• Saveti za kupovinu namirnica

    Saveti za kupovinu namirnica

    Uvek pripremite spisak za kupovinu kako ne biste propustili nabavku neophodnih namirnica i začina.

    Proverite datume isteka proizvoda. Kupujte namirnice u zalihama samo ukoliko ste sigurni da ćete ih iskoristiti do predviđenog roka trajanja.

    Kupujte što svežije proizvode.

    Vodite računa o sastavu kada kupujete konzerviranu ili prerađenu hranu.

    Kupujte smrznutu hranu, uvek je korisno imati neko smrznuto povrće poput graška, kukuruza – nikada ne znate kada će vam zafaliti.

     1553
  • Namirnice koje zaustavljaju glad

    Namirnice koje zaustavljaju glad

    Kokice – Četiri šolje kokica sadrže oko tri grama hranljivog materijala. Bogate su vlaknima i proteinima zbog čega brzo izazivaju osećaj sitosti.

    Jabuke, pomorandže i kruške – Bogate šećerima i prirodnim vlaknima, služe kao koristan izvor održive energije. Ukoliko pojedete jabuku 20 minuta pre obroka, smanjićete količinu unosa hrane. Zbog visokog sadržaja vode i pomorandže utiču na osećaj sitosti. Kruške sadrže pektin koji usporava varenje i podstiče osećaj sitosti dok pruža niz hranljivih materija neophodnih za funkcionisanje čitavog tela.

    Jaja – Uvek dobar izbor, zbog visokog sadržaja proteina i amino kiselina koje aktiviraju hormone u crevima i tako suzbijaju rast apetita. Svako jaje sadrži oko 140 kalorija i 12 grama proteina – što svakako govori da nećete tako brzo osetiti glad.

     1138
  • Kako je portugalsko vino "Porto" profitiralo od rata između Britanije i Francuske

    Kako je portugalsko vino "Porto" profitiralo od rata između Britanije i Francuske

    Portugalsko vino "Porto" već decenijama spada u red najkvalitetnijih i najomiljenijih vina na svetu i mnogima je prva asocijacija na ovu mediteransku zemlju. Ipak, Portugalci mogu zahvaliti Britancima, tačnije francusko-britanskom ratu u 17. veku, na tome što je ovo vino danas ovoliko popularno.

    Naime, vinogradi koji se nalaze duž obalu reke Duoro na severu Portugala su već hiljadama godina proizvodili vino, kada je Francuska 1660. godine, zbog političkih nesuglasica, zabranila izvoz čuvenog francuskog vina "Bordo" Velikoj Britaniji.
    Pošto su Britanci poznati kao veliki ljubitelji alkoholnih pića, britanski trgovci koji su živeli u Portugalu, ponudili su svoje vino kao zamenu za Bordo. Ipak, prve pošiljke vina koje su dostizale do Britanije su često bile pokvarene jer je pomorski put bio predugačak.
    Pronicljivi Portugalci su se dosetili da u svoje vino dodaju malu količinu slatke rakije, koja je produžavala rok trajanja vina. To je rezultiralo jačim, bogatijim i slađim ukusom koji se Britancima posebno dopao, pa je sve veći broj britanskih trgovaca hrlilo u lučki grad Porto kako bi što više razvili proizvodnju i isporuku ovog vina.

    Vremenom su proizvođači ovog vina skraćivali period fermentacije kako bi se šećeri zadržali u njemu u što većoj količini, kako bi vino dobilo još slađi i jači ukus koji su Britanci toliko voleli. Kako je rasla Britanska imperija, tako je rasla i proizvodnja Porto vina, koja ni dan danas ne prestaje.

     935
  • Prednosti jabukovog sirćeta

    Prednosti jabukovog sirćeta

    Sve prednosti jabukovog sirćeta potiču od fitohemikalija. Flavonoidi i karotenoidi iz jabuke igraju ključnu ulogu u smanjenju pojava hroničnih bolesti. Osobe koje redovno konzumiraju jabuke u ishrani smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, astme, dijabetesa i nekih oblika raka. Jabuke su važan izvor antioksidanasa koji štite organizam.

    Jabukovo sirće pomaže varenju, posebno kod ljudi čiji organizam ne proizvodi dovoljno sone kiseline. Koristi se i kao prirodni lek protiv zatvora i dijareje. Zbog pektina olakšava varemke, a rastvorljiva vlakna pomažu radu creva.

    Konstatovano je i da neke od bakterija i kiselina u jabukovom sirćetu mogu ubrzati metabolizam.

     1206
  • Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana u velikoj meri oslanja se na pirinač, sveže voće i povrće, začinsko bilje i plodove mora. Iako pod uticajem kineske kuhinje, ipak obuhvata više sirovog povrća i lekovitog bilja. Kao bivša kolonija Francuske, oslanja se i na neke tradicionalne evropske namirnice.

    Ako postoji nacionalno jelo Vijetnama, to je definitivno goveđa supa sa pilećim kostima, lukom i đumbirom. Komponente variraju u zavisnosti od dostupnih sastojaka ali uvek sadrži pirinač. Obično se služi uz bosiljak.

    Vijetnamska ishrana podrazumeva dugo pirinčano zrno i rezance kao istaknute sastojke. Povrće koje je obavezno u kuhinji je: spanać, brokoli, sveži krastavci, klice pasulja, pečurke... Od voća: ananas, banane, kokos, mango, liči. Nana i bosiljak su obavezni dodaci mnogim jelima.

    Najčešće se služi dinstana riba u slatko kiselom sosu. Samim tim, vijetnamska kuhinja ističe harmoniju slatkog, kiselog, gorkog i slanog. Skoro svako jelo sadrži beli luk, a vrlo često i ljutu papriku.

     1654
Odličan dodatak uz neku vrstu mesa. Može i zasebno da se jede, kao glavno jelo.
Jako ukusna, dijetalna i neobična.
Suvo voće u testu, fil od pudinga, šlag krem odozgo, jednostavno, brzo, ukusno.
Savršena torta pomešanog ukusa čokolade i maline.
Fine, slatke kuglice sa dodatkom ruma i višnjama.
Strana 8 od 1721