribi, a ona je u Priči za priču: uvek sveža i majstorski pripremljena, jer do Dunava je tu kao kad bi malo više zabacio pecaroški štap. A i Slavko ima svoju vezu na reci - rođenog brata koji ne samo da ume da lovi, već i da priprema šampionske riblje čorbe bez kojih ne treba ni počinjati ručak u Priči, čak i kada vam riba nije najomiljenija hrana. Uz riblju čorbu i rečnu ribu na razne načine, obavezni deo svakodnevnog menia je i nadaleko najbolji riblji paprikaš sa domaćim rezancima ili kačamakom, zaliven nekim od dobrih domaćih vina.

    Za one koji su više klasično orijentisani i ne baš spremni da eksperimentiš u - iznenađenje! U Priči se sprema i najbolji roštilj, jer Slavko se od dvanaest godina koliko je živeo u Francuskoj, osam godina bavio ugostiteljstvom i to kao vlasnik nacionalnog restorana "Fontana" u Strazburu. Po svom povratku u Banovce, otvorio je riblji restoran "Krokodil", ali ga je posle par uspešnih godina rat zatvorio. I evo Slavka po treći put u ugostiteljstvu, u svojoj Priči koju, ko zna zašto, tako uporno i s toliko entuzijazma želi da ispriča svojim gostima. I da već koliko sledeće godine siđe na Dunav i tu na najlepšem mestu u Banovcima napravi pravu dunavsku Priču. Do tada, Banovci će, ušuškani uz najveću evropsku reku, za mnoge postati nova zanimljiva turistička destinacija nadomak Beograda. Da čisto, lepo i prijateljsko malo mesto konačno uđe u turističke vodiče, doprineće na svoj način i ova Priča. Slavkova i Brankina Priča o kojoj se već nadaleko govori.

     23265
  • Ako ne pijete mleko, ovo su alternativni izvori kalcijuma

    Ako ne pijete mleko, ovo su alternativni izvori kalcijuma

    Kalcijum je jedan od najbitnijih minerala, neophodan je za pravilan razvitak kostiju i održava pravilan rad srca, nerava i mišića. Mleko jeste jedan od najčešćih izvora kalcijuma, no u današnje vreme sve veći broj ljudi odbija da pije mleko, kako zbog ukusa, tako zbog veganskog ili presnog načina ishrane. Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, ovo su namirnice koje će obezbediti potrebnu količinu kalcijuma u vašem organizmu.

    Tamnozeleno lisnato povrće - kelj, brokoli i španać su puni ovog esencijalnog minerala. Telo može da apsorbuje između 40 - 60% kalcijuma koji se nalazi u ovom povrću, a ostatak se apsorbuje ako ga kombinujemo sa hranom koja je bogata magnezijumom - tada koristimo pun potencijal oba minerala.

    Bademi - samo 100 grama badema zadovoljava čak četvrtinu dnevne potrebe za ovim mineralom, a zna se da su bademi i puni proteina, vitamina E i magnezijuma pa su zdrava alternativa ne samo mlku, već i svim drugim nezdravim grickalicama.

    Tofu sir - u sto grama tofu sira se nalazi čak 350 miligrama kalcijuma. Tofu je odličan za vegane i vegetarijance jer pored kalcijuma, sadrži i dosta proteina. Kada kupujete tofu sir, pogledajte na pakovanju da li sadrži "Calcium Sulphate" jer ovaj sastojak pruža telu dodatan izvor kalcijuma.

    Edamame zelena soja - verovatno niste ni čuli za nju, ali se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Najpopularnija je u kineskoj i japanskoj kuhinji i odličan je izvor kalcijuma. Edamame zelenu soju možete naći i smrznutu u većim supermarketima, potrebno je samo da je podgrejete i začinite - i zdrav ručak bogat kalcijumom je spreman.

    Pirinčano mleko - jeste da je skuplje od običnog mleka, ali samo čaša pirinčanog mleka sadrži čak 40% dnevne količine kalcijuma koja je potrebna za pravilan razvitak kostiju i rad nervnog sistema. Pirinčano mleko je bogato i vitaminom D, a možete ga stavljati i u kafu, jesti uz musli...

     840
Prelak kolač bez pečenja.
Jednostavno zdravo... osvežavajuće.
Super brza voćna tortica.
Lagan i ukusan ručak.
Strana 11 od 1277