• Iscrpljeni ste? Evo kako da povratite energiju!

    Iscrpljeni ste? Evo kako da povratite energiju!

    Jedno je sigurno – izbegavajte energetska pića, kao i gazirane i voćne sokove koji su puni šećera. Dok obezbeđuju brzu nadoknadu energije, takođe oduzimaju dvostruko više uzrokujući nagli pad šećera u krvi. Nedavna studija tima istraživača iz Australije, otkrila je da energetska pića mogu uticati na emocionalno ponašanje i kognitivnu funkciju.

    Čak iako ste malo žedni jedna čaša vode može da promeni nivo energije ali i da utiče na vaše emocionalno stanje – kažu istraživači sa Univerziteta u Konektikatu. Utvrđeno je da blaga dehidratacija izaziva glavobolje, zamor i probleme sa koncentracijom. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da povedete računa o dnevnom unosu tečnosti. Kada se osećate iscrpljeno – popijte čašu vode. Upravo ta mala količina tečnosti može vas razbuditi i pojačati vašu koncentraciju.

    Razlog učestaloj i izraženoj potrebi za snom može biti i nedovoljan unos vitamina i minerala koji igraju glavnu ulogu u proizvodnji energije. Od ključnog značaja su vitamin B i magnezijum. Povećajte unos zelenog lisnatog povrća, koštunjavog voća, ribe...

    Obratite pažnju i na to kada i koliko puta dnevno jedete. Ravnomerno raspoređeni obroci i njihova raznovrsnost imaju veliki uticaj na vaše emocionalno i fizičko zdravlje, posebno na dnevni nivo energije.

     1423
  • Kinoa (quinoa)

    Kinoa (quinoa)

    Za nju kažu da je „majka svih žitarica" jer datira od pre više hiljada godina. Reč je o kinoi (quinoa), koja potiče sa planinskog venca Anda u Južnoj Americi.

    Poreklo joj je zaista drevno, jer zajedno sa krompirom i kukuruzom spada u tri osnovne namirnice prastare civilizacije Inka.

    Oni su je smatrale čak svetom biljkom, zbog čega je njihov vladar, lično, svake godine sejao prva zrna, koristeći specijalnu zlatnu alatku.
    Tek poslednjih petnaestak godina postaje popularna i van prostora Latinske Amerike, dok stručnjaci proriču da će se svrstati u red namirnica zdrave hrane budućnosti. U zapadnim zemljama koristi se u proizvodnji testenina, kao zamena za pirinač, ali i na mnoge druge načine.

    Kinoa je svakako unikatna po mnogo čemu. To je usev koji podnosi oštre klimatske uslove, odnosno uspeva i u polusušnim i u planinskim oblastima. Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se priprema. Predstavlja savršenu zamenu za beli pirinač ili proso, može da se dodaje varivima, a od njenog brašna mogu da se pripremaju ukusna peciva. Kinoa je vrlo hranljiva i sadrži više kalcijuma od mleka i više proteina od mesa i smatra se nutritivno najvrednijom namirnicom na planeti.
    Bolivijski poljoprivrednici tvrde da nikada nisu bolesni, jer konzumiraju kinou od koje prave hleb, alkoholno piće koje „vraća snagu", supe i kolače. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, pet odsto masti, 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B 1, B 2 i E. Zbog raznolikog mineralnog sastava, gde je najupečatljivije gvožđe i fosfor, kinoa se smatra super namirnicom.

    Najvažnije od svega je da kinoa sadrži svih osam amino-kiselina, za razliku od drugih žitarica koje sadrže najviše tri. Poseduje retke amino-kiseline za biljni svet, kao što je lizin, metionin i cistein, zbog čega se, inače, savršeno nadopunjuje sa pirinčem. Osim toga, kinoa je bogata dobrim zasićenim mastima, a sadrži manje ugljenih hidrata nego većina drugih žitarica. Stručnjaci iz NASE kinou su proglasili izuzetno izbalansiranom i kompletnom hranom, koja se pokazala korisnom u ishrani astronauta u svemirskim misijama.

