• Kako se rešiti suve i oštećene kose?

    Kako se rešiti suve i oštećene kose?

    Održavanje kose ne mora koštati čitavo bogatstvo kao što ste možda mislili- Pokušajte sledeće:

    Kokosovo ulje: sadrži mnoštvo masnih kiselina, podstiče rast i sjaj kose. Nanesite ulje na krajeve i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, pre samog šamponiranja.

    Sardine: konzumirajte ih što redovnije jer su bogate omega 3 masnim kiselinama i održavaju kosu i kožu mekom, elastičnom, a kalcijum im pruža jačinu.

     1083
  • Mnoštvo vitamina u kriški lubenice

    Mnoštvo vitamina u kriški lubenice

    Lubenica je odličan izvor aminokiselina, koje su neophodne za deobu ćelija i zarastanje rana. Bogata je vitaminima, a sadrži nizak nivo masti, holesterola i kalorija.

    Posebno je bogata vitaminom A koji je neophodan za formiranje i čuvanje sluzokože, kože i kostiju. Sadrži 33 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Vitanin E takođe ne izostaje. Štiti ćelije od slobodnih radikala koji mogu da ih oštete.

    Vitamin C je potreban za sintezu kolagena i deluje kao antioksidans, štiti tkiva. Jedna kriška lubenice sadrži 39 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Tiamin koji je potreban za rast i održavanje nervnih i mišićnih tkiva takođe ne izostaje u lubenici.

    Vitamina B6 ima u izobilju, a potreban je za normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca, kao i lipida u nervnom i imunom sistemu. Jedna kriška lubenice sadrži oko 6 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Folna i pantotenska kiselina u lubenici važne su za proizvodnju i održavanje novih ćelija koje su potrebne za formiranje DNK, kao i za razgradnju masti, ugljenih hidrata i proteina.

     1055
  • Energetske i hranljive vrednosti: boranija

    Energetske i hranljive vrednosti: boranija

    Boranija pripada mahunarkama, a poreklom je iz Meksika, a u Evropu je stigla u 16. veku. Pruža širok spektar hranljivih materija kao i veliki izvor dijetetskih vlakana koji povećavaju osećaj sitosti. Reguliše nivo šećera u krvi, kaoi nivo holesterola. Odlična je za anemiju, bronhitis kao i bolesti srca i krvnih sudova. Naručito je treba konzumirati u slučaju pada imuniteta, problema sa nesanicom, ili protiv prehlada i gripa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 31 kcal

    Ugljeni hidrati: 7,13 g

    Proteini: 1,82 g

    Masti: 0,34 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,4 g

    Niacin: 0,752 mg

    Vitamin A: 690 IU

    Vitamin C: 16,3 mg

    Natrijum: 6 mg

    Kalijum: 209 mg

    Kalcijum: 37 mg

    Gvožđe: 1,04 mg

    Magnezijum: 25 mg

    Cink: 0,24 mg

     1652
  • Pet razloga zbog kojih je čokolada zdrava

    Pet razloga zbog kojih je čokolada zdrava

    Čokolada sadrži veliku količinu antioksidanata koji se između ostalog nalaze u crvenom vinu i pojedinom voću i povrću.

    Bogata je magnezijumom koji podiže raspoloženje i smanjuje zadržavanje vode.

    Dnevna konzumacija crne čokolade može uticati na snižavanje holesterola i poboljšanje krvnog pritiska.

    Ne brinite, čokolada nije povezana sa pojavom akni na licu.

    Studija sprovedena na životinjama ukazuje na povećan prag bola nakon konzumacije čokolade.

     1092
  • Kokos

    Kokos

    Kokos, ilite kokosov orah (Cocos nucifera) u današnje vreme svakako predstavlja najpoznatije i najpopularnije tropsko voće koje se koristi u raznim jelima jugoistočne Azije, letnjim napicima, sladoledima, kolačima i drugim poslasticama. Kokos je ustvari plod kokosove palme koja je po legendi ponikla iz Polinezije, a ime je dobila po španskoj reči coco, što znači zrno, plod. Osim što je zbog svoje arome nezaobilazni deo raznih slatkiša, kokos se često koristi i za pravljenje ulja koje je snažan oksidans i doprinosi smanjenju holesterola. Pored toga, kokosovo ulje se koristi i u kozmetičke svrhe, naime, hidrira suvu kožu i kosu, te tokom letnjih dana štiti kožu od sunca i pospešuje bronzani ten. Osim što je dobar za izgled, kokos je prepun vitamina i minerala (sadrži najviše vitamina C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma) pa blagotvorno deluje na celokupan rad organizma, pogotovo na rad creva. U ishrani se najbolje kombinuje sa piletinom, svim morskim plodovima i pirinčem, odlično se slaže sa začinima kao što su kari, čili, cimet i korijander. Naravno, možemo reći da su čuvene rafaelo kuglice najpoznatija poslastica čiji je neizostavni deo upravo kokos.

     2420
Prava letnja osveževajuća salata.
12240
Brzo se priprema i veoma je ukusno.
5863
Evo jednog slatko-kiselog sosa, koji možete poslužiti uz meso, ili od njega napraviti filove za kolače.
9623
Prave prolećne sarmice.
1715
Ako vam deca nevole povće kaomoja, evo recepta da im malo " podvalite" i tako pojedu boraniju koju nevole.
7153