• Brokoli kao zaštita od raka

    Brokoli kao zaštita od raka

    Brokoli sadrži jedinjenje pod nazivom sulforafan čiji je nivo najbolje očuvan ukoliko se ovo povrće kratko kuva na pari. Pored toga što blokira nagomilavanje masti u jetri, brokoli štiti jetru od brojnih bolesti i oštećenja. Jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste creva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crevnog trakta. Ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije. Jedinjenja i enzimi u brokoliju mogu proizvesti fenetil izotiocijanat čija veća količina može biti prevencija protiv raka. Studija naučnika sa Univerziteta u Mičigenu sugeriše da sulforafen, za razliku od konvencionalne hemoterapije, ciljano uništava matične ćelije malignih tumora dojke.

     927
  • Veza između težine i moždanih funkcija

    Veza između težine i moždanih funkcija

    Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi žele da smršaju, ali ako vam je potrebno još malo motivacije, istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" u avgustu ove godine ukazuje na interesantnu vezu između moždanih funkcija i težine.

    Prema toj studiji, gojazni ljudi imaju i do 35% veću šansu od dobijanja Alchajmerove bolesti, u poređenju sa ljudima čija je težina u granicama izmeđi 18 i 25 BMI. Istraživanje je sprovedeno na ženama koje su imale operaciju smanjivanja želuca i pokazalo je da su im se kognitivne funkcije poboljšale nakon operacije.
    Još uvek nije utvrđeno koji su mehanizmi u pitanju, ali za sada je pretpostavka da postoji direktna korelacija između rezistencije na insulin i upale mozga koji ugrožava kognitivne funkcije.

    Dobre vesti su, međutim, da za poboljšanje nije potrebna operacija, već da i sami možete doprineti zdravlju svog mozga prirodnim gubitkom kilograma i zdravijom ishranom.

     1089
  • Saveti za konzumiranje crne mahunice

    Saveti za konzumiranje crne mahunice

    Crna mahunica uspeva u regijama relativno hladnih klimatskih uslova. Ovo je jedan od razloga zbog kojih je malo poznata izvan arktičkih regiona. Kultiviše se u hladnim delovima Azije i Severne Amerike. Sitna, okruglog oblika, crne je boje ploda i svetlo zelenih listova. Koristi se i kao dodatak jelima ali i u terapeutske svrhe u nekim nordijskim zemljama. Kiselkastog je ukusa i aromatičnog mirisa. Sadrži veliku količinu vlakana, antioksidanata, mangana, vitamina C, K i bakra. Pre konzumiranja, važno je znati:

    - nežno i temeljno isperite plod

    - bitno je da su čvrste, crne boje

    - može se čuvati u frižideru od 10 do 15 dana

    - nije jestiva sirova, tek nakon kuvanja, a gorak ukus uzrokovan je taninima

     431
  • Vanila – mnogo više od začina!

    Vanila – mnogo više od začina!

    Zdravstvene prednosti upotrebe vanile uključuju njenu sposobnost lečenja akni, poboljšanje rasta dlake, ubrzano zarastanje rana, smanjenje upala i sprečavanje razvoja hroničnih bolesti. Popularan je sastojak brojnih specijaliteta ali se koristi i u medicinske svrhe. Zbog bogatstva hranljivih sastojaka, jedinstvenih organskih jedinjenja pokazalo se da smanjuje nivo holesterola i podstiče regeneraciju ćelija i tkiva. Smanjuje simptome artritisa i drugih inflamatornih stanja. Čest je sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda i jedan od najpristupačnijih lekova za anksioznost i hroničan stres.

     356
  • Uticaj dehidracije na organizam

    Uticaj dehidracije na organizam

    Ukoliko ne konzumirate dovoljne količine vode dnevno i održavate telo hidriranim, mogli biste sami prouzrokovati rizik od brojnih metaboličkih poremećaja koji dalje mogu uzrokovati različite bolesti. Povišen nivo holesterola može dovesti do blokade arterija, srčanog i moždanog udara.

    Voda je neophodna za osnovne metaboličke funkcije kao što su: varenje, cirkulacija, hormonalna ravnoteža i eliminacija toksina iz tela. Žeđ ne izaziva uvek dehidraciju čiji su simptomi umor, letargija, suve oči i koža, oslabljene mentalne funkcije, zatvor, urinarne infekcije što nadalje može prouzrokovati niz oboljenja.

    Obe vrste holesterola su neophodne za zdravlje ćelija ali i za dobru cirkulaciju. Problemi nastaju kada njihov odnos nije uravnotežen kao posledica fizičke neaktivnosti i neredovne ishrane. Kada ćelije dehidriraju njihovi zidovi ne mogu da održavaju ravnotežu tečnosti, tada je proizvodnja holesterola povećana kao i njegovo oslobađanje u cirkulatorni sistem.

    Neadekvatan unos vode smanjuje volumen krvi što može ugroziti i njen protok kao i isporuku kiseonika do ćelija. Previše holesterola na zidovima ćelija može u potpunosti blokirati arterije što dovodi do srčanog udara ili šloga.

    Povećanje potrošnje vode pomaže oporavku sistema za varenje i uravnoteženoj cirkulaciji i odnosu obe vrste holesterola. Dakle, postavite sebi za cilj da popijete najmanje osam čaša vode dnevno.

     601
Sos od paradajza je klasičan sastav svake zimnice. Ovaj je malo drugačiji jer sadrži neke začine koji nisu uobičajeni za paradajz sos a daju mu posebnu aromu.
18867
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
18699
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
14747
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
23308
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
44811
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
24812