    Zdravstveni stručnjaci, s druge strane, ističu njenu lekovitost u jačanju organizma, preventivnom delovanju protiv zapaljenskih procesa i hipertenzije, a obezbeđuje i zdravo majčino mleko. Svakako se preporučuje osobama koje pate od malokrvnosti, ali i svima drugima koji stanje anemije treba da spreče. Dobri poznavaoci kinou preporučuju i u prevenciji migrene, ateroskleroze, kao i u terapiji protiv gojaznosti.

    Kao i sve druge žitarice, kinoa je bogata skrobom i prostim šećerima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije neophodne sportistima. Istovremeno predstavlja savršenu hranu za vegetarijance koji imaju želju za mesom. Ne sadrži gluten, pa mogu da je koriste i osobe koje pate od celijakije

    Iako se ubraja u zrnastu hranu koja potiče od trava, kinoa botanički pripada porodici spanaća. Činija kuvane kinoe daje oko 160 kalorija koje potiču od ugljenih hidrata i kvalitetnih belančevina, bogate vrednim sastojcima lizinom i metioninom. Zanimljivo je da sadrži i albumin, protein koji se primarno dobija iz belanca.

    Za kuvanje kinoe potrebno je daleko manje vremena nego za druge žitarice. Skuva se za 15 minuta, ali važno je dobro je oprati da bi se otklonili saponini koji se nalaze u spoljašnjoj opni. Može da se jede i hladna i topla, a lepo se kombinuje sa povrćem u salati ili kao testo u supi.

    Zdravi obroci

    * Doručak - Pomešati šolju kinoe sa pola šolje mleka i pola šolje bobičastog voća. Ovaj ukusni doručak može da se jede hladan ili zagrejan.

    * Ručak - Na maslinovom ulju ispržiti glavicu crnog luka i tri češnja belog, dodati kuvanu kinou i nastaviti sa prženjem još tri minuta. Posle toga dodati šolju seckanog kuvanog pilećeg belog mesa i krčkati još deset minuta. Pred kraj dodati grašak iz konzerve, posoliti i posuti parmezanom.

    * Večera - Skuvati šolju kinoe, pomešati sa četvrt šolje seckanih maslina, 150 grama rendanog feta sira, kašikom maslinovog ulja i paradajzom. Posoliti, pobiberiti i promešati.

    izvor: novosti.rs

     11417
  • Krastavac

    Krastavac

    Gotovo da ne postoji baka ili tetka koja nas odmalena nije savetovala da ogulenu kožicu krastavca ne bacamo u kantu, već da je stavimo da odstoji par minuta na koži kako bi bila lepa i hidrirana. No, krastavac (lat.Cucumis Sativus) ne koristi se samo u kozmetičke svrhe i za osvežavanje kože, već i kao prevencija i lek za mnoga oboljenja.

    Naime, ovo povrće koje se još pre pet milenijuma koristilo na Himalajima (odakle se preko Indije prenelo u Grčku i Italiju) sadrži pregršt korisnih vitamina i minerala i čak 95% vode. Zbog toga je odličan diuretik i samim tim potpomaže izbacivanje toksina, podstiče rad bubrega i creva, ubrzava metabolizam i generalno pročišćava krv. Od minerala, najzastupljeniji je kalijum pa krastavac može pomoći i u snižavanju krvnog pritiska.

    Što se tiče primene u kulinarstvu, krastavac se najčešće kombinuje sa svim mlečnim proizvodima pa se širom Mediterana koristi kao salata, tako što se sa ostalim povrćem i začinima isecka u jogurt (to je zapravo čuveni grčki tzatziki), ili kao deo raznih namaza i krem sireva. Upravo iz Grčke potiče i čuvena "Grčka salata" čiji su deo krastavci, paradajz i feta sir. Ovo povrće se odlično slaže i sa začinima kao što su estragon, origano, bosiljak, peršun i usitnjen beli luk, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete sa malo limunovog soka. Krastavac takođe možete poslužiti uz roštilj ili giros.

