• Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     4710
  • Osip na koži nakon jela

    Osip na koži nakon jela

    Kompletan osip na telu nakon obroka je siguran znak ozbiljne alergijske reakcije. Potrebno je pozvati hitnu pomoć kako bi se sprečile dalje komplikacije. Oko 90 odsto ovakvih alergija se obično odnose na ribu, soju, pšenicu, kikiriki, mleko, jaja...

    "Košnice" odnosno osip je reakcija tela koja nastaje obično odmah nakon obroka. Mogu da uzrokuju upale i nadutost određenog dela tela, a znak su da alergijaska reakcija utilče nepovoljno na čitavo telo, može oštetiti vaš repiratorni sistem, sistem za varenje i kardiovaskularni sistem. Rezultat su rekacije vašeg imunog sistema na proteine u hrani kao da su opasni. Histamin štiti organizam od zaraznih bolesti, ali tokom alergijske reakcije njegove prekomerne količine mogu izazvati ozbiljne upale. Potrebna je injekcija adrenalina koji smiruje različite sisteme u telu i vraća im sposobnost normalnog funkcionisanja.

     2119
  • Paradajz

    Paradajz

    Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Pronađeni su dokazi da su ga kultivisale civilizacije Inka i Asteka. U Evropi počinje da se primenjuje u ishrani tek u 18 veku jer se do tada smatrao otrovnim ukrasnim biljem. Trenutno ga najviše koriste Italijani i mediteranski narodi. U našoj ishrani paradajz se dosta koristi kako svež tako i obrađen u obliku soseva, sokova, kao dodatak prilikom kuvanja, konzervira se ... Dokazano je da paradjaz čisti organizam i da ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo. Sadrži vitamine A, B, C, D, K, gvožđe i dosta drugih hranjivih sastojaka.
     21578
  • Prepoznajte znake intolerancije na hranu kod dece

    Prepoznajte znake intolerancije na hranu kod dece

    Vrlo često se intolerancija na hranu otkriva kroz probleme sa digestivnim traktom, a ciklus se ponavlja nekoliko puta. Roditeljima se preporučuje da u takvim slučajevima vode dnevnik ishrane deteta kako bi ustanovili kako dete reaguje na hranu i kakvi simptommi se javljaju. Prve reakcije su veoma blage, zatim postaju sve ozbiljnije. Dijareja i bolovi u stomaku su obično prvi simptomi. Najčešće je uzrok mleko, odnosno proteini koji se u njemu nalaze. Manje zastupljena reakcija je astmatični napad kod dece koja su osetljiva na sulfate. Ova hemikalija se dodaje u prerađenu hranu popt čipsa, sušenog voća i određenog peciva. Većina napada počinje sa stezanjem u grudima, poteškoćama sa disanjem i na kraju kašljem. Ponekad je teško napraviti razliku između alergije i netolerancije na hranu. Intolerancija na hranu može izazvati i glavobolje kod neke dece, međutim roditelji često ne znaju za ovu uzročnu vezu. Ekcemi i pojava osipa su jedni od češćih simptoma i u većini slučajeva predstavljaju reakciju na gluten. Ukoliko primetite da je vaše dete hiperaktivno, vodite računa o količini šećera koje unosi na dnevnom nivou. Izbegavajte proizvode sa veštačkim zaslađivačima i bojama...

     2548
  • Zašto je važan biotin?

    Zašto je važan biotin?

    Biotin, takođe poznat kao vitamin H, je sastavni deo vitamina B kompleksa. Rastvorljiv je u vodi i ukoliko ga organizam ne iskoristi oslobađa se kroz urin. Sintetiše se uz pomoć bakterija koje nastaju u debelom crevu.

    Vitamin H pomaže telu da unetu hranu pretvori u energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje. Važan je za rast i regeneraciju ćelija, utiče na proces sinteze DNK, RNK i nukleinske kiseline. Neophodan je u proizvodnji masnih kiselina. Važan je jer pospešuje rekaciju tela na insulin.

    Pivski kvasac je odličan izvor biotina. Jedan paket kvasca pruža od 1,4 do 14 mikrograma biotina. Parče inregralnog hleba poseduje između 0,02 i 6 mikrograma vitamina H. Bademi, kikiriki i orasi su značajni izvori ovog vitamina.

    Jaja, posebno žumanca, imaju najveću koncentraciju biotena. Kuvano jaje sadrži od 13 do 25 mikrograma. Mlečni proizvodi, posebno mleko i sir, su prirodni izvori vitamina H. Većina svežeg povrća, riba i pojedino voće sadrže biotin u određenim količinama.

     1508
Krompir je jako ukusan. Poslužiti kao prilog ili samostalno jelo.
Mirisno i osvežavajuće.
Dekorativne ukusne sladoled tortice sa rumom.
Izmerite jagode kada ih očistite - mera je 2 kg očišćenih jagoda. Naš omiljeni džem!
Za sve ljubitelje kokosa!
Brza i ukusna poslastica!
Strana 13 od 1738