• Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     2390
  • Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Teški obroci ili masna hrana neposredno pre spavanja mogu izazvati nelagodu i probavne smetnje. Nesanica je jedna od češćih pojava. Ukoliko puno jedete pred spavanje, vaš organizam tražiće više tečnosti. Ukoliko steknete naviku da večerate neposredno pred spavanje, možete razviti žgaravicu. Da biste je izbegli, jedite bar dva do tri sata pred spavanje. Obilni obroci, bogati ugljikohidratima, ne samo da mogu nadoknaditi količinu kalorija za taj dan, već idućeg jutra mogu uticati na visok nivo šećera u krvi.

     229
  • Zašto su tikvice zdrave?

    Zašto su tikvice zdrave?

    Sadrže veoma malo ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i kalorija.

    Poseduju manje količine mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, cinka, gvožđa i kalijuma.

    Bogate su vitaminom B.

    U tragovima sadrže i tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, kao i vitamin K.

    Na 100g tikvica - 1,1g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

    Malo je poznato da tikvice mogu doprineti lečenju astme i tradicionalna medicina je upravo sledila to verovanje u pokušaju suzbijanja ove hronične bolesti.

    Semenke tikvice su delotvorne u snižavanju krvnog pritiska.

    Poboljšava probavu i savršen je dodatak uz ribu i meso.

    Sprečava paradentozu, a koristi se i u borbi protiv drugih upala.

    Povećava nivo energije i čisti creva od toksina.

    Prevencija je za bolesti prostate.

    Doprinosi snižavanju nivoa holesterola.

     1221
  • Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Staklene ili plastične ambalaže za odlaganje namirnica?

    Skladištenje hrane je veoma značajno ukoliko želite da očuvate višak namirnica ili pripremljene hrane. Najčešće korišćene su plastične i staklene posude. Tri glavne prednosti plastičnih ambalaža su: cena, težina i trajnost. Bez obzira na tip materijala, obe ambalaže će služiti svojoj svrsi. Osim što je plastika izdržljiviji materijal, neće se tako lako slomiti u slučaju da vam ispadne - što je razlog zbog kog je staklena ambalaža za odlaganje hrane zabranjena. Staklo ne apsorbuje mirise i lakše je za održavanje, što je njegova velika prednost u odnosu na plastiku koja i apsorbuje mirise i poprimi boju namirnica. Takođe, čuvanje supica, soseva i čorbi je sigurnije u staklenim posudama jer imaju mnogo jače poklopce. Izbor je na vama.

     979
  • Nekoliko saveta za prženje ribe

    Nekoliko saveta za prženje ribe

    Kada je riba savršeno ispržena – postaje neprozirna, a korica hrskava. Ipak, za pripremu i prženje ribe potrebno je iskustvo. Najteža stvar je proceniti vreme kako ne biste preterali sa prženjem.

    Pored toliko vrsta ribe na raspolaganju, najbolje za prženje su: pastrmka, bakalar, brancin, oslić, šaran... Losos i tuna su, recimo, pune masti i bolje je pripremati ih na roštilju.

    Tokom pripreme, pored brašna i prezli napravite i dodatni premaz koji će doprineti teksturi i ukusu.

    Za prženje koristite tiganje u koijma se toplota raspoređuje ravnomerno. U tiganj dodajte nekoliko kašika biljnog ulja i dobro ga zagrejte. Posuda u kojoj pržite mora biti potpuno obložena uljem, ali ne toliko da riba pluta u njoj. Zagrevajte sve dok ulje ne počne olako da klizi po tiganju. Čim položite ribu u tiganj, lagano podvucite spatulu ispod kako se ne bi zalepila.

    Pržite tri do četiri minuta sa jedne strane, a zatim je lagano prebacite. Koristite široke špatule i budite pažljivi kako se riba ne bi „raspala“ prilikom okretanja.

     7663
Svež punjeni paradajz sa salatom od tunjevine je idelan za predjelo ili čak kao glavno jelo za vreme toplih letnjih večeri.
14427
Čorba od mladih kopriva je izuzetno ukusna i zdrava.
22000
Ova krem supa je veoma aromatična i ukusna.  Preporučujem je za hladne zimske dane.
6321
Ova pita se priprema veoma brzo i lako. Najukusnija je dok je topla.
15674
Recept je isti kao i za pekarske kiflice, samo ovo je varijanta za one koje vole nešto konkretnije.
22195
Oduvek sam se divila osobama koje umeju da naprave ceo pleh kiflica koje su podjendake veličine. U mom prvom i poslednjem pokušaju bilo je svih dimenzija pa čak i različitih…
32891