• Rukola – nutritivne vrednosti

    Rukola – nutritivne vrednosti

    Pola šolje (oko 10 grama) sirove rukole sadrži:

    2,5 grama kalorija

    0,4 grama ugljenih hidrata

    0,3 grama proteina

    0,1 grama masti

    0,2 grama vlakana

    10,9 mikrograma vitamina K

    1,5 miligrama vitamina C

    9,7 mikrograma folata

    16 miligrama kalcijuma

    Sadrži i nešto gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i holina.

     1160
  • Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Šta obično doručkujete? Šolja kafe? Ili napuštate kuću bez obroka? Ako je to slučaj, verovatno se osećate prilično umorno do sredine jutra, bez energije koja vam je potrebna tokom dana. Slab doručak ili njegovo ignorisanje su dve vrlo loše navike na koje su mnogi ljudi prisiljeni zbog nedostatka vremena.

    Da li ste probali da doručkujete voće? Ova opcija nije korisna samo za žene već i za starije muškarce i decu. Sigurni smo da jabuka, banana ili grožđe ne zvuče toliko primamljivo kao šolja kafe sa čokoladnim pecivom. Bez obzira na to, druga kombinacija vam ipak ne pruža hranljive materije već samo kalorije. Samo pola sata nakon obroka osetili biste glad. Zapamtite, vašem mozgu treba oko 20 odsto ukupne energije koju koristite tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana. Zapamtite da voću morate dodati i proteine ili ugljene hidrate poput onih koji se nalaze u žitaricama. Na taj način vaša ishrana biće uravnotežena, a prvi i najvažniji obrok – zdrav!

     2652
  • Pet prirodnih zaslađivača

    Pet prirodnih zaslađivača

    Da li ste se ikada pitali postoji li zdrav zaslađivač? Zapravo... Ne baš. Zdraviji da, zdrav ne.
    Šećer, bio prirodni ili rafinisani, ipak doprinosi ukupnom nivou šećera u krvi, što je kritično u kontrolisanju zdravlja. Zato je ovaj post o prirodnim zaslađivačima.

    Neki prirodni zaslađivač, poput melase, javorovog sirupa ili meda imaju brojne prednosti u odnosu na rafinisane šećere. Međutim, kada se uporede nutritivne vrednosti iz ovog izvora i iz voća, povrća ili integralnih žitarica, jasno je da šećer nije dobar temelj zdrave ishrane.

    U ovom videu videćete izbor od 5 prirodnih zaslađivača koje možete koristiti svakoga dana.

     1878
  • Radič

    Radič

    Radič (lat. Cichorium intybus), poznat i kao crvena cikorija, je neobično povrće iz porodice Aseraceae i krase ga listovi lepe crveno-ljubičaste nijanse. Koristili su ga još Stari Egipćani i Rimljani, a kultivisani radič kakav danas poznajemo prvi put je proizveo belgijanac Francesco Van Den Borre.

    Ovo povrće možda i nije najpopularnije u našim krajevima, ali se širom sveta itekako koristi u raznim salatama i njegova aroma posebno dolazi do izražaja ako ga kombinujete sa prelivima od jogurta, kozjim ili feta sirom, a gorkast ukus ćete ublažiti dodavanjem jabukovog sirćeta ili bilo kojeg drugog sa začinskim biljem. Radič se takođe može uz meso peći na grilu, a ispečen u rerni sa dodatkom kačkavalja pred kraj pečenja, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

    Osim što je ukusan, radič je izuzetno blagotvoran i za zdravlje celog organizma. Naime, bogat je antioksidansima pa štiti organizam od mnogih vrsta raka, ali i od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva hlorofila, čisti krv, dobar je i diuretik, potpomaže pri lečenju gorušice i razgrađuje masne naslage u organizmu. Pored svega toga, neka istraživanja pokazuju da trudnice koje redovno konzumiraju radič imaju manje problema sa oticanjem.

     1379
  • Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa obično traje od jeseni do proleća. Epidemija može dostići svoj vrhunac u različitim periodima tokom sezone i postoji nekoliko osnovnih znakova i simptoma upozorenja, kao što su:

    - iznenadna visoka temperatura

    - bolovi u mišićima

    - glavobolja

    - bol u grlu

    - kašalj

    - curenje iz nosa

    Poželjno je izbegavati tešku i masnu hranu.

    Redovno perite ruke.

    Redonije vežbajte.

    Beli i crni luk odlični su borci protiv brojnih virusa, pa i prehlada i gripa.

    Važno je unositi dovoljno tečnosti tokom jesenjih i zimskih dana.

    Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa.

    Vitamin C može skratiti vreme trajanja prehlade.

     1168
Najbrže kiflice. Prijatno!
Savršen recept za galete ili bakine kolače.
Ukoliko više volite ređi frape, dodajte još malo mleka. Prijatno!
Mekana i veoma ukusna pogača!
Sa gotovim korama, ali izgleda kao da su razvlačene kore.
Strana 4 od 1458