• Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Tinitus ili zujanje u ušima u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta. Zvuci koje čujete u nekim slučajevima mogu biti hronični, zbog čega utiču na koncentraciju i spavanje. Najčešći uzrok za ovakvo stanje je nedostatak vitamina B12. Ponekad je uzrokovano i infekcijama, nagomilanim voskom, blokadama u ušnom kanalu ili povredama. Univerzitet u Merilendu navodi razlog može biti povezan sa konzumiranjem antibiotika, alkohola ili kofeina. Ponekad su u pitanju visok krvni pritisak ili anemija. Vašem telu je neophodan vitamin B12 čiji nedostatak utiče i na nivo crvenih krvnih zrnaca. Meso i mlečni proizvodi su najveći izvor ovog vitamina.

     1919
  • Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Američko udruženje dijabetičara ukazuje na to da ljudi sa dijabetesom mogu jesti bilo kakvu vrstu voća, uključujući i banane. Važno je rasporediti redovnu konzumaciju ravnomerno tokom dana kako bi izbegli nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da voće sadrži ugljene hidrate na koje morate računati ukoliko planirate svoj desert.

    Ukoliko imate dijabetes, morate voditi računa o količini i vrsti ugljenih hidrata koje unosite u organizam. Koristeći insulin, ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu što vam daje energiju neophodnu za funkcionisanje. Dijabetičari imaju visok nivo glukoze, pa pošto voće sadrži visoke količine ugljenih hidrata i ukoliko ih konzumirate u većoj količini, imaćete više glukoze u odnosu na nivo sa kojim vaše telo može da se izbori. Važno je uspostaviti balans, a ne izbaciti pojedino voće iz ishrane.

    Dakle, banane, posebno prezrele su prihvatljiva alternativa i između obroka, kao zamena za grickalice, posebno osobama sa dijabetesom tip 2.

     10966
  • Jeff Osaka

    Jeff Osaka

    Džef Osaka rođen je u Los Anđelesu. Oduvek je bio fasiniran ugostiteljstvom, ali se kuvanjem nije bavio sve do svoje 28. godine. Osaka je, prema mišljenju brojnih vrhunskih kuvara, jedan od najboljih na Zapadnoj obali. Pored brojnih pohvala od strane svojih kolega, brojni kritičari ističu njegov neizbrisiv doprinos kulinarskom svetu.

    "Twelve" je restoran u kojem je oduvek želeo da radi, a njegov naziv povezuje sa godišnjim dobima. "Smatram da postoje više od četiri godišnja doba, kao što postoje i sastojci koji su dostupni tokom nekoliko meseci godišnje, što i te kako utiče na meni bilo kog restorana."

    Najveća inspiracija mu je majka i period odrastanja tokom koga je mnogo vremena provodio pomažući joj u kuhinji. Osakin deda bio je vlasnik restorana, pa je i na taj način naučio brojne trikove. Japanska kuhinja i kupus pita su mu obeležile detinjstvo. Njegovi omiljeni sastojci menjaju se u skladu sa godišnjim dobima, a najviše voli da priprema losos. Najmanje voli bele tartufe. "Uvek sam tvrdio da je so najpotcenjeniji sastojak, samo zato što brojni kuvari ne umeju da odrede savršenu meru." Osaka prezire beli biber: "Brojni šefovi su insistirali na njegovom korišćenju, ali bez obzira na to koliko ga sameljete i dalje ima ukus izmeta". Sastojak bez kog ne može je puter. "Puter je moj slatki greh, sa njim nikad ne znam kada je dosta."

     941
  • Brzo i lako čišćenje blendera

    Brzo i lako čišćenje blendera

    Šta vam je potrebno? Topla voda i deterdžent za sudove. Da, to je sve!

    Uputstva:

    Sipajte toplu vodu do polovine blendera. Dodajte samo kap deterdženta. Uključite blender i pustite ga da radi oko 10 sekundi. Nakon toga, blender temeljno isperite.

     347
  • Kakvog je ukusa fermentisana kafa?

    Kakvog je ukusa fermentisana kafa?

    Tokom kontrolisanog fermentacionog procesa, pet mikroba uklanja gorke “note” u kafi. Nakon pečenja, procesa koji uništava sve mikrobe, zrna kafe su aromatičnija i manje gorka.

     312
Lagana supica.
Pohovano šumsko pile.
Strana 4 od 1338