Dobro je poznato da je doručak najvažniji obrok, ali nije bitno samo jesti ujutro, već i to da izaberete pravu hranu kojom ćete početi dan. U nastavku ćete saznati koje namirnice, i zašto, treba izbegavati u jutarnjim časovima.
Industrijska kobasica i slanina – ove namirnice sadrže nitrate koji se dovode u vezu sa rakom debelog creva. Na listi Instituta za istraživanje o raku nitrati su na prvom mestu stvari koje treba izbegavati.
Zaslađene žitarice – žitarice koje kupujete za doručak obično su pune ugljenih hidrata i šećera, što izaziva brz porast nivoa šećera u krvi, ali isto tako i nagli pad. Zbog toga je najbolje izabrati žitarice bogatije vlaknima i proteinima, a obroku možete dodati i laneno seme ili mleveni orah.
Peciva od belog brašna – ne samo što se ove namirnice prave od belog brašna, već im se dodaje i velika količina šećera. Najgore što možete da uradite svom organizmu je pumpanje šećerom od ranog jutra, jer ćete dobiti nagli priliv energije, ali i gotovo momentalni pad. Brže ćete ogladneti, a i povećavaju vam se šanse za dobijanje dijabetesa, hipertenzije i gojaznosti.
„Lajt" jogurti – iako imaju malu kalorijsku vrednost i primamljivog su ukusa, često su prepuni veštačkih zaslađivača i hemikalija. Pijte običan jogurt, ili, još bolje, kiselo mleko.