Potiče iz Mesopotamije a u Evropi je jedna od najstarijih žitarica. U srednjem veku kada je pšenica bila izuzetno skupa, ječam i raž su se koristili za pripremu hleba. Ječam se koristi pored hleba i za proizvodnju slada, piva i viskija. Sadrži dosta minerala, kalujum, fosfor, magnezijum, gvožđe,cink, selen, vitamine B...
Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane kasno u noć može prouzrokovati povećanje telesne težine. Telo skladišti kalorije kao masne naslage, umesto da otpočne njihova razgradnja. Ukoliko, ipak, osećate glad – savet je da obilne, masne obroke zamenite šakom koštunjavog voća ili žitarica. Ne samo da ćete nakon ovako zdravog obroka imati bolji san, nego ćete ujutru ustati puni energije. Druga vrsta zamene za nezdrave kasne obroke uključuje proteine, nisko-masne zakuske poput grčkog jogurta. Pomešajte ga sa bobičastim voćem, žitaricama i kašičicom meda. Osim što sadrži sve što je vašem organizmu potrebno, ujedno na ovakvu vrstu obroka možete gledati kao na čašu zdravlja!
Bilo da patite od povremenih ili učestalih glavobolja, toplota i hladnoća su jednako dobri načini da ublažite bol, ostavljajući lekove po strani.
Led može pomoći u smanjenju otoka ali ograničava protok krvi, dok ga toplota stimuliše. Ali za brže zaustavljanje bolova stavite hladne obloge u predelu čela, očiju i slepoočnica. Tople obloge ponekad mogu zaustaviti grčeve u vratu koji su najčešći uzročnici glavobolja.
Kada su sportske povrede u pitanju, led je uvek bolji izbor. Sprečava akutni bol, zapaljenje i otoke. Koristite hladnu oblogu pet do deset minuta nakon povrete. U narednom periodu, tri puta na dan od po 20 minuta ali potražite savet lekara.
Kada je riba savršeno ispržena – postaje neprozirna, a korica hrskava. Ipak, za pripremu i prženje ribe potrebno je iskustvo. Najteža stvar je proceniti vreme kako ne biste preterali sa prženjem.
Pored toliko vrsta ribe na raspolaganju, najbolje za prženje su: pastrmka, bakalar, brancin, oslić, šaran... Losos i tuna su, recimo, pune masti i bolje je pripremati ih na roštilju.
Tokom pripreme, pored brašna i prezli napravite i dodatni premaz koji će doprineti teksturi i ukusu.
Za prženje koristite tiganje u koijma se toplota raspoređuje ravnomerno. U tiganj dodajte nekoliko kašika biljnog ulja i dobro ga zagrejte. Posuda u kojoj pržite mora biti potpuno obložena uljem, ali ne toliko da riba pluta u njoj. Zagrevajte sve dok ulje ne počne olako da klizi po tiganju. Čim položite ribu u tiganj, lagano podvucite spatulu ispod kako se ne bi zalepila.
Pržite tri do četiri minuta sa jedne strane, a zatim je lagano prebacite. Koristite široke špatule i budite pažljivi kako se riba ne bi „raspala“ prilikom okretanja.
Obe vrste čaja imaju antioksidantna svojstva ali njihova priroda potiče od različitih supstanci.
Zeleni čaj ima veći sadržaj tanina od crvenog čaja, zbog čega zeleni čaj ima gorak ukus.
Zeleni čaj ima brojne zdravstvene prednosti koje su potvrđene kroz razne naučne studije, pri čemu smanjuje rizik od hipertenzije i nekih vrsta raka.
Zeleni čaj takođe ne sadrži kofein, mada zavisi od sorte koju pijete.
Crveni čaj ne sadrži kofein neovisno o sorti o kojoj je reč.
Crveni čaj sadrži nekoliko minerala koji su od važnosti za normalno funkcionisanje organizma. Bogat je magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i manganom.