Hipertenzija zavisi od brojnih faktora. Hrana igra odlučujuću ulogu kada je u pitanju vaš krvni pritisak. Brojna jedinjenja u repi mogu vam pomoći u regulisanju krvnog pritiska. Kombinujte je sa salatama, u smutijima ili sokovima zajedno sa jabukama ili grožđem. Riblje ulje i avokado bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravlje srca. Pomažu jačanju krvnih sudova i čine ih elastičnijim, poboljšavaju cirkulaciju krvi kako ne bi došlo do hipertenzije. Ovsene kaše sadrže veliku količinu vlakana, imaju nizak nivo masti ali visok nivo natrijuma - minerala koji uravnotežava krvni pritisak. Pomešajte ih sa medom i voćem i uživajte u svakom zalogaju! Samo jedna banana sadrži neverovatne količine kalijuma. U stvari, ukoliko ih jedete jednom dnevno - dobićete 100 odsto dnevne preporučene količine. Kalijum podstiče pravilnu cirkulaciju ali i održava zdravlje vaših bubrega.
Ukoliko redovno vežbate i ne možete da se rešite viška masti u predelu stomaka, ozbiljan je znak da morate povesti računa o redovnoj i zdravoj ishrani.
Mentalno i emocionalno zdravlje su takođe povezani sa digestivnim traktom. Ukoliko imate česte promene raspoloženja, ključ je ponekad, verovali ili ne, u stomaku. Vaš ključ raspoloženja za regulisanje neurotransmitera nalazi se u stomaku.
Istraživači naglašavaju da je nizak nivo bakterija u organizmu umešan u pojavu bolesti creva. Na sreću, uzimanje probiotika kao i fermentisanih namirnica: jogurta, kefira, može vam pomoći.
Sa šezdesetogodišnjim iskustvom u kuvanju, Meri Beri se smatra nenadmašnom kada je reč o pečenju hrane. Znanje joj je prenela majka, pre same obuke na prestižnom institutu „Le Cordon Bleu" u Parizu. Brzo je utemeljena kao vodeći pisac i voditelj, a objavila je preko 70 kuvara. Njen doprinos kulinarskoj umetnosti priznala je i britanska kraljica 2012. godine dodelivši joj specijalno priznanje. Reputaciju je stekla zahvaljujući praktičnim receptima. U jednom dokumentarcu televizije „BBC2" otvoreno je govorila o svojim usponima i padovima, omiljenim receptima, kao i šta je najbolje pripremati za određene prilike.
Glavna funkcija vitamina D je pomaganje organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, minerale neophodne za čvrstinu kostiju. Osim toga, vitamin D kontroliše da li se minerali "uzimaju" iz kostiju, ili se tamo skladište.
Nedostatak vitamina D izaziva rahitis i slabljenje kostiju, a hrana bogata ovim vitaminom jesu žumanca, puter, džigerica, riba, pečurke i, naravno, mleko. Telo sintetiše vitamin D, uz dovoljnu količinu izloženosti sunčevoj svetlosti.
Prevelika količina vitamina D je otrovna, jer se kalcijum skladišti u bubrezima, čime izaziva nepopravljivu štetu.
Od samog pomena pržene slaninice većini nas pođe voda na usta. Ukus te namirnice se ne može opisati, ali ono što je možda još bolje u vezi sa njom je taj njen neodoljivi miris, kada cvrči iz tiganja i mami da prekršiš dijetu.
Aroma slanine potiče od 150 organskih jedinjenja koje ona sadrži. Kada se parče slanine počne pržiti, šećeri, aminokiseline i masti podležu hemijskoj reakciji, kojom se dobijaju molekuli koji prženoj slanini daju specifičan miris.
Molekuli koji se dobijaju su ugljovodonici i aldehidi. Osim njih, prisutna su i jedinjenja azota – piridini i pirazini i još preko 140 drugih sastojaka koji kombinovani daju miris kojem retko ko može odoleti.
Slane oblande sa pečenim susamom. Brzo i jednostavno, za pola sata imate spremno jako ukusno predjelo. Naravno treba da odstoji preko noći u fržideru kako bi omakšalo.