• Varfarin i ishrana

    Varfarin i ishrana

    Zdrava ishrana može biti pojednostavljena pri konzumiranju leka varfarina kada znate koje namirnice sadrže vitamin K. Neka hrana u interakciji sa ovim lekom - uključujući i voće i povrće, može učiniti varfarin neefikasnim.

    Preporučeni dnevni unos vitamina K je 80mg, a važno je izdvojiti voće koje omogućava 60 odsto ili više dnevnih vrednosti za ne više od tri obroka dnevno. Porcija šljiva je najveći izvor ovog vitamina sa ukupno 129 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Nekoliko plodova ne sadrži vitamin K, a to su mandarine, pomorandže sa izuzetkom grejpfruta koji je veliki izvor ovog vitamina. Voće koje sadrži vitamin K u tragovima: lubenica, jabuka, ananas, banane, trešnje, breskve...

    Zeleno povrće je veliki izvor vitamina K, može pružiti i više od 200 odsto preporučene dnevne vrednosti. Kako bi varfarin kao lek efikasno radio, ne znači da bi trebalo da izbegavate namirnice bogate vitaminom K, već da ih konzumirate u malim količinama.

     1569
  • Saveti za održavanje sudopere čistom tokom celog dana

    Saveti za održavanje sudopere čistom tokom celog dana

    Uklonite sve ostatke hrane nakon svakog pranja. Tako umanjujete rizik od rasta bakterija ili pojavu štetočina koje mogu širiti klice. Takođe, nakon pranja posuđa dovoljno je da istim deterdžentom operete i sudoperu – uklonićete sve vrste bakterija koje se lako množe. U potpunosti osušite sudoperi između svakog pranja da biste izbegli množenja bakterije koje se zadržavaju u vodi. Koristite poklopac za odvod koji će sprečiti taloženje ostataka hrane u odvodnim cevima. Koristite dezinfekciona sredstva za ispiranje sudopere makar jednom nedeljno i vodite računa o uputstvima za njihovu upotrebu.

     700
  • Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Ako ste odlučili da napravite kajganu, palačinke, kolače ili neku drugu poslasticu koja sadrži jaje, a niste sigurni koliko vam je stajalo u frižideru, evo nekoliko trikova koji će pokazati da li je jaje bezbedno za upotrebu:

    Prvi način:
    U duboku posudu (najbolje staklenu) natočite hladnu vodu i ubacite jaje. Ako je sveže, ono će skroz potonuti na dno. Ako je jaje staro oko nedelju dana, takođe će potonuti na dno, ali će se jedan kraj blago uzdići. Ako jaje pluta na površini, to znači da je starije i da je ipak bolje da ga ne koristite.

    Drugi način:
    Uzmite jaje i približite ga uhu. Blago ga prodrmajte i pažljivo osluškujte. Ako se ništa ne čuje, jaje je i dalje dobro za upotrebu, a ako se iznutra čuje bućkanje, bolje ga bacite.

    Treći način:
    Uzmite jaje i razbijte ga na tanjir. Ako je žumance čvrsto i okruglog oblika a belance ostalo "zalepljeno" čvrsto usko oko njega, jaje je i dalje sveže. U slučaju da je žumance mekano i spljošteno, a belance isuviše vodenasto i pluta po tanjiru, nemojte koristiti to jaje.

     1156
  • Zdravstvene prednosti spiruline

    Zdravstvene prednosti spiruline

    Spirulina je tamno plavo-zelena alga koja se smatra „super namirnicom“. Koristi se kao dodatak ishrani vegetarijanaca i vegana zbog svojih zdravstvenih prednosti. Visok sadržaj proteina u njoj podstiče razvoj mišićnog tkiva i oporavak oštećenih tkiva. Pored svojih antiinflamatornih svojstava, spirulina ima i pozitivan efekat na glukozu u krvi. Poboljšava funkcije jetre i utiče na aktivnost važnih ćelija imunog sistema. Ublažava alergijske simptome i idealan je detoksikator.

     450
  • Kako ispeći kestenje?

    Kako ispeći kestenje?

    Ide zima a sa njom i miris pečenog kestena. Nekada ga je bilo na svakom uglu a sada se i ne sreće toliko često. Da li je tome razlog zaborav ili relativno visoka cena kestena ne bismo znali ali evo kako da pitomi kesten lepo ispečete.

    Rernu podesite na 180-200 stepeni C. Dok se rerna zagreva kestenje možete oprati i na krpi fino prosušiti ali ako je kestenje čisto nema potrebe za ovim korakom. Mi smo ovo nabavili iz supermarketa i bilo je "prečisto"! :) Svaki kesten probušiti ili zaseći nožem. Ovaj korak je veoma važan jer će u suprotnom tokom pečenja nezasečeni ili neprobušeni kesten "ekslodirati" kao kokica :)

    Zasečeno ili probodeno kestenje ubacite u rernu i pecite oko 60 minuta. Mi smo ovo sa slike pekli oko 50 minuta i mislimo da je trebalo malkice duže pošto volimo da bude rešije. Imajte samo na umu da što duže pečete to će kesten biti tvrđi pa proveravajte sa vremena na vreme da utvrdite kako vama najviše odgovara.

    Njupko voli da preseče koru kestena jer smatra da se tako lakše čisti kada se kesten ohladi!

    Uživajte :)

     246
Ne samo da na oko lepo izgleda, nekako retro, već je i ukusan, a te jabuke ubrane sa grane, neprskane...
Stvarno je tako običan a u isto vreme i tako neobičan.
Ja ih ne pravim loše, ali najbolje ih pravi moja mama Mirjana!
Baš je sladak!
Strana 8 od 1294