• Hofbräuhaus

    Hofbräuhaus

    Staatliches Hofbräuhaus je pivnica u Minhenu, Nemačka, sada u državnom vlasništvu. Osnovana je 1589 godine od Vojvode od Bavarske, Wilhelm V. Jedna je od najstarijih pivnica u Minhenu. Namenski je osnovana kao pivnica Kraljevske rezidencije koja se u to doba nalazila odmah iza ćoška. 

     9969
  • Martin Yan

    Martin Yan

    Reč je o slavnom domaćinu u preko 2.000 televizijskih emisija posvećenih kulinarstvu. Martin Jan uživa brojna priznanja i visoko je cenjeni konsultant za hranu, profesionalni je instruktor i veoma čitan autor. Izrazio je svoje raznovrsne originalne talente u 26 kuvara, među kojima su pojedini i nagrađivani. Rođen je u Kini i kako sam tvrdi - oduvek je gajio strast prema kuvanju. Formalno gledano, zahvaljujući radu u restoranu u Hong Kongu počinje da raste njegova znatiželja - a tada je imao samo 13 godina. Sledila je obuka na institutu, a već 1978. godine postao je pionir televizijske emisije koja se sada već smatra kultnom: „Yan Can Cook". Format je ubrzo proširen i obuhvatao je različite stilove azijske kuhinje. Godine 1985. osnovao je internacionalnu kuvarsku školu. Njegovi restorani nude inventivne azijske menije i gotovo su izvan konkurencije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, a ono što ga izdvaja od drugih i po čemu je prepoznatljiv jeste specifičan humor. Posvećen je razbijanju iluzija i predrasuda koje su vezane za azijsku kuhinju, pa je samim tim doprineo boljem razumevanju azijske kulture, tradicije i običaja.

     1932
  • Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Postoje jela čiju pripremu ne bi trebalo komplikovati jer sama po sebi ne zahtevaju više od usredsređenosti na nekoliko uobičajenih saveta. Jedno od takvih jela je i pečena piletina. Sigurno ste dobijali najrazličitije savete za to kako da tretirate meso pre i nakon pečenja, da bi piletina bila što ukusnija. Navešćemo vam nekoliko kojih se ne morate pridržavati jer nemaju naročit uticaj na kvalitet i ukus mesa.

    Začinite piletinu solju i ostavite da odstoji – nepotreban korak koji može dovesti do toga da meso ima sunđerastu teksturu.

    Pecite meso u zasebnoj posudi zarad očuvanja ukusa i teksture – ne libite se da piletini dodate krompiriće, ili drugo omiljeno povrće, soseve ili premaze. Možete jedino uticati na bogatstvo ukusa.

    Dodajte puter ili ulje – potpuno nepotrebno. I bez toga, uz prisustvo vode, meso će ostati kompaktno, a kožura će biti hrskava.Učestalo prevrćite meso tokom pečenja – ne morate sve dok kožura ne postane zlatno braon. Čak će se i onda meso ravnomerno ispeći.

     1252
  • Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Kamilica je poreklom iz Evrope i zapadne Azije. Njena lekovita upotreba potiče još od drevnih vremena kada su Egipćani, Rimljani i Grci koristili kamilicu u lečenju različitih medicinskih poremećaja. Alergijske reakcije su izuzetno retke ali moguće, javljaju se u vidu osipa na koži ili respiratornih problema.

    Ulje kamilice se utrljava na kožu ili koristi u tretmanu parom. Nekoliko kapi eteričnog ulja sipa se u šolju ključale vode i neophodno je da odstoji sat vremena. Nanesite je na obolela mesta na koži utapkavanjem u vatu ili gazu. Kamilica je anti-inflamatorna biljka i pogodna je za sve vrsta iritacija kože uključujući i ekceme, psorijaze, posekotine, modrice, čireve, opekotine i plikove. Ulje možete koristiti u vidu kupke, dodavanjem nekoliko kapi u toplu vodu. Sačekajte 20 minuta kako bi se oslobodili svi aktivni sastojci.

     1397
  • Kako odabrati čaše za vino?

    Kako odabrati čaše za vino?

    Izaberite najmanje dva različita tipa ili veličine vinske čaše. Manje, uže čaše koristite se za belo, a veće za crno vino. Belo vino se pije iz manjih čaša kako se ne bi previše zagrevalo pre konzumiranja. Zagrevanje zavisi i od visine nožice koje takođe sprečavaju ostavljanje mrlja i otisaka prstiju. Tanje staklo namenjeno je belim vinima, a punije crvenim. Suženje pri vrhu utiče na koncentrisanje mirisa, sprečavajući oksidaciju. Belo vino uvek dopunite do 60 odsto zapremine, a crveno do 40 odsto. U bilo kom slučaju, čaše bi trebalo da budu bezbojne, bez ikakvih natpisa. Čaše za penušava vina imaju duže nožice i visoke "balone" koji se sužavaju pri vrhu kako bi se održao poseban nivo ugljen dioksida u piću.

     919
Mekano i ukusno pecivo neutralnog ukusa, koje može da se kombinuje i sa slanim i sa slatkim dodacima.
Ukusan i jeftin kolač koji se lako priprema.
Tradicionalni kolač kome retko ko može odoleti...
Brzo se pravi i dobro dođe za letnje dane.
Brzo i lako.
Strana 7 od 1393