• 5 zdravih namirnica bogatih zdravim mastima

    5 zdravih namirnica bogatih zdravim mastima

    Avokado – Dok većina voća prvenstveno sadrži ugljene hidrate, avokado je pun zdravih masti! Zapravo, masti čine 77 odsto što je veća količina u odnosu na brojne namirnice životinjskog porekla. Glavna masna kiselina je oleinska koja je dominantna i u maslinovom ulju.

    Sir – Pored toga što je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina B12, fosfora i selena, sadrži i moćne masne kiseline koje smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

    Crna čokolada – Sadrži oko 11 odsto vlakana i preko 50 odsto gvožđa, magnezijuma, bakra i mangana. Jedna je od najviše ispitivanih prehrabenih proizvoda, pa pored toga što je bogata zdravim mastima utvrđeno je i da antioksidansi u njoj imaju snažnu biološku aktivnost i mogu smanjiti krvni pritisak i “loš” holesterol.

    Jaja – Jedno jaje sadrži u proseku oko 212 mg holesterola što je 71 odsto preporučenog dnevnog unosa, a većina kalorija potiče od masti. Nove studije pokazuju da holesterol u jajima ne utiče na holesterol u krvi, bar ne kod većine ljudi. U žumancetu se nalaze gotovo svi hranljivi materijali koji su nam potrebni.

    Čia semenke – Obično se ne percipiraju kao “masna” hrana, ali oko 28 grama sadrži oko 9 grama masti. Zapravo, 80 odsto kalorija čine masti što ih čini odličnom biljnom hranom. Većinu masti čine omega 3 masne kiseline.

     577
  • Znakovi nedostatka gvožđa kod tinejdžera

    Znakovi nedostatka gvožđa kod tinejdžera

    Nedostatak gvožđa kod tinejdžerki može biti uzrok preteranog gubitka krvi usled bolnih menstrualnih ciklusa. Ukoliko tinejdžeri ne jedu dovoljno namirnica koje obiluju gvožđem ili nisu u mogućnosti da apsorbuju neke od njih, može doći do određenih poremećaja. Vegetarijanci su pod većim rizikom kada je u pitanju nedostatak ovog važnog minerala, ali postoje brojne zamene i načini na koje je moguće nadomestiti unos gvožđa.

    Anemija

    Simptomi anemije se pre svega odnose na transport kiseonika. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, protein koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu. Anemija se najčešće javlja usled nedostatka gvožđa. Kako nivo hemoglobina padne ispod normale, tako počinju da se pojavljuju prvi simptomi. Umor, smanjenje raspoloživog kiseonika zbog nedostatka hemoglobina znači da ćelije neće moći da obavljaju svoje metaboličke funkcije.

    Poteškoće sa pamćenjem, koncentracijom, umor, napor pri obavljanju osnovnih funkcija, glavobolje, bledilo su drugi mogući simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa kod tinejdžera. Analiza krvi je najpouzdaniji pokazatelj za nivo gvožđa u organizmu, uz pomoć čijih rezultata ćete dalje korigovati ishranu.

     1562
  • Božićne večere širom sveta

    Božićne večere širom sveta

    Od Amerike do Okeanije, svaka zemlja ima jelo koje se obično jede za Božić. U ovom tekstu videćete praznične običaje za trpezom na svim kontinentima.

    U Australiji Božić dolazi na leto, tako da nije neobično da svaka porodica pravi božični roštilj.

    Na Fidžiju se pravi piletina punjena belim lukom i začinima, kao i riba umotana u lišće od banane.

    U Ujedinjenom kraljevstvu na meniju je ćuretina, a za desert ide Božićni puding pun sušenog voća i začina, uz dodatak brendija.

    Južna Italija ima svoje običaje, koji podrazumevaju "gozbu od 7 riba", tako da su na meniju različite vrste ribe i morskih plodova.

    Francuzi uživaju u luksuznoj večeri koja se služi posle ponoći, a Francuzi se časte sočnim ostrigama, nežnim mesom od jastoga i guščijom džigericom.

    Šveđani po običaju jedu posebnu vrstu sutlijaša sa ubačenim bademom. Veruje se da će onaj ko nađe badem imati sreće u narednoj godini. 

    Na Antarktiku ćete uživati u tradicionalnoj ćuretini, uz dodatak konzerviranog povrća.

    Piknici i roštilji nisu neobični za Božić u Argentini, a glavno jelo je često teletina u ukusnom sosu od tune.

    Brazilci su takođe ljubitelji ćuretine, koju često upotpune pirinčem, svežim salatama i širokim izborom voća i brazilskih oraha.

    Za Božić u Kostariki počastićete se krmenadlama i kolenicama, uz dodatak pirinča i pasulja i svežih salata.

