• Salsa ili Salsa?

    Salsa ili Salsa?

    Podaci o salsi (sosu) mogu se pronaći još u zapisima Acteka, Maja i Inki. Španci su prvi susret sa salsom imali prilikom osvajanja Meksika 1519-1521 godine od kada se i računa nastanak Salsa sosa.
    Danas postoje mnoge varijante ovog sosa, poznatiji su Salsa roja, Pico de gallo, Guacamole itd.

    Salsa ples je postao popoularan 1970tih u Nju Jorku kao ples koji je evoluirao iz starijih plesova kao što su Son, Son Montuno, Cuban Cha Cha Cha i Cuban Mambo koji su u to doba bili veoma popularni u Kubi i Latinskoj Americi.

    Ono što povezuje obe salse je činjenica da je svaka na svoji način "hot&spicey".

    Recepte za razlčite salse možete naći na našem portalu. A ukoliko ste ljubitelji Salsa plesa posetite Belu Crkvu 26.06.2015 jer se tamo već tradicionalno treću godinu za redom pravi najveća Salsa žurka na otvorenom. Pored žurke i nastupa fenomenalog benda Salsa y Punto, ove godine je obezbeđen i Salsa voz iz Beograda preko Pančeva i Vršca. Takođe biće organizovane i besplatne radionice Salse i ostalih karipskih plesova za početnike. U nastavku teskta možete pogledati video snimak kako je izgledalo prošle godine. Uživajte!

    A u isčekivanju karnevala isprobajte i recepte za Salsa roja, Pico de gallo i Guacamole.

     2122
  • Upoznajte Fudinija

    Upoznajte Fudinija

    Svi smo sanjali o tome, mašina koja može da napravi ukusan obrok ni iz čega. To će uskoro biti moguće uz pomoć 3D štampača Fudinija, koji je kreirala španska kompanija "Natural Machines". Ovaj mađioničar od uređaja može da stvori hranu praktično ni iz čega, koristeći 3D tehnologiju štampanja.

    Umesto štampanja plastike, ova mašina koristi jestive sastojke iz bočice. U osnovi, to je mini fabrika hrane. Zar ne zvuči super?

    Za sada je namenjen profesionalnim kuhinjama, ali kućna verzija je takođe u planu. Posebno je koristan u kreiranju komplikovanih dezerata, kao i hrane gde je potrebna apsolutna preciznost. Trenutno proizvodi hranu koja mora da se skuva posle toga, ali radi se na poboljšanju koje će omogućiti da hrana iz nje izlazi spremna za konzumaciju istog časa.

    Kompanija radi sa proizvođačima hrane na kreiranju posebno dizajniranih kapsula kojima će se uređaj puniti.

    Fudini takođe poseduje ekran preko kojeg možete svoje kreacije deliti na društvenim mrežama .

    Sproveli su se testovi, hrana kreirana na ovaj način je bezbedna za korišćenje. Još uvek se, međutim, ne zna kada će se Fudini naći u slobodnoj prodaji, niti koja će mu biti cena.

    Ipak, zar ne zvuči sjajno?

     

     1673
  • Sladoled koji menja boje

    Sladoled koji menja boje

    Španski kuvar i fizičar Manuel Linares stvorio je sladoled od potpuno prirodnih sastojaka koji menja boje od plave do ljubičaste za oko 10 sekundi.

    Kada stoji u poslastičarnici, sladoled je nežno plave boje, a kada ga neko naruči, poslastičar poprska sladoled "ljubavnim eliksirom" koji mu promeni boju u tamno ljubičastu. Ova poslastica inače ima ukus običnog voćnog sladoleda.

    Linares objašnjava da svaka hrana može da promeni boju uz pomoć hemije. Naravno, zadržava tajni recept "ljubavnog eliksira" za sebe, jer uskoro planira da ga patentira.

     1763
  • Liči – vesnik leta

    Liči – vesnik leta

    Liči je voće koje uspeva u suptropskim predelima. Prvi je vesnik leta u Kini. Dostupan je od jula do oktobra. Bogat je vitaminima, esencijalnim mineralima i vlaknima. Najčešće se konzumira sveža ali se može pronaći i sušni plod ili u obliku čaja. Odličan je izvor gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka. Ima i protivupalna svojstva zahvaljujući prisustvu oliganola zbog čega je snažan antioksidans. Idealan je za lečenje hemoroida, modrica i proširenih vena jer sadrži rutin. Štiti kožu od UV zračenja i podstiče pravilan rad bubrega.

     1211
  • Donna Hay

    Donna Hay

    Dona Hej je najpoznatiji australijski urednik i izdavač. Svoju karijeru je započela sa 19 godina, a sa već 25 postala je urednik kulinarskog magazina Marie Claire.
    Poznata je po tome što voli da priprema jednostavne obroke za koje koristi jednostavne i sveže namirnice. Takođe veliki akcenat stavlja na prezentaciji.
    Izabrana je za jednu od "sedam veličanstvenih" pisaca o hrani na dodeli međunarodnih nagrada u januaru 2007. godine. Stvorila je i uspešnu liniju aparata za domaćinstvo.
    Mi imamo mogućnost da je gledamo u emisiji "Brzo, sveže, jednostavno"  (Fast, fresh, simple) na 24 kitchen kanalu.
    Ovde možete pogledati Donin recept za Veknu sa jabukama i suvim grožđem
    A ako želite da pročitate nešto više o njoj ili pogledate još koji recept evo i njene zvanične internet prezentacije: www.donnahay.com.au

     9200
Moze se sluziti i kao obrok salata.
Predivna kremasta torta sa crnim i belim filom i crnim i žutim korama.
DInstani grašak i lepljivi pirinač: jednostavno, brzo, neobično i ukusno.
Brza i jednostavna poslastica.
Za doručak, za večeru, izbor je vaš.
Strana 6 od 1723