• Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    1. Mojito

    Ako govorimo o koktelima, ne moguće je ne pomenuti ovo osvežavajuće alkoholno piće. Kubanskog je porekla, a poznata je i teorija da su ga izmislili afrički robovi koji su radili na poljima šećerne trske u 19. veku. Čine ga pet sastojaka: beli rum, sok od limete, gazirana voda i menta.

    2. Džin Tonik

    Ovom koktelu tonik daje osvežavajući ukus. Ukoliko niste znali, ranije se ovaj koktel preporučivao u borbi protiv bolova i grčevima u nogama. Ovom alkoholnom piću možete dodati i krastavac, cimet, muskantni oraščić, biber, pa čak i kari!

    3. Mlečni punč koktel

    U pitanju je vrelo mleko kome se dodaje alkohol, ponekad voće i šećer ili ekstrakt vanile. Ne zvuči primamljivo, zar ne? U pitanju je luda "hemija", a kada ga jednom probate - želećete još. Glavni sastojci pored mleka su uglavnom rum, ekstrakt vanile i led. Probajte - nećete se pokajati!

     1158
  • Ishrana po krvnim grupama

    Ishrana po krvnim grupama

    Dijetalna ishrana po krvnim grupama privlači sve više pažnje u poslednje vreme. Popularizovao ju je doktor Peter D'Adam i polazi od teorije da svaka od četiri krvne grupe zahteva poseban režim ishrane, inače se organizam dovodi u neki vid disbalansa i umorno stanje. Iako su mnogi primetili da im se sveopšte stanje organizma popravilo otkako se hrane po ovom principu, postoje kritike u vezi sa ovom teorijom, tako da se pre upuštanja u ovaj režim ishrane obavezno konsultujte sa lekarom.

    Karakteristike nulte krvne grupe:

    Smatra se da je to najstarija krvna grupa i osobe koje je imaju su prirodni lovci, imaju brz metabolizam, dobro varenje, otporni su na mnoge bolesti. Prija im hrana bogata proteinima, mesojedi.

    Preporučljive namirnice: svi proteini životinjskog porekla, ponajviše junetina, teletina i jagnjetina, riba, maslinovo i laneno ulje, orasi, mahunasto i zeljasto povrće, bundeva, paprika, smokve.

    Izbegavati: ne preporučuju se jaja i mlečni proizvodi, alkohol i kafa, kao ni peciva i pšenično brašno.

    Karakteristike A krvne grupe

    Osobe koje imaju A krvnu grupu su prirodni vegetarijanci kojima ne prija hrana životinjskog porekla jer imaju manjak želudačne kiseline. Takođe, često su i alergične na gluten.

    Preporučljive namirnice: riba, sojino mleko i tofu sir, kikiriki, pasulj, skoro svo povrće i voće, kafa, zeleni čaj, vino.

    Izbegavati: meso, jaja, pšenicu, belo brašno, pečurke, banane, pivo i žestoka pića.

    Karakteristike B krvne grupe

    Osobe sa B krvnom grupom se mogu smatrati srećnicima jer mogu jesti zaista raznovrsnu hranu bez posebnog pravila, pa ipak, postoje određene namirnice koje više prijaju od drugih.

    Preporučljive namirnice: svo meso sem piletine, slanine i šunke, mlečni proizvodi, pasulj, ovas, svo povrće, svo voće, zeleni čaj.

    Izbegavati: piletinu, slaninu, šunku, sladoled, sočivo, heljdu, kokos.

    Karakteristike AB krvne grupe

    I osobe sa AB krvnom grupom mogu jesti raznovrsnu hranu. Čine samo 5% stanovništva i smatra se da su evoluitivno najnovija grupa. AB grupi ne prijaju suhomesnati proizvodi.

    Preporučljive namirnice: mlečni proizvodi kao što su feta, kefir, pavlaka i jogurt, maslinovo ulje, sočivo, pirinač, svo povrće osim kukuruza, kafa.

    Izbegavati: suhomesnate proizvode, puter i parmezan, kukuruz, heljdu, kokos.

     2222
  • Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Ako niste znali, svake godine se u maju u Americi obeležava "Internacionalna nedelja kiselih krastavaca" tokom koje se održavaju razne zgodbe posvećene ovom ukiseljenom povrću. U to ime, pročitajte ovaj zanimljiv istorijat kiselih krastavčića!

    2400. godina p.n.e - stavljanje hrane u turšiju je jedan od najstarijih metoda konzerviranja hrane. Kako tvrde u Muzeju ishrane u Njujorku, otprilike 2400. godine pre nove ere su krastavčići prvi put ukiseljeni, i to u drevnoj Mesopotamiji. Nekoliko vekova kasnije, ova praksa se prenela i u Indiju.

    50. godina p.n.e - te godine je egipatska kraljica Kleopatra po prvi put uvela kisele krastavce u svoju ishranu i time naglo digla popularnost ove namirnice u Egiptu. Smatrala je da će je učiniti još lepšom, a legenda kaže kako je nagovorila čak i svog ljubavnika Cezara da redovno hrani svoje vojnike kiselim krastavcima, jer je verovala da pored lepote, pospešuje i snagu.

