• Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    U vreme antike, špargla je smatrana lekom, zbog svojih karakteristika. Ova biljka je bogata glutationom, antioksidantom koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i time snižava rizik od kancera. Ova biljka takođe sadrži velike količine vitamina A i betakarotena.

    Špargla je prirodan diuretik i aminokiseline koje se nalaze u njoj pomažu u čišćenju tela.

    Takođe, ona je sjajan izvor vitamina B, koji utiče na zdravu trudnoću. Ima i vitamina K, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

    Lutein i zeaksantin su supstance koje su odgovorne za zdravlje očiju i smanjuju šansu za dobijanje katarakte ili slabljenja očnog mišića.

    I najzad, jedna stabljika sadrži od dve do četiri kalorije, tako da se možete opustiti i uživati u jelu!

     1786
  • Navike koje usporavaju metabolizam

    Navike koje usporavaju metabolizam

    U ovom tekstu saznaćete koji su to skriveni neprijatelji vaših težnja da izgubite pokoji kilogram viška.

    Preskakanje obroka - ako ne jedete dovoljno hranljivih materija, posebno proteina, uzrokuje to da se metabolizam veoma ulenji. Nekoliko dana je prihvatljivo, ali nakon toga telo se prebacuje u stanje izgladnjivanja i počinje da štedi, a ne da troši masti. Isto važi i za ekstremne dijete koje podrazumevaju da se ne konzumira ništa osim šejkova ili sokova duže od tri dana. Kada se ne unosi dovoljno proteina, telo počne da razgrađuje mišiće, što takođe usporava metabolizam.

    Sedenje - čak i ako idete u teretanu svaki dan po pola sata, ukoliko sedite za stolom po osam i više sati, vaš stil života pogoduje gubljenju mišićne mase što se dešava kao posledica nekorišćenja velike grupe mišićat tokom dana. Razmislite o tome da pre i posle posla posvetite više vremena fizičkim aktivnostima.

    Nedovoljno sna - prema istraživanju Univerziteta u Čikagu, san od 4.5 sata umesto poželjnih 8 redukuje sposobnost tela da reaguje na insulin za 30%.

    Preterana konzumacija alkohola - kada popijete piće, bilo to vino, pivo ili nešto žestoko, telo mora da preradi alkohol, pre nego što pređe na hranu koju ste pojeli tog dana. To usporava metabolizam, tako da je dobra ideja držati se jedne čaše pića dnevno.

    Nedovoljno vode - ljudi koji piju 8-12 čaša vode brže sagorevaju kalorije od onih koji piju manje od toga, rezultat je studije Univerziteta u Juti.

    Manjak kalcijuma - studija Univerziteta u Tenesiju sugeriše da što više kalcijuma konzumirate, vaše telo brže sagoreva masti.

    Manjak kafe ili čaja - kofein stimuliše metabolizam, tako da je početak dana sa šoljom kafe ili čaja baš ono što vam treba.

     1534
  • Ishrana pre i posle trčanja

    Ishrana pre i posle trčanja

    Pravilna ishrana pre i posle trčanja izuzetno je bitna jer određene namirnice na najbolji način obezbeđuju organizmu potrebnu energiju, održavaju pravilan rad srca, ubrzavaju sagorevanje masti i na kraju, oporavljaju mišiće. Ako ste odlučili da trčanjem popravite kondiciju, ove namirnice su vaš najbolji saveznik:

    Pre trčanja: bitno je nahraniti se zdravim namirnicama koje će služiti kao "gorivo" i pružiti telu dovoljno energije, a ova hrana je najbolji izbor:

    Banane - bogate su prirodnim šećerom koji će telo iskoristiti kao izvor energije. Sadrže kalijum, bitan nutrijent koji snižava krvni pritisak i čuva od srčanog udara

    Bobičasto voće - zbog kombinacije kalijuma i vitamina C, omogućava organizmu da ostvari svoj pun potencijal tokom trčanja

    Puter od kikirikija - daće taman onoliko proteina koliko je potrebno mišićima za pravilan rad tokom fizičkog naprezanja

    Jogurt sa niskom procentom masnoće - definitivno je najbolji izbor, sadrži sve što je potrebno organizmu tokom trčanja: kalcijum koji podstiče zdravo sagorevanje masti, proteine koji služe kao gorivo za mišiće, i ugljene hidrate koji pružaju potrebnu energiju.

