• Boje zdravlja

    Boje zdravlja

    Što vam je ishrana raznobojnija, više vitamina i minerala unosite u svoj organizam.
    Studije pokazuju da se supstance koje se nalaze u jarko obojenom povrću pomažu imunom sistemu i bore se protiv raka. Voće i povrće treba jesti nekoliko puta dnevno, a što se vitamina tiče, suplementi nisu dovoljno dobri, bolje je jesti hranu koja sadrži kompleksan sastav vitamina, minerala i vlakana.

    Zeleno povrće usporava oboljenja očiju, smanjuje rizik od šloga i infarkta, kao i astme.

    Plavo/ljubičasto poboljšava memoriju i zdravlje urinarnog trakta.

    Crveno povrće smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štiti prostatu i pluća.

    Smeđe/krem snižava rizik od raka pluća, astme i kardiovaskularnih bolesti.

    Žuto i narandžasto voće i povrće redukuje rizik od dobijanja dijabetesa, šloga, katarakte i srčanih oboljenja, a ojačavaju i imuni sistem.

     631
  • Neverovatni čokoladni desert koji cveta

    Neverovatni čokoladni desert koji cveta

    Portugalski kuvar Joakim Sousa naprečac je osvojio divljenje miliona ljudi koji su preko sajta Youtube videli njegov prelepi desert od čokolade.

    Njegov "desert dana" izgleda kao loptica, međutim, kada se prelije sosem rascvetava se poput pupoljka.

    Kreator ovog prelepog deserta trenutno radi u jednom lisabonskom restoranu, a još njegovih čarolija možete pronaći na društvenoj mreži Facebook - https://www.facebook.com/chef.joaquim.

    Ukoliko biste i vi voleli da se okušate u pravljenju ovog divnog deserta, pogledajte video!

     2072
  • Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    List korijandera sadrži prirodne biohemijske supstance koje deluju kao diuretik. Izuzetan je za ublažavanje simptoma iritabilnog creva. Smanjuje i krvni pritisak pa je pogodan za one koji pate od hipertenzije. Njegova antimikrobna svojstva utiču na uklanjanje patogena iz hrane. Ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama, imamo rešenje za vas! Jedna i po kašičica sušenog korijandera je dovoljna za smanjenje bola i neugodnosti izazvanih infekcijom.

     240
  • Pet namirnica zabranjenih u paleo ishrani

    Pet namirnica zabranjenih u paleo ishrani

    Ako se pridržavate posebnog režima ishrane, već ste se navikli na čudne poglede i pitanje "šta, ni to ne jedeš?".

    Ako se pridržavate paleo režima, već znate da smete da jedete meso, voće i povrće, ali ono što ne smete vas verovatno buni. Neke od tih stvari su očigledne - beli šećer, belo brašno, industrijska hrana, ali neke vas mogu zateći.

    U ovom tekstu saznaćete šta i zašto ne jedu ljudi koji se pridržavaju paleo dijete.

    Mlečni proizvodi - ljudi često pretpostavljaju da je mleko dozvoljeno, ali to nije slučaj. Veoma je mala verovatnoća da su ljudi u paleolitu konzumirali ovu grupu namirnica, plus što se ove namirnice smatraju grupom koja pospešuje upalne procese, što je još jedan razlog za izbegavanje.

    Mahunarke - sve vrste pasulja, grašak, kikiriki, sočivo... sve sadrže materije koje sprečavaju apsorbciju nutrijenata (iako se ova tvrdnja osporava). Osim toga, lovci paleolita gotovo sigurno nisu jeli ovo.

    Krompir - visok glikemijski indeks krompira može vam poremetiti san, težinu, energiju i sl. Ljudi jedu previše skroba, a za tim nema potrebe, bar ne u velikim količinama.

    Žitarice - sve vrste žitarica, čak i one koje ne sadrže gluten poput kinoe su zabranjene u ovom režimu.

    Kukuruz - i kukuruz je žitarica, a ljudi koji slede ovaj način ishrane smatraju da jedenje kukuruza ne donosi ništa dobro vašem telu.

     1101
  • Brusnica

    Brusnica

    Ovo voće poreklom iz Severne Amerike najpopularnije je u zimskim danima, kada se od njega pravi ukusan i zdrav čaj, ali se zbog svojih lekovitih svojstava sve češće konzumira i sirovo, kao fil u pecivu, zatim u raznim džemovima, sokovima, pitama, i drugim kolačima i tortama. To je okruglo, bobičasto voće crvene boje i gorko - kiselkastog ukusa iz familije Ericaceae. Smatra se da su je prvi uzgajali još Indijanci i da se vremenom počela uzgajati i u Evropi. Tako sada postoje dve osnovne vrste brusnica: Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon Cranberry), koju krase krupniji plodovi i Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Iako se najviše koristi u raznim poslasticama, sok od svežih brusnica je najzdraviji i njega treba najviše konzumirati. Naime, neka istraživanja pokazuju da sok od ovog bobičastog voća izuzetno uspešno leči infekcije urinarnog trakta, kamen u bubregu, kao i da zbog Proantocijanidina, jedinjenja koja sadrže u sebi, pospešuju izbacivanje ešerihije koli iz bešike. Pored svega toga, bogate su vitaminom C i antioksidansima pa čuvaju srce, podižu nivo dobrog holesterola i jačaju imunitet. Zanimljivo je da se ispiranjem usne duplje sokom od brusnica ublažava i upala desni.

     524
Kore za gibanicu nadevane smesom za carsku pitu... Toliko je ukusno da vam od srca preporučujem da isprobate!
2 u 1 - kore za gibanicu, nadevane smesom za proju.
Strana 5 od 1242