• Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     1261
  • Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak je začin koji vodi poreklo sa Bliskog istoka. Grmolika je biljka, čiji su plodovi crvene bobice koje se nakon mlevenja koriste kao začin. U Evropi je dugo korišćen radi dodavanja kiselosti određenim jelima, a Rimljani su umesto njega upotrebljavali zamenu - limun. Posebno je popularan u libanskoj kuhinji, kao dodatak salatama i marinadama. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima. Reguliše stomačne tegobe i upale, a koristi se i kao preventiva za prehlade i grip zbog svojih jakih antioksidativnih i anti-inflamatornih svojstava. Na Bliskom istoku koristi se kao tradicinalni lek za dijabetes.

     11504
  • 5 razloga zbog kojih je slanina zdrava

    5 razloga zbog kojih je slanina zdrava

    1. Iako možda smatrate da količina masti u slanini može biti pogubna po vas, varate se. Prisutne masti u slanini sastoje se od 40 odsto zasićenih masti i 10 odsto holesterola, a ostatak čine mononezasićene masti koje su bogate oleinskom kiselinom.

    2. Slanina se ne razlikuje od bilo kog drugog oblika mesa, osim što je bogatija vitaminima B1, B2, B3, B6, B12, i mineralima: selenom, fosforom, kalijumom, cinkom, gvožđem i magnezijumom.

    3. Veruje se da je slanina osnovni razlog za visok krvni pritisak, međutim, studije su pokazale da redovna konzumacija utiče na ravnotežu šećera u krvi i krvnog pritiska.

    4. Sadrži znatne količine holina koji poboljšava pamćenje i koncentraciju.

    5. Slanina u kombinaciji sa belim lukom garantuje uklanjanje simptoma prehlade i gripa. Pokušajte!

     4328
  • Veganstvo - na šta obratiti pažnju prilikom prelaska na ovaj način ishrane

    Veganstvo - na šta obratiti pažnju prilikom prelaska na ovaj način ishrane

    Veganstvo je prešlo veliki put od svojih skromnih početaka i sada je izbor brojnih poznatih osoba koje su odlučile da iz svoje ishrane izbace sve namirnice životinjskog porekla.

    Međutim, pre nego što i vi odlučite da se odreknete svih životinjskih proizvoda u svojoj ishrani, pogledajte nekoliko stvari koje vam mogu pomoći u odluci:

    Vaši prijatelji i rodbina će imati mnoštvo pitanja
    Ljudi su veoma osetljivi kada je ishrana u pitanju, posebno kada u pitanje dovodite nešto u šta ceo svoj život veruju. Najbolji način da sprečite bilo kakav konflikt jeste da naglasite da to činite zbog sebe i ličnih razloga i da vam to prija.

    Trebaće vam suplementi vitamina B12
    Ovaj vitamin prirodno dobijamo isključivo iz životinjskih namirnica tako da ćete morati da svoju ishranu obogatite suplementima vitamina B12. Ovaj vitamin održava nervne i krvne ćelije zdravima a njegov manjak može dovesti do umora, zatvora, gubitka apetita, nervnih problema i depresije. Kako biste saznali koliko ovog vitamina morate da uzimate najbolje bi bilo da se konsultujete sa doktorom.

    Trebaće vam verovatno i suplementi gvožđa
    Gvožđe dobijamo iz životinjskih namirnica i ono se lako apsorbuje. Sa druge strane, veganska ishrana sadrži gvožđe koje se teže apsorbuje tako da čete morati da unosite više gvožđa. Dobri izvori gvožđa su suncokretove semenke, suvo grožđe i tamno, lisnato povrće. Namirnice bogate vitaminom C mogu pomoći apsorpciji gvožđa (crvene paprike, citrusi i brokoli).

    Moraćete da pronađete nove izvore proteina
    Svaki obrok bi morao da sadrži i proteine. Oni pomažu rast ćelija i njihovo popravljanje. Najbolji izvori proteina su prirodna soja, sočivo, mahunarke i kvinoa.

    Ne bi trebalo da zamenjujete životinjske proizvode lošom hranom
    Menjanje mesa za hleb, pastu i druge procesuirane namirnice vam neće pomoći. Nije dobro menjati životinjske proizvode koji sadrže proteine, vitamine i minerale za brzu hranu koja poseduje malo hranjivih vrednosti i mnogo kalorija. Rezultat ovoga može biti povećana glad, gojaznost i loše raspoloženje.

     Ne preterujte sa proizvodima od soje
    Kritičara naglašavaju mane soje dok njeni pobornici ukazuju samo na prednosti. Iako naučnici i dalje diskutuju o efektima soje na rak i zdravlje srca, jedna stvar je sigurna – konzumiranje previše „mesa od soje" je verovatno lošije od konzumiranje loših životinjskih proizvoda. Zamene za meso su vrlo često industrijski procesuirane i prepune natrijuma i hemikalija tako da je potrebno čitati etikete na proizvodima jako pažljivo. Najzdraviji izbor su soja, tofu, miso i sojino mleko.

    Prelazak na novi način ishrane ne mora da bude trenutan
    Nećete se jedno jutro probuditi kao vegan. Za to je potrebno dosta vremena i truda. Počnite da polako u vašu ishranu ubacujete više namirnica biljnog porekla dok u isto vreme izbacujete životinjske proizvode. Pravljenje postepenih promena će vam takođe pomoći da pratite i vaše zdravstveno stanje i raspoloženje.

    Možda ćete se osećati srećnije
    U poređenju sa veganskom ishranom, osobe koje konzumiraju meso unose i posebnu kiselinu koja može dovesti do neuroloških promena koje kvare raspoloženje.

    Biljke mogu da pokriju potreban unos kalcijuma
    Odraslim osobama se preporučuje minimum 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, ali pojedina istraživanja pokazuju da vegani mogu da prođu i sa manjim količinama. Vegani koji su konzumirali barem 525 miligrama kalcijuma nisu imali veći rizik od lomova kostiju. Ključ je u konzumiranju namirnica koje su prirodno bogate kalcijumom kao što su kelj, bademi i smokve.

    Izvor: B92.net (Huffington Post)

     12344
  • Brza hrana oštećuje čulo mirisa?

    Brza hrana oštećuje čulo mirisa?

    Nije tajna da je brza hrana nezdrava i da izaziva mnoge tegobe, ali nova studija pokazuje da konzumacija brze hrane može dovesti do oštećenja i gubitka čula mirisa.

    Rezultati objavljeni u naučnom časopisu koji se bavi ishranom, pokazuju da način ishrane utiče na mnogo više od težine. Ovo je prvi put da su istraživači uspeli da demonstriraju čvrstu vezu između neadekvatnog staranja o svom telu i gubitka čula mirisa.

    Sledeći korak u ovom istraživanju je eksperiment koji bi trebalo da pokaže da li vežbanje može na neki način da ublaži ove posledice.

    Očito je da negativne posledice brze hrane dosežu dalje nego što se mislilo, a istraživanjima nije kraj i jedva čekamo da vidimo šta sutrašnjica u polju ishrane i zdravlja donosi.

     1150
Jedno od omiljenih jela.
Jednostavno i brzo.
Dodatak uz jela. Za ljubitelje ljutoga.
Jednostavni slatkiš.
Strana 5 od 1695