• Kajsija

    Kajsija

    Kajsija je poreklom iz Kine i Kirgistana ali se gaji u svim krajevima gde je topla klima. Osim samog ploda jestivo je i samo jezgro koštice, pa zbog toga kajsija spada u koštunjavo voće. Sveža kajsija sadrži šest puta manje kalorija nego suva. Kajsiju smo navikli da konzumiramo svežu, u kompotu, sok, sušenu, marmelada, džem, kao deo torti i kolača... U našim prostorima je dosta poznata i rakija od kajsije. Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
     13297
  • Popova Kula

    Popova Kula

    Vinarija Popova Kula i vinogradi nalaze se na južnoj padini Velikog Brda, zapadno od lepog grada Demir Kapije u blizini autoputa E-75 odnosno u jugoistočnom delu vinoskog regiona Tikveš koji je deo Povardarskog regiona.

    Najstariji spisi koji su pronađeni dokazuju da su ljudi u ovim prostorima gajili vinovu lozu još u 13. veku pre nove ere. Najstariji arheološki nalazi pokazuju da ljudi u ovom regionu porasla lozu i vino proizvedeno u 13. veku pre nove ere obzirom da su, i tada kao i danas, klima i zemljišni uslovi veoma pogodni za gajenje vinove loze.

    Kako bi ostali dosledni tradiciji i kulturi ovog regiona vinarija Popova Kula je svoje ime dobila po nekadašnjoj kuli koja je služila za nadgledanje i bila je glavni kontrolni punkt na starom rimskom putu koji je prolazio veoma blizu sadašnje lokacije vinarije.

    U vinogradima se uzgajaju sledeće sorte: Stanušina, Vranac, Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Tamjanika, Chardonnay, Žilavka, Muskat Otonel i Muskat Hamburg.

    U sklopu vinarije nalaze se restoran i hotel.

    Restoran ima kapacitet od 60 gostiju, a letnja terasa ima kapacitet od 80 gostiju i divan pogled na okolinu. Nudi se širok izbor jela i pažljivo odabrane kombinacije, kao i specijalizovani meniji tradicionalne makedonske i internacionalne kuhinje u kombinaciji sjajnim vinima iz podruma vinarije Popova Kula.

    Hotel "Popova Kula" nudi nezaboravan doživljaj, sa 4 jedinstvenih apartmana i sedam dvokrevetnih soba, svaka nazvana po sorti vina koje se proizvode u vinariji Popova Kula i uređene su u skladu sa bojama i nijansama istoimenih vina. Sve sobe su opremljene: telefonom i internetom, klima uređajem i satelitskom televizijom. Sobe imaju balkon sa prelepim pogledom na okruženje koji predstavlja pravi izazov za ljubitelje prirode.

    Ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u "vinskom turizmu" pored uživanja i sjajnim vinima okoliš Popove Kule je idealan i za planinarenje i pešaćenje. U hotelu se može iznajmiti bicikl a u ponudi su i organizovane ture i posete lokalnim atrakcijama: staro selo Klisura, arheološki lokaliteti Prosek i Ramnište, pećina Zmejovec, "ćaskanje sa kaktusima", šetnja pored reke Došnice.

    Popova Kula je zaista lokacija koji će Vaš boravak učiniti nezaboravnim.

     9444
  • Lavandino ulje protiv opekotina

    Lavandino ulje protiv opekotina

    Pored aromatičnog mirisa lavande i njene upotrebe u proizvodnji parfema, nije na odmet znati da se lavandino ulje može koristiti u medicinske svrhe. U tom slučaju, bocu lavandinog ulja dobro je imati pri ruci u kuhinji jer je efikasno u borbi protiv lakših opekotina.

    Lavanda je poreklom sa planinskih predela Mediterana, ali raste širom Evrope, u Australiji, pa i Americi. Drevni Egipćani su koristili lavandu u proizvodnji parfema, a kao lek postaje popularna u kasnom srednjem veku.

    Dve vrste lavande se koristi u aromaterapiji. Ulje se dobija iz cvetova i obično je bezbojno. Ponekad se meša sa malo eukaliptusa što pojačava miris.

    Pored upotrebe u lečenju opekotina, može se koristiti i protiv uboda insekata. U tankom sloju maže se na povređeno mesto i u veoma kratkom roku ublažiće bol. Ukoliko se bol vrati, neophodno je postupak ponoviti. Aktivni sastojci ulja obuhvataju vrstu anelgetika koji ima efekat anestezije i koji čini 40 odsto ukupnog sastava. Sadrži još i beta-kariofilen i antibakterijski agens koji zajedno doprinose borbi protiv infekcija kože.

     851
  • Neven u ishrani

    Neven u ishrani

    Neven ima zanimljivu istoriju. Asteci su ovu biljku koristili u medicinske svrhe i u verskim obredima. Španski i portugalski istraživači su ove zlatne cvetove preneli u Evropu. Nazvali su ih „Marijino zlato“ u znak poštovanja prema Devici Mariji. Nikada ne vene i upravo zbog ove karakteristike je i dobio ime. Neven se koristi u Pakistanu i Indiji za bojenje tkanine ali i kao hrana. Pored toga što se koristi za lečenje brojnih bolesti, latice nevena su jestive i koriste se kao dodatak čorbama i salatama kako bi im dale specifičan ukus i boju. Latice nevena su ujedno i najvrednije jer su bogata etarskim uljima, likopenom, proteinima, taninom...

     233
  • Ulje bergamota – smanjuje anksioznost

    Ulje bergamota – smanjuje anksioznost

    Bergamot se vrlo često konzumira zarad povećanja budnosti ili, u vidu ulja, kao preparat koji reguliše širenje psorijaze. Ipak, nema dovoljno naučnih dokaza koje potvrđuju ovakvu vrstu zdravstvenih koristi. Pored toga, studija časopisa „Phytotherapy Research“ potvrđuje da eterično ulje bergamota smanjuje anksioznost, dok sok bergamota smanjuje rizik od kardio-metaboličkih problema. Ukoliko ulje bergamota koristite lokalno pri lečenju različitih vrsta infekcija kože, budite pažljivi jer bergamot čini kožu osetljivijom na sunce.

     164
Veoma ukusna poslastica koja će vam se sigurno svideti. Probajte, prijatno!
Od preostalih belanaca napravila sam puslice.
Možete duplirati sastojke i testo držati u frižideru i do pet dana, pa po potrebi od njega praviti lepinje, krofne, mekike, piroške...
Predlog za ukusan doručak.
Idealno je u danima posta.
Strana 11 od 1268