• Da li ih prepoznajete?

    Da li ih prepoznajete?

    Neko ume da spremi ukusno jelo, neko da ga aranžira a neko i jedno i drugo. Predstavljamo Vam pokušaj da se na tanjiru predstave države. Zapravo, zastave država. Kod nekih verujemo da je autor zaista uspeo a kod drugih bi možda odgovarala i neka druga kombinacija. Koje je vaše mišljenje, bacite pogled na galeriju i recite nam u komentarima da li prepoznajete o kojim državama je reč? Šta smatrate da bi trebalo da se nađe na "Srpskom" tanjiru?

     1553
  • Vinarija Vinik

    Vinarija Vinik


    Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, dovelo je do toga da međusobne porodične veze prerastu u poslovni odnos.

    Stara švapska kuća u centru grada Vršca, zidana 1900. godine, sa velikim podrumom od 200 kvadratnih metara, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju prvobitnu namenu, odnosno registrovana je porodična vinarija Vinik.

    Ovo je danas jedini registrovani, proizvodni podrum u gradu od 980 koliko ih je bilo pre 100 godina.

    Podrum je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60.000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Pored proizvodnog dela u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uređena je i dekorisana vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina.

    Da bi gosti imali potpuni doživljaj degustacije vina i bermeta uz sveće i hranu, možemo obezbediti i tamburaše.

    Vitez vina, veliki majstor Banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, ima čast i obavezu da goste podruma uvede u tajne spravljanja i degustacije ovog božanskog pića.
    VrzoleProizvodiIako se već godinama bavimo proizvodnjom ograničenih količina dobrog vina, sve do nedavno tu dragocenu tajnu smo vredno čuvali u krugu naše porodice i odabranih prijatelja. Ljubav, znanje i tradiciju, pretočili smo u vino.

    Uživajte u Vržoleu kada ste radosni ali i kada ste tužni. Uživajte u njemu kad ste sami, a kada imate društvo smatrajte ga obaveznim. Kada niste gladni pijte da vam otvori apetit, a kada ste gladni tek onda će vam prijati. Inače ga nemojte piti sem kada ste žedni.

    Živeli!

     5857
  • Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u blender

    Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u blender

    Zamrznuto voće – Izbegavajte blendovanje zamrznutog voća jer se mogu stvoriti grudvice.

    Orašasti plodovi u velikim količinama mogu oštetiti oštrice blendera.

    Odnos tečnosti i čvrstih materija mora biti jednak, kako bi masa bila homogena. O tome posebno vodite računa pri pripremi smutija.

    Izbegavajte pravljenje pire krompira uz pomoć blendera. Ukoliko ga previše blendujete može poprimiti praškastu teksturu.

     808
  • Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Krompir je danas možda čak i najrasprostrenjije povrće koje se širom sveta priprema i konzumira na stotine načine. Pa ipak, sladak krompir (batat) je nekako zapostavljen u odnosu na običan, a ima zaista impresivne blagodeti po zdravlje:

    Umanjuje dijabetes
    Sladak krompir ima nizak hipoglikemijski indeks (što znači da sporo ispušta šećer u krvotok) i najnovije studije pokazuju da može kontrolisati nivo šećera u krvi kod ljudi koji pate od dijabetesa. Takođe, jedan osrednji batat sadrži čak 6g vlakana, a dokazano je da osobe sa dijabetesom tipa 1 treba da unose što više vlakana, oko 25g dnevno. Sladak krompir sadrži i mangan, koji pomaže organizmu da razgradi ugljene hidrate i kontroliše apetit.

    Ubrzava metabolizam
    Upravo zbog obilja vlakana, sladak krompir je odličan za sve one koji imaju problema sa zatvorom ili druge probleme sa crevima.

    Smanjuje krvni pritisak
    Što se tiče krvnog pritiska, natrijum je glavni krivac za njegovo povećanje, dok ga kalijum smanjuje, a sladak krompir ima upravo to - malo natrijuma i čak 542g kalijuma, što je sedmina preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

    Čuva srce
    Batat je odličan izvor vitamina B6 koji čuva krvne sudove i arterije, a kalijum je dobar ne samo za smanjenje krvnog pritiska već i za regulisanje otkucaja srca.

    Sprečava rak
    Narandžasti sladak krompir, po nekim studijama, zbog beta - karotena može smanjiti rizik od dobijanja raka dojke, a za ljubičasti sladak krompir se smatra da generalno sprečava razvoj raka u svim ćelijama organizma.

    Štiti kožu
    Gore je već pomenuto da sladak krompir sadrži vitamin A, a on štiti kožu od oštećenja nastalih preteranim sunčanjem, dok vitamin E obezbeđuje glatku i sjajnu kožu jer podstiče rast kolagena.

    Umanjuje stres
    Magnezijum je mineral koji je zadužen za dobro raspoloženje, a batat ga ima u izobilju. On relaksira organizam, ali i doprinosi zdravlju mozga, kostiju i mišića.

     1452
  • Saveti za pripremu savršene paste

    Saveti za pripremu savršene paste

    Nakon ključanja, smanjite plamen kako biste stišali “mehuriće”.

    Ne poklapajte lonac tokom kuvanja. Da biste sprečili prelivanje, postavite varjaču preko lonca.

    Ne stavljajte testetinunu u lonac pre ključanja, kako testo ne bi bilo gnjecavo.

    Dodajte kašičicu ulja u ključalu vodu.

    Ne ispirajte pastu nakon kuvanja.

    Nemojte čekati da se testenina ohladi, odmah prelijte pripremljenim prelivom.

     1423
Štapići ali malo drugačiji.
Mnogo ukusna pita.
Još bolje nego tradicionalni koh.
Egzotične praline.
Grčka salata.
Strana 5 od 1359