• Iđirot - nedovoljno poznata biljka

    Iđirot - nedovoljno poznata biljka

    Nedovoljno poznata biljka iđirot pogodna je za brojne zdravstvene probleme. Preporučuje se i kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja.

    Koren mu je dugačak do jednog metra, debljine palca, a ima gorak začinski ukus.

    Kineska tradicionalna medicina preporučuje iđirot za lečenje epilepsije i vrtoglavice, a indijska medicina za lečenje nervnih bolesti.

    Sadrži kalcijum, kalijum, tanin, smolu, skrob.

    Za želudac i creva najbolje je u čašu hladne vode staviti ravnu kašičicu korena da prenoći, a ujutru sadržaj malo zagrejati, zatim procediti, pa kao čaj piti po jedan gutljaj pre i posle svakog obroka.

    Zbog prijatnog mirisa koji podseća na cimet, iđirot se koristi i za spravljanje skupog etarskog ulja za kozmetiku i parfeme.

    Reguliše lučenje želudačne kiseline.

    Efikasan je u lečenju helikobakterije.

    Otklanja sluz nagomilanu u bronhijama.

    Ulje iđirota delotvorno je u borbi protiv kožnih infekcija, ekcema i brojnih povreda.

    Čaj od iđirota preporučuje se za otvaranje apetita.

    Pomaže kod slabe probave, nadimanja, bolesti želuca i creva, oboljenja žlezda, vodene bolesti, pospešuje apetit i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

     572
  • Da li suvo voće sadrži više šećera?

    Da li suvo voće sadrži više šećera?

    Suvo voće, poput grožđa ili šljiva, odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana. Iako gubi svoj volumen zbog gubitka vode, suvo voće ne sadrži više šećera u odnosu na sveže. Prirodni sadržaj šećera varira u zavisnosti od sorte. Sveže voće, ipak, ima veću količinu nekih vitamina, ali se sadržaj vlakana i minerala ne menja. Suvo voće možete koristiti kao dodatak brojnim salatama, jelima na bazi piletine ili ih možete konzumirati uz žitarice kao jutarnji obrok ili užinu.

     425
  • "Ljut" sladoled

    "Ljut" sladoled

    Popularna poslastičarnica iz Glasgova, Aldvič, od skora je u svoj meni uvrstila i jedan, ne baš tipičan sladoled. "Ljut" sladoled, i pritom ne mislimo na osobinu, već bukvalno na ukus. Naime, "Respiro di Diavolo" (Dah Djavola) je sladoled napravljen od ljutih Carolina Reaper papričica koje spadaju u red najljućih na svetu. Da bismo vam bliže opisali, reći ćemo samo to da su ove papričice čak 100 puta jače od, na primer, popularnih halapenjo papričica.
    Iako je ukus ovog sladoleda u početku sladunjav i hladan, vremenom postaje furiozno ljut. Čak štaviše, kupci moraju biti punoletni i pre konzumiranja moraju da potpišu specijalnu saglasnost da su svesni toga šta kupuju.
    Recept ovog sladoleda je porodična tajna, ali svakako ni ne preporučujemo da ga pravite sami kod kuće. Na kraju bismo napomenuli i to da je rozikaste boje, tako da, ako se slučajno nađete u Glazgovu i poželite sladoled od npr jagode ili maline, ne kupite ovaj sa ukusom koji izaziva "nuklearnu eksploziju u ustima", kako ga vlasnici opisuju.

     293
  • Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    1. Ne stavljajte ulje u vodu. Jedina stvar koja će učiniti testeninu lepljivom. Još gore – preliv ili sos neće moći da se sjedine sa pastom.

    2. Mešajte testeninu nakon što ste je ubacili u ključalu vodu. Na taj način testenina neće biti gnjecava.

    3. Ne kuvajte rezance do kraja! Prebacite ih u sos i ostavite da se krčkaju nekoliko minuta.

    4. Ne ispirajte rezance nakon kuvanja i nemojte čekati da odstoje.

     662
  • Celer – sve što niste znali

    Celer – sve što niste znali

    Celer sadrži 95 odsto vode zbog čega je idealan za hidriranje tela. Jedna šolja celera ispunjava 6 odsto dnevnog unosa vlakana. Bogat je kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Od vitamina prisutni su: A, K, C, E, B i D vitamin. Celer sadrži i organska hemijska jedinjenja koja mogu smanjiti nivo hormona stresa, čime se smanjuje i krvni pritisak. Seme celera pomaže u regulisanju infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se svima onima koji boluju od artritisa jer smanjuje otoke i bolove u zglobovima.

     445
Ukusna i zdrava užina za decu.
Zdrava i ukusna supica.
Ukusna večera.
Ove brze kiflice se jako lako spremaju, ja sam ih spremila za jednu novopečenu mamu. U jednim većim kolicima je cvetni aranžman a u ovim manjim pecivo. Možda sam trebala…
Strana 12 od 1295