• Najbesmislenije i najekstremnije moderne dijete

    Najbesmislenije i najekstremnije moderne dijete

    Svima nam se desilo da u određenom periodu malo preteramo sa masnom hranom i slatkišima, još ako su tu i slave, praznici, posao zbog koga se slabo krećemo, stres, eto nagomilanih kilograma. I šta onda, brže bolje guglamo brzinske dijete koje za pet dana obećavaju čudo, a internet ih je naravno prepun. Ovo su samo neke od najekstremnijih popularnih dijeta koje kruže internetom, a kojima ćete samo više poremetiti metabolizam i izostaviti dragocene vitamine i minerale koji su bitni za pravilan rad celokupnog organizma:

    Dijeta sa kuvanim jajima i vinom

    Po pravilima ove dijete, za doručak i ručak su dozvoljena samo kuvana jaja i čaša vina, eventualno crna kafa, dok se za večeru preporučuje komad kuvanog mesa. Osobi je u proseku potrebno barem 2000 kalorija dnevno za pravilan rad organizma, a ovom dijetom se ne unese ni polovina od toga. Da ne spominjemo da dijeta sa kuvanim jajima i vinom uopšte ne dozvoljava konzumiranje nikakvog voća i povrća, koje je bogato vlaknima i vitaminima.

    Dijeta na osnovu krvne grupe

    Ova dijeta se bazira na tome da svaka krvna grupa zahteva posebne namirnice na osnovu kojih će pravilno funkcionisati organizam kroz koji teče ta krvna grupa. Na primer, A grupi odgovara meso, pa se preporučuje da sva tri obroka sadrže proteine životinjskog porekla. De probajte svaki dan i ceo dan da jedete meso (dobro, ima gurmana koji se ne bi žalili), ali ipak, meso ne sadrži dovoljno vitamina i tečnosti.

    Dijeta sa limunom koja čisti organizam

    Ova dijeta definitivno spada među najpopularnije, nema ko nije čuo za nju ili u trenucima kada puca kaiš, u kafiću umesto kafe ili piva zatraži "limunadu bez šećera". Limun jeste zdravo voće koje treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu, ali ova dijeta preporučuje da se isceđen limun pije bez šećera, par puta dnevno, često odmah ujutro na prazan stomak, a na ovaj način se itekako može oštetiti želudac.

    Dijeta sa kolačićem

    Ova dijeta je postala popularna kada je 1975. doktor Sigal iz SAD osmislio poseban dijetalni kolačić koji ima oko 100 kalorija, pa se preporučivalo da se za doručak i ručak pojedu po dva kolačića, a za večeru bilo šta što ima manje od 300 kalorija. Od tada su ti posebni kolačići postali hit u svetu, pa su mnoge kompanije proizvele slične dijetalne keksiće koji nemaju nikakve nutritivne vrednosti, a puni su aditiva i veštačkih zaslađivača.

    Dijeta sa grejpfrutom

    Naime, internetom kruži dijeta u kojoj se preporučuje da se 12 dana zaredom za doručak pojede nešto sitno, niskokalorično, a za ručak, večeru i užinu grejpfrut u neograničenim količinama. Posle toga, sledi 12 dana uobičajene ishrane. Problem je taj što se tokom prvih 12 dana dijete zaista izgube kilogrami, ali da tokom sledećih 12 dana sledi jo-jo efekat pa se svi kilogrami vrate.

    Cigaret - dijeta

    Verovali ili ne, neki sajtovi zaista preporučuju cigarete, jer ubijaju apetit i aktivni pušači umesto grickalice, uvek će dosegnuti za novom cigaretom. Čak je i "Lucky Strike" jedno vreme vodio aktivnu medijsku kampanju za žene u kojoj je glavni motiv bila rečenica "Uzmite laki umesto čokoladice". Možda u početku i smršate, ali na račun žutih zuba, slabe kose, lošeg tena i potencijalnog raka.

    Dijeta sa jabukama

    Po ovoj dijeti, tri dana nedeljno se smeju jesti samo jabuke u neograničenim količinama, a mnogi se "kunu" kako su tokom ta tri dana izgubili i do četiri kilograma. Nemojte ovo probati, možda i izdržite jedan dan, ali već nakon drugog dana vam ne gine padanje u nesvest usled malaksalosti.

    Za kraj, tu je i naša omiljena kivi - dijeta koju za razliku od prethodnih, zaista preporučujemo:

    - Šta ima novo, nismo se videli nedeljama!
    - E ma ništa, evo na dijeti sam, na kivi dijeti
    - Kakva ti je to bre dijeta?
    - Smem da jedem sve sem kivija

     1753
  • Piletina

    Piletina

    Čuva zdravlje i novčanik.

