• Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Bilo da je u pitanju upala ili ozbiljnije oštećenje tkiva, proteini imaju veliku ulogu u obnavljanju tela. Svaka ćelija i tkivo u telu se sastoji od proteina koji formiraju mišiće, kožu i organe. Oštećenim tkivima potrebni su proteini da zaleče povredu.

    Dobri izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, soja, jaja i neke vrste povrća. Osim iz hrane, proteine možete dobiti i putem suplemenata poput pilula ili šejkova.

    U teoriji, ima smisla da se povećanom konzumacijom proteina zaceljuju povrede mišića, međutim, ovo nije slučaj. Višak proteina neće rezultovati razvitkom mišića, već može da dovede do gojenja i opterećenja jetre i bubrega.

    Da bi se povreda zalečila, potrebno je vreme. Upala mišića može trajati i po nekoliko dana, ali njen prolazak ne možete ubrzati konzumiranjem preterane količine proteina. Ipak, konzumiranje nedovoljne količine proteina može otežati proces zalečenja.

    Dakle, držite se dnevnih preporučenih vrednosti, ni više, ni manje od toga i telo će vam funkcionisati baš kako treba.

     1394
  • Šta vam se može dogoditi ukoliko gladni odete na spavanje?

    Šta vam se može dogoditi ukoliko gladni odete na spavanje?

    Čak i ukoliko konačno zaspite, bolovi u stomaku zbog gladi drže mozak "mentalno budnim". Ukoliko učestalo ne večerate pred odlazak na spavanje, oslabićete imuni sistem i poremetiti metabolizam. Ukoliko čekate da veoma ogladnite do svog prvog obroka, nivo šećera u krvi može pasti toliko nisko da će vam apetit biti iznenađujuće povećan. Telo koristi energiju 24 sata dnevno, pri čemu sagoreva kalorije sve vreme. Ako ipak odete u krevet gladni, nedostatak energije će biti izražen narednog dana. Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu otkrili su da osećaj gladi utiče i na serotonin. Odnosno, ukoliko ste dugo gladni, znajte odakle potiče vaša razdražljivost. Istraživanja takođe pokazuju da ukoliko jedete kasno noću imate veće šanse da se ugojite. Budući da tokom spavanja trošite manje energije, telo pretvara dodatne kalorije u masti dok spavate.

     1815
  • Kako je portugalsko vino "Porto" profitiralo od rata između Britanije i Francuske

    Kako je portugalsko vino "Porto" profitiralo od rata između Britanije i Francuske

    Portugalsko vino "Porto" već decenijama spada u red najkvalitetnijih i najomiljenijih vina na svetu i mnogima je prva asocijacija na ovu mediteransku zemlju. Ipak, Portugalci mogu zahvaliti Britancima, tačnije francusko-britanskom ratu u 17. veku, na tome što je ovo vino danas ovoliko popularno.

    Naime, vinogradi koji se nalaze duž obalu reke Duoro na severu Portugala su već hiljadama godina proizvodili vino, kada je Francuska 1660. godine, zbog političkih nesuglasica, zabranila izvoz čuvenog francuskog vina "Bordo" Velikoj Britaniji.
    Pošto su Britanci poznati kao veliki ljubitelji alkoholnih pića, britanski trgovci koji su živeli u Portugalu, ponudili su svoje vino kao zamenu za Bordo. Ipak, prve pošiljke vina koje su dostizale do Britanije su često bile pokvarene jer je pomorski put bio predugačak.
    Pronicljivi Portugalci su se dosetili da u svoje vino dodaju malu količinu slatke rakije, koja je produžavala rok trajanja vina. To je rezultiralo jačim, bogatijim i slađim ukusom koji se Britancima posebno dopao, pa je sve veći broj britanskih trgovaca hrlilo u lučki grad Porto kako bi što više razvili proizvodnju i isporuku ovog vina.

