• Četiri neistinita mita o fitnesu i ishrani

    Četiri neistinita mita o fitnesu i ishrani

    Bilo da ste neke informacije pročitali na popularnom sajtu ili ste ih čuli od prijatelja, budite skeptični. Mnogi od tih mitova su se proširili, iako za njih ne postoje verodostojni dokazi. U ovom tekstu bavićemo se mitovima koji su se ispostavili netačnim.

    • Ulje podmazuje zglobove - ulje možda i "podmazuje" zglobove, ali ne onako kako ste mislili. Postoje studije koje dokazuju da omega-3 masne kiseline, koje se mogu naći u lososu, orahu ili lanenom semenu, mogu ublažiti bolove u zglobovima. Međutim, one ne deluju na same zglobove, već ublažavaju upalne procese i time ublažava bolove.
    • Mišići se mogu pretvoriti u salo - mišićno tkivo je potpuno drugačije od sala po strukturi, tako da se ne mogu transformisati jedno u drugo. Ako prestanete sa vežbanjem i počnete više da jedete, mišićna masa će vam se smanjiti, ali se neće pretvoriti u salo.
    • Neke namirnice imaju negativne kalorije - ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, verovatno i nije istinito. "Negativne kalorije" super zvuče, ali ne postoje. Taj mit potiče od ideje da se tokom varenja nekih namirnica sagoreva više kalorija nego što su one sadržale. Nažalost, prilikom varenja troši se od 10 do 20% kalorija koje ste uneli, tako da čak i kada biste pojeli štapić celera, koji ima 7 kalorija, i dalje bi vam u telo dospelo nešto više od 5.
    • Sveže voće i povrće je uvek bolje od zamrznutog - zamrznuto povrće i voće ima isto toliko, ako ne i više hranljivih materija kao i sveže. Zamrznute biljke se zamrzavaju u roku od nekoliko sati od branja, čime se sprečava gubitak vitamina i minerala, koji se potom hladnoćom čuva, dok se sveže voće i povrće ne troši odmah uvek i stajanjem gubi ključne hranljive supstance.
     1651
  • Veza između sna i težine

    Veza između sna i težine

    Nauka tvrdi da je nedovoljna količina sna (manje od 6 sati dnevno) odgovorna za povećano lučenje hormona koji utiču na apetit. Dakle, jednostavno, gladni ste ako ste umorni. Manjak sna takođe utiče i na to kako telo prerađuje insulin, što se kasnije može razviti u problem sa dijabetesom.

    Da biste svom telu omogućili bolji odmor, isprobajte neki od ovih saveta:

    Poslednjih pola sata pred spavanje nemojte koristiti kompjuter, televizor, tablet ili telefon, jer time smanjujete proizvodnju melatonina, hormona koji utiče na pospanost, u telu.
    Držite se ustaljene rutine pred spavanje - vežbe istezanja, lagana muzika ili samo duboko disanje 15 minuta pred odlazak u krevet pomoći će vam da na miru utonete u san.
    Banane, riba i žitarice sa dodatkom vitamina B6 pomažu u proizvodnji melatonina, a dobar izbor su i trešnje i leblebije, dok začinjenu hranu treba izbegavati u večernjim časovima, jer se teže vari.

     5023
  • Banana za bolji san?

    Banana za bolji san?

    Minerali i amino kiseline u bananama mogu pomoći u opuštanju vašeg tela. Ukoliko je uvedete kao redovan obrok pred spavanje može vam pružiti višestruku korist.

    Kalijum, mineral koji je odgovoran za opuštanje mišića, je jedan od najodgovornijih sastojaka koji stvara osećaj relaksacije. Jedna banana sadrži u proseku oko 487 mg kalijuma, što je oko deset odsto adekvatnog dnevnog unosa.

    Magnezijum je takođe zastupljen u velikoj meri i igra jednu od većih uloga u opuštanju tela. Jedna banana sadrži oko 37 mg magnezijuma, što je oko 12 odsto dnevnog unosa za žene i 9 odsto za muškarce.

    Banane sadrže i triptofan, amino kiselinu koja pospešuje stvaranje serotonina. Dva sata nakon konzumiranja banane, raste sadržaj melatonina. Idealna kombinacija uz banane za čvrst san je i čaša toplog mleka.

     2637
  • Kratka istorija čipsa

    Kratka istorija čipsa

    Čips od krompira prvi put je napravljen 1853. godine u državi Njujork.

    Leta te godine, glavni kuvar u jednom restoranu u Saratoga Springsu, Džordž Krum dobio je narudžbinu – pomfrit. Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isečen, i tražio je drugu porciju. Krum je isekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu u salu za obedovanje. Gost i dalje nije bio zadovoljan. Iznerviran, Krum je krompir isekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svetu bila je rođena.

    Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Krum je vremenom otvorio svoj restoran.

    Sve to vreme, krompir se čistio i sekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog veka utrlo je put čipsu ka svetskoj slavi.

    Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

    Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svetu, posle pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su američka grickalica.

     2092
  • Hrana bogata jodom

    Hrana bogata jodom

    Jod reguliše zdravlje metabolizma, održava nivo energije, značajan je za zdravlje kože i kose, jača imunitet, odličan je saveznik u lečenju fibrocističkih bolesti, uklanja toksine i utiče na zdravlje zuba. Sadrži hranljive materije neophodne za pravilan rad štitne žlezde.

    Najveći proizvođači ovog halogena i hemijskog elementa su Japan i Čile. Namirnice koje sadrže jod:

    morsko povrće

    brusnice

    organski jogurt

    jagode

    sirovi organski sir

    krompir

    jaja

    so

    himalajska so

    škampi

     1015
Dodatak supama i čorbama.
Klasična kora za pravljenje torti.
Tradicionalni desert.
Jednostavno, odlično kao slavski kolač.
Strana 8 od 1695