• Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana u velikoj meri oslanja se na pirinač, sveže voće i povrće, začinsko bilje i plodove mora. Iako pod uticajem kineske kuhinje, ipak obuhvata više sirovog povrća i lekovitog bilja. Kao bivša kolonija Francuske, oslanja se i na neke tradicionalne evropske namirnice.

    Ako postoji nacionalno jelo Vijetnama, to je definitivno goveđa supa sa pilećim kostima, lukom i đumbirom. Komponente variraju u zavisnosti od dostupnih sastojaka ali uvek sadrži pirinač. Obično se služi uz bosiljak.

    Vijetnamska ishrana podrazumeva dugo pirinčano zrno i rezance kao istaknute sastojke. Povrće koje je obavezno u kuhinji je: spanać, brokoli, sveži krastavci, klice pasulja, pečurke... Od voća: ananas, banane, kokos, mango, liči. Nana i bosiljak su obavezni dodaci mnogim jelima.

    Najčešće se služi dinstana riba u slatko kiselom sosu. Samim tim, vijetnamska kuhinja ističe harmoniju slatkog, kiselog, gorkog i slanog. Skoro svako jelo sadrži beli luk, a vrlo često i ljutu papriku.

     1535
  • Osam znakova da niste zdravi koliko mislite

    Osam znakova da niste zdravi koliko mislite

    1. Loš zadah je rezultat bakterija koje se nalaze na jeziku i u ustima, a javljaju se usled konzumacije određenih namirnica, pušenja ili loše higijene. Mogu biti znak ozbiljnijih problema sa bubrezima, probavom...

    2. Izmenjen, neprijatan miris urina je siguran znak da ne pijete dovoljno vode.

    3. Ukoliko su vam nokti bledi i krhki, potrebno vam je gvožđe. Nizak nivo gvožđa je uzrok nedostatka kiseonika u krvi.

    4. Zatvor je često uzrok nedovoljne količine vlakana, nedovoljnog unosa vode, stres ili nedovoljna fizička aktivnost.

    5. Afte u ustima mogu biti uzrok povreda, ali njihov povratak bi mogao da bude znak upozorenja za brojne bolesti.

    6. Ukoliko vam je kosa izgubila sjaj ili opada, to bi mogao da bude alarm putem koga vas telo obaveštava o nedostatku pojedinih vitamina, lošoj ishrani...

    7. Preterano znojenje može ukazati na infekciju, oštećenje nerava, preaktivnu štitnu žlezdu...

    8. Milije na koži mogu biti znak oslabljenog imuniteta ili loše ishrane.

     1048
  • Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Paradajz spada u voće i poreklom je iz Srednje Amerike, a uzgajan je vekovima pre nego što su ga španski istraživači "upoznali" sa ostatkom sveta. Postoji nekoliko stotina sorti, a većina proizvodi crvene plodove, mada su neke žute, ljubičaste, zelene ili pak bele boje. Uspešan je u borbi protiv raznih vrsta alergija, pa i anemije, artritisa, kao i bolesti srca i krvnih sudova. Jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlada.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 18 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,9 g

    Proteini: 0,9 g

    Masti: 0,2 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,2 g

    Niacin: 0,59 mg

    Vitamin A: 833 IU

    Vitamin C: 13,7 mg

    Vitamin E: 0,54 mg

    Vitamin B1: 0,037 mg

    Vitamin B2: 0,019 mg

    Vitamin B3: 0,594 mg

    Vitamin B4: 6,7 mg

    Vitamin B5: 0,089 mg

    Vitamin B6: 0,08 mg

    Natrijum: 5 mg

    Kalijum: 237 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,3 mg

    Magnezijum: 11 mg

    Mangan: 0,15 mg

    Fosfor: 24 mg

    Cink: 0,17 mg

     1192
  • Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke nisu baš svakome po ukusu, ali čak ni oni koji ih ne vole ne mogu da poreknu da su pečurke izuzetno važan saveznik u borbi protiv mnogih poremećaja.

    Pečurke se povezuju sa nižim rizikom za dobijanje raka dojke, prema studijama urađenim u Kini i Južnoj Koreji. One takođe onemogućavaju umnožavanje ćelija raka prostate. Ovaj eksperiment je urađen na miševima, ali naučnici veruju da će se isti efekat dogoditi i kod ljudi.

    Jedna portobelo pečurka srednje veličine izvor je oko 20% preporučenog dnevnog unosa selena, trećine unosa bakra, a sadrži kalijuma koliko i banana srednje veličine. Značajno je i to da su sve vrste pečurki bogate mineralima, a da zadržavaju svoje nutrijente i dinstane i na žaru i propržene.

    Ako vam sve ovo nije dovoljno, studije pokazuju i to da ako zamenite meso pečurkama u jednom obroku nedeljno, izgubićete i do 3 kg godišnje, bez drugih korekcija u ishrani.

     1525
  • Slatkiši za Noć veštica

    Slatkiši za Noć veštica

    Ludilo Noći veštica polako osvaja i ove krajeve i sigurno ste videli najave bar nekoliko žurki tim povodom ovog vikenda. Ostatak sveta već tradicionalno slavi ovaj praznik, i mada je Amerika poprište najvećeg slavlja, ni Španija ove godine ne zaostaje mnogo.

    Španski grafički dizajneri Rut i Sira Garsija hiperrealističnih čokoladnih lobanja sa izloženim mozgom, uz naslov "Poludele čokoladne lobanje".

    Mozak je napravljen od oraha ili pink gumenih bombonica, dok je lobanja od bele ili crne čokolade.

    Da li biste na prvi pogled pogodili šta je to?

     2111
Odličan kolač za vreme posta.
Jednostavni i brzo, zgodno ako nemate kasca nego samo prašak za pecivo, može i sa slatkim i sa slanim nadevom.
Strana 14 od 1657