    900. godina - u ovo vreme je u Zapadnoj Evropi mirođija postala jedan od omiljenih začina koji se dodaju u kisele krastavce.

    1492. godina - petnaesti vek se smatra "vekom istraživanja" tokom kojeg su mnogi istraživači i mornari patili od bolesti izazvane nedostatkom vitamina C. Tako je Kristofer Kolumbo u jednom svom dnevniku zabeležio kako je redovno davao kisele krastavce svojim mornarima, kako bi se osećali bolje.

    1809. godina - Napoleon Bonaparte je ove godine ponudio čak 12.000 franaka osobi koja će pronaći najbolje rešenje konzerviranje hrane za njegove vojnike. Francuski kuvar Nikolas Apert se dosetio metode konzerviranja kiselih krastavaca i osvojio prestižnu nagradu.

    1940. godina - u ovo vreme se čak 40% proizvedenih tegli kiselih krastavaca slalo američkim trupama, a osam godina kasnije (ubrzo po završetku rata) se i ustanovila „Internacionalna nedelja kiselih krastavaca“.

     1363
  • Šta se dešava vašem telu ukoliko redovno konzumirate jaja?

    Šta se dešava vašem telu ukoliko redovno konzumirate jaja?

    Jaja bi trebalo da budu deo redovne ishrane. Odličan su izvor proteina, bogata su aminokisellinama, gvožđem i antioksidansima. Sadrže jedanaest esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za funkcionisanje organizma. Njihov nedostatak može uzrokovati slabljenje mišića, oslabljen imuni sistem, zamor, opadanje kose, perutanje kože... Sadrže i velike količine selena koji je značajan posebno deci jer štiti zglobove, kosti, srce... Redak su prirodan izvor vitamina D koji je koristan za jačanje zuba i kostiju. Pomaže apsorpciju kalcijuma što je presudno za zdravu funkciju srca, debelog creva i metabolizma.

     625
  • Hrana i sujeverje

    Hrana i sujeverje

    Nije nepoznato da su se u starim vremenima, raznim pojavama i predmetima pripisivale razne magijske moći, pa su se tako razvila i razna sujeverja vezana za određene namirnice. Ovo su samo neka od najznamiljivijih verovanja, za neka ste sigurno čuli, a možda čak i isprobali. U svakom slučaju, nije za odmet znati:


    Stari Egipćani su verovali da luk tera zle duhove. Svaki put kada bi dali neku zakletvu, stavili bi jednu ruku na glavicu luka. U modernijim vremenima se veruje i da pirinač (simbol bogatstva i prosperiteta) takođe tera zle duhove, pa u nekim istočnjačkim narodima postoji tradicija da se na svadbi baca pirinač kako bi oterao zlo od mladog venčanog para.


    U Mađarskoj se na prag nove kuće stavljala so kako bi sačuvala nove stanare od zlih duša, a Evropljani (koji su verovali u vampire) bi na krov kuće prskali neku vrstu senfa da se vampiri ne bi približavali njihovom domu. Japanci, na primer, tokom njihovog festivala setsuben stavljaju zrnevlja pasulja u mračne uglove kuće kako bi sprečili uticaj zle magije.


    Verovatno najpoznatiji ritual je onaj koji je vezan za beli luk. Naime, u Evropi se vekovima verovalo da je upravo on najbolji zaštitnik i od vampira, i od zlih duša, crne magije...pa su ljudi imali naviku da stavljaju "ogrlice" od belog luka oko vrata.
    No, nisu sva sujeverja vezana za teranje zlih sila. Jaja odavnina predstavljaju simbol plodnosti, pa bi farmeri širom sveta stavljali slomljena jaja na obradivu zemlju sa nadom da će dobro roditi. U Kini, dugačke nudle označavaju dugačak život, tako da se po pravilu nudle ikada ne seku, nego tako dugačke konzumiraju. Što se tiče čaja, ne sme se nikada stavljati mleko pre šećera u njega, inače se osoba koja je to uradila nikada neće venčati, a ako se na kraju ispijanja čaja nađe nerastopljen šećer na dnu šolje, neko će se zaljubiti u vas.


    Zanimljiva sujeverja vezuju se i za razno voće, na primer za banane, grožđe i narandže. Smatra se da moreplovci i ribari nikada ne treba da ponesu sa sobom bananu, jer će im doneti oluju i loš ulov. U Južnoj Americi postoji tradicija da se početkom godine pojede 12 zrna grožđa i pri tom svako označava mesec u godini. Ako je zrno slatko, taj mesec će biti uspešan, a ako je gorko, biće neuspešan. Možda najednostavnije i najsmešnije sujeverje vezuje se za narandže - ako nekome poklonite narandžu, ta osoba će se zaljubiti u vas. Isprobajte, možda stvarno upali!

     1353
Osvežavajući voćni napitak! Ova smesa je dovoljna za dve osobe. Količinu prilagodite svojim potrebama.
Ukusno, posno jelo.
Fantastičnog su ukusa. Probajte, prijatno!
Osvežite se ovim preukusnim Oreo šejkom!
Uskršnja slatka pogača.
Kada nema jagoda može i maline... jednako je ukusna kapri torta.
Strana 8 od 1336