• Šta uzrokuje redovna konzumacija Koka Kole?

    Šta uzrokuje redovna konzumacija Koka Kole?

    Karijes je zagarantovan usled velike količine šećera i visoke kiselosti. Niska pH vrednost gaziranih pića, generalno, dovodi do erozije gleđi.

    Još jedna od brojnih pojava je smanjena koštana gustina posebno kod dece, usled visokog sadržaja kofeina. Povećava i izlučivanje kalcijuma putem urina, što je potencijalna opasnost za pojavu osteoporoze.

    Povećava rizik od gojaznosti, srčanog udara, pa čak i utiče na povećanje holesterola.

    Takođe, povišen je rizik od razvoja dijabetesa tip 2, posebno kod žena.

    Može dovesti do razvoja hroničnih kardiovaskularnih bolesti, kao i do poremećaja sna, anksioznosti, umora i razdražljivosti.

     1425
  • Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Koren velikog čička vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživači američkih univerziteta rade na kliničkim studijama kako bi dokazali sve njegove zdravstvene koristi. Studija iz 2014. godine otkrila je da koren velikog čička značajno snižava nivo šećera u krvi kod miševa. U kineskoj medicini koristi se za lečenje prehlade, bolnog grla, infekcija... Koren biljke deluje kao diuretik. Pomaže pri uklanjanju viška vode iz tela. Antioksidanti suzbijaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i tkiva. Koren velikog čička bogat je vlaknima. Dostupan je kao čaj, prah, pilula...

     1165
  • Kako zamrznuti povrće?

    Kako zamrznuti povrće?

    Sigurno vam se dogodilo da dobijete neko povrće od bake, tetke, komšinice koja ima baštu, ili da ste kupili malo više od potrebnog. Nemojte ga bacati već jednostavno zamrznite. Kako? Evo par saveta! Obratite pažnju samo da voda u kojo hladite povrće bude ledeno hladna kako bi se zaustavio proces kuvanja.

    Boranija, brokoli, grašak, karfiol, prokelj, spanać - očistite i blanširajte 3 minuta. Ohladite u hladnoj vodi, ocedite dobro i zamrznite u kesicama.

    Bundeva - skuvajte bundevu, ispasirajte, napravite pire, ohladite i zamrznite.

    Grašak šećerac - Blanširajte 2 minuta, ohladite u ladnoj vodi, ocedite, naređajte na pleh i tako zamrznite. Nakon toga zamrznut grašak stavite u kesice.

    Kukuruz - Cele klipove blanširajte 5-10 minuta. Ohladite i zamrznite.

    Šargarepa - Skuvajte je i propasirajte, nakon toga zamrznite.

    Paradajz - napravite sos od paradajza i zamrznite.

     

     11900
  • Šafran

    Šafran

    Šafran je livadska biljka čiji se vrhovi tučka koriste kao začin u kulinarstvu. Potrebno je nekoliko hiljada cvetova da bi se dobilo samo par grama ovog začina, tako da spada među najskuplje dodatke za jelo na svetu. Osim što je izuzetno aromatičan i pikantan, izuzetno je blagotvoran po zdravlje, čak je i dokazano da čaj od šafrana leči depresiju. Postoje četri vrste ovog začina: Mancha šafran (najkvalitetniji), Coupe, Rio i Sierra, koji je najpristupačniji. U kulinarstvu se najbolje kombinuje sa pirinčem, ali se zbog svoje intenzivne boje često koristi i za bojenje raznih peciva i sireva. Ipak, treba biti umeren u upotrebi ovog začina jer u preteranim količinama može biti otrovan.

     3664
  • Đumbir - zamena za aspirin

    Đumbir - zamena za aspirin

    Imajte uvek na umu rizike usled konzumiranja aspirina: problemi sa jetrom i bubrezima, čirevi, zujanje u ušima, pa čak i moguć moždani udar usled preterane upotrebe. Većina ljudi smatra đumbir idealnmim lekom usled problema sa bolovima u stomaku, ali zaboravlja na njegove druge brojne prednosti.

    Sadrži 12 antioksidantnih jedinjenja koji su jači od vitamina E. Značajni su u borbi protiv slobodnih radikala u vašem telu. Posebno su dobri za rad srca.

    U jednoj studiji, istraživači su podelili 40 ljudi u dve grupe. Polovina je bila potpuno zdrava, a druga polovina imala je istoriju bolesti vezanih za koronarne arterije. Jedna grupa je primala placebo, a druga je konzumirala pet grama đumbira svakodnevno. Posle četiri nedelje, oksidacija je smanjena za 18 odsto u "zdravoj grupi", a za 23 odsto kod onih sa istorijom srčanih oboljenja.

    Đumbir takođe razređuje krv, pa je značajan u borbi protiv formiranja krvnih ugrušaka i deluje na sličan način kao aspirin. Napravite čaj od đumbira u samo pet koraka:

    1. Kuvajte četiri šolje vode u šerpi.

    2. Iseckajte malo svežeg korena đumbira na tanke kriške.

    3. Dodajte đumbir u ključalu vodu.

    4. Pokrijte ga, smanjite temperaturu i kuvajte 15-20 minuta.

    5. Procedite čaj i dodajte meda i limuna po ukusu.

    Uživajte u zdravom i toplom napitku.

     4548
Evo repcepta za punjeno pile. Brzo i jednostavno se priprema a uz to sočno i ukusno.
11838
Drezden se nalazi u Nemačkoj na obalama reke Elba na dvadesetak km od Češke. Zbog izuzetnog kulturno-istorijskog značaja poznat je pod imenom Firenca na Elbi. Da li je ovaj kolač…
8742
Predivni kolač sa jabukama. Isprobajte očekuje vas pravi užitak!
11527
Za punjene korpice sa pudingom od vanile možete iskoristiti recept za testo za krostatu. A što se ukrašavanja i kombinacija tiče samo vašu maštu.
6362
Preukusne makarone za ljubitelje testenine koji vole da menjaju ukuse. Naravno možete pripremiti sa bilo kojom drugom vrstom testenina, ne moraju biti makarone. Takođe, možete izostaviti i slaninicu.
29413
Zapečeno belo pileće meso sa kačkavaljem, suvim vratom i kiselom pavlakom, šta tu ima da se ne voli?
11454