• Skrobne biljke koje treba izbegavati

    Skrobne biljke koje treba izbegavati

    Ako vas brine visok nivo šećera u krvi, ili pokušavate da oslabite, ali vam baš ne ide, u pitanju može biti vrsta ugljenih hidrata koju jedete.

    Najvažnije je da izbacite ili ozbiljno ograničite unos:

    • Belog pirinča, zato što on ima najviši postotak skroba (47 gr/200 kalorija)
    • Čipsa (42 grama)
    • Kukuruznog griza (40 gr)
    • Belog krompira (koji, međutim, sadrži kalijum, tako da ga ne treba skroz izbaciti)
    • I definitnivno, nemojte zaboraviti da se klonite kupovnih cerealija za doručak, jer su one bogate skrobom i prostim šećerima.
     1093
  • Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Peršun vodi poreklo još iz perioda stare Grčke. Sa bliskog istoka je dospela u Evropu. Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje. Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku. Pomaže u borbi protiv kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 36 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,33 g

    Proteini: 2,97 g

    Masti: 0,8 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,3 g

    Niacin: 1,3 mg

    Vitamin A: 8424 IU

    Vitamin C: 133 mg

    Vitamin K: 1640 µg

    Vitamin E: 0,75 mg

    Natrijum: 56mg

    Kalijum: 554 mg

    Kalcijum: 138 mg

    Gvožđe: 6,2 mg

    Magnezijum: 50 mg

    Cink: 1,07 mg

     650
  • Ječam

    Ječam

    Potiče iz Mesopotamije a u Evropi je jedna od najstarijih žitarica. U srednjem veku kada je pšenica bila izuzetno skupa, ječam i raž su se koristili za pripremu hleba. Ječam se koristi pored hleba i za proizvodnju slada, piva i viskija. Sadrži dosta minerala, kalujum, fosfor, magnezijum, gvožđe,cink, selen, vitamine B...
     30929
  • Šljiva

    Šljiva

    Šljiva je poznata u celom svetu. Postoje oko 2000 sorti a najviše se gaji u Rusiji, Kini, SAD i Rununiji. Pored toga što se jede sveža, veoma ukusna je i suva u kao deo kolača i torti. Takođe se prave marmelad, džem, slatko, sok i u našim krajevima veoma poznata šljivovica - rakija od šljive. Šljiva je diuretik i moćni antioksidans ali oni koji imaju problem sa burezima trebaju biti oprezni.
     16489
  • Evo zašto konzumiranje alkohola može biti zdravo

    Evo zašto konzumiranje alkohola može biti zdravo

    Škola javnog zdravlja Harvard univerziteta ustanovila je da umerene količine alkohola mogu biti svojevrsna prevencija od srčanih polesti. Takođe, konzumiranjem alkoholnih pića sprečva se formiranje krvnih ugrušaka koji mogu blokirati arterije srca.

    Studija jednog katoličkog univerziteta u Americi pokazuje da od dva do četiri pića dnevno mogu smanjiti rizik od smrti usled različitih oboljenja za 18 odsto. Takođe utvrdili su da je najbolje konzumirati alkohol tokom obroka. Vino iznad svega je idealano uz ručak ili večeru.

    Novija istraživanja su pokazala da konzumiranje alkohola štiti od erektilne disfunkcije. Problemi su smanjeni za 25 do 30 odsto, pokazuje studija sprovedena uz pomoć 1770 australijskih muškaraca.

    Odsek za psihologiju na Karengi Melon univerzitetu dokazao je na osnovu studije da alkohol smanjuje rizik od prehlada. Španski istraživači su takođe utvrdili da ukoliko konzumirate od 8 do 18 čaša vina nedeljno, smanjujete rizik razvoja prehlade i do 60 odsto. Kao razlog navode se antioksidansi koji se nalaze u vinu.

    Alkohol može smanjiti rizik od kamena u žuči za trećinu, tvrde istraživači sa Ist Angli univerziteta. Takođe navode da preteran unos alkohola može izazvati brojne zdravstvene probleme.

    Rezultati holandske studije pokazuju da zdrave odrasle osobe koje piju jednu do dve čaše alkohola dnevno imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.

     1456
Mesec maj je prepoznatljiv po mirisu zove, biljke u obliku žbuna ili drveta poznata u narodu i kao bazga. To je listopadno dvrvo koje kada procveta beli se od sićušnih…
Mafine svi obožavamo. Jednostavan recept za ovaj kolač nam ostavlja mogućnost različitih kombinovanja. Ovaj put sam dodala svež ananas. Trenutno može da se kupi u našim radnjama po povoljnoj ceni…
Sezona je jagoda i sad je pravo vreme da se ovo ukusna i mirišljava voćkica ostavi u vidu džema za zimu. Priprema je jednostavna i začas dobijete ukusni džem koji…
Ako volite blitvu i drugo zeleno povrće vreme je da to iskoristite i sada kada ga ima u izobilju napravite ukusnu i zdravu pitu.
Da li volite kupine? Pune su vitamina i minerala i lako se konzerviraju za zimu bilo pravljenjem džema, kompota, slatka ili želea. Čak i list može da se osuži i…
Recept za bakine kolače, vafle, galete ili kako ko zove koji garantuje uspeh.
Strana 5 od 1268