• Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Sezona je prehlada, pa ukoliko imate problema sa učestalim kijanjem, curenjem iz nosa, osetljivim grlom, blagim kašljem – imamo rešenje za vas. Med je prirodan lek protiv prehlada i gripa. Sadrži antioksidativna, antibakterijska i antimikrobna svojstva veoma značajna u borbi protiv virusa, gljivica i bakterija. Prirodnim putem ublažava bolove u grlu, jača imuni sistem i sprečava širenje simptoma. Možete ga dodati u limunov sok ili čaj. Med uz dodatak maline rastopljen u čaši tople vode idealan je za sprečavanje daljeg uznapredovanja prehlada i gripa. Sirov med sadrži više minerala, aminokiselina, vitamina i antioksidanata što podstiče i jača imuni sistem i obezbeđuje više energije. Med, đumbir i sok od limuna su takođe odličan saveznik u borbi protiv prehlada.

    A šta mislite o sirovom medu? Probajte ih sa dodacima voća i javite koji su vam omiljeni.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1006
  • Koja je idealna temperatura za skladištenje i serviranje vina?

    Koja je idealna temperatura za skladištenje i serviranje vina?

    Da li skladištenje i serviranje vina na određenoj temperaturi utiče na kvalitet, miris i ukus samog vina? Da li postoji idealna temperatura za svaku vrstu vina? Odgovor na oba pitanja je - da!

    U principu, postoje četiri osnovna pravila koja bi trebalo da vam "dobro služe":

    1. Penušava vina (npr. Prozeko) bi trebalo da se skladište u frižider sat vremena pre otvaranja i drže na temperaturi od 5-10 stepeni celzijusa. Time će zadržati svoju penušavost na idealnom nivou. Nakon otvaranja, čuvajte ostatak pića u kofi sa ledom, sve dok se ne popije cela flaša.

    2. Belo vino (npr. Rizling) bi trebalo da se čuvaju na temperaturi od 7-14 stepeni. Što je vino svetlije, to hladnije može da bude. Hrastova bela vina mogu biti toplija, blizu 14 stepeni.

    3. Svetlo crvena i rose vina (npr. Burgundac) je idealno čuvati i servirati na temperaturi od oko 14 do 17 stepeni, nikako manje od 12. Što je voćkastije vino, to toplije može biti.. Flašu ovakvog vina je najbolje čuvati u frižideru samo 30-ak minuta pre otvaranja, a ono se posle može ostaviti na sobnoj temperaturi, kako bi otpustilo svoje zanosne arome.

    4. Crno vino (npr. Bordo, Merlot) - generalno vlada mišljenje kako ovo vino treba čuvati na sobnoj temperaturi, ali je ipak bolje ako se malo rashladi - 17 do 20-ak stepeni je idealna temperatura za tamna i jaka vina. Ako pak mislite da je vino previše hladno, servirajte ga u toplijim čašama.

     636
  • Zašto je važan crveni luk?

    Zašto je važan crveni luk?

    Crveni luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik.

    Ukoliko dnevno žvaćete crveni luk 3-8 minuta, vaša pljuvačka može biti gotovo sterilna.

    Utiče na rad respiratornih organa, može umiriti kašalj i pomoći kod prehlada, gripa i bronhitisa.

    Poboljšava apetit, ubrzava i reguliše varenje i uklanja tegobe poput zatvora i nadutosti.

    Crveni luk ubrzava izbacivanje otrova iz organizma, pomaže u lečenju reumatotiodnog artritisa.

    Poznat je kao efikasan čistač krvi, "ubica" bakterija i bacila i važan za zdravlje štitne žlezde.

    Crveni luk sadrži alicin, organsko jedinjenje sumpora odgovorno za njegov miris i ukus. Osim toga on pruža zaštitu od upala, alergija, bakterija i tromboze. Omogućava pravilan rad srca i sprečava simptome dijabetesa.

     950
  • Kakvu vrstu bola u donjem delu leđa osećate?

    Kakvu vrstu bola u donjem delu leđa osećate?

    Mehanička bol je obično prourokovana povredom, preteranim naprezanjem ili usled pritiska. Usled lošeg držanja, preteranog forsiranja i pritska pršljenova, ligamenata i mišića u leđima. Nastaje i zbog nepravilnog savijanja pri podizanju tereta ili zbog lošeg sedenja.

    Inflamatorni bol je uzrok autoimune bolesti koja se javlja kada imuni sistem napadne zdrave ćelije pri čemu se stvara zapaljenje. Ankilozni spondilitis izaziva hronični bol u leđima koji traje duže od mesec dana, utiče na kičmu, amože izazvati zapaljenje u drugim zglobovima i tkivima.

     659
  • Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Suvo grožđe – Neko izbegava suve plodove iz straha da su bogate kalorijama i šećerom. Ipak, brojni nutricionisti tvrde da je suvo grožđe odličan izbor kada je užina u pitanju jer ne sadrži dodatni šećer. Samo se pridržavajte odgovarajuće količine – dve supene kašike dnevno.

    Kokosovo brašno – sadrži veći broj kalorija u odnosu na sve ostale vrste. Ipak, u odnosu na druge, kokosovo brašno sadrži više proteina i vlakana zbog čega je manja mogućnost podizanja šećera u krvi.

    Crna čokolada – Istraživanja sugerišu da crna čokolada snižava krvni pritisak i povoljno utiče na holesterol. Zato uživajte u umerenosti! Preporučeni unos je jedna tabla dnevno.

     546
Ovakve tikvice imaju poseban ukus.
Ne moraju palačinke biti samo slatke, isto tako dobre i ukusne mogu biti i slane.
Ukusan i zdrav namaz.
Ukusan i zdrav namaz.
Lepi i ukusni.
Kremasti osvežavajući kolač.
Strana 7 od 1368