Potkovica sa maskarpone kremom i suvim kajsijama

Fantastičan slatki rolat u obliku potkovice sa kremom od maskrapone sira i filom od suvih kajsija. Neodoljiva kombinacija.

Pročitano: 4546 puta
Kategorija: Hleb, Peciva, Pite...
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Sastojci

Sastojci za testo:

Pola kocke kvasca

3 kašike tople vode

50 g šećera

2 jajeta

110 g margarina

300 g brašna

pola kašičice soli

Sastojci za fil sa kajsijama:

Suve kajsije

120 ml vode

50 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica ruma

sok od jedne narandže

Sastojci za maskarpone krem:

100 g maskarpone sira

30 g šećera

30 g brašna

polovina ulupanog jajeta

pola kašičice vanilin šećera

Priprema

Rastopite kvasac u toploj vodi, dodajte šećer, jaja i vanilin šećer pa dobro izmešajte žicom. Dodajte zatim polovinu pripremljenog brašna i so, mešajući da se dobije kompaktna smesa. Margarin iseći na komade, dodati ih u smesu i rukama sjediniti, dodati preostalo brašno i umesiti glatko testo. Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu najmanje tri sata jer je toliko vremena potrebno da se testo udvostruči.

U međuvremenu pripremite fil sa kajsijama tako što ćete suve kajsije staviti u šerpu, dodati vodu i šećer pa kuvati do tačke ključanja. Kada počne da ključa smanjite temperaturu i ostavite još kratko da se kuva pa kada voda skoro ispari sklonite sa vatre. Prohlađene kajsije izmešajte blenderom dodajući postepeno sok od narandže sve dok se ne dobije kremasta masa. (u nedostatku soka od narandže možete koristiti mleko u istoj količini) U krem dodati vanilin šećer i rum pa dobro izmešati.

Zatim pripremiti maskarpone krem tako što ćete sir pomešati sa šećerom i vanilin šećerom, polovinu ulupanog jajeta i brašno kako bi se sve lepo sjedinilo.

Nadošlo testo rastanjiti na 1 cm širine između dva pravougaona dela plastične folije koji su premazani uljem kako se testo ne bi lepilo, pa zatim odstranite gornji deo folije, na testo nanesite fil od kajsija pa preko maskarpone krem. Pomoću folije testo uvijte u rolat pa ga zakrivite u obliku potkovice, prenesite u podmazan pleh,malo ga pritisnite ravnomerno kako bi bio više spljošten, a onda spoljni deo rolata zasecite nožem ili makazama oko 1-2 cm na određenim rastojanjima. Drugu polovinu ulupanog jajeta od maskarpone krema pomešati sa kašikom mleka i premazati potkovicu.

Zagrejte pećnicu i pecite oko 30 minuta na umerenoj temperaturi. Savet: ukoliko posle dvadeset minuta pečenja primetite da je rolat dobio previše rumenu boju, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite da pečete još 10-ak minuta. Pečen rolat ostaviti da se ohladi i služiti.

Napisao: 
Prethodni recept
Pogača
Sledeći recept
Školjkice sa džemom
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava