• Ljubomir Stanišić

    Ljubomir Stanišić

    Ljubomir Stanišić, rođen u Sarajevu 1978 svoje početke u svetu kulinarstva započeo je u Beogradu 1995 godine.

    Završio je Hemijsko-prehrambeno tehnološku školu gde je završio kurs za pekara i internacionalnu kuhinju. Nakon toga seli se za Portugal gde je otvorio svoj prvi restoran "100 Maneiras" što znači "na sto načina" otvorio je 2004 godine u Kaškaišu. Nakon pet godina restoran je preselio u Lisabon gde trenutno ima tri restorana. Dobio je prestižne nagrade "Gourmand World Cookbook Awards" i "Academia Internacional De Gastronomia 2011". Bio je deo žirija portugalskog Masterchef-a. Prema svojoj drugoj knjizi "Pap Quilinteros" snimio je i kulinarsku emisiju koju možemo da pogledamo 24 Kitchen kanalu.

    Malo više o Ljubomirovim puteštestivijama po Evropi možete pročitati na njegovom blogu http://papakms.com

    A o restoranima ovde: 100Maneiras

     18468
  • Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Trendovi, bilo kada se radi o hrani ili o modi, obično imaju kratak životni vek. Međutim, postoji jedan koji već decenijama ne prolazi. Jabukovo sirće kao sredstvo za mršavljenje.

    Tajna dugovečnosti ove priče je nauka - postoje studije koje su potvrdile da jabukovo sirće utiče na apetit. Švedska studija od pre desetak godina pokazala je kako se ljudi osećaju sitim i po nekoliko sati nakon što pojedu hleb uz dodatak 2 kašike jabukovog sirćeta, dok to nije slučaj sa običnim hlebom. Studija je, međutim, bila sprovedena na svega 12 ljudi, pa nije u potpunosti pouzdana.

    Druga studija, objavljena 2010, bavila se dvema grupama, jedna je dobijala piće sa sirćetom, druga bez njega (ni jedni ni drugi nisu znali šta piju). Grupa koja je pila piće sa sirćetom imala je do 20% manji nivo šećera u krvi u poređenju sa drugom grupom.

    Spekulisano je da sirće nekako usporava pražnjenje stomaka nakon obroka, ili da reaguje sa enzimima u stomaku.
    Imajte na umu, međutim, da u mršavljenju učestvuje mnogo faktora i da čak i ako vas jabukovo sirće duže drži sitim, nije ni izbliza toliko hranljivo koliko su to salate i povrće sa kojima se to sirće jede.

     1745
  • Neiman Marcus Chocolate Chips Cookies

    Neiman Marcus Chocolate Chips Cookies

    Priča o Neiman Marcus keksićima sa čokoladnim čipsom je urbana legenda. Da li je istinita niko ne zna, ali ono što se zna da su kolačići zaista odlični. U nastavku možete pročitati legendu, a tu je i recept ako odlučite da ih isprobate.

    Žena i njena ćerka su ručale u Neiman-Marcus Cafe-u u Dalasu kada su odlučile da uzmu desert. Obzirom da su obe jako volele keksiće odluka je pala na specijalitet kuće - "Neiman Marcus Cookie" Keksići su bili tako dobri da je žena pitala da li mogu da podele sa njom recept na šta joj je konobarica rekla "Žao mi je ali ne". Onda je žena pitala da li može da kupi recept na šta je konobarica odgovorila "da" i koštaće vas "dva, pedeset" Žena je zamolila da joj dodaju na račun.
    Nakon 30 dana dobila je izveštaj banke gde stoji iznos od "285" dolara. Znala je da je salate platila 9,95$ a maramu 20$. Kada je bolje pogledala spazila je na dnu računa stavku: "recept za čokoladni keks" 250$.
    Bila je veoma uznemirena i zvala je njihovo računovodstvo uz komentar da je konobarica rekla jasno " dva, pedeset" a ne "dvesta i pedeset". Zamolila ih je da im vrati recept a da joj oni vrate novac, što nažalost nisu prihvatili. Objasnili su joj da žele da recept bude nešto specijalno što ne može svako da priušti.
    Nakon toga žena je odlučila da sa svima koje poznaje podeli recept kako oni ne bi morali da plate 250 $.

