• Apetit, mršavljenje i hrom

    Apetit, mršavljenje i hrom

    Hrom je mineral koji može da smanji želju za ugljenim hidratima i pospeši gubitak kilograma. On uravnotežuje nivo šećera u krvi i od adekvatnog unosa hroma zavisi normalan metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

    Telu je potrebno veoma malo hroma, ali većina ljudi pati od nedostatka ovog minerala. To se dešava zbog toga što je hroma sve manje u zemljištu, stoga i u biljkama, a time i u ishrani. Nedostatak hroma ne samo što će vam povećati stomak, već vas dovodi i u opasnost od dijabetesa, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
    Simptomi nedostatka hroma su: gojaznost i teško kontrolisanje telesne mase, insulinska neosetljivost, metabolički sindrom i visok nivo LDL holesterola i triglicerida.

    Hrom utiče na jedan od primarnih uzroka dobijanja na težini - fluktuirajućem nivou šećera u krvi. Osim toga, ovaj mineral je preporučen i u lečenju depresije, policističnih jajnika i dijabetesa.

    Namirnice koje sadrže hrom su: brokoli, zelena salata, crni luk, leguminoze, paradajz i integralne žitarice.

     6046
  • Ishrana deteta mlađeg uzrasta - namirnice koje treba da se nađu na meniju

    Ishrana deteta mlađeg uzrasta - namirnice koje treba da se nađu na meniju

    Period u odrastanju dece od prelaska na čvrstu ishranu pa do polaska u školu, predstavlja posebno izazovno vreme za roditelje, te se javljaju dileme oko pripreme hrane, namirnica koje treba da budu sastavni deo ishrane, onih koje treba izbegavati i slično.

    Ishrana deteta je neiscrpna tema o kojoj se može diskutovati na više načina, a kako je svako dete različito, tako mu treba i pristupiti. Ipak postoje osnove od kojih se polazi, pa ćemo vam u nastavku teksta predstaviti glavne namirnice koje treba da se nađu u ishrani svakog deteta i upoznaćemo vas sa njihovim benefitima.

    #1 Mlečni proizvodi - izvor kalcijuma i vitamina D

    Mlečni proizvodi čine jedan od važnih segmenata svakodnevne ishrane odraslih osoba, ali i dece. Konzumiranjem različitih mlečnih proizvoda u preporučenim dnevnim količinama doprinosite svom organizmu na više načina. U dečijoj ishrani, posebnu ulogu igra ispijanje mleka, kao napitka blagog i prijatnog ukusa, na koji se dete navikava još od samog rođenja.

    Kompanija koja proizvodi mlečne proizvode, a koja je vaš izbor za kupovinu proizvoda od mleka, pre svega treba da se ističe po dugoj tradiciji, dobroj reputaciji i dokazanom kvalitetu. Upravo ove dve stavke predstavljaju faktore na osnovu kojih ćete se odlučiti da baš njoj poklonite svoje poverenje i iz njenog asortimana izaberete mlečne proizvode za čitavu porodicu.

    Vratimo se na ulogu mlečnih proizvoda u dečijoj ishrani.

    Izuzev pomenutog mleka, pomenućemo i jogurt koji predstavlja izuzetno blagotvoran fermentisan mlečni proizvod, koristan za razvoj deteta. Oba pomenuta artikla biće sjajan izvor kalcijuma i vitamina D koji su izrazito korisni za razvoj čitavog koštanog sistema, dok vitamin D pospešuje i mnoge druge procese u dečijem organizmu.

    #2 Voće i povrće - omogućite detetu neophodnu dnevnu dozu raznovrsnih vitamina

    Verujemo da ste više puta čitali o značaju voća i povrća u dečijoj ishrani, te da se od najranijeg detinjstva trudite da uvedete ove namirnice u svakodnevne obroke vašeg deteta. Namirnice treba da se uvode po posebnim pravilima, te o njima možete razgovarati sa pedijatrom.

    Na ovaj način ćete dobiti informacije koje voće i povrće se uvodi u kasnijoj dobi, kako ne biste narušili varenje i negativno uticali na osetljiv digestivni trakt deteta.

