• Zašto jesti radič?

    Zašto jesti radič?

    Uzgoj radiča počeo je oko 15. veka u Italiji. Različite sorte ove biljke nazvane su po različitim regionima Italije. Izuzetno je koristan za probavni sistem jer sadrži jedinjenja koja stimulišu apetit. Oko 100 grama radiča sadrži 302mg kalijuma, 4,5 g ugljenih hidrata, 0,9 g dijetalnih vlakana, 22mg natrijuma i 1,4 g proteina. Svojstva radiča koja štite jetru mogu se pripisati visokim količinama antioksidanata koji su prisutni u povrću. Sadrži i velike količine luteina važnog za zdravlje očiju. Upotreba radiča za lečenje nesanice je u praksi još od davnina. Njegova sedativna svojstva čine ga najboljim tretmanom za lečenje hipertenzije i anksioznosti. Koristan je za varenje jer utiče na proizvodnju žuči i pomaže telu da razgradi molekule hrane. Dijetalna vlakna prisutna u radiču pomažu u regulaciji rada creva i čiste želudac. Oko 100g radiča obezbeđuje do 0,6mg gvožđa. Osobe koje pate od anemije mogu koristiti radič kao dodatak ishrani kako bi uticali na regulisanje nivoa crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

     3682
  • Restoran Diamantis

    Restoran Diamantis

    Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.

    Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.

     2839
  • Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Povišen nivo triglicerida može izazvati ozbiljnije komplikacije. Nivo triglicerida raste ukoliko unosimo isuviše kalorija.

    Spanać sadrži veliku količinu luteina, koji deluje kao melem za naše arterije. Uklanja masti koje se zadržavaju na njihovim zidovima.

    Jabuke smanjuju nivo masti. Bogate su pektinom i ubrzavaju metabolizam.

    Ovas su najbolje žitarice koje možete konzumirati kako bi spustili nivo triglicerida. Pobrinuće se za osećaj sitosti, a ukloniće višak masti.

    Limun utiče na brže sagorevanje masti. Najbolje je svakodnevno konzumirati limunadu napravljenu od polovine lilmuna.

     1596
  • Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     3288
  • Hrana za bolje pamćenje

    Hrana za bolje pamćenje

    Patlidžan

    Bogat antioksidantima koji se naziva anticijan - 200 grama sadrži 1500 miligrama, što je prilično visoka koncentracija. Pripremajte ga zajedno sa korom jer se u njoj krije najviše hranljivih materija. Na roštilju zajedno sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem. Rezultat je idealna hrana za vaš mozak.

    Borovnice

    Odrasli sa blagim kognitivnim oštećenjima koji su konzumirali sok od borovnice za 12 nedelja bili su u stanju da bolje obavljaju pojedine testove prema maloj studiji iz 2010. godine. Bogate se polifenolima zbog čega i imaju jarku boju, ali i uticaj na sposobnost pamćenja.

    Orasi

    Bogati vitaminom E, folnom kiselinom, omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima... Redovnim konzumiranjem poboljšaćete svoje pamćenje za do 11 odsto prema studiji britanskog magazina iz 2011. godine. Preporučuje se gram i po oraha dnevno.

    Zeleni čaj

    Konzumacija podrazumeva odsustvo šećera ili bilo kakvih zaslađivača. Zeleni čaj na mozak deluje kao napitak koji mu povećava funkciju, a sadrži i antioksidanse koji sprečavaju kognitivna oštećenja. Teanin u zelenom čaju smanjuje napetost i podstiče "opuštenu" budnost.

    Mahunarke

    Grašak, sočivo, pasulj i boranija su bogati vlaknima, proteinima i antioksidansima. Pomažu da budete duže koncentrisani. Ponekad zamenite meso ili testo u obrocima mahunastim povrćem, dobićete obrok bez zasućenih masti i holesterola.

     1528
Pohovane rolnice od tikvica, piletine i slanine - može biti i predjelo ali i glavno jelo.
Brzo, jednostavno, sočno, ukusno.
Neobična obrok salata, odlično posno jelo. 
Jako ukusna kremasta torta koja se stvarno ekspresno sprema, ali caka je u korišćenju gotove smeše za fil za torte. 
Vrlo jednostavno jelo od par namirnica, slično prebrancu ali sa dodatkom sira.
Mekani rolat sa žele bombonama u kori filovan pudingom i šlag kremom od čokolade.
Strana 7 od 1738