• Semenke suncokreta – prednosti za koje niste ni znali!

    Semenke suncokreta – prednosti za koje niste ni znali!

    - Odličan su izvor vitamina C koji pomaže u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti.

    - Semenke su bogate mononezasićenim i polizasićenim mastima koje smanjuju loš holesterol.

    - Zbog visokog sadržaja dijetetskih vlakana, sirovo seme suncokreta može pomoći u varenju hrane i lečenju konstipacije.

    - Imaju visok sadržaj vitamina E, selena i brakra koji su poznati po antioksidativnim svojstvima. Sprečavaju oštećenje ćelija i tkiva od strane slobodnih radikala.

    - Magnezijum i bakar u većim količinama obezbeđuju čvrstoću i fleksibilnost kostiju i zglobova.

    - Semenke suncokreta sadrže triptofan, esencijalnu amino kiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina.

    - Holin, jedinjenje koje se takođe nalazi u suncokretu, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija.

    - Suncokretovo ulje dobar je izvor vitamina A koji utiče na zdravlje očiju.

    - Seme suncokreta sadrži tiamin (vitamin B1). Stimuliše ćelijske katalizatore ili enzime uz pomoć kojih telo koristi energiju iz hrane.

    - Bakar u semenkama stimuliše proizvodnju melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju naše kože.

     748
  • Hranom protiv bolova!

    Hranom protiv bolova!

    Đumbir - za bolove u mišićima i zglobovima

    Ne samo što umiruje želudac i što uklanja sve simptome prehlada, već je bogat jedinjenjima savršenim za borbu protiv brojnih upala. Zato đumbir smiruje upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima.

    Losos - za bolove u stomaku

    Omega 3 masne kiseline su glavni razlog, a takođe pomažu i u suzbijanju bolova reumatoidnog artritisa. Jednako koliko utiču na smanjenje bolova u zglobovima, od posebnog su značaja kod problema sa bolovima u stomaku.

    Kafa - za glavobolju

    Američka studija je utvrdila da 200 mg kofeina uklanja bol u glavi, uključujući i jake migrene.

    Trešnje - bolovi u mišićima

    Istraživači veruju da razlog leži u antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima ovog crvenog voća. Ono što je sigurno - samo sok od trešanja nakon napornog treninga može ublažiti napetost vaših mišića i sprečiti upalu.

     1253
  • Mogu li šargarepe izazvati alergijske reakcije?

    Mogu li šargarepe izazvati alergijske reakcije?

    Alergijska reakcija na šargarepe može biti slična simptomima alergije na polen. Nakon konzumiranja može se javiti svrab grla, usta ili ušiju. Simptomi se obično javljaju nakon konzumiranja sirove šargarepe. Kuvana ima rendenciju da izazove blažu reakciju jer proces kuvanja razbija alergene. Tipična alergijska reakcija izaziva i oticanje u području usta, a ozbiljnije izazivaju problem sa disanjem, promene na koži,kašalj, kijavicu, curenje nosa, stezanje u grudima... U tim slučajevima obavezna je lekarska pomoć.

     566
  • Kako omekšati braon šećer?

    Kako omekšati braon šećer?

    Stvrdnjavanje braon šećera rezultat je izloženosti vazduhu. Postoje dva načina da se izbegne stvrdnjavanje. U posudu u kojoj odlažete braon šećer stavite kašiku pirinča koji će veoma brzo apsorbovati vlagu i održati šećer mekim. Ukoliko je smeđi šećer već stvrdnut, jednostavno ga pokrijte vlažnom krpom, odložite u mikrotalasnu pećnicu i za samo 20 sekundi će omekšati.

     675
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     1454
Kolač koji se mnogo brže napravi nego knedle, a ukus je isti.
Što duže stoje, sve su lepši.
Kolač sa ukusom knedli.
Kad treba nešto na brzinu spremiti za doručak ili večeru, eto rešenja. :)
Ukusan lagan voćni kolač.
Zdrav i ukusan sok.
Strana 8 od 1368