• Prirodni lekovi za kašalj

    Prirodni lekovi za kašalj

    Kašalj predstavlja snažno i glasno izbacivanje vazduha i sluzi iz disajnih puteva, brzinom čak 120–160 km na sat. Vazduh pri tome prolazi kroz bronhije i dušnik kao kroz
    usku pukotinu i zbog velike brzine sa sobom odnosi i prisutne strane čestice – prašinu i mikroorganizme. U pravo zbog uloge čišćenja disajnog puta od stranih čestica, refleks kašlja neophodan je za život. Međutim, osim odbrambene funkcije, kašalj je i simptom različitih bolesti disajnih organa.

    Naročito je učestao u zimskim mesecima kada je redovni pratilac virusnih i bakterijskih infekcija. Za ispravnu terapiju kašlja važno je utvrditi ne samo uzrok nego i njegove osobine: da li je akutni ili hronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suvi.

    Mešavina od naribanog rena i iste količine meda (po jedna kašičica) deluje preventivno protiv astmatičnih napada. Odlično rastvara i izbacuje šlajm i ublažava nadražaje na kašalj.

    Kao i svaka biljka koja sadrži veće količine biljne sluzi, praziluk pomaže kod izbacivanja šlajma iz organa za disanje. U narodnojmedicini koristi se sledeći lek protiv kašlja: praziluk se sitno isecka, sasvim malo prokuva u mleku i ohladi. Doda mu se med, a sastojci dobro istucaju i izmešaju. Dnevno se uzima više supenih kašika na dan.

    Ako se crni luk isprži na masti i masa, što je moguće toplija, stavi na grudi (ili se dobro utrlja), smekšava se tvrd, gotovo nerastvorljiv šlajm, a često se sprečava i upala pluća (ili pomaže ukoliko upala postoji). Veoma je korisno je da se ovaj melem kombinuje sa unutrašnjom primenom nekog čaja (ili mešavine) za iskašljavanje.

    Čaj od cveta lipe odličan je za izbacivanje šlajma iz disajnih puteva. Višednevna kura ovim čajem, naročito dobro leči bronhijalni katar (nataložen u toku zime), kao i hronični (dugotrajni) kašalj. Svojstvo ovog čaja da izaziva znojenje, posebno je važno kod influence i drugih nazeba. U ovim slučajevima pije se vruć čaj ujutru i uveče, pripremljen tako što se dve čajne kašičice cveta preliju sa pola litra ključale vode, ostave 5–10 minuta i procedi. Čaj se zaslađuje supenom kašikom meda i dosta limunovog soka.

    Čaj od koprive je dobro pomoćno sredstvo za eliminisanje prekomerne sluzi iz organa za disanje, koje istovremeno čisti organizam od nagomilanih otrova. Supena kašika suvog lista koprive popari se šoljom ključale vode, ostavi 10 minuta i procedi. Dnevno se konzumiraju
    dve šolje nezaslađenog čaja (ujutru i uveče). Ovaj čaj preporuč uje se protiv svih akutnih bolesti
    pluća i tada se obilno zaslađuje medom.

    Kupka pripremljena od ovsene slame veoma je korisna protiv plućnog šlajma i teškog disanja. Kupka pomaže i protiv telesne nemoći, tuge, apatije, nervne razdražljivosti, koja često prate ova stanja.
    Priprema: prvo se skuva čaj tako što se 2 kg slame prelije sa 4 litra vode i kuva oko pola sata. Čaj se procedi i doda vodi za kupanje. Još veći efekat kupke je u kombinaciji sa odvarom od zrna ovsa. Po izlasku iz kupke treba se dobro obrisati, odmah leći u krevet i popiti šolju vrućeg odvara. On će dodatno ugrejati organizam i izazvati lagano znojenje. Posle jednog sata preporučuje se lagana šetnja na vazduhu. Ako se ova terapija redovno primenjuje (više nedelja) i poštuje dijetalni režim predviđen za određenu bolest, tokom vremena
    nastupiće znatno poboljšanje, a u nekim slučajevima moguće je i izlečenje.

    Odvar od zrna ovsa priprema se tako što se 60 g integralnog zrna kuva u 1,5 litar vode, sve dok ne ispari pola litra tečnosti. Odvar se procedi, zašećeri i popije u toku 24 časa. Odvar od zrna je pored ostalog, izvanredan diuretik, pomaže da se izbace otrovi iz organizma, posebno oni koji se pojavljaju za vreme zaraznih bolesti.

