• Da li je doručak najvažniji obrok?

    Da li je doručak najvažniji obrok?

    Ukoliko preskačete doručak namerno ili pod izgovorom da ćete jesti kasnije tokom dana imajte u vidu da, prema jednoj grupi naučnika, time povećavate rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, visokog krvnog pritiska... Studija grupe američkih istraživača ukazuje, pre svega, na važnost onoga šta jedemo. Još uvek se vode naučne "debate" kada je reč o važnosti doručka, a poslednja studija iz 2016. godine sugeriše da je upravo doručak najvažniji obrok u toku dana. Dr Džejms Bets tvrdi da bi tu ideju trebalo razmotriti, kao i da nema dovoljno potkrepljujućih činjenica i da je ideja važnosti doručka samo marketinški trik: "Iako deluje potpuno logično, ipak se sve svodi na pretpostavke na osnovu opservacionih studija koje nadalje nikada nisu bile testirane. Uticaj rasporeda obroka u toku dana je svakako od velike važnosti, posebno kada govorimo o ishrani u kasnim večernjim satima. Epidemiološki nalazi ukazuju na potencijalno štetan efekat kasnih obroka ali studije koje se bave uzrocima i posledicama su ograničenog obima i izvođenje zaključaka na osnovu njih se samim tim dovodi u pitanje." U svakom slučaju, preporuka je da vodite računa i planirate svoje obroke trudeći se da jedete uvek u isto vreme.

     1362
  • The Big Festival - Jamie Oliver

    The Big Festival - Jamie Oliver

    Ako ste ljubitelji dobre hrane i dobre muzike Džejmi Oliver vam predstavlja "The Big Feastival" jedinstveni dvodnevni festival muzike, hrane i zabave za celu porodicu, na farmi u Okfordshire-u 1. i 2. septembra 2012.

     6891
  • Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Bilo da ste zaljubljenik u gajenje biljaka ili vas samo interesuje da se oprobate u novom hobiju, kutak vašeg doma rezervisan za kućni vrt sa začinskim biljem će na poseban način obogatiti vašu svakodnevicu.

    Pravljenje vrta sa začinskim biljem je posebno dobra ideja ako uživate u domu oplemenjenom zelenilom i prirodom, jer začinsko bilje ima veoma dekorativnu funkciju - oživljava prostor i čini ga svežim.

    Uz pomoć praktičnog ručnog alata za baštu i malo učenja o posebnim uslovima i nezi različitih vrsta lekovitog i začinskog bilja, vaš novi hobi može biti veoma opuštajući i insipativan, a pre svega koristan.

    U daljem tekstu pronađite uputstvo kako da napravite svoj prvi vrt sa začinskim biljem - u dvorištu ili stanu.

    Kako da napravite kućni vrt sa začinskim biljem?

    Imati svoj vrt sa lekovitim i aromatičnim biljkama je idealan izbor ako želite da vaše dvorište krasi predivno zelenilo, koje je uz to itekako korisno - sigurno će vam posebno zadovoljstvo izazivati činjenica da ste namirnicu koju dodajete jelu samostalno uzgajali.

    Ove biljke su pre svega većinski zahvalne za sadnju jer je za raskošan rast potrebno minimalno nege - uz uobičajeno održavanje optimalnih uslova za biljku, sasvim je dovoljno da povremeno prehranjujete zemlju.

    Pre sadnje je najvažnije da se dobro informišete o zasebnim vrstama zainskog bilja koje želite da uzgajate - pre svega koja temperatura i stepen vlage im odgovaraju, kao i vrsta zemljišta.

    Pored toga, nega začinskog bilja nike komplikovana, čak i ako niste posebno vični u baštovanstvu. Takođe, na isti način ove biljke možete uzgajati i unutar svog doma - na balkonu ili prozoru.

    bastovanstvo biljke zacini vrt

    “Sobni vrt” - uzgajanje začinskog bilja u stanu

    Ukoliko pak nemate dvorište u kom možete da zasadite vaše omiljeno začinsko bilje, ono je veoma zahvalno za gajenje, jer ga možete održavati i u kućnim uslovima - na terasi ili osunčanom i prozračnom delu stana.

    Sama nega bilja se odvija isto kao kada je reč o vrtu u dvorištu, samo što će ona biti prilagođena veličini vrta - verovatno će vam, na primer, više odgovarati manji kontejneri za uzgajanje.

    Kako i zašto uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Uzgajanje začinskog bilja je veoma zahvalno, jer ove lekovite i aromatične biljne možete da gajite u saksijama na terasi - to jest dobro na osunčanom i svežem prostoru.

    Održavanje i nega u sklopu ovakvog baštovanstva je znatno manje zahtevan zadatak nego uzgajanje bilja u bašti, pa računajte na to da se početnik za kratko vreme može izveštiti u novom hobiju.

    Začinsko bilje je veoma isplativo za uzgoj u kućnim uslovima. Ne zahtevaju velika ulaganja u sredstva za prehranu i alate za održavanje, a možete ih koristiti u kulinarstvu.

