• Namirnice za sagorevanje kalorija

    Namirnice za sagorevanje kalorija

    Mint utiče na zdravo varenje, smiruje želudac i reguliše probavne smetnje. Stimulans je i koristan je dodatak ishrani ukoliko pokušavate da smanjite svoju telesnu težinu. Umesto da se masti talože u vašem organizmu, mint pomaže u njihovom sagorevanju.

    Celer sadrži vrlo malo kalorija, pun je vode i vlakana koji su preko potrebni za zdravo funkcionisanje organizma. Vlakna kontrolišu nivo šećera u krvi, smanjuju holesterol i jačaju metabolizam. Nudi veliku količninu vitamina i minerala koji omogućavaju da vaše telo pravilno funkcioniše i pomaže vam da gubite na težini dok se zdravo hranite.

    Banane su izvor vitamina i minerala, sadrže i oko 3 g vlakana koje pomažu da vaš digestivni trakt neometano funkcioniše. Vitamin B6 je koenzim koji jača vaš metabolizam. Jedna banana pred spavanje pomoći će vam da tokom noći sagorite višak masti i izgubite višak kilograma.

    Med je odlična alternativa za šećer, i dodavanjem u čajeve ili osvežavajuće napitke možete poboljšati probavu, odnosno možete eliminisati višak masti iz tela usled nesvarene hrane ili toksina koje štete razgradnji.

    Cimet je ukusan začin koji se može dodavati i toplim napicima. Visok nivo šećera u krvi dovodi do skladištanja viška masnoće, koja se može regulisati upravo dodavanjem cimeta ishrani.

     1049
  • Da li ste čuli za crni kohoš?

    Da li ste čuli za crni kohoš?

    Koren crnog kohoša koristi se u medicinske svrhe. Poznato je da su ga konzumirali američki starosedeoci koji su ovu biljku kasnije predstavili evropskim kolonistima. Postao je popularan sredinom pedesetih godina prošlog veka i pokazao se kao efikasan za lečenje simptoma menopauze, bolnih menstruacija, akni i oslabljenih kostiju. Nekada je korišćen i za ublažavanje simptoma reumatizma, anksioznosti ali se danas više ne upotrebljava u navedene svrhe.

    Koren crnog kohoša bogat je hemikalijama koje jačaju imuni sistem i pomažu organizmu kod smanjenja upala. Zbog svojih anelgetičkih i antiinflamatornih svojstava, koristi se za bolove nastale usled povreda, grčeve i hroničnu nervozu.

     1127
  • Najdžela Loson

    Najdžela Loson

    Najdžela Loson, Britanka italijanskog porekla je pre svega novinar i urednik u poznatim britanskim listovima kao što su The Guardian i Daily Telegraph. Najdžela nije profesionalni kuvar, ali vremenom se okrenula ka pisanju rubrika o kulinarstvu, izdala je nekoliko bestseler kuvara kao što su: "Kako biti bognja u kuhinji", "Najdželini zalogaji", "Zauvek leto" i dr.  Za knjigu "Kako biti boginja u kuninji" u 2000 godini je dobila nagradu "British Book Award" za najboljeg autora u Britaniji. Svetsku slavu je postigla TV serijalima posvećenim kuvanju: "Najdželini zalogaji" i "Zauvek leto sa Najdželom".

    Ako želite da saznate nešto više o Najdželi možete pogledati njen zvanični sajt: http://www.nigella.com/

    A mi smo odabrali jedan od recepta ponuđenih na sajtu i preveli za vas! Uživajte!

