• Piskavica: nutritivne vrednosti

  Piskavica: nutritivne vrednosti

  Jedna kašika semena piskavice sadrži:

  36 kalorija

  6,4 grama ugljenih hidrata

  2,5 grama proteina

  0,7 grama masti

  2,7 grama vlakana

  3,7 mg gvožđa

  0,1 mg mangana

  0,1 mg bakra

  21 mg magnezijuma

  33 mg fosfora

  0,1 mg vitamina B6

   70
 • Vlašac

  Vlašac

  Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin u salatama i umacima. Sadrži vitamine A i C.

   10685
 • Kofein i psorijaza

  Kofein i psorijaza

  Psorijaza je hronično stanje kože usled koga se javljaju crvenkasto-roza izbočine na prevojima kože zbog nagomilavanja grubih, suvih ćelija. Lekari nisu sigurni šta izaziva psorijazu, ali veruju da je jedan od uzročnika - stres. Promene u ishrani, pored brojnih krema, mogu pomoći u suzbijanju psorijaze.

  Nakon jednog američkog istraživanja tokom koga je grupa pacijenata tretirana kremom na bazi kofeina tri puta dnevno, nakon osam nedelja, istraživači su utvrdili efikasnost lečenja. Nije poznato kolika je uloga kofeina na imuni sistem, a nije jasno ni da li kofein ima anti-inflanatorna dejstva. Jedno je sigurno, kofein povećava koncentraciju kortizola koji je zadužen za širok spektar procesa u telu, koji uključuju imuni sistem i metabolizam.

   547
 • Hrana za bolje pamćenje

  Hrana za bolje pamćenje

  Patlidžan

  Bogat antioksidantima koji se naziva anticijan - 200 grama sadrži 1500 miligrama, što je prilično visoka koncentracija. Pripremajte ga zajedno sa korom jer se u njoj krije najviše hranljivih materija. Na roštilju zajedno sa belim lukom, ruzmarinom i maslinovim uljem. Rezultat je idealna hrana za vaš mozak.

  Borovnice

  Odrasli sa blagim kognitivnim oštećenjima koji su konzumirali sok od borovnice za 12 nedelja bili su u stanju da bolje obavljaju pojedine testove prema maloj studiji iz 2010. godine. Bogate se polifenolima zbog čega i imaju jarku boju, ali i uticaj na sposobnost pamćenja.

  Orasi

  Bogati vitaminom E, folnom kiselinom, omega 3 masnim kiselinama, antioksidansima... Redovnim konzumiranjem poboljšaćete svoje pamćenje za do 11 odsto prema studiji britanskog magazina iz 2011. godine. Preporučuje se gram i po oraha dnevno.

  Zeleni čaj

  Konzumacija podrazumeva odsustvo šećera ili bilo kakvih zaslađivača. Zeleni čaj na mozak deluje kao napitak koji mu povećava funkciju, a sadrži i antioksidanse koji sprečavaju kognitivna oštećenja. Teanin u zelenom čaju smanjuje napetost i podstiče "opuštenu" budnost.

  Mahunarke

  Grašak, sočivo, pasulj i boranija su bogati vlaknima, proteinima i antioksidansima. Pomažu da budete duže koncentrisani. Ponekad zamenite meso ili testo u obrocima mahunastim povrćem, dobićete obrok bez zasućenih masti i holesterola.

   737
 • Najskuplje pečurke na svetu

  Najskuplje pečurke na svetu

  Macutake ili matake pečurke prepoznatljive po svom oporom mirisu u prevodu nose značenje „gljiva koja pleše". Ova vrlo cenjena mikrozna gljiva može se naći u Aziji, Severnoj Americi i Evropi, posebno u Japanu, Kini, Koreji, SAD, Kanadi, Finskoj i Švedskoj. Obično se krije ispod opalog lišća i veoma ih je teško pronaći. Godišnja berba u Japanu iznosi manje od 1000 tona. U prošlosti, težina gljive macutake merena je u zlatu. Najviše je korišćena za jačanje imunog sistema i u borbi protiv neželjenih efekata nakon hemioterapija, kao i za ublažavanju visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

   1852
Obavezno koristite mrzle višnje, ne odmrzavajte ih. Probajte, predivna pita. Prijatno!
Služiti uz pire krompir (ili prilog po želji). Šnicle ne treba tući kuhinjskim čekićem pre nego ih usolite.
Možete koristiti domaću ili gril kobasicu - po sopstvenom izboru.
Služiti uz jogurt. Sir nisam solila jer je bio dovoljno slan. Ukoliko je potrebno vi dodajte so. Prijatno.
Služiti uz pire krompir (ili prilog po želji).
Strana 1 od 1256