• Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Povišen nivo triglicerida može izazvati ozbiljnije komplikacije. Nivo triglicerida raste ukoliko unosimo isuviše kalorija.

    Spanać sadrži veliku količinu luteina, koji deluje kao melem za naše arterije. Uklanja masti koje se zadržavaju na njihovim zidovima.

    Jabuke smanjuju nivo masti. Bogate su pektinom i ubrzavaju metabolizam.

    Ovas su najbolje žitarice koje možete konzumirati kako bi spustili nivo triglicerida. Pobrinuće se za osećaj sitosti, a ukloniće višak masti.

    Limun utiče na brže sagorevanje masti. Najbolje je svakodnevno konzumirati limunadu napravljenu od polovine lilmuna.

     1009
  • Popova Kula

    Popova Kula

    Vinarija Popova Kula i vinogradi nalaze se na južnoj padini Velikog Brda, zapadno od lepog grada Demir Kapije u blizini autoputa E-75 odnosno u jugoistočnom delu vinoskog regiona Tikveš koji je deo Povardarskog regiona.

    Najstariji spisi koji su pronađeni dokazuju da su ljudi u ovim prostorima gajili vinovu lozu još u 13. veku pre nove ere. Najstariji arheološki nalazi pokazuju da ljudi u ovom regionu porasla lozu i vino proizvedeno u 13. veku pre nove ere obzirom da su, i tada kao i danas, klima i zemljišni uslovi veoma pogodni za gajenje vinove loze.

    Kako bi ostali dosledni tradiciji i kulturi ovog regiona vinarija Popova Kula je svoje ime dobila po nekadašnjoj kuli koja je služila za nadgledanje i bila je glavni kontrolni punkt na starom rimskom putu koji je prolazio veoma blizu sadašnje lokacije vinarije.

    U vinogradima se uzgajaju sledeće sorte: Stanušina, Vranac, Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Tamjanika, Chardonnay, Žilavka, Muskat Otonel i Muskat Hamburg.

    U sklopu vinarije nalaze se restoran i hotel.

    Restoran ima kapacitet od 60 gostiju, a letnja terasa ima kapacitet od 80 gostiju i divan pogled na okolinu. Nudi se širok izbor jela i pažljivo odabrane kombinacije, kao i specijalizovani meniji tradicionalne makedonske i internacionalne kuhinje u kombinaciji sjajnim vinima iz podruma vinarije Popova Kula.

    Hotel "Popova Kula" nudi nezaboravan doživljaj, sa 4 jedinstvenih apartmana i sedam dvokrevetnih soba, svaka nazvana po sorti vina koje se proizvode u vinariji Popova Kula i uređene su u skladu sa bojama i nijansama istoimenih vina. Sve sobe su opremljene: telefonom i internetom, klima uređajem i satelitskom televizijom. Sobe imaju balkon sa prelepim pogledom na okruženje koji predstavlja pravi izazov za ljubitelje prirode.

    Ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u "vinskom turizmu" pored uživanja i sjajnim vinima okoliš Popove Kule je idealan i za planinarenje i pešaćenje. U hotelu se može iznajmiti bicikl a u ponudi su i organizovane ture i posete lokalnim atrakcijama: staro selo Klisura, arheološki lokaliteti Prosek i Ramnište, pećina Zmejovec, "ćaskanje sa kaktusima", šetnja pored reke Došnice.

    Popova Kula je zaista lokacija koji će Vaš boravak učiniti nezaboravnim.

     10116
  • Ulje soje – jedno od najkonzumiranijih na svetu!

    Ulje soje – jedno od najkonzumiranijih na svetu!

    Sojino ulje efikasno je u poboljšanju rada srca, snižavanju holesterola i jačanju imunog sistema. Smanjuje kognitivne poremećaje, sprečava osteoporozu i utiče na zdravlje očiju i kože. Prema statistici, sojino ulje je jedno od najčešće korišćenih biljnih ulja na svetu. Većina sojinog ulja se rafiniše, meša, a ponekad i hidrogenizuje i može se razvrstati prema različitim nivoima jačine u zavisnosti od željene primene. Smatra se zdravijim od većine drugih biljnih ulja zbog prisustva većeg broja masnih kiselina. Visok sadržaj vitamina E u njemu deluje kao moćan antioksidant, a na isti način štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

     493
  • Na dijeti ste? Obratite pažnju na unos pojedinih vitamina!

