• Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa poboljšava zdravlje creva, ojačava kosti, pospešuje rast mišićne mase, utiče na kardiovaskularno zdravlje, eliminiše slobodne radikale, spušta nivo holesterola, jača imuni sistem i usporava proces starenja.

    Miso supa je deo japanske i kineske tradicionalne kuhinje. Slatkasto slanog je ukusa i njena svetlo žuta boja ukazuje na minimalnu fermentaciju. Možete se susresti sa četiri različite varijacije:

    bela miso supa (shiro)

    crvena miso supa (aka)

    ječmena miso supa (mugi)

    žuta miso supa (shinashu)

    Između ostalog, miso supa sadrži probiotike koji utiču na uravnotežen odnos bakterija u vašem stomaku.

    Mikroorganizmi koji se koriste za fermentaciju podstiču razvoj vitamina K koji je od značaja za gustinu kostiju čime se smanjuje podložnost frakturama.

    Dijetetska vlakna, natrijum, kalijum, vitamini su ono što vam je potrebno za održavnje kardiovaskularnog zdravlja. Nutricionisti sugerišu da dve do tri porcije miso supe obogaćuju telo hranljivim materijama čime se smanjuje mogućnost pojave moždanog ili srčanog udara.

    Antioksidanti u miso supi efikasno utiču na eliminisanje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

     1065
  • Kako izgledaju tradicionalni srpski slavski običaji?

    Kako izgledaju tradicionalni srpski slavski običaji?

    Tradicionalni srpski slavski običaji predstavljaju duboko ukorenjen deo kulturnog nasleđa našeg naroda i odražavaju bogatu istoriju, duhovnost i zajedništvo. Slava, kao porodični praznik, slavi se u čast zaštitnika porodice, a običaji vezani za ovu svečanost imaju svoje specifičnosti koje čine srpsku tradiciju jedinstvenom i neponovljivom.

    Muzika - zabava za goste

    Muzika je kao i uvek neizostavan deo svakog slavlja, pa tako i kada su u pitanju srpske slave, obogaćuju atmosferu svečanosti omiljenim melodijama. Na selima, gde su tradicija i folklorni elementi još uvek živopisno prisutni, gusle ostaju omiljeni instrumenti uz koje se prenose priče i pesme generacijama. Guslari, nosioci usmenog stvaralaštva, često izvode epske pesme koje oživljavaju herojske trenutke i slavna dela.

    U gradovima, dok se mnogi obraduju modernim žanrovima, domaća narodna muzika i dalje zadržava poseban status tokom slavske proslave.

    Narodni pevači sa naših prostora, kao istinski čuvari tradicije, su najčešća pojava kada su u pitanju slave na našim prostorima. Ukoliko želite da iznajmite bend za proslave, neka to bude bend sa raznovrsnim repertoarom koji dobro poznaje i one tradicionalne pesme, kako bi vaša slava bila pun pogodak.

    Domaća narodna muzika i dalje ostaje važna poveznica sa korenima, odražavajući bogatstvo i raznovrsnost srpske kulturne baštine kroz melodije koje odjekuju tokom slavske proslave.

    Crkva i pravoslavni običaji

    Odlazak u crkvu i jutarnji običaji nošenja kolača predstavljaju duboko ukorenjeni deo srpskih slavskih tradicija, označavajući duhovni aspekt i povezanost porodice sa verom. Poseta crkvi tokom slavske proslave ima poseban značaj, a jutarnja liturgija je centralni događaj koji okuplja porodicu pred početak svečane proslave. Vernici zajedno sa sveštenikom u crkvi dele molitveni trenutak, a slavski kolač koji porodica nosi postaje simbol zahvalnosti i predanosti porodičnom duhovnom nasleđu.

    Običaj nošenja kolača u crkvu nije samo ritual, već i gest poštovanja prema zaštitniku doma. Porodica izražava svoju veru i zahvalnost kroz predstavljanje kolača svešteniku radi osvećenja. Ovaj čin dodatno produbljuje vezu između porodice i vere, čineći slavu ne samo porodičnim okupljanjem, već i duhovnim iskustvom.

