• Značaj brokolija

    Značaj brokolija

    1. Brokoli pripada porodici divljeg kupusa, a potiče iz Italije. Poznato je da se koristio u ishrani i u medicinske svrhe još u starom Rimu, od 6. veka pre nove ere.

    2. Brokoli je bogat vitaminom C. Jedna šolja sirovog seckanog brokolija je gotovo sve što vam je od hranljivih materija neophodno na dnevnoj bazi.

    3. Vitamin A i vlakna u brokoliju utiču na zdravlje kože, kostiju i zuba. Preporučljiv je u ishrani leti, kada telo lako dehidrira.

    4. Ljudsko telo nakon konzumiranja brokolija njegov sastojak glukorafanin prerađuje u jedno drugo jedinjenje pod imenom sulforafan, za koje se smatra da štiti zglobove.

    5. Brokoli može biti korisna namirnica ženskoj populaciji u periodu menopauze jer vitamin K, kalcijum, magnezijum, cink i fosfor koji se nalaze u sastavu ove biljke dobra su prevencija protiv osteoporoze.

    6. Tomas Džeferson je bio veliki ljubitelj brokolija. Izdejstvovao je uvoz semena iz Italije, a čak je i uživao prateći sadnju povrća.

    7. Kalifornija je u Americi proglašena državom brokolija. Više od 90 odsto brokolija na tržištu proizvedeno je upravo u ovoj državi.

    8. Najveći svetski proizvođač brokolija je Kina u kojoj se proizvede više od 8 miliona tona godišnje.

     723
  • Začinite svoje meso na najbolji način

    Začinite svoje meso na najbolji način

    Zdrava ishrana ne mora biti bljutava i odbojna. Dodajte joj malo šmeka i uživajte u ukusu zdravlja, bez dodatne soli uz pomoć ovih saveta kako da pravilno uparite svoje meso i začine.

    Junetina se najbolje slaže sa bosiljkom, karijem, senfom, mirođijom, belim lukom, peršunom, oraščićem, žalfijom i ruzmarinom.

    Piletina ide u paru sa šafranom, žalfijom, peršunom, timijanom i origanom.

    Jagnjetina se slaže sa belim lukom, ruzmarinom, nanom, origanom, timijanom i žalfijom.

    Svinjetina najbolje ide u paru sa vlašcem, bosiljkom, belim lukom, crnim lukom, karanfilićem i ruzmarinom.

     1574
  • Kako se rešiti glavobolje?

    Kako se rešiti glavobolje?

    Banane su veliki izvor magnezijuma koji utiče na opuštanje krvnih sudova i smanjuje glavobolju. Takođe, ukoliko ste se probudili mamurni i sa jakim bolovima u glavi, preporučuje se da pojedete bananu - kalijum će nadoknaditi sve izgubljene elektrolite u vašem organizmu usled dehidracije.

    Ukoliko sezonske alergije ili grip utiču na pojavu učestalih glavobolja, konzumirajte začinjenu hranu koja će otvoriti vaše disajne puteve. Čili u prahu je bogat vitaminom E, koji takođe utiče na opuštanje krvnih sudova.

    Većina ljudi izbegava pripremu krompira zajedno sa njegovom korom koja je najveći izvor kalijuma. Dakle, konzumirajte mlad krompir pečen zajedno sa njegovom ljuskom radi uspešne borbe protiv jakih migrena.

    Uvedite šaku badema u redovnu ishranu između bilo koja tri glavna obroka. Ova zdrava užina bogata je amino kiselinama koje pomažu oslobađanju serotonina, a magnezijum će opustiti vaše mišiće kao i krvne sudove.

    Šampinjoni su bogati vitaminom B2, kao i brokoli i spanać. Vitamin B2 je ujedno važan i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, takođe poboljšava apsorpciju ugljenih hidrata, masti i proteina čije regulisanje je važno za prevenciju migrene.

    Redovno konzumiranje vode u razumnim količinama tokom dana je jedan od osnovnih elemenata kojim možete sprečiti pojavu glavobolje. Spoj krastavca, jabuke i spanaća je takođe idealan izvor neophodne količine vode i hranljivih materija. U namirnice bogate vodom spadaju i: paradajz, celer, lubenica i bobičasto voće.

     1124
  • Dunja - vitaminska bomba

    Dunja - vitaminska bomba

    Dunja potiče iz jugozapadne Azije, odnosno iz Irana i Anadolije, a samonikla se javlja u srednjoj Evropi pod nazivom “sidonijska kruška”. Zlatnožute je boje, tvrdog ploda sa oporo kiselim ukusom.

    Dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina.

    Lekoviti su plodovi, listovi i seme. Od ploda posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi, povoljno deluju na rad creva i sprečavanje infektivnih bolesti.

    Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja. Čaj od semenki dunje deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i loš miris iz usta.

     471
  • Kako prepoznati simptome gastritisa?

    Kako prepoznati simptome gastritisa?

    Gastritis je medicinski termin koji označava upalu sluzokože želuca. Simptomi imaju tendenciju da budu slični. Možete osetiti mučninu ili smanjen apetit. Nakon jela imate neprijatan osećaj sitosti, naročito u gornjem delu stomaka. Takođe možete primetiti da ste često "naduveni" ili podrigujete neposredno nakon obroka.

    U zavisnosti od tipa gastritisa, zavise i njegovi simptomi. Akutni gastritis javlja se iznenada i stvara osećaj bola i žarenja u stomaku, kao i mučninu. Moguće je čak imati hronični gastritis bez jasnih simptoma čime se njegova dijagnoza teže uspostavlja. Jedan od sigurnih pokazatelja je i tamna stolica koja čak može da sadrži krv. U tom slučaju neophodno je javiti se lekaru što pre.

     1099
Pravo malo, slatko zadovoljstvo!
Fantastičnog su ukusa, probajte. Prijatno.
Ukoliko želite slanu varijantu nadenite ih slanim nadevom-razmutite 1 belance sa 150 g sira. Prijatno.
Prelivene rolnice okretati kako bi obe strane upile sirup.
Strana 6 od 1253