• Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać je jednogodišnja biljka koja potiče iz Persije, a masovno je uzgajan u Kini gde je dospeo još u 7. veku, dok je u Evropu stigao u 11. veku.

    Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru.

    Oko 100 grama spanača sadrži približno 1.400 mg mineralnih sastojaka zbog čega se nijedna namirnica ne može porediti sa ovom biljkom po bogatstvu magnezijumom.

    Sadrži malo belančevina, ugljenih hidrata i masti i idealan je sastojak dijetama.

    Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi.

    Izvanredan je izvor luteina, karotenoida kojem su brojne studije, potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju poput katarakte.

    Prirodan je izvor vitamina C i beta-karotena, koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

    Već skuvani spanać nije dobro ostavljati duže vreme, ni u frižideru, niti u zamrzivaču.

    Sadrži oksalnu kiselinu i nitrate, zbog čega se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

     660
  • Potencijalno opasni aditivi i hemikalije u hlebu

    Potencijalno opasni aditivi i hemikalije u hlebu

    Kada je u pitanju proizvodnja hleba, aditivi se koriste iz više razloga. Antioksidansi produžavaju rok trajanja, testo dobija željenu strukturu, a zaslađivači pospešuju aromu i omogućavaju zadržavanje vlage. Neke od njih bi trebalo u potpunosti izbegavati jer mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

    1. Kalijum bromat je oksidacioni agens koji pomaže bujanju testa, dajući mu veći volumen. Ovaj dodatak može uticati na rad bubrega i štitne žlezde. Kalijum bromat je na listi 65 hemikalija koje mogu izazvati rak, ali je odobren za korišćenje. Izbegavajte hleb koji sadrži ovaj aditiv.

    2. Azodikarbonamid koristi se za radi dobijanja lepše i jače teksture hleba. Odobren je za korišćenje kao dodatak hrani iako je potencijalno kancerogen.

    3. Većini ljudi je poznato da su trans masti opasne za rad srca koje se formiraju u toku delimične hidrogenizacije koja se vrši kako bi hleb bi otporan na oksidaciju i kvarenje. Ukoliko naiđete na oznaku na etiketi za delimično hidrogenizovano ulje, izbegnite kupovinu ovog hleba. Delimično hidrogenizovano ulje prvenstveno se koristi radi produžavanja roka trajanja, štetno je za arterije i povećava sistemsku upalu koja je povezana sa bolestima srca, dijabetesom i moždanim udarom.

    4. Monogliceridi i digliceridi deluju kao emulatori u hlebu, čine pecivo mekšim i poboljšavaju teksturu. Iako nisu štetni po ljudsko zdravlje, znak su proizvodnje industrijske hrane.

    5. Butilovani hidroksianizol je jedinjenje koje se koristi kao konzervans. Sprečava užeglost peciva. Nalazi se na listi hemikalija koje izazivaju rak.

     1689
  • Ulje muskatne žalfije

    Ulje muskatne žalfije

    Zdravstvene prednosti esencijalnog ulja muskatna žalfije u vezi su sa njegovim antiseptičkim, sedativnim, antikonvulzivnim i drugim svojstvima. Decenijama je ulje muskatne žalfije korišćeno kao antidepresiv. Osim toga, sprečava rast i širenje bakterija i štiti od infekcija. Snižava krvni pritisak opuštajući vene i arterije, pa tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od ateroskleroze i utiče na poboljšane metaboličke performanse. Reguliše i sekreciju digestivnih sokova i stimuliše efikasnu apsorpciju hranljivih materija i utiče na poboljšan rad creva.

     321
  • Hrana za zdrave bubrege

    Hrana za zdrave bubrege

    Uravnotežena ishrana koja sadrži dosta hranljivih materija važna je za svakoga. Međutim, ljudi sa smanjenom funkcijom bubrega trebalo bi da obrate pažnju na svoju ishranu.

    Previše proteina povećava pritisak na bubrege. Jedite namirnice koje sadrže nizak nivo proteina jer ćete smanjiti novo uree u krvi. Meso, jaja i mlečne proizvode zamenite sa žitaricama i povrćem.

    Ugljeni hidrati čine najveći deo ishrane ukoliko imate problema sa funkcionisanjem bubrega. Ukoliko imate bilo kakvu bolest ili oštećenje bubrega, trebalo bi da obratite pažnju na nivoe jednostavnih i složenih ugljenih hidrata. Složenih ugljenih hidrata ima u hlebu, smeđem pirinču i nekom povrću. Jednostavni ugljeni hidrati nalaze se u voću. Izbegavajte proizvode koji sadrže rafinisani šećer.

