• Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Na zdravlje vaše kože utiču i hrana i piće koje konzumirate, kao i način života i proizvodi koje koristite. Proces regeneracije ćelija kože nikada ne prestaje. Voda je ključ zdrave kože. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu biti od suštinskog značaja. Maslinovo ulje, avokado su takođe bogati hranljivim sastojcima koji štite i čuvaju vašu kožu zdravom.

    Kolagen i elastin utiču na strukturu kože, kao i na njenu fleksibilnost. Hrana bogata antioksidansima dokazano usporava raspad kolagena. Vežbe takođe poboljšavaju ten jer povećavaju protok krvi i oslobađaju se toksini kroz znoj. Stres može uticati na pojavu brojnih infekcija kože i ekcema. Vodite računa o dnevnim i noćnim kremama, kremama za sunčanje, korektorima i ostalim preparatima koje koristite - prilagodite ih tipu svoje kože.

     895
  • Dodajte pistaće u ishranu, a evo i zašto

    Dodajte pistaće u ishranu, a evo i zašto

    - Bogati su fosforom koji pospešuje toleranciju na glukozu.

    - Prepuni su antioksidantima koji štite od upala i srčanih bolesti.

    - Odličan su izvor vlakana i vitamina B6.

    - Sadrže zavidne količine kalijuma koji snižava nivo kortizola - hormona stresa.

    - Preporučuje se kod bolova u želucu, protiv povraćanja i hroničnog kašlja.

     2541
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati u supermarketima

    Hrana koju bi trebalo izbegavati u supermarketima

    Konzervirani paradajz – Endokrinolog i stručnjak na temu sintetskog estogenskog bisfenola- A (BCA) povezanog sa srčanim oboljenjima i neplodnošću, neće odobriti kupovinu konzerviranog paradajza. Uvek se opredelite za one u staklenim bocama zbog potencijalno toksičnih materija koje se u konzerviranom paradajzu mogu naći.

    Kokice za mikrotalasnu pećnicu – Još jedna od potencijalno opasnih ambalaža koja u dodiru sa toplotom može doprineti razvoju brojnih toksičnih supstanci.

    Sterilisano, dugotrajno mleko u kartonskim ambalažama izbegavajte jer što duže stoji – to je prisustvo potencijalno toksičnih materija veće.

     1074
  • Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    1. Ne stavljajte ulje u vodu. Jedina stvar koja će učiniti testeninu lepljivom. Još gore – preliv ili sos neće moći da se sjedine sa pastom.

    2. Mešajte testeninu nakon što ste je ubacili u ključalu vodu. Na taj način testenina neće biti gnjecava.

    3. Ne kuvajte rezance do kraja! Prebacite ih u sos i ostavite da se krčkaju nekoliko minuta.

    4. Ne ispirajte rezance nakon kuvanja i nemojte čekati da odstoje.

     1291
  • Kardamom

    Kardamom

    Ovaj začin slatkaste arome, poreklom iz jugoistočne Azije, važi za treći najskuplji začin na svetu, odmah iza šafrana i vanile. Danas se najviše uzgaja u Šri Lanci, Maleziji i Indiji, te je standardni sastojak u indijskom kariju. Postoje tri vrste kardamoma: beli (koji se najviše koristi za pripremu slatkiša), crni (koji je najpopularniji u afričkoj kuhinji) i najkvalitetniji i najpopularniji zeleni kardamom. Njegove primene u kulinarstvu su raznolike - neki narodi ga koriste u pekarskim proizvodima (npr. dansko pecivo), neki uz povrće, kao dodatak slatkišima, a ubedljivo najviše uz sva jela od pirinča, pogotovo pilav. Iako ga mnogi samelju pre upotrebe, najbolje je koristiti ga zajedno sa mahunom kako ne bi izgubio aromu. Najviše se slaže sa limunom i vanilom te nećete pogrešiti ako ga iskombinujete sa ovim sastojcima. Može se staviti i u tradicionalnu kafu, time dobija izuzetno aromatičan ukus, a koristi se i u raznim likerima, kuvanom vinu, a čaj od kardamoma je posebno zdrav jer podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i dobar je diuretik.

     2480
Krompir punjen kačkavaljem, šunkaricom i majonezom, jako ukusno.
Brzo i jednostavno za spremanje, ukusno, odlično i za slavlja.
Ukusni sitni kolači koji se ekspresno brzo spremaju.
Pohovane rolnice od tikvica, piletine i slanine - može biti i predjelo ali i glavno jelo.
Brzo, jednostavno, sočno, ukusno.
Neobična obrok salata, odlično posno jelo. 
Strana 6 od 1737