• Kako ispeći kestenje?

  Kako ispeći kestenje?

  Ide zima a sa njom i miris pečenog kestena. Nekada ga je bilo na svakom uglu a sada se i ne sreće toliko često. Da li je tome razlog zaborav ili relativno visoka cena kestena ne bismo znali ali evo kako da pitomi kesten lepo ispečete.

  Rernu podesite na 180-200 stepeni C. Dok se rerna zagreva kestenje možete oprati i na krpi fino prosušiti ali ako je kestenje čisto nema potrebe za ovim korakom. Mi smo ovo nabavili iz supermarketa i bilo je "prečisto"! :) Svaki kesten probušiti ili zaseći nožem. Ovaj korak je veoma važan jer će u suprotnom tokom pečenja nezasečeni ili neprobušeni kesten "ekslodirati" kao kokica :)

  Zasečeno ili probodeno kestenje ubacite u rernu i pecite oko 60 minuta. Mi smo ovo sa slike pekli oko 50 minuta i mislimo da je trebalo malkice duže pošto volimo da bude rešije. Imajte samo na umu da što duže pečete to će kesten biti tvrđi pa proveravajte sa vremena na vreme da utvrdite kako vama najviše odgovara.

  Njupko voli da preseče koru kestena jer smatra da se tako lakše čisti kada se kesten ohladi!

  Uživajte :)

   642
 • Popularnost ulja od bundevinog semena

  Popularnost ulja od bundevinog semena

  Ulje od bundevinog semena gradi svoju poziciju na tržištu već neko vreme i stiče dobru reputaciju.

  Hladno ceđeno ulje od bundevinog semena ima brojne pristalice među ljubiteljima zdrave hrane, koji ga koriste kao masku za kosu, kao ulje za negu kože ili u ishrani.

  Ovo ulje je bogato vitaminima A i E, cinkom, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i antioksidantima. Osim toga, ono poseduje koncentrovane doze minerala koje utiču na hormonsku ravnotežu i reproduktivno zdravlje.

   1824
 • Paradajz smanjuje rizik od opekotina izazvanim suncem?

  Paradajz smanjuje rizik od opekotina izazvanim suncem?

  Paradajz nije zamena za zaštitu od sunca, ali likopen u plodu može imati fitozaštitni efekat. Redovno konzumiranje paradajza može povećati zaštitu od UV zračenja. Studija iz 2006. godine potvrdila je da su ispitanici nakon redovnog konzumiranja namirnica bogatih likopenom smanjili osetljivost na UV zračenje. Nekoliko jedinjenja u paradajzu imaju protivupalni efekat, a to su: likopen, beta karoten, lutein, vitamin E i vitamin C. Ukoliko se nanesu na kožu, ova jedinjenja mogu olakšati bol povezan sa iritacijom kože ili opekotinama izazvanim suncem.

   549
 • Najskuplje pečurke na svetu

  Najskuplje pečurke na svetu

  Macutake ili matake pečurke prepoznatljive po svom oporom mirisu u prevodu nose značenje „gljiva koja pleše". Ova vrlo cenjena mikrozna gljiva može se naći u Aziji, Severnoj Americi i Evropi, posebno u Japanu, Kini, Koreji, SAD, Kanadi, Finskoj i Švedskoj. Obično se krije ispod opalog lišća i veoma ih je teško pronaći. Godišnja berba u Japanu iznosi manje od 1000 tona. U prošlosti, težina gljive macutake merena je u zlatu. Najviše je korišćena za jačanje imunog sistema i u borbi protiv neželjenih efekata nakon hemioterapija, kao i za ublažavanju visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

   3366
 • Kako čistiti ketlere?

  Kako čistiti ketlere?

  Ketleri postaju izvori brojnih bakterija ukoliko se ne čiste pravilno i redovno. Mogu sadržati više štetnih materija od umivaonika i klozetskih šolja, što ukazuje studija iz 2011. godine. Plesni i bakterije u određenom trenutku mogu dosegnuti nivo dovoljan da izazove i neke od opasnijih bolesti. Zvuči surovo, zar ne? Ručno pranje većine kuhinjskih aparata, pa i ketlera, ponekad nije dovoljno samo uz pomoć deterdženta i tople vode. Poklopac i filter bi trebalo čistiti svakodnevno nakon upotrebe i to jedino toplom vodom. Ketler koji se koristi svakodnevno, a posebno njegov filter trebalo bi čistiti minimum jednom mesečno. Sve što vam je potrebno je sirće! U aparat sipajte jednu čašu vode i jednu čašu sirćeta. Kada prokuva, ostavite da odstoji. Nakon toga isperite. Ni traga kamencu, kao ni bakterijama.

   1942
Osvežavajuće a ne goji ;-)
Salata koju volim <3
Ovo jelo možete poslužiti kao prilog ili večeru!
Strana 1 od 1466