• Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Ruzmarin je veoma otporna začinska biljka čiji uzgoj zahteva veoma malo nege. I ovoj biljci je potrebna sunčeva svetlost i to od 6 do 8 sati dnevno. Saksiju je neophodno povremeno rotirati kako bi svi delovi biljke imali dovoljno svetlosti. Zaliva se umereno, tek nakon što se zemlja u saksiji potpuno osuši. I ova biljka najbolje uspeva u saksijama sa drenažnim rupicama. Sadi se u zemlji kojoj se dodaje nešto peska. Orezujte ga makazama ukoliko krene da razvija suve grane. Orezivanjem će biljka poprimiti i željeni oblik.

     693
  • Zašto jesti tahini?

    Zašto jesti tahini?

    - Pre svega, odličan je izbor ukoliko ste alergični na puter od kikirikija. Imaju istu strukturu i miris, pa tahini može biti odlična zamena.

    - Možete ga koristiti kao dodatak bilo kom obroku. Dodajte malo vode, limunovog soka, maslinovog ulja i pomešajte sa grčkim jogurtom uz dodatak voća ili žitarica i vaš doručak je spreman!

    - Samo jedna porcija tahinija sadrži oko 19 grama zdravih masti.

    - Dobar je izvor kalijuma koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

    - Samo dve kašike tahinija obezbeđuju čak 4 grama vlakana.

    - Jedna porcija tahinija sadrži oko 4 odsto potrebnog dnevnog unosa kalcijuma.

    - Oko osam grama proteina po porciji pomaže izgradnji mišića i ubrzava njihov oporavak nakon vežbanja.

     1267
  • Nekoliko namirnica za bolji sluh

    Nekoliko namirnica za bolji sluh

    Osim što poboljšava rad srca, crno vino ima pozitivan uticaj i na čulo sluha.

    Do problema sa sluhom može doći usled nedostatka mangana, kalcijuma i vitamina A, zato konzumirajte što više namirnice koje sadrže navedene vitamine i minerale.

    Izbegavajte industrijsku hranu, kao i preteranu konzumaciju alkohola, šećera i kofeina.

    Beli luk je izrazitno značajan, posebno u kombinaciji sa maslinovim uljem. Koristite ga i kao dodatak jelima ili napravite ulje koje ćete redovno koristiti za jačanje dragocenog čula.

    Napravite mešavinu meda i cimeta, koristite po jednu kašičicu svako jutro i uveče pred spavanje. Osetićete rezultate nakon izvesnog vremena.

    Celer, arnija, bademi, smokve, sočivo, grašak, peršun samo su neke od namirnica koje su preporučljive ukoliko imate problema sa sluhom.

     4632
  • Pomelo

    Pomelo


    Pomelo  potiče iz jugoistočne Azije, a danas ga  ima u Japanu, Indiji, Maleziji i na Tajlandu. Izgleda isto kao grejpfrut samo je duplo veći. Ukus i konzistencija podsećaju na grejpfrut samo što nije  gorak. Isto kao i kod svih citrusa kora se može koristiti u kuvanju, za pripremu marmelade ili da se kandira.

     14270
  • Hrana koju nikako ne treba jesti za doručak

    Hrana koju nikako ne treba jesti za doručak

    Dobro je poznato da je doručak najvažniji obrok, ali nije bitno samo jesti ujutro, već i to da izaberete pravu hranu kojom ćete početi dan. U nastavku ćete saznati koje namirnice, i zašto, treba izbegavati u jutarnjim časovima.

    Industrijska kobasica i slanina – ove namirnice sadrže nitrate koji se dovode u vezu sa rakom debelog creva. Na listi Instituta za istraživanje o raku nitrati su na prvom mestu stvari koje treba izbegavati.

    Zaslađene žitarice – žitarice koje kupujete za doručak obično su pune ugljenih hidrata i šećera, što izaziva brz porast nivoa šećera u krvi, ali isto tako i nagli pad. Zbog toga je najbolje izabrati žitarice bogatije vlaknima i proteinima, a obroku možete dodati i laneno seme ili mleveni orah.

    Peciva od belog brašna – ne samo što se ove namirnice prave od belog brašna, već im se dodaje i velika količina šećera. Najgore što možete da uradite svom organizmu je pumpanje šećerom od ranog jutra, jer ćete dobiti nagli priliv energije, ali i gotovo momentalni pad. Brže ćete ogladneti, a i povećavaju vam se šanse za dobijanje dijabetesa, hipertenzije i gojaznosti.

    „Lajt" jogurti – iako imaju malu kalorijsku vrednost i primamljivog su ukusa, često su prepuni veštačkih zaslađivača i hemikalija. Pijte običan jogurt, ili, još bolje, kiselo mleko.

     1945
Osvežite se i rashladite ovim ukusnim napitkom.
Nije potrebno dodavati masnoću, pošto se krompir peče sa slaninom koja krompiru daje poseban ukus.
Ukusno i jednostavno.
Minestrone čorba ovoga puta sa mlevenim mesom.
Možete koristit bilo koje voće koje otpušta sok (maline, jagode, višnje), a predivan je  i sa dinjom, onom slatkom vodenom.
Strana 5 od 1731