• Šest razloga zašto piti limunadu

    Šest razloga zašto piti limunadu

    Pored toga što utiče na hidrataciju, limunada je odličan izvor vitamina C – antioksidanta koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, ¼ sirovog limunovog soka obezbeđuje oko 23,6 grama vitamina C. To ne preko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa.

    Studija objavljena u Američkom društvu za kliničku ishranu zaključila je da ljudi koji konzumiraju više vitamina C nemaju problema sa suvom i osetljivom kožom.

    Uz poboljšanu rezistenciju na insulin, studija časopisa Kliničke biohemije i ishrane objavila je da antioksidanti u limunu značajno utiču na gubitak masti.

    Limunada pripremljena sa mlakom vodom utiče na poboljšano varenje.

    Ukoliko imate problema sa lošim zadahom, započnite dan limunadom ili je pijte nakon jela.

    Povećan unos limunske kiseline može biti odličan borac protiv stvaranja kamena u bubregu.

     613
  • Restoran "Sneki"

    Restoran "Sneki"

    Riblji restoran "Sneki", Beli breg selo Kajtasovo, smešten je na obali staroga Karaša, okružen je šumarcima koji izranjaju iz peščanih duna Deliblatske Peščare na pola puta od Kovina do Bele Crkve. Udaljen na svega nekoliko kilometara od obala Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav u svako doba godine obiluje svežom, rečnom, ribom izvanrednog kvaliteta.

    Riblji restoran "Sneki" okružen je velikim pojasom uredno podšišanog travnjaka sa puno primera starih, banatskih, poljoprivrednih oruđa koji doprinose celokupnoj atmosferi i vraćaju posetioca u prošla vremena. Tu su i skuplture srna i jelena kojih u šumarcima oko restorana ima u izobilju a na velikom travnjaku nalazi se dečije igralište i teren za košarku na kojima će mališani, sasvim sigurno, uživati pre i posle ribljih specijaliteta.

    Na meniju ribljeg restorana "Sneki" uvek ćete naći izvrsnu riblju čorbu ali i sjajan riblji paprikaš, začinjen tako da se lako može osetiti iskustvo i tradicija u spremljanju ribljih specijaliteta.

    Svaki gost biće uslužen fenomenalnom ribljom paštetom dok se na ribljem meniju nalaze šaran, som, kečiga i smuđ. Kažu da su posebno poznati po dimljenom šaranu pa nas tako ne iznenađuje veliko prisustvo gostiju iz svih obližnjih gradova (Bele Crvke, Kovina, Smederava, Pančeva, Beograda itd.) pa nije loše da pre posete tokom vikenda pozovete radi rezervacije.

    Ako ste u blizini nemojte propustiti priliku da obiđete riblji restoran "Sneki" i uživate u ribljim specijalitetima a svim puticima koji putuju na relaciji KOVIN - VRŠAC toplo preporučujemo da se zaustave makar na kafici i uživaju u predivnom ambijentu i pejsažu Deliblatske peščare.

    Radno vreme restorana je svakoga dana od 12h do 22h osim ponedeljka!

     12309
  • Zanimljivosti o vanili

    Zanimljivosti o vanili

    1. Vanila pripada porodici orhideja. Može da naraste u visinu od 9 do 15 metara.

    2. Asteci su verovali da je vanila afrodizijak. Kortez je doneo vanilu u Evropu u 16. veku.

    3. Nekada je korišćena u proizvodnji određenih lekova.

    4. Vanila je, posle šafrana, najskuplji začin na svetu.

    5. Jedna supena kašika ekstrakta vanile sadrži oko 37 kalorija.

    6. Madagaskar je najveći svetski proizvođač vanile.

    7. Zapadna medicina koristi vanilu u lečenju groznice, nesanice, reume, umora...

     1144
  • Zašto piti čaj od ginka?

    Zašto piti čaj od ginka?

    Ginko potiče iz Kine gde se uzgaja hiljadama godina za različite namene. Iako se njegovo lišće i semenke često koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, savremena istraživanja su fokusirana na ekstrakt ginka koji se pravi od listova. Prednost konzumiranja čaja od ginka je povezan sa prisustvom velike količine antioksidanasa. U tradicionalnoj kineskoj medicini, semenke ginka korišćene su za otvaranje “kanala” energije u različitim sistemima organa uključujuću bubrege, jetru, mozak i pluća. Očigledna sposobnost ginkoa da poveća protok krvi u različite delove tela može biti izvor mnogih njegovih navodnih koristi. Pored toga, smanjuje anksioznost, stres i druge simptome depresije. Pospešuje zdravlje očiju. Čaj od ginka bio je popularan lek za tretiranje glavobolje. Ukoliko je glavobolja povezana sa smanjenim protokom krvi ili suženim krvnim sudovima, sposobnost ginka da proširi krvne sudove može biti od značaja za ublažavanje simptoma.

     401
  • Saksijsko uzgajanje bilja: žalfija

    Saksijsko uzgajanje bilja: žalfija

    Ova začinska biljka jednostavna je za uzgoj jer ne zahteva preteranu brigu. Najbolje uspeva na kamenitom tlu, posebno joj odgovara osunčano mesto ali ne i velika vlaga zbog čega je idealna za gajenje u omanjim saksijama. Kako bi biljka bila žbunsatija, neophodno ju je đubriti s vremena na vreme. Vrhove žalfije redovno orezujte kako bi podstakli njen rast. Najbolji izbor je patuljasta baštenska žalfija koja je istog ukusa ali raste samo do dvadesetak centimetara.

     77
Volite kesten?! Volite i maline?! Evo sjajnog recepta kako da ih iskombinujete u prekrasnu tortu od kestena i malina. Nemojte da vas uplaši dugačak tekst recepta jer se ova torta…
10529
Evo sjajnog recepta kako da brzo i relativno lako spremite sjajan kolač sa divnim belim trešnjama. Ali nemojte se sekirati, ukoliko nemate na raspolaganju bele trešnje možete iskoristiti i obične…
4957
Često pričamo o letu i jelima sa svežim povrćem ili voćem ali evo jednog predloga kako spremiti ukusno glavno jelo i tokom zimskim dana kada sveži spanać nije na dohvat…
6314
Malo drugačija musaka, umeto uobiajenog krompira, koristite mešavinu povrća. Dobra promena, probajte!
10393
Bakina srdašca, ili bakin kolač, galete, kolač iz prese...nazovite ih kako god jedno ostaje isto-predivan ukus i osećaj sreće i zadovoljstva kada se jedu.
Kolač sa limunom je pravo osveženje za vrele dane!
11921