• Šta doprinosi problemima sa digestivnim traktom?

    Šta doprinosi problemima sa digestivnim traktom?

    Veštački zaslađivači – nepovoljno utiču na crevnu floru zbog čega doprinose gastrointestinalnim problemima.

    Kofein – može pojačati mučninu i dovesti do dehidracije. Štaviše, izaziva želudac da proizvodi hlorovodoničnu kiselinu koja dovodi do žgaravice.

    Citrusi – mogu dodatno iritirati sluznicu stomaka i izazvati žgaravicu.

     540
  • Zašto piti sok od celera?

    Zašto piti sok od celera?

    - Ublažava upale – Artritis, osteoporoza, čak i astma mogu biti regulisani zahvaljujući jedinjenjima zvanim luteolin i poliacetilen koji su u velikim količinama prisutni u celeru. Oba jedinjenja imaju snažne antiinflamatorne osobine. U naučnim studijama dokazan je njihov snažni inhibitorni efekat na određene enzime.

    - Snižava krvni pritisak – Još jedan zanimljiv nutrijent u soku od celera – ftalid, opušta glatke mišiće unutar krvnih sudova čime se smanjuje visok krvni pritisak.

    - Detoksikacija – Mnogi hranljivi sastojci su od posebnog značaja za čišćenje bubrega. Mogu biti snažan diuretik za uklanjanje viška tečnosti i efikasnije oslobađanje toksina.

    - Dodatna energija – Posle napornog vežbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, sok od celera je idealan izbor zbog velikog broja elektrolita.

     861
  • Moderna daska za sečenje!

    Moderna daska za sečenje!

    Ako imate iPad i češto ga koristite u kuhinji ali ste uvek bili zabrinuti za bezbednost vašeg omiljenog tableta onda je vašim mukama došao kraj. Na ovogodišnjem MacWord sajmu predstavljena je daska za sečenja koja je namenski dizajnirana za korišćene uz iPad. Naime na dasci se nalazi žleb u kojem se može veoma lako uglaviti iPad. Na ovaj način će Vaši omiljene recepti biti uvek na dohvat ruke a uz zaštitne kesice koje se isporučuju moće ćete iPad i da koristite bez bozajni da će se po njemu nešto prosuti. Uz dasku se isporučuje još nekoliko dodataka koji omogućavanju korišćenje iPad-a i van daske.

    Ipak, vreme će najbolje pokazati da li će ovakvi proizvodi imati svoju primenu ili će ipak tableti u kuhinji biti korišćeni kao što je prikazano na donjem video klipu.

     11644
  • Višestruka upotreba narandžine kore

    Višestruka upotreba narandžine kore

    Polako se približava zima, period tokom kojeg su narandže nezaobilazan deo svake trpeze. Dok je plod ove voćke tu da nas osveži i sačuva od gripa, i kora ima svoje prednosti zbog koje je ne treba baciti. Evo načinina na koje možete da je upotrebite:

    1. Osvežite svoj frižider
    Ako se u vašem frižideru oseti neki neprijatan ili kiselkast miris, stavite par kriški narandžine kore u frižider, posolite ih krupnom morskom solju i ostavite da odstoji dok ne so ne postane vlažna. Neprijatan miris će ubrzo nestati.

    2. Očistite drvene površine
    Ako želite da izbegnete teške sprejeve za čišćenje koji su puni hemikalija, napravite ovaj prirodan čistač drvenih površina: ubacite par kriški narandžine kore u teglicu koju ste napunili sirćem, ostavite da odstoji dve nedelje, izvadite koru i dobijenu tečnost naprskajte na drvenu površinu. Ne samo da će vam kuća biti čistija, nego će i poprimiti ugodan, citrusni miris.

    3. Uklonite ustajali miris ormana
    Ako vaš ormar polako poprima onaj neprijatan, ustajali miris, umotajte koru u parče tkanine i stavite u ormar gde vam je garderoba. Menjajte koru na svakih par nedelja kako biste održali svež miris.

    4. Napravite serum za kosu
    Ukoliko su vam krajevi kose suvi i ispucali, stavite u blender dve ili tri cele pomorandže (sa sve korom), izmiksajte i dobijenu tečnost utrljajte u opranu, vlažnu kosu. Ostavite da odstoji par sati, pa isperite hladnom vodom. Zdravi nutritijenti u pomorandžinoj kori će zagladiti i nahraniti suve krajeve.

    5. Efikasnije zapalite vatru u kaminu
    Prirodna ulja u narandžinoj kori su izuzetno zapaljiva, pa sledeći put kad želite da zapalite vatru u kaminu (ili npr vatru za roštilj), dodajte grančicama, papiru ili hepo kockama i par komada narandžine kore.

     1425
  • Osip na koži nakon jela

    Osip na koži nakon jela

    Kompletan osip na telu nakon obroka je siguran znak ozbiljne alergijske reakcije. Potrebno je pozvati hitnu pomoć kako bi se sprečile dalje komplikacije. Oko 90 odsto ovakvih alergija se obično odnose na ribu, soju, pšenicu, kikiriki, mleko, jaja...

    "Košnice" odnosno osip je reakcija tela koja nastaje obično odmah nakon obroka. Mogu da uzrokuju upale i nadutost određenog dela tela, a znak su da alergijaska reakcija utilče nepovoljno na čitavo telo, može oštetiti vaš repiratorni sistem, sistem za varenje i kardiovaskularni sistem. Rezultat su rekacije vašeg imunog sistema na proteine u hrani kao da su opasni. Histamin štiti organizam od zaraznih bolesti, ali tokom alergijske reakcije njegove prekomerne količine mogu izazvati ozbiljne upale. Potrebna je injekcija adrenalina koji smiruje različite sisteme u telu i vraća im sposobnost normalnog funkcionisanja.

     1372
Med od maslačka je dobar za detoksikaciju organizma, djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno, pročišćava jetru, čisti krv, snižava razinu kolesterola, štiti od raka, ublažava kašalj, grlobolju.
Za sve ljubitelje kolača koji nisu puno slatki. I za sve nas koji nemamo vremena za kolače koji se dugo prave. Zato je tu ovaj brzi kolač!  
Svako pecivo koje se zamesi sa jogurtom je veoma mekano i ukusno, pa tako i ovi pužići. Probajte, prijatno!
Strana 4 od 1393