• Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Ako želite da na plaži izgledate savršeno, sada je krajnje vreme da počnete sa vežbanjem.

    Prilikom odabira rekreacije potrebno je da uzmete u obzir ono što želite da postignete sa vežbama, ali i vaše predispozicije i karakter. Ako se odlučite za vežbe koje ne odgovara vašoj kondiciji, biće vam izuzetno teško i verovatno ćete brzo odustati od treninga. Ako se odlučite za neki grupni sport, posavetujte se sa trenerom koji je optimalan trening za vas. A da vam treniranje, odnosno održavanje zdravlja i ulepšavanje tela, ne bi dosadilo, izaberite sport koji vam je najzanimljiviji. Ne morate da idete samo na aerobik, postoji akvabik, vožnja rolera, plivanje, trčanje. Šta god da izaberete, odabrali ste zdravije i lepše telo, koje će leto da dočeka spremnije nego ikada.

    Da biste bolje razumeli vrste treninga, potrebno je da znate da se svi oblici vežbanja dele na aerobne i anaerobne, tačnije sve zavisi koliko je kiseonika u telu prisutno dok se sagorevaju kalorije.

    Aerobne vežbe: Dok radite aerobne vežbe, organizam koristi kiseonik prilikom sagorevanja. Reč je o vrlo energičnom obliku treniranja, koje uključuje velike grupe mišića. Intenzivira se rad srca, pluća i mišićnih ćelija. Trebalo bi da traju najmanje 30 minuta u kontinuitetu, a intenzitet vežbanje je oko 60-80 odsto maksimalne frekvencije srca. Ova vrsta treninga ne boli, već izaziva znojenje i brzo disanje. Aerobno vežbanje čine: trčanje, vožnja rolera, aerobik, plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, kik boks...

    Anaerobne vežbe: Anaerobno vežbanje ne izgara masnoću kao aerobno, ali jača mišiće. Ove vežbe uključuju kratke ispade energije bez prisustva kiseonika, posle čega sledi kratki period odmora. Anaerobno vežbanje: tegovi, trbušnjaci, sklekovi.

    Formula za brzo mršavljenje postoji! Zove se intezivno vežbanje. Da biste izgubili masne naslage, vaš puls tokom vežbanja treba da bude na 75 do 80 odsto maksimuma, što se smatra umerenim intenzitetom. Biće dana kada će vaše telo da traži olakšanje (oko 65 odsto vašeg maksimuma) i to treba da poštujete. Kako da znate koja vam je mera? Postoji jednostavan način da znate koliko vaš organizam može da izdrži. Uradite mali test i sve zabeležite. Napravite skalu od 0 do 10, gde će 0 da odgovara vašem naporu dok ležite na kauču, a 10 trčanju kao da se borite za život. Na početku, vaš intezitet vežbanja treba da bude nizak, a kasnije možete da idete od umerenog do visokog. Pogledajte vašu skalu zamaranja koju ste napravili i počnite: - podeok 3 na vašoj skali -reč je o niskom intenzitetu vežbanja. Možete da pevušiti dok vežbate. - podeok 5 na vašoj skali - reč je o umerenom intenzitetu. Ne možete da pevate, ali možete da govorite. - podeok 7 na vašoj skali - reč je o visokom intenzitetu vežbanja. Jedva možete da progovorite reč sa svakim udisajem. Dakle, vežbajte samo i isključivo prema vašoj skali, odnosno kondiciji.

    Preporučene vežbe: Ako želite brzo da izgubite kilograme i niste sasvim bez kondicije, evo programa vežbi koje preporučuju fitnes treneri za brzo gubljenje kilograma. Reč je o vežbama koje radite kod kuće ili u teretani.

    Kod kuće - Kružni trening visokog intenziteta bez tegova treba da traje 20 minuta: izmenjujte serije pokreta gornjeg i donjeg dela tela; odmorite se 30 sekundi nakon svake serije. - Trčanje treba da traje 30 minuta: lagano trčite 6 minuta, a onda napravite 16 serija sa 30 sekundi sprinta i 60 sekundi laganog trčanja.

    U teretani - Steper, 30 minuta; - Trčite 12 minuta: napravite 6 serija od 60 sekundi sprinta visokog intenziteta i 60 sekundi laganog trčanja. - Vežbajte, 6 minuta: po minut odvojte za trbušnjake, čučnjeve, poskoke; sve ponovite još dva puta.

