Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom. Umočite vatu u dobijeni rastvor i nanesite je na zahvaćeno područje. Ostavite sve dok se potpuno ne osuši. To možete ponoviti i 2 do 3 puta dnevno. Natrijum bikarbonat ublažiće ujed, a alkalna priroda sode bikarbone smanjiće svrab i upalu.
Rudolf Van Vin nam je svima poznat sa TV kanala 24 Kitchen koji se od skoro emituje i kod nas. Rudolf je rođen 1967 god. i još od malih nogu je znao da će postati kuvar. 1985 je diplomirao kao najbolji student na Coolinary School of Breda, a ubrzo je dobio i zvanje Master Chef-a. Rudolf je više puta dobijao prestižne nagrade za svoj rad kako u Holandiji tako i u svetu. Poznat je i po tome što zajedno sa svojim timom promoviše peciva i ujedno organizuje godišnje takmičenje za mlade talente - Dutch Pastry Award. Takođe je i žiri na U.S. Pastry Championships. Od 2000 godine radi na programu Life&Cooking. Na kanalu 24Kitchen je poznat po više emisija kao što su na primer: Easy Cooking i Rudolph's Bakery. U svojim emisijama se trudi da što više pojednostavi kuvanje i da podeli svoja iskustva i znanje sa gledaocima na veoma šarmantan način.
Više o Rudolfu možete pročitati na zvaničnom sajtu 24Kitchen kanala.
Lubenica - sočna i osvežavajuća, neće smao ugasiti žeđ, već će dostaviti vašem organizmu određenu dozu vitamina A, C, kalcijuma i antioksidansa likopena.
Krompir - posebno pečen, izuzetno je hranljiv. Jedan je od najboljih izvora kalijuma i vlakana.
Celer - bogat hranljivim materijama, uključujući i antiinflamatirna jedinjenja koja umiruju digestivni trakt. Izuzetan je izvor folne kiseline, vitamina K i C.
Orasi - Najzdravija vrsta užine jednako koliko i semenke suncokreta. Vitamin E, magnezijum i tiamin nalaze se u ogromnim količinama u ovim ukusnim grickalicama.
Šampinjoni - bogate vitaminom D, kao i brojnim jedinjenjima koja pokazuju potencijal za jačanje imuniteta.
Lišće maslina korišćeno je u lekovite svrhe od davnina. Sadrži prirodna jedinjenja koja igraju važnu ulogu u blokiranju tumora. Lišće je bogato antioksidansima koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti. Čaj od listova maslina je bogat hranljivim sastojcima. Listove sušite na suncu sve dok ne postanu krti. Dve kašike su dovoljne za jednu šolju čaja. Čaj od listova maslina pomoći će vam u uništavanju štetnih bakterija i gljivica. Snižava nivo holesterola i uništava crevne parazite. Lišće maslina možete koristiti i kao dodatak čorbama i supama.
Peršun (lat. Petroselinum crispum) je dvogodišnja začinska biljka koja se naširoko koristi u mnogim supama, čorbama, varivima, salatama, ali i uz pirinač, testeninu, pa čak i morske polodove (pogotovo sa belim lukom i maslinovim uljem), ribu i meso. Iako ga mnogi koriste u sušenom obliku ili smrnutog, peršun je najbolje koristiti dok je svež, i dodati pred sam kraj kuvanja kako bi sačuvao sve vitamine i lekovita svojstva. A tih svojstava ima mnogo; mnogi ni ne znaju da peršun na listi sedam najzdravijih začinskih biljaka - sadrži velike količine vitamina A, C, K, te jako redak vitamin B12, pa je dobar za krvne sudove, protiv anemije, a posebno je dobar diuretik, smatra se da čaj od peršuna može itekako pomoći u izbacivanju kamena iz bubrega i sprečavanju urinarne infekcije. Takođe, smatra se da je odličan osveživač daha, pogotovo kod pušača.