• Nekoliko predloga šta da jedete kada izađete u Beogradu

    Nekoliko predloga šta da jedete kada izađete u Beogradu

    Kada se uputite u Beograd, grad koji je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i živopisnom noćnom životu, ne smete zaboraviti da istražite i njegovu gastronomsku scenu. Beograd nudi širok izbor restorana koji će zadovoljiti svačije ukuse. U nastavku vam predstavljamo nekoliko predloga za jela u kojima možete kada izađete u Beogradu.

    Ukusni burito

    Jeste li ikada poželeli da probate nešto novo i uzbudljivo dok ste u Beogradu? Ako je vaš odgovor da, onda ne tražite dalje! Burito je savršen izbor za vas. Ovaj meksički specijalitet je postao veoma popularan širom sveta, a u prestonici postoji više restorana koji nude ovu ukusnu poslasticu. Najistaknutiji među njima je Burrito Madre u Beogradu koji garantuje vrhunski kvalitet.

    Burito je hrskav i sočan obrok koji je idealan za ljubitelje pikantne hrane. Možete ga pronaći u različitim varijantama, uključujući one sa piletinom, govedinom, povrćem ili morskim plodovima. Svaka od ovih varijanti ima svoj jedinstveni ukus i teksturu, tako da možete da eksperimentišete i pronađete svoju omiljenu kombinaciju.

    Jedan od ključnih sastojaka burita je guacamole salsa. Ova bogata i kremasta salsa napravljena od avokada, paradajza, luka, limunovog soka i začina daje poseban ukus i svežinu buritu. Kombinacija pikantnog mesa ili povrća sa guacamole salsom stvara savršen balans između začina i svežine.

    Još jedan važan sastojak burita je kisela pavlaka. Ova kremasta i blago kisela pavlaka dodaje bogatstvo i punoću ukusu buritu. Kombinacija kisele pavlake sa pikantnim mesom ili povrćem stvara neodoljivu kombinaciju ukusa koja će vas oduševiti.

    Beograd nudi nekoliko restorana koji su specijalizovani za pripremu burita. Ovi restorani koriste sveže i kvalitetne sastojke kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo. Osim toga, atmosfera u ovim restoranima je uvek prijateljska i opuštena, što čini vaš obrok još ugodnijim.

    burito limeta

    Isprobajte specijalitete sa roštilja

    Roštilj je neizostavan deo srpske kuhinje i pruža jedinstveno iskustvo uživanja u hrani. Kada posetite Beograd, ne propustite priliku da probate neke od najukusnijih specijaliteta sa roštilja koji se nude u ovom gradu.

    Jedan od najpopularnijih izbora je pljeskavica, koja je poznata po svom bogatom ukusu i sočnosti. Ova velika, mesnata pogačica se priprema od mešavine mlevenog mesa (najčešće junetine i svinjetine), začina iluka. Pljeskavica se peče na roštilju i služi u somunu, uz dodatak svežeg povrća i kajmaka. Ova kombinacija pruža savršen balans ukusa i tekstura, i sigurno će vas oduševiti.

    Još jedan popularan specijalitet sa roštilja su ćevapi. Ovi mirisni i sočni mesni zalogaji su omiljeni među lokalnim stanovništvom i turistima. Ćevapi se pripremaju od mlevenog mesa (obično mešavina jagnjetine i govedine), začina i luka. Nakon što se oblikuju u male valjke, peku se na roštilju dok ne postanu hrskavi sa spoljašnje strane, a sočni i mekani iznutra. Serviraju se u somunu, uz kajmak, luk i ajvar. Ova kombinacija pruža bogatstvo ukusa i tekstura, koji će vas oduševiti na prvi zalogaj.

    Ako želite nešto malo drugačije, možete probati ražnjiće. Ražnjići su pripremljeni od komadića mesa (najčešće svinjetine ili pilećeg mesa), koje se ređa na drvene štapiće i peče na roštilju. Ova metoda pripreme omogućava mesu da zadrži svoju sočnost i bogat ukus. Ražnjići se često služe sa prilogom od krompirića, svežeg povrća, umaka po izboru i uz domaći hleb. Ova kombinacija pruža raznolikost ukusa i tekstura, koja će zadovoljiti i najzahtevnija nepca.