    Sveže začinsko bilje ima veoma lep i izražajan miris, pa se mnogi iz tog razloga odlučuju za pravljenje malog “sobnog vrta” u blizini kuhinje. Tad su lavanda, nana ili matičnjak najčešći izbor bilja za sadnju.

    Gde uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Za uzgajanje začinskog bilja u kućnim uslovima vam je dovoljan mali prostor koji ćete odvojiti u svom stanu. Najvažnije je da prostor bude dobro osunčan, pa se zato preporučuje da začinsko bilje gajite na terasi.

    Naivećem broju kultura je dovoljno pet sati dnevnog svetla za optimalan razvoj. Zavisno od konkretne biljke, treba da odaberete deo vašeg doma koji obezbeđuje njoj potrebne uslove za razvoj.

    Nekim začinksim biljama će više značiti otvoren prostor i sunčeva svetlost, a neke će bez problema rasti u zatvorenom prostoru - poput bosiljka, pri čemu je potrebno da ih barem nekoliko sati izložite sučevom svetlu.

    Kako uzgajati začinsko bilje u saksijama?

    Za uzgajanje začinskog bilja u saksijama je najvažnije da izaberete adekvatne saksije. Najbolji izbor bi bile saksije sa drenažnim rupama, a veličinu izaberite u skladu sa potebnim prostorom za biljke.

    U skladu sa potebnim uslovima i načinima gajenja, različite vrste bilja možete da gajite i u istoj saksiji. Kulture koje su kompatibilne su one koje mogu da se međusobno hrane razmenom hranljivih materija.

    Dakle, neophodno je da bilje ima iste potrebe za određenom vrstom zemljišta, količinom sunca i za vlagom, to jest zalivanjem. Tako se, na primer, origano, nana i matičnjak mogu uzgajati zajedno, jer sve tri vrste traže puno vlage i sunčeve svetlosti.

    Zašto je sveže začinsko bilje bolje od kupovnog sušenog?

    Sveže bilje je za nijansu zdravije, usled gubitka određenog procenta nutijenata, mada sušenjem najčešće ne gube značajno blagotvnorna dejstva. Najveću promenu možete da uočite u koncentraciji ukusa i mirisa.

    Osušeno bilje najčešće ima manje intenzivan ukus i aromu. S toga, ako ste ljubitelj određenih začina - idealno je da baš te vrste imate kao deo vašeg kućnog vrta sa začinskim biljem.

    Svakako, jedna od važnih stavki je i sama čar koju ima mogućnost da tokom pripremanja hrane, sa kuhinjskog prozora ili terase uberete začin koji želite da dodate jelu.

    Začinsko bilje, ne samo da je lepog izgleda, već će vam omogućiti poseban ugođaj u prostoru u kom se nalazi. Pravljenje vrta sa začinskim biljem je veoma koristan hobi - posebno ako volite da dodajete začinsko bilje u jela tokom kuvanja.

    Nadamo se da vam je naš vodič pomogao u vašem budućem baštenskom projektu i da ćete ubrzo uživati u prizoru predivnog vrta, bilo da se nalazi u vašoj bašti ili na balkonu. Srećno!

     979
  • Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Prednosti antioksidanata dobro su poznate. Istraživanje je pokazalo da su od ključnog značaja kao "podrška" imunog sistema i sprečavaju bolesti kao što je rak. Najviše ih ima u voću i povrću. Naravno, sadržaj vlakana pojačava lekovita svojstva. Antioksidanti mogu se naći u organskoj kafi, čaju, sirovoj čokoladi, orahu... Smanjuju upale koje mogu dovesti do bolesti srca ili do dijabetesa.

    Rak bubrega je među prvih deset najčešćih vrsta raka. Postoje dve vrste: jedan napada centralni deo, a drugi utiče na sluzokožu. Trenutna istraživanja su jednako i podstrek za unos antioksidanasa kao efikasno sredstvo za zdravlje ćelija bubrega. Konzumirajte brokoli, jabuke, banane u što većim količinama. Istraživači veruju da karotenoidi u ovim namirnicama sprečavaju oksidativna oštećenja DNK. Razlog više da jedete što više, pre svega sirovog, voća i povrća svaki dan.

     1446
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati u supermarketima

    Hrana koju bi trebalo izbegavati u supermarketima

    Konzervirani paradajz – Endokrinolog i stručnjak na temu sintetskog estogenskog bisfenola- A (BCA) povezanog sa srčanim oboljenjima i neplodnošću, neće odobriti kupovinu konzerviranog paradajza. Uvek se opredelite za one u staklenim bocama zbog potencijalno toksičnih materija koje se u konzerviranom paradajzu mogu naći.

    Kokice za mikrotalasnu pećnicu – Još jedna od potencijalno opasnih ambalaža koja u dodiru sa toplotom može doprineti razvoju brojnih toksičnih supstanci.

    Sterilisano, dugotrajno mleko u kartonskim ambalažama izbegavajte jer što duže stoji – to je prisustvo potencijalno toksičnih materija veće.

     1056
Brz i jednostavan doručak ili večera.
Brzo, jednostavno, lako, i pre svega ukusno.
Ukusno, brzo, jednostavno.
Preukusan kremasti desert u čaši.
Osvežavajući letnji kolač.
Strana 16 od 1731