• Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Ako ste odlučili da napravite kajganu, palačinke, kolače ili neku drugu poslasticu koja sadrži jaje, a niste sigurni koliko vam je stajalo u frižideru, evo nekoliko trikova koji će pokazati da li je jaje bezbedno za upotrebu:

    Prvi način:
    U duboku posudu (najbolje staklenu) natočite hladnu vodu i ubacite jaje. Ako je sveže, ono će skroz potonuti na dno. Ako je jaje staro oko nedelju dana, takođe će potonuti na dno, ali će se jedan kraj blago uzdići. Ako jaje pluta na površini, to znači da je starije i da je ipak bolje da ga ne koristite.

    Drugi način:
    Uzmite jaje i približite ga uhu. Blago ga prodrmajte i pažljivo osluškujte. Ako se ništa ne čuje, jaje je i dalje dobro za upotrebu, a ako se iznutra čuje bućkanje, bolje ga bacite.

    Treći način:
    Uzmite jaje i razbijte ga na tanjir. Ako je žumance čvrsto i okruglog oblika a belance ostalo "zalepljeno" čvrsto usko oko njega, jaje je i dalje sveže. U slučaju da je žumance mekano i spljošteno, a belance isuviše vodenasto i pluta po tanjiru, nemojte koristiti to jaje.

     995
  • Najvažniji korak u pripremi omleta

    Najvažniji korak u pripremi omleta

    Jedan korak je od presudnog značaja kada je reč o pripremi savršenog omleta. Jednostavno je: dok se vaš tiganj zagreva, dobro umutite jaja dok ne budu ujednačeno žute boje. Brzim i neprekidnim mućenjem stvorićete penastu strukturu koju odmah potom izlijte u zagrejan tiganj. Pričekajte da se jaja zapeku sve dok ne dobiju formu palačinke, a zatim drvenom varjačom polako odvajajte krajeve kako se jaja ne bi zalepila za površinu tiganja. Nemojte soliti jaja pre prečenja jer ćete tako promeniti njihovu strukturu i boju.

     740
  • Samuel Charles

    Samuel Charles

    Upoznajte Čarlsa čija su strast pažljivo odabrani sastojci i njihova kombinacija ukusa, a sve u cilju personifikovanja prepoznatljivog gastronomskog doživljaja. Detinjstvo je proveo na imanju svog dede gde se javila želja za profesionalnim usavršavanjem. "Nikada neću zaboraviti pripremu večere koju su činili rakovi koje smo zajedno uhvatili i borovnica koje smo brali, ali sam imao problema sa koncentracijom jer sam u kuhinji, još kao dete, tražio isključivo zabavu". Školovao se u Ajovi, ali je studije napustio i preselio se u Čikago, a iz Čikaga u Kolorado. Kada je u pitanju izbor hrane, oslanja se na proizvode koje može da nabavi od lokalnih dobavljača. Njegov omiljni sastojak za brojna jela je pivo. Iako ne može da izdvoji jelo koje najviše voli da priprema, ističe jedan od specijaliteta: goveđe srce.

    Ovom prilikom izdvajamo i jedan od njegovih recepata za vas:

    SASTOJCI:

    3 šolje šitake pečurki

    3 šolje spelte

    sok i rendana kora dva limuna

    1 vlašac, iseckan na kockice

    1/4 šolje neoljuštenih zelenih jabuka, isečenih na kockice

    1/2 šolje mlevene nane

    1/4 šolje svežeg krastavca isečenog na kockice

    1/2 šolje peršuna

    1/2 šolje maslinovog ulja

    1/2 kašičice maslaca

    1l vode

    PRIPREMA:

    U veliki lonac sipati litru vode. Kada voda proključa, dodati prstohvat soli. Dodati speltu i kuvati 7-10 minuta. Nakon kuvanja, izbaciti višak vode i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu speltu pomešati zajedno sa začinima, jabukama i krastavcima. U smesu dodajte maslinovo ulje, sok od limuna i dodati so po ukusu. Pečurke blago dinstajte pet minuta i dodajte maslac uz konstantno mešanje. Posolite po ukusu i sklonite sa vatre. Pripremljenu smesu od spelte prekrijte toplim pečurkama i puterom. Prijatno!

     631
  • Saveti za pripremu i čuvanje povrća

    Saveti za pripremu i čuvanje povrća

    1. Ne perite povrće nakon ljuštenja i seckanja, ispraćete sve vitamine koji su rastvorljivi u vodi.

    2. Ukoliko kuvate povrće, ne bacajte vodu nakon pripreme jer mnoge hranljive materije ostaju u njoj. Preostalu vodu možete iskoristiti u pripremi supica, čorbica ili soseva.

    3. Krompir ljuštite nakon kuvanja, upravo zbog mnogobrojnih hranljivih sastojaka koji su na tom mestu najviše skoncentrisani.

    4. Koristite dosta belog luka u pripremi salata iI obroka, posebno kada je teška hrana u pitanju. Na taj način ćete sa sigurnošću izbeći probleme sa varenjem.

    5. Izbacite masti prilikom pripreme povrća – koristite manje ulja, nađite odgovarajuću alternativu.

     776
  • 10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

    Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

    Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

    Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

    Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

    Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

    Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

    Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

    Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

    Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

    Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

     1007
Osvežavajući i ukusan sladoled!
Dekorativna i lepa. Srećan Uskrs!
Ukusna, mekana i neodoljiva! Idealna za vreme posta.
Deca su luda za njima a i mi veliki, preporučujem da duplu meru napravite, jer će Vam brzo nestati...
Strana 7 od 1265