• Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Ovo jelo deluje veoma jednostavno, svi smo ga jeli više puta nego što možemo da se setimo, mnogi od nas su ga i pravili dosta puta, ali znate i sami da se greške često dešavaju. Te je previše redak, previše gust, pa nije dovoljno gladak, pa ima gromuljice... Znate već šta sve može poći naopako.

    U ovom tekstu saznaćete koje su najčešće greške u spravljanju pirea.

    Birate pogrešnu vrstu krompira - crveni krompir nikako nije dobar za pire, previše je tvrd, ne kuva se ravnomerno i vaš pire će biti pun grudvica. Zato, kad planirate da pravite krompir pire, koristite samo beli krompir.

    Ne sečete krompir na jednake komade - ako krompir pre kuvanja nije sečen na približno jednake komade, neće se ravnomerno skuvati, što će opet rezultovati grudvičastim pireom.

    Koristite blender ili mikser za pravljenje pirea - skrob ne voli da se njime previše rukuje, jer će onda postati gust i lepljiv i poprilično neprijatan za jelo. Zato treba koristiti ručnu presu za krompir.

    Koristite hladan puter i mleko - ako ove sastojke držite na sobnoj temperaturi pred pripremu jela, bolje će se sjediniti i vaš pire će biti kremastiji i ukusniji.

    Dodajete previše tečnosti - svako ima svoj recept za spravljanje pirea, ali nemojte preterivati sa mlekom.

    Štedite na puteru - dok sa mlekom ne treba preterivati, malo više putera daće vašem pireu kremastu teksturu u kojoj ćete uživati.

    Pravite pire unapred - pire može da se napravi pola sata pred služenje, ali sve preko toga znači da će se ohladiti, zgusnuti i biti neprijatan za jelo. Pire od krompira je najbolje jesti svež, odmah po završetku pravljenja!

     

     11483
  • Kada je neophodno proveriti nivo šećera u krvi?

    Kada je neophodno proveriti nivo šećera u krvi?

    Dijabetes, bolest koja može izazvati kardiovaskularne probleme, oštećenje nerava, bubrega, vida, kože, sluha... Nemi simptomi dijabetesa mogu se odnositi na porodičnu istoriju bolesti, gojaznost, visok krvni pritisak... Tip 1 obično se razvija tokom detinjstva ili adolescencije. Imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu, ostavljajući malo ili nimalo insulina. Insulin omogućava telu da koristi hranu kao izvor energije. Mnogo češće se javlja dijabetes tipa 2, kada telo nepravilno koristi insulin. Telo se bori kako bi stvorilo zalihe insulina, ali potražnja probija granice i pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina kako bi zadržao nivo šećera u krvi u normalnom opsegu. Novija pojava je predijabetes - stanje u kojem je povišen nivo šećera u krvi, ali je ipak niži nego što je to slučaj kod navedena dva tipa. Preterana žeđ, učestala potreba za hranom, zamor i slabost, zamagljeni vid, problemi sa kožom, osetljive desni su samo neki od simptoma. Više od 90 odsto ljudi ignoriše ove simptome, ni ne znajući da se oni odnose na pomenuto stanje.

     1871
  • Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana neki nazivaju i najmoćnijom hranom na planeti, a postoje i dokazi koji kažu da njegovom konzumacijom smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

    Smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Lanena sluz je najodgovornija za uticaj lana na probavu, jer podstiče rad lenjih creva - najčešćeg problema mnogih ljudi.

    Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani, poseduje lecitin, koji može rastvarati masti i snižavati nivo holesterola.

    Semenke lana jačaju imuni sistem i preventiva su za brojne upalne bolesti.

    Stabilizuju bolni menstrualni ciklus.

    Ubrzavaju zarastanje opekotina od sunca.

    Laneno seme u sebi sadrži elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, selena i druge.

     1063
  • Jesenje čišćenje organizma

    Jesenje čišćenje organizma

    Veliko prolećno čišćenje, prolećna detoksikacija ... kada pomislimo na čišćenje organizma obično nam prvo pada na pamet - proleće. Jesen je međutim odličan trenutak da se rastosiljate svega što je staro i nepotrebno, svega što je višak, što vas opterećuje. Pre nego što počne zima dobro je da odpustimo sve ono što je suvišno. Naravno da će vam jesenja detoksikacija omogućiti da zdraviji uđete u hladni period godine.

     6824
  • Aloe vera u ishrani

    Aloe vera u ishrani

    Konzumiranje gela iz lista aloe vere može smanjiti nivo šećera u krvi. Još jedna od prednosti odnosi se na suzbijanje upala. Koristi se i kao sredstvo za ispiranje usta, a ublažava i bolove desni. U jednoj studiji na životinjama, konzumiranje gela pomoglo je u poboljšanju učenja i pamćenja, istovremeno smanjujući simptome depresije. Aloe vera je bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala - jedinjenja koja se dovode u vezu sa mnogim hroničnim bolestima.

     710
Probajte da napravite ovo italijansko jelo.
Jednostavno a divnog ukusa.
Omiljena kombinacija.
Strana 12 od 1468