• Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Sluz je u manjim količinama neophodna pri uklanjanju klica koje se zadržavaju u zadnjem delu grla. Ponekad, usled prehlade ili infekcije možete imati više sluzi nego što je neophodno, a može biti i primetno gušća. Neke od namirnica tome doprinose, a nekad su izazvane alergijskim reakcijama zbog čega povećavaju proizvodnju histamina i utiču na kiselinski refluks.

    Obratite pažnju da li se to dešava nakon što konzumirate jaja, ribu, mleko, kikiriki, soju... Kiselinski refluks utiče da vam se kiselina vraća iz stomaka u grlo, ponekad može biti izazvan i kafom, nanom, paradajzom, citrusima, čokoladom i gaziranim pićima.

     915
  • Donna Hay

    Donna Hay

    Dona Hej je najpoznatiji australijski urednik i izdavač. Svoju karijeru je započela sa 19 godina, a sa već 25 postala je urednik kulinarskog magazina Marie Claire.
    Poznata je po tome što voli da priprema jednostavne obroke za koje koristi jednostavne i sveže namirnice. Takođe veliki akcenat stavlja na prezentaciji.
    Izabrana je za jednu od "sedam veličanstvenih" pisaca o hrani na dodeli međunarodnih nagrada u januaru 2007. godine. Stvorila je i uspešnu liniju aparata za domaćinstvo.
    Mi imamo mogućnost da je gledamo u emisiji "Brzo, sveže, jednostavno"  (Fast, fresh, simple) na 24 kitchen kanalu.
    Ovde možete pogledati Donin recept za Veknu sa jabukama i suvim grožđem
    A ako želite da pročitate nešto više o njoj ili pogledate još koji recept evo i njene zvanične internet prezentacije: www.donnahay.com.au

     8188
  • Simptomi trovanja mesom

    Simptomi trovanja mesom

    Trovanje mesom je rezultat bakterijske kontaminacije usled nepravilnog skladištenja ili kuvanja. Simptomi variraju od veoma blagih do izuzetno ozbiljnih, zavisno od stepena prisutnih bakterija kao i od njihove vrste. Blago trovanje hranom često biva rešeno samo od sebe, ali ozbiljnije trovanje može da zahteva medicinski tretman.

    Crevni sistem reaguje na najezdu bakterija pre svega kroz grčeve, nadutost, gasove i mučninu. Kako vaše telo pokušava da se oslobodi bakterija, čest rezultat je dijareja i povraćanje. Neke od bakterija izazivaju i krvarenje koje traje i do tri dana. U nastojanju da se izbori, telo povećava svoju telesnu temperaturu što rezultira groznicom. Dehidriranost, malaksalost i upala mišića su još neki od mogućih simptoma koji su znak za ozbiljnu medicinsku intervenciju. Ukoliko imate zamagljen vid ili vidite duplo, osetljivi ste na svetlo, teško govorite i imate problema sa gutanjem hrane - hitno se javite lekaru.

     3725
  • Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    U vreme antike, špargla je smatrana lekom, zbog svojih karakteristika. Ova biljka je bogata glutationom, antioksidantom koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i time snižava rizik od kancera. Ova biljka takođe sadrži velike količine vitamina A i betakarotena.

    Špargla je prirodan diuretik i aminokiseline koje se nalaze u njoj pomažu u čišćenju tela.

    Takođe, ona je sjajan izvor vitamina B, koji utiče na zdravu trudnoću. Ima i vitamina K, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

    Lutein i zeaksantin su supstance koje su odgovorne za zdravlje očiju i smanjuju šansu za dobijanje katarakte ili slabljenja očnog mišića.

    I najzad, jedna stabljika sadrži od dve do četiri kalorije, tako da se možete opustiti i uživati u jelu!

     1278
  • Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Da li je bezbedno koristiti posuđe od bakra?

    Posuđe od bakra ima fantastičnu sposobnost da ravnomerno distribuira toplotu tokom procesa kuvanja ali se I brže hladi kada se ukloni sa pećnice. Kuhinjsko posuđe od bakra koje nije obloženo zaštitnim slojem može biti opasno. Molekuli bakra mogu da prodru u hranu tokom kuvanja. Bakar je reaktivan materijal, što znači da oksidira kada dođe u kontakt sa kiselinama. Posuđe od bakra je najčešće obloženo nerđajućim čelikom što onemogućava razlaganje otrovnih molekula u hrani. Neobloženo bakarno posuđe idealno je za kuvanje šećera jer sprečava kristalizaciju. Bakar brzo menja boju zbog čega je neophodno pravilno održavanje kako bi zadržao svoj sjaj. Najbolji metod je čišćenje sokom od limuna uz malo soli nakon svake upotrebe.

     1828
Juće sam u bašti ubrao bosiljak misleći da ću ga iskoristiti u kombinaciji sa paradajzom, ali jutros kada sam se probudio i video na stolu gomilu krušaka koje su mi…
5417
Sočni ćureći medaljni sa aromatičnim sosom od senfa i rižotom sa pečurkama.
15237
Pita sa prazilukom i sojinim ljuspicama. Interesantan spoj ukusa, mogu je jesti i vegetarijanci. Uživajte!
8011
Šta za doručak, gibanica? Da, ali sa mesom! Poslužite je uz jogurt ili kiselo mleko.
11002
Brza pita zeljanica sa kiselim mlekom blitvom ili po želji možetet dodati spanać. Uživajte!
6900
Za ljubitelje snikers čokolade i kikirikija evo recepta za preukusne kikiriki štangle. Brzo i jednostavno se pripremaju.
9867