    Vremenom su proizvođači ovog vina skraćivali period fermentacije kako bi se šećeri zadržali u njemu u što većoj količini, kako bi vino dobilo još slađi i jači ukus koji su Britanci toliko voleli. Kako je rasla Britanska imperija, tako je rasla i proizvodnja Porto vina, koja ni dan danas ne prestaje.

     1006
  • Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lišće jagoda može se koristiti za pripremu raznih čajeva i njihovi hranljivi sastojci mogu se kombinovati sa drugim biljkama zarad različitih lekovitih dejstava. Listovi jagoda se suše i koriste prvenstveno protiv stresa i za ublažavanje bolova u zglobovima. Sadrže esencijalne minerale i vitamine koji mogu da pruže širok spektar pogodnosti. Pre upotrebe, konsultujte lekara zbog potencijalnih interakcija sa nekim od lekova.

    Listovi jagode koriste se za poboljšanje varenja jer sadrže tanin, molekule koji se vezuju za proteine, amino kiseline, alkaloide i druga jedinjenja koja mogu uticati na digestivni trakt. Samim tim, lišće jagoda smanjuje simptome mučnine, nadutost, grčeve u stomaku i reguliše dijareju.

    Jedinjenja koja se nalaze u listovima jagoda mogu pomoći u povlačenju vode iz zglobova, što ublažava bol i otoke povezane sa artritisom i reumom. U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu „Neuroimmunomodulation", istraživači ukazuju da kafeinske kiseline mogu da budu korisne kao anti-inflamatorno jedinjenje.

    Lišće jagoda sadrži minerale u tragovima i vitamine. Gvožđe, kalcijum i vitamin C samo su od nekih najprisutnijih, a važnih za održavanje telesnih funkcija. Ipak, budite oprezni, prvi simptomi alergije na jagode ili njihvo lišće su: oticanje lica i vrata, otežano disanje i osip na koži. Ukoliko osetite bilo koje od navedenih simptoma nakon konzumiranja listova jagoda ili njihovih ekstrakta, obavezno se obratite lekaru.

     2725
  • Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

    Gvatemala nema nacionalno jelo, ali ima mnogo specijaliteta koji su postali deo svakodnevne ishrane. Baš kao i za vreme Maja, kukuruz je i dalje glavna namirnica. Najčešće se jede u obliku tortilja, obično se služi toplo i umotano u tkaninu. Crni pasulj je neizbežan. Pirinač, jaja i sir su takođe među omiljenim namirnicama. Meso se često služi u čorbama ili kuvano u začinjenim sosevima. Popularna je i pečena ili pržena govedina, avokado sa lukom i začinima se veoma često služi. Gvatemalska kafa smatra se jednom od najboljih na svetu. Sladak voćni sok pomešan sa vodom ili mlekom, nazvan likuado, osvežavajuća je alternativa.

     1389
"Probajte me" i oduševićete se. Brzi osvežavajući sladoled koji možete dodatno poboljšati voćem ili čokoladom. Pravi užitak za ove letnje tople dane.
3013
SOk od cvekle, šargarepe i limuna je prava vitaminska bomba, popraviće vašu krvnu sliku i vratiti vam energiju.
164897
Engleski kolač sa voćem ili pita se može praviti sa bilo kojim sezonskim voćem. Ako koristite jabuke slobodno dodajte i dosta cimeta i suvog grožđa. Uživajte!
7412
Kako da se osvežite tokom nesnosnih vrućina?! Znam, najlakše je otići na more i brćkati se do mile volje ili pijuckati hladne koktele u bazenu. Ali kako odmori ne mogu…
22403
Evo kako da brzo i lako spremite krem koji će sasvim sigurno obradovati najmlađe i biće odličan sastojak za svaki doručak, palačinke, užinu...
7684
Postoji veliki broj načina kako dobro iskoristiti voće koga ima u izobilju tokom proleća, leta i jeseni a toliko nam nedostaje kada padne sneg ili mu jednostavno sezona prođe. Evo…
15366