    Pre pripreme, nije potrebno oguliti kožu, mada je nekada preporučljivo jer može dati nepotrebnu gorčinu jelu, a osim u sirovom obliku, posebno se preporučuje sok od krastavca koji je pravi osvežavajući napitak tokom vrelih letnjih dana.

     1298
  • Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Prema etiopljanskoj legendi, moć kofeina otkrivena je kada je pastir primetio da su mu koze mnogo energičnije kada grickaju bobice jedne određene biljke. Kada je i sam probao te bobice, osetio je slične efekte i eto, gotovo nehotice otkrio jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

    Riba i limun su sjajna kombinacija, koja je prvi put isprobana u Srednjem veku, jer se verovalo da će limunov sok rastvoriti manje riblje kosti, za slučaj da ih neko proguta.

    Sladoled na štapiću je otkriven 1905. Jedanaestogodišnji dečak Frenk Eperson zaboravio je svoj zaslađeni napitak i kašičicu kojom ga je mešao preko noći na tremu. Kada se probudio, piće je bilo zaleđeno, a ukus te poslastice bio je odličan. Osamnaest godina kasnije, Eperson je patentirao svoj pronalazak, a mi i danas uživamo u tom slatkišu.

    Tokom Drugog svetskog rata, u Engleskoj je bilo nestašica hrane. Jedna od deficitarnih namirnica bila je banana, a kao zamena koristila se „lažna banana", napravljena od kuvane repe, šećera i arome banane.

    Predsednik Nikson zabranio je služenje supe na zvaničnim večerama, jer je „gotovo uvek prosipao po sebi ili po stolu".

     1622
  • Zašto treba da počnete da koristite kokosov šećer što pre?

    Zašto treba da počnete da koristite kokosov šećer što pre?

    Kokosov šećer, poznat i kao šećer od kokosove palme, prirodni je zaslađivač koji se dobija iz soka kokosovih palmi.

    Poslednjih godina postaje sve popularniji kao zdravija alternativa tradicionalnom šećeru. Saznajte koje su njegove glavne prednosti i zašto bi trebalo zameniti beli i smeđi šećer ovom alternativom što pre, kao i kako ga upotrebiti u svakodnevnim receptima.

    Kokosov šećer - obilje minerala

    Za razliku od rafinisanog belog šećera, kokosov šećer je nerafinisan i zadržava mnoge hranljive materije koje se nalaze u soku kokosove palme. Bogat je mineralima kao što su gvožđe, cink i kalijum, kao i antioksidansi i vlakna. Za poređenje, beli šećer je u velikoj meri obrađen i lišen većine svoje nutritivne vrednosti.

    Kokosov šećer takođe ima niži glikemijski indeks od belog šećera, što znači da uzrokuje sporiji porast nivoa šećera u krvi. Ovo može biti korisno za one sa dijabetesom ili za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi.

    Kakav je ukus kokosovog šećera i može li biti adekvatna zamena za beli?

    Što se tiče ukusa, kokosov šećer je po boji i ukusu sličan smeđem šećeru, ali za razliku od njega ima bogat ukus karamele koji daje odličan šmek u raznim jelima.

    Može se koristiti kao zamena za beli šećer u 1:1 u većini recepata, što ga čini pogodnom zamenom za one koji žele da smanje unos šećera jer je efekat isti, ali sa manje štetnih posledica p ozdravlje.

    Međutim, vredi napomenuti da je kokosov šećer i dalje izvor kalorija i da ga treba konzumirati umereno, baš kao i sve ostale.

    Kokosov šećer - najodrživija proizvodnja

    Kokosov šećer ne sadrži ni aditive, ni izbeljivače ni bilo koje druge hemikalije, a poznat je kao najodrživiji u smislu uslova radnika u proizvodnji, ali i minimalne upotrebe pesticida i rezilijentnosti palmi.

    Palme čiji je plod kokos su veoma otporno drveće koje ne zahteva mnogo hemikalija, ni zalivanje, posebnu obradu zemljišta, a jedno drvo u stanju je da daje plodove i do 100 godina.

    Takođe, podstiču biodiverzitet i u njihovoj blizini može se gajiti mnogo drugih biljnih vrsta, kao što su banane, ananas i kakao.

