• Idealna hrana za dijabetes tipa 2

    Idealna hrana za dijabetes tipa 2

    Orašasti plodovi - bademi, pistaći, kikiriki su prepuni proteina, vlakana i zdravih masti. Pojedini imaju visok nivo omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

    Jabuke - jer su bogate vlaknima, a posebno se preporučuju nakon glavnog obroka.

    Humus - sadrži belančevine i nezasićene masti.

    Bobičasto voće - prepuno je vitamina, antioksidanata i flavonoida, a nema negativan uticaj na šećer u krvi.

    Spanać - jer je bogat beta-karotenom, antioksidansom koji telo koristi za proizvodnju vitamina A. Brani ćelije od slobodnih radikala i štiti od hroničnih bolesti.

    Jogurt - jer probiotske bakterije utiču na snižavanje holesterola

     2838
  • Ko je tvorac Cezar salate?

    Ko je tvorac Cezar salate?

    Cezar salatu, jedan od najpopularnijih obroka u restoranima današnjice, izumeo je Cezar Kardini, 1924. godine.

    Priča kaže da Kardini, vlasnik jednog restorana, nije imao bog zna šta od namirnica u restoranu, kada je tu svratila grupa njegovih prijatelja. Kako nije želeo da ih ostavi gladne, napravio je obrok od onoga što je imao – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.

    Legenda dalje kaže kako su prijatelji bili prezadovoljni tom kombinacijom i tako je rođena restoranska senzacija.

    Pošto nijedna prava priča ne može proći bez kontroverzi, ni ova nije imuna. Šuška se, naime, da obrok nije spremio niti osmislio Kardini, već neko od njegovih zaposlenih, ili čak njegov brat Aleks. Bilo kako bilo, salata nosi Cezarovo ime, a 90 godina od premijere na svetskoj gastronomskoj sceni, ova salata je popularnija no ikad.

     3694
  • Šta užinaju nutricionisti?

    Šta užinaju nutricionisti?

    Da li ste se ikada pitali šta grickaju ljudi koji su proveli godine proučavajući zdravu ishranu? U ovom tekstu saznaćete šta grickaju stručnjaci.

    Keri Glasman, autorka knjige Snack Factor Diet, promoviše grickanje kao odličan način da imate više energije i da smršate. Njena omiljena užina je 200 grama jogurta, u kombinaciji sa pola šolje pirea od bundeve, uz malo cimeta. Jogurt pruža kalcijum i proteine, dok bundeva dodaje veliku dozu vitamina A.

    Loren Slejton, osnivač Foodtrainers, ekspert je u pomaganju klijentima da smršaju. Njena omiljena užina je tečna - late od zelenog čaja i bademovog mleka, sa prstohvatom stevije.

    Osnivač Real Nutrition NYC, Ejmi Šapiro, obično se odlučuje za namaze (putere od kikirikija, badema ili nekog drugog orašastog voća) u kombinaciji sa integralnim krekerima. Naravno, pošto je ovo veoma kalorična užina, ne treba preterivati u količinama.

     1935
  • Najbolji začini za pripremu svinjetine

    Najbolji začini za pripremu svinjetine

    Svinjetina olakšava upotrebu širokog spektra začina, sa profilima ukusa koji variraju od blagih i suptilnih do pikantnih i agresivnih. Iako upotreba začina ponekad zavisi i od ličnog izbora, određene mešavine doprinose punoći ukusa. Asertivni ukusi, smele arome predstavljaju kulinarsku tradiciju američkog jugozapada. Meksička kuhinja utiče na profile ukusa uobičajenih za ovaj region i često uključuje kakao, ili papriku i beli luk. Američki jugozapad insistirao bi na mešavini sledećih začina: kakao, crni biber, kumin, korijander, beli luk i čili. Francuzi bi insistirali na bosiljku, ruzmarinu, peršunu i origanu pomešanim sa maslinovim uljem. Nemačka ima bogatu i raznovrsnu kulinarsku istoriju i privlači nekoliko uticaja iz svojih pograničnih zemalja, pre svega iz Francuske i Belgije. Iz tog razloga, jasna je preferirana kombinacija mlevenog bibera, žalfije, majčine dušice, pimenta, karanfilića.

     1392
  • Prednosti korišćenja himalajske soli

    Prednosti korišćenja himalajske soli

    Zdravlje sinusa – Himalajska ružičasta so ubija bakerije i materije koje usled zagađenog vazduha mogu biti zaglavljene u vašim nosnim šupljinama. Koristite je kao sredstvo za inhalaciju kako biste očistili svoj respiratorni sistem.

    Reguliše hidrataciju – Obezbeđuje telo elektrolitima koji regulišu hidrataciju.

    Snižava krvni pritisak – Zbog visokog sadržaja natrijuma, himalajska so ima sposobnost snižavanja krvnog pritiska.

    Smanjuje kiselinski refluks – Neuravnoteženi pH je problem mnogih ljudi koji dovodi do mnogobrojnih vrtsta zdravstvenih problema. Promešajte jednu kašičicu himalajske soli u čaši vode sobne temperature i pijte jednom dnevno kako biste neutralisali višak želudačne kiseline.

     865
Malo je teža za pravljenje.
Strana 15 od 1694