    Kada se odlučite za specijalitete sa roštilja, ne zaboravite da isprobate i tradicionalne priloge koji se služe uz ova jela. Krompirići su obavezni prilog i često se služe uz roštilj i pružaju hrskavost i punoću ukusa. Sveže povrće, kao što su paradajz, krastavci i paprike, dodaju osvežavajuću notu jelu.

    Kajmak je još jedan neizostavan deo srpske kuhinje i pruža kremastu i bogatu teksturu koja se savršeno slaže sa roštiljem. Ajvar, koji se pravi od pečene paprike i patlidžana, dodaje pikantnu notu jelima sa roštilja.

    Probajte savršeno pripremljen sushi

    Ukoliko ste ljubitelj japanske kuhinje, Beograd nudi i širok izbor izvrsnih japanskih restorana koji služe savršeno pripremljen sushi. Sushi je jedno od najpoznatijih japanskih jela koje osvaja srca ljubitelja hrane širom sveta. Ova ukusna kombinacija svežeg sirovog ribljeg mesa, povrća i pirinča pruža jedinstveno iskustvo za vaše čulo ukusa.

    U Beogradu možete pronaći širok izbor restorana koji vam omogućavaju da uživate u autentičnom japanskom iskustvu. Ovi restorani koriste kvalitetne sastojke kako bi vam pružili najbolji mogući sushi. Sveže riblje vrste kao što su losos, tuna, hobotnica i škampi se pažljivo kombinuju sa svežim povrćem i pirinčem kako bi se postigao savršen balans ukusa.

    Kada posetite japanski restoran u Beogradu, možete očekivati da će vam biti ponuđena razna jela sa sushi menija. Možete početi sa klasičnim komadima sushi rolne, gde je sveža riba savršeno umotana u tanki sloj pirinča i morske alge. Ove rolne su obično posute susamom i servirane sa soja sosom i đumbirom. Uz to, možete probati i sashimi, koji se sastoji od tanko isečenih komada sveže ribe koji se poslužuju bez pirinča. Ova jela su prava poslastica za sve ljubitelje ribe.

    Jedan od razloga zašto je sushi tako popularan je i njegova raznovrsnost. Možete birati između različitih vrsta soseva i dodataka koji se serviraju uz sushi. Soja sos, đumbir i wasabi su samo neki od dodataka koji će dodatno obogatiti ukus sushija. Možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama i pronaći svoju omiljenu.

    Ako niste ljubitelj sirovog ribljeg mesa, možete birati između vegetarijanskih opcija koje uključuju sveže povrće i pirinač. Takođe, možete se odlučiti za sushi rolnice sa kuvanim ili dimljenim ribljim mesom, koje takođe pružaju izuzetno ukusno iskustvo.

    Nadamo se da vam se neki od ovih predloga dopao, i da ste već isplanirali šta ćete da jedete kada izađete i uživate u ukusnim zalogajima hrane.

     388
  • Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Većina jela koja čini tanzanijsku kuhinju, tipična je za celo područje istočne Afrike. Meso se obično služi samo u posebnim prilikama, a posebno govedina. Ovce i koze se odgajaju isključivo zbog mleka. U ishrani, najzastupljeniji je skrob. Pirinač i riba kuvani u kokosu su najpoželjnije jelo. Uvođenje začina zahvaljujući Arapima je očigledno, posebno cimet, kari, paprika i karanfilić. Banane su obavezane u dnevnoj ishrani. Čaj je najčešće konzumiran napitak i obično se pije tokom celog dana. Uz čaj se jede i slatki prženi hleb. Ulični prodavci obično nude svežu crnu kafu u malim porcelanskim šoljama, kao i sveže sokove od ananasa, pomorandže ili šećerne trske. Omiljeni dezert su duboko pržene krofne.

     1267
  • Nutritivne vrednosti potočarke

    Nutritivne vrednosti potočarke

    Potočarka je bogata vitaminom C, jača imunitet, snižava krvni pritisak, poboljšava funkciju štitne žlezde i odličan je izvor gvožđa. Druge pogodnosti vezane su za sprečavanje mamurluka, prečišćavanje krvi, jačanje kostiju, poboljšavanje vida, jačanje funkcije žučne kese, zdravlje kose I zuba.