    Najveći proizvođač kokosovog šećera na svetu je Indonezija, koja je na trećem mestu po proizvodnji kakaa.

    biskvit kolac kokos

    Kako uvrstiti kokosov šećer u svakodnevnu ishranu

    Kokosov šećer može se upotrebljavati u različitim štrudlama, kolačima i keksovima i kao zaslađivač za kafu i čaj.

    Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih recepata sa kokosovim šećerom.

    Sutlijaš sa kokosovim šećerom

    Sastojci:

    • 1 šolja kuvanog smeđeg pirinča
    • 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka
    • 1/2 šolje kokosovog šećera
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 1/4 kašičice mlevenog cimeta

    Uputstva:

    • U loncu srednje veličine pomešajte kuvani smeđi pirinač, kokosovo mleko i kokosov šećer.
    • Zagrejte smešu na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok se kokosov šećer ne rastvori i smeša se zagreje.
    • Dodajte ekstrakt vanile i mleveni cimet, pa promešajte da se sjedini.
    • Smanjite vatru na malu i kuvajte 10-15 minuta, povremeno mešajući, dok se smesa ne zgusne i pirinač omekša.
    • Poslužite puding od pirinča topao ili ohlađen, preliven dodatnom količinom kokosovog mleka ili isečenog voća, po želji.

    Mafini od banane i kokosovog šećera

    Sastojci:

    • 1/4 šolje kokosovog ulja, rastopljenog
    • 1/2 šolje kokosovog šećera
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 2 zrele banane, zgnječene
    • 1 1/2 šolje bademovog brašna
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/4 kašičice soli
    • Uživajte!

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za mafine papirnim modlama ili papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite rastopljeno kokosovo ulje i kokosov šećer dok se dobro ne sjedine.
    • Dodajte jaje i ekstrakt vanile i umutite dok ne postane glatko.
    • Dodajte izgnječene banane i mešajte dok se dobro ne sjedine.
    • Dodajte bademovo brašno, sodu bikarbonu i so i mešajte dok se ne formira smesa.
    • Koristite mericu ili kašiku za kolačiće da napunite svaku šoljicu za mafine oko 3/4.
    • Pecite 20-22 minuta, dok čačkalica umetnuta u centar mafina ne izađe čista.
    • Ostavite mafine da se ohlade u kalupu 5 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
    • Uživajte!

    Kokosov šećer u slanim jelima

    U mnogim tradicionalnim kuhinjama, naroda koji uživaju u slatko-slanim kombinacijama, kokosov šećer se upotrebljava i za slana jela, a ne samo za slatkiše.

    Evo na koje načine ga vi možete koristiti za slana jela:

    • Marinade i glazure - kokosov šećer se može koristiti kao osnova za marinade i glazure za meso ili povrće. Dodaje suptilnu slatkoću i pomaže da se karamelizuje površina hrane. Na primer, pomešajte kokosov šećer sa soja sosom, đumbirom i belim lukom da biste napravili ukusnu marinadu za piletinu ili svinjetinu na žaru.
    • Prelivi za salatu - kokosov šećer se može koristiti za balansiranje kiselosti u prelivima za salatu. Pokušajte da pomešate kokosov šećer sa maslinovim uljem, balzamiko sirćetom i dižon senfom za slatki i pikantni preliv.
    • Mešavine začina -kokosov šećer se može koristiti u mešavinama začina kako bi se dodao nagoveštaj slatkoće. Na primer, pomešajte kokosov šećer sa dimljenom paprikom, kimom i čili prahom za slatku i dimljenu mešavinu začina za pečeno povrće ili meso na žaru.

    Kokosov šećer je zdravija alternativa tradicionalnom šećeru, ali ga ipak treba konzumirati umereno. Njegov jedinstveni ukus i hranljive prednosti čine ga odličnim dodatkom u svakoj kuhinji!

     977
Ukusno, brzo i jednostavno.
Brauni od gotove smeše sa dodatkom  pomorandže i slatke pavlake, jednostavno, sočno i ukusno.
Domaća štrudla sa posebnim nadevom od jabuka.
Strana 5 od 1723