• Kim

    Kim

    Za kim (Carum carvi) se smatra da je verovatno najstariji od svih začina, njegove semenke su pronađene u neolitskim iskopinama u Srednjoj Evropi. Danas se najviše koristi kao klasičan začin za raznorazna peciva od raži, domaće kiflice, pogače (pogotovo sa čvarcima), hleb, u kombinaciji sa mahunastim povrćem, krompirom, kupusom a odličan je i za jela od sira. Listovi kima se takođe mogu koristiti i u raznim čorbama, a neki narodi mu kuvaju i koren. Kim sadrži eterična ulja (glavni je karvon) pa se ulje od kima koristi u borbi protiv nadutosti, loše probave i mučnine. Zanimljivo je da se od kima prave i razna alkoholna pića, poput likera, rakije. Ipak, ne treba preterivati sa ovim začinom jer u prevelikim količinama može izazvati probleme sa bubrezima i jetrom.

     1288
  • Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    1. Svetlo – Skinite zavesu sa prozora, dodajte osvetljenje iznad radne površine i uvek birajte kuhinjske elemente svetlijih boja. Što je svetlija vaša kuhinja, to će izgledati prostranije.

    2. Izbegavajte šarenilo – Neka vaša kuhinja bude jednobojna, što je više moguće. Ili makar birajte nijanse iste boje.

    3. Otvorene police – Ormari, viseći elementi, zastakljene police – sve navedeno može učiniti da prostor bude zatvoreniji nego što u stvari jeste. Neka vaš izbor budu otvorene zidne police koje će uštedeti na prostoru, a možete ih i dekorisati na najrazličitije načine.

    4. Vertikalne linije – Učiniće da vaša kuhinja izgleda veće.

     691
  • Vakame alge i zdravlje štitne žlezde

    Vakame alge i zdravlje štitne žlezde

    Vakame je smeđa morska alga impresivnih zdravstvenih koristi, bogata je esencijalnim vitaminima i mineralima, a pomaže i u jačanju imunog sistema i pravilnom funkcionisanju organa. Koristi se u medicinske svrhe hiljadama godina, posebno u azijskim zemljama. Možete je dodati u supe, salate i još mnogo toga kako biste napravili ukusne i zdrave obroke. U tradicionalnoj kineskoj medicini korsiti se kod problema sa štitnom žlezdom, za zdravlje želuca, jetre i bubrega. Smatra se da vakama alge pomažu u apsorpciji štetnih toksina u telu. Rani zapisi o tradicionalnoj medicinskoj upotrebi morskih algi kod problema sa žlezdama datiraju još pre oko 2000 godina.

     449
  • Jiro Dreams of Sushi

    Jiro Dreams of Sushi

    Jiro Dreams of Sushi" ili kako bismo mogli da prevedemo "Jiro sanja o sušiju" je američki dokumentarac baziran na istinitoj priči iz 2011. godine koji na ambijentalan, pomalo sanjarski način opisuje život majstora japanskog specijaliteta sušija, Jiro Onoa.

    Radnja ovog filma, režiranog od strane Davida Gelba, odigrava se u srcu Tokija u renomiranom restoranu "Sukijabaši Jiro" od tri Mišelin zvezde, gde ovaj osamdesetpetogodišnji kuvar pokušava da usavrši umetnost pravljenja savršenog jela od sušija, ali ujedno vodi i unutrašnju borbu sa dvojicom sinova čiji je cilj da prestignu i prevaziđu očevo znanje i spretnost u vođenju restorana. Naime, dok je mlađi sin otvorio sopstveni restoran koji kopira recepte i stil očevog legendarnog restorana, stariji sin ostaje da radi u "Sukijabašiju" nadajući se da će jednog dana preuzeti očev posao.

    Film je dobitnik mnogih nagrada filmskih festivala i mnogi ga smatraju jednim od najboljih filmova koji prikazuju umetnost pravljenja istočnoazijskih jela, a ambijentalnost i lepotu filma dodatno ulepšava muzika koja ga prati, a koju je komponovao čuveni pijanista Filip Glas.

     1329
  • Šta jesti nakon treninga?

    Šta jesti nakon treninga?

    Govorili smo o tome šta ne treba jesti nakon treninga, a šta je to što smemo jesti?

     13989
Tako osvežavajuća!
Isto testo i za kuglof i za mafine.
I miris i ukus! Možda malo neobična kombinacija brašna za pečenje hleba, ali ja sam probala ovu kombinaciju i meni se dopala a što je najvažnije i ukućanima. Pirinčano brašno…
Savršen ukus, sa tako jednostavnim sastojcima.
Kuglof idealan uz kafu, mleko ma uz svaku kombinaciju.
Strana 5 od 1336