• Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Polovina grejpfruta sadrži samo 41 kaloriju, visok nivo vitamina C, a postoje i brojne tvrdnje da pomaže u mršavljenju ukoliko se jede u određenom periodu između obroka.

    Prednosti pre obroka

    Studija iz 2006. godine je pokazala da ljudi koji jedu pola grejpfruta pre obroka ubrzano gube težinu ali i utiču na poboljšanje insulinske osetljivosti. Takođe, pominje se da čaša vode pre obroka ima isti pozitivan efekat kao i ukoliko biste pojeli polovinu grejpfruta.

    Prednost posle obroka

    Ukoliko ga pojedete umesto deserta doprinećete manjem broju unešenih kalorija. Procenjuje se da bi na taj način unos bio smanjen za 11 do 208 kalorija.

     1525
  • Znate li kako je Snikers dobio ime?

    Znate li kako je Snikers dobio ime?

    Ova čokoladica, popularna širom sveta, dobila je ime po omiljenom konju Frenka Marsa. Frank Mars bio je osnivač kompanije Mars, koja se i danas bavi proizvodnjom slatkiša.

    Postojao je desert koji je preteča Snikersa, koji se sastojao od nugata, kikirikija i karamela, a Mars je došao na ideju da tu doda i čokoladu i da svoj proizvod počne da prodaje u obliku štanglice. 

    Snikers je ubrzo posao najpopularnija čokoladica na svetu, a taj status ima do danas. Godišnja prodaja Snikersa vredna je oko dve milijarde dolara, a svakoga dana se na svetu proizvede oko 15 miliona komada. 

     1105
  • Upoznajte pseudožitarice

    Upoznajte pseudožitarice

    Izbegavanje žitarica postao je mejnstrim u krugovima zdrave ishrane, a ako i vi planirate da smanjite ili izbacite ovu grupu namirnica, možete probati pseudožitarice.

    Pseudožitarice su biljke i semenke koje se obično kategorizuju kao žitarice, iako to nisu. One su izuzetno zdrave, ne sadrže gluten, a sjajan su izvor proteina i vlakana. Gotovo svi već znaju za najpoznatijeg predstavnika ove grupe - kinou, ali sada ćete se upoznati sa nekim malo neobičnijim poput heljde, divljeg pirinča i amaranta.

    Možda ćete se šokirati, ali treba da znate da heljda nije žitarica, ni trava, već semenka koja je u srodstvu sa rabarbarom i kiseljakom. Bogata je proteinima, flavonoidima, vitaminima B i E i manganom.

    Divlji pirinač je semenka puna vitamina B i ima duplo više proteina i čak 6 puta više folne kiseline od braon pirinča.

    Amarant je biljka poreklom iz centralne Amerike, bogata proteinima. Osim toga, sadrži dosta minerala - kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor i minerala A, E i C.

     

     3155
  • Lovorov list – efikasan u tretiranju dijabetesa tipa 2

    Lovorov list – efikasan u tretiranju dijabetesa tipa 2

    Postoje nezvanični dokazi koji ukazuju na to da lovorov list može pružiti pogodnosti osobama sa dijabetesom. U studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Biochemical Nutrition“, pacijenti sa dijabetesom tipa 2 uzimali su tri grama lovorovog lista kao dodatak ishani tokom 30 dana. Svaka od tri grupe ovih pacijenata imale su niži nivo glukoze i smanjen nivo holesterola u krvi na kraju ispitivanja. Lovorov list bogat je vitaminima A, C i B6, manganom, gvožđem i kalcijumom. Najbolji način skladištenja je zamrzavanje zbog očuvanja arome.

     199
  • Hélène Darroze

    Hélène Darroze

    Helen Daroz je francuska kuvarica. Vlasnica je tri "Hélène Darroze" restorana: u Londonu, Parizu i Moskvi. "Moj pradeta i prabaka su bili kuvari, pa samim tim i deka i baka, ali i moj otac i moj ujak. Ma, rođena sam u kuhinji, a odrasla u posudi". Čitav svoj "svet" posvetila je hrani iz koje neprestano crpi kreativnost i autentičnost. "Proizvodi diktiraju pravila, zato moja porodica oduvek bira samo najbolje".

    Čim je završila školovanje na prestižnom univerzitetu, otac joj je 1995. godine predao ključeve kuhinje porodičnog restorana - ponuda koju nije mogla odbiti. Do 1999. godine, preselila se u Pariz i tamo otvorila svoj restoran. Još dve godine kasnije, osvojila je Mišelinovu zvezdu koja je sa sobom donela i brojne nove obožavatelje njene kuhinje. Udvostručila je svoj rad idejom da otvori još jedan restoran u Londonu zbog čega počinje da živi na dve relacije. Ubrzo su usledile i prve prestižne nagrade, proglašena je najboljom kuvaricom 2015. godine. Njen restoran uvršten je na listu 50 najboljih restorana sveta.

    Omiljeno jelo Helen Daroz je jastog u puteru od morske trave, kuvanom sa belim šparglama. U poslu kojim se bavi ističe poverenje kao najvažniju osobinu. Kako i sama tvrdi, najvažnije je ono poverenje koje se neposredno stiče između nje i njenih gostiju, kao i nje i dobavljača koji u restoran isporučuju najbolje delikatne sastojke za njena sofisticirana jela.

     615
Lagani i osvežavajući, tope se u ustima!
Brzo a ukusno!
Jogurt, pre upotrebe, držati minimum pola sata na sobnoj temperaturi, nikako ne koristiti čim ga izvadite iz frižidera.
Rashladite se i zasladite ovim ukusnim sladoledom.
Strana 12 od 1268