    Svakako, savet koji je univerzalan za svako dete jeste da uvodite jednu po jednu namirnicu kako biste uočili reakcije deteta i sprečili eventualne negativne efekte, ali i zapazili da li vaše dete ima alergije ili intoleranciju na određene voćke i povrćke.

    Kada su u pitanju bebe, prvo se uvodi kuvano i ispasirano povrće u vidu kaše, a nakon hranljivih povrćki, pažljivo implementirajte i voće u manjim količinama, s obzirom na to da je bebi nešto teže da svari fruktozu koju voće sadrži.

    U kasnijoj dobi, raznovrsno sveže voće i povrće ima izuzetan značaj i unosom ovih zdravih namirnica vaše dete će prikupiti mnogobrojne vitamine i minerale potrebne za odbranu od infekcija i sveobuhvatnu zaštitu organizma.

    Na kraju ćemo dodati da optimalnu količinu vitamina i minerala poseduje sezonsko voće i povrće, što zapravo znači da je ona voćka, odnosno povrćka koja je sazrela na suncu najbogatija nutrijentima, što je čini idealnom za dečiju užinu.

    #3 Žitarice - obezbedite optimalno varenje vašem detetu

    Značaj žitarica nam na najbolji način prikazuje piramida ishrane, u kojoj se ove namirnice čine najveći procenat u svakodnevnoj dečijoj ishrani.

    Određena istraživanja pokazuju da se u dečiju ishranu prvo uvode upravo žitarice (ili povrće) koje se mogu istaći bogatim sadržajem mikronutrijenata i jedan su od najboljih izvora energije. U najranijem uzrastu posebno mesto u dečijoj ishrani treba da zauzmu žitarice poput prosa, heljde, kinoe, pirinča i kukuruza (palenta).

    Ugljeni hidrati koji su jedan od važnijih nutrijenata u žitaricama, a s obzirom na to da se sporo razlažu, pružaju organizmu konstantan dotok energije. Izuzev zadovoljavanja energetskih potreba deteta, žitarice pospešuju proces varenja i izvor su brojnih vitamina i minerala (posebno žitarice od celog zrna koje se uvode nakon navršene 1. godine života).

    devojcica jede lubenicu

    #4 Navike koje se formiraju u dečijem uzrastu traju celog života

    Dakle, tanjirom vašeg deteta treba da dominiraju žitarice, povrće i mlečni proizvodi, dok su voće i ceđeni voćni sokovi idealni za užine između obroka.

    Izuzev zdravih i nutritivno bogatih namirnica, od najranijeg detinjstva treba se fokusirati na navike u ishrani deteta, koje je najbolje utemeljiti upravo u ovom periodu. Deca bi trebalo da imaju 3 glavna obroka i dve užine. Obroke treba pažljivo dozirati, te ne preterivati sa količinom hrane, a čim dete bude spremno, treba razvijati naviku samostalnog hranjenja.

    Šta treba izbegavati u ishrani deteta?

    Nakon što smo vam dali savete za najbolje namirnice u ishrani deteta, pozabavićemo se i onime što treba da izbegavate u pripremi hrane, ali i koje namirnice ne bi trebalo da uključujete u dnevne obroke svoga deteta.

    Pre svega, pomenućemo slatkiše i grickalice, koje su za dečiji organizam štetne kao i za organizam odrasle osobe (i više), te bi trebalo izbegavati konzumiranje ovakvih proizvoda. Takođe, prilikom spremanja obroka detetu, predlažemo da izbegavate peviše začinjenu hranu, kao i pripremu masne hrane sa zaprškom.

    Na kraju ćemo vam predložiti da se posavetujete sa stručnjakom u vezi sa doziranjem obroka, načinom ishrane, a izuzev pedijatra, pomoć možete potražiti i u stručnoj literaturi, odnosno u knjigama sa receptima za mališane i savetima za uspešno razvijanje navika u ishrani.

