• Kako sniziti nivo šećera u krvi?

    Kako sniziti nivo šećera u krvi?

    Nivo šećera u krvi se povećava onda kada vaše telo ne može proizvesti dovoljno insulina ili ga ne može efikasno obraditi. Kao rezultat toga, može osetiti vrtoglavicu i umor, a u ekstremnim slučajevima može doći do dijabetesa. Brojni su faktori koji utiču na visok nivo šećera u krvi, pri čemu je princip loše ishrane s prekomernim unosom šećera i ugljenih hidrata jedan od njih. Ipak, može se javiti i kao rezultat stresa, nedostatka fizičke aktivnosti, genetike... Određene namirnice mogu vam pomoći da snizite nivo šećera u krvi.

    Cimet – Prema nutricionisti Ričardu Andersonu, samo jedna kašičica cimeta dnevno može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

    Riba – Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama.

    Vlakna – Između 25 do 50 grama vlakana dnevno može značajno poboljšati nivo šećera u krvi.

    Beli luk - Sadrži jedinjenja koja imaju efekte slične insulinu.

    Višnje – Utiču na otpornost na insulin i smanjuju nivo šećera u krvi.

    Crveno vino – Sprečava apsorpciju glukoze u crevima.

     1194
  • Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Inflamacija je prirodni telesni proces izazvan imunim sistemom koji je u sukobu sa toksinom i patogenima koji izazivaju bolesti. Jedan je od faktora koji su povezani sa bolovima i umorom. Često se odnosi na bol u zglobovima, želucu, a javlja se i otežano disanje. Ipak, neki od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na ove simptome pri čemu nekim namirnicama mogu pogoršati situaciju.

    Obrađeno meso – sadrži visok nivo natrijuma, nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje izazivaju upale.

    Rafinisana biljna ulja – sadrže dodatne štetne masti.

    Mlečni proizvodi – utiču na pojavu brojnih alergija, otežano disanje, dijareju, bolove u zglobovima...

    Pržena hrana – bogata je trans mastima.

    Margarin – može uzrokovati metabolički disbalans zbog velikog broja trans masti i hidrogenizovanih ulja.

     1076
  • Pravilno pranje zelenog lisnatog povrća

    Pravilno pranje zelenog lisnatog povrća

    Prva i osnovna stvar – uverite se da je sudopera u potpunosti čista. Napunite je hladnom vodom. Potopite povrće u vodu i blago trljajte prstima preko listova. Ukoliko je voda tokom pranja postala isuviše prljava, postupak ponovite bar dva puta. Nakon toga, povrće položite na čistu krpu kako bi se što pre osušilo. Na ovaj način ćete ukloniti svu nagomilanu prljavštinu brzo i lako.

     1215
  • 10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

    Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

    Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

    Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

    Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

    Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

    Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

    Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

    Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

    Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

    Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

     1166
  • Sočna priča o sokovima

    Sočna priča o sokovima

    Mnogi ljudi investiraju u sokovnike, jer postoje tvrdnje da su voćni sokovi neverovatno zdravi. Dok se ne može osporiti da jesu zdravi, neke od stvari koje se pričaju o prirodnim sokovima su previše dobre da bi bile istinite.

    Par dana života na sokovima, bez hrane čisti organizam - ne postoji dovoljno dokaza da je ova tvrdnja utemeljena na istini. Zdrava jetra i bubrezi će raditi svoj posao šta god vi odlučili da uradite sa svojim režimom ishrane.

    Sokovi vode gubitku kilograma - pošto kilogrami i njihovo gubljenje zavise od broja kalorija koje unesete, a ne da li su one u čvrstoj ili tečnoj formi (zapravo, veća je verovatnoća da ćete slučajno uneti više nego što treba, jer ne obraćate pažnju na tečne kalorije).

    Vitamini i minerali se lakše apsorbuju iz sveže ceđenog soka nego iz čvrste hrane - ne postoje studije koje to potvrđuju.

    Sveže ceđeni sokovi su dobar način da unesete dodatno voće i povrće u svoju ishranu, ali pazite da ne preterate sa količinom, zbog fruktoze koja se može negativno odraziti na kilažu.

     1659
Ukoliko volite slađe, kada se prohladi dodatno pospite šećerom u prahu, kristal šećerom ili vanilin šećerom.
Ukusniji od kupovnog.
Moj predlog kako da utrošite pire krompir koji Vam preostane od jučerašnjeg ručka.
Pre stavljanja slatke pavlake sačekajte jedan minut da odstoji topla čokolada u šoljama kako slatka pavlaka ne bi potonula.Ukoloko nemate čokoladu u prahu zamenite je čokoladom za kuvanje. U tom…
Strana 7 od 1718