• Luk i med - dobitna kombinacija

    Luk i med - dobitna kombinacija

    Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...

     1087
  • Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Kajgana je često omiljeni doručak mnogih koji ne mogu da zamisle početak dana bez jaja pripremljenih na ovaj način. Ipak, često se desi da nešto krene naopako, pa pogledajte da niste napravili jednu od ovih čestih grešaka pri spremanju ukusne kajgane:

    1. Koristite stara jaja - pri spremanju dobre kajgane najbitnije je da su jaja sveža

    2. Koristite nekvalitetan tiganj - kod dotrajalog tiganja često se dešava da se jaja slepe ili zagore

    3. Ne dodajete putera - dodatak samo malo margarina ili bilo kojeg drugog putera vidno će poboljšati ukus kajgane

    4. Ne mešate dovoljno - kajganu je potrebno konstantno mešati tokom prženja

    5. Ne dodajete začine kako treba - so i drugi začine trebate dodati odmah na početku pripreme kajgane, a ne kada je već servirate

    6. Dodajete mleko - dodavanje mleka u kajganu stvoriće isuviše vodenu smesu, ili će u drugom slučaju jaja brže zagoreti pri dnu

     4181
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     1887
  • Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Teški obroci ili masna hrana neposredno pre spavanja mogu izazvati nelagodu i probavne smetnje. Nesanica je jedna od češćih pojava. Ukoliko puno jedete pred spavanje, vaš organizam tražiće više tečnosti. Ukoliko steknete naviku da večerate neposredno pred spavanje, možete razviti žgaravicu. Da biste je izbegli, jedite bar dva do tri sata pred spavanje. Obilni obroci, bogati ugljikohidratima, ne samo da mogu nadoknaditi količinu kalorija za taj dan, već idućeg jutra mogu uticati na visok nivo šećera u krvi.

     1592
  • Šta se dešava ukoliko unosite više proteina nego što je potrebno?

    Šta se dešava ukoliko unosite više proteina nego što je potrebno?

    Dnevni unos proteina koji se preporučuje iznosi 0,8g po kilogramu telesne težine. Ipak, ovaj broj varira u zavisnosti od starosti, pola i nivoa fizičke aktivnosti. Dijete sa visokim sadržajem proteina ponekad se smatraju brzim metodama gubitka težine i preporučuju se sportistima za bržu izgradnju mišića. Unos velike količine proteina može ostaviti trajne posledice.

    Kada konzumirate protein, on se kroz vaše telo probija kao i svaka druga hrana. Digestija enzima počinje u želucu i nastavlja se u tankom crevu gde se razlaže na aminokiseline. One se dalje apsorbuju kroz zid tankog creva i prenose krvlju kroz telo. Kada od proteina nastanu aminokiseline, ketoni se puštaju u vaš sistem. Ketone obezbeđuju bubrezi. Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem proteina znači i povećanu aktivnost bubrega. Proteini koji se dobijaju od životinjskih proizvoda su izvori zasićenih masti što je u bliskoj vezi sa porastom holesterola i potencijalnim srčanim problemima.

     836
Ukusno i kao glavno jelo ili kao prilog.
Ravioli gotovi za tren oka.
Strana 4 od 1602