    Odvar odmlevene ljute paprike pomaže protiv upale krajnika. Koristi se kao vodica za grgorenje korisna je protiv upale krajnika, paradentoze, kao i lošeg zadaha iz usta koji obično prati ove
    bolesti. Odvar se priprema tako što se gram ljute paprike u prahu stavi u četvrt litra ključale vode da vri 5 minuta. Zatim se odvar poklopi, ohladi i koristi po potrebi.

    Izvor: stvarukusa.rs

     13745
  • Hranom protiv bolova!

    Hranom protiv bolova!

    Đumbir - za bolove u mišićima i zglobovima

    Ne samo što umiruje želudac i što uklanja sve simptome prehlada, već je bogat jedinjenjima savršenim za borbu protiv brojnih upala. Zato đumbir smiruje upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima.

    Losos - za bolove u stomaku

    Omega 3 masne kiseline su glavni razlog, a takođe pomažu i u suzbijanju bolova reumatoidnog artritisa. Jednako koliko utiču na smanjenje bolova u zglobovima, od posebnog su značaja kod problema sa bolovima u stomaku.

    Kafa - za glavobolju

    Američka studija je utvrdila da 200 mg kofeina uklanja bol u glavi, uključujući i jake migrene.

    Trešnje - bolovi u mišićima

    Istraživači veruju da razlog leži u antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima ovog crvenog voća. Ono što je sigurno - samo sok od trešanja nakon napornog treninga može ublažiti napetost vaših mišića i sprečiti upalu.

     1108
  • 5 namirnica koje koristimo na pogrešan način

    5 namirnica koje koristimo na pogrešan način

    Jasno je svima – zdravije je jesti sveže voće i povrće, nego zamrznutu hranu. Ipak, kada je reč o određenim namirnicama koje svi konzumiramo, često ih koristimo na pogrešan način. Takav je slučaj i sa sledećih pet namirnica:
    Povrće
    Mnogi misle da je bareno povrće najzdravije povrće. Greška - ova pretpostavka je veoma pogrešna. Najbolji način za pripremu jeste kuvanje na vodenoj pari. Tako su istraživanja pokazala da brokoli koji je spremljen na pari, u odnosu na druge načine pripreme, zadržava najviše hranljivih materija koje su korisne za prevenciju kancera.
    Sulforafan je snažna antikancerogena materija koja se nalazi u brokoliju, karfiolu, kelju i rukoli i za čije oslobađanje je nužan enzim mirozinaza. Ovaj enzim je jako osetljiv i biva uništen prilikom različitih načina termičke obrade. Ipak, para je blaga, utiče na sporiju pripremu biljke, pa enzim uspeva da opstane.
    Jagode
    Jagode, naročito krupnije, većina seče prilikom pranja. Ovaj postupak je pogrešan jer seckane jagode imaju i do 12 procenata manje vitamina C nego cele, kako je pokazalo jedno istraživanje sprovedeno u Brazilu. Naime, u kontaktu sa vazduhom i svetlošću vitamin se gubi, zbog čega je preporljivije jeste cele jagode.
    Vino
    Ostavljate flašu vina da diše? Pogrešno! Jedno istraživanje je pokazalo da u flaši vina koja je otvorena desetak sati organske kiseline i polifenol počinju da se gube. Vino tako gubi neke svoje efekte koji su korisni za zdravlje. Recept je jasan: vino bi trebalo piti iz tek otvorenih flaša.
    Paradajz
    Najveći broj ljudi jede sirovi paradajz unitar salata ili drugih jela. Ipak, istraživanja su pokazala da se podgrevanjem u paradajzu povećava količina likopena, izuzetno snažnog antioksidansa. Zato je najbolji način za pripremu paradajza njegovo kuvanje u maslinovom ulju, jer se na taj način obezbeđuje i masnoća koja je potrebna organizmu da bi mogao da apsorbuje likopen.
    Zamrznuti proizvodi
    U želji da se hrane zdravo, mnogi ljudi izbegavaju kupovinu zamrznutih namirnica. Ipak, to je potpuno pogrešno, jer je (u čak dva od tri slučaja) zamrznuto voće i povrće bogatije vitaminom C i beta karotinom nego nemrznuto. Naravno, ovo ne znači da je zamrznuto voće bolje od svežeg. Ipak, voće i povrće koje se može kupiti u prodavnicama često nije potpuno sveže, te su mnoge korisne supstance u njemu već počele da se razgrađuju. Sa druge strane, zamrznuto voće i povrće se najčešće mrzne pre nego što je počelo da gubi hranljivu vrednost, zbog čega ga ne bi trebalo izbegavati po svaku cenu.

