Zdravstvene prednosti esencijalnog ulja muskatna žalfije u vezi su sa njegovim antiseptičkim, sedativnim, antikonvulzivnim i drugim svojstvima. Decenijama je ulje muskatne žalfije korišćeno kao antidepresiv. Osim toga, sprečava rast i širenje bakterija i štiti od infekcija. Snižava krvni pritisak opuštajući vene i arterije, pa tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od ateroskleroze i utiče na poboljšane metaboličke performanse. Reguliše i sekreciju digestivnih sokova i stimuliše efikasnu apsorpciju hranljivih materija i utiče na poboljšan rad creva.
Kurkuma – jedna od najjačih antiinflamatornih lekovitih biljaka. Smanjuje upale na koži uzrokovane ekcemima, psorijazom. Utiče i na snižavanje kiselosti u crevima.
Đumbir – može umanjiti bolove u stomaku i brojne upale.
Karanfilić – koristi se za lečenje hroničnih bolova i upala. Bogat je eugenolom koji funkcioniše kao antioksidant.
Žalfija – dokazano pomaže kod sindroma iritabilnog creva.
Ruzmarin – smanjuje mišićne upale i upale creva. Najčešće se koristi njegovo ulje, ali se koriste i njegovi listovi kao dodatak jelima.
Ruzmarin, lavanda, bosiljak, kamilica, kantarion, menta - izbor je na vama! Šačicu biljke po izboru prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoji na toplom i sunčanom mestu minimum tri dana. Nakon toga, smesu procedite kroz filter za kafu i dobili ste eterično ulje!
Eterična ulja su od višestruke koristi: pojedina pomažu u lečenju brojnih kožnih oboljenja, a koriste se i za čišćenje ili kao osveživač prostora.
Ananas vodi poreklo iz Brazila, a u Evropu je prenet krajem 17. veka. Kada je otkriven u Americi dobio je ime "pineapple" jer podseća na borovu šišarku. Smatra se simbolom prijateljstva. Bio je neobično cenjen i izuzetno skup. Bio je posebno prisutan motiv u arhitekturi i keramici. Narodna medicina ga preporučuje kod upale pluća, bronhitisa, određenih vrsta alergija i kod otežanog varenja. Savršen je nakon poslednjeg obroka jer stimuliše varenje.
Meteorizam je vrlo neprijatan simptom koji nastaje nakupljanjem velike količine gasova u crevima, a najčešći uzrok ovog simptoma je aerofagija, halapljivo konzumiranje hrane.
Veoma mali broj ljudi zna šta je to meteorizam ili aerofagija. Reč je o nadutosti stomaka kao posledici halapljivog konzumiranja hrane, jer se na taj način, pri svakom zalogaju ili gutljaju, proguta i dosta vazduha.
Meteorizam je vrlo neprijatan simptom koji nastaje nakupljanjem velike količine gasova u crevima, a najčešći uzrok ovog simptoma je aerofagija, halapljivo konzumiranje hrane. Ukoliko i vi patite od meteorizma i često se zbog toga osećate vrlo neprijatno, pre svega morate da promenite neke loše navike:
Ne proždirite hranu, jedite sporo i svaki zalogaj dobro prožvaćite, jer kad jedete u žurbi gutate i mnogo vazduha.
Ne govorite punih usta. To ne samo da je nepristojno, već može da pogorša simptome meteorizma.
I psihička napetost može da bude jedan od uzroka nadutosti. Stoga naučite da se uz vežbe disanja ili jogu što više opustite i oslobodite stresa.
Bilo bi dobro kada biste se posle obilnog jela makar malo prošetali i na taj način olakšali varenje hrane.
Pušenje ne samo da je pogubno za sveukupno zdravlje, već i sa uvlačenjem dima iz cigarete uvećavate nakupljanje vazduha u stomaku. Zato što pre ostavite pušenje.
Što češće jedite sveže jagode, borovnice, jabuke, kruške, nar, jer ove vrste voća poseduju određena svojstva koja vam mogu pomoći da se izborite sa ovim neprijatnim simptomom. Jagode su bogate mineralima i vitaminima B, C, E i deluju kao prirodni diuretik i laksativ. Jabuka sadrži pektin, vlakno koje štiti creva. Pored pektina kruška sadrži i druga vlakna koja stvaraju osećaj sitosti i stimulišu kretanje hrane kroz creva. Borovnica sprečava fermentaciju hrane u crevima, a nar podstiče rad lenjih creva.