    Uz svešteničko blagosiljanje, slavski kolač postaje simbol zajedništva i vere. Tradicionalni elementi, poput ukrasa na kolaču koji često simbolizuju krst, grozd ili latice, dodaju dublje značenje ritualu. Na taj način se trudimo da doprinesemo sveukupnom duhovnom i porodičnom iskustvu tokom slavske proslave.

    crkva freske

    Slavska trpeza

    Slavska trpeza, kao središnji deo slavskih običaja, predstavlja pravu gozbu za sva čula, sa bogatstvom ukusa i mirisa koji odražavaju tradicionalnu srpsku kuhinju. Svinjetina i jagnjetina često dominiraju kao glavno jelo, pružajući obilje mesa autentičnih aroma. Slavski sto se često ukrašava raznovrsnim salatama, uključujući rusku salatu, bogatu krompirom, povrćem i majonezom, zelenu salatu, svežu i hrskavu, kao i tradicionalnu kupus salatu, koja donosi osveženje svojom kiselkastom notom.

    Uz glavna jela, na slavskoj trpezi često se mogu naći različite vrste sireva, poput sjeničkog ili kajmaka, a sirnica i pogača dodatno obogaćuju izbor pekarskih proizvoda. Hleb, kao osnovna namirnica, često je prisutan u vidu domaćeg hleba ili proje.

    Pića koja se nude tokom slavske proslave reflektuju raznolikost ukusa gostiju. Vino je nezaobilazno, sa crvenim i belim sortama koja se nude gostima. Rakija, kao tradicionalno srpsko piće, dodatno upotpunjuje ponudu, često pravljena od domaćih voćaka. Pored alkoholnih pića, na stolu se često nalaze raznovrsni sokovi, poput domaćih voćnih sokova, limunade ili gaziranih pića, pružajući opcije za svakog gosta.

    Desertna ponuda na slavskoj trpezi može uključivati kolače, poslastice sa medom, orasima ili makom, čime se zatvara gozba slatkim notama. Sve ove gastronomske poslastice čine slavsku trpezu ne samo bogatom i ukusnom već i izrazito simboličnom, odražavajući plodnost, blagostanje i ljubav koja se deli tokom ovog svečanog okupljanja.

    Način proslave srpske slave

    Srpska slava ima običaj da se proslavlja 3 puna dana. Prvi dan krsne slave obično označava pripremu, gde porodica zajedno priređuje prostor, sprema hranu i ukrašava dom u znak dobrodošlice za goste koji se od ranog jutra pridružuju proslavi. Ovaj dan je ispunjen radosnim uzbuđenjem i radom, stvarajući atmosferu iščekivanja.

    Drugi dan slave ponovo okuplja porodicu i prijatelje kako bi zajedno uživali u svečanom ručku i obredima. Svečana trpeza, obogaćena tradicionalnim jelima, kolačima i pićima, postaje središnji deo proslave.

    Treći dan slavske proslave često ima opušteniji ton. Porodica i prijatelji mogu se okupljati, razmenjivati iskustva s prethodna dva dana i uživati u laganim obrocima. Trodnevna proslava slavske svečanosti ne samo što odražava bogatstvo tradicije već i jača porodičnu vezu kroz zajedništvo, ljubav i poštovanje prema nasleđu.

    Tradicionalni srpski slavski običaji predstavljaju duboko usađenu vezu između prošlosti, vere i porodičnih vrednosti. Kroz muziku, crkvu i bogatu slavsku trpezu, ovi običaji ne samo da čuvaju identitet srpskog naroda, već i stvaraju nezaboravna iskustva koja se prenose s generacije na generaciju. Slava, kao porodični praznik, spaja duhovno i materijalno, stvarajući jedinstvenu atmosferu ljubavi, radosti i zajedništva.

