• Kako neuhranjenost utiče na zdravlje?

    Kako neuhranjenost utiče na zdravlje?

    Neuhranjenost može nastati usled neadekvatnog ili preobilnog unosa hrane, neravnoteže dijetetskih hranljivih materija ili nemogućnosti njihove apsorpcije. Neuhranjenost može imati blage, ali i veoma opasne posledice po zdravlje.

    Neuhranjenost često izaziva nekontrolisan rast, razvoj i telesnu težinu. Neadekvatan unos hrane kod odojčadi i dece može dovesti do usporenog rasta i odloženog fizičkog i psihičkog razvoja. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 2001. godine da je neuhranjenost bio glavni aktor smrti dece u 54 odsto slučajeva.

    Smanjena količina mišićne mase, pa i veličina organa je stanje koje je rezultat nemogućnosti tela da generiše energiju koja mu je potrebna svakodnevno. Ograničena fizička sposobnost, trajno oštećenje organa su najčešći ishod.

    Sa druge strane, preterana gojaznost je sve veći problem među decom u svetu. Hronična gojaznost povećava rizik od dijabetesa, koronarnih bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, ženske neplodnosti, bolesti jetre, kamena u žuči... Kod dece može se javiti rizik od razvoja ateroskleroze, dijabetesa, astme, alergija i bolesti srca.

     1231
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     1248
  • Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Lubnica sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući vitamine C i A, antioksidans likopen i citrulin aminokiselinu. Dobar je izvor kalijuma, vitamina B-6 i vlakana. Tokom letnje sezone, može biti pravo osveženje jer sadrži 92 odsto vode i 8 odsto šećera.

    Brojne studije bavile su se proučavanjem uticaja aminokiselina citrulin i arganin na krvni pritisak. Studija jednog američkog časopisa ukazuje na to da lubenica može biti efikasno oružje protiv hipertenzije. Osim toga, lubenica poboljšava funkciju arterija. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio dugoročni uticaj svih nutrijenata na zdravlje.

     768
  • Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     2115
  • Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Posuđe od bakra ima fantastičnu sposobnost da ravnomerno distribuira toplotu tokom procesa kuvanja ali se I brže hladi kada se ukloni sa pećnice. Kuhinjsko posuđe od bakra koje nije obloženo zaštitnim slojem može biti opasno. Molekuli bakra mogu da prodru u hranu tokom kuvanja. Bakar je reaktivan materijal, što znači da oksidira kada dođe u kontakt sa kiselinama. Posuđe od bakra je najčešće obloženo nerđajućim čelikom što onemogućava razlaganje otrovnih molekula u hrani. Neobloženo bakarno posuđe idealno je za kuvanje šećera jer sprečava kristalizaciju. Bakar brzo menja boju zbog čega je neophodno pravilno održavanje kako bi zadržao svoj sjaj. Najbolji metod je čišćenje sokom od limuna uz malo soli nakon svake upotrebe.

     1274
Kada je moja mama prvi put napravila tortu od šargarepe nisam baš bila ubeđena da će mi se dopasti. Ali sam pogrešila. Šargarepa u kombinaciji sa cimetom je pravi pogodak.
29029
Evo ukusne ideje za ručak. Sočivo se je veoma ukusno ako se doda malo više belog luka tako da nemojte da se brinete zbog količine.
28372
Moju prvu savijaču sam napravila po ovom receptu. Obzirom da je ispala dobra zašto kvariti i pokušavati sa drugim receptima.
14664
Polako kreće sezona slava i postova. Nikada nisam postila ali mi je oduvek predstavljalo problem da smislim šta da spremim gostima koji možda poste. I evo jedne odlične ideje.
19337
Kolačići sa suvim grožđem se brzo i lako pripremaju a veoma su ukusni. Možete ih služiti uz kafu, čaj, pa čak i sladoled :)
19552
Ako volite špagete, ovako pripremljene biće vam još ukusnije.
10314