• Saksijsko uzgajanje belog luka

    Saksijsko uzgajanje belog luka

    Za saksijsko uzgajanje belog luka biće vam potrebna tri do četiri čena. Razmak između njih mora biti oko osam centimetara. Najbolje je upotrebiti duboku pravougaonu saksiju sa rupicama za drenažu. Ukoliko ih uzgajate u zatvorenom prostoru moraju biti što bliži izvoru sunčeve svetlosti. Potrebno im je redovno zalivanje – bar dva puta nedeljno. Već nakon dva meseca luk će izrasti i može se koristiti za jelo.

     242
  • Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    1. Mojito

    Ako govorimo o koktelima, ne moguće je ne pomenuti ovo osvežavajuće alkoholno piće. Kubanskog je porekla, a poznata je i teorija da su ga izmislili afrički robovi koji su radili na poljima šećerne trske u 19. veku. Čine ga pet sastojaka: beli rum, sok od limete, gazirana voda i menta.

    2. Džin Tonik

    Ovom koktelu tonik daje osvežavajući ukus. Ukoliko niste znali, ranije se ovaj koktel preporučivao u borbi protiv bolova i grčevima u nogama. Ovom alkoholnom piću možete dodati i krastavac, cimet, muskantni oraščić, biber, pa čak i kari!

    3. Mlečni punč koktel

    U pitanju je vrelo mleko kome se dodaje alkohol, ponekad voće i šećer ili ekstrakt vanile. Ne zvuči primamljivo, zar ne? U pitanju je luda "hemija", a kada ga jednom probate - želećete još. Glavni sastojci pored mleka su uglavnom rum, ekstrakt vanile i led. Probajte - nećete se pokajati!

     1245
  • Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Obaranje rekorda, poboljšanje rezultata i želja za pobeđivanjem protivnika zajedničke su svim sportistima, bili oni profesionalci ili amateri. Poneki od njih u svojoj želji za nadmetanjem posežu i za ilegalnim i ekstremno nezdravim supstancama, dok postoje i oni koji shvataju da se slični rezultati mogu postići i na prirodan način.

    Na primer, cvekla je odličan saveznik u poboljšanju sportskih rezultata. Ona je prirodan izvor nitrata, koji regulišu brži protok krvi kroz organizam. Krv koja brže cirkuliše brže doprema kiseonik do mišića, što za uzvrat sportistima daje izdržljivost i kraće vreme oporavka.

    Da bi se osetile blagodeti cvekle, sportisti treba da konzumiraju dve šolje soka od cvekle dva do tri sata pre treninga. Čak i ako niste profesionalni sportista, ovo povrće svakako treba ubaciti u ishranu, jer je krcato antioksidantima, gvožđem, vitaminom C i vlakinma. Dodajte je u salatu i očas posla ćete se osećati poletnije i bolje.

     1583
  • Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

    Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

    Verovali ili ne, prvu mašinu za pravljenje šećerne vune, omiljene dečije poslastice koja (polako ali sigurno) uništava zubnu gleđ, konstruisao je ni manje ni više nego - zubar.

    Vilijam Džejms Morison (1860-1926) bio je dosta ugledni zubar iz Nešvila, ali ga je uvek zanimala i tehnologija, kao i rad sa decom, pa je tako 1897. godine, u saradnji sa poslastičarem Džonom Vartonom spojio ova dva interesovanja te konstruisao prvu poznatu mašinu za pravljenje šećerne vune.
    Svoj proizvod pod nazivom "Fairy Floss" je potom premijerno predstavio na jednom sajmu 1904. godine i postigao ogroman uspeh: ova mašina se prodala u čak 68.655 primeraka po ceni od sedam dolara.

    Ko zna, možda je ovaj zubar namerno izumeo ovakvu stvar kako bi što više dece dobilo karijes, pa da ima što više posla kao stomatolog?

     1239
  • Pizzeria Contrast

    Pizzeria Contrast

    Pizzeria Contrast se nalazi u centru Vršca, na Svetosavskom broj 6. U prijatnom ambijentu italijanske trattorije možete probati italijanske specijalitete koji se po starim receptima spravljaju u peći na drva. Ujutro Vam preporučujemo doručak u Contrastu, a u nastavku dana neku od 30 vrsta pizza ili pasti. Od 12 sati pa sve do ponoći naša služba dostave će veoma rado doneti pizzu na Vašu kućnu adresu pod sloganom "Mi donosimo vruće pizze!"

    Dobrodošli!

     23615
Zdrav i ukusan sok.
Jako ukusne korpice.
Brz i ukusan dezert u časi.
Zanimljivo i ukusno pecivo.
Hleb pečen u zemljanom pekaču ima poseban ukus.
Strana 6 od 1365