     

    izvor: vrnjackabanja.biz

     4079
  • Koje se grickalice grickaju u svetskim bioskopima?

    Koje se grickalice grickaju u svetskim bioskopima?

    U SAD i Velikoj Britaniji su ubedljivo najpopularnije kokice. Ok, očekivali smo da se u bioskopima širom sveta kupuju kokice, ali zanimljivo je to da je sve veći trend da se u SAD tokom projekcija filmova jede specijalna vrsta kokica sa ukusom piva, dok u Velikoj Britaniji, filmofili obožavaju slatke kokice (na primer sa topingom od čokolade).

    U Grčkoj se, očekivano, ovom prilikom tradicionalno jede suvlaki, Španci grickaju semenke, a u Holandiji se u biskopima najviše jede posebna vrsta bombona sa ukusom mentola - licorice.

    Što se tiče azijskih zemalja, u Kini se najviše konzumiraju osušene i usoljene šljive, u Japanu osušene sardine. Riblje specijalitete volje i Korejci koji u bioskopu najviše naručuju sušene štapiće sipe, dok Izraelci vole klasičan čips. Na Tajvanu ne vole da grickaju dok gledaju filmove, oni se lepo zavale i naruče piletinu i pasulj.

    U zemljama Latinske Amerike, poput Meksika, se gricka kukuruzni čips koji se umače u razne soseve (što i nije tako čudno), ali je zato u Kolumbiji omiljeno meze tokom gledaja filmova - porcija prženih mrava!

    Izvor: foodista.com

     891
  • Vitamin D – čuvar srca

    Vitamin D – čuvar srca

    Rizik od moždanog ili srčanog udara povećan je ukoliko vašem organizmu nedostaje vitamin D. Istraživački tim američkih lekara našao je direktnu vezu između nivoa vitamina D u metabolizmu sa mogućim srčanim problemima. Vitamin D je između ostalog važan za kognitivno zdravlje. Namirnice koje su bogate vitaminom D su: riba, mleko, žitarice, jaja, pečurke... Minimalni dnevni unos je 5 mikrograma. Zanimljivo je da je osobama tamnije kože potrebno do šest puta više UV zraka kako bi se proizvelo dovoljno vitamina D. Ključan je za zdravlje imunog sistema, a posebno je važan za absorpciju kalcijuma. Prevelike količine ovog vitamina mogu izazvati glavobolju, mučninu, gubitak apetita kao i slabost mišića.

     914
  • Food, Inc.

    Food, Inc.

    Reditelj dokumentarnih filmova Robert Kener koristi izveštaje Fast Food Nation-a i autora Erika Šlosera kao i Majkla Polana (autora Omnivore Dilema) kao odskočnu dasku za istraživački pohod koji razotkriva odakle dolazi hrana koja se prodaje u supermarketima širom SAD-a i kakve posledice njeno konzumiranje može ostaviti na buduće generacije.

    Razotrkivanjem veze između biznisa i vlade SAD-a, Kener postepeno osvetljava mračnu stranu prembrene industrije SAD-a. Agencije USDA i FDA bi trebalo da štite javnost i građane SAD-a ali se ispostavlja da su ove regulatrne agencije zapravo saučesnici u proizvodnji loše hrane i stavljaju profit i interese velikih korporacija ispred zdravlja potrošača, farmera i bezbednosti radnika. Često ovakva proizvodnja dovodi i do velikoj uticaja na životnu sredinu.

    Dokazano je da konzumiranjem genetski izmenjenih pilećih grudi ili paradajza 73.000 amerikanaca oboli svake godine od moćnih sojeva bakterije Ešerihije Koli. Broj gojaznih postaje iz dana u dan sve veći dok je dijabetes dostigao razmere epidemije.

    Ukoliko bi javnost bila upoznata sa načinima na koji korporacije zaobilaze zakone i zloupotrebljavaju subvencije države radi stvaranja monopola u kontroli tržišta hrane možda bi građani više vodili računa o hrani koju svakodnevno unosi.

    Iako se u filmu obrađuje tržište SAD-a svedoci smo da se slični ako ne istovetni procesi dešavaju i u Srbiji. Toplo preporučujemo da pogledate ovaj dokumentarac kako biste bili bolje informisani i da odluka o tome koje ćete namirnice kupiti u sumermarketu bude daleko lakša!

