• Nemačka tradicionalna kuhinja - pivo i bele kobasice sa senfom su omiljena kombinacija

    Nemačka tradicionalna kuhinja - pivo i bele kobasice sa senfom su omiljena kombinacija

    Nemačka je jedna od najvećih zemalja u Evropi. Reljef, koji se u Nemačkoj razlikuje od oblasti do oblasti, mnogo je uticao na kuhinju u prošlosti, ali se danas manje od 3% stanovništva bavi poljoprivredom te se većina namirnica uvozi. Najviše se gaje jabuke, kruške, višnje, breskve i grožđe, mada Nemačka nije naročito poznata po proizvodnji vina.

    Postoji dosta razlika između kuhinje na severnom, centralnom i južnom delu zemlje. Na severu su popularne čorbe od morskih plodova, kao i čorba od pasulja, centralna Nemačka se odlikuje raznovrsnim hlebovima i žitaricama, a region na granici sa Holandijom je poznat po beloj špargli. Frankfurt, koji se nalazi na jugu zemlje, dom je čuvene kobasice, Wüstchen, a zanimljiv je i obrok nazvan "Nebo i zemlja", u kojem se kombinuju krompir, jabuke, crni luk i slanina. Minhen je posebno poznat po ukusnim belim kobasicama koje se tradicionalno serviraju uz senf.

    Nemci su poznati po teškim, obilnim obrocima koji uključuju velike količine mesa i hleba. Krompir je takođe centralna namirnica i popularizovan je jos u XVII veku, a često se jede uz slaninu i pasulj, dok je u nekim oblastima zastupljen i paprikaš sa krompirom i tri vrste mesa. Kao dezert su česte gomboce, valjušci od krompirovog testa punjeni šljivama, ali i nezaobilazna švarcvald torta.

    Kada je reč o Nemačkoj, jedna od prvih asocijacija je Oktoberfest - čuveni festival na kojem je svake godine predstavljeno mnogo vrsti piva - nacionalnog pića Nemačke. U Nemačkoj postoji više od 1200 pivara i više od 5000 različitih vrsta piva.

    Što se tiče Božića, jedu se medeni kolači različitih oblika uz kuvano vino, dok je tradicionalni božićni obrok pečena guska sa povrćem i valjušcima od krompira.
    Nemci najviše vole slatki doručak, pa je tada najzastupljeniji hleb sa džemom uz čaj ili kafu. Večera je mnogo lakša nego doručak i ručak i uglavnom se jedu sendviči sa suhomesnatim proizvodima.

     1799
  • Konzumirajte sirov med umesto šećera!

    Konzumirajte sirov med umesto šećera!

    Osim što sadrži manje kalorija od šećera, sirov med se lako apsorbuje u krvotok. Čist šećer predstavlja saharozu koja se sastoji od dva molekula. Naš stomak mora da koristi sopstvene enzime kako bi ih razdvojio. Zahvaljujući pčelama, u sirovom medu nalazi se poseban enzim koji deli saharozu u glukozu i fruktozu. Dva jednostavna šećera koja naše telo mnogo lakše apsorbuje. Dakle, sirov med u odnosu na šećer ima “zdraviji” glikemički indeks. Šećer ne sadrži minerale i vitamine za razliku od sirovog meda. Imajući u vidu da je sirov med daleko zdraviji izbor, predlažemo vam da pronađete svoj omiljeni Happy Honey ukus!

    Posetite Happy Honey i poručite online omiljeni ukus.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     632
  • Šta se događa ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane?

    Šta se događa ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane?

    Crveno meso bogato je kalorijama i proteinima ali može biti zamenjeno alternativnim izvorima koji imaju manje kalorija i lakše se vare. Porcija govedine sadrži oko 170 kalorija, ali pasulj sadrži oko 100 kalorija i tofu oko 70, a svaki snabdeva istom količinom proteina kao i crveno meso. Riba, piletina i mahunarke su idealna zamena i pravi izbor. Potrebno je ostvariti i dobar pH balans. Crveno meso, uključujući belo brašno, kafu doprinose velikoj kiselosti što izaziva stres i podložnost brojnim bolestima. Telo sporije vari crveno meso u odnosu na bilo koje druge namirnice, zbog čega vrlo često dolazi do zatvora, bolova u stomaku i osećaja naduvenosti. Ukoliko izbacite crveno meso iz ishrane smanjićete količinu unosa zasićenih masti i holesterola. Istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje crvenog mesa podiže nivo estrogena, što dovodi do hormonskog disbalansa i do smanjenja energije.

     1022
  • Pet neobičnih dijeta slavnih

    Pet neobičnih dijeta slavnih

    Gotovo da nema žene koja bar jednom nije pomislila kako treba da promeni nešto u vezi sa svojom težinom. Slavne žene nisu izuzetak, čak su i pod većim pritiskom da uvek izgledaju besprekorno. U nastavku sledi nekoliko navika u ishrani koje one koriste kako bi ostale vitke. Iako ove navike u osnovi nisu zdrave, izgleda da su veoma delotvorne.

    Megan Foks dnevno popije nekoliko kašika jabukovog sirćeta kako bi ubrzala metabolizam.

    Manekenka Petra Njemcova jedno vreme jela je isključivo morske plodove, šargarepu i paradajz.

    Kada Bijonse mora da oslabi, ona se drži proverenog recepta - 10 dana pije mešavinu vode, javorovog sirupa, limunovog soka i mlevene ljute paprike.

    Maraja Keri jede nezačinjenu ribu (bez soli ili bilo kakvog drugog začina), kada se priprema za koncert.

    Glumica Elizabet Harli jede svega 6 šoljica supe od potočarke dnevno kada hoće na brzinu da izgubi koji kilogram.

     1078
  • Najzdravije posuđe za kuvanje?

    Najzdravije posuđe za kuvanje?

    Kada želite da izbegnete toksine prilikom obrade hrane, morate razmotriti i vrstu materijala posuđa u kome je pripremate. Nažalost, teflon je postao vrlo uobičajen sloj na našim loncima i tiganjima. Veoma je otrovan usled izlivanja gasova i toksičnih hemikalija. Neke od najboljih i najsigurnijih alternativa su svakako liveno gvožđe – tip posuđa koje se koristi vekovima. Drugi izbor je nerđajući čelik koji je odličan pri pripremi hrane na nižim temperaturama.

     605
Hranjiv i jednostavan. 
Nešto što svi vole - palačinke. 
Deca ih obožavaju, a i starija deca! 
Veoma brzi, prelaki i ukusni sendviči koje svako može napraviti. 
Jednostavne, jeftine i prelake. 
Mesec maj je prepoznatljiv po mirisu zove, biljke u obliku žbuna ili drveta poznata u narodu i kao bazga. To je listopadno dvrvo koje kada procveta beli se od sićušnih…
Strana 13 od 1277