• Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Danas je kucanje čašama tokom ispijanja vina (a i drugih pića) navika koju mehanički izvršavamo, gotovo bez razmišljanja. Jedna legenda kaže kako je ova tradicija nastala još pre mnogo vekova, kako bi se oterali demoni. Druga kaže kako je prvobitna ideja bila da se tokom kucanja mala količina vina prelije i u susednu čašu i time izbegne potencijalno trovanje.

    Koliko god ove teorije zvučale zanimljivo - netačne su. Pravi razlog je mnogo jednostavniji. Naime, prvobitno je zdravica podrazumevala četiri čula: dodir, ukus, vid i miris. Uši i zvuk su bili izostavljeni. Ali kako se izrada vinskih čaša transformisala u pravu umetnost, ljudi su masovno počeli da cene prefinjen zvuk koji proizvodi susret dva kristala i voila - kucanje čašama je postalo deo zdravice.

    No, sa druge strane, kucanje čašama daje i neki poseban osećaj pripadanja zajednici. Ranije, partijaneri bi prosleđivali jednu jedinu čašu vina iz koje bi svi pili, i kada je na scenu stupio strah od bakterija, u modu je ušlo svima nama već poznato kucanje čašama, i iako se na ovaj način ne deli čaša, deli se pozitivna energija.

     244
  • 6 neverovatnih razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da jedete mango

    6 neverovatnih razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da jedete mango

    Mango potiče iz tropskih predela. Međutim, do sada je našao svoj put do sve četiri strane sveta. Uprkos činjenici da postoje mnoge vrste manga, svi oni imaju jednu zajedničku osobinu: gustu teksturu i veliku semenku u sredini. Bogat je kalijumom i magnezijumom, dva minerala koja su od velikog značaja za uravnoteženje krvnog pritiska. Riboflavin, vitamin B6, A, C, K i folna kiselina utiču na srčani ritam, a celokupne hranljive materije sprovode kiseonik u svaki deo vašeg tela.

    1. Makularna degeneracija je česta bolest koja posebno pogađa starije osobe. Vid je zamućen i potreban je veliki napor kako biste se fokusirali na detalje. Mango sadrži vrstu antioksidansa koji štiti oči. Posebno je značajan protiv oštećenja kože od sunca i očnih bolesti povezanih sa starenjem.

    2. Ukoliko imate problema sa varenjem ili gorušicom, enzimi u mangu će pomoći apsorpciju hranljivih materija, a biološki aktivne komponente doprineće efikasnijem sistemu za varenje.

    3. Ako patite od anemije redovnije jedite mango i povećaćete broj crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo vitamina C i gvožđa takođe su vam potrebni u većim količinama, zbog čega je mango idealan izbor.

    4. Vitamin K je neophodan telu posebno zarad jačanja kostiju, ali pomaže i da se poveća koagulacija krvi. Od suštinskog je značaja kada je reč o apsorpciji kalcijuma.

    5. Mango sadrži velike količine vitamina B6 koji je od vitalnog značaja za sam mozak jer podstiče vezu između neurona. Utiče na memoriju, koncentraciju i protok krvi u mozgu.

    6. Beta-karoten utiče na jačanje imunog sistema. Štiti nas od bakterija i toksina kojima smo okruženi svakog dana. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite manogo u vašu redovnu ishranu.

     879
  • Hrana koja izaziva rani pubertet kod devojčica

    Hrana koja izaziva rani pubertet kod devojčica

    Prevelika konzumacija kofeina jedan je od glavnih krivaca! Istraživači su ispitali potencijalnu vezu između konzumiranja kofeinskih napitaka i veštački zaslađenih sokova, a utvrdili su da mogu izazvati ranu menstruaciju. Nedavna studija pokazala je da preterano začinjena hrana dovodi do ranog puberteta kod devojčica kroz nekoliko mehanizama koji se odnose na visok nivo pojedinih hormona i metaboličke promene koje direktno utiču na reproduktivne organe. Žene koje su rano ušle u pubertet izložene su većem riziku od pojave raka dojke ali i depresije. Endokrine hemikalije pokazale su se odgovornima za rani pubertet. Saradnici su hemijski aditivi, genetski modifikovana hrana... Naviknite decu na zdravu organsku hranu, probiotike, kao i na redovan unos vitamina C. Nikad nije kasno!

     1317
  • Our Daily Bread

    Our Daily Bread

    Our Daily Bread (Unser täglich Brot) je nemački dokumentarac iz 2005. režiran i produciran od strane Nikolausa Geyhaltera. Film prikazuje kako moderna industrija hrane koroisti tehnologiju da uveća efikasnost, sigurnost tržišta i profit. Prikazuje stvarne radne uslove bez naracije i intervjua kojima režiser pokušava da dopusti gledaocima da sami formiraju mišljenje o datoj temi. Režiserov cilj je da pruži realističnu sliku o internom radu mnogih evropskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane u našem modernom društvu.

    Film prikazuje različite procese u agrokulturi i preradi hrane u izmešanim scenama bez određenog reda. Neki od tih procesa su veštačka oplodnja svinja, prerada svinjskog mesa, industrijsko gajenje i prerada namirnica kao što su krastavci, jabuke, masline i paprike.

    Our Daily Bread je dobio ugledne nagrade među kojima su Grand Prix internacionalnog festivala u Parizu, nagradu Najbolji Film Ekokinematografije festivala u Atini, Specijalnu nagradu žirija festivala dokumentaraca u Amsterdamu, kao i mnoge druge.

    Mnogi smatraju da je najbolji evropski film koji se bavi tematikom ljudske ishrane.

     871
  • Hranom u borbu protiv anemije

    Hranom u borbu protiv anemije

    Anemija podrazumeva smanjenje nivoa hemoglobina u krvi. Može biti uzrokovana nedostatkom gvožđa ili može biti povezana sa nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemom. U odnosu na uzrok zavisi i lečenje. Kopriva i limun mogu biti idealna kombinacija za tretiranje anemije. Ako ipak razmišljate o uzimanju suplemenata sa gvožđem, važno je znati da su mogući neželjeni efekti. Gvožđe može izazvati oksidaciju koja dovodi do nelagodnosti i probavnih problema. Da bi se ovo sprečilo - unosite hranu bogatu gvožđem - lisnato povrće, mahunarke, cveklu... Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, ali i gvožđem. Čisti organizam od toksina i jača digestivni sistem. Limun je bogat vitaminom C koji pomaže apsorpciji gvožđa.

     794
Hleb od raženog brašna sa belim lukom je fantastičan uz svež paradajz i sir. U toplim letnjim danima to vam je i više nego dovoljno za ukusnu večeru.
18462
Špageti Bolonjeze su jednostavno a preukusno rešenje za svačiji ukus ukoliko nemate ideju šta biste mogli da spremite.
Ako vam je dosadio običan pire od krompira onda evo ideje za malu promenu.
Zimska torta od bresaka se brzo priprema i osvežavajuća je. Ako nemate kompot od breska možete iskoristiti kupovne breskve iz konzerve. A i preko leta postoji rešenje. Sveže breskve iseckajte…
9341
Ako ne znate šta ćete novo za doručak ili večeru omlet sa tikvicama je dobra ideja!
13420
Dalmatinske rolnice su veoma zanimljive kao prilog. Imaju specifičan ukus zahvaljujući namazu od sremskog sira sa maslinama i belim lukom.
5177