• Regulišite svoj krvni pritisak uz pomoć ovih namirnica

    Regulišite svoj krvni pritisak uz pomoć ovih namirnica

    Hipertenzija zavisi od brojnih faktora. Hrana igra odlučujuću ulogu kada je u pitanju vaš krvni pritisak. Brojna jedinjenja u repi mogu vam pomoći u regulisanju krvnog pritiska. Kombinujte je sa salatama, u smutijima ili sokovima zajedno sa jabukama ili grožđem. Riblje ulje i avokado bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravlje srca. Pomažu jačanju krvnih sudova i čine ih elastičnijim, poboljšavaju cirkulaciju krvi kako ne bi došlo do hipertenzije. Ovsene kaše sadrže veliku količinu vlakana, imaju nizak nivo masti ali visok nivo natrijuma - minerala koji uravnotežava krvni pritisak. Pomešajte ih sa medom i voćem i uživajte u svakom zalogaju! Samo jedna banana sadrži neverovatne količine kalijuma. U stvari, ukoliko ih jedete jednom dnevno - dobićete 100 odsto dnevne preporučene količine. Kalijum podstiče pravilnu cirkulaciju ali i održava zdravlje vaših bubrega.

     1244
  • Znaci koji ukazuju na probleme sa digestivnim traktom

    Znaci koji ukazuju na probleme sa digestivnim traktom

    Ukoliko redovno vežbate i ne možete da se rešite viška masti u predelu stomaka, ozbiljan je znak da morate povesti računa o redovnoj i zdravoj ishrani.

    Mentalno i emocionalno zdravlje su takođe povezani sa digestivnim traktom. Ukoliko imate česte promene raspoloženja, ključ je ponekad, verovali ili ne, u stomaku. Vaš ključ raspoloženja za regulisanje neurotransmitera nalazi se u stomaku.

    Istraživači naglašavaju da je nizak nivo bakterija u organizmu umešan u pojavu bolesti creva. Na sreću, uzimanje probiotika kao i fermentisanih namirnica: jogurta, kefira, može vam pomoći.

     1013
  • Mary Berry

    Mary Berry

    Sa šezdesetogodišnjim iskustvom u kuvanju, Meri Beri se smatra nenadmašnom kada je reč o pečenju hrane. Znanje joj je prenela majka, pre same obuke na prestižnom institutu „Le Cordon Bleu" u Parizu. Brzo je utemeljena kao vodeći pisac i voditelj, a objavila je preko 70 kuvara. Njen doprinos kulinarskoj umetnosti priznala je i britanska kraljica 2012. godine dodelivši joj specijalno priznanje. Reputaciju je stekla zahvaljujući praktičnim receptima. U jednom dokumentarcu televizije „BBC2" otvoreno je govorila o svojim usponima i padovima, omiljenim receptima, kao i šta je najbolje pripremati za određene prilike.

     8975
  • Važnost vitamina D

    Važnost vitamina D

    Glavna funkcija vitamina D je pomaganje organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, minerale neophodne za čvrstinu kostiju. Osim toga, vitamin D kontroliše da li se minerali "uzimaju" iz kostiju, ili se tamo skladište.

    Nedostatak vitamina D izaziva rahitis i slabljenje kostiju, a hrana bogata ovim vitaminom jesu žumanca, puter, džigerica, riba, pečurke i, naravno, mleko. Telo sintetiše vitamin D, uz dovoljnu količinu izloženosti sunčevoj svetlosti.

    Prevelika količina vitamina D je otrovna, jer se kalcijum skladišti u bubrezima, čime izaziva nepopravljivu štetu.

     1599
  • Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Od samog pomena pržene slaninice većini nas pođe voda na usta. Ukus te namirnice se ne može opisati, ali ono što je možda još bolje u vezi sa njom je taj njen neodoljivi miris, kada cvrči iz tiganja i mami da prekršiš dijetu.

    Aroma slanine potiče od 150 organskih jedinjenja koje ona sadrži. Kada se parče slanine počne pržiti, šećeri, aminokiseline i masti podležu hemijskoj reakciji, kojom se dobijaju molekuli koji prženoj slanini daju specifičan miris.

    Molekuli koji se dobijaju su ugljovodonici i aldehidi. Osim njih, prisutna su i jedinjenja azota – piridini i pirazini i još preko 140 drugih sastojaka koji kombinovani daju miris kojem retko ko može odoleti.

     2347
Neodoljive čokoladne kocke sa komadićima crne čokolade i lešnicima. Lako se pripremaju a nema ko ih ne voli. Uživajte!
9016
Zapečeni patlidžan sa sirom možete služiti kao glavno jelo ili kao toplo predjelo. U svakom slučaju je veoma uskusno.
Slane oblande sa pečenim susamom. Brzo i jednostavno, za pola sata imate spremno jako ukusno predjelo. Naravno treba da odstoji preko noći u fržideru kako bi omakšalo.
56708
Recept za karamel kocke sa bademima. Ako ne volite bademe možete staviti orahe ili lešnike ili čak ostavite karamele prazne.
5697
Jednostavna i ukusna proja. Možete je pripremiti u klasičnom četvrtastom plehu ili u modlama za mafine.
15267
Sarma može biti podjednako ukusna i ako se napravi sa seckanim kupusom-rasturena. Ako niste vični uvijanju sarme to je odlično rešenje.
17931