• Pobedite kandidu uz pomoć čaja od origana

    Pobedite kandidu uz pomoć čaja od origana

    Lišće origana sadrži više od 40 jedinjenja, a većina ima antioksidativna svojstva. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala, a samim tim i od brojnih hroničnih bolesti. Studija objavljena 2009. godine "Ishrana i rak", pokazuje da ćelije raka debelog creva usporavaju svoj rast kada su izložene ekstraktom origana. Origano ima značajna antiseptička svojstva i sprečava ili usporava rast potencijalno štetnih mikroorganizama. Čaj možete pripremiti od svežih ili suvih listova. Tri kašičice svežeg lišća ili jedna kašičica suvog dodaje se na šolju ključale vode. Gorak je, pa dodajte med ili šećer. Delotvoran je u borbi protiv prehlada ili hroničnog kašlja. Iskustva pokazuju da je čaj efikasan i u borbi protiv kandide. Odličan je prirodni lek protiv nesanice.

     1490
  • Šta se događa ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane?

    Šta se događa ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane?

    Crveno meso bogato je kalorijama i proteinima ali može biti zamenjeno alternativnim izvorima koji imaju manje kalorija i lakše se vare. Porcija govedine sadrži oko 170 kalorija, ali pasulj sadrži oko 100 kalorija i tofu oko 70, a svaki snabdeva istom količinom proteina kao i crveno meso. Riba, piletina i mahunarke su idealna zamena i pravi izbor. Potrebno je ostvariti i dobar pH balans. Crveno meso, uključujući belo brašno, kafu doprinose velikoj kiselosti što izaziva stres i podložnost brojnim bolestima. Telo sporije vari crveno meso u odnosu na bilo koje druge namirnice, zbog čega vrlo često dolazi do zatvora, bolova u stomaku i osećaja naduvenosti. Ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane smanjićete količinu unosa zasićenih masti i holesterola. Istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje crvenog mesa podiže nivo estrogena, što dovodi do hormonskog disbalansa i do smanjenja energije.

     1139
  • Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Pre više od 30 godina, tačnije u proleće 1976. godine, u Parizu se odigrao jedan (naizgled nevažan) događaj čije će posledice imati ogroman značaj u razvoju tada gotovo nevidljive vinske industrije SAD.

    Naime, te 1976. godine, engleski trgovac Stiven Spurier (Steven Spurrier) je, u želji da reklamira svoj biznis, došao na ideju da održi neku vrstu takmičenja, tj. stručnu degustaciju nepoznatih kalifornijskih, kao i dobro poznatih i renomiranih francuskih vina. Stručni žiri sačinjavalo je devet uglednih kritičara i novinara kulinarskih magazina, i to upravo iz Francuske! Nije ni potrebno posebno napominjati činjenicu da su vina iz ove evropske države bila totalni favorit.

    Na takmičenju su se ocenjivala četiri francuska bela Burgundy vina protiv kalifornijskog belog Chardonaya, a potom četiri francuska crna vina iz Bordeauxa protiv kalifornijskog Cabernet Sauvignona. No, tu je bila jedna začkoljica - boce su bile neoznačene i žiri nije znao u kojoj je flaši koje vino. Pa ipak, Francuzi su i dalje bili ubeđeni da se njihovo vino vrlo lako može razlikovati od američkog. I, nakon degustacije, usledio je šok - kalifornijska vina su osvojila puno više bodova, a za najbolje vino proglašen je kalifornijski Chardonay Chateau iz 1973. godine!

    Kritičari, trgovci i publika su bili šokirani, ali pošto je degustacija bila izuzetno slabo posećena, Francuzi su se nadali da će sve vrlo brzo pasti u zaborav. Ali ipak nije - a za to je glavni krivac Džordž Taber (George Taber), pariski dopisnik Time-a, i ubrzo je ova vest stigla na naslovnice ne samo njegovog lista, nego na naslovnicama mnogih, izuzetno čitanih novina širom sveta.

     258
  • Pet saveta koji olakšavaju svakodnevno kuvanje

    Pet saveta koji olakšavaju svakodnevno kuvanje

    U pitanju su jednostavne navike koje bi trebalo svakodnevno da praktikujete zarad olakšanog kuvanja.

    Postavite mokru kuhinjsku krpu ispod daske za sečenje kako biste joj onemogućili da klizi pre nego što počnete da sečete. Obezbediće vam stabilnu površinu i bezbedan rad.Održavajte noževe oštrim kako biste olakšali i ubrzali pripremu namirnica.Nosite kecelju jer ćete zaštiti svoju odeću ali i kožu od potencijalnih opekotina. Neka kuhinjska krpa uvek bude uz vas! Tokom pripreme jela ili samog kuvanja, a nakon svakog pranja ruku, pribora ili posuđa - uvek je zgodno kada vam je kuhinjska krpa pri ruci.Ne nagomilavajte smeće na radnim elementima. Neka vam je kanta za smeće dovoljno blizu kako biste uvek brzo i lako mogli da počistite ostatke hrane za sobom.

     625
  • Šta su mikronutrijenti?

    Šta su mikronutrijenti?

    Sastav naše ishrane je od suštinskog značaja za zadovoljavanje potreba našeg organizma, pa je važno razumeti razliku između dve vrste hranljivih sastojaka koje se mogu podeliti na makronutrijente (ugljene hidrate, proteine i masti) i mikronutrijente (vitamine i minerale).

    Mikronutrijenti nisu neophodni u istim količinama kao i makronutrijenti ali su jednako važni. Rade u tandemu kako bi održavali funkcionisanje tela I bili ključni za održavanje energije, funkcionisanje metabolizma, ćelijske funkcije...

    Nivo zavisi od sadržaja minerala. Širok je spektar mikronutrijenata sa svim vitaminima A,B,C do K, a minerali kao što su magnezijum i cink su od suštinskog značaja.

     745
Za praznik Mladenci, 40 mladenčića.
Neodoljivo dobar.
Lepa, probajte.
Vrlo brza i ukusna torta.
Ukusni rolat.
Strana 4 od 1311