• Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Šafran je zbog svoje cene i intenzivnog ukusa jedan od onih začina koji se ne mere kašikama, već prstohvatima.

    Međutim, "prstohvat" nečega nije baš precizna mera, pa se kao referenca koristi broj niti - 20 je mali prstohvat, srednji je oko 35, dok je veliki oko 50.

    Pošto je šafran toliko moćan da može potpuno da poremeti ravnotežu jela i nadjača ostale ukuse, najbolje je ne preterivati u količini koja se dodaje jelu. Radi boljeg ukusa, može se propržiti dok ne počne da oslobađa prepoznatljivu aromu (to je obično posle jednog minuta na srednjoj vatri).

    Kada se niti isprže, usitnite ih u avanu, ili ih možete mrviti prstima direktno u jelo.

     2244
  • Zašto jabuka tamni kada stoji isečena?

    Zašto jabuka tamni kada stoji isečena?

    Sve ćelije sadrže hiljade enzima koji omogućavaju normalan rad i razvoj ćelija. Mehanizam koji izaziva braon boju kod sečenih jabuka ima veze sa polifeon oksidazom i to tako što dolazi do oksidacije fenolskih komponenti jabuke pod uticajem tog enzima.

    Kada se jabuka preseče, neke ćelije se unište, a neke značajno oštete, enzim dođe u dodir sa vazduhom i u reakciji sa njim potamni. Ista stvar se dešava i kada se jabuka ispusti ili padne sa drveta, to su one pege koje vidimo na ljusci jabuke.

    Najlakši način da se ovo spreči je da se komadi jabuke stave u vodu, jer se tako sprečava dotok kiseonika i hemijska reakcija. Druga opcija je da se jabuka ugreje, jer će se tako uništiti enzim.

     1502
  • Zamrzavanje začina – jednostavno i lako

    Zamrzavanje začina – jednostavno i lako

    Isperite bilje i osušite. Iseckajte ih, odložite u kese za zamrzivač ali tako da potisnete sav vazduh iz njih. Proverite temperaturu zamrzivača jer je važna za skladištenje začina. Temperatura ne sme biti veća od 0 stepeni. Koristite isključivo vreće namenjene za zamrzavanje hrane jer su napravljene od debljeg materijala i otpornije su na vlagu i kiseonik.

    Biljke koje možete zamrzavati: bosiljak, menta, origano, žalfija, estragon...

     709
  • Hrana koja izaziva rani pubertet kod devojčica

    Hrana koja izaziva rani pubertet kod devojčica

    Prevelika konzumacija kofeina jedan je od glavnih krivaca! Istraživači su ispitali potencijalnu vezu između konzumiranja kofeinskih napitaka i veštački zaslađenih sokova, a utvrdili su da mogu izazvati ranu menstruaciju. Nedavna studija pokazala je da preterano začinjena hrana dovodi do ranog puberteta kod devojčica kroz nekoliko mehanizama koji se odnose na visok nivo pojedinih hormona i metaboličke promene koje direktno utiču na reproduktivne organe. Žene koje su rano ušle u pubertet izložene su većem riziku od pojave raka dojke ali i depresije. Endokrine hemikalije pokazale su se odgovornima za rani pubertet. Saradnici su hemijski aditivi, genetski modifikovana hrana... Naviknite decu na zdravu organsku hranu, probiotike, kao i na redovan unos vitamina C. Nikad nije kasno!

     1165
  • Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Trendovi, bilo kada se radi o hrani ili o modi, obično imaju kratak životni vek. Međutim, postoji jedan koji već decenijama ne prolazi. Jabukovo sirće kao sredstvo za mršavljenje.

    Tajna dugovečnosti ove priče je nauka - postoje studije koje su potvrdile da jabukovo sirće utiče na apetit. Švedska studija od pre desetak godina pokazala je kako se ljudi osećaju sitim i po nekoliko sati nakon što pojedu hleb uz dodatak 2 kašike jabukovog sirćeta, dok to nije slučaj sa običnim hlebom. Studija je, međutim, bila sprovedena na svega 12 ljudi, pa nije u potpunosti pouzdana.

    Druga studija, objavljena 2010, bavila se dvema grupama, jedna je dobijala piće sa sirćetom, druga bez njega (ni jedni ni drugi nisu znali šta piju). Grupa koja je pila piće sa sirćetom imala je do 20% manji nivo šećera u krvi u poređenju sa drugom grupom.

    Spekulisano je da sirće nekako usporava pražnjenje stomaka nakon obroka, ili da reaguje sa enzimima u stomaku.
    Imajte na umu, međutim, da u mršavljenju učestvuje mnogo faktora i da čak i ako vas jabukovo sirće duže drži sitim, nije ni izbliza toliko hranljivo koliko su to salate i povrće sa kojima se to sirće jede.

     1679
Krofne sam dekorisala mlevenim keksom, seckanim krem bananicama, kokosom i rendanom kinder čokoladom. Vi možete po sopstvenom izboru dekorisati - na primer sa šarenim mrvicama, topingom itd.
Služiti uz sir, kajmak, ajvar ili kao slatku varijantu uz krem, džem - po želji!
Strana 8 od 1258