• Šta doprinosi problemima sa digestivnim traktom?

    Šta doprinosi problemima sa digestivnim traktom?

    Veštački zaslađivači – nepovoljno utiču na crevnu floru zbog čega doprinose gastrointestinalnim problemima.

    Kofein – može pojačati mučninu i dovesti do dehidracije. Štaviše, izaziva želudac da proizvodi hlorovodoničnu kiselinu koja dovodi do žgaravice.

    Citrusi – mogu dodatno iritirati sluznicu stomaka i izazvati žgaravicu.

     262
  • Kako najlakše očistiti rende?

    Kako najlakše očistiti rende?

    Kada je u pitanju čišćenje ovog moćnog kuhinjskog pomagala, vaš verni prijatelj je – limun. Ukoliko rende niste očistili odmah nakon upotrebe, potreban vam je još jedan saveznik- so.

    Zahvaljujući kiselini, limun će brzo i lako očistiti i njamanju mrlju. Takođe, limun možete preseći na pola, umočiti u so i u rukama ćete imati još jače sredstvo za čišćenje. Pokušajte!

     646
  • Najbolje namirnice u borbi protiv raka pluća

    Najbolje namirnice u borbi protiv raka pluća

    Pušenje, ali i stresan način života, loša genetika i masna, prerađena hrana su neki od najčešćih uzroka pojave ove opake bolesti. Zdrava hrana može biti jedan od boljih saveznika na putu ka izlečenju, a ovo su namirnice koje obezbeđuju visok nivo dragocenih antioksidanata, vitamina i minerala koji održavaju pravilan rad pluća.

    1. Kupusnjače - brokoli, kupus, karfiol, kelj...svo ovo povrće obiluje antioksidansima i hlorofilom koji čisti krv, podstiče stvaranje krvnih zrnaca i eliminiše štetne materije kako iz pluća, tako iz čitavog organizma. Bitno je da se ovo povrće tokom pripreme jela ne skuva, već malo obari na pari ili čak konzumira u sirovom obliku.

    2. Zeljasto povrće - španać, blitva, repa...ova kategorija povrća sadrži karoten, lutein i folate koji po mnogim istraživanjima mogu sprečiti rast karcinoma pluća još u ranoj fazi razvoja.

    3. Crni pasulj i sočivo - ove dve mahunarke bogate su folnom kiselinom i vitaminom B9 koji može zaštititi i od bronhitisa, astme i emfizema. Pored crnog pasulja i sočiva, preporučuju se i ostale namirnice iz grupe mahunarki, s tim što ove dve pokazuju najbolje rezultate.

    4. Zeleni čaj - ovaj sve popularniji napitak sadrži u sebi jedinjenje epigalokatehin galat (EGCG) koje suzbija rast kancera. Danas se u mnogim radnjama može naći zeleni čaj koji je tokom obrade izgubio ovo dragoceno jedinjenje, tako da je najbolje da potražite sveže ili prirodno sušene listove zelenog čaja.

    5. Crna čokolada - predstavlja moćan izvor antioksidanata, a baš kao i zeleni čaj, obiluje i katehinima. Što je čokolada gorča i što više procenata kakaoa sadrži, to je zdravija po vaša pluća.

    6. Đumbir - posebno je zdrav koren đumbira koji čisti disajne puteve i podstiče cirkulaciju krvi do pluća.

    7. Voće - dakle svo voće u manjoj ili većoj meri pomaže u borbi protiv karcinoma, a najbolje je citrusno voće (narandže, limun), jagode, ananas, dinja...svo ovo voće preko vitamina C pomaže plućima da efikasnije prenose kiseonik kroz telo, a posebno je zdrav nar koji obiluje antocijaninima, kao i grejpfrut koji sadrži visok nivo flavanoida naringina - on uspešno sprečava aktivaciju enzima koji uzrokuju rak.

    8. Paradajz - zbog likopena, karotenoida koji daje paradajzu crvenu boju, ovo povrće je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv ove opake bolesti. Dobra stvar je što paradajz pri kuvanju ne gubi ovo bitno jedinjenje, već suprotno, pri termičkoj obradi mu se povećava nivo likopena, pa slobodno možete od paradajza praviti različite ukusne soseve i prelive.

     1463
  • Namirnice koje smanjuju nadutost

    Namirnice koje smanjuju nadutost

    Prirodna svojstva nekih vrsta hrane mogu pomoći u redukovanju vode koja se zadržava u organizmu, povećavaju broj dobrih bakterija u stomaku i ubrzavaju funkciju creva, što sve doprinosi smanjenju nadutosti.

    Jogurt - proces fermentacije mleka koji kao rezultat daje jogurt podrazumeva dobre bakterije koje se lako vare i tako sprečavaju nadutost.

    Povrće - hrskavo povrće poput krastavaca ili celera ima visok postotak vode i ponaša se kao prirodni diuretik, što nije dobro samo za hidrataciju, već i za izbacivanje viška vode iz organizma.

    Fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija ili kefir postaju sve popularniji i to sa dobrim razlogom. Prirodni proces fermentacije, kao i kod jogurta, podiže nivo bakterija u stomaku.

    Tropsko voće - određene voćke poput papaje, lubenice i banana imaju ulogu u sprečavanju nadutosti. Banane sadrže kalijum koji održava ravnotežu elektrolita u organizmu. Papaja sadrži enzime koji pomažu u varenju proteina. Lubenice imaju više od 90% vode, tako da se ponaša kao krastavac.

    Špargla i artičoke - ove dve vrste povrća sadrže vlakna poznata kao prebiotici, koji su hrana za dobre bakterije. Ova vlakna omogućavaju bakterijama da se kolonizuju i smanje digestivne smetnje.

     1460
  • Zaštitne kuhinjske rukavice

    Zaštitne kuhinjske rukavice

    Zaštitne kuhinjske rukavice dizajnirane su u cilju smanjivanja rizika od povreda prilikom sečenja i pripreme hrane. Osnovu čine slojevi sintetičkih vlakana koji su otporni na habanje, zatim vrsta izuzetno snažnih vlakana otpornih na vlagu, sloj aramidnog vlakna otpornog na visoke temperature i sloj prstenova od nerđajućeg čelika. Trenutna cena para rukavica je oko 15 dolara.

     362
Lagan i ukusan ručak.
Brzo, jednostavno, ukusno!
Strana 8 od 1274