• Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma je jednogodišnja biljka koja može da izraste i do dva metra u visinu. Na dnu stabljike listovi su krupni sa debelim drškama, a idući u visinu sve su tanji i bez drške. Listovi su gusto zbijeni, vunasti i na vrhu šiljati. Gornja polovina stabljike prekrivena je krupnim, žutim cvetovima koji su prisutni tokom celog leta. Raste na suvom i sunčanom mestu, na plitkom i neplodnom tlu. Vrlo je otporna i lako prilagodljiva biljka.

    Listovi divizme koriste se kao obloge za saniranje otoka, protiv hemoroida i lišajeva.

    Drevni narodi koristili su je vekovima lečeći astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna antivirusna dejstva.

    Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

    Odličan je lek za plućne bolesti, posebno suvog kašlja, pa čak i za bolove u grudima.

    Ukoliko je koristite u vidu čaja ili ulja, obavezno je pre upotrebe iscediti - zbog dlačica koje mogu da nadraže grlo.

     618
  • Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    1. Svetlo – Skinite zavesu sa prozora, dodajte osvetljenje iznad radne površine i uvek birajte kuhinjske elemente svetlijih boja. Što je svetlija vaša kuhinja, to će izgledati prostranije.

    2. Izbegavajte šarenilo – Neka vaša kuhinja bude jednobojna, što je više moguće. Ili makar birajte nijanse iste boje.

    3. Otvorene police – Ormari, viseći elementi, zastakljene police – sve navedeno može učiniti da prostor bude zatvoreniji nego što u stvari jeste. Neka vaš izbor budu otvorene zidne police koje će uštedeti na prostoru, a možete ih i dekorisati na najrazličitije načine.

    4. Vertikalne linije – Učiniće da vaša kuhinja izgleda veće.

     622
  • Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Peršun vodi poreklo još iz perioda stare Grčke. Sa bliskog istoka je dospela u Evropu. Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje. Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku. Pomaže u borbi protiv kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 36 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,33 g

    Proteini: 2,97 g

    Masti: 0,8 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,3 g

    Niacin: 1,3 mg

    Vitamin A: 8424 IU

    Vitamin C: 133 mg

    Vitamin K: 1640 µg

    Vitamin E: 0,75 mg

    Natrijum: 56mg

    Kalijum: 554 mg

    Kalcijum: 138 mg

    Gvožđe: 6,2 mg

    Magnezijum: 50 mg

    Cink: 1,07 mg

     784
  • Tri načina da se oslobodite viška holesterola

    Tri načina da se oslobodite viška holesterola

    Naše telo proizvodi kortizol kada je pod stresom. Pored epinefrina, važan je i ima brojne funkcije. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, metaboličke aktivnosti, imunog sistema, srčanih funkcija, kao i funkcija centralnog nervnog sistema. Međutim, povišen nivo stresa može loše uticati na povećanje telesne težine, povišen holesterol, bolesti srca, kognitivne probleme... Mada, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete regulisati nivo holesterola.

    Vežbajte!

    Fizička aktivnost je najefikasniji načina putem koga možete uticati na nivo kortizola. Pruža duhovnu snagu, jača samopouzdanje i oslobađa druge hormone poput serotonina.

    Hranite se zdravo!

    Jaja, riba, meso, semenke bundeve i zeleniš takođe pomažu u smanjenju nivoa kortizola. Uvedite pet umerenih obroka dnevno, unosite vlakna i jedite namirnice bogate proteinima. Smanjite unos složenih ugljenih hidrata i na taj način regulišite nivo kortizola.

    Naspavajte se!

    Važno je uspostaviti rutinu kada je reč o spavanju. Uklonite tablete, mobilne telefone i laptope iz sobe u kojoj spavate. Adekvatan san u proseku obuhvata između 7 i 9 sati.

     668
  • Kim - i začin i lek

    Kim - i začin i lek

    Upotreba semenki crnog kima je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, među ostalim stvarima nađena je i bočica ulja crnog kima, što ukazuje da se verovalo da će mu on biti potreban u zagrobnom životu.

    Kim raste u srednjoj Europi, severnom delu Azije i Afrike.

    Njegova primena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili se pravi čaj od semenki kima.

    U medicini prvenstveno se koristi kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja, u lečenju različitih crevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i za sprečavanje stvaranja gasova, jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba.

    Čisti želudac i creva od katara, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsije i lošeg zadaha iz usta.

    Ulje se u medicini koristi i za lečenje bolnih mesta na telu lokalnom primenom.

    Dejstvo kima biće najefikasnije ako se svakodnevno konzumira u okviru obroka kao začin ili kao čaj, koji se kod bolesti disajnih organa može mešati s anisom, sa dodatkom meda.

    Poseban značaj ima za žene: pospešuje menstruaciju, smiruje grčeve materice, ublažava porođajne bolove i pomaže izlučivanje majčinog mleka u vreme dojenja.

    Crni kim takođe podiže nivo energije, pomaže protiv alergija koje se ispoljavaju na koži, ekcema, akni, psorijaze i čireva.

     719
Neko će reći nisu oblatne već oblande, za mene su oblatne, u mojoj porodici su se uvek tako zvale.
Može umesto masti i margarin ali lično meni su mnogo lepše sa mašću.
Da prste poližeš, baš je ukusna.
Ukusni i dekorativni! :)
Ovo je jedan starinski recept, umesto kašike rakije ja sam dodala kašiku pelinkovca i nisam se pokajala.
Em ukusne em lepe!
Strana 16 od 1295