Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience Letters pomaže nam da razumemo zašto posežemo za određenim vrstama hrane kada smo pod stresom. Naučnici su na jeziku pronašli receptore za hormone koji se aktiviraju stresom. Ti receptori se nalaze kod ćelija koje nam omogućavaju da osetimo sladak i gorak ukus.
Ovo znači da, kada smo pod stresom, ti hormoni mogu delovati direktno na našu percepciju ukusa.
Hormoni posebno deluju na receptore za slatko, tako da je ona neobjašnjiva želja za slatkišima kada smo pod stresom logična. Potrebno je još istraživanja na ovu temu, kako bi se utvrdilo kako tačno ovi hormoni deluju na celo telo, posebno na metabolizam i apetit.
U međuvremenu, kako biste izbegli konzumaciju slatkiša, kada ste pod stresom držite voće blizu sebe i pokušajte da izdvojite neko vreme za vežbu, jer ona smanjuje nivo stresa.
Pečurke su sveže ako su čvrste i bez „modrica“ . Možete ih čuvati u originalnoj ambalaži ili neprozirnoj foliji. Poluvlažnom krpom očistite svaku od gljiva, kako biste uklonili prljavštinu. Properite ih hladnom vodom i odložite na suvu krpu. Pošto apsorbuju vodu kao mali sunđeri, pečurke pre korišćenja morati dobro ocediti. Pečurke možete potopiti u zasoljenu vodu kako bi uklonili tvrdokornu prljavštinu.
Youtube je koristan izvor mnoštva zanimljivih informacija, a ovog puta naleteli smo na metod ceđenja limuna, toliko jednostavan metod da je neverovatno da se neko već nije setio toga.
Ne treba vam ništa osim noža, ne prljate nikakve sudove, niti vam treba posuda u kojoj ćete držati limun kasnije. Pritom, on se ne suši, niti ćete baciti ijedan deo.
Neretko se dešava da recept nalaže upotrebu vina u kuhinji, ali šta uraditi kada vam ono nije pri ruci? Prvo, treba razmisliti kakvu funkciju to vino ima u jelu. Vino se obično koristi da meso bude sočnije, ili da jelu da dodatnu dimenziju, oporu, slatku ili kiselu. U zavisnosti od funkcije, postoje potpuno odgovarajuće zamene koje možete koristiti.
Umesto crvenog vina možete ubaciti supu (pileću, juneću ili supu od povrća), sok od grožđa ili brusnice, vinsko sirće (za oporost), ili med (ako jelu nedostaje slatka komponenta).
Sa belim vinom situacija je slična, takođe se može zameniti supom, sokom od jabuke, vinskim sirćetom, limunovim sokom ili medom.
Treba imati na umu da alkohol ne ispari u potpunosti u kuvanju, tako da ako izbegavate alkohol, najbolje bi bilo da probate neku od navedenih zamena.