• Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Studija objavljena u septembru 2013. godine zaključuje da konzumiranje cimeta u dozi od 120 miligrama do 6 grama dnevno može smanjiti ukupan nivo holesterola. Cimet je sam po sebi snažan antioksidans, a koristi se i za regulisanje nivoa šećera u krvi. Čaj od cimeta ima slatkasto ljutkast ukus a njegova priprema je jednostavna. U šolju ključale vode dodajte pola kašičice cimeta i promešajte. Ostavite da odstoji do 15 minuta, zatim popijte dok je još uvek topao. Pomaže kod bolova u stomaku i ubrzava metabolizam. Ukoliko imate problema sa osetljivim desnima, redovno konzumirajte čaj od cimeta. Efikasan je u borbi protiv prehlada i bolova u grlu. Blagotvorno deluje na srce i digestivni sistem.

     1516
  • Najbolji izvori magnezijuma

    Najbolji izvori magnezijuma

    Crna čokolada – oko 28 grama sadrži 64 mg magnezijuma što čini 16 odsto preporučenog dnevnog unosa. Bogata je bakrom, gvožđem, manganom... Sadrži korisne antioksidante i nutriente koji neutrališu slobodne radikale koji oštećuje vaše ćelije i tkiva.

    Avokado – je neverovatno hranljiv i ukusan izvor magnezijuma. Avokado srednje veličine sadrži oko 58 mg magnezijuma što je 15 odsto preporučenog dnevnog unosa. Bogat je vlaknima koji čine 13 do 17 grama ugljenih hidrata. Povećava osećaj sitosti nakon obroka, a može uticati na smanjenje „lošeg“ holesterola.

    Banane – spadaju među najpopularnije voće na svetu, a između ostalog, poznate su i po visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma. Jedna banana u proseku sadrži oko 37 mg magnezijuma, što je 9 odsto preporučenog dnevnog unosa. Ipak, sadrže i šećer i veći broj ugljenih hidrata u odnosu na neko drugo voće.

    Orašasto voće – hranljivo i ukusno! Najviše magnezijuma sadrže bademi i brazilski orasi. Većina je dobar izvor vlakana i mononezasićenih masti, a pokazalo se i da poboljšavaju nivo šećera.

    Mahunarke – bilo da je reč o pasulju, soji, grašku – reč je o izvorima najrazličitijih hranljivih materija, uključujući i magnezijum. Bogate su kalijumom i gvožđem, vlaknima zbog čega povoljno utiču na digestivni trakt.

     491
  • Namirnice koje smanjuju nadutost

    Namirnice koje smanjuju nadutost

    Prirodna svojstva nekih vrsta hrane mogu pomoći u redukovanju vode koja se zadržava u organizmu, povećavaju broj dobrih bakterija u stomaku i ubrzavaju funkciju creva, što sve doprinosi smanjenju nadutosti.

    Jogurt - proces fermentacije mleka koji kao rezultat daje jogurt podrazumeva dobre bakterije koje se lako vare i tako sprečavaju nadutost.

    Povrće - hrskavo povrće poput krastavaca ili celera ima visok postotak vode i ponaša se kao prirodni diuretik, što nije dobro samo za hidrataciju, već i za izbacivanje viška vode iz organizma.

    Fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija ili kefir postaju sve popularniji i to sa dobrim razlogom. Prirodni proces fermentacije, kao i kod jogurta, podiže nivo bakterija u stomaku.

    Tropsko voće - određene voćke poput papaje, lubenice i banana imaju ulogu u sprečavanju nadutosti. Banane sadrže kalijum koji održava ravnotežu elektrolita u organizmu. Papaja sadrži enzime koji pomažu u varenju proteina. Lubenice imaju više od 90% vode, tako da se ponaša kao krastavac.

    Špargla i artičoke - ove dve vrste povrća sadrže vlakna poznata kao prebiotici, koji su hrana za dobre bakterije. Ova vlakna omogućavaju bakterijama da se kolonizuju i smanje digestivne smetnje.

     1416
  • Namirnice koje tope celulit

    Namirnice koje tope celulit

    Nije potrebno da držite dijete, izgladnjujete se jer i mršave devojke imaju ovaj problem, već je bitno da u jelovnik uvrstite prave namirnice.

    Izbegavajte mesne prerađevine i namirnice koje sadrže visok procenat masti i soli. Ako ne možete bez crvenog mesa, izbegavajte da ga pržite, već ga kuvajte ili grilujte na roštilju.

    Svakodnevno jedite ribu i morske plodove.

    Jaja jedite tvrdo kuvana, nikako kao kajganu ili „na oko", koji se pripremaju na ulju.

    Izbegavajte slane i kalorične sireve kao što je feta, umesto nje i kačkavalja jedite mladi sir od kozjeg i kravljeg mleka.

    Povrće konzumirajte u svežem stanju ili ga kratko pripremite na pari, jer dugim kuvanjem gubi dragocene sastojke.

    Salate začinjavajte svežim začinskim biljkama (bosiljkom, peršunom, nanom, mirođijom, ruzmarinom...), maslinovim uljem i limunovim sokom umesto sirćeta.

    Zaboravite na šlag, slatku pavlaku i poslastice koje su bazirane na njima, jedite voćne salate za desert, poslastice sa medom, sutlijaš, griz...

    Potpuno izbacite kupovne sokove iz upotrebe, gazirane i negazirane. Što češće pijte napitke od sveže ceđenog voća i povrća koji su zdravi i bogati voćnim šećerima, mineralima i vitaminima.

    Protiv celulita se naročito preporučuje celer, šargarepa i paradajz.

    Jedite svaki dan u približno isto vreme, obedujte sporije i dobro sažvaćite svaki zalogaj.

    Izvor: novosti.rs

     3029
  • Salsa ili Salsa?

    Salsa ili Salsa?

    Podaci o salsi (sosu) mogu se pronaći još u zapisima Acteka, Maja i Inki. Španci su prvi susret sa salsom imali prilikom osvajanja Meksika 1519-1521 godine od kada se i računa nastanak Salsa sosa.
    Danas postoje mnoge varijante ovog sosa, poznatiji su Salsa roja, Pico de gallo, Guacamole itd.

    Salsa ples je postao popoularan 1970tih u Nju Jorku kao ples koji je evoluirao iz starijih plesova kao što su Son, Son Montuno, Cuban Cha Cha Cha i Cuban Mambo koji su u to doba bili veoma popularni u Kubi i Latinskoj Americi.

    Ono što povezuje obe salse je činjenica da je svaka na svoji način "hot&spicey".

    Recepte za razlčite salse možete naći na našem portalu. A ukoliko ste ljubitelji Salsa plesa posetite Belu Crkvu 26.06.2015 jer se tamo već tradicionalno treću godinu za redom pravi najveća Salsa žurka na otvorenom. Pored žurke i nastupa fenomenalog benda Salsa y Punto, ove godine je obezbeđen i Salsa voz iz Beograda preko Pančeva i Vršca. Takođe biće organizovane i besplatne radionice Salse i ostalih karipskih plesova za početnike. U nastavku teskta možete pogledati video snimak kako je izgledalo prošle godine. Uživajte!

    A u isčekivanju karnevala isprobajte i recepte za Salsa roja, Pico de gallo i Guacamole.

     1433
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19276
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
22468
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
17591
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
12637
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16119