Održavanje kose ne mora koštati čitavo bogatstvo kao što ste možda mislili- Pokušajte sledeće:
Kokosovo ulje: sadrži mnoštvo masnih kiselina, podstiče rast i sjaj kose. Nanesite ulje na krajeve i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, pre samog šamponiranja.
Sardine: konzumirajte ih što redovnije jer su bogate omega 3 masnim kiselinama i održavaju kosu i kožu mekom, elastičnom, a kalcijum im pruža jačinu.
Lubenica je odličan izvor aminokiselina, koje su neophodne za deobu ćelija i zarastanje rana. Bogata je vitaminima, a sadrži nizak nivo masti, holesterola i kalorija.
Posebno je bogata vitaminom A koji je neophodan za formiranje i čuvanje sluzokože, kože i kostiju. Sadrži 33 odsto preporučene dnevne vrednosti.
Vitanin E takođe ne izostaje. Štiti ćelije od slobodnih radikala koji mogu da ih oštete.
Vitamin C je potreban za sintezu kolagena i deluje kao antioksidans, štiti tkiva. Jedna kriška lubenice sadrži 39 odsto preporučene dnevne vrednosti.
Tiamin koji je potreban za rast i održavanje nervnih i mišićnih tkiva takođe ne izostaje u lubenici.
Vitamina B6 ima u izobilju, a potreban je za normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i lipida u nervnom i imunom sistemu. Jedna kriška lubenice sadrži oko 6 odsto preporučene dnevne vrednosti.
Folna i pantotenska kiselina u lubenici važne su za proizvodnju i održavanje novih ćelija koje su potrebne za formiranje DNK, kao i za razgradnju masti, ugljenih hidrata i proteina.
Boranija pripada mahunarkama, a poreklom je iz Meksika, a u Evropu je stigla u 16. veku. Pruža širok spektar hranljivih materija kao i veliki izvor dijetetskih vlakana koji povećavaju osećaj sitosti. Reguliše nivo šećera u krvi, kaoi nivo holesterola. Odlična je za anemiju, bronhitis kao i bolesti srca i krvnih sudova. Naručito je treba konzumirati u slučaju pada imuniteta, problema sa nesanicom, ili protiv prehlada i gripa.
Kokos, ilite kokosov orah (Cocos nucifera) u današnje vreme svakako predstavlja najpoznatije i najpopularnije tropsko voće koje se koristi u raznim jelima jugoistočne Azije, letnjim napicima, sladoledima, kolačima i drugim poslasticama. Kokos je ustvari plod kokosove palme koja je po legendi ponikla iz Polinezije, a ime je dobila po španskoj reči coco, što znači zrno, plod. Osim što je zbog svoje arome nezaobilazni deo raznih slatkiša, kokos se često koristi i za pravljenje ulja koje je snažan oksidans i doprinosi smanjenju holesterola. Pored toga, kokosovo ulje se koristi i u kozmetičke svrhe, naime, hidrira suvu kožu i kosu, te tokom letnjih dana štiti kožu od sunca i pospešuje bronzani ten. Osim što je dobar za izgled, kokos je prepun vitamina i minerala (sadrži najviše vitamina C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma) pa blagotvorno deluje na celokupan rad organizma, pogotovo na rad creva. U ishrani se najbolje kombinuje sa piletinom, svim morskim plodovima i pirinčem, odlično se slaže sa začinima kao što su kari, čili, cimet i korijander. Naravno, možemo reći da su čuvene rafaelo kuglice najpoznatija poslastica čiji je neizostavni deo upravo kokos.