• Guava

    Guava

    Guava je izuzetno cenjeno i aromatično tropsko voće iz porodice Myrtaceae. Poreklom je iz Srednje Amerike, tačnije iz Meksika i sa Kariba, ali je izuzetno prilagodljiva biljka tako da se danas uzgaja u raznim tropskim zemljama. Plod može biti okrugao, ovalan ili kruškoliki, žute ili zelene boje, mada se smatra da je upravo zelena guava najukusnija. Unutrašnji, jestivi deo ploda je uglavnom ružičaste ili jarko crvene boje i ukusom podseća na jedinstvenu slatko - kiselkastu mešavinu kruške i jagode. Guava je voće koje ima najviše likopena u sebi na svetu, što je inače antioksidans koji dokazano štiti od raka prostate. Pored toga, puna je i vitamina C koji proizvodi kolagen, pa se posebno preporučuje i ženama, jer se zna da je kolagen bitan za zdravu i elastičnu kožu bez bora. Nije loše napomenuti ni to da guava sadrži čak dve trećine više kalijuma od mnogo popularnije banane. Svež i egzotičan ukus guave će vam ulepšati ukus raznih kolača, pita, želea, sladoleda, umaka i soseva koji se odlično slažu uz ribu, a nećete ni pogrešiti ako standardno voće od kojih pravite džem, zamenite guavom.

     2478
  • Čuvanje neiskorišćene konzervirane hrane u frižideru

    Čuvanje neiskorišćene konzervirane hrane u frižideru

    Od vrste konzervirane hrane zavisi i način čuvanja. Visoko koncentrovani konzervirani proizvodi, poput kondenzovanog mleka, duže traju u odnosu na meke konzervirane sireve. Ipak, ne bi trebalo da otvorene konzerve odlažete nazad u frižider. Najbolje je hranu odložiti u staklenu ili plastičnu posudu sa poklopcem. Pored toga što će namirnice duže trajati, ovakvim odlaganjem doprinećete i očuvanju ukusa i kvaliteta hrane.

    Izlaganje namirnica kiseoniku je opasno zbog bakterija i mikroorganizama koji mogu uzrokovati brojne bolesti zbog čega se ne preporučuje čuvanje već načetih konzervi u frižideru.

     454
  • Zašto je tunjevina zdrava?

    Zašto je tunjevina zdrava?

    Tunjevina sadrži vrlo malo ugljenih hidrata, gotovo da ne sadrži šećere i vlakna. Bogata je omega-3 masnim kiselinama i odličan je izvor proteina. Od vitamina najzastupljeniji su: D, B6 i B12. Od minerala prisustvo gvožđa i selena je najizraženije. Tunjevina je značajna za zdravlje srca jer je odlična zamena za hranu sa visokim sadržajem zasićenih masti što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zbog omega-3 masnih kiselina odličan je saveznik za zdravlje očiju, posebno kada je reč o makularnoj degeneraciji. Zahvaljujući proteinima, tunjevina obezbeđuje i poboljšan mišićni tonus i ukupnu metaboličku efikasnost.

     541
  • Kako da poboljšate ishranu?

    Kako da poboljšate ishranu?

    Povećajte unos proteina – Povećanje unosa proteina od 15 do 30 odsto kalorija čini da ljudi dnevno unose oko 440 kalorija manje. Proteini pomažu u zadržavanju mišićne mase koja određuje brzinu vašeg metabolizma. Unos proteina umnogome utiče na sagorevanje kalorija što je naročito važno za sprečavanje gubitka mišićne mase koja se može javiti usled gubitka težine.

    Vodite računa o dnevnom unosu vode – Voda utiče na održavanje telesne težine, pa čak i povećanje broja kalorija koje dnevno sagorite. Čaša vode pre obroka smanjuje apetit, a samim tim i unos kalorija tokom kasnijeg obroka. Zamenite druge napitke vodom, tako ćete drastično smanjiti unos šećera i kalorija.

    Izbegavajte pečenje i duboko prženje hrane – Tokom ovih metoda pripreme formira se nekoliko potencijalno toksičnih jedinjenja kao što su policiklični aromatični ugljovodonici i heterociklični amini. Birajte zdravije metode poput kuvanja ili kuvanja na pari.

    Povećajte unos zelenog povrća – Dokazano je da konzumiranje zelenog povrća pre obroka pozitivno utiče na nivo šećera u krvi. Zeleno povrće usporava brzinu kojom se ugljeni hidrati apsorbuju u krvotok što utiče na kontrolu šećera.

    Umesto voćnih sokova, jedite voće – Voće je puno vlakana, vitamina i antioksidanata. Izbegavajte voćne sokove jer sadrže previše koncentrata i šećera. Zamenite svoj slatki napitak činijom voća, na taj način ćete smanjiti unos šećera ali i kalorija.

    Pažljivo birajte biljna ulja – Zamenite nezdrava ulja maslinovim, uljem od avokada ili kokosovim uljem.

     521
  • Osam znakova da niste zdravi koliko mislite

    Osam znakova da niste zdravi koliko mislite

    1. Loš zadah je rezultat bakterija koje se nalaze na jeziku i u ustima, a javljaju se usled konzumacije određenih namirnica, pušenja ili loše higijene. Mogu biti znak ozbiljnijih problema sa bubrezima, probavom...

    2. Izmenjen, neprijatan miris urina je siguran znak da ne pijete dovoljno vode.

    3. Ukoliko su vam nokti bledi i krhki, potrebno vam je gvožđe. Nizak nivo gvožđa je uzrok nedostatka kiseonika u krvi.

    4. Zatvor je često uzrok nedovoljne količine vlakana, nedovoljnog unosa vode, stres ili nedovoljna fizička aktivnost.

    5. Afte u ustima mogu biti uzrok povreda, ali njihov povratak bi mogao da bude znak upozorenja za brojne bolesti.

    6. Ukoliko vam je kosa izgubila sjaj ili opada, to bi mogao da bude alarm putem koga vas telo obaveštava o nedostatku pojedinih vitamina, lošoj ishrani...

    7. Preterano znojenje može ukazati na infekciju, oštećenje nerava, preaktivnu štitnu žlezdu...

    8. Milije na koži mogu biti znak oslabljenog imuniteta ili loše ishrane.

     731
Osvežavajuća kineska saalta, idealna kao glavni obrok, prilog, salata... kako god vam više odgovara. Sadrži piletinu, pirinač, jaja, kisele krastavčiće...
8518
Miris bakine kuhinje nas sve vraća u neke lepe dane i podseća na lepe trenutke. Evo još jednog recepta iz bakine kuhinje. Uživajte!
12203
Predivni kolačići od griza sa kokosovim brašnom učiniće vas da se na trenutak osetite kao da ste na moru. Uživajte!
5430
Divan osvežavajući kolač, koji je ujedno vrlo izdašan. Uživajte!
Predivne tople pogačice sa kozjim sirom, idealne kao predjelo ili meze uz bilo koje jelo.
3666
Ko ne voli kinder jajae, kinderladu i kinder čokoladu i ostale kinder stvari ?! :) A evo i recepta za kinder oblande.
13840