• Kako spasiti presoljeno jelo

    Kako spasiti presoljeno jelo

    Presolili ste obrok, a ne znate kako da popravite to što se desilo? Nikakav problem, uz ove male trikove vaše jelo će ponovo zablistati punim sjajem.

    Ukoliko ste presolili čorbu ili paprikaš, probajte da dodate još glavnog sastojka, ili ubacite pire od belog pasulja ili leblebija, koje će jelu dodati kremastost, a neutralnog su ukusa, pa će se napraviti ravnoteža sa viškom soli iz ostatka jela.

    Ukoliko je u pitanju meso, poslužite ga sa slabo začinjenim ugljenim hidratima poput pirinča, krompira, palente ili kinoe. Zalogaj koji se sastoji od te dve komponente biće savršeno izbalansiran.

    Ako je povrće presoljeno, uparite ga sa blagim sirom poput rikote ili mocarele. Kremastost sira će neutralizovati višak soli.

    Ako nemate vremena ili nešto od sastojaka da popravite svoje jelo, uparite ga sa slatkim vinom poput prošeka, ili sa gaziranom mineralnom vodom, jer će svaki gutljaj osvežiti nepce i pružiti vam priliku da uživate u hrani, čak iako nije baš najbolje začinjena.

     9291
  • Zašto se javlja mučnina nakon jela?

    Zašto se javlja mučnina nakon jela?

    Mučnina se može pripisati različitim uzrocima. Ukoliko je učestala i javlja se neposredno nakon obroka, lista razloga se sužava. Mučnina ne mora biti znak da je u pitanju ozbiljan poremećaj, ali može biti povezana sa problemima žučne kese. Neke od akutnih bolesti mogu uticati na skupljanje ili zadebljanje žučne kese, pa tako utiču na njeno pravilno funkcionisanje.

    Gorušica može biti jedan od mogućih razloga zbog kojih se javlja mučnina posle jela. Ona nastaje usled vraćanje želudačnog sadržaja, ili hrane i tečnosti u jednjak. Takođe može usloviti kiseli ukus u ustima, bolove u grlu i kašalj. Namirnice koje mogu izazvati gorušicu su: paradajz, citrusi, masna hrana, luk, čokolada...

    Bolesti i trovanja hranom su sve češća pojava. Nastaju najčešće usled nedovoljno kuvane hrane, ali povećan broj bakterija javlja se i ukoliko se hrana na vreme ne odloži u frižider na određenoj temperaturi. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, temperaturu i dijareju. Počinju od 30 minuta do nekoliko dana nakon konzumiranja pokvarene hrane.

     11326
  • Zašto je zdravo piti čaj od maslačka?

    Zašto je zdravo piti čaj od maslačka?

    1. Ukoliko osećate nadutost u donjem delu stomaka, čaj od maslačka će učiniti da neprijatne tegobe nestanu.

    2. Poslednja istraživanja pokazuju da čaj od korena maslačka može biti efikasan za detoksikaciju organizma, a posebno je značajan za zdravlje jetre.

    3. Verovali ili ne, lekari preporučuju čaj od korena maslačka umesto kafe.

    4. Nedavna korejska studija utvrdila je da čaj od maslačka može biti koristan ukoliko želite da se rešite viška kilograma.

    5. U kombinaciji sa uvom, odličan je saveznik protiv problema urinarnog trakta.

     1261
  • Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Piknici su najatraktivniji porodični rituali tokom letnjeg perioda. Ipak, leto je period tokom koga vladaju sezonske bolesti koje se ponajviše prenose hranom. Jedan od šest ljudi se svake godine otruje hranom, zbog čega je važno voditi računa o pravilnom hlađenju namirnica. Bakterije se ubrzano šire na temperaturi od 40 do 140 stepeni. Pre nego što napunite ručni frižider, vodite računa da li je dostigao sobnu temperaturu. Ukoliko je frižider bio odložen na mestu izloženom sunčevim zracima, uz pomoć leda ćete ubrzati proces stvaranja odgovarajuće temperature. U svakom slučaju, pre nego što odložite hranu, dno frižidera popunite ledom. Najpre ređajte mesne proizvode zbog proteina, zatim stavite još jedan sloj leda nakon čega slede mlečni proizvodi. Posle mlečnih proizvoda ređajte povrće i voće, a na samom kraju sledi piće. Uvek proverite da li je vaš frižider ispunjen do samog vrha, prazan prostor će ubrzati proces zagrevanja.

     894
  • Kako probiotici utiču na prehlade i sezonske alergije?

    Kako probiotici utiču na prehlade i sezonske alergije?

    Intezitet sezonskih alergija varira iz godine u godinu. Ponekad metode koje su vam pomagale u suzbijanju simptoma alergija prethodnih sezona, u toku aktuelne sezone možda neće biti od koristi. Lekovi takođe mogu imai potencijalne neželjene efekte, a najblaži su suva usta i pospanost. Alternativa, kažu naučnici, mogu biti probiotici. Probiotici su žive bakterije i kvasci koji su korisni za vaš sistem za varenje. Oni menjaju ravnotežu bakterija, a samim tim štite i jačaju imuni sitem. Pomažu u sprečavanju dijareje, a mogu pomoći i kod netolerancije na laktozu. Od izuzetne su koristi za sve koji pate od sindroma iritabilnog creva.

     633
Ne znate šta više da smislite za doručak? Evo jedne ideje, izgleda predivno a lako se pravi :)
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
13082
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…
22235
Za ljubitelje kafe i gorke čokolade, evo predivnih kuglica.
22728
Moja draga Sanja me uvek iznenadi nekim lepim receptom pa tako i ovaj put, pored Mimoze, standardne sarme, kolačića i svega i svačega juče se na stolu našao i ovaj…
18059
Mama je uvek za svako slavlje pravila Mimoza salatu, to je jedno od prvih jela koja sam spremila sama. Pre neki dan sam pomislila kako je odavno nisam jela i…
171958