• Zašto treba jesti breskve?

    Zašto treba jesti breskve?

    Idealna letnja voćka, breskva, ne sadrži masti, ima malo kalorija i sadrži veliki broj hranljivih materija.
    Jedna velika breskva ima svega 68 kalorija, a prirodno je veoma slatka, tako da je idealna za dijete. Ako je ubacite u jogurt, žitarice ili meki sir, uživaćete u pravom letnjem ukusu, bez mnogo kalorija i industrijskog šećera.

    Breskve sadrže 10 vitamina, a najviše vitamina A i C. Potom slede vitamini E (antioksidant) i K (važan za zgrušavanje krvi). Ovo voće je takođe izvor tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline.

    Kalijum je takođe veoma zastupljen u ovom voću, a važan je jer održava zdrav krvni pritisak, poboljšava jačinu kostiju i usporava stvaranje kamena u bubregu. Osim kalijuma, breskve sadrže i magnezijum, fosfor, cink, mangan, gvožđe i kalcijum.

    Osim vitamina i minerala, breskve sadrže i antioksidante, koji se bore protiv slobodnih radikala u telu, kako bi usporili starenje ćelija i pojavu hroničnih bolesti.

    I najzad, jedna velika breskva sadrži 17 grama ugljenih hidrata, od čega 3 grama dolazi od vlakana. Vlakna su najvažnija supstanca za zdravu probavu, a imaju značajnu ulogu i u regulisanju holesterola, čime smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

     1171
  • Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Iako nauka nije bez sumnje dokazala da sami začini mogu da izleče neku bolest, postoje dokazi da začini pozitivno deluju na ljudsko zdravlje i da se redovnom upotrebom začinskih biljaka mogu olakšati određene hronične zdravstvene tegobe. Osim toga, korišćenje začinskih biljaka znači i manju upotrebu šećera, soli i zasićenih kiselina u pripremanju hrane.

    Žalfija

    Čaj od žalfije pozitivno deluje na stomačne tegobe i na upalu grla, a istraživanje koje je trenutno u toku pokazuje da ova biljka pomaže i kod ranih simptoma Alchajmerove bolesti. Osim toga, istraživanja su pokazala da su studenti koji su pili kapsule od ekstrakta žalfije imali bolje rezultate na testovima pamćenja.

    Ruzmarin

    Ova biljka se često koristi u marinadama, a takva upotreba ima i naučnu potporu – kiselina iz ruzmarina i njegovi antioksidansi sprečavaju kvarenje mesa i bore se protiv bakterija. Ruzmarin takođe pozitivno utiče na pamćenje i budnost.

    Indijski šafran

    Pasta od ove biljke se u Indiji maže na rane, jer pospešuje zarastanje, a čaj od indijskog šafrana smiruje grlo i respiratorne probleme. Ova začinska biljka takođe ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Nedavne studije sugerišu da je moguće da indijski šafran može da uspori rast ćelija raka (posebno debelog creva, prostate i dojke).

    Đumbir

    Đumbir se tradicionalno koristi za umirivanje stomaka i ublažavanje simptoma prehlade, a veoma je efektivna i kod bolova u mišićima. Ekstrakt đumbira pomaže kod mučnine, posebno one izazvane trudnoćom, dok nema toliko uspeha kada je u pitanju mučnina izazvana vožnjom.

    Cimet

    Blagotvorna svojstva cimeta poznata su još od antičkog doba. Rimljani i Grci koristili su ovaj začin za regulisanje probave i apetita. Postoje tvrdnje da dodavanje jedne kašičice cimeta jelu poboljšava stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa, jer pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi.


     1693
  • Gabrielle Hamilton

    Gabrielle Hamilton

    Kada je još 1999. godine kuvarica Gabriel Hamilton na svoj prvi meni stavila sve ono što se na njemu najmanje očekuje - ponosno je prekršila brojna pravila kulinarstva prema mišljenju brojnih stručnjaka. Prune je oduvek bio idiosinkratski restoran, bez kulinarske misije, osim želje da Gabriel služi ono što ona voli da jede i želi da podeli sa drugima. Hamiltonova je prošla kroz trnovit put do uspeha. Najpre je sa svojih dvanaest godina radila kao perač suđa u lokalnom restoranu svog rodnog grada u Pensilvaniji. Prešla je u Njujork gde je radila u ugostiteljstvu, pa se preselila u Mičigen kako bi završila master studije. Nakon što je završila školovanje, vratila se u Njujork i otvorila restoran Prune. Od tada, nominovana je za najbolju kuvaricu 2009. i 2010. godine. Godine 2011. pobedila je u istoimenoj kategoriji. Pisala je za brojne novinske listove i magazine poput: „The New Yorker", „The New York Times", „GQ", „Bon Appetit", „Saveur" i „Food and Wine Magazine".

     1405
  • Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Vaša čula su vam to verovatno već saopštila, ali sad je naučno i dokazano da je mocarela najbolji sir za picu. Međutim, znate li zašto je to slučaj?

    Istraživači na jednom australijskom univerzitetu nedavno su objavili istraživanje koje se bavilo ovim pitanjem. Odgovor leži u jedinstvenim šemama rastapanja i tamnjenja koje mocarela ima. Ovo je utvđeno ne samo empirijski, već i specijalnim kompjuterskim softverom, koji je kvantifikovao uniformnu boju sira. Merila se takođe i rastegljivost, nivo vlažnosti, procenat masti i temperatura na kojoj se sir topi.

    Čedar i edamer nisu bili dovoljno elastični, grijer i provolon su previše masni, a ementaler nije dovoljno vlažan.

    Ukoliko vas interesuje tok eksperimenta, pogledajte video.

     3842
  • Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Posuđe od bakra ima fantastičnu sposobnost da ravnomerno distribuira toplotu tokom procesa kuvanja ali se I brže hladi kada se ukloni sa pećnice. Kuhinjsko posuđe od bakra koje nije obloženo zaštitnim slojem može biti opasno. Molekuli bakra mogu da prodru u hranu tokom kuvanja. Bakar je reaktivan materijal, što znači da oksidira kada dođe u kontakt sa kiselinama. Posuđe od bakra je najčešće obloženo nerđajućim čelikom što onemogućava razlaganje otrovnih molekula u hrani. Neobloženo bakarno posuđe idealno je za kuvanje šećera jer sprečava kristalizaciju. Bakar brzo menja boju zbog čega je neophodno pravilno održavanje kako bi zadržao svoj sjaj. Najbolji metod je čišćenje sokom od limuna uz malo soli nakon svake upotrebe.

     1664
Fantastična pogača, lisnata toliko da takvu sigurno nikada niste probali.
Probala sam više varijanti ovih palačinaka ali ova je moram priznati najbolja.
Još bolja nego sa orasima.
Odličan spoj rogača, ruma i šljiva.
Strana 4 od 1359