• Neverovatne prednosti upotrebe peršuna

    Neverovatne prednosti upotrebe peršuna

    Peršun štiti jetru i creva zahvaljujući miristicinu koji ima anti-kancerogena svojstva. Stimuliše varenje i reguliše nadimanje. Eliminiše toksine iz organizma i pozitivno utiče na pravilno funkcionisanje bubrega. Poseduje moćne antioksidanse koji štite ćelije od starenja. Sadrži anti-bakterijska i anti-inflamatorna svojstva. Bogat je vitaminom C, beta-karotenom koji jačaju imuni sitem. Sprečava anemiju i ublažava infekcije bešike. Čisti krv, prirodni je diuretik i osvežava dah.

     874
  • Merenje bez vage

    Merenje bez vage

    Često vam se dogodi da je potrebno da izmerite nešto na brzaka, a nemate vagu pri ruci. I šta sad, za 50 gama brašna treba da vadite i montirate vagu...zaista nema potrebe! Dosta recepata mogu da uspeju sa približnim merama. Evo par saveta kako izmeriti najčešće korišćene namirnice u kuhinji bez kuhinjske vage.


    Oštro brašno

    1 puna kašika=25g

    Meko brašno
    1 puna kasika=20g
    1 čaša od 2dl=120g

    Griz
    1 puna kasika=22g

    Pirinač
    1 puna kasika=30g

    Kristal šećer
    1 puna kašika=25g
    1 čaša od 2dl=210g

    Šećer u prahu
    1 puna kasika=25g
    1 čaša od 2dl=190g

    Mak
    1 ravna kašika=17g

    Margarin
    1 ravna kašika=14g

    Mleveni orasi
    1 puna kašika=20 g

    Pirinač

    1 čaša od 2dl=180g

    Paradajz
    srednje veličine = 100 grama

    Voda
    6-7 kašika = 1 dl

    Med
    1 puna kašika = 50 grama

    Ulje
    1 kašika = 15 grama

     240120
  • Biljke antiinflamatornih moći

    Biljke antiinflamatornih moći

    Kurkuma – jedna od najjačih antiinflamatornih lekovitih biljaka. Smanjuje upale na koži uzrokovane ekcemima, psorijazom. Utiče i na snižavanje kiselosti u crevima.

    Đumbir – može umanjiti bolove u stomaku i brojne upale.

    Karanfilić – koristi se za lečenje hroničnih bolova i upala. Bogat je eugenolom koji funkcioniše kao antioksidant.

    Žalfija – dokazano pomaže kod sindroma iritabilnog creva.

    Ruzmarin – smanjuje mišićne upale i upale creva. Najčešće se koristi njegovo ulje, ali se koriste i njegovi listovi kao dodatak jelima.

     690
  • Mak - riznica zdravlja

    Mak - riznica zdravlja

    Da li ste znali da je mak najveći izvor kalcijuma od svih namirnica koje se koriste u uobičajenoj ishrani?

    Zastupljen je u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje.

    Najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

    Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra.

    Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

    Bogat je omega 6 masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multipleskleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi.

    Delotvoran je i u lečenju kožnih obolenja.

    Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti.

     4992
  • Kuvar otkriva koja su najbolja i najgora mesta za odlaganje hrane u frižideru

    Kuvar otkriva koja su najbolja i najgora mesta za odlaganje hrane u frižideru

    Danijel Norton napominje da pojedini delovi frižidera variraju u temperaturi. Više police i stalci su uglavnom najtopliji deo frižidera. Najosetljiviji proizvoi na promene u temperaturi su: mleko, sirovo meso i riba. Iz tog razloga, navedeni proizvodi moraju se čuvati u određenim uslovima kako ne bi došlo do porasta bakterija koje su potencijalno štetne za ljude.

    Svežu testeninu i pite bi trebalo čuvati u samom dnu donjeg dela frižidera - ujedno najhladnijem delu uređaja.

     663
Predivna posna čokoladna torta sa džemom.
18823
Voćni puding sa hlebom i breskvama. Predivan je probajte ga!
8786
Sočne krmenadle u predivnom sosu od pečuraka sa krompirom kao prilog.
13443
Zeljanica sa sirom, ali ovog puta ne sa korama već sa starim hlebom. Fantastična ideja!
3539
Žito torta sa keksom, mlevenim orasima ali bez žita. Uživajte!
Osvežavajuća keks torta sa žutim filom, jagodama, bananama i ananasom.
12730