    Proteini su ključan deo ljudske ishrane, jer ih organizam koristi za stvaranje novih ćelija i održavanje i obnovu starih. Belančevine takođe imaju ulogu u proizvodnji enzima koji utiču na varenje, metabolizam i skladištenje sala.

    Piletina sadrži visokokvalitetne proteine, koji sadrže sve neophodne aminokiseline, uz nizak postotak masti. Uz to, mast iz piletine je uglavnom nezasićena, tako da je veoma korisna za organizam, što kao rezultat ima činjenicu da je piletina meso koju lekari najčešće preporučuju kao alternativu crvenom mesu. Pileće belo meso je jedno od najzdravijih mesa kojim možete da obradujete svoje telo.

    Jedna šnicla (100 gr) pilećeg belog mesa bez kosti i kože sadrži svega jedan gram zasićene masti, uz manje od 4 grama ukupne masti.

    Ista količina mesa ima 31 gram proteina, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa za odraslu ženu.

    Piletina prirodno sadrži nizak procenat natrijuma, svega 74 mg u 100 grama mesa.

    Piletina je odličan izvor niacina (vitamin B3), vitamina B6 i B12. Sadrži i gvožđe.

    Odrastao čovek dnevno ne bi trebao da konzumira više od 20 grama zasićenih masti dnevno, a kako piletina ima izuzetno mali procenat zasićenih masti, ovo meso je odličan izvor proteina, bez bojazni od preteranog postotka zasićenih masti.

    Dok je belo meso najpopularniji deo pileta, ni bataci i druga tamna mesa nisu loš izbor za vašu kuhinju. Iako ona sadrže nešto više masti i vezivnog tkiva nego belo meso, ono se bolje pokazuje na roštilju, jer zbog nešto većeg postotka masti i kolagena ostaje sočno čak i na visokim temperaturama.

    Najmasniji deo piletine je koža, sa 41 grama masti u porciji od 100 grama. Međutim, pošto se retko koje jelo služi sa tolikom količinom kože, ovo nije problem.

    Ovo meso je odlično u kuhinji jer se može spremati na milion načina, lako upija arome iz začinskog bilja, može se jesti topla ili hladna, u salati ili kao glavno jelo, a cena ovog mesa je mnogo manja nego cena svinjetine, junetine ili nekog drugog mesa.

     4215
  • Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     1307
  • Kako zamrznuti povrće?

    Kako zamrznuti povrće?

    Sigurno vam se dogodilo da dobijete neko povrće od bake, tetke, komšinice koja ima baštu, ili da ste kupili malo više od potrebnog. Nemojte ga bacati već jednostavno zamrznite. Kako? Evo par saveta! Obratite pažnju samo da voda u kojo hladite povrće bude ledeno hladna kako bi se zaustavio proces kuvanja.

    Boranija, brokoli, grašak, karfiol, prokelj, spanać - očistite i blanširajte 3 minuta. Ohladite u hladnoj vodi, ocedite dobro i zamrznite u kesicama.

    Bundeva - skuvajte bundevu, ispasirajte, napravite pire, ohladite i zamrznite.

    Grašak šećerac - Blanširajte 2 minuta, ohladite u ladnoj vodi, ocedite, naređajte na pleh i tako zamrznite. Nakon toga zamrznut grašak stavite u kesice.

    Kukuruz - Cele klipove blanširajte 5-10 minuta. Ohladite i zamrznite.

    Šargarepa - Skuvajte je i propasirajte, nakon toga zamrznite.

    Paradajz - napravite sos od paradajza i zamrznite.

     

     11702
  • Saveti za čišćenje rerne

    Saveti za čišćenje rerne

    Šta vam je potrebno?

    Soda bikarbona

    Voda

    Gumene rukavice

    Truleks krpa

    Silikonska ili plastična spatula

    Belo sirće

    Uputstva:

    U maloj posudi pomešajte ½ šolje sode bikarbone sa oko tri kašika vode. Mešajte sve dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu na sve delove rerne. Ostavite da odstoji preko noći – najbolje do 12 sati. Uzmite vlažnu krpu ili truleks krpu i obrišite što je moguće više skorele paste. Upotrebite plastičnu ili silikonsku spatulu kako bi vam bilo lakše kada su u pitanju teško pristipačna područja. Stavite malo sirćeta u sprej bocu i naprskajte svuda gde vidite ostatke paste po rerni. Mokrom krpom obrišite preostalu penastu smesu. I gotovi ste! Rezultat je čista i sjajna rerna!

     1391
Galete su veoma mekane, a uz dodatak sladoleda su neodoljivog ukusa!
Krompir je jako ukusan. Poslužiti kao prilog ili samostalno jelo.
Mirisno i osvežavajuće.
Dekorativne ukusne sladoled tortice sa rumom.
Izmerite jagode kada ih očistite - mera je 2 kg očišćenih jagoda. Naš omiljeni džem!
Za sve ljubitelje kokosa!
Strana 1 od 1726