• Sedam znakova koji ukazuju na preterani unos proteina

    Sedam znakova koji ukazuju na preterani unos proteina

    Postoji širok spektar preporuka kada je unos proteina u pitanju. Mnogi se bave idealnim procentima u odnosu na ukupan unos kalorija, ali brojke nekad mogu i da zavaraju. Ipak, obratite pažnju na sigurne znake koji ukazuju na činjenicu da ste preterali sa unosom proteina.

    1. Loše raspoloženje - Kada unosimo previše proteina, često ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata koji su nam preko potrebni za svakodnevno funkcionisanje, ali i u velikoj meri negativno utiču na naše raspoloženje. Uvek posegnite za složenim ugljenim hidratima kojih najviše ima u voću, jogurtu, smeđem pirinču, ovsenim pahuljicama...

    2. Umor i "zamućeni" vid - Jutarnja malaksalost, slabost i zamućen vid su razlog zbog kog ćete najčeše posegnuti za kafom ili užinom. Takozvana "magla" javlja se i usled preteranog unosa proteina. Ne zaboravite da su ugljeni hidrati glavni izvor energije mozga, pa u takvim situacijama posegnite za namirnicama bogatim upravo ugljenim hidratima. Neka vam užina bude bogata ugljenim hidratima, kako biste uspostavili balans u odnosu na količinu unesenih proteina.

    3. Kada vam je ishrana bogata proteinima, možete stvoriti osećaj sitosti ali tokom vremena višak kalorija (bez obzira na to odakle potiču) izazvaće povećanje telesne težine.

    4. Digestivni problemi i zatvor su gotovo sigurni ukoliko, pored proteina, ne unosite dovoljno vlakana. Vlakna unosite preko žitarica, povrća i voća - 25 grama dnevno je sasvim dovoljno za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

    5. Konstantna potreba za vodom jer previše proteina izaziva blagu dehidriranost. Rad bubrega je "pojačan" kako bi se uklonio višak proteina, zbog čega učestalo urinirate. Ukoliko ne utičete na unos proteina, možete biti zaslužni za pojavu kamena u bubregu.

     3719
  • Prednosti konzumiranja vinskog sirćeta

    Prednosti konzumiranja vinskog sirćeta

    Ukoliko želite da smršate, nemojte se fokusirati na izbacivanje namirnica koje vam u tome odmažu. Umesto toga, obratite pažnju na sagorevanje masti na pravi način. Vinsko sirće pomaže smanjenju masti u telu. Najlakši način upotrebe je dodavanje vinskog sirća u salate ili marinade kako biste poboljšali ukus mesa i povrća. Vinsko sirće sadrži zdrave hranljive sastojke i neke minerale. Sadrži i antioksidante koji štite ćelije od oštećenja. Pomaže u apsorpciji šećera i preporučuje se osobama koje imaju dijabetes kako bi regulisali nivo šećera u krvi. U mnogim azijskim zemljama, vinsko sirće pije se između ili tokom obroka kako bi potpomoglo varenje. Služi za ispiranje toksina iz tela i čišćenje urinarnog trakta. Koristi se i u kozmetici. Uglavnom se koristi za negu iziritirane kože i suve kose.

     1613
  • Kako se rešiti zubobolje?

    Kako se rešiti zubobolje?

    Ulje karanfilića je jedno od rešenja ali ga pažljivo koristite. Ponekad može pogoršati bol zbog osetljivosti desni. Dve kapi ulja stavite na vatu i prislonite na zub i držite sve dok se bol ne smanji.

    Pomešajte ljutu mlevenu papriku sa vodom i napravite pastu. Dobijenu smesu nanesite na vatu i prislonite je na zub izbegavajući jezik i desni. Držite dok se bol ne povuče. Ljuti začini su snažna sredstva protiv ovakve vrste bolova zbog glavne hemijske komponente - kapsaicina.

    Kašičica soli rastvorene u šolji ključale vode umanjuje bol i uklanja nagomilane naslage. Slana voda čisti zube i smanjuje otok. Ovaj tretman ponavljajte onoliko često koliko je potrebno kako biste se rešili neprijatnog bola.

    Jednu kašičicu sušenih listova nane ostavite da odstoji oko 20 minuta u šolji ključale vode. Nakon što se čaj ohladi koristite ga za ispiranje usta. Alternativa su kesice čaja od nane koje bi trebalo prisloniti na bolno mesto.

