• Zašto je važno prati ruke pre i nakon svakog jela?

    Zašto je važno prati ruke pre i nakon svakog jela?

    Pranje ruku je podrazumevani ali vitalni oblik higijene u svim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Njegov značaj je prvi put realizovan u bolnici u Beču, u 19. veku. U porodilištima je bila visoka stopa smrtnosti. Dr Ignjac Zemelvajs naredio je članovima svog osoblja da operu ruke pre lečenja bolesnika, pri čemu je drastično smanjena stopa umrlih.

    Osim toga, pranjem ruku smanjuje se rizik od dijareje i razvoj crevnih infekcija. Kontakt sa fekalnim materijama koje sadrže brojne bakterije mogu izazvati brojne komplikacije.

    Širenje bakterijskih infekcija oka može se suzbiti redovnim pranjem ruku.

    Akutne infekcije mogu se sprečiti redovnom higijenom ruku. Patogeni koji izazivaju respiratorne komplikacije najčešće se nalaze na rukama.

     346
  • Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Čaj nije samo za piće - koristite ga i u kulinarstvu

    Ako čaj koristite isključivo kao topli napitak tokom zimskih dana, grešite. Vrhunski američki kuvar Helaina Hovitz otkriva za sajt Reader's Digest nekoliko zanimljivih načina kako da izvučete maksimum iz listića čaja:

    - Kada pravite pastu, rižoto, ili ovsenu kašu, koristite čaj umesto vode. Na primer, probajte da skuvate prinač u čaju od limuna, ili ovsenu kašu u bilo kojem voćnom čaju. Prijatno ćete se iznenaditi ukusom! Pri tom, u ovsenu kašu se često dodaje šećer ili neki drugi veštački zaslađivač, a u ovom slučaju za tim nema potrebe.

    - Skuvajte omiljeni čaj, ostavite ga da se rashladi i potom stavite u zamrzivač u obliku kocki. Ove ukusne ledene kocke potom možete staviti u bilo koji sok ili frape. Na primer - stavite ledene kocke čaja od mente u limunadu ili koka kolu. Idealno je za vrele letnje dane!

    - Dodajte prstohvat mlevenog čaja u čorbu zajedno sa drugim začinima. Pileća čorba sa dodatkom malo zelenog čaja je posebno ukusna i vekovima se već nalazi na meniju žitelja Istočne Azije.

    - Napravite neobičnu marinadu za grilovano meso ili ribu: izmešajte mleveni crni čaj, malo soli, djumbir, mleveni beli luk i čili, sve ovo dodajte u malo maslinovog ulja - i marinada je spremna!

     478
  • Energetske i hranljive vrednosti: cimet

    Energetske i hranljive vrednosti: cimet

    Cimet je, prema brojnim istraživanjima, u upotrebi još od 2000. godine pre nove ere. Dokazi ukazuju na to da je korišćen u celom antičkom svetu i da su ga arapski trgovci doneli u Evropu gde je postao jednako popularan. Dugo je bio statusni simbol i uprkos širokoj upotrebi, poreklo cimeta je dugo čuvana tajna sve do početka 16. veka. Da bi održali svoj monopol, arapski trgovci su bili poznati po legendama koje su prenosili svojim kupcima, a koje su se ticale toga kako dobavljaju luksuzni začin. Edvard Kirk u svom vodiču za stomatologiju iz 1884. godine pominje pastu napravljenu od morfina, karbonalne kiseline i karanfilića ili ulja cimeta. Studije pokazuju da cimet snižava nivo lipida, odnosno holesterol i trigliceride. Kora cimeta takođe pomaže u kod upala i infekcija, a ulje samog cimeta zaustavlja tup bol i ima antiseptička svojstva.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 247 kcal

    Ugljeni hidrati: 50,59 g

    Proteini: 3,99 g

    Masti: 1,24 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 53,1 mg

    Niacin: 1,33 mg

    Vitamin A: 295 IU

    Vitamin C: 3,8 mg

    Vitamin K: 31,2 µg

    Natrijum: 10 mg

    Kalijum: 431 mg

    Kalcijum: 1002 mg

    Gvožđe: 8,32 mg

    Magnezijum: 60 mg

    Cink: 1,83 mg

     655
  • Mitološki nastanak nara

    Mitološki nastanak nara

    Nar je još jedna voćka čije se poreklo vezuje za Afroditu. Prema legendi, ona je zasadila prvo drvo nara, na ostrvu Kipar. Povezanost nara i boginje ljubavi i strasti zacementirana je činjenicom da je voće prepuno semenki, kao simbola plodnosti.

    Nar je, prema grčkoj legendi, i Heri bio sveta biljka, a kako je Hera bila boginja plodnosti, jasna je reputacija koju nar i danas uživa, ne samo u Grčkoj. Ovome je dodata još jedna dimenzija – nar ne samo da je pun semenki, već i jarko crven, poput krvi device, što je još jedna asocijacija sa bračnim dužnostima.

    Ovo voće se pominje i u mitu o Persefoni. Had je oteo Persefonu i odveo je u donji svet, a njihova je zajednica zacementirana tako što je ona pojela nekoliko zrna nara, u zamenu za priliku da povremeno pređe reku Stiks i poseti svet smrtnika na površini.

     1084
  • Kako bakar utiče na zdravlje?

    Kako bakar utiče na zdravlje?

    Bakar je treći najzastupljeniji mineral u našem telu. Ima brojne prednosti: jača krvne sudove, kosti, tetive i nerve, osigurava zdravu pigmentaciju kose i kože i utiče na zgrušavanje krvi. Može se koristiti kao dodatak ishrani, a možete ga unositi i putem avokada ili ostriga koji su njegovi najbolji izvori.

    Neophodan je u formiranju kolagena, fundamentalnih proteina značajnih za zdravlje kostiju, kože i vezivnog tkiva. Potreban je za proizvodnju mnogih enzima, kao i nekih od najmoćnijih antioksidanasa u telu. Uključen je u formiranje melanina koji je od velikog značaja za zdravlje kože, kose i očiju.

     517
Hrskavost kinoe, povrće i preliv od rena - savršena kombinacija.
Ima li ko ne voli piletinu i mlade krompiriće?
Ovo je jedan od onih zahvalnih recepata, gde sastojke i količinu, dodajete po svojoj želji.
Slatko medeno srce.
Slasno i opasno dobri.
Strana 5 od 1217