    Unos natrijuma je od gotovo najveće važnosti. Izbegavajte namirnice koje su bogate natrijumom, uključujući čips, slaninu, sir, konzervirano povrće, konzervirane supe... Začine i biljke koje ne sadrže natrijum možete koristiti za dodavanje arome hrani bez povećanog unosa natrijuma.

    Otežana funkcija bubrega utiče na balans nivoa kalcijuma i fosfora u krvi. Kada su visoki nivoi fosfora, a kalcijuma smanjeni - može doći do slabljenja kostiju i bolova u zglobovima.

    Takođe, neophodno je održavati nivo kalijuma u organizmu. Nepravilan rad bubrega uzrokuje i nepravilan rad srca usled povećanog nivoa kalijuma. Izbegavajte banane, brokoli, čokoladu, šljive, dinje i gljive. Namirnice sa veoma malom količinom kalijuma su: jabuke, lubenice, kruške, krastavci, grožđe, brusnice, višnje i šargarepe.

     962
  • Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Iako nauka nije bez sumnje dokazala da sami začini mogu da izleče neku bolest, postoje dokazi da začini pozitivno deluju na ljudsko zdravlje i da se redovnom upotrebom začinskih biljaka mogu olakšati određene hronične zdravstvene tegobe. Osim toga, korišćenje začinskih biljaka znači i manju upotrebu šećera, soli i zasićenih kiselina u pripremanju hrane.

    Žalfija

    Čaj od žalfije pozitivno deluje na stomačne tegobe i na upalu grla, a istraživanje koje je trenutno u toku pokazuje da ova biljka pomaže i kod ranih simptoma Alchajmerove bolesti. Osim toga, istraživanja su pokazala da su studenti koji su pili kapsule od ekstrakta žalfije imali bolje rezultate na testovima pamćenja.

    Ruzmarin

    Ova biljka se često koristi u marinadama, a takva upotreba ima i naučnu potporu – kiselina iz ruzmarina i njegovi antioksidansi sprečavaju kvarenje mesa i bore se protiv bakterija. Ruzmarin takođe pozitivno utiče na pamćenje i budnost.

    Indijski šafran

    Pasta od ove biljke se u Indiji maže na rane, jer pospešuje zarastanje, a čaj od indijskog šafrana smiruje grlo i respiratorne probleme. Ova začinska biljka takođe ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Nedavne studije sugerišu da je moguće da indijski šafran može da uspori rast ćelija raka (posebno debelog creva, prostate i dojke).

    Đumbir

    Đumbir se tradicionalno koristi za umirivanje stomaka i ublažavanje simptoma prehlade, a veoma je efektivna i kod bolova u mišićima. Ekstrakt đumbira pomaže kod mučnine, posebno one izazvane trudnoćom, dok nema toliko uspeha kada je u pitanju mučnina izazvana vožnjom.

    Cimet

    Blagotvorna svojstva cimeta poznata su još od antičkog doba. Rimljani i Grci koristili su ovaj začin za regulisanje probave i apetita. Postoje tvrdnje da dodavanje jedne kašičice cimeta jelu poboljšava stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa, jer pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi.


     1541
Jednostavna pita koja se brzo pravi jer nemate ništa da mutite već koristite suve sastojke i voće po želji. Ovaj put sam koristila kupine iz kompota koji sama pravim inače…
Ako volite picu ovaj brzinski recept će vam se sigurno dopasti. Ne treba puno materijala a začas imate obrok za 4 gladne osobe.
Ovaj put sam htela da ne bude običan hleb pa sam hlebno testo obogatila sirom, začinima i sušenim čeri paradajzom. Ovako obogaćeno testo se pokazalo kao odlična zamena za hleb.
Čeri paradajz imam u bašti tako da sam, sve ono što nismo pojeli kroz salatu ili ostavila za zimu na drugi način, osušila pa količina koju sam navela u receptu…
Da papaline mogu da budu spremljene u rerni i na taj način izbegnete prženje istih u puno ulja, zaprljan šporet i miris ribe koji se teško ukljanja, dokaz je moj…
Fantastičnog je ukusa.
Strana 6 od 1268