Nezavisno od vrste, preporučljivo je čuvati med na temperaturi koja ne prelazi 10 stepeni kako ne bi došlo do smanjenja ili potpunog gubitka njegovih lekovitih svojstava. Isto tako, drastične promene temperature mogu uticati na kvalitet meda, posebno sirovog. Sve dok ga čuvate na hladnim i suvim mestima, očuvaćete sva bitna svojstva koja med sadrži.
Najvažnije je sirov med čuvati u nepropusnim posudama kako ne bi došlo do taloženja vode. Do fermentacije neće doći ukoliko je sadržaj vode manji od 17, 1 odsto. Najbolji izbor su staklene tegle. Plastika nije najbolji izbor jer med može izgubiti određenu količinu vode. Za dugotrajno čuvanje najbolje su posude od nerđajućeg čelika.
Izvor: Stefan Stojanović
Posetite Happy Honey i odaberite svoj ukus u online prodavnici.
Recepti često nalažu upotrebu sveže ceđenih agruma, i mada to samo po sebi nije problem, može se desiti da jednostavno ne možete da izvučete mnogo soka iz voća.
To je obično zbog temperature, što je citrus hladniji, ćelijske membrane u unutrašnjosti voća su čvršće i teže za ceđenje. Zato je najjednostavnije rešenje staviti voće u mikrotalasnu na oko 15 sekundi i imaćete mnogo više soka, uz mnogo manje muke.
Veruje se da su ljudi koji pripadaju ovoj krvnoj grupi naklonjeniji prirodi i životu u zajednici. Karakteriše ih smirenost i odgovornost.
Osobine:
Veliki broj osoba koji pripada ovoj krvnoj grupi je intolerantan na laktozu.
Najbolje apsorbuju ugljikohidrate.
Savetuje se da konzumiraju koštunavo voće i više povrća. Od najvećeg je značaja ishrana bogata gvožđem, vitaminom B12, A, E,C i kalcijumom. Mnogi stručnjaci sugerišu da bi ljudi koji pripadaju krvnoj grupi A trebalo da izbegavaju meso, a da se okrenu vegetarijanskoj ishrani.
Škola javnog zdravlja Harvard univerziteta ustanovila je da umerene količine alkohola mogu biti svojevrsna prevencija od srčanih polesti. Takođe, konzumiranjem alkoholnih pića sprečva se formiranje krvnih ugrušaka koji mogu blokirati arterije srca.
Studija jednog katoličkog univerziteta u Americi pokazuje da od dva do četiri pića dnevno mogu smanjiti rizik od smrti usled različitih oboljenja za 18 odsto. Takođe utvrdili su da je najbolje konzumirati alkohol tokom obroka. Vino iznad svega je idealano uz ručak ili večeru.
Novija istraživanja su pokazala da konzumiranje alkohola štiti od erektilne disfunkcije. Problemi su smanjeni za 25 do 30 odsto, pokazuje studija sprovedena uz pomoć 1770 australijskih muškaraca.
Odsek za psihologiju na Karengi Melon univerzitetu dokazao je na osnovu studije da alkohol smanjuje rizik od prehlada. Španski istraživači su takođe utvrdili da ukoliko konzumirate od 8 do 18 čaša vina nedeljno, smanjujete rizik razvoja prehlade i do 60 odsto. Kao razlog navode se antioksidansi koji se nalaze u vinu.
Alkohol može smanjiti rizik od kamena u žuči za trećinu, tvrde istraživači sa Ist Angli univerziteta. Takođe navode da preteran unos alkohola može izazvati brojne zdravstvene probleme.
Rezultati holandske studije pokazuju da zdrave odrasle osobe koje piju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.
Vegetarijanci obično uključuju mlečne proizvode u ishranu kako bi dobili potrebnu količinu masti. „Dobre“ masti su odličan izvor energije, čak i više od ugljenih hidrata i proteina. Čuvaju energiju u vašem telu. Pomažu apsorbovanju pojedinih vitamina i izgradnju zdravih ćelija jer deluju kao zaštitni plašt. Utiču na zdravlje kose i kože. Štite i vitalne organe poput srca, bubrega i creva. Formiraju sloj oko ovih organa i deluju kao jastuk koji im pruža potporu štiteći od bilo kakvih povreda.
Bademi, orasi i indijski orasi su dobar izvor omega 3 masnih kiselina koji se nalaze i u ribi. Svaki put kada osećate glad između obroka, posegnite za šakom badema ili oraha.
Semenke lana su takođe bogate omega 3 masnim kiselinama. Dodajte ih u vaš omiljeni smuti ili pomešajte sa mlekom. Ovo je najzdraviji i najbolji izvor masti.
Tofu je jedan od najboljih izvora polinezasićenih masti. Kukuruz je odličan izvor nezasićenih, a avokado i masline su bogate mononezasićenim mastima.
Pojedite pola avokada dnevno ili ga dodajte u dresinge ili salate. Uticaće na bolju funkciju srca jednako koliko i masline koje ujedno i snižavaju nivo holesterola.