     5310
  • Kalendar branja lekovitih biljaka

    Kalendar branja lekovitih biljaka

    Volite da koristite lekovite biljke koje ste sami ubrali? Evo kalendara kada se koja bere. Naravno pre svega morate biti upoznati sa tim koja biljka kako izgleda, gde je možete pronaći  i na koji način se koristi.

    Januar: Imela.

    Februar: Imela, zubača i pirevina, maslačak, cvet podbela (konjsko kopito)...

    Mart: Zubača, hrastova i druge kore, jagorčevina, kopriva, krušina, ljubičica, maslačak, pirevina, podbel, veliki čičak, srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), pupoljci od topole, breze i drugog drveća, bedrenika, vodopija (gologuza, cikorija,golica), vrbova kora...

    April: Božur, dobričica, glog, gorka detelina, jagorčevina, kamilica, kopriva, ljubičica, dan i noć, maslačak, ognjica (oman, žuti kolotoč, volujsko oko), plučnjak, podbel (cvet i list), čičak, rusa (lastina trava, zmijino mleko, lastavičina suza), rusomača (pastirska torbica, hoću-neću), srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), trn...

    Maj: Božurov i bagremov cvet, bokvica, breza, bunika, đurđevak, divlji kesten, dobričica, glog, gorka detelina, gorocvet, islandski lišaj, jagoda, kamilica, kopriva, kesten pitomi, kopriva mrtva, kupina, lazarkinja (ivanjsko cveće), lipa, maslačak, majčina dušica, matičnjak, milogled, plučnjak, podbel, zova, žalfija...

    Juni: Beli slez, bokvica, borovnica, breza, brusnica, buhač, bunika, dan i noć, digitalis, divizma, dobričica, glog, gorka detelina, hajdučica, kesten pitomi, jagoda, jagorčevina, kantarijon, kičica, kopriva mrtva bela, kruška, kupina, malina, matičnjak, majčina dušica, majska ruža, nana, nar, neven, orah, pelin, plučnjak, rusomača, rutvica, rastavić, različak, crni slez, suručica, kamilica, divlji mak, velebilje, virak, vranilovka, zova...

    Juli: Bokvica, borovica, breza, brđanka, brusnica, bunika, divlja ruža, hajdučka trava, islandski lišaj, jagoda, kadulja ili žalfija, kantarijon, kim, kokotac, kopriva, kopriva bela mrtva, kupina, lavandula, lipa, matičnjak, miloduh, mrazovac, nana, orah, pelen, podbel, rastavić, rosulja, slez beli, slez crni, sitnica, tatula, timijan, titrica, troskot, velebilje, divlji mak, vidac, virak (rosanica, biserka plašt device Marije), zova, žavornjak (delfinijum)...

    Avgust: Bokvica, borovnica, brđanka, bunika, čemerika, crvotočina, hajdučica, hmelj, ivansko cveće, islandski lišaj, kantarijon, kim, klek, kopriva, kupina, majoran, majčina dušica, miloduh, neven, pelen, petrovac, podbel, crni i beli slez, smilje, smrduša, srcopuc, razgon, različak, vidac, vratič...

    Septembar: Čemerika, divlja ruža (šipak), drenjine, hmelj, hrastova kora i žir, islandski lišaj, klekinje, lincura, morač, mrazovac, nana, nar, neven, orah, oskoruša, pasulj, pelen, peršun, pirevina, repušina, sapunjača (crvena i bela), beli slez, tatula, trava od srca, trandavilje, trnjine, velebilje, zečji trn, sladić, zubača...

    Oktobar: Angelika, brđanka (moravka, brđanka, vučji zub), čemerika, dunja, glog, jedić, kopriva, lincura, maslačak, morač, pasulj, peršun, čičak, sapunjača, beli slez, trava od srdobolje, srčenjak, trnjine, zečji trn, slatki koren, zova...

    Novembar: Gloginje, iđirot, smreka, maslačak, macina trava, zubača, čičak, trava od srdobolje, bundevino seme, zečji trn, zubača...

    Decembar: Imela

     4807
Hranjiv i jednostavan. 
Nešto što svi vole - palačinke. 
Strana 7 od 1272