     805
  • Banana

    Banana

    Banana (lat. Musa sapientium) je tropsko voće poreklom iz Indije, ali se danas najviše uzgaja u Centralnoj Americi. To su zeljaste biljke sa širokim i dugačkim listovima koje uspevaju samo uz pomoć velike količine vode i uz visoke temperature. Postoji oko 50 vrsti ovog voća, a nama su najpoznatije žute banane, dok su u svetu popularne i zelene guinea banane i manzano banane (kratke i deblje). Sadrže puno vitamina i minerala, najbogatije su kalijumom i vitaminom B6, ali su bogate i vitaminom A, C, te sadrže velike količine fosfora, magnezijuma i folne kiseline pa se naročito preporučuju trudnicama. Naravno, najbolje ih je kao i svo drugo voće jesti sveže, ali se mogu koristiti i u raznim poslasticama (najpoznatija "Banana split"), sladoledima, tortama, a u kineskoj kuhinji se čak i pohuju. Opšte je poznato da zbog velike količine vitamina B umiruju nervni sistem, a pored toga poboljšavaju i varenje, smanjuju visok krvni pritisak i snižavaju rizik od raka. Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata (23g), banane su odlično instant rešenje za povratak izgubljene energije i obavezna namirnica na stolu svakog sportiste.

     1654
  • Brusnica

    Brusnica

    Ovo voće poreklom iz Severne Amerike najpopularnije je u zimskim danima, kada se od njega pravi ukusan i zdrav čaj, ali se zbog svojih lekovitih svojstava sve češće konzumira i sirovo, kao fil u pecivu, zatim u raznim džemovima, sokovima, pitama, i drugim kolačima i tortama. To je okruglo, bobičasto voće crvene boje i gorko - kiselkastog ukusa iz familije Ericaceae. Smatra se da su je prvi uzgajali još Indijanci i da se vremenom počela uzgajati i u Evropi. Tako sada postoje dve osnovne vrste brusnica: Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon Cranberry), koju krase krupniji plodovi i Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Iako se najviše koristi u raznim poslasticama, sok od svežih brusnica je najzdraviji i njega treba najviše konzumirati. Naime, neka istraživanja pokazuju da sok od ovog bobičastog voća izuzetno uspešno leči infekcije urinarnog trakta, kamen u bubregu, kao i da zbog Proantocijanidina, jedinjenja koja sadrže u sebi, pospešuju izbacivanje ešerihije koli iz bešike. Pored svega toga, bogate su vitaminom C i antioksidansima pa čuvaju srce, podižu nivo dobrog holesterola i jačaju imunitet. Zanimljivo je da se ispiranjem usne duplje sokom od brusnica ublažava i upala desni.

     1308
  • Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

    Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

    Pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola čime štiti od bolesti srca. Hipolipidemska I hipoglikemična svojstva čaja od jasmina mogu biti korisna za one koji pate od poremećaja šećera u krvi.

    Antioksidativna svojstva čaja pomažu u lečenju oboljenja jetre. Neutrališe slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama tela.

    Bogat je vitaminom C koji je esencijalan jer podstiče aktivnost imunog sistema. Koristi se za tretiranje neugodnosti praćenih groznicom zbog efekta hlađenja.

    Poboljšava varenje I zbog svojih diuretičkih svojstava koristi se za lečenje konstipacije.

    Studija sprovedena na tajvanskom univerzitetu potvrđuje da jasmin usporava rast kancerogenih ćelija.

     1268
Vreme je za višnje, iskoristite ih da napravite tortu. Kombinacija čokolade, višanja i lešnika je zaista neodoljiva!
Divan, okrepljujući, sezonski napitak baziran na trešnjama ali je moguće iskoristiti bilo koje sočno voće koje imate na raspolaganju. Brzo i lako se sprema.
Retko ko ne voli predivne krckave, kremaste rafaelo kuglice, po njima su nastale razno razne oblande, kolačići... Evo i recepta za rafaelo tortu.
46426
Idealan obrok za toplo vreme, lagano preuskusno, osvežavajuće i još se veoma lako priprema. Ukoliko nemate rukole možete iseckati trakice zelene salate.
11732
Prava poslastica za ljubitelje kikirikija. Veoma se lako i brzo pripremaju a preukusne su.
5779
Svaka "frajla" vodi računa o svojoj "liniji". Kako je se razni kotleti i šnenokle lako "lepe" nije loše obavezni deo trpeze budu i čorbe. Još ako su zdrave kao ova,…
25438