• 7 namirnica u borbi protiv prehlade

    7 namirnica u borbi protiv prehlade

    Curenje nosa, bol u grlu, kijanje su jedni od prvih simptoma prehlade iako mogu uključiti i glavobolju i groznicu. Sve prehlade su vrste respiratornih infekcija izazvane sa više od 200 mogućih virusa. Postoje brojne namirnice i hranljive materije koje mogu da igraju korisne uloge u prevenciji ili lečenju.

    1. Sardine - Bogate omega 3 masnim kiselinama, a istraživanja pokazuju da smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala. Pored toga, omega 3 masne kiseline jačaju imuni sistem povećanjem funkcionisanja imunih ćelija. Sardine takođe pružaju i druge hranljive materije koje su važne za očuvanje zdravlja.

    2. Žute paprike - Jedan od najboljih izvora vitamina C koji je najvažniji za ublažavanje simptoma prehlade. A posebno je od koristi za jačanje imunog sistema pušača, čiji su respiratorni organi pod dodatnim pritiskom tokom prehlade.

    3. Pečurke - Bogate vitaminom B i antioksidansima. Imaju antivirusne efekte i utiču na povećanu proizvodnju ćelija koje se bore protiv infekcija. Smanjene količine selena su povezane sa rizikom od razvoja težih simptoma gripe, a vitamin B u pečurkama pomaže jačanju imunog sistema.

    4. Alkoholna pića - Da li ste se ikada zapitali da ako se alkohol koristi u sterilizaciji stvari, takođe može da pomogne u borbi protiv infekcija unutar tela? Međutim, alkohol može da prouzrokuje dehidraciju i pogorša simptome posebno u kombinaciji sa određenim lekovima. Premda postoje studije koje pokazuju da umereno konzumiranje alkohola, poput čaše crvenog vina, može biti povezano sa prevencijom prehlade.

    5. Pileća supa - Na najosnovnijem nivou - tople tečnosti važne su za hidrataciju, pomažu oslobađanju nagomilane sluzi i ublažavaju upalu grla. Pileća supa ublažava simptome, posebno kada je u pitanju infekcija gornjeg respiratornog trakta. Poznata kao "bakina supa" čiji recept čine: piletina, lik, krompir, šargarepa, celer, peršun, so i biber.

    6. Citrusi - Jedno od najsnažnijih i najefikasnijih namirnica u borbi za jačanje imunog sistema zbog količine vitamina C koje sadrže.

    7. Đumbir - Verovatno najsvestraniji začin sa najdužom medicinskom istorijom. Pre više od 2.000 godina istočna medicina upotrebljavala je đumbir u sprečavanju brojnih zdravstvenih problema. Čaj od đumbira smatra se najkorisnijim u prvim stadijumima prehlade, a takođe pomaže i protiv mučnine.

     1483
  • Čaj utiče na umor

    Čaj utiče na umor

    Prirodni sastojci u šolji čaja mogu poboljšati rad mozga i povećati osećaj budnosti. Efekti se kriju u sastojcima određene amino kiseline koja je prisutna u zelenom čaju, kao i kofein. Studija sprovedena nad osobama mlađim od 40 godina, pokazala je da čaj utiče na smanjenje umora. Čajevi smanjuju rizik od srčanih bolesti, a ukoliko ih redovno pijete mogu povećati gustinu kostiju. Crni čaj poboljšava kognitivne funkcije i pomaže u koncentraciji.

     965
  • Masline - čuvari zdravlja

    Masline - čuvari zdravlja

    Masline su voće od kojih se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i sam plod je izuzetno zdrav.

    Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma.

    Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline deluje kao antihistamin u ćelijama tako što blokiraju receptore histamina.

    Sve vrste maslina, a posebno crne su veoma bogate gvožđem.

    Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama je povezano s nižim rizikom od raka debelog creva. Ove materije sprečavaju rak debelog creva neutralisanjem slobodnih radikala.

    Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu.

