• Šolja toplog kakaoa - šolja zdravlja

    Šolja toplog kakaoa - šolja zdravlja

    Kakao se godinama koristio u lečenju različitih bolesti i oboljenja. Tako je na primer u Francuskoj tokom 17. veka korišćen protiv napada besa i lošeg raspoloženja. U skladu sa tim, moderna istraživanja su pokazala da kakao smanjuje nivo hormona koji su odgovorni za stres u ljudskom organizmu.

    Prema studiji Kornel univerziteta, koncentracija antioksidanata u toplom kakau je skoro duplo veća i jača u odnosu na njihovo prisustvo u crvenom vinu, a dva do tri puta veća nego u zelenom čaju i četiri do pet puta veća nego u crnom čaju.

    Flavonoidi iz toplog kakaoa takođe pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.

    Šolja toplog kakaoa sadrži duplo manje masti u odnosu na tablu čokolade, takođe poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i poboljšava rad srca.

    Američko udruženje za unapređenje nauke je svojim istraživanjima dokazalo da redovnim konzumiranjem toplog kakaoa povećavate protok krvi i kiseonika u mozgu. Pošto je demencija jednim delom uzrokovana i smanjenim protokom krvi do mozga, naučnici predlažu upotrebu kakaoa u prevenciji ovog stanja.

     2187
  • Kako iskoristiti ostatak zelene salate?

    Kako iskoristiti ostatak zelene salate?

    Sve što je potrebno jeste da odsečete dno zelene salate i stavite u malu posudu sa vodom. Posuda bi trebalo da bude plitka, ali dovoljno široka. Vodu proveravajte svakih nekoliko dana. Ukoliko je vrh niži i vodostaj mora biti nizak. Takođe, ukolimo je voda sluzava trebalo bi je zameniti. Za oko dve nedelje dobićete polovinu glavice salate.

     900
  • Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje.

    Peršun je dvogodišnja biljka prijatnog mirisa čiji je koren tanak, beo i repast. Listovi su sitni, zeleni i raznih oblika.

    Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica.

    Pošto nije zahtevna biljka, može da se gaji i u zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi.

    Pogodan je za otklanjanje lošeg zadaha iz usta, a naročito se preporučuje grickanje listova kako bi se uklonio miris belog i crnog luka.

    Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku

    Preporučuje se ženama prilikom neredovnih menstruacija i predmenstrualnog sindroma.

    Pomaže prilikom kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    List peršuna uvek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odličnootklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbeljuje kožu, osvežava i tonizira.

     1342
  • Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Ako niste znali, svake godine se u maju u Americi obeležava "Internacionalna nedelja kiselih krastavaca" tokom koje se održavaju razne zgodbe posvećene ovom ukiseljenom povrću. U to ime, pročitajte ovaj zanimljiv istorijat kiselih krastavčića!

    2400. godina p.n.e - stavljanje hrane u turšiju je jedan od najstarijih metoda konzerviranja hrane. Kako tvrde u Muzeju ishrane u Njujorku, otprilike 2400. godine pre nove ere su krastavčići prvi put ukiseljeni, i to u drevnoj Mesopotamiji. Nekoliko vekova kasnije, ova praksa se prenela i u Indiju.

    50. godina p.n.e - te godine je egipatska kraljica Kleopatra po prvi put uvela kisele krastavce u svoju ishranu i time naglo digla popularnost ove namirnice u Egiptu. Smatrala je da će je učiniti još lepšom, a legenda kaže kako je nagovorila čak i svog ljubavnika Cezara da redovno hrani svoje vojnike kiselim krastavcima, jer je verovala da pored lepote, pospešuje i snagu.

    900. godina - u ovo vreme je u Zapadnoj Evropi mirođija postala jedan od omiljenih začina koji se dodaju u kisele krastavce.

    1492. godina - petnaesti vek se smatra "vekom istraživanja" tokom kojeg su mnogi istraživači i mornari patili od bolesti izazvane nedostatkom vitamina C. Tako je Kristofer Kolumbo u jednom svom dnevniku zabeležio kako je redovno davao kisele krastavce svojim mornarima, kako bi se osećali bolje.

    1809. godina - Napoleon Bonaparte je ove godine ponudio čak 12.000 franaka osobi koja će pronaći najbolje rešenje konzerviranje hrane za njegove vojnike. Francuski kuvar Nikolas Apert se dosetio metode konzerviranja kiselih krastavaca i osvojio prestižnu nagradu.

    1940. godina - u ovo vreme se čak 40% proizvedenih tegli kiselih krastavaca slalo američkim trupama, a osam godina kasnije (ubrzo po završetku rata) se i ustanovila „Internacionalna nedelja kiselih krastavaca“.

     2004
  • Čudesni efekti kupusa

    Čudesni efekti kupusa

    Kupus je bogat vitaminom K, koji je veoma važan za metabolizam, a postoje i istraživanj koja povezuju ovaj vitamin i prevenciju Alchajmerove bolesti. Takođe, sadrži više od 50% preporučene dnevne doze vitamina C (više od pomorandži). Kupus ima i najveće količine najmoćnijih antioksidanata koji se bore protiv raka mnoštva organa - dojki, debelog creva i prostate, a uz to snižava nivo LDL holesterola u krvi.

    Ovo povrće je i odličan izvor vlakana, vitamina B6, folne kiseline i mangana, kao i vitamina B1. i vitamina B5. Osim vitamina sadrži i minerale - magnezijum, fosfor, kalcijum i kalijum.

    Jedna šolja kupusa sadrži 22 kalorije, 5 grama ugljenih hidrata, 3 grama šećera, 2 grama vlakana i 1 gram proteina.

    Kupus ima više medicinske vrednosti nego bilo koja drugo sirovo povrće. Pomaže sa stomačnim problemima, čirom na želucu, a brojne studije pokazuju da je dovoljno kupusa u ishrani ( po mogućnosti svakog dana) može da spreči nastanak kancera.

    Salata, supa ili sok od kupusa pomoći će vam da budete zdravi i čili, uz ovo čudesno povrće.

     2341
Recept za carske mrvice. Cela kuća će vam predivno zamirisati a ukućani će se oduševiti novim specijalitetom.
Ovu sam tortu smislila i napravila za par sati. Bila je veoma ukusna, a ja zadovoljna jer sam je napravila sa onim što sam zatekla u kući.
9545
Ove godine junior je nakon silne pretrage Googla sa namerom da pronađe savršenu tortu odlučio da za rodjendan pozove par drugara kod kuće i da im spremim picu i čokoladne…
36660
Neko bi rekao da ovo i nije neki specijalitet, da nema neke filozofije...ali pokušajte sami da pripremite i videćete koliko energije i volje je potrebno za specijalitet ovakvog kalibra! Ono…
5658
Nema boljeg mirisa od mirisa pečene paprike. Preko leta iskoristite svežu papriku, a zimi iz zamrzivača. Salata se brzo i lako priprema, zdrava je i ukusna.
38173
Moj klinac obožava lazanje i stalmo me moli da mu spremim, ali nažalost to ne radim tako često. Ovog puta sam odlučila da to ne bude moja klasična varijanta “stavi…