    Recept

     2726
  • Da li masna hrana izaziva nadimanje?

    Da li masna hrana izaziva nadimanje?

    Hrana sa visokim sadržajem masti usporava pražnjenje želuca i povećava osećaj sitosti. Ukoliko imate sindrom iritabilnog creva ili kolitis, masna hrana može izazvati grčeve, dijareju ili nadimanje. Hrana bogata natrijumom takođe može uzrokovati ili pogoršati nadimanje uz povećano zadržavanje vode u organizmu. Uzrok nadimanja može biti prejedanje ili stres i anksioznost. Jedite više ribe, voća, povrća, mahunarki... Isto tako, brzina kojom jedete može uticati na nadimanje zbog prekomerne količine unetog vazduha. Ukoliko su simptomi konstantni – potražite stručnu pomoć.

     261
  • Bundeva

    Bundeva

    Bundevu (lat. Cucurbita pepo) svi znamo kao tradicionalni simbol čuvene Noći veštica, a njene semenke su omiljena grickalica omladine širom sveta. No, narandžasti, mesnati deo ove biljke (koji je dobio boju zahvaljujući beta karotenu) nekako kao da je zapostavljen, a može se koristiti u ishrani na zaista mnoge načine, a ne samo kao dekoracija.

    Ovo jesenje povrće spominje se još u Starom zavetu, koristili su ga još i Stari Egipćani, a u Evropu je došlo kada su ga Španci preneli iz Meksika.

    Slatkasti, mesnati deo bundeve upravo zbog beta karotena pomaže u lečenju psorijaze, a ako imate kožu sklonu aknama možete ublažiti stanje tako što ćete plod bundeve iskoristiti za pravljenje jednostavne maske za lice. Ovo povrće je i odličan diuretik, smiruje nadražen želudac i creva, čuva bubrege i smanjuje upale žuči. Pored toga, bundeve sadrže i niz drugih korisnih vitamina kao što je vitamin C.

    Posebno su zdrave semenke bundeve, jer sadrže ogromnu hranljivu vrednost i oblijuju belančevinama i ugljenim hidratima, kao i gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

    Što se tiče recepata, od bundeve možete praviti ukusan pire, možete je pohovati, sitno iseckati i kuvati u čorbi, a bundevu možete i uzduž narezati, izbaciti deo sa semenkama i puniti sirom ili drugim povrćem i tako ispeći u rerni. Odlično se slaže sa začinima kao što su peršun, majčina dušica i lovorov list, a ako odlučite da napravite slatku pitu od bundeva, obavezno dodajte i malo cimeta, sigurno nećete pogrešiti.

     1043
Da li ste probali princez krofne sa čokoladnim kremom. Ako niste onda je ovo pravi recept za vas.
Još jedna poslastica u čaši od više vrsta voća. Ovaj put sam kombinovala jabuke, maline i crvene i crne ribizle sa šlagom. Osvežavajuće i ukusno i zato delim recept sa…
Za voćne poslastice u čaši nikada ideje ne presušuju. Ovaj desert je tako osvežavajući u kombinaciji sa grčkim jogurtom, nakiselim mangom i jagodama. Meni je lepši samo sa mangom ali…
Volim šareni pasuslj i kada dodju topli dani kuvam ga sa dosta povrća i začina uz dodatak malo suvog mesa i kulena. Uz dodatak salate je odličan letnji ručak.
Jednostavan kolač s kajsijama za koji vam ne treba puno materijala a ni vremena da ga napravite. Idealan za ove vrele dane. Možete da koristite i drugo sezonsko voće po…
Da li volite smuti? Ovaj od banane i ananasa obogaćen matičnjakom, koji mu daje osvežavajući ukus limuna, je jedan od onih koji se lako pravi, a hranljiv je i osvežava.
Strana 1 od 1274