• Hrana koja se bori protiv glavobolje

    Hrana koja se bori protiv glavobolje

    Oko 70 miliona ljudi pati od hroničnih glavobolja, što ovu tegobu čini jednom od najzastupljenijih na svetu. Osim što se ljudi protiv nje bore uz pomoć moderne medicine, postoji i način na koji sami sebi možete olakšati.

    Migrene su toliko bolne da osobe koje od njih pate često moraju da svedu svoje dnevne aktivnosti na minimum, dok se ona ne povuče. Istraživanja su pokazala da vitamin B2 (riboflavin) pomaže kod ovog problema, a oko 400 mg dnevno trebalo bi da redukuje pojavu migrena i za preko 40%. Riboflavin možete naći u kinoi, pečurkama, špargli, mleku...

    Hormonske glavobolje izazvane su uglavnom nivoom estrogena u krvi (zato vlada mišljenje da žene češće imaju glavobolje, i to posebno u delovima ciklusa kada nivo ovog hormona varira). U ovoj situaciji magnezijum je veoma koristan, a svojih 455 mg možete uneti preko spanaća, banana, brokolija, suncokreta ili susama.

    Glavobolja izazvana stresom počinje u vratu, kada se krvni sudovi skupe i sprečavaju normalan dotok krvi do mozga. Za zdravije krvne sudove treba unositi koenzim Q10, jer oko 300 mg ovog enzima osigurava zaštitu tela od slobodnih radikala izazvanih stresom. Da biste ovo postigli, jedite jaja, tunu, karfiol ili brokoli.

     1279
  • Lekovito bilje i problemi disajnih organa

    Lekovito bilje i problemi disajnih organa

    Brojni problemi disajnih organa mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hronični bronhitis, astma, pneumonija mogu se regulisati određenim biljkama i začinima. Beli slez, đumbir, sladić, zova, beli luk, cimet, limunova trava, divlja trešnja su samo neke od biljaka i začina koji smanjuju nagomilavanje sluzi i ublažavaju iritaciju pluća. Pored toga, mogu uticati na sinusne infekcije i prehlade, kao i bolove u grlu zbog aktivnog sastojka kapsaicina.

    Izloženost toksinima kojih ima svuda oko nas, dim cigareta, nepovoljni zdravstveni uslovi, vlaga i buđ mogu značajno uticati na rad pluća. Preporučuje se razgovor sa lekarom o vrstama bilja koje mogu biti najbolje za vas, kao i o preporučenoj dozi i načinima upotrebe.

     821
  • Emeril Lagasse

    Emeril Lagasse

    Poznat je kao domaćin uspešne kulinarske emisije "Emeril Live", kao vlasnik desetina luksuznih restorana, ali i po sjajnom smislu za humor, zahvaljujući kojem gledaoci sa nestrpljenjem očekuju nove epizode njegove emisije.

    Emeril je rođen 15. oktobra 1959. godine u Masačusetsu. Talenat za kuvanje nasledio je od majke Hilde koja je radila u lokalnoj pekari, a nakon završene škole gastronomije, neko vreme radi kao glavni kuvar u čuvenom restoranu Commander's Palace. 1990. konačno otvara svoj prvi restoran u Nju Orleansu - Emeril's, a zanimljivo je to da je toliko bio posvećen ovim restoranima da je čak njegova prva supruga Elizabeta zatražila razvod braka, jer je kuvao i po 18 sati dnevno.

    S obzirom na to da je Emeril portugalsko - francuskog porekla, ni ne čudi to što meni ovog njegovog restorana čini spoj fransuske, španske, karipske, azijske i portugalske kuhinje. Poveden uspehom Emeril's - a (proglašen je najboljim novim restoranom od strane časopisa Esquire), već 1992. godine otvara novi restoran NOLA, a godinu dana kasnije objavljuje i svoj prvi kuvar, Emeril's New New Orleans Cooking. Ovaj kuvar je bitan po tome jer u njemu prvi put na vrlo kreativan način razotkriva čari kreolske kuhinje. (Za one koji ne znaju, kreolska kuhinja podrazumeva spoj evropske, afričke, karipske i indijske kuhinje).

    Emeril je poznat i po tome što ima i svoju liniju pasta soseva, marinada, salata, začina, kuhinjskih noževa, tiganja, električnih uređaja....veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada prikupila preko šest miliona dolara pomoći za siromašnu decu širom sveta.

    Danas se za njegove restorane se može reći da su tematski - u nekima se može naći pretežno italijanska hrana, u nekima azijska ili portugalska, a u nekima se služi isključivo meso spremljeno na razne načine. No, jedno je sigurno - ni jedan njegov recept ne ostavlja ravnodušnim! Ako i Vi želite da isprobate neki specijalitet koji je Emeril osmislio, posetite njegov zvanični sajt emerils.com na kojem ćete naći pregršt sjajnih ideja za pripremu sledeće gozbe.

     1458
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     2323
  • Bergamot – više od esencijalnog ulja

    Bergamot – više od esencijalnog ulja

    Bergamot potiče iz Jugoistočne Azije, Argentine, Maroka, Brazila i Turske. Uzgaja se čak i u južnoj Italiji gde je prvi put izvezen. Ima slatko-kiselu aromu koja ga čini popularnim sastojkom parfema i kolonjske vode. Nije jestiv, pa se koristi samo njegova koža za ekstrahovanje esencijalnog ulja. Popularan je kao antidepresiv, a koristi se i za probleme sa nesanicom. Pomaže kod brojnih upala, poremećaja u varenju, kožnih infekcija, a pospešuje i rast kose.

     469
Ukusan sitni kolač.
Kao da je od čipke...
Osvežavajuća salata.
Jeste da je lenja .. ali mnogo je ukusna.
Ne moraju biti uvek kuglice, ferero roše ukus može biti odličan i kao rolat.
Strana 4 od 1368