• Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke nisu baš svakome po ukusu, ali čak ni oni koji ih ne vole ne mogu da poreknu da su pečurke izuzetno važan saveznik u borbi protiv mnogih poremećaja.

    Pečurke se povezuju sa nižim rizikom za dobijanje raka dojke, prema studijama urađenim u Kini i Južnoj Koreji. One takođe onemogućavaju umnožavanje ćelija raka prostate. Ovaj eksperiment je urađen na miševima, ali naučnici veruju da će se isti efekat dogoditi i kod ljudi.

    Jedna portobelo pečurka srednje veličine izvor je oko 20% preporučenog dnevnog unosa selena, trećine unosa bakra, a sadrži kalijuma koliko i banana srednje veličine. Značajno je i to da su sve vrste pečurki bogate mineralima, a da zadržavaju svoje nutrijente i dinstane i na žaru i propržene.

    Ako vam sve ovo nije dovoljno, studije pokazuju i to da ako zamenite meso pečurkama u jednom obroku nedeljno, izgubićete i do 3 kg godišnje, bez drugih korekcija u ishrani.

     1168
  • Šafran

    Šafran

    Šafran je livadska biljka čiji se vrhovi tučka koriste kao začin u kulinarstvu. Potrebno je nekoliko hiljada cvetova da bi se dobilo samo par grama ovog začina, tako da spada među najskuplje dodatke za jelo na svetu. Osim što je izuzetno aromatičan i pikantan, izuzetno je blagotvoran po zdravlje, čak je i dokazano da čaj od šafrana leči depresiju. Postoje četri vrste ovog začina: Mancha šafran (najkvalitetniji), Coupe, Rio i Sierra, koji je najpristupačniji. U kulinarstvu se najbolje kombinuje sa pirinčem, ali se zbog svoje intenzivne boje često koristi i za bojenje raznih peciva i sireva. Ipak, treba biti umeren u upotrebi ovog začina jer u preteranim količinama može biti otrovan.

     2373
  • Filmovi o hrani koje ne smete propustiti

    Filmovi o hrani koje ne smete propustiti

    Razumevanje o tome odakle hrana stiže u supermarkete, šta treba jesti, a šta ne, kako treba jesti i kako ostati zdrav je konstantan pritisak modernog društva.

    Zato je sjajno kada talentovani umetnici upakuju kompleksne teme u poučne i zanimljive dokumentarce, koji razjašnjavaju mnoge nedoumice. Dokumentarci imaju sposobnost da ljudima pokažu šta se dešava iza kulisa industrija hrane.

    Super Size Me - ovaj klasik, nastao pre 10 godina dokumentovao je efekte ishrane isključivo u Mek Donaldsu tokom jednog meseca. Kao posledica ovog filma, Mek Donalds je prestao da nudi ogromne obroke.

    King Corn - dva prijatelja sa fakulteta sele se u Ajovu da gaje kukuruz i da nauče nešto o ovoj zanimljivoj biljci. Budući da je kukuruz čest izvor hrane i kod nas, korisno je pogledati ovaj film.

    Food Matters - pokret "hrana kao medicina" oživljava u intervjuima sa nutricionistima i homeopatama, koji govore o tome kako preterano prerađena hrana, pesticidi i farmaceutska industrija utiču na zdravlje.

    Food, Inc. - mnogima je ovaj film bio prvo mesto gde su čuli za "pink slime", odnosno ružičastu pastu od mesa i kojekakvih životinjskih ostataka od koje se prave viršle. Treba spomenuti da je ovo delo bilo nominovano za Oskara.

    Forks Over Knives - pogled na veganstvo i napore doktora da spreče kardiovaskularne bolesti bezmesnom ishranom.

    GMO OMG - Džeremi Sajfert vodi svoju porodicu na put širom Amerike, kako bi saznali što više mogu o GMO hrani, njenoj rasprostranjenosti i uticaju na zdravlje.

    Lunch Hour - film novijeg datuma koji se bavi ishranom dece u školama.

    Fresh - mnogi od ovih dokumentaraca su poprilično depresivni, ali to ne važi za ovaj, jer se on fokusira na pozitivne primere ljudi koji se bore da poprave stanje i izgrade nove sisteme.

    Fat, Sick& Nearly Dead - Australijanac Džo Kros je bolestan i gojazan i dolazi u Ameriku da za dva meseca pokuša da resetuje svoje zdravlje.

    The Future of Food - jedan od prvih filmova koji je skrenuo pažnju na GMO hranu, još pre nego što je većina znala za nju.

     1439
  • Slatko rešenje problema

    Slatko rešenje problema

    Afte, neugodna pojava u ustima, obično se tretira lekovima na bazi kortikosteroida, ali možda postoji slađi i prirodniji način za rešenje ovog problema.

    U studiji objavljenoj u žurnalu Quintessence International, istraživači su podelili 94 ispitanika u tri grupe - jedni su dobili med kao terapiju, a ostale dve grupe dobile su lekove. Svi učesnici su terapiju sprovodili na isti način, a trebalo je i da prijave nivo bola ili neku drugu reakciju, kao i veličinu i stanje upale tokom studije.

    Ljudi koji su koristili med imali su bolove kraće od ljudi sa kortikosteroidima, afte su se brže povlačile, a upalni procesi završavali za manje vremena nego u slučaju druge dve grupe.

    Od ranije je poznato da med ima antiupalna i analgetska dejstva, zbog čega je i izvedena studija. Dakle, kada sledeći put budete imali pojave ove vrste, probajte ovo slatko rešenje velikog problema.

     1061
  • Namirnice koje smiruju želudac

    Namirnice koje smiruju želudac

    Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti. Kada dugo traje, kiseli želudačni sok može da dovede i do zapaljenja jednjaka. Gorušicu posebno izazivajukobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir, ljuta i začinjena hrana i sirov crni luk.

    U ishranu uključite u većoj meri nemasnu hranu, takođe neprženu, kao i mladi sir, jogurt sa probioticima, kiselo mleko, kuvano i sveže lisnato povrće, raženo bražno ili dvopek, banane, jabuke, dinje, zeleni čaj...

    Kao banane i jabuke sadrže umirujući pektin, pa kompot od jabuka može još efikasniji melem za probavu i poboljšanje varenja.

    Napitci koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića) mogu podstaći lučenje želudačne kiseline, ali se u umerenim količinama mogu konzumirati i najbolje nakon jela.

     877
Može biti glavno jelo, predjelo....
Bundeva je čarobni dodatak testu. 
Neko će reći nisu oblatne već oblande, za mene su oblatne, u mojoj porodici su se uvek tako zvale.
Može umesto masti i margarin ali lično meni su mnogo lepše sa mašću.
Da prste poližeš, baš je ukusna.
Ukusni i dekorativni! :)
Strana 13 od 1292