• Kardamom - drevni indijski lekoviti začin

    Kardamom - drevni indijski lekoviti začin

    Kardamom je začin koji potiče iz Indije, Nepala i Butana. Danas se uzgaja u većini tropsih zemalja u Aziji, uključujući Indiju, Kinu, Vijetnam, Koreju i Japan. Jedan je od najskupljih začina nakon šafrana i vanile. Ima jak, oštar miris i ukus, koji podseća na mešavinu limuna, nane i duvana. Koristi se kao dodatak pirinču, mesu i raznim marinadama, pa čak i crnoj kafi i čaju. Najčešće se upotrebljava zajedno sa mahunom ili mleveni. U jednoj mahuni može se naći i do dvadesetak semenki. Smatra se lekovitom biljkom i igra značajnu ulogu u drevnoj indijskoj i kineskoj medicini. Značajan je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u slučaju aritmije srca i snižava nivo holesterola. Podstiče eliminisanje viška soli, vode i toksina iz organizma, pa se koristi i protiv različitih upala. Ulje kardamoma koristi se i u aromaterapiji. Najviše se koristi kod problema sa grčevima u stomaku i osećaja nadutosti. Vekovima je u kineskoj medicini korišćen za rešavanje stomatoloških problema (bolesti desni) jer deluje kao antiseptik. Narodni lekari ipak savetuju da ne bi trebalo preterivati sa konzumiranjem ovog začina kako ne bi došlo do iritacije organa za varenje. 

     1009
  • Kim

    Kim

    Za kim (Carum carvi) se smatra da je verovatno najstariji od svih začina, njegove semenke su pronađene u neolitskim iskopinama u Srednjoj Evropi. Danas se najviše koristi kao klasičan začin za raznorazna peciva od raži, domaće kiflice, pogače (pogotovo sa čvarcima), hleb, u kombinaciji sa mahunastim povrćem, krompirom, kupusom a odličan je i za jela od sira. Listovi kima se takođe mogu koristiti i u raznim čorbama, a neki narodi mu kuvaju i koren. Kim sadrži eterična ulja (glavni je karvon) pa se ulje od kima koristi u borbi protiv nadutosti, loše probave i mučnine. Zanimljivo je da se od kima prave i razna alkoholna pića, poput likera, rakije. Ipak, ne treba preterivati sa ovim začinom jer u prevelikim količinama može izazvati probleme sa bubrezima i jetrom.

     1113
  • Može li ananas oštetiti zube?

    Može li ananas oštetiti zube?

    U zavisnosti od toga koliko često jedete ananas, pa čak i u odnosu na način na koji ga žvaćete, možete uticati na smanjenje rizika od oštećenja zuba.

    Kisela hrana kao što su ananas, limun mogu započeti hemijski proces u ustima koji omekšava zubnu gleđ i dovodi do postepenog propadanja zuba. Ananas ne dovodi nužno do kvranje zuba zbog svog kiselog sastava, ali konzumiranje tokom dužeg vremenskog perioda nije preporučljivo.

    Oštećenja ćete prepoznati ukoliko osetite nelagodnost kada pijete naročito hladne ili tople napitke. Ako primetite osetljivost svojih zuba, javite se zubaru jer je velika verovatnoća da je vaša gleđ oštećena.

    Kiselo voće, pa čak i kisele napitke ne bi trebalo zadržavati u ustima duže nego što je potrebno jer povećavate vremensku izloženost vaših zuba kiselinama.

     652
  • Namirnice za zdravlje kostiju

    Namirnice za zdravlje kostiju

    Da li ste ikada razmišljali o tome kako hrana koju konzumirate utiče na zdravlje vaših kostiju?
    Nakon 30. godine koštana masa se smanjuje i do jedan odsto godišnje. Što veću koštanu masu dosegnete,
    manja je verovatnoća da ćete imati predispozicije za osteoporozu tokom starenja.
    Bez obzira na godine, nekoliko promena u ishrani može poboljšati opšte zdravlje kostiju i strukturu skeleta.

    Evo liste namirnica koje bi trebalo da uključite u vašu dnevnu rutinu kako biste poboljšali zdravlje kostiju.

    1. Sardine

    Kada je u pitanju izgradnja čvrstine kostiju, riba verovatno nije prva namirnica na koju pomislite.
    Međutim, konzervirane sardine sadrže velike količine kalcijuma i vitamina D. Zdrave masti u sardinama
    mogu takođe koristiti vašim kostima.

    2. Zeleno povrće

    Lisnato zeleno povrće sadrži specifične vitamine i minerala vežne za zdravlje kostiju.
    Za formiranje kostiju, važan je adekvatan balans nekoliko hranljivih materija uključujući magnezijum i vitamin K
    koji se nalaze u zelenom povrću.

    3. Suve šljive

    Prepune polifenola koji deluju kao antioksidanti u vašem telu, pomažu u zaštiti organizma od problema sa srcem,
    očima, pamćenjem i imunim sistemom. Suve šljive sadrže bakar koji pomaže u strukturi kostiju, vitamin K koji utiče
    na ravnotežu kalcijuma i mineralizaciju kostiju.

    4. Mahunarke

    Pored biljnih proteina, vlakana i antioksidanata, mahunarke sadrže ključne minerale za zdravlje kostiju - kalcijum,
    magnezijum i mangan.

    5. Grožđe

    Ne samo da služi zdravlju vašeg srca, već je i odličan izvor vitamina K, vlakana i polifenola.

    6. Čia semenke

    Oko dve kašike čia semenki sadrži 17 odsto dnevne vrednosti kalcijuma. Osim toga,
    dobar su izvor proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanata.

     448
  • Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Polovina grejpfruta sadrži samo 41 kaloriju, visok nivo vitamina C, a postoje i brojne tvrdnje da pomaže u mršavljenju ukoliko se jede u određenom periodu između obroka.

    Prednosti pre obroka

    Studija iz 2006. godine je pokazala da ljudi koji jedu pola grejpfruta pre obroka ubrzano gube težinu ali i utiču na poboljšanje insulinske osetljivosti. Takođe, pominje se da čaša vode pre obroka ima isti pozitivan efekat kao i ukoliko biste pojeli polovinu grejpfruta.

    Prednost posle obroka

    Ukoliko ga pojedete umesto deserta doprinećete manjem broju unešenih kalorija. Procenjuje se da bi na taj način unos bio smanjen za 11 do 208 kalorija.

     1590
Nisu ni princes krofne, nisu ni obicne krofne već nešto između. Jednostavni predivni, morate ih probati. Možete naleteti na njih na ulicama Lisabona, u Meksiku, Španiji ...
30844
Suvlaki su grčki ražnjići. Možete ih servirati i kombinovati kako god želite.  Uz krompir, salatu, kao sendvič…
38229
 Biftek se brzo i lako priprema. Ono što je najbitnije kod pripreme je da odstoji par sati pre pečenja u marinadi. Nakon toga se prepustite mašti.
53160
Mramorni kuglof je jedan od najbržih i najjeftinijih kolača a ujedno i najukusnijih. Možete ga služiti uz čaj, kafu, mleko ...
12156
Fantastićan miris i ukus, još ako uspete da nabavite šumske jagode aroma će biti još jača.
40899
Piletina sa pirinčem je nešto što možete veoma brzo i lako pripremiti. Najukusnije je kada se jede odmah nakon pripreme.
86489