• Spavajte i sat vremena duže uz ovo piće

    Spavajte i sat vremena duže uz ovo piće

    Svoj čaj od kamilice možete poslati na policu privremeno, a kada imate teškoća sa spavanjem posegnite za sokom od višnje. Istraživanje objavljeno u Eksperimentalnoj biologiji ove godine pokazuje da konzumacija dve šolje ovog soka može da produži san i do 90 minuta.

    Studija je sprovedena na univerzitetu u Luizijani, a učesnici su po dve nedelje pili sok od višnje, nisu pili ništa ili su pili placebo. Rezultati pokazuju da su svi u proseku spavali više kada su pili sok od višnje.

    Uzrok treba tražiti u tome što je višnja prirodan izvor melatonina, kao i amino kiselina koje su odgovorne za ciklus sna. Ovo je odlična alternativa lekovima koji ublažavaju nesanicu, zbog nedostatka nus efekata.

    Ukoliko niste fan višanja, možete pokušati sa kivijem. On nije tako delotvoran, ali može malo da pomogne, jer su istraživanja pokazala da dva kivija sat vremena pred spavanje produžavaju san za oko 13%.

     1694
  • Vitamini neophodni veganima

    Vitamini neophodni veganima

    Veganska ishrana zasniva se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Ishrana isključuje meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med niti vegani nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera ili bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Mnogi vegani takođe izbegavaju proizvode testirane na životinjama.

    Vitamin B-12

    Vitamin koji pretvara ugljene hidrate u energiju neophodnu za funkcionisanje. Nedostatak ovog vitamin može dovesti do nepopravljivih oštećenja nerava jer vegani ne jedu meso koje je jedini pouzdani izvor vitamin B-12.

    Vitamin D

    Vitamin D pomaže telu da apsorbuje i koristi kalcijum za jačanje kostiju.

    Vitamin B-3

    Telu dostavlja kiseonik, važan je za sprovođenje vitamina i minerala do organa, kostiju i mišićnih ćelija. Vegani ovaj vitamin mogu u malim količinama crpiti iz kikirikija, krompira i paradajza.

    Omega 3 masne kiseline

    Grade ćelijske membrane u mozgu, regulišu prenos neurotransmitera, regulišu zgrušavanje krvi... Ove esencijalne masne kiseline vegani mogu pronaći u soji, orasima, zelenom povrću, ulju repe, semenkama lana...

     1017
  • Šta je zdravije: kelj ili brokoli?

    Šta je zdravije: kelj ili brokoli?

    Kelj i brokoli ne samo da su bogati hranljivim sastojcima, već pružaju i fitohemikalije koje štite imuni sistem. Usko su povezani jer pripadaju porodici Brassica. Šta je zdravije? Procenite sami!

    Vrednosti na 100 g:

    Proteini

    Kelj: 4.28 g

    Brokoli: 2.82 g

     

    Masti

    Kelj: 0.93 g

    Brokoli: 0.37 g

     

    Ugljeni hidrati

    Kelj: 8.75 g

    Brokoli: 6.64 g

     

    Vlakna

    Kelj: 3.6 g

    Brokoli: 2.6 g

     

    Kalcijum

    Kelj: 150 mg

    Brokoli: 47 mg

     

    Gvožđe

    Kelj: 1.47 mg

    Brokoli: 0.73

     

    Magnezijum

    Kelj: 0.66 mg

    Brokoli: 0.21 mg

     

    Kalijum

    Kelj: 491 mg

    Brokoli: 316 mg

     

    Vitamin C

    Kelj: 120 mg

    Brokoli: 89 mg

     

    Vitamin K

    Kelj: 705 mcg

    Brokoli: 102 mcg

     

    Niacin:

    Kelj: 1 mg

    Brokoli: 0.18 mg

     

    Vitamin B6

    Kelj: 0.27 mg

    Brokoli: 0.16 mg

     341
  • Jeste li znali da...

    Jeste li znali da...

    • Sladoled potiče iz Kine
    • Klip kukuruza uvek ima paran broj redova
    • Bundeva je voće, za razliku od lubenice
    • Najstarije parče nečega sličnog žvakaćoj gumi staro je preko 9000 godina
    • Bademi potiču iz porodice breskve
    • Banane sadrže supstance koje usrećuju. Ista supstanca se može naći u prozaku
    • Sirće topi bisere
    • Postoji više od 1200 vrsta lubenice
    • U drevnoj Kini, ljudi su izvršavali samoubistvo time što bi pojeli pola kilograma soli.
     1347
  • Veza između ishrane i bolesti očiju

    Veza između ishrane i bolesti očiju

    Bolesti očiju su jedan od vodećih uzroka trajne nesposobnosti za rad. Problemi sa očima se dešavaju u zrelijem životnom dobu i odgovarajuća ishrana može da spreči ili ublaži neke od njih.

    Katarakta se javlja kada su proteini u očnom mišiću oštećeni. Ti proteini su zaduženi za jasan vid i kada se oštete, sočivo postane zamućeno. Ovo oboljenje se najčešće tretira operacijom.

    Slabljenje očnog mišića usled starenja se dešava kada ćelije u oku odumiru. Kada se ovo desi, vid više nije jasan, i ne vide se detalji predmeta. Za ovaj problem ne postoji lek, ali odgovarajuća ishrana može da uspori pogoršanje.

    Šta je ishrana za zdrave oči? Hranljive materije zadužene za zdravlje oka jesu vitamini C i E, karotenoidi, beta karoten, lutein, omega 3 masne kiseline, cink, vitamini B6, B9 i B12. Antioksidanti, posebno lutein, pomažu u sprečavanju taloženja štetnih materija u retini, što smanjuje rizik od razvijanja slabog očnog mišića. Na isti način reaguje i kompleks vitamina B.

    Namirnice koje treba jesti:

    Tamno zeleno povrće poput spanaća (lutein, vitamin E)

    Žuto i narandžasto voće i povrće (beta karoten)

    Inćuni, haringa, losos, sardine, pastrumka, tuna i bela riba (omega 3 masne kiseline)

    Junetina, jaja, jagnjetina, mleko, kikiriki, svinjetina i integralne žitarice (cink)

    Citrusi, zeleno lisnato povrće, džigerica, pečurke, orašasto voće i grašak (folna kiselina)

    Banane, piletina, riba, džigerica, krompir (vitamin B6)

    Mlečni proizvodi, jaja, meso, morski plodovi (vitamin B12)

    Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima, poput belog pirinča, belog hleba i testenine može povećati rizik od slabljenja očnog mišića.

     1293
Šareno, zaniljivo i ukusno!
Čajna kobasica može biti i slatka.
Ko voli mak nek izvoli, brzo se pravi a dugo uživa.
Odličan spoj tikvica i mesnog nareska... obavezno probajte!
Odličan spoj vanila ukusa i sočnih borovnica.
1042
Strana 5 od 1368