    Potočarka potiče iz Azije I Evrope, a gaji se u prirodnoj izvorskoj vodi i oko vodopada. Ima blag ukus i u azijskim zemljama prisutna je u brojnim salatama, sendvičima i predjelima. Jedna šolja seckane potočarke sadrži:

    Vitamin C: 6 mg

    Niacin: 1 mg

    Kalcijum: 8 mg

    Magnezijum: 1 mg

    Fosfor: 4 mg

    Natrijum: 9 mg

     1141
  • Najbolji izbor brze hrane u azijskim restoranima?

    Najbolji izbor brze hrane u azijskim restoranima?

    Azijska hrana je uvek zdraviji izbor od bilo kakvog hamburgera ili sendviča. Na kraju krajeva, uz bilo kakav obrok u azijskom restoranu uvek možete dobiti i pristojnu količinu povrća. Ipak, azijska brza hrana može sadržati velike količine natrijuma, tako da budite pažljivi pri izboru!

    Beli pirinač je uvek dobar izbor, a smeđi još zdraviji!

    Nudle nekad dodaju dosta nepotrebnih kalorija, ugljenih hidrata i natrijuma, ali i nezdrave masti.

    Umesto svinjskog, izaberite neku drugu vrstu mesta kako biste ograničili unos masti.

    Izbegavajte jela bogata sosevima zbog velike količine kalorija i šećera.

    Preskočite duboko prženu hranu.

     1005
  • Nar

    Nar

    Nar (lat. Punica granatum) je izuzetno hranljivo i lekovito voće poreklom iz Persije koje je, uprkos svim blagodetima po zdravlje, dosta zapostavljeno u našim krajevima. Smatra se da je jedno od najstarijih voća na svetu i o njemu su se od davnina pripisivala razna simbolička značenja, tako je npr. kod drevnih Egipćana predstavljao simbol nade u novi život, dok je kod Jeremena predstavljao simbol plodnosti. Jestiv deo nara čini veliki broj koštica crvene boje, te je danas nezaobilazan deo orijentalne i grčke kuhinje. Posebno je cenjen sok od nara za koji se tvrdi da jača imunitet, uništava neke bakterije kao što su stafilokoke, leči bolesne desni i generalno podiže imunitet čitavog organizma i štiti od raka. Pored soka, od njega se može praviti i kvalitetno ulje (dobija se iz semena) koje dokazano štiti od dijabetesa i povoljno utiče na celokupan kardiovaskularni sistem. Često se koristi i u kozmetičkoj industriji jer pomaže kod opetkotina, posekotina i sporijaze. U ishrani se može koristiti u svežem obliku ili kao sok, ali se od njega mogu pripremati razne poslastice, torte, želei, sirupi, pa čak i likeri i vino.

     1547
Evo još jednog lakog i brzog za pripremu namaza za sendviče ili krekere. Ovaj je od belog luka i svežeg peršuna.
13863
Namaz od maslina se veoma jednostavno priprema. Preukusan je. Dovoljan je za mini sendviče ili krekere. Ukoliko želite naravno možete dodati još nešto priikom služenja i ukrašavanja.
20168
Danas sam kod teta Jele, drage mi komšinice, probao izvrsne, prave, vršačke pogačice sa čvarcima. Teta Jela je nesebično pristala da svoju tajnu podelii sa nama.
49236
Pica ne mora uvek biti u svom klasičnom izdanju. Evo recepta za pica pitu koji je predivan i preukusan, a i lako se priprema.
Pužići sa tunjevinom od lisnatog testa. Izuzetno ukusni a veoma lako a brzo se pripremaju, potrebno vam je svega 10 minuta za pripremu i još 15 da se ispeku.
16493
Esterzahi torta je poznata po načinu ukrašavanja-bela šećerna glazura sa čokoladnom "mrežom". Pravi se od belih kora sa lešnikom i žutim filom. Nema razloga zašto ne bi bila preukusna.
19587