Većina "preparata" koji vam mogu poslužiti u efikasnom tretmanu protiv uboda pčela, osa, stršljena može se naći u vašem domu. Ose mogu ubosti i u nekoliko navrata ukoliko se osećaju ugroženo. Operite bolno mesto sapunom i vodom. Koristite hladne obloge.
- Nakon toga, isecite manju glavicu crnog luka na pola i prislonite je na mesto uboda.
- Svinjska mast sprečava širenje otoka i crvenilo oko uboda.
- Kako biste ublažili bol i svrab, udrobite aspirin i pomešajte ga sa vodom kako biste napravili pastu. Nanesite je na bolno mesto.
- U ovakvim situacijama od koristi može biti i šećer. Umočite prst u vodu, pa zatim u šećer i prislonite na mesto uboda.
- Krema od nevena je idealna za otekline, a tretman možete ponavljati sve dok se otok ne povuče.
Ukoliko osetite poteškoće pri disanju, zadebljanje jezika ili usana, vrtoglavicu ili mučninu - hitno se javite lekaru.
Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.
1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.
2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.
3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.
4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.
5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.
Najbezbedniji, najprecizniji način da znate kada je meso spremno je da koristite kuhinjski termometar koji ćete ubosti u najdeblji deo mesa. Temerature koje ćemo vam predložiti su temperature koje uglavnom predlažu mnogu stručnjaci.
Govedina:
Živo (Rare) 40 stepeni
Srednje živo (Medium rare) 55 stepeni
Srednje (Medium) 60 stepeni
Srednje dobro pečeno (Medium Well) 65 stepeni
Dobro pečeno (Well Done) 70 stepeni
Mlevena govedina - 70 stepeni
Jagnjetina:
Srednje živo pečena ( Medium rare) 55 stepeni
Srednje pečena (Medium) 60 stepeni
Srednje dobro pečena (Medium well) 65 stepeni
Mlevena jagnejtina 70 stepeni
Živina:
Belo meso - 70 stepeni
Tamno meso 75 stepeni
Mleveno meso 75 stepeni
Svinjetina :
Srednje pečeno 65 stepeni
Dobro pečeno 70 stepeni
Mleveno meso 70 stepeni
Nakon pečenja preporučuje se da se meso ostavi 3 minuta da miruje.
Adrenalni umor – nastaje usled preopterećenosti nadbubrežnih žlezda. Simptomi bolesti su hronični umor, loše raspoloženje, česte prehlade i nesanica. Pojavljuje se kada nadbubrežne žlezde nisu u stanju da proizvedu dovoljne količine hormona. Neki od najčešćih znakova i simptoma uključuju i bolove u celom telu, anksioznost, depresija, stres, podložnost infekcijama i problemi sa digestivnim traktom.
Borač je jedna od najpopularnijih biljaka u lečenju adrenalnog umora. Semena i lišće sadrže važne minerale i esencijalne masne kiseline koje su potrebne i za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.
Adrenalni umor uzrokuju: loša ishrana, stres i iscrpljenost. Uz pomoć razne vrste bilja moguće je izlečenje ali je važno biti pod oprezom pri upotrebi i savetuje se konsultovanje sa lekarom.
Kažu da ništa bolje od prasetine ili jagnjetine na ražnju, ali nekada davno sam spremio za goste (tačnije dao da se spremi) rolovano prase i eto posle skoro 12 godina…
Klasična salata nadaleko poznata. Recept nije potrebno posebno predstavljati, jer što vi se reklo i vrapci na grani znaju da je naprave, ali varijacije na temu nikada nisu suvišne!