    Jedna šoljica maslina sadrži 10 posto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i obezbedjuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

    Hranljive materije su neuporedive kada je reč o koncentraciji natrijuma u maslinama.

     1472
  • Mandarina

    Mandarina

    Mandarina (lat. citrus reticulata) je citrusno voće poreklom iz Jugoistočne Azije. Neki podaci govore da se u Kini koristila još pre tri hiljade godina, dok je tek u devetnaestom veku preneta u Evropu i Ameriku. Iako vlada mišljenje da je dobila naziv po narandžastoj kori i mesnatom delu koje je iste nijanse, ime je zapravo dobila po narandžastoj boji mandarina - drevnih kineskih javnih službenika. Izuzetno podseća na pomorandžu, s tim što je sitnija i tanje kore pa se lakše guli. Kao i svo drugo citrusno voće, i mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, te su najbolji saveznik u borbi protiv gripe tokom hladnih zimskih dana. Takođe, sadrže i sinefrin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi ali i flavanoide koji sprečavaju mnoge vrste raka. Koliko su zdrave za organizam, toliko su dobre i za lepotu, jer zbog svog diuretičkog svojstva smanjuju celulit i podstiču metabolizam, a malo ljudi zna da sok od mandarine mnogo bolje čisti kožu od akni nego mnogo poznatiji sok od limuna. Što se tiče primene u ishrani, mogu se jesti sirove, može se praviti sok od njih, džem, kompot, može se dodavati u salate. Iako su zimsko voće, od njih se može napraviti ukusan sladoled, ili se jednostavno mogu iskoristiti kao dekoracija na voćnom kupu. Zbog svoje specifične arome, poznat je trik da se kora mandarine ostavi pored šporeta, čime se dobije prirodan i aromatičan osveživač prostora.

     2180
  • Pet namirnica koje treba jesti posle trčanja

    Pet namirnica koje treba jesti posle trčanja

    Kratko vežbanje zapravo i ne zahteva neku posebnu korekciju u ishrani, međutim, kada pretrčite duže od pola sata, neophodno je organizmu nadoknaditi ono što je potrošeno i omogućiti mišićima da se obnove na odgovarajući način, što će biti učinjeno konzumiranjem ugljenih hidrata i proteina. Ukoliko trčite više od sat vremena, te hranljive supstance treba da budu u određenoj proporciji (4:1).
    Naravno, nakon vežbe treba i da se počastimo nečim što ima pristojan ukus, a u ovom tekstu saznaćete kojih su pet namirnica idealne za jelo nakon napornog trčanja.

    Ovsena kaša - sjajna je za posle trčanja jer sadrži ugljene hidrate, proteine i vlakna. Iako je sama kaša pomalo bezukusna, može joj se dodati voće što će je svakako učiniti boljom, uz sve zdravstvene benefite koje sadrži.

    Jogurt - prepun je proteina i poznato je da poboljšava izdržljivost, a možete mu dodati med, voće ili bademe, ukoliko ne volite ukus samog jogurta.

    Pileće belo meso - osim što je puno proteina, ovo meso ne sadrži mnogo masti i lako se kuva.
    Banana - sportistima su neophodni ugljeni hidrati, jer se ponašaju kao gorivo za teške fizičke napore.

    Banana je puna ugljenih hidrata, a da biste dobili najbolje rezultate, konzumirajte je sa mlekom ili nekim drugim izvorom proteina.

    Bademi - puni antioksidanasa, smanjuju holesterol, puni su vlakana i odličnog su ukusa. Ukoliko vam se više sviđa da ih jedete u kombinaciji sa nečim, odlično se slažu sa salatama, jogurtom ili voćem.

     1569
Navedeni saatojci su za pripremu 2 šejka. Uživajte!
Kolač koji se topi u ustima, kremasto čokoladno zadovoljstvo.
Brzi kolač sa gotovim koricama sa pudingom i vočnim filom.
Sitni letnji brzi kolači.
Strana 4 od 1731