    Posle trčanja: u ovom trenutku bitno je oporaviti mišiće i nadoknaditi sve nutrijente koji su eliminisani prilikom znojenja

    Ovsena kaša - sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a sa druge strane, ne utiče na krvni pritisak. Ovsena kaša se može jesti u kombinaciji sa voćem

    Pileće grudi - odlične su jer imaju jako malo masnoća, ali taman dovoljno proteina za oporavak mišića

    Humus - kao i pileće grudi, takođe oporavlja mišiće i dobar je izvor vlakana

    Jabuke i narandže - preporučuju se jer nadoknađuju vitamin C i druge minerale koji su preko znoja izgubljeni tokom trčanja

    Ekstra savet: iako se ne preporučuje jedenje tokom trčanja, ako pak osetite kako vam nedostaje energije, grickajte malo suvog grožđa. Sadrži dosta zdravog šećera, a nije teško za stomak.

     1900
  • Vitaminom C protiv katarakte?

    Vitaminom C protiv katarakte?

    Evo još jednog razloga da u svoju ishranu ubacite namirnice bogate vitaminom C - mogu u kasnijem dobu sačuvati od najčešće bolesti očiju, katarakte.

    Naime, u jednoj studiji koju su sproveli naučnici iz Velike Britanije, učestvovalo je 1000 para blizanaca prosečne starosne dobi od 62 godine. Jedan blizanac je u periodu od deset godina jeo hranu bogatu vitaminom C, dok je drugi izbegavao ovakvu ishranu. Na kraju studije se ispostavilo da je kod trećine blizanaca koji su redovno konzumirali vitamin C uočena manja šansa za dobijanjem ove bolesti.

    Ipak, naučnici nisu pratili druge faktore koji dovode do razvitka ove bolesti, kao što su dijabetes ili hronična upala oka. No ipak, više vitamina C u svakodnevnoj ishrani svakako ne može škoditi!

    izvor: berkleywellness.com

     1066
  • Evo zašto su zdrave čia semenke!

    Evo zašto su zdrave čia semenke!

    Nemate potrebe da vodite računa o unosu vlakana ukoliko redovno konzumirate čia semenke. Samo 80 grama će vam pružiti celokupni neophodni dnevni unos dijetetskih vlakana koji pomaže vašem digestivnom traktu da radi „glatko“. Pomaže u eliminaciji toksina i hranljiv je, stoga ga vas može dugo držati sitim.

    Istraživanja su pokazala da sportisti koji konzumiraju čia semenke imaju veću atletsku izdržljivost od onih koji to ne čine. One su jedan od najboljih prirodnih izvora čiste, sirove energije.

    Sadrže mnogo cinke, koji je poznat po stimulaciji leptina: pomaže u regulisanju hormona i apetita.

    Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje su od suštinskog značaja za normalno funkcionisanje mozga. Povećavaju kognitivnu funkciju i stimulišu rad mozga.

    Snižavaju nivo holesterola u krvi, bogate su antioksidansima i smanjuju broj slobodnih radikala pružajući snagu vašem srcu.

    Balansiraju nivo šećera u krvi i smanjuju mugućnost razvoja dijabetesa tip 2.

    Veliki su izvor biljnih proteina i poboljšavaju sagorevanje masti. Magnezijum u njima smanjuje grčeve mišića i ubrzava oporavak usled upale nakon treninga.

    Sadrže jednaku količinu kalcijuma kao i čaša mleka, čime štite zdravlje vaših zuba. Sadrže i cink, fosfor i vitamin A koji smanjuje gomilanje štetnih bakterija.

     1053
Jednostavno i slatko.
Pohovana piletina na malo drugačiji način, vrlo ukusna i sočna.
Odličan doručak.
Vrlo jednostavno za spremanje, kremasto i ukusno.
Jednostavna salata odlična bilo kao prilog bilo kao obrok salata.
Brzo i preukusno.
Strana 17 od 1754