• Kivano - ukusna i zdrava poslastica

  Kivano - ukusna i zdrava poslastica

  Kivano , odnosno afrička rogata dinja ili ukrasni krastavac pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je dinjama, krastavcima, lubenicama i tikvicama.

  Poreklom je iz semi aridnih predela Afrike ali se uspešno gaji na Novom Zelandu i u Americi. Na svetskim tržištima kivano je dostupan tokom cele godine upravo zahvaljujući velikoj proizvodnji u ove dve zemlje.

  Ukoliko ga jedete svežeg, najbolje je da rasečete plodove po dužini i koristite kašičicu. Inače, u svetu se plodovi kivana koriste kao dodaci raznim salatama, prelivima ali i kao dekoracija.

  Doprinosi zdravlju nerava i krvnih sudova, neutrališe slobodne radikale, a nivo vitamina A deluje kao antioksidans pored toga što utiče na bolji vid, odnosno usporava ili sprečava razvoj katarakte.

  Cink, kao mineral koji je neophodan organizmu i ima različite uloge, u kivanu doprinosi zarastanju rana i boljem funkcionisanju određenih organa, tkiva, krvnih sudova i ćelija.

  Štiti kožu, smanjuje mogućnost pojave bora i uklanja fleke na licu.

  Organska jedinjenja u kivanu regulišu hormone, naročito adrenalin i hormon stresa.

  Idealan je ukoliko imate problema sa grčevima, nadimanjem, zatvorom. Reguliše nivo holesterola u organizmu, a visok nivo minerala jača kosti.

   1284
 • Kako odabrati čaše za vino?

  Kako odabrati čaše za vino?

  Izaberite najmanje dva različita tipa ili veličine vinske čaše. Manje, uže čaše koristite se za belo, a veće za crno vino. Belo vino se pije iz manjih čaša kako se ne bi previše zagrevalo pre konzumiranja. Zagrevanje zavisi i od visine nožice koje takođe sprečavaju ostavljanje mrlja i otisaka prstiju. Tanje staklo namenjeno je belim vinima, a punije crvenim. Suženje pri vrhu utiče na koncentrisanje mirisa, sprečavajući oksidaciju. Belo vino uvek dopunite do 60 odsto zapremine, a crveno do 40 odsto. U bilo kom slučaju, čaše bi trebalo da budu bezbojne, bez ikakvih natpisa. Čaše za penušava vina imaju duže nožice i visoke "balone" koji se sužavaju pri vrhu kako bi se održao poseban nivo ugljen dioksida u piću.

   940
 • Hrana i sujeverje

  Hrana i sujeverje

  Nije nepoznato da su se u starim vremenima, raznim pojavama i predmetima pripisivale razne magijske moći, pa su se tako razvila i razna sujeverja vezana za određene namirnice. Ovo su samo neka od najznamiljivijih verovanja, za neka ste sigurno čuli, a možda čak i isprobali. U svakom slučaju, nije za odmet znati:


  Stari Egipćani su verovali da luk tera zle duhove. Svaki put kada bi dali neku zakletvu, stavili bi jednu ruku na glavicu luka. U modernijim vremenima se veruje i da pirinač (simbol bogatstva i prosperiteta) takođe tera zle duhove, pa u nekim istočnjačkim narodima postoji tradicija da se na svadbi baca pirinač kako bi oterao zlo od mladog venčanog para.


  U Mađarskoj se na prag nove kuće stavljala so kako bi sačuvala nove stanare od zlih duša, a Evropljani (koji su verovali u vampire) bi na krov kuće prskali neku vrstu senfa da se vampiri ne bi približavali njihovom domu. Japanci, na primer, tokom njihovog festivala setsuben stavljaju zrnevlja pasulja u mračne uglove kuće kako bi sprečili uticaj zle magije.


