• Zašto je važno jesti grožđe?

    Zašto je važno jesti grožđe?

    Prema rečima brojnih stručnjaka, antioksidanti u grožđu sprečavaju porast bakterija koje izazivaju akne.

    Obilno prisustvo vlakana i hranljivih materija u grožđu utiču na zdrav rad digestivnog sistema, pomažu u prevenciji zatvora i probavnih smetnji.

    Poboljšava snagu kostiju i pomaže u lečenju koštane slabosti koja se javlja usled niskog nivoa kalcijuma.

    Ekstrakti u semenkama grožđa poboljšavaju funkciju pluća i povećavaju njihov kapacitet.

    Zbog visoke nutritivne vrednosti, grožđe je preporučljivo dijabetičarima.

    Sadrži moćne, prirodne hemikalije koje štite od srčanih oboljenja. Neke od njih imaju potencijal sprečavanja širenja ćelija raka.

    Istraživanja pokazuju da redovna upotreba grožđa štiti mrežnjaču, kao i funkciju očiju.

     811
  • Osnovne karakteristike tradicionalne kenijske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne kenijske kuhinje

    Tradicionalna kenijska kuhinja odražava različite načine života najrazličitijih grupa ove zemlje. Osnova hrana temelji se na kukuruzu, krompiru i pasulju. Meso se obično jede u unutrašnjosti, dok na obali ishrana varira. Stočari koji žive u Keniji i Tanzaniji jedu jednostavnu hranu, oslanjajući se na kozje i kravlje proizvode. Kukuruz, pasulj, krompir i salata su osnovni sastojci glavnog nacionalnog jela. U zapadnoj Keniji uglavnom se pripremaju riblje čorbe, povrće i pirinač. Voće se obično jede za dezert umesto slatkiša. Desna ruka služi za dodavanje jela, dok je korišćenje leve ruke u njihovoj kulturi neprikladno. Ratnici izbegavaju da jedu pred ženama, a deca ponekad jedu odvojeno od odraslih.

     1336
  • Kako iskoristiti presolac kiselih krastavaca?

    Kako iskoristiti presolac kiselih krastavaca?

    1. Dresing za salate: dodajte presolac u salate umesto sirćeta. Ukus će vas oduševiti!

    2. Dodatak za koktele: Pokušajte najpre dodavanjem u Bladi Meri ili martini.

    3. Koristite ga kao marinadu za svinjetinu.

    4. Uz pomoć presolca brže ćete zalečiti opekotine od sunca.

    5. Čaša presolca kiselih krastavaca poznata je i kao prirodni laksativ.

     854
  • Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Pržena hrana ostaje hrskava sve do njenog hlađenja nakon čega dolazi do vlaženja kore. U slučaju hlađenja hrane ili odlaganja u hermetički zatvorene posude dolazi do istog efekta. Da bi pržena hrana ostala hrskava, prekrijte je aluminijumskom folijom i zagrejte je pre ponovnog posluživanja.

     292
  • Zašto je zdravo piti smutije?

    Zašto je zdravo piti smutije?

    Obezbedite svom telu neophodne zalihe vitamina i minerala upravo putem smutija, posebno ukoliko ste na određenom programu ishrane u cilju smanjenja telesne težine.

    Smutiji utiču na bolje varenje, ukoliko imate problema sa zatvorom.

    Značajni su za detoksikaciju organizma.

    Minerali i vitamini u smutijima utiču na zdravlje kože, kose i noktiju.

    Podstiču memoriju, izazivaju osećaj smirenosti i utiču na zdrav san.

     813
Vazdušasti kolač sa makom.
Domaći sladoled bolji nego iz radnje.
Starinski kolač sa kokosom.
Strana 15 od 1359