• Neobične kombinacije namirnica

    Neobične kombinacije namirnica

    Neke od ovih kombinacija su poznate, neke manje, ali nećete se pokajati ukoliko neku od njih isprobate i sami.

    Šargarepa i šećer - dodavanje šećera povrću se čini čudnom praksom, ali šećer ističe aromu šargarepe i kao rezultat dobićete jelo izvanrednog ukusa i intenzivne boje.

    Kafa i so – dodajte prstohvat soli kafi i aroma kafe će zablistati punim sjajem. Ovaj trik se koristi gotovo u svim jelima (uključujući i slatkiše).

    Paradajz i šećer – paradajz je kiseo, pa dodatak soli ne poboljšava ukus. Umesto toga dodajte malo šećera i činjenica da je paradajz voće izbiće na površinu.

    Kafa i čokolada – kada pravite kolače, uz čokoladu dodajte i malo kafe, ukus čokolade će se pojačati, a kafa se neće osetiti.

    Krompir i oraščić – malčice oraščića daće dodatnu dimenziju krompiru u svakom jelu koje spremite.

    Jabuka i vanila – jabuke su po prirodi kisele i zahtevaju šećer pri kuvanju. Većina ljudi dodaje oraščić ili cimet jelima sa jabukom, ali vanila tim jelima daje notu koju verovatno neće prepoznati, ali na koju niko neće ostati imun.

    Jagode i biber – sveže jagode se obično serviraju sa šećerom, ali dodatak sitno mlevenog bibera još bi više istakao pun ukus ovog prolećnog slatkiša.

     1668
  • Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Ruzmarin je veoma otporna začinska biljka čiji uzgoj zahteva veoma malo nege. I ovoj biljci je potrebna sunčeva svetlost i to od 6 do 8 sati dnevno. Saksiju je neophodno povremeno rotirati kako bi svi delovi biljke imali dovoljno svetlosti. Zaliva se umereno, tek nakon što se zemlja u saksiji potpuno osuši. I ova biljka najbolje uspeva u saksijama sa drenažnim rupicama. Sadi se u zemlji kojoj se dodaje nešto peska. Orezujte ga makazama ukoliko krene da razvija suve grane. Orezivanjem će biljka poprimiti i željeni oblik.

     708
  • Čaj od lipe – reguliše prekomerno znojenje

    Čaj od lipe – reguliše prekomerno znojenje

    Stotinama godina ljudi su koristili delove lipe, posebno lišće, cveće, drvo i koru u medicinske svrhe, pre svega kao sredstvo za smirenje. Čaj se može konzumirati vruć ili hladan i ima intezivan ukus. Veruje se da pomaže i kod anksioznosti, nesanice, kardiovaskularnih problema i problema sa varenjem, kod simptoma prehlade i gripa, reguliše i različite vrste alergija, opušta mišiće, snižava krvni pritisak, reguliše prekomerno znojenje i simptome mučnine. Prema izveštaju sa Univerziteta u Mičigenu, aktvini sastojci lipe su flavonoidi i glikozidi. Klinička ispitivanja pokazala su da lipa ublažava bolove želuca, a cvet lipe može biti koristan u lečenju prehlade i kašlja.

     842
  • Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine poznato je po svom slatkastom mirisu i često se koristi kao osnovni sastojak parfema i kozmetičkih preparata. Tradicionalno, ulje sandalovine je deo verske tradicije u Indiji i drugim zemljama istočne Evrope. Drvo sandalovine smatra se svetim. Koristi se u raznim verskim obredima uključujući venčanje i rođenje. Jedno je od najskupljih eteričnih ulja koja su danas dostupna na tržištu. Da bi se dobilo najviše koristi od ovog eteričnog ulja, drvo sandalovine mora da raste najmanje 40-80 godina pre nego što se koreni mogu sakupiti. Starije, zrelije drvo sandalovine obično proizvodi eterično ulje sa jačim mirisom. Istraživači su otkrili da je glavno jedinjenje sandalovine – alfa-santalol odgovorno za uticaj na pažnju i raspoloženje. Smanjuje i upale i blage iritacije kože poput površinskih rana, bubuljica, bradavica ili čireva. Korišćenje ulja od sandalovine u proizvodima za negu kože je uobičajeno. Možete ga koristiti i kao dodatak balzamu za kosu. Dodavanjem samo par kapi sprečićete perutanje kože glave.

     1083
  • Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Smatra se da grožđe potiče još iz praistorije, a ima i važnu ulogu i simbol u Bibliji. Njegovi simboli prepoznati su i u egipatskim piramidama. Postoji više hiljada vrsta ovog voća. Razvojem hemije kao nauke, u drugoj polovini 19 veka, saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja. Važno je za zdravlje disajnih organa, organa za varenje, kože... Naročito povoljno deluje na jetru kao i zdravlje kostiju.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 69 kcal

    Ugljeni hidrati: 18 g

    Proteini: 0,72 g

    Masti: 0,16 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 0,9 g

    Niacin: 0,188 mg

    Vitamin A: 66 IU

    Vitamin C: 10,8 mg

    Vitamin K: 14,6 mg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 191 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,36 mg

    Magnezijum: 7 mg

    Cink: 0,07 mg

    Beta karoten: 39 µg

     1090
Veoma je ukusan.
Voće možete koristiti po svom izboru, a količinu prilagodite svojim potrebama.
Jedna od naših omiljenih poslastica.
Pogačice su veoma ukusne i mekane. Za jedan deo testa koristila sam modlicu u obliku srca.
Pravi se brzo, a preukusna je.
Kremasta torta sa fantastičnom kombinacijom karamela i čokolade.
Strana 18 od 1734