  Verovatno najpoznatiji ritual je onaj koji je vezan za beli luk. Naime, u Evropi se vekovima verovalo da je upravo on najbolji zaštitnik i od vampira, i od zlih duša, crne magije...pa su ljudi imali naviku da stavljaju "ogrlice" od belog luka oko vrata.
  No, nisu sva sujeverja vezana za teranje zlih sila. Jaja odavnina predstavljaju simbol plodnosti, pa bi farmeri širom sveta stavljali slomljena jaja na obradivu zemlju sa nadom da će dobro roditi. U Kini, dugačke nudle označavaju dugačak život, tako da se po pravilu nudle ikada ne seku, nego tako dugačke konzumiraju. Što se tiče čaja, ne sme se nikada stavljati mleko pre šećera u njega, inače se osoba koja je to uradila nikada neće venčati, a ako se na kraju ispijanja čaja nađe nerastopljen šećer na dnu šolje, neko će se zaljubiti u vas.


  Zanimljiva sujeverja vezuju se i za razno voće, na primer za banane, grožđe i narandže. Smatra se da moreplovci i ribari nikada ne treba da ponesu sa sobom bananu, jer će im doneti oluju i loš ulov. U Južnoj Americi postoji tradicija da se početkom godine pojede 12 zrna grožđa i pri tom svako označava mesec u godini. Ako je zrno slatko, taj mesec će biti uspešan, a ako je gorko, biće neuspešan. Možda najednostavnije i najsmešnije sujeverje vezuje se za narandže - ako nekome poklonite narandžu, ta osoba će se zaljubiti u vas. Isprobajte, možda stvarno upali!

   1904
 • Anatomija jednog milkšejka

  Anatomija jednog milkšejka

  Jedan od najboljih delova leta je ledeni milkšejk. Naravno, to podrazumeva milkšejk koji sami napravite, jer su oni u restoranima brze hrane toliko nezdravi da teško da ćete poželeti time da počastite svoje telo, ma koliko ukusni bili.

  Čovek bi pomislio da je milkšejk poprilično jednostavna stvar - mleko i sladoled. Sladoled, sa druge strane, u sebi sadrži mleko, šećer, jaja, slatku pavlaku i vanilu. Dakle, prostom računicom dolazimo do zaključka da milkšejk treba da ima 6 sastojaka. I mada je milkšejk veoma kaloričan i sadrži visok postotak masti i šećera, sve to dolazi od prave hrane, a ne od aditiva.

  Međutim, kako to da šejkovi u restoranima brze hrane imaju više od 20 sastojaka?

  Jedan veliki milkšejk sadrži 252 grama šećera (isto kao 6 konzervi koka kole), 278 grama ugljenih hidrata, 1200 miligrama soli i 1720 kalorija (gotovo čitav dnevni preporučeni unos). Još gore, obično se ne koristi mleko, već mleko u prahu, mlečna mast i sl. Osim toga, koriste se 4 različita aditiva čiji je zadatak da zgusnu tu smesu, i veštačke boje i arome, kako bismo se efikasnije "navukli" na taj ukus.

  Da li je to nešto što biste voleli da svarite?

   1629
 • Bife "Šampion"

  Bife "Šampion"

  Ukoliko Vas put vodi kroz Strugu (R. Makedonija), mali gradić na obali Ohridskog jezera sa jedne strane i Crnoga Drima sa druge, obavezno svratite u "Bife Šampion" ukoliko želite da probate pravu, autentičnu, bozu koja se pravi kako od kukuruznog tako i od pšeničnog brašna. Pored boze moći ćete da se osvežite i pravom limunadom sa ukusom, naravno limuna, ali i borovnice.

  "Bife Šampion" već 8 godina uspešno radi od 8 do 20 časova svakoga dana osim nedelje. Osoblje je veoma prijatno i srdačno te će Vas uslužiti kaficom i gore pomenutim pićima kako biste se okrepili i osvežili.

   5155
Osvežite se ovim ukusnim napitkom u vrelim, letnjim danima!
Fantastičnog je ukusa. Probajte. Prijatno!
Veoma ukusan napitak!
Uz dodatak domaćeg sira dobićete veoma ukusan doručak. Pečem ih, jer su manje masne u odnosu na pržene. Prijatno!
Služiti uz prženo ili pohovano meso i sezonsku salatu ili pak uz nešto suhomesnato. Prijatno!
Strana 1 od 1394