• Gde naći selen?

    Gde naći selen?

    Selen je mineral kojem je glavna funkcija održavanje zdravlja ćelija. Preporučena dnevna doza je 55 mikrograma, a on pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka, poremećaja u radu tiroidne žlezde i imunog sistema. Iako većina ljudi unese dovoljno selena putem ishrane, malo njih zna koja je hrana bogata selenom.

    Polovina šolje suncokretovog semena ima 37 mikrograma ovog minerala. Osim suncokreta, odličan izvor je i brazilski orah, koji u 30 grama ima 10 puta više selena od onog što vam je potrebno. Ipak, treba biti obazriv sa brazilskim orahom, jer će njegova preterana upotreba dovesti do trovanja selenom.
    Selen se može naći i u hrani životinjskog porekla - riba, piletina ili jaja su odličan izbor. Školjke, kavijar, pečurke i džigerica takođe sadrže selen, mada u nešto manjoj količini.

    Osim ovoga, izbegavajte previše obrađenu hranu i odlučite se za integralni hleb, radije nego za beli.

     2619
  • Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Danas je kucanje čašama tokom ispijanja vina (a i drugih pića) navika koju mehanički izvršavamo, gotovo bez razmišljanja. Jedna legenda kaže kako je ova tradicija nastala još pre mnogo vekova, kako bi se oterali demoni. Druga kaže kako je prvobitna ideja bila da se tokom kucanja mala količina vina prelije i u susednu čašu i time izbegne potencijalno trovanje.

    Koliko god ove teorije zvučale zanimljivo - netačne su. Pravi razlog je mnogo jednostavniji. Naime, prvobitno je zdravica podrazumevala četiri čula: dodir, ukus, vid i miris. Uši i zvuk su bili izostavljeni. Ali kako se izrada vinskih čaša transformisala u pravu umetnost, ljudi su masovno počeli da cene prefinjen zvuk koji proizvodi susret dva kristala i voila - kucanje čašama je postalo deo zdravice.

    No, sa druge strane, kucanje čašama daje i neki poseban osećaj pripadanja zajednici. Ranije, partijaneri bi prosleđivali jednu jedinu čašu vina iz koje bi svi pili, i kada je na scenu stupio strah od bakterija, u modu je ušlo svima nama već poznato kucanje čašama, i iako se na ovaj način ne deli čaša, deli se pozitivna energija.

     1211
  • Krastavac

    Krastavac

    Gotovo da ne postoji baka ili tetka koja nas odmalena nije savetovala da ogulenu kožicu krastavca ne bacamo u kantu, već da je stavimo da odstoji par minuta na koži kako bi bila lepa i hidrirana. No, krastavac (lat.Cucumis Sativus) ne koristi se samo u kozmetičke svrhe i za osvežavanje kože, već i kao prevencija i lek za mnoga oboljenja.

    Naime, ovo povrće koje se još pre pet milenijuma koristilo na Himalajima (odakle se preko Indije prenelo u Grčku i Italiju) sadrži pregršt korisnih vitamina i minerala i čak 95% vode. Zbog toga je odličan diuretik i samim tim potpomaže izbacivanje toksina, podstiče rad bubrega i creva, ubrzava metabolizam i generalno pročišćava krv. Od minerala, najzastupljeniji je kalijum pa krastavac može pomoći i u snižavanju krvnog pritiska.

    Što se tiče primene u kulinarstvu, krastavac se najčešće kombinuje sa svim mlečnim proizvodima pa se širom Mediterana koristi kao salata, tako što se sa ostalim povrćem i začinima isecka u jogurt (to je zapravo čuveni grčki tzatziki), ili kao deo raznih namaza i krem sireva. Upravo iz Grčke potiče i čuvena "Grčka salata" čiji su deo krastavci, paradajz i feta sir. Ovo povrće se odlično slaže i sa začinima kao što su estragon, origano, bosiljak, peršun i usitnjen beli luk, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete sa malo limunovog soka. Krastavac takođe možete poslužiti uz roštilj ili giros.

    Pre pripreme, nije potrebno oguliti kožu, mada je nekada preporučljivo jer može dati nepotrebnu gorčinu jelu, a osim u sirovom obliku, posebno se preporučuje sok od krastavca koji je pravi osvežavajući napitak tokom vrelih letnjih dana.

     1293
  • Drevna upotreba agar ulja

    Drevna upotreba agar ulja

    Esencijalno agar ulje imalo je široku primenu. Korišćeno je u različite svrhe, uključujući lečenje duha I tela. Smatrano je najsvetijim uljem tokom tradicionalnih rituala raznih religija. I danas se smatra značajnim kada je reč o aroma terapiji. Istočno-azijska medicina isticala je značaj agar ulja kod lečenja brojnih psiholoških I fizičkih problema. Kineska medicina ukazuje na njegove tri prednosti:

    Održavanje psihološkog zdravlja – jer pomaže u brojnim kognitivnim funkcijama. Udisanje nekoliko kapi ulja smanjuje stres I poboljšava koncentraciju, a pomaže I u suzbijanju glavobolje. Efikasno je kao tretman protiv depresije.

    Pravilno varenje – jer ima potencijal za lečenje nadimanja I dijareje.

    Suzbija simptome alergija – jer je dokazano njegovo anti-alergijsko dejstvo, pa se široko koristi kao sastojak brojnih biljnih lekova. Ukoliko ste umorni od učestalog kijanja, svraba I suznih očiju, zapušenog nosa – pokušajte suzbiti simptome sa agar uljem.

     1191
  • Signali tela koje ignorišemo: nedostatak vlakana

    Signali tela koje ignorišemo: nedostatak vlakana

    Prvi signal: konstipacija

    Zašto: Konstipacija je najjasniji pokazatelj potrebe tela za većim unosom vlakana. Creva imaju ključnu ulogu u eliminaciji toksina iz tela, a kada im je to onemogućeno – toksini se zadržavajuiI može doći do niza zdravstvenih problema zasnovanih na upalama. Može doći i do hormonskih poremećaja ali i do slabljenja imuniteta.

    Ostali signali: čest pad energije, problemi sa varenjem, problemi sa kožom, upale

    Jedite više mahunarki, povrća i voća. Bogati su vlaknima i drugim hranljivim materijama. “Unos preporučenih 35 do 40 grama vlakana dnevno ne samo da poboljšava zdravlje creva, već smanjuje rizik od dijabetesa I bolesti srca,” napominje Endrju Vejl, direktor Centra za integrativnu medicinu u Arizoni.

     957
Jednostavno, ukusno, slatko, kremasto, sočno.
Odličan i zdrav namaz za doručak ili večeru, ili užinu.
Poslastica zastupljena u mnogim zemljama.
Kolač od malo sastojaka koji se brzo pravi.
Za ljubitelje piletine prelivene sosom i spojene sa kuvanim makaronama.
Fina okrepljujuća čorba sa mesnim okruglicama.
Strana 13 od 1722