• Kokice - izvor kalijuma

    Kokice - izvor kalijuma

    Kokice su izvor visoko kvalitetnih ugljenih hidrata, kao što su vlakna. Između obroka, kokice mogu biti odlična i zdrava užina sa niskom količinom masti, a velikom količinom kalijuma koja zadovoljava svakodnevne potrebe vašeg organizma. Kalijum je elektrolit i mineral koji je neophodan za pravilan rad srca, kao i mišićnih kontrakcija.

    Važno je održati ravnotežu kalijuma u organizmu. Visok nivo može izazvati nepravilan rad srca, mučninu i nizak puls. Nizak nivo izaziva osećaj obamrlosti, zatvor i bolove u mišićima. Jedna šolja kokica sadrži od jedan do četiri odsto kalijuma koji je neophodan organizmu na dnevnom nivou.

     1026
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     365
  • Ovas

    Ovas

    Ovas ili zob se koristi u ishrani ljudi i stoke. Još uvek nije određeno njegovo tačno poreklo ali ono što se o njemu zna je daje veoma hranljiv. Sadrži skoro sve potrebne vitamine i minerale i posebno se preporučuje za one koji boluju od srca, dijabetisa, imaju viskoi holesterol, problem sa bubrezima, anemijom...
     20337
  • Lečenje hemoroida biljem

    Lečenje hemoroida biljem

    Prirodni lekovi mogu pomoći u lečenju hemoroida ili makar u ublažavanju bolova.

    Aloe vera je cenjena vekovima zbog svojih bezbrojnih lekovitih svojstava. Kada su u pitanju hemoroidi, može smanjiti osećaj pečenja.

    Banane sadrže kalijum u izobilju. Za lečenje hemoroida napravite pire od banana sa malo mleka. Kalijum opušta krvne sudove, smanjuje iritaciju i pritisak koji osećate.

    Borovnica i njena anti-inflamatorna svojstva preporučuju se za crevne i stomačne probleme.

    Napravite čaj od listova smokve. Pamučnu krpu natopite čajem i nanesite na obolelo mesto.

    S vremena na vreme, nanesite hladne obloge jer će smanjiti otok i poboljšati protok krvi.

     1109
  • Svinjetina

    Svinjetina

    Uprkos lošem glasu koji je prati poslednjih godina, svinjetina uopšte nije nezdravo meso. Svinjetina sadrži 6 vitamina (vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12), 4 minerala (fosfor, magnezijum, gvožđe i cink) i odličan je izvor proteina.

    Svinjetina je jedan od najboljih izvora tiamina (vitamin B1). Ovaj vitamin odgovoran je za metabolizam ugljenih hidrata, bitan je za obnavljanje mišićnih tkiva i apetit.

    Ova vrsta mesa je, uz mleko, najznačajaniji izvor riboflavina (vitamin B2). Riboflavin igra mnoge značajne uloge u organizmu, od međućelijske razmene, pa do poboljšanja stanja kože i očiju.

    Niacin (vitamin B3) ključan je za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i nervnog sistema. Jedna šnicla (100 gr) krtog svinjskog mesa zadovoljava 47% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

    B5 je neophodan u sintezi hemoglobina, a može se, doduše u manjoj meri, pronaći u svinjetini.

    Vitamin B6 odgovoran je za normalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i za metabolizam ugljenih hidrata i proteina. U velikoj se količini može naći baš u ovoj vrsti mesa.

    Vitamin B12 pomaže u obnavljaju crvenih krvnih zrnaca, i u metabolizmu svih vrsta ćelija, a jednom šniclom zadovoljićete gotovo 40% dnevne potrebe za ovim vitaminom.

    Fosfor ojačava kosti i zube i održava energetsku ravnotežu u organizmu.

    Magnezijum je još jedan od neophodnih minerala za pravilno formiranje kostiju.

    Gvožđe se lakše apsorbuje iz mesa nego iz povrća, voća ili suplemenata, a svinjetina je jedan od najboljih izvora ovog minerala. Odgovorno je za optimalan nivo energije u organizmu.

    Cink je najvažniji mineral za održavanje otpornog imunog sistema, poboljšava otpornost na infekcije, ojačavaju jačine i gustine kostiju. Svega jedna šnicla dnevno dovoljna je za 36% dnevne preporučene količine cinka.

    Jedna šnicla krte svinjetine sadrži 29 grama proteina. Belančevine su osnovna gradivna jedinica mišića, a svinjetina je bogata kvalitetnim proteinima koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

    Kalorijska vrednost 100 grama svinjetine je oko 200 kalorija, tako da je ovo meso preporučljivo i onima koji vode računa o svom dnevnom kalorijskom unosu.

     1981
Šarena tortica i ukusna.
Spoj ukusa jagode i čokolade. Neodoljiv!!!
Slatki, ukusni zalogajčići sa jagodama... mmmmmmmmmmmmmmmm neodoljivo!
Za sve ljubitelje ananasa...
Tortica veoma zanimljivog izgleda a i ukusa.
Voćne torte su najomiljenije...
Strana 6 od 1316