• Jiro Dreams of Sushi

    Jiro Dreams of Sushi

    Jiro Dreams of Sushi" ili kako bismo mogli da prevedemo "Jiro sanja o sušiju" je američki dokumentarac baziran na istinitoj priči iz 2011. godine koji na ambijentalan, pomalo sanjarski način opisuje život majstora japanskog specijaliteta sušija, Jiro Onoa.

    Radnja ovog filma, režiranog od strane Davida Gelba, odigrava se u srcu Tokija u renomiranom restoranu "Sukijabaši Jiro" od tri Mišelin zvezde, gde ovaj osamdesetpetogodišnji kuvar pokušava da usavrši umetnost pravljenja savršenog jela od sušija, ali ujedno vodi i unutrašnju borbu sa dvojicom sinova čiji je cilj da prestignu i prevaziđu očevo znanje i spretnost u vođenju restorana. Naime, dok je mlađi sin otvorio sopstveni restoran koji kopira recepte i stil očevog legendarnog restorana, stariji sin ostaje da radi u "Sukijabašiju" nadajući se da će jednog dana preuzeti očev posao.

    Film je dobitnik mnogih nagrada filmskih festivala i mnogi ga smatraju jednim od najboljih filmova koji prikazuju umetnost pravljenja istočnoazijskih jela, a ambijentalnost i lepotu filma dodatno ulepšava muzika koja ga prati, a koju je komponovao čuveni pijanista Filip Glas.

     3037
  • Saveti za davaoce krvi

    Saveti za davaoce krvi

    Leto je tradicionalno vreme kada su rezerve krvi na minimumu. Ljudi su na odmoru, uživaju sa svojim porodicama i retko će se setiti nečeg kao što je poseta bolnici radi davanja krvi. Ako pak niste jedna od tih osoba, već ste isplanirali da i sada iskažete svoju humanost, evo nekolicine saveta koje bi trebalo poštovati.

    Nemojte davati krv na prazan stomak, već pokušajte da date krv u roku od dva sata od obroka.

    Ako ste na dijeti, konzumirajte veće količine proteina i povrća dan pre donorstva.

    Krv je većinom voda, tako da pijte što više vode da biste nadoknadili izgubljenu tečnost.

    Jedite hranu bogatu gvožđem pre i posle dana kada dajete krv, kako biste pomogli telu u stvaranju novih krvnih ćelija. Gvožđe se najbolje apsorbuje iz mesa i ribe.

    Odbijte slatkiše koje vam obično daju posle donacije krvi, već se odlučite za voće ili jogurt, jer su oni izvori šećera koji se lakše razgrađuje. Šljive i sok od šljiva su posebno dobar izbor, jer sadrže i gvožđe.

     5654
  • Donna Hay

    Donna Hay

    Dona Hej je najpoznatiji australijski urednik i izdavač. Svoju karijeru je započela sa 19 godina, a sa već 25 postala je urednik kulinarskog magazina Marie Claire.
    Poznata je po tome što voli da priprema jednostavne obroke za koje koristi jednostavne i sveže namirnice. Takođe veliki akcenat stavlja na prezentaciji.
    Izabrana je za jednu od "sedam veličanstvenih" pisaca o hrani na dodeli međunarodnih nagrada u januaru 2007. godine. Stvorila je i uspešnu liniju aparata za domaćinstvo.
    Mi imamo mogućnost da je gledamo u emisiji "Brzo, sveže, jednostavno"  (Fast, fresh, simple) na 24 kitchen kanalu.
    Ovde možete pogledati Donin recept za Veknu sa jabukama i suvim grožđem
    A ako želite da pročitate nešto više o njoj ili pogledate još koji recept evo i njene zvanične internet prezentacije: www.donnahay.com.au

     8892
  • Energetske i hranljive vrednosti: kikiriki

    Energetske i hranljive vrednosti: kikiriki

    Kikiriki potiče iz Južne Amerike stigao u Indiju i Kinu, pa čak i na Mesec! Naime, astronaut Alan B. Šepard poneo sa sobom zrno kikirikija na daleki put. Ekonomiji Amerike danas doprinosi i kikiriki sa 4 milijarde dolara svake godine.Kikiriki pripada porodici graška. Smanjuje rizik od kamena u žuči, održava nivo šećera u krvi, podstiče pamćenje, a pomaže i kod bolesti želuca. Sadrži nezasićene masne kiseline i dobar je antioksidant.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 567 kcal

    Ugljeni hidrati: 16,13 g

    Proteini: 26 g

    Masti: 49,24 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 8,5 g

    Niacin: 12,1 mg

    Vitamin E: 8,33 mg

    Vitamin C:

    Vitamin K:

    Natrijum: 18 mg

    Kalijum: 70 mg

    Kalcijum: 92 mg

    Gvožđe: 4,58 mg

    Magnezijum: 168 mg

    Cink: 3,27 mg

     1341
  • Kamut

    Kamut

    Kamut (lat. Triticum turanicum) je drevna žitarica slična durum pšenici koja se još pre četiri milenijuma gajila u starom Egiptu. Vekovima je bila zaboravljena, a postoji urbana legenda da ju je američki pilot tokom Drugog svetskog rata pronašao u jednom egipatskom grobu i poneo sa sobom u Ameriku.

    Kamut važi za jednu od najzdravijih žitarica jer sadrži čak 40% više proteina i 65% više aminokiselina od rođaka pšenice. Zbog toga je često omiljena hrana mnogih sportista. Sve se više u ishrani koristi kao zamena pšenici jer ne sadrži gluten, a zbog slatkastog ukusa su ga mnogi prozvali "slatka pšenica".

    Ovu žitaricu možete koristiti za pravljenje hleba, peciva, palačinaka i kolača, kao pilav. Sve u svemu, možete ga u svakom receptu koristiti umesto pšenice.

    Kuva se u razmeri jedna šolja zrnevlja u odnosu na dve šolje vode.

     2443
Jedna polovina za trenutnu konzumaciju a druga može za piknik.
Slane palačinke koje svi vole.
Jako ukusno i jednostavno.
Šnicla bez previše masnoće.
Ukusan namaz od suncokretovih i bundevinih semenki, zdrav doručak, brzo se sprema.
Strana 7 od 1602