• Tri opasna parazita u ribi

    Tri opasna parazita u ribi

    Valjkasti crvi žive u mišićima i organima morske ribe. Jedan od najčešćih parazita, anisakis, kreće se od 5 do 20 milimetara dužine.

    Metilji su najopasniji tip ribljih parazita. Neki uzrokuju bol u stomaku i dijareju, drugi mogu migrirati u neke od organa uključujući pluća, srce, centralni nervni sistem i jetru gde izazivaju ozbiljne infekcije, komplikacije i u najgorem slučaju, smrt.

    Pantljičara može živeti i neko vreme u nama, a da je nismo svesni. Žive u mišićima riba i ponekad ih možemo uneti dok su još larve, pa ih je nemoguće primetiti golim okom. Većina ljudi nema nikakve simptome, iako mogu gubiti težinu, patiti od anemije, mučnine, slabosti, vrtoglavice i oticanja abdomena.

     548
  • Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Previše stvari na pultovima ili policama je veliko NE. Nije važno da li ste poređali nekoliko malih uređaja ili dekorativnih predmeta – bitno je kako će se uklopiti u prostor.

    Frižider nije umetnička galerija. Ako je prepun magneta, fotografija, poruka, papira sa receptima – stvara privid dodatnog nereda. Umesto toga, razmislite o plutanoj tabli na koju ćete kačiti sve ostale sitnice koje su suvišne na vašem frižideru.

    Sve sitnice koja vam bespotrebno zauzimaju prostor širom kuhinje poput – otvarača za vino, cediljki, podmetača i slično – odložite u fioku namenjenu isključivo ovakvim i sličnim potrepštinama.

     812
  • Restoran Diamantis

    Restoran Diamantis

    Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.

    Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.

     1892
  • Pepino

    Pepino

    Pepino (Solanum muricatum) je egzotično voće iz Južne Amerike, najverovatnije iz Perua, neki izvori tvrde da su ga još stare Inke gajile. Iako je ovo tropsko voće u Evropu stiglo još krajem 18.veka, može se reći da i dalje spada u red voćki koje se retko nalaze na trpezama Evropljana. Danas se najviše konzumira i uzgaja na Novom Zelandu i u državama Latinske Amerike (Ekvador, Bolivija, Kolumbija). Plod pepina je žućkaste boje sa modrim, ljubičastim šarama i ukus podseća na kombinaciju dinje i kruške. Neki tvrde da ih ukus podseća na krastavac, pa otud španski naziv za pepino - kačuma, što znači krastavac za salatu. U zavisnosti od uzgoja može biti veličine šljive ili čak poveće tikve. Iako se najčešće jede sirov ili kao nezaobilazni deo tropske voćne salate, u mnogim kulturama se koristi kao glavno jelo, i to tako što se proprži na malo ulja sa puno začina i servira uz paradajz ili papriku sa kojima se odlično slaže. Ukus pepina takođe možete ulepšati i začinima kao što su cimet i anis, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete limunovim sokom. Pepino je voće izuzetno bogato vitaminom C i kalcijumom, te je dobro za kosti i zube, a posebno je pogodan za ishranu dijabetičara.

     1369
  • Gozbe na dvoru Henrija VIII

    Gozbe na dvoru Henrija VIII

    Vladar Engleske od 1509. do 1547, Henri VIII, bio je poznat po svom nezajažljivom apetitu. Uživao je u banketima skoro koliko i u ženidbama (ženio se 6 puta), a kuhinja njegovog dvora zauzimala je 55 soba, u njoj je radilo 200 ljudi, jer su se obroci sastojali od 14 jela za 600 ljudi, koliko ih je na dvoru bilo. U nastavku slede tipična jela sa jedne takve gozbe.

    Pečenje sa ražnja, obično svinja ili divlja svinja, služilo se za svaki obrok. To je bio izraz izuzetnog bogatstva, jer su samo imućni ljudi jeli meso čitave godine, oni još bogatiji su to meso pekli, jer se tako trošilo mnogo goriva, a samo izuzetno bogati mogli su sebi da priušte dečaka koji će vrteti ražanj po ceo dan. Godišnje, na tom dvoru se jelo oko 1240 volova, 8200 ovaca, 2330 jelena, 1870 svinja i 53 divlje svinje.

    Grilovani dabrovi repovi bili su popularni petkom, jer je to dan posta. Zgodno, oni su ovu hranu klasifikovali kao ribu.

    Kitovo meso, još jedna poslastica petkom. Ovo meso bilo je poprilično jeftino, zbog količine kitova u Severnom moru. Obično se služilo pečeno.

    Pečeni paun, delikates služen sa sve perjem (ono je prethodno bilo iščupano, pa vraćeno kada bi se ptica ispekla).

    Iznutrice raznih životinja takođe nisu bile retkost. Nijedan deo životinje se nije bacao, tako da su iznutrice bile zapravo veoma popularne, posebno u kombinaciji sa sirćetom.

    Pečeni labud bio je rezervisan za posebne prigode, uglavnom zbog toga što su labudovi bili smatrani previše plemenitim za svakodnevnu konzumaciju. Ova ptica često je služena sa zlatnom krunom na glavi. I danas je u Engleskoj na snazi zakon kojim nijedan labud ne sme biti pojeden bez dozvole kraljice.

    Povrće je smatrano hranom za siromašne, stoga za njega na dvoru nije bilo mnogo mesta.

    Marcipan, kolač od badema, šećera i belanaca, začinjen cimetom povremeno je služen na kraju obroka, iako dezerti nisu bili česta pojava u Engleskoj sve do XVIII veka.

    Sva ova hrana iziskivala je ogromne količine pića – pivom koje se godišnje pilo tamo mogao bi se napuniti jedan olimpijski bazen, a vinom bi se moglo napuniti 1500 kada.

     1443
Juneće šnicle u sosu od pečuraka.Lepo je uz pavlaku. Možete dodati pirinač, šargarepu, kuvan krompir ili bilo koje drugo povrće.
26177
Interesantni, ukusni, sočni kolutići od kobasica. Promenite uobičajeno pripremanje kobasica i uživajte u novim ukusa.
7246
Krokete od tikvice možete služiti kao toplo predjelo, prilog uz glavno jelo, pa čak i kao večeru.
8058
Brza i laka za pripremu voćna torta. Idealna za ove tople dane ako vam nalete gosti a i za ukućane da se zasladite.
11487
Od ove količine dobićete 20 kolačiće sudbine. Veoma interesantan desert, dopašće se svima.
11715
Pravo vreme za salatu od mlade šargarepice. Možete služiti uz meso ili bilo koje drugo jelo jer je zdrava i osvežavajuća.
13339