• Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Suncokret je jednogodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Meksika i Perua. U Evropu je stigao negde oko 1504. godine. Rusi su tek 1830.godine uspeli iz suncokretovog semena da iscede ulje. Narodna medicina ističe značaj semenki suncokreta u lečenju reume, artritisa, brojnih problema sa vidom i nesanicom. Koriste se i kako bi podstakle varenje, za zdravlje kostiju i kože. Hidriraju ali i opuštaju krvne sudove i mišiće.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 584 kcal

    Ugljeni hidrati: 20 g

    Proteini: 20,78 g

    Masti: 51,46 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:8,6 g

    Niacin: 8,34 mg

    Vitamin A: 50 IU

    Vitamin C: 1,4 mg

    Vitamin E: 35,1 mg

    Natrijum: 9 mg

    Kalijum: 646 mg

    Kalcijum: 78 mg

    Gvožđe: 5,25 mg

    Magnezijum: 325 mg

    Cink: 5 mg

    Beta karoten: 30 µg

     1294
  • Osip na koži nakon jela

    Osip na koži nakon jela

    Kompletan osip na telu nakon obroka je siguran znak ozbiljne alergijske reakcije. Potrebno je pozvati hitnu pomoć kako bi se sprečile dalje komplikacije. Oko 90 odsto ovakvih alergija se obično odnose na ribu, soju, pšenicu, kikiriki, mleko, jaja...

    "Košnice" odnosno osip je reakcija tela koja nastaje obično odmah nakon obroka. Mogu da uzrokuju upale i nadutost određenog dela tela, a znak su da alergijaska reakcija utilče nepovoljno na čitavo telo, može oštetiti vaš repiratorni sistem, sistem za varenje i kardiovaskularni sistem. Rezultat su rekacije vašeg imunog sistema na proteine u hrani kao da su opasni. Histamin štiti organizam od zaraznih bolesti, ali tokom alergijske reakcije njegove prekomerne količine mogu izazvati ozbiljne upale. Potrebna je injekcija adrenalina koji smiruje različite sisteme u telu i vraća im sposobnost normalnog funkcionisanja.

     1715
  • Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Prema etiopljanskoj legendi, moć kofeina otkrivena je kada je pastir primetio da su mu koze mnogo energičnije kada grickaju bobice jedne određene biljke. Kada je i sam probao te bobice, osetio je slične efekte i eto, gotovo nehotice otkrio jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

    Riba i limun su sjajna kombinacija, koja je prvi put isprobana u Srednjem veku, jer se verovalo da će limunov sok rastvoriti manje riblje kosti, za slučaj da ih neko proguta.

    Sladoled na štapiću je otkriven 1905. Jedanaestogodišnji dečak Frenk Eperson zaboravio je svoj zaslađeni napitak i kašičicu kojom ga je mešao preko noći na tremu. Kada se probudio, piće je bilo zaleđeno, a ukus te poslastice bio je odličan. Osamnaest godina kasnije, Eperson je patentirao svoj pronalazak, a mi i danas uživamo u tom slatkišu.

    Tokom Drugog svetskog rata, u Engleskoj je bilo nestašica hrane. Jedna od deficitarnih namirnica bila je banana, a kao zamena koristila se „lažna banana", napravljena od kuvane repe, šećera i arome banane.

    Predsednik Nikson zabranio je služenje supe na zvaničnim večerama, jer je „gotovo uvek prosipao po sebi ili po stolu".

     1432
  • Kokos

    Kokos

    Kokos, ilite kokosov orah (Cocos nucifera) u današnje vreme svakako predstavlja najpoznatije i najpopularnije tropsko voće koje se koristi u raznim jelima jugoistočne Azije, letnjim napicima, sladoledima, kolačima i drugim poslasticama. Kokos je ustvari plod kokosove palme koja je po legendi ponikla iz Polinezije, a ime je dobila po španskoj reči coco, što znači zrno, plod. Osim što je zbog svoje arome nezaobilazni deo raznih slatkiša, kokos se često koristi i za pravljenje ulja koje je snažan oksidans i doprinosi smanjenju holesterola. Pored toga, kokosovo ulje se koristi i u kozmetičke svrhe, naime, hidrira suvu kožu i kosu, te tokom letnjih dana štiti kožu od sunca i pospešuje bronzani ten. Osim što je dobar za izgled, kokos je prepun vitamina i minerala (sadrži najviše vitamina C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma) pa blagotvorno deluje na celokupan rad organizma, pogotovo na rad creva. U ishrani se najbolje kombinuje sa piletinom, svim morskim plodovima i pirinčem, odlično se slaže sa začinima kao što su kari, čili, cimet i korijander. Naravno, možemo reći da su čuvene rafaelo kuglice najpoznatija poslastica čiji je neizostavni deo upravo kokos.

     2061
  • Značaj mango semenki za zdravlje

    Značaj mango semenki za zdravlje

    Prednosti upotrebe semenki manga gotovo da su nepoznate. Pored toga što sadrže vitamine A, C i E, izvor su mnoštva minerala. Semenki manga su izrazito značajne jer pomažu u održavanju nivoa hemoglobina u krvi. Upravo semenke manga mogu regulisati tipične simptome anemiije: bledilo, umor i glavobolju. One povoljno utiču i na digestivni sistem, ali i na smanjenje lošeg holesterola. Seme ovog ukusnog voća može sniziti visok krvni pritisak. Semenke manga mogu uticati na nivo glukoze u krvi. Vodite računa da konzumirate seme zelenog manga jer nije još uvek sazrelo i u potpunosti je meko pa se lakše reže nožem.

     2356
Kremasti voćni kolač: limun, pomorandža i nektarine.
Brzo i lako, a još lepše kada su mekanije.
Strana 7 od 1485