• Piletina

    Piletina

    Čuva zdravlje i novčanik.

    Proteini su ključan deo ljudske ishrane, jer ih organizam koristi za stvaranje novih ćelija i održavanje i obnovu starih. Belančevine takođe imaju ulogu u proizvodnji enzima koji utiču na varenje, metabolizam i skladištenje sala.

    Piletina sadrži visokokvalitetne proteine, koji sadrže sve neophodne aminokiseline, uz nizak postotak masti. Uz to, mast iz piletine je uglavnom nezasićena, tako da je veoma korisna za organizam, što kao rezultat ima činjenicu da je piletina meso koju lekari najčešće preporučuju kao alternativu crvenom mesu. Pileće belo meso je jedno od najzdravijih mesa kojim možete da obradujete svoje telo.

    Jedna šnicla (100 gr) pilećeg belog mesa bez kosti i kože sadrži svega jedan gram zasićene masti, uz manje od 4 grama ukupne masti.

    Ista količina mesa ima 31 gram proteina, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa za odraslu ženu.

    Piletina prirodno sadrži nizak procenat natrijuma, svega 74 mg u 100 grama mesa.

    Piletina je odličan izvor niacina (vitamin B3), vitamina B6 i B12. Sadrži i gvožđe.

    Odrastao čovek dnevno ne bi trebao da konzumira više od 20 grama zasićenih masti dnevno, a kako piletina ima izuzetno mali procenat zasićenih masti, ovo meso je odličan izvor proteina, bez bojazni od preteranog postotka zasićenih masti.

    Dok je belo meso najpopularniji deo pileta, ni bataci i druga tamna mesa nisu loš izbor za vašu kuhinju. Iako ona sadrže nešto više masti i vezivnog tkiva nego belo meso, ono se bolje pokazuje na roštilju, jer zbog nešto većeg postotka masti i kolagena ostaje sočno čak i na visokim temperaturama.

    Najmasniji deo piletine je koža, sa 41 grama masti u porciji od 100 grama. Međutim, pošto se retko koje jelo služi sa tolikom količinom kože, ovo nije problem.

    Ovo meso je odlično u kuhinji jer se može spremati na milion načina, lako upija arome iz začinskog bilja, može se jesti topla ili hladna, u salati ili kao glavno jelo, a cena ovog mesa je mnogo manja nego cena svinjetine, junetine ili nekog drugog mesa.

     3767
  • Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko letite avionom

    Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko letite avionom

    Jabuke – Ovaj ukusni i zdrav obrok može se činiti kao dobar izbor. Ipak, vlaknasti plodovi poput jabuka nisu najbolja opcija jer izazivaju gasove.

    Alkohol - Može uzrokovati dehidrataciju i poremetiti ciklus spavanja.

    Brza hrana – Masna hrana izaziva žgaravicu i refluks kiseline, a velika količina soli može dovesti do zadržavanja tečnosti i oticanja stopala i zglobova.

    Brokoli i karfiol – Izazivaju nadutost.

     1075
  • Energetske i hranljive vrednosti: banane

    Energetske i hranljive vrednosti: banane

    Banane potiču iz Indije, a arapski trgovci su je preneli u Afriku. Danas se gaji u Centralnoj i Severnoj Americi. Neke od država, poput Slovenije, uspešno uzgajaju banane veštačkim putem. Bogate su pektinom zbog čega povoljno utiču na varenje, kao i na oslobađanje toksina iz organizma. Deluju kao probiotik i stimulišu rad creva. Sadrže i amino kiselinu koja pospešuje stvaranje serotonina. Između ostalog, pomažu kod brojnih upala, u zaceljivanju modrica, posekotina i ogrebotina, a koriste se i za izbeljivanje zuba.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 89 kcal

    Ugljeni hidrati: 22,84 g

    Proteini: 1,09 g

    Masti: 0,33 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,60 g

    Niacin: 0,66 mg

    Vitamin A: 64 IU

    Vitamin C: 8,7 mg

    Vitamin E: 0,10 mg

    Vitamin K: 0,5 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 458 mg

    Kalcijum: 5 mg

    Gvožđe: 0,26 mg

    Magnezijum: 37 mg

    Cink: 0,15 mg

    Beta karoten: 26 µg

     1581
  • Paradoks modernog vremena

    Paradoks modernog vremena

    Potrošačko društvo nam polako dolazi glave. Žurimo jurimo a često ni sami ne znamo kuda. Ovaj tekst primećen je na Facebook-u a napisao ga je američki stend-ap (stand-up) komičar Džordž Karlin nakon smrti svoje supruge.

    Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade,
    ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike;
    trošimo više, a imamo manje;
    kupujemo više - uživamo manje;

    Imamo veće kuće, a manje porodice;
    više udobnosti, a manje vremena;
    imamo više diploma, ali manje razuma;
    više znanja, a manje rasuđivanja;
    više stručnjaka, a još više problema;
    više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

    Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno,
    smejemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo,
    prekasno ležemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno,
    gledamo TV suviše. Molimo se retko.
    Uvećali smo naše posede, ali smo umanjili naše vrednosti.
    Previše pričamo, premalo volimo, prečesto mrzimo.
    Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo.
    Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.
    Putovali smo na mesec, a problem nam je otići preko ulice i
    upoznati novog suseda. Zagospodarili smo spoljašnjim prostorom,
    ali ne i unutrašnjim. Napravili smo velike, ali ne i bolje stvari.
    Očistili smo vazduh, a zagadili dušu.
    Razbili smo atom, ali ne i naše predrasude.
    Pišemo više, ali učimo manje. Planiramo više, ali postižemo manje.
    Naučili smo da žurimo, ali ne i da čekamo. Imamo višu zaradu, ali i niži moral.
    Imamo sve više hrane, a sve smo više nezahvalni.
    Gradimo jače kompjutere sa većom memorijom,
    ali mi razgovaramo sve manje i manje. Težimo više kvantitetu,
    a zaboravljamo na kvalitet.

    Ovo su vremena brze prehrane i spore probave;
    velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa.
    Ovo je vreme mira u svijetu, a rata u kući.
    Vreme mnogo dokolice, a malo uživanja.
    Vreme raznovrsne hrane i loše ishrane.

    Sve je manje finansijskih problema u braku, a sve više razvoda;
    sve je više luksuznijih kuća, ali i podeljenih domova;
    ovo su dani brzih putovanja, oskudne odeće i niskog morala;
    sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve - da te oraspolože, otupe ili ubiju.

    ZAPAMTITE! Provedite što više vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti večno pored vas. Recite poneku ljubaznu reč onome ko vas odozdo gleda sa strahopoštovanjem, jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Setite se da date topao zagrljaj onome kraj vas, jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem, a ne košta vas ništa. Setite se da kažete "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj će izlečiti svaku povredu ako dolaze duboko iz srca. Setite se da se držite za ruke i cenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podelite vaše dragocene misli sa drugima.

    Smejte se često, dugo i iskreno. Smejte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah. -

    Džordž Karlin

     2237
  • Osnovne karakteristike tradicionalne haićanske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne haićanske kuhinje

    Haićanska ishrana se često naziva karipskom. Za razliku od Dominikanske Republike, haićanska kuhinja bazira se na kreolskim i francuskim stilovima kuvanja. Biber je jedan od najomiljenijih začina. Popularno je uzgajanje gljiva čije stabljike služe za bojenje. Gljive u kombinaciji sa limunom koriste se kao ukusni preliv. Pirinač, kukuruz, proso i pasulj su najzastupljenija jela. Bogatiji stanovnici mogu da priušte meso, škampe i slatke dezerte koji su pod uticajem francuske kuhinje. Mango, ananas, avokado i kokos su najzastupljeniji, koriste se i kao dodaci određenim jelima i kao dezert. Napitak od narandže i šećerne trske su omiljeni među decom.

     1251
Vrhunski ukus za celu porodicu.
Posno i jako ukusno.
Preukusno i prelepo izgleda.
Francuska poslatica iz rerne, sa voćem. Brzo, jednostavno i vrlo ukusno.
Pikantno praznično jelo - engleski puding od mesa.
Strana 5 od 1640