    Tradicionalne vrednosti prepliću se s modernim izrazima tokom proslave, ostavljajući nas sa snažnim osećajem ponosa i poštovanja prema nasleđu koje čini srpsku kulturu jedinstvenom. Ovi običaji nisu samo rituali, već živi elementi koji odražavaju dušu naroda, čineći slavu neizbrisivim delom srpskog identiteta.

     199
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     2097
  • Aquafaba - kulinarski sastojak koji je zaludeo vegane (i ostatak planete)

    Aquafaba - kulinarski sastojak koji je zaludeo vegane (i ostatak planete)

    Da li možda znate šta je aquafaba?
    Ako prevedemo ovu reč sa latinskog, sve će biti jasnije: aquafaba na latinskom znači - voda od mahunarki.

    Ali po čemu je ova voda u kojoj su kuvane leblebije ili pasulj odjednom postala toliko popularna? Pa, otkriveno je da je savršena zamena za belanca! Samim tim, aquafaba je idealna za sve vegane, kao i one koji su alergični na jaja ili poste. Nema specifičan miris niti ukus tako da se može koristiti i u slatkim i u slanim receptima. Naime, tri kašike aquafabe jednake su jednoj kašici belanaca, a ako je tečnost isuviše vodenasta, samo je kratko prokuvajte na laganoj vatri!

    Sigurni smo da kuvari Gas Volt i Joel Resel nisu ni bili svesni toga da će njihov "izum" u jednom trenutku postati ovoliki kulinarski hit među veganima!

     2709
  • Neuropatija i tretmani biljem

    Neuropatija i tretmani biljem

    Neuropatija predstavlja oštećenje nerava koji su zaslužni za prenošenje „poruka“ iz kičmene moždine do mozga. Često izaziva ukočenost i peckanje u rukama i nogama. Fizička povreda najčešće izaziva neuropatiju. U 60 odsto slučajeva, dijabetičari pate od neuropatije. Brojne bolesti, akutne infekcije i toksini mogu je prouzrokovati. Nekoliko bilja vam može ublažiti simptome.

    Aleva paprika

    Sadrži kapsaicin i prilikom oslobađanja može smanjiti bol. Terapija otpočinje upotrebom minimalne doze koja se vremenom povećava, da ne bi izazvala pojedine nuspojave poput povećanja bola. Terapija može trajati i do dva meseca kada otpočinje upotreba najjače doze. Aleva paprika je posebno dragocena ako imate izražen bol u stopalima.

    Ulje jagorčevine

    Sadrži omega 6 esencijalne masne kiseline i u brojnim studijama se pokazalo kao efikasno u borbi protiv neuropatije kod dijabetičara jer ne izaziva negativne efekte kada je reč o nivou glukoze u krvi.

    Kantarion

    Biljka koja ima antidepresivna svojstva koristi se i za lečenje neuropatije. U studiji univerziteta Južne Danske korišćen je umesto brojnih lekova i pokazao se kao efektivniji lek.

     19694
Predivan recept za jednostavne kocke od banana sa eurokremom koje se pripremaju za sat vremena. Uživajte!
7126
Recept za boraniju sa krompirom. Možete koristiti koju god boraniju volite, zelenu, žutu...ako volite zelenu, dodajte šargarepu i dobićete predivnu kombinaciju boja.
19924
Recept za predivan gulaš sa pasuljem kao to i samo ime govori. Potrebno vam je goveđe meso i mesnata slaninica.
15156
Ruske kape ili šubare su sitni kolačići posuti kokosovim brašnom pa izgledaju kao šubare. Veoma su ukusne i kremaste. Možete ih još uvek pronaći u tradicionalnim poslastičarnicama.
33156
Kao klinci obožavali smo da doručkujemo kuvane đevreke sa jogurtom. Umeju da budu nezgodni za one koje nemaju dobre zube, ali kada se umoče u jogurt sve je ok. Ako…
10546
Intresantana ideja za ukusni i nesvakidašnji desert. Puding sa prelivom od banane, jabuke i suvog grožđa. Ukoliko ne volite ukus ruma, možete ga izbaciti iz recepta, dodajte samo par kapi…
11972