• Karanfilić - začin zanimljive istorije

    Karanfilić - začin zanimljive istorije

    Karanfilić je jedan od popularnijih začina azijskih zemalja. Iza sebe krije zanimljivu istoriju. Tokom 13. i 14. veka, karanfilići su transportovani do Indonezije i Kine, Indije, Afrike i Evrope. U ovom periodu izuzetno su vrednovani, a izbijale su i pobune oko monopolizacije nad njegovom proizvodnjom i distribucijom.Koristio se hiljadama godina ne samo kao začin već i kao lek za brojne bolesti. Najčešće je korišćen protiv propadanja zuba, a u kineskoj medicini je bio posebno popularan jer se verovalo u njegova afrodizijačka svojstva.

    100 g karanfilića sadrži:

    Ugljenih hidrata: 65 g

    Proteina: 6 g

    Lipida: 13 g

    Šećera: 2 g

    Kalorija: 274 kcal

    Dijetetskih vlakana: 33 g

    Minerali: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

    Vitamini: C, B2, B12, E, D, K

     757
  • K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    Nakon brojnih glasina i dokaza o kvalitetu K-Plus proizvoda svetlo dana ugledao je i eksperiment u kojem se vidi proces ceđenja fabrički upakovanog K-Plus mleka koji je u opticaju na Hrvatskom tržištu. Pogledajte video malo niže. Valja tri puta razmisliti pre kupovine proizvoda u velikim supermarketima jer očigledno želja za profitom i odsustvo kontrole doprinose da se na tržištu nađu svakojaki proizvodi.

    Izvor: hrvatski-dom.hr

     3084
  • Pepino

    Pepino

    Pepino (Solanum muricatum) je egzotično voće iz Južne Amerike, najverovatnije iz Perua, neki izvori tvrde da su ga još stare Inke gajile. Iako je ovo tropsko voće u Evropu stiglo još krajem 18.veka, može se reći da i dalje spada u red voćki koje se retko nalaze na trpezama Evropljana. Danas se najviše konzumira i uzgaja na Novom Zelandu i u državama Latinske Amerike (Ekvador, Bolivija, Kolumbija). Plod pepina je žućkaste boje sa modrim, ljubičastim šarama i ukus podseća na kombinaciju dinje i kruške. Neki tvrde da ih ukus podseća na krastavac, pa otud španski naziv za pepino - kačuma, što znači krastavac za salatu. U zavisnosti od uzgoja može biti veličine šljive ili čak poveće tikve. Iako se najčešće jede sirov ili kao nezaobilazni deo tropske voćne salate, u mnogim kulturama se koristi kao glavno jelo, i to tako što se proprži na malo ulja sa puno začina i servira uz paradajz ili papriku sa kojima se odlično slaže. Ukus pepina takođe možete ulepšati i začinima kao što su cimet i anis, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete limunovim sokom. Pepino je voće izuzetno bogato vitaminom C i kalcijumom, te je dobro za kosti i zube, a posebno je pogodan za ishranu dijabetičara.

     1693
  • Dijetom u borbu protiv kandide

    Dijetom u borbu protiv kandide

    Milioni mikroorganizama žive u telu svakog od nas, što pomaže varenju hrane, sprečavanju različitih bolesti i apsorbovanju važnih hranljivih materija. Neki od ovih mikroorganizama mogu biti štetni po zdravlje. Stručnjaci alternativne medicine ističu kandidu i brojne simptome koje ona uzrokuje: umor, bol, problemi sa varenjem...

    Dijeta koja je zasnovana na borbi protiv kandide smanjuje potrošnju šećera, što navodno "ubija" višak štetnih mikroorganizama u crevima. Namirnice koje sadrže šećer, aditive, konzervans moraju biti eliminisani iz ishrane, a po nekima i crveno vino.

    U procesu fermentacije, šećer iz grožđa pretvara se u alkohol i tako se dobija crveno vino. Kao rezultat fermentacije, vino sadrži neke šećere i relativno veliku količinu alkohola. Međutim, strožija faza ishrane podrazumeva izbacivanje hrane bogate ugljenim hidratima, šećerom, ali dozvoljava se postepeno uvođenje vina. Male količine vina i alkohol u njemu, mogu povoljno uticati u borbi protiv kandide.

     1298
  • Hrana za zdravu jetru

    Hrana za zdravu jetru

    Osnovna funkcija jetre svodi se na prirodnu detoksikaciju tela. Jetra je drugi največi organ i samim tim jedan od najvažnijih. Ako je telo automobil, jetra je njegov motor. Sve što ulazi u krvotok filtrira se kroz jetru što osigurava put hranljivih materija ka organima, a višak se uklanja.

    Uživanje u alkoholu ili brzoj hrani može predstavljati zabavu neko vreme, ali ne zaboravite da otežava rad vaše jetre. Ukoliko je preopterećena, osećaćete se naduveno. Zbog čega alkoholičari imaju problema sa jetrom? Nije joj pruženo dovoljno vremena da se regeneriše. Prvi znaci problema sa jetrom: umor, depresija, slaba koncentracija, promene raspoloženja, osip, alergije, svrab očiju, gorak ukus u ustima...

    Namirnice koje održavaju jetru zdravom:

    Šargarepa - Sadrži visok nivo beta karotena, pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjuje upalu i dobar je izvor energije neophodne telu.

    Orasi - Pomažu u eliminaciji toksina.

    Limun - Čisti ne samo jetru, već i žučnu kesu, bubrege, digestivni trakt i pluća.

    Beli luk - Pomaže jačanju i "čišćenju" krvi.

    Maslačak - Čistač krvi i antioksidant koji se oduvek preporučuje onima koji imaju problema sa jetrom.

    Sok od cvekle - Sadrži betain koji stimuliše ćelije jetre i štiti žučne puteve.

     1184
Sočan, kremast kolač...
Za ljubitelje rafaela sočan, osvežavajući rolat sa kokosom i rafaelo bombonama.
Zdrave pizze od povrća.
Sočna musaka od sezonskog povrća.
Strana 6 od 1536