     

    Nutella chesecake

     

    Sastojci

    250 grama integralnog keksa

    75 grama putera

    400 grama Nutele (može i drugi krem)

    100 grama seckanih pečenih lešnika

    500 grama krem sira (ne slanog)

    60 grama šećera u prahu

     

    Priprema:

    Izlomljeni keks stavite u blender, dodajte puter i kašiku Nutele. Sameljite, dodajte 25 grama lešnika i meljite par sekundi (ako imate PULS opciju koristite nju). Treba da dobijete peščanu smesu.
    Smesu stavite u pleh koji se rasklapa veličine 23 cm. Dobro utisnite smesu i stavite u frižider. Umutite sir i šećer, dodajte ostatak Nutele i dobro umutite. Dobijenu smesu prelijte preko osnovnog testa. Ostatak lešnika pospite preko kolača i vratite u frižider preko noći ili barem još 4h.

     22173
  • Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Libanska kuhinja fokusirana je na biljke, začine i teške soseve. Mint, peršun, origano, beli luk, muskantni oraščić i cimet su neretko glavni sastojci brojnih jela. Hleb se služi uz skoro svaki obrok i presudan je za libansku ishranu jer označava život. Humus, pirinač i meso umotani u listove grožđa, pire od brašna, vruće i hladne salate, morski plodovi na žaru su među najpopularnijim jelima. Baklava je omiljeni tradicionalni dezert. Arak - bezbojno alkoholno piće napravljeno od anisa, takođe nazvano i kao Lionovo mleko, najčećše se služi uz dezert. Arapi su poznati po svom gostoprimstvu, čak iako vaša poseta nije bila najavljena. Ručak, najvažniji obrok, obično se služi u 14 časova. Najpre se služi meze - topli hleb, humus, sirevi, masline... Nakon glavnog jela, obično se služi baklava ili činija svežeg voća. Odrasli obično uživaju u pivu, vinu ili araku, dok deca piju limunadu ili sok od sveže ceđenog voća.

     1500
  • Neobične zabrane u vezi sa hranom

    Neobične zabrane u vezi sa hranom

    Šta se dešava kada je neki tip hrane toliko štetan po mišljenju nekih vlada, da one odluče da je zabrane? U ovom tekstu saznaćete koje namirnice nisu dozvoljene širom sveta.

    1. Kečap - ranije ovog meseca francuska vlada zabranila je korišćenje kečapa u osnovnim školama, zato što "maskira ukus svega što deca jedu" i smatraju ga opasnošću po tradicionalnu francusku kuhinju.

    2. Kinder jaja - ova poslastica je ilegalna u Americi, jer sadrži "nejestivi predmet u svojoj unutrašnjosti".

    3. Hagis, tradicionalno škotsko jelo, zabranjeno je za uvoz u SAD, jer je upotreba ovčijih pluća zabranjena u ishrani prema njihovim zakonima.

    4. Slani, začinjeni trouglići od testa, samosa, zabranjeni su u Somaliji, jer ih aktuelna vlada smatra "prehrišćanskim".

    5. Konjsko meso je tabu u Americi, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, tako da se na konzumaciju tog mesa ne gleda blagonaklono, iako ne postoji zvanični zakon koji to meso zabranjuje za upotrebu (u SAD-u postoji zakon koji sprečava ubijanje konja radi hrane, ali ne i konzumaciju konjskog mesa kao takvog).

     1723
Predivni slani kroasani, možete ih služiti za doručak, užinu, večeru...uz čaj, mleko, jogurt, sok...
3941
Jednostavno predivne pogačice sa sirom i susamom. Ako više volite možete umesto susama iskoristiti kim, ili samo krupnu so. Uživajte!
11108
Jedan interesantan način da se naprave palačinke su zapečene ružice od palačinki. Jednostavno se priprema a veoma interesantno izgleda.
5859
Slatka mala izvrnuta torto :) Recept za prevrnuti sočni kolač sa jabukama i orasima. Obavezno isprobajte!
Sijamska torta u osnovi ima čokoladnu koru sa orasima a filuje se predivnim žutim i čokoladnim filom. Uživajte!
Recept za palačinke sa vodom. Od ove količine testa se dobije jako puno palačinki. Ja ringlu držim uključenu na 8 /maksimum je 9/ na električnom šporetu, i brzo ih ispržim…
62009