    Popularni Božićni slatkiš u Kanadi su "slatkiši od kokošijih kostiju". Nemojte da vas zavara to neobično ime, u pitanju su ružičasti štapići od cimeta, punjeni čokoladnim filom. 

    Na Grenlandu bi vas počastili jelu od kitove kože i masti, sličnom našoj slanini, i mesom od lokalne ptice koja je bila umotana u kožu od foke mesecima, dok se gotovo nije raspala.

    Amerikanci su ljubitelji ćuretine, a od pića časte se egnogom, slatkim kremastim pićem pravljenim od jaja, šećera i mleka, uz dodatak žestokih pića i cimeta.

    U Africi se, u zavisnosti od zemlje do zemlje služi ili jagnjetina na roštilju ili paprikaš od jagnjetine ili piletine.

    Indijci su takođe ljubitelji jagnjetine, a za desert im sleduje posebna vrsta sutlijaša.

    Na Filipinima običaj je peći prase na ražnju.

    Najneobičniji je običaj u Japanu - od '70-ih se tamo jede KFC i to se naručuje i po nekoliko meseci unapred kako bi se izbegle gužve. 

     1804
  • Voćno pivo - da nije Belgijanaca....

    Voćno pivo - da nije Belgijanaca....

    Po studiji Univerziteta u Pensilvaniji objavljenoj 2004. godine, još pre 9.000 godina su neolitski kineski zemljoradnici stvorili piće koje je bilo neka vrsta preteče voćnog piva i sadržalo je med, pirinač, glog i grožđe. Druga priča kaže kako su i Stari Egipćani proizvodili pivo sa dodatkom pomorandže, što ukazuje na to da je upotreba voća u proizvodnji piva bila prilično česta pojava.

    Ipak, u modernijem dobu dolazi do zastoja proizvodnje voćnog piva. Nemački proizvođači izbegavali ovaj tip smatrajući da pivo treba da bude "više nauka a manje umetnost", a slična situacija je bila i u Engleskoj. Belgijanci su ti kojima treba da zahvalimo na tome što su voćna piva našla put do svojih konzumenata.

    Naime, belgijske pivare su prve, 30'ih godina prošlog veka, počele sa masovnom proizvodnjom piva sa dodatkom trešnje. U pitanju je čuveni "Lambic", napravljen u Pajottenland regiji jugozapadno od Brisela. Ubrzo su se za proizvodnju koristile i maline, a 80'ih su pravljene i verzije od breskve. Za proizvodnju voćnog piva, dosta su se koristile i banane, grožđe, kao i ananas. Danas ova vrsta piva važi za jedno od omiljenijih pića tokom vrelih letnjih dana, a naročito je popularno među ženskom populacijom.

    Doduše, Lambic piva su u poslednje vreme često kritikovana zbog niskog kvaliteta, tj prevelike upotrebe veštačkih zaslađivača i sirupa, ali im se ne može poreći to da su voćna piva zahvaljujući njima doživela povratak na velika vrata.

     416
  • Nar

    Nar

    Nar (lat. Punica granatum) je izuzetno hranljivo i lekovito voće poreklom iz Persije koje je, uprkos svim blagodetima po zdravlje, dosta zapostavljeno u našim krajevima. Smatra se da je jedno od najstarijih voća na svetu i o njemu su se od davnina pripisivala razna simbolička značenja, tako je npr. kod drevnih Egipćana predstavljao simbol nade u novi život, dok je kod Jeremena predstavljao simbol plodnosti. Jestiv deo nara čini veliki broj koštica crvene boje, te je danas nezaobilazan deo orijentalne i grčke kuhinje. Posebno je cenjen sok od nara za koji se tvrdi da jača imunitet, uništava neke bakterije kao što su stafilokoke, leči bolesne desni i generalno podiže imunitet čitavog organizma i štiti od raka. Pored soka, od njega se može praviti i kvalitetno ulje (dobija se iz semena) koje dokazano štiti od dijabetesa i povoljno utiče na celokupan kardiovaskularni sistem. Često se koristi i u kozmetičkoj industriji jer pomaže kod opetkotina, posekotina i sporijaze. U ishrani se može koristiti u svežem obliku ili kao sok, ali se od njega mogu pripremati razne poslastice, torte, želei, sirupi, pa čak i likeri i vino.

     1058
Ovaj divan kolač je čest gost na našem nedeljnom ručkom, probajte ga i Vi.
Ubedljivo najbolji recept za krofne.  
Sočna, mekana, fantastičnog ukusa. Preporučujem da probate.
Jednostavan i brz kolač.
Najlepša salata.
Strana 7 od 1311