• Tri načina za ublažavanje menstrualnih bolova

    Tri načina za ublažavanje menstrualnih bolova

    Čaj od kamilice je široko prihvaćen kao prirodni lek za stres, anksioznost i bolove. Kamilica takođe ublažava i menstrualne bolove jer sadrži jednu od komponenata koja ima antiinflamatorna svojstva.

    Voda zbog prisustva elektrolita, osim što će vam obezbediti adekvatnu hidrataciju, smanjiće prekomerne grčeve. Zato pijte minimum 6 čaša dnevno.

    Dok se masti obično ne savetuju u toku menstrualnog perioda jer mogu pogoršati bol, riblje ulje ima snažna antiinflamatorna dejstva koja ublažavaju grčeve.

     906
  • Kako i zašto kandirati koru limuna + recept!

    Kako i zašto kandirati koru limuna + recept!

    Naravno, limunada je veoma zdrava, ali šta raditi sa tolikom količinom kore limuna? Baciti je u smeće? Nikako! Osim što pojedinci koru limuna koriste kao sastojak u pripremi nekih jela ili ih koriste kao neku vrstu prirodnog sredstva za čišćenje ima i onih koji koru ovog citrusa pretvore u ukusan slatkiš. Imate šećera, vode i limuna? Počnimo!

    Sastav

    4 limuna (ili drugih citrusa)

    1,5 šolja šećera

    1,5 šolja vode (za sirup)

    Oljuštite koru limuna u vidu trakica, ali tako da ne zahvatite gorko jezgro.

    Šećer otopite sa vodom na srednjoj temperaturi, a zatim tim sirupom prelijte koru limuna. Sutradan iscedite, odnosno izvadite iz šećera, pa šećer ponovo prokuvajte i opet prelijte voće. Neka voće odstoji u šećeru tri dana.

    Voće zatim opet procedite, poređajte ga na pleh i ostavite da se suši u rerni na minimalnoj temperaturi ili na suncu. Prijatno!

    Obezbedite sebi unos neophodnih vitamina i antioksidanasa i ojačajte svoj imunitet.

     3425
  • Dilema - belo meso ili bataci?

    Dilema - belo meso ili bataci?

    U poslednjih nekoliko godina tamno meso postaje sve popularnije, mada primat i dalje ima belo meso. Smatra se da je početnu popularnost tamno meso dugovalo povoljnijoj ceni, ali vremenom su se kupci navikli na bogat ukus i sočnost tog mesa u odnosu na belo, tako bataci imaju sve više poklonika.

    Zaključili smo da ima dosta ljudi koji smatraju da su bataci ukusniji, ali da li su i zdraviji?

    Jedna porcija belog mesa bez kože sadrži oko 140 kalorija i 12 grama masti (od čega je 9 grama zasićeno), dok batak bez kože sadrži 170 kalorija i istu količinu masti (od čega su 3 grama zasićene).

    Da biste držali porcije pod kontrolom, možete svoje meso poslužiti i sa kostima, jer ćete izigrati svoj mozak time što će obrok izgledati veće, a biće u osnovi manji.

    Takođe, umesto da koristite pileće batake, možete odabrati ćureće, jer imaju dosta proteina, uz manje kalorija (135), uz svega jedan gram zasićenih masnih kiselina.

    I jedna i druga vrsta mesa imaju svoje poklonike, tako da definitivnog odgovora nema. Iako bataci imaju više kalorija, manja količina masti ide im u prilog, dok je belo meso već omiljena vrsta mesa velikom broju ljudi, zahvaljujući svom visokom postotku proteina i malom postotku masti.

     

     7708
  • Saveti za kuvanje bez nereda u kuhinji

    Saveti za kuvanje bez nereda u kuhinji

    Uživanje u pripremi hrane i kasnijoj degustaciji pripemljenih specijaliteta mogu pasti u senku ne baš omiljenog dela kulinarstva - čišćenja kuhinje. Za vas smo pripremili nekoliko trikova da što brže i lakše obavite sređivanje kulinarskog carstva.

    1. Napravite plan pre nego što počnete da kuvate. Razmotrite sve korake rpe same pripreme hrane, možda ćete naći način da više sastojaka pripremite u jednoj posudi, kako ne biste prljali više posuda. Takođe, odlučite se upotrebu posuđa i pribora koji se lako peru.

    2. Započnite kuvanje u čistoj kuhinji. Raščistite kuhinju pre nego što počnete da pripremate hranu. Operite prljavo posuđe i sklonite suvo sa sušača, a oprano posuđe izvadite iz mašine za pranje.

    3. Pripremite sastojke i pribor unapred. Ovo podrazumeva da unapred izmerite sastojke koji su vam potrebni, oljuštite i isečete povrće i voće, razbijete jaja...

    4. Čistite dok pripremate hranu. Dok čekate da vam prokuva voda, prirpemi se povrće ili rerna zagreje, iskoristite to vreme za pripremu namirnica ili pranje isprljanog posuđa i pribora.

    5. Otpatke stavljajte u posebnu posudu. Neka se pored vas nađe i velika posuda u koju možete stavljati ostatke povrća i voća. Na taj način ćete uštedeti vreme i smeća ćete se rešiti u jednom potezu.

    6. Napravite privid urednosti. Deset prljavih posuda razbacanih po kuhinji deluje veoma neuredno i stvara atmosferu haosa. Ali ako te iste posude naslažete jednu na drugu, kuhinja će izgledati urednije. Takođe, nakon upotrebe svake posude lepo je isperite, pa ćete je kasnije lakše oprati.

    7. Zabavite se! Neka vam i čišćenje bude zabavno, pustite muziku dok čistite ili omiljenu TV seriju.

    8. Zamolite za pomoć. Dogovorite se sa prijateljima ili suprugom da vam pomognu prilikom čišćenja. Verovatno će rado pristati da vam pomognu kad ste se već potrudili i pripremili im ukusan obrok.

    Izvor: stvarukusa.rs

     3336
  • Saveti za pripremu sveže ribe

    Saveti za pripremu sveže ribe

    Prilikom kupovine ribe obratite pažnju na škrge – u predelu ispod glave moraju biti jarko crvene. Meso bi trebalo da bude skoro pa providno i elastično. Tuna je, na primer, crvenkasta kada je sveža, a svežina ponajviše utiče na kvalitet obroka. Čuvajte ribu u najhladnijem delu frižidera, najbolje je pripremiti je odmah nakon kupovine. Pre prženja dobro zagrejte tiganj, jer ćete time sprečiti lepljenje za dno. Najbolje je koristiti kombinaciju ulja i maslaca, a u brašno dodajte malo soli, bibera i drugih začina po želji. Ribu nakon pripreme prelijte sokom od limuna, kako biste sprečili njeno isušivanje. Da biste utvrdili da li je riba dobro pečena, zasecite je nožem na najdebljem delu, meso bi trebalo da bude neprozirno, a boja zavisi od vrste ribe koju pripremate. Za tanje filete potrebno je oko 8 – 10 minuta, a za deblje od 12 do 15 minuta.

     1713
Mafini, projice, slani kolačiči...
Volim salatu od celera, a ukrašavam je za svečane prilike!
Ovo nije original recepta, uz jednu izmenu, da bih prilagodila hrono ishrani, umesto šunke, stavila sam pileća prsa jer treba da su iste vrste mesa!
Strana 5 od 1503