• Šta je zdravije: kelj ili brokoli?

    Šta je zdravije: kelj ili brokoli?

    Kelj i brokoli ne samo da su bogati hranljivim sastojcima, već pružaju i fitohemikalije koje štite imuni sistem. Usko su povezani jer pripadaju porodici Brassica. Šta je zdravije? Procenite sami!

    Vrednosti na 100 g:

    Proteini

    Kelj: 4.28 g

    Brokoli: 2.82 g

     

    Masti

    Kelj: 0.93 g

    Brokoli: 0.37 g

     

    Ugljeni hidrati

    Kelj: 8.75 g

    Brokoli: 6.64 g

     

    Vlakna

    Kelj: 3.6 g

    Brokoli: 2.6 g

     

    Kalcijum

    Kelj: 150 mg

    Brokoli: 47 mg

     

    Gvožđe

    Kelj: 1.47 mg

    Brokoli: 0.73

     

    Magnezijum

    Kelj: 0.66 mg

    Brokoli: 0.21 mg

     

    Kalijum

    Kelj: 491 mg

    Brokoli: 316 mg

     

    Vitamin C

    Kelj: 120 mg

    Brokoli: 89 mg

     

    Vitamin K

    Kelj: 705 mcg

    Brokoli: 102 mcg

     

    Niacin:

    Kelj: 1 mg

    Brokoli: 0.18 mg

     

    Vitamin B6

    Kelj: 0.27 mg

    Brokoli: 0.16 mg

     400
  • Suvo voće nije zdrava grickalica

    Suvo voće nije zdrava grickalica

    Uprkos svojoj reputaciji prirodnog i zdravog slatkiša, suvo voće nije toliko dobro za vaš organizam. Većina suvog voća ima duplo ili čak i trostruko više šećera od svežeg, tako da odjednom možete pojesti čak i do 70 grama šećera, a da toga niste ni svesni.

    Fruktoza iz suvog voća brzo se prerađuje u holesterol i čini da se brzo gojite i imate druge zdravstvene probleme.

    Većina ljudi trebalo bi da ograniči svoj dnevni unos šećera na 30 grama (količina koja se nalazi u jednoj banani npr.). Jedna šolja sveže brusnice sadrži svega 4 grama, a ista količina suve brusnice ima i do 70 grama šećera.

    Lako je pojesti previše ovog voća, jer fruktoza ne izaziva lučenje hormona sitosti, tako da mozak ni ne shvata zapravo da smo pojeli i više nego što je potrebno.

    Neki nutricionisti kažu da ćete pojesti manje šećera ukoliko posegnete za čokoladicom, nego za porcijom suvog voća.

    Jedite sveže voće redovno, a suvo čuvajte za izuzetno posebne i retke prilike!

     1660
  • Beli luk

    Beli luk

    Za beli luk (lat.Allinum sativum) svi znamo da je najveći neprijatelj zadaha i poljubaca, vampira i drakula, ali mnogi ne znaju da ovo super povrće iz porodice ljiljana ima u sebi nekoliko stotina zdravih komponenti (vitamina, minerala, aminokiselina) koje su dragocene za ljudski organizam.

    Iako je jedno od najstarijih biljnih kultura na svetu, smatra se da potiče iz srednje Azije, ali gotovo da ne postoji narod koji već hiljadama godina ne koristi beli luk kao osnovnu namirnicu u svakodnevnoj ishrani.

    U nekim krajevima poznat i kao češnjak, beli luk je jedna od retkih biljnih vrsta koje u sebi sadrže sumpor, koji je ljudskom organizmu preko potreban jer smanjuje nivo holesterola i štiti od mnogih maligih bolesti. Beli luk je takođe jedan od najjačih prirodnih antibiotika i uništava mnoge bakterije u organizmu: strafilokoke, ešerihiju koli, kandidu... posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa organima za varenje ili koji imaju otežan rad jetre i žuči.

    Beli luk se u kulinarstvu može koristiti na zaista mnoge načine: nezaobilazni je deo italijanskih brusketa (u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom i paradajzom), grčkih salata (npr možete ga zajedno sa krastavcem dodati u jogurt), dok mnogi ne mogu da zamisle gulaš i druga kuvana variva bez prethodno proprženog crnog i belog luka na malo ulja. Beli luk takođe možete konzervisati u ulju ili sirćetu i tako poslužiti uz meso ili pečenu ribu.

     1329
  • Suzanne Cupps

    Suzanne Cupps

    Suzan Kaps trenutno je šef kuhinje u "Untitled" kafe-restoranu. Odrasla je u Južnoj Karolini gde je leto provodila kod dede na farmi. Nakon što je 2005. godine diplomirala, svoju kulinarsku karijeru započela je kao terenac u "Union Square Hospitality Group". Iskustvo se pretvorilo u strast, pa se usavršavala uz pomoć Anite Lo ali i svog daljeg školovanja. "Na samom početku nisam znala ništa. Prvi test sam pala jer nisam razlikovala peršun od korijandera. Sećam se i kako sam nosila kući krompir i pokušavala da ga savršeno ispržim, ali je to trajalo satima. Nisam znala ništa o kuvanju, ali sam uživala."

    Smatra da su restorani odlična mesta kako biste sami uvideli koliko toga možete i kako biste "ojačali" veštine koje ste naučili u kulinarskim školama. Obožava morsku hranu zbog čega je ona obavezna na meniju. Veoma svesno ističe sastojke i arome koje potiču iz Azije - sa posebnim akcentom na Japan. "Zašto volim kuvanje? Zbog preciznosti koju iziskuje, a oduvek sam važila za perfekcionistu. Upotreba noža u kuhinji i usavršavanje seckanja za mene je bio jedan od prvih velikih izazova."

    Kapsova naglašava suptilonst kada je kulinarstvo u pitanju. Obožava povrće i priprema ga sa velikom pažnjom i ljubavlju. "Crpim inspiraciju iz pojedinačnih sastojaka. Fokusiram se na jedan i sve ostale dodatke i arome kombinujem u skladu sa onim sastojkom od koga je krenula zamisao. Uglavnom tako nastaju nova jela. Moja pažnja uvek je usmerena na namirnice sa severoistoka."

     1851
  • K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    K-Plus mleko - da li je mleko stvarno mleko?

    Nakon brojnih glasina i dokaza o kvalitetu K-Plus proizvoda svetlo dana ugledao je i eksperiment u kojem se vidi proces ceđenja fabrički upakovanog K-Plus mleka koji je u opticaju na Hrvatskom tržištu. Pogledajte video malo niže. Valja tri puta razmisliti pre kupovine proizvoda u velikim supermarketima jer očigledno želja za profitom i odsustvo kontrole doprinose da se na tržištu nađu svakojaki proizvodi.

    Izvor: hrvatski-dom.hr

     2517
Dobar Vam tek i Sretne blagdane!  ??✨☕?
Veoma brz i jednostavan ručak.
Nije baš laka za pravljenje. Ali je prava prilika za slave, rođendane ili proslave.
Veoma brza i laka lenja pita.
Veoma brzo, lako i jednostavno.
Strana 6 od 1383