• Ribizla

    Ribizla

    Ribizla (lat.Ribes) je rod bobičastog voća koji pripada porodici Grossulariaceae. Pretpostavlja se da vodi poreklo iz zemalja Sredmozemlja, a današnji oblik je dobila ukrštanjem nekoliko divljih vrsta. Ribizla je svoj latinski naziv dobila zbog svog kiselkastog ukusa, dok su u narodu ustaljeni i nazivi boričak i ivanovo voće. Iako postoji oko 130 vrsti ovog bobičastog voća, najrasprostranjenija je ona podela na crnu, crvenu i belu ribizlu. Njen plod u obliku grozda, veličine graška, prepun je vitaminom C tako da sto grama ovog osvežavajužeg voća sadrži polovinu dnevne doze potrebne čoveku. Za razliku od drugog voća, ribizla ne gubi vitamine prilikom kuvanja, tako da od nje možete slobodno praviti razne džemove i sokove, bez bojazni da ćete izgubiti pun potencijal zdravih sastojaka koje pruža. Osim za džemove i sokove, ribizla se koristi i za pravljenje želea, sirupa, sladoleda i kolača, a možete ih jednostavno posuti šećerom i tako dobiti osvežavajuću letnju poslasticu. Od nje se može praviti čak i vino. Ribizla je takođe poznata i po svom lekovitom svojstvu. Naime, zbog pregršti vitamina K, zdrava je za kosti, a zbog vitamina A štiti sluzokožu i pospešuje razmenu materija u organizmu. Listovi crne ribizle su posebno zdravi jer sprečavaju bolove u stomaku, a ako 50g ovih listova pospete sa litrom vrele vode, ostavite da deluje 10 minuta i pijete svakog dana, zagarantovano ćete ubrzati metabolizam i skinuti koju kilu.

     3727
  • Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Bilo da pokušavate da sredite svoju ishranu, da jedete zdravije ili da oslabite, jedna stvar je sigurna - zaslađena pića su veliki izbor prekomernih kalorija. Konzumiranje takvih pića povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, šloga i osteoporoze. Ni dijetalna pića nisu rešenje, jer su veštački zaslađivači nezdravi koliko i šećer, a izazivaju pojačan apetit.

    Voćni sokovi (odnosno ono što se prodaje pod tim imenom) su još kaloričniji od gaziranih sokova i brže povećavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, skoro 10% ispitanih uzoraka soka od jabuke imaju nivo arsenika veći od dozvoljenog.

    Najbolji način da se rešite svega toga je da se držite vode. Ako vam ideja o običnoj vodi nije privlačna, počastite se vodom u koju ste stavili voće ili povrće, što će vam osim ukusa obezbediti i neophodne vitamine i sve druge dobrobiti voća.

     1305
  • Različite vrste ulja

    Različite vrste ulja

    Ako ste u poslednje vreme obratili pažnju na asortiman u prodavnicama zdrave hrane i megamarketima, primetili ste sve veći broj različitih vrsta ulja za jelo. U ovom tekstu ćete saznati karakteristike neobičnijih vrsta ulja, poput ulja od lanenog semena, kokosa ili oraha.

    Nisu sva ulja predviđena za kuvanje - neka ulja, poput biljnog, susamovog i ulja od kikirikija, dobro podnose visoke temperature, dok su maslinovo, laneno i orahovo ulje bolje za prelive salata.

    Ulje od repice je zdravo, ima nizak postotak zasićenih masnih kiselina i dobar je izvor omega-3 kiselina. Dobro podnosi temperaturu i solidna je alternativa puteru za kuvanje.
    Ulje od susama sadrži omega-6 masnu kiselinu koja snižava nivo LDL holesterola, a koristi se u azijskoj kuhinji, posebno kao preliv.
    Laneno ulje sadrži omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline, tako da se smatra vegeterijanskom alternativom ribljem ulju. Nije dobro za kuvanje pošto loše podnosi visoke temperature, ali dobro je za salate.
    Ulje od kikirikija sadrži supstance koje sprečavaju povećanje nivoa holesterola i sadrži vitamin E. Dobro se ponaša na visokoj temperaturi, tako da je odlično za prženje.
    Ulje od semenki grožđa snižava holesterol, dobro reaguje na toplotu, ali je prijatnog ukusa i može se koristiti i u prelivima za salate.
    Ulje od kokosa sadrži zasićene masne kiseline, tako da ga treba izbegavati ukoliko pazite na unos kalorija. Zbog svog slatkastog ukusa često se koristi umesto putera, posebno u vegetarijanskoj ishrani. Daje specifičnu, tropsku aromu jelima.
    Orahovo ulje je hladno ceđeno ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline. Ima bogat ukus zbog čega je rado viđeno u salatama, a nije preporučljivo za kuvanje.

     1746
  • Zašto bi trebalo redovno konzumirati korijander?

    Zašto bi trebalo redovno konzumirati korijander?

    Naziv korijander potiče od grčke reči i znači stenica, iako je samo ime vezano za specifičan miris listova.

    Svi delovi biljke, uključujući i seme, su jestivi.

    Može se gajiti u veoma jednostavnim uslovima, potrebna vam je saksija koju ćete čuvati na terasi ili ispod prozora.

    Bogat je uljima, proteinima, vitaminom C, organskim kiselinama...

    Jedan je od najboljih sredstava za prirodnu detoksikaciju organizma.

    Preporučuje se ukoliko imate probleme sa bubrezima ili ste anemični. Njegovi sastojci uklanjaju višak vode iz organizma.

    Smanjuje nivo šećera I holesterola u krvi.

    Ublažava menstrualne tegobe.

    Štiti kožu od slobodnih radikala.

     1079
  • Kikiriki puter - zdraviji nego što ste mislili

    Kikiriki puter - zdraviji nego što ste mislili

    Kikiriki puter napravljen je prvi put 1890. godine i idalje je veoma omiljen kod Amerikanaca. Dve kašike kikiriki putera sadrže 7 grama proteina. Telo koristi aminokiseline koje se nalaze u proteinima za izgradnju mišićnog tkiva. Hrana bogata proteinima pomaže da se osećate sito tokom dužeg vremenskog perioda.

    Sadrži isti odnos zasićenih i nezasićenih masti kao i maslinovo ulje, što smanjuje nivo štetnog holesterola u krvotoku.

    Višak natrijuma u ishrani može uticati na kardiovaskularni sistem, ali kalijum se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma. Puter od kikirikija sa dodatkom soli sadrži dva puta više kalijuma nego natrijuma.

    Dve kašike kikiriki putera takođe sadrže oko 2 grama dijetetskih vlakana.

     1189
Kada vam gosti dolaze idealan kolač.
Voćne torte svi vole, probajte i vi.
Predivna kremasta torta: korice od belanaca prelivene čokoladom, krem sa jajima i šlag.
Medeno srce za sve one koji vole slatko. 
Ekstra oblanda za ljubitelje alve.
Strana 8 od 1640