• Kako pravilno čuvati pojedino voće i povrće

    Kako pravilno čuvati pojedino voće i povrće

    Čuvanje orašastih plodova iI suvog voća u frižideru produžava njihov rok trajanja.

    Lišće korijandera čuvajte u plastičnoj kutiji, ali prethodno ih umotajte u salvetu.

    Pre skladištenja, na ribu nanesite malo kurkume u prahu, soka od limuna i so kako bi ostala što svežija.

    Voće i povrće umotajte u foliju, kako biste im produžili rok trajanja.

    Da bi se izbeglo brzo sazrevanje, banane odvojte od ostalog voća.

    Neke od začina moćete čuvati i u frižideru, kako bi zadržali svoju aromu.

     575
  • Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Hrana je jedna od najvećih zadovoljstava, naročito kada pažljivo birate namirnice. Kako na zdrav način kontrolisati glad? Imamo nekoliko saveta za vas.

    Naučite da odredite osećaj istinske gladi i dajte sve od sebe da jedete samo kada ste gladni.

    Pazite na činjenicu da ponekad emocije izazivaju potrebu za hranom. Ukoliko jedete jer ste pod stresom, vodite računa da ne preterate.

    Uživajte u svakom obroku. Nemojte obavljati druge poslove istovremeno.

    Sat vremena nakon jela obratite pažnju na to kako se osećate. Da li ste pod pritiskom, da li imate osećaj nadutosti ili ste prilično letargični? Obratite pažnju na to kako se osećate posle konzumiranja određenih namirnica. Slušajte svoj organizam, od njega možete mnogo toga naučiti.

    Pijte dosta vode.

    U ishranu ubacite što više svežih namirnica. Smanjite konzumiranje prerađene hrane, kao i unos šećera.

     906
  • Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    1. Svetlo – Skinite zavesu sa prozora, dodajte osvetljenje iznad radne površine i uvek birajte kuhinjske elemente svetlijih boja. Što je svetlija vaša kuhinja, to će izgledati prostranije.

    2. Izbegavajte šarenilo – Neka vaša kuhinja bude jednobojna, što je više moguće. Ili makar birajte nijanse iste boje.

    3. Otvorene police – Ormari, viseći elementi, zastakljene police – sve navedeno može učiniti da prostor bude zatvoreniji nego što u stvari jeste. Neka vaš izbor budu otvorene zidne police koje će uštedeti na prostoru, a možete ih i dekorisati na najrazličitije načine.

    4. Vertikalne linije – Učiniće da vaša kuhinja izgleda veće.

     598
  • Šta su astronauti jeli u svemiru?

    Šta su astronauti jeli u svemiru?

    Picu, pomfrit, burger? Možda ćevape?

    Nažalost, ne. Obedovanje u svemiru je bio pravi izazov za svakog astronauta, i to zbog - gravitacije. Naime, svako parče hrane, pre nego što stigne u digestivni trakt, završiće plutajući po svemirskom brodu. Zbog toga su naučnici morali da osmisle posebne aluminijumske tube (kao paste za zube) u kojima se nalazila mekana hrana, poput pirea ili bebi hrane, a astronauti bi sadržinu te tube direktno istiskali u usta. Tako je, na primer, američki astronaut Džon Glen, 1962. godine tokom jedne svemirske misije iz jedne takve tube jeo pire od jabuka. Zvuči dosta gadno, a ni astronauti nisu baš bili oduševljeni takvom ishranom.

    Vremenom, naučnici su razvili neke "atraktivnije" tehnike pripremanja hrane u svemiru. Hrana bi prvo bila dehidrirana, pa smrznuta. Hrana poput komada mesa u gustom sosu ili nekoliko parčića kuvanog povrća. Neposredno pred jelo, astronauti bi u hranu ubrizgali malo tople vode, sačekali koji minut i brzo pojeli hranu. Takođe, često su grickali i sušeno voće, koje bi neretko iskočilo iz pakovanja i plutalo po stanici, te bi astronauti morali da se bace u pravu jurnjavu za komadićima voća. Koristili su i začine poput soli i bibera, ali u tečnoj formi, jer bi zrnevlja....pa znate već, plutala. Što se tiče pića, čuvalo se u posebnim vrećicama, iz kojih su astronauti pijuckali svoju kafu ili sokić pomoću slamčica. U slične vrećice se i danas pakuju uglavnom dečiji sokovi.

    Kako bi bili sigurni da njihova hrana neće završiti tamo negde u svemiru, astronauti su i svoje konzerve sa hranom, pomoću čičak trake, pričvršćivali za posebne poslužavnike koji su se nalazili u njihovom krilu. Sve ovo zvuči dosta komplikovano, ali verujemo da ne može ni da se uporedi sa svim drugim trudom i treninzima kroz koje jedan prosečni astronaut mora da prođe kako bi uživao u beskrajnom svemiru.

     296
  • Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Bilo da patite od povremenih ili učestalih glavobolja, toplota i hladnoća su jednako dobri načini da ublažite bol, ostavljajući lekove po strani.

    Led može pomoći u smanjenju otoka ali ograničava protok krvi, dok ga toplota stimuliše. Ali za brže zaustavljanje bolova stavite hladne obloge u predelu čela, očiju i slepoočnica. Tople obloge ponekad mogu zaustaviti grčeve u vratu koji su najčešći uzročnici glavobolja.

    Kada su sportske povrede u pitanju, led je uvek bolji izbor. Sprečava akutni bol, zapaljenje i otoke. Koristite hladnu oblogu pet do deset minuta nakon povrete. U narednom periodu, tri puta na dan od po 20 minuta ali potražite savet lekara.

     1112
Zdravo, lako i ukusno! 
Chia puding sa voćem može biti odličan izbor za doručak ili užinu. Ja ga volim u raznim kombinacijama.
Savršena kombinacija ukusa.
Strana 7 od 1274