Uzgoj radiča počeo je oko 15. veka u Italiji. Različite sorte ove biljke nazvane su po različitim regionima Italije. Izuzetno je koristan za probavni sistem jer sadrži jedinjenja koja stimulišu apetit. Oko 100 grama radiča sadrži 302mg kalijuma, 4,5 g ugljenih hidrata, 0,9 g dijetalnih vlakana, 22mg natrijuma i 1,4 g proteina. Svojstva radiča koja štite jetru mogu se pripisati visokim količinama antioksidanata koji su prisutni u povrću. Sadrži i velike količine luteina važnog za zdravlje očiju. Upotreba radiča za lečenje nesanice je u praksi još od davnina. Njegova sedativna svojstva čine ga najboljim tretmanom za lečenje hipertenzije i anksioznosti. Koristan je za varenje jer utiče na proizvodnju žuči i pomaže telu da razgradi molekule hrane. Dijetalna vlakna prisutna u radiču pomažu u regulaciji rada creva i čiste želudac. Oko 100g radiča obezbeđuje do 0,6mg gvožđa. Osobe koje pate od anemije mogu koristiti radič kao dodatak ishrani kako bi uticali na regulisanje nivoa crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.
Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.
Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.
Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.
Bogat antioksidantima koji se naziva anticijan - 200 grama sadrži 1500 miligrama, što je prilično visoka koncentracija. Pripremajte ga zajedno sa korom jer se u njoj krije najviše hranljivih materija. Na roštilju zajedno sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem. Rezultat je idealna hrana za vaš mozak.
Borovnice
Odrasli sa blagim kognitivnim oštećenjima koji su konzumirali sok od borovnice za 12 nedelja bili su u stanju da bolje obavljaju pojedine testove prema maloj studiji iz 2010. godine. Bogate se polifenolima zbog čega i imaju jarku boju, ali i uticaj na sposobnost pamćenja.
Orasi
Bogati vitaminom E, folnom kiselinom, omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima... Redovnim konzumiranjem poboljšaćete svoje pamćenje za do 11 odsto prema studiji britanskog magazina iz 2011. godine. Preporučuje se gram i po oraha dnevno.
Zeleni čaj
Konzumacija podrazumeva odsustvo šećera ili bilo kakvih zaslađivača. Zeleni čaj na mozak deluje kao napitak koji mu povećava funkciju, a sadrži i antioksidanse koji sprečavaju kognitivna oštećenja. Teanin u zelenom čaju smanjuje napetost i podstiče "opuštenu" budnost.
Mahunarke
Grašak, sočivo, pasulj i boranija su bogati vlaknima, proteinima i antioksidansima. Pomažu da budete duže koncentrisani. Ponekad zamenite meso ili testo u obrocima mahunastim povrćem, dobićete obrok bez zasućenih masti i holesterola.