• Pečeni kesten, prvi vesnik zime

    Pečeni kesten, prvi vesnik zime

    Znate sigurno da je zima stigla kada izađete na ulicu, a tamo vas dočeka zamamni miris pečenog kestenja.

    Pečeni kesten je sjajna grickalica, a zbog teksture može se koristiti i u raznim nadevima i musakama. Kesten ima manje kalorija, ali i manje hranljivih materija nego drugo orašasto voće. 

    Sto grama pečenog kestena sadrži oko 220 kalorija. Većina orašastog voća sadrži dva do tri puta toliko. Međutim, ostalo orašasto voće ima i od 4 do 7 grama vlakana na 100 grama, dok kesten sadrži svega 1 gram. Osim toga, kesten sadrži oko 15 grama ugljenih hidrata (od toga su 3 grama šećeri), a imaju manje od 1% prirodne masti.

    Još jedna prednost pečenog kestena je to što gotovo da ne sadrži so, tako da ne morate da brinete da će vam se pogoršati krvni pritisak ili kardiovaskularni problemi. Kesten takođe sadrži 168 mg kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. Osim toga, u ovoj namirnici možete naći folate i vitamin C.

    Dakle, pravac napolje, i uzmite fišek ovog mirisnog vesnika zime. 

     1348
  • Važnost vitamina D

    Važnost vitamina D

    Glavna funkcija vitamina D je pomaganje organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, minerale neophodne za čvrstinu kostiju. Osim toga, vitamin D kontroliše da li se minerali "uzimaju" iz kostiju, ili se tamo skladište.

    Nedostatak vitamina D izaziva rahitis i slabljenje kostiju, a hrana bogata ovim vitaminom jesu žumanca, puter, džigerica, riba, pečurke i, naravno, mleko. Telo sintetiše vitamin D, uz dovoljnu količinu izloženosti sunčevoj svetlosti.

    Prevelika količina vitamina D je otrovna, jer se kalcijum skladišti u bubrezima, čime izaziva nepopravljivu štetu.

     1357
  • Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     961
  • Voće koje izgleda kao čokoladni puding

    Voće koje izgleda kao čokoladni puding

    U slučaju da niste čuli za ovo voće, a verovatno niste, zove se crni sapot. Pripada istoj porodici kao i japanska jabuka, a često je poznato i pod imenom "voće od čokoladnog pudinga". Ovo voće raste u Meksiku, centralnoj i delovima južne Amerike, a može se uzgajati u i Kaliforniji i Floridi.

    Svoj karakteristični čokoladni ukus dobija tek kad potpuno sazri, dok je inače oporog ukusa.

    U Srbiji se teško može naći, ali kad se to bude desilo ne sumnjamo da će biti rado viđen gost na mnogim trpezama.

     2186
  • Gde, osim u jogurtu, naći probiotike?

    Gde, osim u jogurtu, naći probiotike?

    Pisali smo već koliko su probiotici blagotvorni za varenje, imuni sistem i krvni pritisak i da se u najvećoj količini nalaze u jogurtu, ali kako ih jesti ako niste ljubitelj ovog mlečnog proizvoda?

    Srećom, jogurt nije jedini izvor probiotika, a u nastavku slede namirnice koje će isto tako poslužiti kao odličan izvor ovih korisnih bakterija.

    • Kisela zimnica - kiseli kupus ili turšija kisele se vrstama bakterija koje su korisne za čovekov organizam
    • Miso - ovaj fermentisani proizvod na bazi soje bogat je probioticima, jer se pravi uz pomoć mlečnih kiselina
    • Fermentisani sirevi - gauda, čedar i švajcarski sir takođe su odličan izvor probiotika. Iako njihova koncentracija varira od vrste do vrste, sa gaudom sigurno nećete pogrešiti.
     1829
Predlog za doručak.
Savršena kombinacija.
1013
Strana 4 od 1394