• Đumbir kao saveznik u borbi protiv astme

    Đumbir kao saveznik u borbi protiv astme

    Astma je hronično oboljenje respiratornog sistema koje uzrokuje otežano disanje i kašalj. Javlja se usled upale pluća i disajnih puteva. Astmatični napad može biti izazvan brojnim faktorima, uključujući i brojne zagađivače životne sredine i stres. Ukoliko patite od astme verovatno koristite anti-inflamatorne lekove koji se obično konzumiraju svaki dan i pumpice koje "opuštaju" vaše disajne puteve.

    Đumbir može imati anti-inflamatorna svojstva i može ublažiti simptome astme ali ga ne bi trebalo koristiti kao zamenu za lekove. Može se jesti sirov ili u vidu čaja, kapsula ili tableta. Smanjuje upalu disajnih puteva i može imati terapeutsku primenu u lečenju alergijske astme.

    Đumbir može izazvati neželjena dejstva poput gorušice, mučnine i nadutosti, takođe može izmeniti i nivo šećera u krvi zbog čega ga treba konzumirati u skladu sa savetima lekara.

     1252
  • Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Imajući u vidu budžet i prostornu organizaciju kuhinje, izdvojili smo pet kuhinjskih aparata koji odgovaraju svim parametrima, a u njamanju ruku – olakšavaju posao.

    Aparat za seckanje hrane

    Jedan od osnovnih alata koji vam može pomoći čak i u pravljenju testa za rezance, domaćeg majoneza, raznih vrsta soseva, putera, mlevenju mesa...

    Blender

    Idealan je za pravljenje smutija, umaka, mućenje jaja, pasiranje voća i povrća...

    Električni mikser

    Nećete pogrešiti bilo da je vaš izbor ručni ili mikser sa postoljem. Savet – naučite čemu služe i kako se koriste dodaci koje dobijate uz miksere – ubrzaćete brojne procese u pripremi hrane.

    Lonac za kuvanje na pari

    Zaslužuje mesto u svakoj kuhinji jer na pari možete praviti praktično sve – od predjela do dezerta. Pored uštede u vremenu pripreme, ne zaboravite da hrana nije direktno izložena izvoru toplote, pa i brojni hranljivi sastojci ostaju netaknuti.

    Ketler

    Mnogi ga smatraju potpuno beskorisnim, sve dok se ne nađe u kuhinji! Ukoliko tokom dana volite da popijete čaj ili kafu, a želite da ubrzate pripremu i do 10 puta – ketler je idealan aparat za vas.

     577
  • Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Ako ste odlučili da napravite kajganu, palačinke, kolače ili neku drugu poslasticu koja sadrži jaje, a niste sigurni koliko vam je stajalo u frižideru, evo nekoliko trikova koji će pokazati da li je jaje bezbedno za upotrebu:

    Prvi način:
    U duboku posudu (najbolje staklenu) natočite hladnu vodu i ubacite jaje. Ako je sveže, ono će skroz potonuti na dno. Ako je jaje staro oko nedelju dana, takođe će potonuti na dno, ali će se jedan kraj blago uzdići. Ako jaje pluta na površini, to znači da je starije i da je ipak bolje da ga ne koristite.

    Drugi način:
    Uzmite jaje i približite ga uhu. Blago ga prodrmajte i pažljivo osluškujte. Ako se ništa ne čuje, jaje je i dalje dobro za upotrebu, a ako se iznutra čuje bućkanje, bolje ga bacite.

    Treći način:
    Uzmite jaje i razbijte ga na tanjir. Ako je žumance čvrsto i okruglog oblika a belance ostalo "zalepljeno" čvrsto usko oko njega, jaje je i dalje sveže. U slučaju da je žumance mekano i spljošteno, a belance isuviše vodenasto i pluta po tanjiru, nemojte koristiti to jaje.

     1064
  • Prednosti ulja perile

    Prednosti ulja perile

    Ulje perile potiče od biljke koja raste u delovima Azije i Severne Amerike gde je poznata po mnogim drugim nazivima uključujući- ljubičasta menta, kineski bosiljak... Ulje perile se najčešće koristi u korejskoj kuhinji. Ukus podseća na orah, a ima visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u poređenju sa drugim biljnim uljima. Sadrži i vitalne omega-6 i omega-9 masne kiseline. Nedavna istraživanja potvrdila su da ulje perile pomaže u zasustavljanju hemikalija koje dovode do alergijskih reakcija ali i utiiče na poboljšanu funkciju pluća. Bitno je napomenuti da je njegov rok trajanja mnogo kraći u odnosu na druga biljna ulja. Njegova upotreba bila bi pozitivan dodatak vašem svakodnevnom režimu ishrane.

     348
  • Mahlep - začin i lek

    Mahlep - začin i lek

    Mahlep je začin koji potiče sa Blistog Istoka, a ukusom podseća na trešnje i gorke bademe. Semena se odvajaju od jezgra i suše se. Drveća mahlepa krasila su bašte poznatih palata u antičkom periodu. Egipćani su ovaj začin mešali sa medom, susamom i orasima, pa su navedenu poslasticu služili kao dezert ili užinu uz hleb. Danas se najčešće koristi kao dodatak tortama, kolačima, pa čak i pudingu. Biljka je ranije korišćena i za osvežavanje prostora. Poznata je njena efikasnost u lečenju oboljenja respiratornog sistema. Pomaže u apsorpciji hranljivih materija, a efikasan je i u lečenju astme, osteoporoze i hipertenzije. Može sniziti krvni pritisak i povećati sagorevanje masti.

     2866
Smrznuti jogurt se mnogo lakše i brže priprema od sladoleda a i zdraviji je.
Lasi je indijski napitak sličan milkšejku.
13896
Meksička voda od jagoda je veoma aromatičan i osvežvajući napitak.
16060
Čatni se najlešće koristi u indijskoj kuhinji. Obično ima istovremno i sladak i ljut ukus. Jede se u malom količinama na početku obroka kako bi podstakao varenje. Može da se…
20285
Pripremite deci domaće krekere, neka vam pomognu dok ih pravite i svi uživajte u njima.
13043
Raita je vrsta salata koja nam dolazi sa istoka. Najčešće se pravi od jednog ili dva povrća koji se preliju sa jogurtom. Služe se uz glavno jelo koje ne treba…
15569