    Izvor:cosmopolitan.rs

     6839
  • Hotel Srbija Vršac

    Hotel Srbija Vršac

    Hotel SRBIJA se nalazi u samom centru Vršca, grada sa burnom prošlošću, o čemu svedoče brojni kulturno-istorijski spomenici, i bogatom kulturnom tradicijom koji ima šta da ponudi onima koji u njega dođu i žele da se u njemu izvesno vreme i zadrže.
    Hotel je idealno polazno mesto za obilazak svega što Vršac može ponuditi. Svojom ponudom zadovoljićemo kako potrebe poslovnih gostiju tako i gostiju koji dolaze u Vršac kao turisti.

    Hotel SRBIJA je otvoren 1983. godine a od 2008. godine posluje u sastavu španske hotelske kompanije EIX Hotels sa Majorke. Iako smo kategorisani sa tri zvezdice uverićete se da naša usluga u nekim segmentima prevazilazi našu kategorizaciju. Hotel raspolaže sa 80 soba od kojih su 6 apartmani. Sve sobe su opremljen po savremenim svetskim standardima i nude gostima Wi-Fi internet konekciju, LCD televizor, direktnu telefonsku liniju, klima uređaj sa individualnim podešavanjem i mini bar. Takođe posedujemo i sobe koje su u potpunosti prilagođene osobama sa posebnim potrebama.

    Dodatni sadržaji koji će upotpuniti Vaš boravak i pružiti Vam kompletnu uslugu su recepcija sa menjačnicom koja radi 24 časa, business corner u lobiju hotela gde su Vam na raspolaganju dva desktop računara sa brzim internetom, skenerom, faxom i štampačem, “Verde bar”, Caffe&Gelateria “Buon Giorno” , hotelski parking (uz najavu), auto perionica, dečja igraonica i fitness klub “8”.

    U restoranu “Alcudia” služe se jela nacionalne i internacionalne kuhinje, dok je naša vinska karta sa preko 100 vrsta vina pažljivo odabranih kako bi Vaš gastronomski ugođaj bio savršen. Restoran je otvorenog tipa i pored pansionskih obroka koji se služe u njemu gostima hotela nudi i mogućnost naručivanja obroka po A la Carte principu. Radno vreme restorana 07.00-23.00.

    Konferencijski kapacitet hotela SRBIJA čine tri sale kapaciteta od 10 do 200 osoba, opremljene savremenom audio i video opremom. U svakoj od sala moguće je napraviti potrebnu postavku u skladu sa potrebama gosta. Sve sale su klimatizovane i poseduju  Wi-Fi internet konekciju.

    U našoj ponudi posebno mesto je ostavljeno za Vaše svečanosti. Bilo da se radi o proslavi rođendana, krštenja, svadbe, mature, godišnjice braka i sl. za Vas smo sa pažnjom pripremili pakete naših usluga kako bi Vam olakšali organizaciju i ulepšali taj svečani trenutak.

    Želimo da hotel SRBIJA bude mesto gde ćete se uvek vraćati s osmehom na licu i toplinom u srcu znajući da Vas tu dočekuju Vaši prijatelji.

     13259
  • Namirnice za jačanje plodnosti

    Namirnice za jačanje plodnosti

    Semenke suncokreta - bogate su cinkom, najvažnijim elementom muške i ženske plodnosti.

    Brokoli - kao i drugo zeleno povrće koje utiče na hormonalni sistem održavajući ga izbalansiranim.

    Riba - sadrži esencijalne masne kiseline u najvećim količinama u odnosu na bilo koje druge namirnice.

    Integralni pirinač - održava normalan nivo šećera u krvi, što je od izuzetne važnosti za plodnost jer može uticati na menstrualni ciklus. Sadrži i složene ugljene hidrate, folnu kiselinu koja pomaže proizvodnju krvi.

     689
Punjene prepelice sa pirinčem i šampinjonima će svakako biti nešto veoma zanimljivo i ujedno ukusno na vašoj trpezi.
8805
Evo jednog brzog i finog recepta za sladoled. Možete se igrati sa ukusima kako god poželite, umesto otopljene čokolade, narendajte je ili dodajte omiljeno voće... Iskoristite vašu maštu!
9479
Mocart torta se priprema veoma jednostavno i brzo, a kombinacija čokolade i višnje (ili maline) je pravi pogodak za sve goste i ukućene!
25884
Uživajte u eksploziji ukusa kombinujući đumbir, cimet i karanfiliće. Uz dobar sladoled ili smrznuti jogurt mogu predstavljati nezaobilaznu letnju poslasticu.
13570
Slatko osvežavajuće piće tokom vrelih lentnjih dana. Brzo se sprema, ne košta mnogo a ukus možete prilagođavati po želji. Uz kriške limuna i mnogo kocki leta ovaj napitak može biti…
18398
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
19692