• Najzdravije večernje grickalice

    Najzdravije večernje grickalice

    Ishrana nakon 20 časova nije preporučljiva. Ipak, pojedine grickalice imaju iznenađujuće pogodnosti. Ukoliko noću unosite proteine, jačate svoje mišiće dok spavate. Niskoglikemijski ugljeni hidrati mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Izdvojili smo neke od grickalica koje su, prema brojnim istraživanjima, najzdraviji obrok koji sebi možete da priuštite u sitne sate.

    Crna čokolada

    Za razliku od obične, crna čokolada bogata je antioksidansima koji utiču na snižavanje krvnog pritiska i poboljšavaju osetljivost na insulin. Preporučuje se čokolada koja sadrži minimum 70 odsto kakaoa.

    Pistaći

    Sadrže vlakna, biotin, vitamin B6, tiamin, folnu kiselinu, nezasićene masti i sve to ih čine veoma hranljivim. Ukoliko volite neobične kombinacije, uparite pistaće sa kozjim sirom ili voćem kao što je malina.

    Semenke bundeve

    Jedna porcija sadrži skoro 50 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. U pitanju je esencijalan mineral koji je neophodan u više od 300 rekacija u vašem telu.

    Mleko i med

    Čaša toplog leka može doprineti relaksaciji, iako efekat može biti više psihološke nego fiziološke prirode. Nekada se smatralo da je uzrok tome tripofan u mleku koji dovodi do povežanog lučenja serotnina. Dodavanjem meda ćete neznatno povećati sadržaj šećera koji se lako vari i može stimulisati proizvodnju serotonina.

     1883
  • Angelique Schmeinck

    Angelique Schmeinck

    Kreativna, inovativna i inspirativna - tako se u tri reči može opisati trenutno najpopularnija holandska majstorica kuvanja - Angelique Schmeinck (Anhelik Smejnk).

    Rođena je 4. juna 1964. godine, a kulinarstvom počinje da se bavi sa samo 16 godina u rodnoj Holandiji. Od onda ne prestaje da zadivljuje svetsku javnost svojim neobičnim idejama i tehnikama koje primenjuje pri spremanju svojih recepata, a našoj publici je najpoznatija kao TV lice na popularnom kanalu 24 Kitchen.

    Za sebe kaže da je izuzetno avanturističkog duha, pa ni ne čudi to što je 2003. godine otvorila neobičan restoran CuliAir - to je u stvari leteći balon koji može da primi do 14 osoba. Zamislite da letite nebom dok vam Anhelik sprema ukusne đakonije!

    Anhelik se može pohvaliti i time da je upravo ona jedna od dve žene u Holandiji koje imaju titulu majstora kulinarstva, a objavila je i nekoliko vrlo uspešnih knjiga. Naime, njena knjiga "Een Mond vol. Kunst" je proglašena za "najinovativniji" kuvar na svetu, dok je knjiga "SmaakVrienden" 2011. proglašena za "najzabavniji" kuvar u Holandiji.

    Pored svega ovoga, osnovala je i kompaniju "Ukus po želji" čiji je glavni cilj da podstakne i druge poznate kuvare i kompanije da još više eksperimentišu prilikom kreacije raznih jela.

    Posebno Vam preporučujemo njen najnoviji recept - crveno voće sa sirupom od bosiljka, a sastojke i način pripremanja ove ukusne letnje poslastice možete naći na sledećem linku: http://www.24kitchen.rs/recipe/crveno-voce-sa-sirupom-od-bosiljka

     1909
  • Kako se rešiti zubobolje?

    Kako se rešiti zubobolje?

    Ulje karanfilića je jedno od rešenja ali ga pažljivo koristite. Ponekad može pogoršati bol zbog osetljivosti desni. Dve kapi ulja stavite na vatu i prislonite na zub i držite sve dok se bol ne smanji.

    Pomešajte ljutu mlevenu papriku sa vodom i napravite pastu. Dobijenu smesu nanesite na vatu i prislonite je na zub izbegavajući jezik i desni. Držite dok se bol ne povuče. Ljuti začini su snažna sredstva protiv ovakve vrste bolova zbog glavne hemijske komponente - kapsaicina.

    Kašičica soli rastvorene u šolji ključale vode umanjuje bol i uklanja nagomilane naslage. Slana voda čisti zube i smanjuje otok. Ovaj tretman ponavljajte onoliko često koliko je potrebno kako biste se rešili neprijatnog bola.

    Jednu kašičicu sušenih listova nane ostavite da odstoji oko 20 minuta u šolji ključale vode. Nakon što se čaj ohladi koristite ga za ispiranje usta. Alternativa su kesice čaja od nane koje bi trebalo prisloniti na bolno mesto.

    Vodonik peroksid ubija bakterije, nudi privremeno olakšanje ukoliko imate problema sa infekcijama. Rastvor vodonih peroksida služi samo za ispiranje nakon koga je neophodno dodatno isprati zube običnom vodom.

    Kockice leda obložite plastičnom kesom i uvijte u tanku tkaninu. Prislonite na bolno mesto i držite do 15 minuta kako bite "umrtvili" nerve.

     1781
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1736
  • Sujeverje i hrana

    Sujeverje i hrana

    Verovanja iz starine i bapske priče nekima su zanimljiva pričica, dok neki i dalje veruju da tu nečega ima, ali ni jedni ni drugi nisu imuni na novu priču o natprirodnim silama.

    Postoji verovanje vezano za jaja, koje kazuje da ukoliko ne polomiš jaje sa obe strane, veštice će uzeti tu ljusku i napraviti brod kojim će isplovljavati na pučinu i izazivati oluje. Ova priča datira još od 1580. Priča o ljusci jajeta nije jedina u čijem je centru ova namirnica. U većem delu Evrope farmeri nose sveže jaje u polje, u nadi da će to doneti dobar rod. Jaja se takođe koriste da predskažu budućnost – dva žumanca su znamenje da se uskoro sprema brak, tamne tačkice na žumancetu predskazuju loš događaj, a jaje bez žumanceta je najgore što može da vam se desi.

    Ni hleb nije izuzet iz ovih pričica, npr. postoji jedna u kojoj se tvrdi da pravljenje znaka krsta na hlebu onemogućava nečastivom da sedne na hleb i time ga pokvari.

    Smatra se lošom srećom ako dve osobe piju čaj iz istog čajnika, a uz to, ukoliko se čajnik ne poklopi tokom spravljanja čaja, stranac će posetiti kuću (postoji serija ritualčića kojim se čak može utvrditi tačan dan, vreme i pol tog nepoznatog posetioca).

    Bacanje pirinča na mladence je toliko odomaćen običaj da većina i ne razmišlja o njegovom nastanku. Ova tradicija veoma je stara, a treba da donese prosperitet, bogatstvo i sreću novovenčanom paru.

     6490
Moja rođendanska torta!
Čips je veoma ukusan. Brzo bude pečen (proveravajte, kako ne bi goreo). Začine možete koristiti po svom ukusu.
Ukusan i brz doručak!
Kad nemate vremena da spremite džem u sezoni možete ga spremiti i od smrznutog voća.
Kolač sa sladoledom od čokolade, zgodno za posluženje gostima u letnjim danima.
Vrlo jednostavan kolač sličan kohu.
Strana 8 od 1738