• Zašto je kozje meso bolje od goveđeg ili pilećeg?

    Zašto je kozje meso bolje od goveđeg ili pilećeg?

    Neke od prednosti koja se odmah nameću su nizak broj kalorija i smanjen nivo masti. Brojni univerziteti na osnovu istraživanja preporučuju izbegavanje crvenog mesa zbog visokog nivoa zasićenih masti koji može povećati nivo holesterola u krvi. Ali sa samo 0,79 grama po porciji, kozje meso je odlična alternativa. Takođe, kozje meso sadrži 3,2 miligrama gvožđa po porciji i nadmašuje govedinu za 2,9 mg, a piletinu za 1,5 mg.

    Iako možda nije toliko popularna kao govedina, piletina ili jagnjetina, kozetina je daleko zdravija.

     2213
  • Evo zašto treba biti ljubitelj čaja

    Evo zašto treba biti ljubitelj čaja

    Iako je često mišljenje da čaj služi samo da se ugreješ nakon ledenog zimskog dana, studije pokazuju da je njegova uloga u očuvanju zdravlja mnogo veća nego što smo ranije slutili. Čaj pomaže u ublažavanju simptoma nekoliko bolesti, a u ovom tekstu ćemo pokazati za šta je sve ovaj napitak koristan i zašto treba da postanete ljubitelj čaja, ako to dosad niste bili.

    Čaj pomaže u prevenciji od razvitka kardiovaskularnih bolesti i snižava nivo LDL holesterola.

    Čaj je delotvoran u prevenciji i lečenju degenerativnih neuroloških oboljenja, poput Alchajmerove bolesti. Polifenoli iz čaja sprečavaju degeneraciju neurotransmitera, a dve šolje zelenog čaja dnevno poboljšaće vam pamćenje i sposobnost za učenje.

    Antioksidanti iz zelenog čaja delotvorni su u poboljšanju imunog sistema, a ovaj čaj treba da konzumiraju ljudi koji imaju infekcije izazvane stafilokokom i streptokokom, kao i osobe koje pate od upale pluća.

    Čaj poboljšava čvrstinu i izdržljivost kostiju, tako da je odličan u prevenciji osteoporoze.

     907
  • Sirov med sa dodatkom šljiva – snažan antioksidans

    Sirov med sa dodatkom šljiva – snažan antioksidans

    U Severnoj Americi šljive i med korišćeni su za lečenje anksioznosti, hroničnog umora ali i za uspostavljanje ravnoteže crevne flore. U Japanu, Kini i Koreji se i danas konzumiraju za potrebe lečenje infekcija. Brojni su razlozi zbog kojih nećete moći da odolite sjajnoj kombinaciji meda sa dodatkom šljiva. Krenimo redom! Šljive sadrže veoma malo kalorija i ne sadrže zasićene masti. Ono po čemu su zasigurno poznate je činjenica da regulišu rad digestivnog sistema i štite telo od slobodnih radikala. Snižavaju nivo holesterola i ono što je zanimljivo – jačaju kosti. Bogate su kalcijumom, magnezijumom, vitaminom A, B, C, beta karotenom... I šljive i med se vode kao jedni od najsnažnijih antioksidanasa čiji spoj utiče i na zdravlje srca, reguliše krvni pritisak i deluje kao probiotik. Topao čaj i jedna kašičica sirovog meda sa dodatkom šljiva biće idealan saveznik u borbi protiv stomačnih tegoba.

    Posetite Happy Honey i saznajte više.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     733
  • Mineralima protiv grčeva u nogama

    Mineralima protiv grčeva u nogama

    Grčevi u mišićima mogu biti rezultat dehidracije i male količine elektrolita. Natrijum, kalijum, magnezijum i kalcijum su primarni minerali koji takođe funkcionišu kao elektroliti u vašem telu. Elektroliti terete jonske čestice koje prenose električne signale važne za održavanje normalne funkcije nerava, srca i mišića. Nedostatak elektrolita povećava rizik od bolova u nogama.

    Bol u nozi može biti lokalizovan na određenom mestu, a može i da se emituje iz jednog regiona u drugi. Grč u nozi obično dolazi iznenada, a kontrakcija može biti u rasponu od blage do teške neprijatnosti, na kraći ili duži vremenski periodu.

    Kako biste uspostavili balans kada su elektroliti u pitanju, preporučuju se namirnice bogate mineralima. Nizak nivo magnezijuma i kalcijuma može dovesti do ukočenosti, blagog peckanja, grčeva i mišićnog zamora.

    Pijte dosta tečnosti za održavanje hidratacije. Jedite sveže voće i povrće, integralne žitarice, pasulj kako biste održali ravnotežu elektrolita. U slučaju ozbiljnog bola u nozi, potražite pomoć lekara.

     864
  • Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Imajući u vidu budžet i prostornu organizaciju kuhinje, izdvojili smo pet kuhinjskih aparata koji odgovaraju svim parametrima, a u njamanju ruku – olakšavaju posao.

    Aparat za seckanje hrane

    Jedan od osnovnih alata koji vam može pomoći čak i u pravljenju testa za rezance, domaćeg majoneza, raznih vrsta soseva, putera, mlevenju mesa...

    Blender

    Idealan je za pravljenje smutija, umaka, mućenje jaja, pasiranje voća i povrća...

    Električni mikser

    Nećete pogrešiti bilo da je vaš izbor ručni ili mikser sa postoljem. Savet – naučite čemu služe i kako se koriste dodaci koje dobijate uz miksere – ubrzaćete brojne procese u pripremi hrane.

    Lonac za kuvanje na pari

    Zaslužuje mesto u svakoj kuhinji jer na pari možete praviti praktično sve – od predjela do dezerta. Pored uštede u vremenu pripreme, ne zaboravite da hrana nije direktno izložena izvoru toplote, pa i brojni hranljivi sastojci ostaju netaknuti.

    Ketler

    Mnogi ga smatraju potpuno beskorisnim, sve dok se ne nađe u kuhinji! Ukoliko tokom dana volite da popijete čaj ili kafu, a želite da ubrzate pripremu i do 10 puta – ketler je idealan aparat za vas.

     531
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19273
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
22463
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
17588
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
12631
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16119