• Zašto je važno jesti urme?

    Zašto je važno jesti urme?

    Osim što regulišu krvni pritisak i štite od moždanog udara, urme smanjuju i nivo "štetnih" holesterola i povoljno deluju na rad srca. Prepune su prirodnim šećerima, stoga pružaju energetski podsticaj, utoliko da mogu biti zamena čokoladici. Pružaju velike količine gvožđa, pa štite od anemije i zamora. Njihov intezivan ukus ubrzano stvara osećaj sitosti. Povećavaju seksualnu želju, utiču na probleme sa zatvorom i osteoporozom. Bogate su selenom, manganom, bakrom i magnezijumom. Preporučuju se i u borbi protiv brojnih sezonskih alergija. Pomažu kod otoka i ublažavaju bolove. Možete ih čuvati u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi i to do šest meseci.

     1249
  • Damiana - neverovatna biljka

    Damiana - neverovatna biljka

    Damiana raste u pojedinim delovima Centralne Amerike. Listovi se koriste u tradicionalnoj medicini u razne svrhe ali prvenstveno kao afrodizijak, mada se danas ova biljka koristi i u borbi protiv brojnih zdravstvenih problema. Lišće je korišćeno vekovima za lečenje respiratornih oboljenja, ali i za jačanje imunog sistema.

    Danas, prah dobijen od listova damiane pomaže u lečenju depresije, anksioznosti, dijabetesa, astme. Tipična preporučena doza je od 2 do 4 grama i uzima se od dva do tri puta dnevno, ali je najbolje konsultovati se sa lekarom. Takođe, može biti od koristi i u suzbijanju menstrualnih bolova.

    Skoro sve studije koje su dokazale njenu delotvornu primenu u tradicionalnoj medicini vršene su na životinjama. Pokazalo se da stimuliše seksualnu želju kod muških pacova i da snižava nivo šećera u krvi kod miševa.

    Generalno, smatra se bezbednom za upotrebu i često se koristi kao dodatak ishrani.

     927
  • Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Vaša čula su vam to verovatno već saopštila, ali sad je naučno i dokazano da je mocarela najbolji sir za picu. Međutim, znate li zašto je to slučaj?

    Istraživači na jednom australijskom univerzitetu nedavno su objavili istraživanje koje se bavilo ovim pitanjem. Odgovor leži u jedinstvenim šemama rastapanja i tamnjenja koje mocarela ima. Ovo je utvđeno ne samo empirijski, već i specijalnim kompjuterskim softverom, koji je kvantifikovao uniformnu boju sira. Merila se takođe i rastegljivost, nivo vlažnosti, procenat masti i temperatura na kojoj se sir topi.

    Čedar i edamer nisu bili dovoljno elastični, grijer i provolon su previše masni, a ementaler nije dovoljno vlažan.

    Ukoliko vas interesuje tok eksperimenta, pogledajte video.

     2692
  • Kisela hrana ublažava anksioznost

    Kisela hrana ublažava anksioznost

    Skorašnja studija sprovedena na univerzitetu u Merilendu pokazala je da osobe koje češće jedu kiselu hranu poput turšije, krastavčića ili kiselog kupusa ređe pate od društvene anksioznosti u odnosu na ljude koji tu hranu izbegavaju.

    Sledeći put kad budete bili nervozni u vezi sa nečim, probajte da svoju nervozu ublažite na ovaj način.

     813
  • Energetske i hranljive vrednosti: kelj

    Energetske i hranljive vrednosti: kelj

    Kelj je omiljeno povrće starog Rima, a ne bi trebalo zaboraviti da je nutritivno superioran u odnosu na većinu drugog povrća - sadrži najveću količinu proteina. Značajan je za detoksikaciju organizma, jača imuni sistem, smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi. Idealna je namirnica za osobe koje žele da smršaju.

    Energetska vrednost: 49 kcal

    Ugljeni hidrati: 8,75 g

    Proteini: 4,28 g

    Masti: 0,93 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,6 g

    Niacin: 1.000 mg

    Vitamin A: 9990 IU

    Vitamin C: 120 mg

    Vitamin K: 704, 8 µg

    Natrijum: 38 mg

    Kalijum: 491 mg

    Kalcijum: 150 mg

    Gvožđe: 1,47 mg

    Magnezijum: 47 mg

    Cink: 0,6 mg

     480
Napravite birjan i uživaćete u odličnom, tradicionalnom jelu.
Slatko zadovoljstvo ukusa.
Stari kolač u novom ruhu.
Strana 6 od 1217