• Cvekla

  Cvekla

  Cvekla je veoma lekovita biljka koja se uzgaja skoro u celom svetu. Najviše se korisiti njen koren koji je malo kaloričan a sadrži dosta vitamina i minerala. Cvekla može da se koristi u svežem stanju, termički obrađena, kao zimnica. U medicini se najčešće koristi kod anemije dok se u slučaju kamena u bubregu ne preporučuje.
   14195
 • Lekovita svojstva lišća jagoda

  Lekovita svojstva lišća jagoda

  Lišće jagoda može se koristiti za pripremu raznih čajeva i njihovi hranljivi sastojci mogu se kombinovati sa drugim biljkama zarad različitih lekovitih dejstava. Listovi jagoda se suše i koriste prvenstveno protiv stresa i za ublažavanje bolova u zglobovima. Sadrže esencijalne minerale i vitamine koji mogu da pruže širok spektar pogodnosti. Pre upotrebe, konsultujte lekara zbog potencijalnih interakcija sa nekim od lekova.

  Listovi jagode koriste se za poboljšanje varenja jer sadrže tanin, molekule koji se vezuju za proteine, amino kiseline, alkaloide i druga jedinjenja koja mogu uticati na digestivni trakt. Samim tim, lišće jagoda smanjuje simptome mučnine, nadutost, grčeve u stomaku i reguliše dijareju.

  Jedinjenja koja se nalaze u listovima jagoda mogu pomoći u povlačenju vode iz zglobova, što ublažava bol i otoke povezane sa artritisom i reumom. U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu „Neuroimmunomodulation", istraživači ukazuju da kafeinske kiseline mogu da budu korisne kao anti-inflamatorno jedinjenje.

  Lišće jagoda sadrži minerale u tragovima i vitamine. Gvožđe, kalcijum i vitamin C samo su od nekih najprisutnijih, a važnih za održavanje telesnih funkcija. Ipak, budite oprezni, prvi simptomi alergije na jagode ili njihvo lišće su: oticanje lica i vrata, otežano disanje i osip na koži. Ukoliko osetite bilo koje od navedenih simptoma nakon konzumiranja listova jagoda ili njihovih ekstrakta, obavezno se obratite lekaru.

   1500
 • Upoznajte pseudožitarice

  Upoznajte pseudožitarice

  Izbegavanje žitarica postao je mejnstrim u krugovima zdrave ishrane, a ako i vi planirate da smanjite ili izbacite ovu grupu namirnica, možete probati pseudožitarice.

  Pseudožitarice su biljke i semenke koje se obično kategorizuju kao žitarice, iako to nisu. One su izuzetno zdrave, ne sadrže gluten, a sjajan su izvor proteina i vlakana. Gotovo svi već znaju za najpoznatijeg predstavnika ove grupe - kinou, ali sada ćete se upoznati sa nekim malo neobičnijim poput heljde, divljeg pirinča i amaranta.

  Možda ćete se šokirati, ali treba da znate da heljda nije žitarica, ni trava, već semenka koja je u srodstvu sa rabarbarom i kiseljakom. Bogata je proteinima, flavonoidima, vitaminima B i E i manganom.

  Divlji pirinač je semenka puna vitamina B i ima duplo više proteina i čak 6 puta više folne kiseline od braon pirinča.

  Amarant je biljka poreklom iz centralne Amerike, bogata proteinima. Osim toga, sadrži dosta minerala - kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor i minerala A, E i C.

   

   5145
 • Kako poboljšati sluh?

  Kako poboljšati sluh?

  Što ste fizički aktivniji, vaš sluh će biti bolji. Zašto? Jer fizička aktivnost kao što je vožnja bicikla ili hodanje obezbeđuje više kiseonika vašim plućima, što povećava protok krvi u celom telu i tako utiče i na sam sluh.

  Zeleno voće je bogato magnezijumom, mineralom koji štiti sluh. Avokado je najveći izbor ovog minerala, samim tim će vas štititi od gubitka sluha.

  Jedna do tri čaše vina ili piva uticaće na zdravlje vašeg sluha, utvrđeno je usled istraživanja na brojnim američkim univerzitetima.

  Zdravlje zuba je takođe povezano sa sluhom. Gubitkom svakog zuba, povećava se rizik od oštećenja sluha jer se menja položaj vilice kao i mišićna aktivnost koje su međusobno uslovljene.

   1075
 • Kokosovo ulje kao dezodorans?

  Kokosovo ulje kao dezodorans?

  Svi smo čuli brojne priče o tome kako kokosovo ulje rešava sve male i velike zdravstvene ili kozmetičke probleme. Zasigurno, ima svoje posebno mesto u svetu nege lica i tela. Od maski za kosu, svakodnevnih hidratantnih krema, krema za brijanje i sredstava za uklanjanje šminke, kokosovo ulje je voljeni sastojak čija je upotreba u kozmetičke svrhe udvostručena. Njime možete zameniti čak i svoj omiljeni dezodorans. S obzirom da je kokosovo ulje antibakterijsko sredstvo, može pomoći u zaštiti od bakterija koje izazivaju neprijatne mirise. Koristite ga u tankim slojevima kako bi došlo do apsorpcije i kako ne biste ostavljali masne tragove na odeći.

   272
Odličan rolat.
Keksiće možete dekorisati po svom izboru. Srećna Nova godina i Božić!
Medenjake dekorišite sa svojim mališanima i uživajte u novogodišnjoj čaroliji. Srećni praznici!
Ukusan sitni kolač.
Odličan kolač uz popodnevnu kafu ;)
Strana 1 od 1398