• Saksijsko uzgajanje celera

    Saksijsko uzgajanje celera

    Celer uspeva na sličan način kao i zelena salata. Odsecite dno i postavite ga u posudu sa niskim nivoom vode. Neophodna mu je direktna sunčeva svetlost najmanje šest sati dnevno, a senka tokom najtoplijeg perioda dana. Već nakon tri do četiri dana proklijaće i moći ćete da ga prebacite u saksiju sa zemljom. I ovoj biljci će, kao i šargarepi, možda biti neophodna ograda određene visine radi odbrane od raznih štetočina. Redovno je zalivajte i već nakon nekoliko meseci izrašće zrela stabljika.

     206
  • Popularnost ulja od bundevinog semena

    Popularnost ulja od bundevinog semena

    Ulje od bundevinog semena gradi svoju poziciju na tržištu već neko vreme i stiče dobru reputaciju.

    Hladno ceđeno ulje od bundevinog semena ima brojne pristalice među ljubiteljima zdrave hrane, koji ga koriste kao masku za kosu, kao ulje za negu kože ili u ishrani.

    Ovo ulje je bogato vitaminima A i E, cinkom, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i antioksidantima. Osim toga, ono poseduje koncentrovane doze minerala koje utiču na hormonsku ravnotežu i reproduktivno zdravlje.

     1626
  • Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla je povrće koje je lako prepoznati po jarko crveno-ljubičastoj boji. Može se uzgajati u različitim klimatskim uslovima i nudi niz lekovitih svojstava jer je izvor vlakana, minerala i vitamina.

    Nizak nivo masti može vam pomoći i u regulisanju telesne težine, što je samo jedna od njenih prednosti.

    Šolja cvekle sadrži 37g ugljenih hidrata što vašem telu pruža "gorivo", odnosno energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje.

    Vlakna u cvekli pružaju veliki broj pogodnosti: regulisanje sistema za varenje, osećaj sitosti i održavanje nivoa šećera u krvi.

    Magnezijum u cvekli pomaže pravilnom funkcionisanju mišića, imunog sistema i srca. Premalo kalcijuma može da izazove slabost, umor i gubitak apetita.

    Vitamin A koji se nalazi u cvekli u velikim količinama održava vaše oči, kožu i zube zdravim.

    Važno je jesti cveklu u umerenim količinama zbog prisustva natrijuma koji može prouzrokovati visok krvni pritisak.

    Sok od cvekle je najefikasniji za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšanje krvi uopšte.

     907
  • Jamie Oliver

    Jamie Oliver

    Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po  kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com

     

    Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom

    Sastojci za dve porcije:

    2x200 grama pilećih grudi

    1 šaka sušenih vrganja

    255 grama mešanih pečuraka, nasečenih

    1 velika čaša belog vina

    3 pune kašike putera

    1 šaka svežeg timijana

    2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog

    Priprema:

    Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
    Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
    Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.

     

    Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem

    Sastojci:

    140 grama putera

    140 grama šećera

    2 žumanca

    255 grama brašna

    prašak za peciva

    30 grama kakao praha

    oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)

     

    Priprema:

    Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu  penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider.  Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada.  Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade.  Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada.  Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

     29369
  • Prirodna rešenja za kamen u bubregu

    Prirodna rešenja za kamen u bubregu

    Mnogi zdravstveni stručnjaci ističu da je kamenje u bubrezima rezultat loše ishrane: visokomasna hrana, nedostatak kalcijuma, velike količine proteina životinjskog porekla i rafiniranog šećera, kao i previše alkohola. Pokušajte sa ishranom na biljnoj bazi, kako biste smanjili nivo proteina i skroba. Pijte puno vode kako biste isčistili organizam. Izbegavajte kofeinske proizvode jer direktno utiču na funkcionisanje bubrega. Konzumirajte što više voća i povrća da biste povećali unos vlakana i smanjili unos neželjenih toksina. Izbegavajte začinjenu hranu I smanjite unos soli. Lubenica je idealna kod problema sa kamenom u bubregu, kao i hajdučka trava I kopriva.

     961
Makarone u sve se mešaju.
Pun pogodak kad imate nenajavljene goste.
Strana 17 od 1355