• Ishrana u skladu sa godinama: šezdesete

  Ishrana u skladu sa godinama: šezdesete

  Nažalost, što ste stariji, veća je verovatnoća da ćete patiti od nekih hroničnih oboljenja. Kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes, artritis su uobičajena oboljenja u ovoj starosnoj grupi.

  Gubitak pamćenja i depresija postaje sve veći problem kako straimo, stoga bi trebalo unositi hranu bogatu omega 3 i 6 masnim kiselinama jer smanjuju rizik od brojnih oboljenja.

  Više nego ikad neophodno je zaštititi zdravlje creva uz pomoć biljnih vlakana.

  Povećan unos mlečnih proizvoda važan je za zdravlje kostiju.

  Idealna hrana za vas:

  Borovnice: Prepune su antioksidanata i zato odlične za cirkulaciju kao i funkciju mozga.

  Riba: Omega 3 masne kiseline doprinose smanjenju rizika od bolesti srca, kao i depresije.

  Spanać: Jedan od najvećih izvora luteina, antioksidansa koji sprečava oštećenje vida.

  Izbegavajte začinjenu hranu, previše soli može povećati krvni pritisak. Redovno unosite tečnost koja je važna za brojne funkcije vašeg organizma. Izbegavajte hranu bogatu zasićenim i trans mastima koje mogu loše uticati na cirkulaciju.

   1342
 • Kandida - izlečite je ishranom

  Kandida - izlečite je ishranom

  Gljivica kandida, koja se zbog nezdrave ishrane, prekomerne upotrebe alkoholnih pića i generalno stresnog načina života prekomerno razmnožava u organizmu i stvara razne neugodne tegobe, bolest je modernog doba koja zahvata sve veći broj ljudi.

  Otkrivena je 1983.godine i još uvek je nisu prihvatili svi lekari i ne postoje pouzdani testovi koji stoprocentno mogu potvrditi da je upravo ona uzročnih mnogih neprijatnih simptoma. Bitno je napomenuti da ona prirodno nastanjuje organizam, a tek je osamdesetih godina otkrivena i počela da okupira pažnju javnosti pre svega zato što se smatra da je hrana ranije bila čistija i zdravija, sa puno manje aditiva i belog šećera koji su glavni krivci za njego prekomerno razmnožavanje.

  Neki od simptoma su loša probava, nadimanje, bolovi u crevima i želudcu, upala grla i usne sluzokože, osip, crvenilo kože, suzne oči, glavobolja...a kad dodje u poodmaklu fazu, može prouzrokovati i niz drugih smetnji poput konstantnog umora, zadihanosti, razdražljivosti, pa čak i zaboravnosti i neobjašnjive depresije.

  Kako lečiti kandidu?

  Pre svega, ona se hrani šećerom i namirnicama koje povećavaju kiselost organizma. Dakle, najuspešnije se leči pravilnom ishranom koja dovodi organizam u bazno stanje. Treba iz ishrane izbaciti svaku vrstu šećera, ne samo belog.

  Zabranjene namirnice su: bilo koji šećer, belo brašno, peciva, kvasac, bilo koja fermentisana hrana, preslatko voće, pečurke, kikiriki, mlečni proizvodi, jaja i crveno meso jer dovode organizam u kiselo stanje. Takođe, strogo je zabranjen alkohol, kao i gazirani sokovi.

  Dozvoljene namirnice su: svo povrće a pogotovo zeljasto, mahunarke, krompir, integralni pirinač i druge integralne žitarice (ovas, proso, ječam), đumbir, beskvasni hleb od integralnog brašna, blago ispečeni orašasti plodovi, eventualno malo tofu sira..već je napomenuto da se meso ne preporučuje, no riba u malim količinama može biti blagotvorna. Preporučuje se i maslinovo ulje, ceđeni limun, čaj, ali i kefir, kao jedini dozvoljeni mlečni proizvod.

  Ekstra saveti: beli luk je jak prirodni fungicid i najbolji saveznik u borbi protiv kandide, tako da ga konzumirajte u što većim količinama. Lečenje ćete bitno ubrzati ako u ishranu uključite i alge, začin kurkumu i ulje od origana.

   1246
 • Kako čaj od rastavića utiče na zdravlje?

  Kako čaj od rastavića utiče na zdravlje?

  Čaj od rastavića bogat je gvožđem, magnezijumom, manganom, kalijumom, fosforom, selenom, natrijumom i cinkom. Vitaminima A, B2, B3, B5, C i E. Malo li je? Narodna medicina ga preporučuje za prevenciju bolesti bubrega. Ubrzava metabolizam, sagoreva kalorije ali i oslobađa telo od viška tečnosti. Vekovima je korišćen kao diuretik. Medicinski centar univerziteta u Merilendu dokazao je da silicijum dioksid u čaju od rastavića pomaže u borbi protiv osteoporoze. Takođe, ubrzava oporavak, vraća snagu i elastičnost oštećenim tkivima. Koristi se za ublažavanje bolova u grlu, kao i u lečenju anemije i anksioznosti. Idealan je za bolove u zglobovima.

   1535
 • Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

  Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

  Pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola čime štiti od bolesti srca. Hipolipidemska I hipoglikemična svojstva čaja od jasmina mogu biti korisna za one koji pate od poremećaja šećera u krvi.

  Antioksidativna svojstva čaja pomažu u lečenju oboljenja jetre. Neutrališe slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama tela.

  Bogat je vitaminom C koji je esencijalan jer podstiče aktivnost imunog sistema. Koristi se za tretiranje neugodnosti praćenih groznicom zbog efekta hlađenja.

  Poboljšava varenje I zbog svojih diuretičkih svojstava koristi se za lečenje konstipacije.

  Studija sprovedena na tajvanskom univerzitetu potvrđuje da jasmin usporava rast kancerogenih ćelija.

   957
 • Celer – sve što niste znali

  Celer – sve što niste znali

  Celer sadrži 95 odsto vode zbog čega je idealan za hidriranje tela. Jedna šolja celera ispunjava 6 odsto dnevnog unosa vlakana. Bogat je kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Od vitamina prisutni su: A, K, C, E, B i D vitamin. Celer sadrži i organska hemijska jedinjenja koja mogu smanjiti nivo hormona stresa, čime se smanjuje i krvni pritisak. Seme celera pomaže u regulisanju infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se svima onima koji boluju od artritisa jer smanjuje otoke i bolove u zglobovima.

   914
Brzo, lako i jednostavno.
Strana 1 od 1534