• Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

  Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

  Metabolizam kućnih ljubimaca se dosta razlikuje od ljudskog, pa neke namirnice prosto ne treba davati našim kucama i macama. Porešna hrana im može prouzrokovati manje neprijatnosti poput gasova i mučnine, ali u nekim slučajevima može dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako niste sigurni šta to tačno ne prija vašem ljubimcu, pogledajte spisak namirnica kojima ih ne biste trebali hraniti.


  Alkohol - verovatno nije ni potrebno napominjati, ali hajde da skrenemo pažnju - pivo, vino, rakija, hrana koja sadrži alkohol...ništa od ovoga nikada ne treba davati ljubimcu. I najmanja količina alkohola može itekako oštetiti jetru vašeg ljubimca i izazvati dijareju, povraćanje, komu, pa čak i smrt.
  Avokado - iako je avokado izuzetno blagotvoran po zdravlje ljudi, ljubimcima ne prija jer sadrži supstancu persin. Ova supstanca u većim količinama može otrovati vašeg ljubimca, a ptice, psi i zečevi su naročito osetljivi.
  Crni i beli luk - ovo povrće, bilo u prahu, sirovo ili kuvano, može dovesti do anemije ljubimca. Male količine su dozvoljene, ali ako preterate, vaš ljubimac će se osećati slabije, bez daha i imaće smanjen apetit.
  Grožđe - sveže ili suvo, grožđe ne treba davati ljubimcima jer ne prija njihovom bubregu.
  Orasi, bademi, lešnici, makadamija - samo pet, šest komada ovih orašastih plodova može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašem kućnom ljubimcu. Makadamija je naročito opasna jer može izazvati povraćanje, ubrzani puls srca, pa čak i paralizu.
  Čokolada - ne treba je davati ljubimcu zbog supstance teobromin koja se nalazi u njoj. Od ove supstance vaš ljubimac može dobiti dijareju i dehidrataciju celog organizma.
  Sirovo meso/kosti/jaja - ovo ne treba davati ljubimcu jer može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, ali još jedan razlog je to što sirova jaja sadrže enzim avidin koji može izazvati razne probleme sa kožom i krznom ljubimca.
  Preslana hrana - malo slanog pomfrita ili pereca neće štetiti vašem ljubimcu, ali ako preterate sa slanom hranom, vaš ljubimac može imati povišenu telesnu temperaturu, dijareju, dehidrataciju organizma, podrhtavanje, neuravnoteženost elektrolita...
  Xylitol - to je zaslađivač koji se nalazi u mnogim gotovim proizvodima (slatkišima, pecivima..) i može izazvati nagli skok insulina kod vašeg ljubimca, kao i otkazivanje jetre. Generalno ne treba davati ljubimcima hranu bogatu šećerom jer dovodi do dijabetesa i problema sa desnima.
  Kvasac za testo - može izazvati bolove i gasove u digestivnom traktu.

   673
 • Kisela hrana ublažava anksioznost

  Kisela hrana ublažava anksioznost

  Skorašnja studija sprovedena na univerzitetu u Merilendu pokazala je da osobe koje češće jedu kiselu hranu poput turšije, krastavčića ili kiselog kupusa ređe pate od društvene anksioznosti u odnosu na ljude koji tu hranu izbegavaju.

  Sledeći put kad budete bili nervozni u vezi sa nečim, probajte da svoju nervozu ublažite na ovaj način.

   1311
 • Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

  Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

  Tinitus ili zujanje u ušima u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta. Zvuci koje čujete u nekim slučajevima mogu biti hronični, zbog čega utiču na koncentraciju i spavanje. Najčešći uzrok za ovakvo stanje je nedostatak vitamina B12. Ponekad je uzrokovano i infekcijama, nagomilanim voskom, blokadama u ušnom kanalu ili povredama. Univerzitet u Merilendu navodi razlog može biti povezan sa konzumiranjem antibiotika, alkohola ili kofeina. Ponekad su u pitanju visok krvni pritisak ili anemija. Vašem telu je neophodan vitamin B12 čiji nedostatak utiče i na nivo crvenih krvnih zrnaca. Meso i mlečni proizvodi su najveći izvor ovog vitamina.

   2195
 • Jednostavna organizaciona rešenja za vašu kuhinju

  Jednostavna organizaciona rešenja za vašu kuhinju

  Ne izbegavajte police u kuhinji! Neka zidni prostor diktira dimenzije. Bilo da su u pitanju pažljivo osmišljene dekor police nakojima ćete odlagati setove za ručavanje ili jednostavne ploče na kojima ćete skladištiti osnovne potrepštine. Razmislite i o adekvatnom osvetljenju jer može imati dvostruku ulogu – estetsku i praktičnu.

  Ugradite šipku ili konstrukciju u vidu nosača teškog posuđa. Na taj način ćete u kuhinjskim elementima imati više prostora za stvari koje češće upotrebljavate.

  Ne gubite iz vida indukcijske ploče za kuvanje koje su sve redovnija pojava u domaćinstvima. Nude mogućnost kreativnog i ekonomičnog prostornog rešenja. Zagrevaju samo dno posude, dok površina ploče ostaje hladna i sigurnija na dodir.

  Ne zanemarite potencijal kuhinjskih plafona koji je gotovo uvek neiskorišćen. Posebno su bitni ukoliko radite u malom kuhinjskom prostoru, zbog čega bi trebalo posebno da obratite pažnju na vrstu osvetljenja. Kreativna rešenja su višestruka!

  Ne izbegavajte duboke fioke koje su često potrebnije i korisnije od plitkih. Površinu dubokih fioka možete podeliti dekorativnim lajsnama i u njima odlagati najrazličitije posuđe ili kuhinjski pribor.

   824
 • Zašto je drveni kuhinjski pribor bolji u odnosu na plastični?

  Zašto je drveni kuhinjski pribor bolji u odnosu na plastični?

  Kuhinjski pribor od drveta je uvek najbolji izbor kada je reč o pripremi hrane na visokim temperaturama koja zahteva često mešanje. Toplota je ravnomerno raspoređena jer se pribor ne zagreva, a ukoliko koristite delikatno bakarno posuđe – nećete oštetiti njegov površinski sloj. Nasuprot tome, plastični pribor može da se istopi ukoliko dođe u kontakt sa zagrejanim bočnim stranama posuđa. Mnogo ozbiljniji problem su hemikalije plastičnih materijala koje mogu završiti i u hrani, pa tako i uticati na vaše zdravlje. Pribor od plastike apsorbuje mirise i ukuse začinjenih jela poput brojnih čorbi, supa, soseva, čak i nakon pranja.

  Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

   586
Služiti uz pomfrit, pire krompir ili neki drugi prillog-po želji.
Možete, kada sklonite šerpu sa ringle, da je prekrijete mokrom krpom i ostavite da prenoći, pa sutradan da sipate u tegle i zatvorite poklopcem.
Količinu povrća prilagodite svojim potrebama. Ukoliko spremate za više osoba, napravite više udubljenja i u svako stavite po jedno jaje. Probajte, prijatno!
Ukusan sitan kolač.
1035
Ukusan sitni kolač.
Kao da je od čipke...
Strana 1 od 1366