• Zbog čega ste učestalo umorni?

  Zbog čega ste učestalo umorni?

  1.Alkoholna ili pića na bazi kofeina mogu uticati na kvalitet sna.

  2. Alergije na pojedine namirnice mogu izazvati različite simptome od kojih su među zastupljenijima umor i vrtoglavica.

  3. Neuravnoteženost bakterija u crevima takođe izaziva zamor.

  4. Suva koža, izraženi podočnjaci ukazuje na preteran unos prerađene hrane, mleka, šećera...

  5. Osetljivost na mleko i mlečne proizvode može izazvati bolove u stomaku, zglobovima ali i probleme sa sinusima.

  6. Učestale prehlade su rezultat oslabljenog imunog sistema ili manjka energije usled neadekvatne ili neredovne ishrane.

   483
 • Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

  Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hiperaktivnu bešiku?

  Kofein – je diuretik i podstiče izbacivanje vode kroz urin. Ograničite unos kofeinskih pića.

  Alkohol – deluje kao diuretik i povećava proizvodnju urina.

  Začinjena hrana – može stvoriti brojne iritacije.

  Agrumi – nadražuju bešiku i mogu izazvati bolno uriniranje.

   395
 • Znate li kada je počeo da se lomi jadac?

  Znate li kada je počeo da se lomi jadac?

  Kako je ova kost neobičnog oblika koja se nalazi tačno između vrata i grudi ptice postala deo tradicije? Odgovor je sličan kao i u drugim istorijskih pitanjima - stari Rim.

  U starom Rimu jadac je smatran simbolom sreće, a kako su Rimljani širili svoj uticaj širom Evrope, tako se širio i ovaj običaj. Smatrano je da kada u lomljenju ove kosti izvučete duži deo, sreća vam je naklonjena i želje će vam se obistiniti.

  Ova tradicija je stigla i do Engleske, a rani američki imigranti odneli su je na novi kontinent. Svoje ime "wishbone" jadac je dobio sredinom XIX veka, u Americi.

  Da bi kost pukla kako treba, treba da se osuši, a da bi se osušila treba joj nekoliko dana. Tako da morate imati na umu, ako biste da igrate igru sa jadcem, morate razmišljati unapred. Taman da smislite koju biste želju poželeli.

   1408
 • Osnovne karakteristike tradicionalne kenijske kuhinje

  Osnovne karakteristike tradicionalne kenijske kuhinje

  Tradicionalna kenijska kuhinja odražava različite načine života najrazličitijih grupa ove zemlje. Osnova hrana temelji se na kukuruzu, krompiru i pasulju. Meso se obično jede u unutrašnjosti, dok na obali ishrana varira. Stočari koji žive u Keniji i Tanzaniji jedu jednostavnu hranu, oslanjajući se na kozje i kravlje proizvode. Kukuruz, pasulj, krompir i salata su osnovni sastojci glavnog nacionalnog jela. U zapadnoj Keniji uglavnom se pripremaju riblje čorbe, povrće i pirinač. Voće se obično jede za dezert umesto slatkiša. Desna ruka služi za dodavanje jela, dok je korišćenje leve ruke u njihovoj kulturi neprikladno. Ratnici izbegavaju da jedu pred ženama, a deca ponekad jedu odvojeno od odraslih.

   752
 • Iskoristite jabukovo sirće na više načina

  Iskoristite jabukovo sirće na više načina

  Jabukovo sirće se odavnina koristi i kao hrana i kao lek, nijedna salata ne može da prođe bez njega, a poznato je i to da je dobar za vitku liniju i lečenje mnogih bolesti. Ovi su neki od poznatih i manje poznatih načina na koje možete iskoristiti njegov pun potencijal.

  Pre svega, jabukovo sirće je dobro za varenje, pa tako pre svakog obroka popijte kašičicu jabukovog sirćeta pomešanu sa vodom, i gorak ukus ovog napitka će pokrenuti pljuvačku u ustima, pomoću koje će se hrana mnogo brže svariti. Takođe, redovna konzumacija ovog sirćeta pokreće metabolizam, pa ako želite da smršate, umesto jedne kašičice, popijte dve-tri kašičice ovog sirćeta pomešanog sa vodom, rezultate ćete ubrzo videti.

  Jabukovo sirće je i odlično sredstvo za čišćenje doma jer sadrži sirćetnu kiselinu koja odlično čisti manje naslage masti i drugih mrlja. Ovo sirće je dobro i za dijabetičare. Po nekim studijama, ispitanici koji su pre spavanja popili kašiku jabukovog sirćeta, ujutro su imali znatno niži nivo šećera u krvi. Ono takođe pomaže kod bolnog grla, gorušice, štiti srce, i upravo zbog sirćetne kiselina štiti od karijesa i održava zube biserno belim.

  Ako imate problema sa gljivicama na stopalu, i tu vam jabukovo sirće može pomoći. Napravite kupku za noge koja će uništiti gljivice tako što ćete u lavor vruće vode sipati šolju jabukovog sirćeta umočiti noge na 10-15 minuta. Mnogi ne znaju da su hemikalije u dezodoransu itekako toksične, pa ispod pazuha naprskajte par kapi ovog sirćeta i imate ekološki zdraviju alternativu za dezondorans.

  Ako redovno čistite svoje lice a želite da izbegnete skupe losione i gelove, jabukovo sirće je prirodno sredstvo sa kojim možete odstraniti prljavštinu sa lica. Samo izmešajte malo ovog sirćeta sa mlakom vodom i sa time se umivajte svako jutro. Što se tiče lepote, jabukovim sirćem možete i ukrotiti neposlušne kovrdže, samo naprskajte malo na kosu nakon šamponiranja i prirodno je osušite. Za kraj, jabukovo sirće nije dolično samo za vašu kosu, već i za dlaku vašeg kućnog ljubimca, pa slobodno možete i njemu napraviti malu kupku od jabukovog sirća i vode - vaš ljubimac će vam sigurno biti zahvalan zbog čiste i sjajne dlake.

   794
Fantastična kombinacija ajvara i sira.
Najukusnije punjene tikvice ikada.
Podloga za pizzu ne mora uvek biti klasična.
Malo neobičan, ali ukusan namaz.
Hranljivo, zdravo i ukusno.
Ukus kojem ćete se stalno vraćati.
Strana 1 od 1261