Tuna je krupna plava riba, najveći predator među ribama i pripada familiji Thunnidae. Može da živi do 30 godina, a najpoznatije vrste tune su plavorepa, žutorepa, prugasta tuna (skipjack) i…
Jagnjetina odavnina predstavlja jedno od najkvalitetnijih i najukusnijih vrsti mesa. Po hrišćanskom verovanju, jagnjetina se servirala na Poslednjoj večeri, te i danas predstavlja nezaobilazni deo Uskršnje trpeze. No, istorija kaže…
Spelta, ili kako je neki nazivaju krupnik, je žitarica organskog porekla koja je prvi put kultivisana u Južnoj Aziji. Na Bliskom Istoku se koristila još pre 9.000 godina i odatle…
Tef (lat. Eragrostis tef) je žitarica sa izuzetno sitnim zrnom koja čini osnovnu hranu u državama Istočne Afrike. Smatra se da su tef prvi put pripitomili još 8.000 godina pre…
Kamut (lat. Triticum turanicum) je drevna žitarica slična durum pšenici koja se još pre četiri milenijuma gajila u starom Egiptu. Vekovima je bila zaboravljena, a postoji urbana legenda da ju…
Sirak (lat. Sorghum vulgare) je žitarica koja pripada porodici Gramineae i najsličnija je žitarici proso. Njena prapostojbina je Afrika, mada se danas najviše proizvodi u Indiji i Kini. Koristi se…
1012
Strana 1 od 19