    Vodonik peroksid ubija bakterije, nudi privremeno olakšanje ukoliko imate problema sa infekcijama. Rastvor vodonih peroksida služi samo za ispiranje nakon koga je neophodno dodatno isprati zube običnom vodom.

    Kockice leda obložite plastičnom kesom i uvijte u tanku tkaninu. Prislonite na bolno mesto i držite do 15 minuta kako bite "umrtvili" nerve.

     1644
  • Zašto su jagode dobre za kožu?

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Jagode su voće čiji izgled, ukus i miris budi sva čula.
    Ali to nije jedini razlog zašto treba da konzumiramo jagode.
    Jagode imaju antioksidantno delovanje i sadrže veliku količinu Vitamina C što ih čini veoma dobrim za našu kožu.

    Zašto su jagode dobre za kožu?

    Pored antioksidantnog delovanja jagode imaju visok sadržaj Vitamina C, prehrambenih vlakana i folne kiseline.
    Šta to znači za našu kožu, telo, um i generalno zdravlje?
    Konzumiranjem jagoda pre svega čistimo organizam, regulišemo probavni sistem, štitimo debelo crevo, izbacujemo toksine. Pored toga regenerišemo ćelije, borimo se protiv slobodnih radikala.
    Čistimo, izbeljujemo Ii zatežemo kožu, jačamo imunitet, štitimo se od bolesti kao što je kancer. Takođe jagode pomažu u zaštiti od UV zraka, i prilikom izbeljivanja kože i zuba.

     

    Kako možemo iskoristiti sveže jagode za lepšu i zdraviju kožu?

     

    Prirodna maska za lice od jagoda

    • 2-3 sveže ispasirane jagode
    • 2 kašičice jogurta
    • 1 kašičica meda

    Sve sastojke dobro izmešajte i nanesite na prethodno očišćeno lice. Jagode možete slobodno ispasirati viljuškom, smesa može biti i malo grudvasta. Smesu nanesite na lice i držite desetak minuta. Naravno možete je naneti i na vrat i dekolte. Potrudite se da sastojci budu što kvalitetniji, ukoliko je moguće domaći ili organskog porekla.

    Jogurt će doprineti hidrataciji kože i učiniće je mekanom i glatkom, a u kombinaciji sa medom i jagodama će dezinfikovati lice i ublažiti infekcije ili akne. Takođe ova prirodna maska je odlična i za izbeljivanje kože. Znači da sumiramo zašto su jagode dobre: izbeljivanje, protiv upala, čisti pore, umanjuje bore, hidrira kožu.

    A bilo vam je potrebno samo 15tak minuta za ceo ovaj proces.

    Kako izbeliti zube uz pomoć jagoda?

    Jagode su odlične i za izbeljivanje zuba. Dok držite masku za lice uzmite par većih jagoda, prepolovite ih i pre nego što ih pojedete dobro protrljajte zube.

    Kako ukloniti podočnjake na prirodan način uz pomoć jagoda?

    Očistite jednu činijicu jagoda, jednu veću iseckajte na kolutove i naređajte ispod očiju a ostale slatko pojedite dok ležite i čekate da jagode odrade svoje.

    Prirodni piling za telo od jagoda

    Za ovaj predivni piling vam je potrebno ½ šolje šećera, 4-5 zrelih mekanih jagoda i 3 kašičice maslinovog ulja.

    Sve lepo ispasirajte viljuškom i pre tuširanja blago ispilingujte celo telo. Ovaj prirodni piling sa jagodama će osvežiti, hidrirati i omekšati vašu kožu.

    Iskoristite sezonu jagoda maksimalno i potrudite se da uvek koristite proverene i kvalitetne namirnice.

     

     

     1409
  • Majčinom dušicom protiv kašlja

    Majčinom dušicom protiv kašlja

    Esencijalno ulje majčine dušice dobija se iz njenih listova i često se koristi kao prirodan lek za kašalj. U jednoj studiji, kombinacija majčine dušice i bršljana doprinela je ublažavanju kašlja kao i drugih simptoma akutnog bronhitisa. Sledeći put kada osetite bolove u grlu ili stezanje u grudima, ukoliko nemate ulje, pokušajte sa čajem od majčine dušice.

     1202
Klasična bajadera sa dodatim slojem sa kokosom.
Može se servirati kao predjelo na slavi ili ukusna večera ili doručak u vreme posta.
Pogača meka kao duša!
Jednostavno a ukusno.
Ovo je čarobno jelo.
Strana 13 od 1564