Keri Blejz odrasla je u Los Anđelesu i tamo je započela svoju kulinarsku avanturu. Kada se preselila u San Francisko, upisala je akademiju u Kaliforniji. U "La Manoir" u Engleskoj bila je na razmeni tri meseca. Selila se nebrojeno puta, ali se uvek vraćala u San Francisko. "Čak i kada imate male ciljeve - idite u velike gradove, jer u velikim gradovima mali ciljevi neočekivano dobiju gigantske razmere."
Ističe "La Manoir" zbog obuke i standarda koji je bio veoma visok. "Tamo sam naučila da i uz naizgled obične namirnice, možete napraviti vrhunska jela." Inspirisana je skandinavskom i japanskom kuhinjom gde svaka namirnica ima posebno mesto i značaj u tanjiru. Najviše obraća pažnju na odlaganje i čuvanje namirnica jer sastojke želi da održi svežim što je više moguće.
Trenutno vodi restoran "Lord Stanley" zajedno sa svojim mužem, a njihova rafinirana kuhinja je moderna, jednostavna i koriste najbolje domaće i sezonske sastojke. Domaći sokovi, čajevi su posebno popularni, a vinskoj karti pridaju veliki značaj jer se na meniju nalaze pažljivo birana vina sa porodičnih farmi.
Brojne su medicinske i kulinarske primene komorača. Koristi se kao dodatak osveživačima, pastama za zube, desertima, a značajan je u borbi protiv respiratornih i digestivnih poremećaja. Preporučuje se u lečenju anemije zbog visokog sadržaja gvožđa. U Indiji se konzumira nakon obroka kako bi olakšao varenje i eliminisao loš zadah. Stimuliše sekreciju digestivnih i želudačnih sokova, pa se koristi i kao glavni sastojak mnogih predjela. Seme komorača, posebno u prahu, može delovati kao laksativ. Bogat je vlaknima, pa samim tim redukuje „loš“ holesterol koji je glavni uzrok srčanih problema. Jača imuni sistem zbog prisustva vitamina C, a koristi se i za ublažavanje menstrualnih bolova zbog svog umirujućeg dejstva.
Senf se obično konzumira u malim količinama. Niskokalorična je alternativa mnogim nezdravim mastima, poput majoneza. Studije brojnih američkih univerziteta potvrđuju da senf može pojačati apetit i zaustaviti nadimanje i osećaj mučnine. Ponekad se koristi za lečenje prehlade jer se smatra da smanjuje bolove u zglobovima i mišićima. Većina kalorija u senfu potiče od ugljenih hidrata ali pošto je broj kalorija veoma nizak, ne utiče znatno na dnevni unos.
Ide zima a sa njom i miris pečenog kestena. Nekada ga je bilo na svakom uglu a sada se i ne sreće toliko često. Da li je tome razlog zaborav ili relativno visoka cena kestena ne bismo znali ali evo kako da pitomi kesten lepo ispečete.
Rernu podesite na 180-200 stepeni C. Dok se rerna zagreva kestenje možete oprati i na krpi fino prosušiti ali ako je kestenje čisto nema potrebe za ovim korakom. Mi smo ovo nabavili iz supermarketa i bilo je "prečisto"! :) Svaki kesten probušiti ili zaseći nožem. Ovaj korak je veoma važan jer će u suprotnom tokom pečenja nezasečeni ili neprobušeni kesten "ekslodirati" kao kokica :)
Zasečeno ili probodeno kestenje ubacite u rernu i pecite oko 60 minuta. Mi smo ovo sa slike pekli oko 50 minuta i mislimo da je trebalo malkice duže pošto volimo da bude rešije. Imajte samo na umu da što duže pečete to će kesten biti tvrđi pa proveravajte sa vremena na vreme da utvrdite kako vama najviše odgovara.
Njupko voli da preseče koru kestena jer smatra da se tako lakše čisti kada se kesten ohladi!
Ukoliko putovanje dugo traje, ili, ako idete na kampovanje, bolja opcija je ručni hladnjak pravljen od stakloplastike ili čvrste plastike. Ukoliko nosite veću količinu hrane, dva manja ručna frižidera su uvek bolji izbor u odnosu na jedan većih dimenzija. Pre nego što ispunite frižider hranom, u njega stavite malo leda u plastičnim kesama sa čvrstim zaptivačem. Imajte dovoljno leda u bilo kom obliku kako biste popunili bilo koji prazan prostor tokom pakovanja hrane. Pakovanja koja sadrže sirovo meso slažite na dno hladnjaka. Ukoliko nosite samo jedan frižider, na vrh ređajte one namirnice koje najčešće koristite. Hranu obavezno pakujte u kese ili posude kako ne bi došla u dodir sa vodom nakon što se led otopi. Što je frižider puniji hrana će ostati duže hladna. Da bi ručni frižider ostao što hladniji, zamotajte ga u debele peškire ili ćebe. Izbegavajte njegovo odlaganje u gepek automobila jer će se brže zagrevati.
Predivna i brza ideja za veoma interestantno i ukusno predjelo. Kolačići od palente sa namazom od sira i oraha. Naravno kao i uvek iskoristite svoju maštu, dodajte razne dodatke i…
Lazanje sa piletinom se pripremaju na isti način kao i klasične samo što ide piletina umesto junetine. Meso možete samleti ili ako je smrznuto nemojte ga odmrzavati već ga sitno…
Dugo sam pokušavala da nađem pravi recept za ajran, turski napitak koji se služi uz njihove pite, burek kao jogurt kod nas. Ubeđena sam da to nije obična mešavina jogurta…
Lachmacun je vrsta turske pice. Jako su tanke i prodaju se na komad i podsećaju na tortilje. Obično su nadevene mlevenom jagnjetinom ili govedinom, mada ako više volite možete koristiti…