    Na dijeti ste? Obratite pažnju na unos pojedinih vitamina!

    Zdrava i uravnotežena ishrana je od suštinskog značaja za celokupan organizam. Među hranljivim sastojcima o kojima moramo voditi računa su i vitamini – apsolutno neophodni za mnoge različite hemijske procese u telu. Ukoliko ste na dijeti, morate obratiti pažnju na unos sledećih 5 vitamina koji su vam neophodni za normalno funkcionisanje.

    Vitamin C – njegov nedostatak ometa telo u proizvodnji zdravih ćelija koje su neophodne za odbranu od virusa i bakterija. Deluje kao antioksidant zbog čega je posebno važan u hladnom zimskom periodu.

    Vitamin A – pored toga što je poznato da je „dobar za oči“, ovaj vitamin čuva vaš imuni sistem. Ima ga u šargarepi, paradajzu, breskvama, paprikama...

    Vitamin B12 – neophodan za zdrave nerve i ćelije. Pomaže vašem telu da pravilno stvara energiju i stvori DNK. Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, posebno obratite pažnju na unos vitamina B12.

    Vitamin D – uslov za zdravlje kostiju i odgovarajuću apsorpciju kalcijuma. Njegov nizak nivo povezuje se sa rizikom od srčanih oboljenja i raka.

    Vitamin B6 – igra ulogu u oko 200 biohemijskih reakcija u vašem telu. Utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kvalitet sna, apetit, imuni sistem i kognitivne sposobnosti.

     470
  • Filip Ćirić

    Filip Ćirić

    Ljubav prema kuvanju stekao je u detinjstvu. Deda mu je bio lovac i ribolovac, a baka vrhunska kuvarica. Uvek se u njihovoj kući kuvalo s ljubavlju. U 14 godini počeo je da radi u jednom veoma poznatom pirotskom restoranu, pomagao je u kuhinji, mesari i na roštilju.

    Prva jela koje je spremio, kao većina dece, bila su jaja na hiljadu načina, a zatim, tradicionalna jela.

    Posebno izdvaja iskustvo koje je stakao radeći sa svoji bratom sa kojim je imao restoran. Njegov brat je radio u Londonu u vrhunskim restoranima i sa svetski poznatim šefovima, što je Filipu pomoglo da uvidi nove trendove u kuvanju.

    Uvek ga je interesovalo alternativno kuvanje i iz tih namera ulazi u projekat prve škole kuvanja na Balkanu, gde obučava više hiljada ljudi na svojim radionicama.

    Njegov najuspešniji projekat na koji je posebno ponosan je restoran "Homa", gde zajedno sa svojim partnerima stavlja Homu među najbolje restorane u Srbiji, a 2013. godine je proglašen i za najbolji restoran na sajtu Trip advajzor (www.tripadvisor.com) i nalazi se i u najprestižnijim svetskim vodičima za turizam i ugostiteljstvo.

    Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     12437
Hteli bi ste da pravite picu, ali da ipak bude drugačija, evo odlične ideje!
6385
Ko ne voli slatke sočne male mafine, još u kombinaciji čokolade i višnje....mmm pravi užitak!
23878
Tortu sa čokoladnim bananicama obožavaju klinci ali i odrasli. Torta je jako sočna i ukusna. Uživajte!
26166
Klasična pita sa mesom, koju su naše bake pripremale. Probajte, po želji možete malo modifikovati, primer dodati malo rendanog barenog krompira u fil.
4291
Medaljoni od svinjskog filea sa slaninicom, belim lukom i bosiljkom. Služiti uz pire krompir, bareni pirinač ili testeninu. Vreme pripreme 45 min.
14171
Kihle od krompira, predivna ideja za večeru uz neki namaz, možda čak i uz pivo.
2374