• Vanila

    Vanila

    Kada se pomisli na sladoled, velikoj većini ljudi širom planete prvo padne na pamet aromatičan i bogat ukus vanile, u narodu poznate i kao vanilija. Ovaj začin poreklom iz tropskih šuma Srednje Amerike važi za drugi najskuplji u svetu - odmah iza šafrana, mada se danas koriste mnoge jeftinije veštačke arome vanile. Pripada porodici orhideja, a aromatični štapići vanile se najviše koriste za zaslađivanje raznih kolača, francuskih kroasana, kremova, kompota, pudinga i naravno nezaobilaznog sladoleda. Odlično se kombinuje sa svim slatkim proizvodima od mleka. Postoji čak 150 vrsti ovog začina, a danas se najviše koriste dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila. Nije ni čudo što je prava vanila danas ovako cenjen i dragocen začin, jer glavni sastojak u mahuni vanile, vanilin, sadrži velike količine vitamina B, ali i minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, mangan... Neki naučnici tvrde da oslobađa od stresa i napetosti, kao i da je jak afrodizijak, tako da sledeći put kada želite očarati voljenu osobu, izvedite je na porciju sladoleda ili pudinga od ovog aromatičnog začina.

     2810
  • Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Jabuka potiče iz centralnih delova Azije, a smatra se da je hibridnog porekla. Prvi podaci o kultivaciji jabuke vezuju se za uzgoj u svernoj Mesopotamiji u drugom milenijumu pre nove ere. Značajne su pre svega zbog činjenice da sadrže više vlakana od većine žitarica, prepune su pektina i smanjuju nivo holesterola u krvi. Regulišu krvni pritisak i štite od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva fitohemikalija umiruju disajne puteve, a pozitivno utiče i na rad bubrega, jetre i žuči. Jača imunitet jednako koliko štiti od bakterija i virusa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 52 kcal

    Ugljeni hidrati: 13,081 g

    Proteini: 0,26 g

    Masti: 0,17 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,40 g

    Niacin: 0,09 mg

    Vitamin A: 54 IU

    Vitamin C: 4,6 mg

    Vitamin E: 0,18 mg

    Vitamin K: 2,2 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 107 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,17 mg

    Magnezijum: 5 mg

    Cink: 0,04 mg

     646
  • Papaja

    Papaja

    Papaja (lat. Carica papaya) je egzotično voće nalik dinji koje potiče iz centralne Amerike i Meksika, ali se danas proizvodi u gotovo svim tropskim zemljama. Krasi je plod žućkaste i crvene nijanse koji može biti težak i do 10 kilograma. Unutra se nalaze semenke, pa je najbolje papaju baš kao i dinju preseći na pola, izvaditi semenke, iseckati mesnati deo ploda na kocke i tako sveže konzumirati. U svetu su poznate dve vrste papaje - Havajska i Meksička. No, osim što je jako ukusna i aromatična, papaja je takođe i izuzetno zdrava, najviše zbog enzima papaina, koji je odličan za lečenje želudačnih tegoba. Sadrži i dosta vitamina A, B, C, pa popravlja vid, održava zdravu kožu, čuva od infekcija, a zbog beta karotena dokazano štiti od raka pluća. Ovu ukusnu voćku je naravno najbolje jesti svežu, ali možete od nje praviti svež letnji napitak, egzotičnu salatu preko koje ćete preliti limunov sok, ali i razne soseve, poslastice i nezaobilazni sladoled. Zbog svih ovih kvaliteta, nije ni čudo što ju je Kolumbo svojevremeno nazvao "voćem anđela".

     1073
  • Lakše do sveže ceđenih citrusa

    Lakše do sveže ceđenih citrusa

    Recepti često nalažu upotrebu sveže ceđenih agruma, i mada to samo po sebi nije problem, može se desiti da jednostavno ne možete da izvučete mnogo soka iz voća.

    To je obično zbog temperature, što je citrus hladniji, ćelijske membrane u unutrašnjosti voća su čvršće i teže za ceđenje. Zato je najjednostavnije rešenje staviti voće u mikrotalasnu na oko 15 sekundi i imaćete mnogo više soka, uz mnogo manje muke.

     3061
  • Kada bi trebalo da zamenite plastične posude za odlaganje hrane novim?

    Kada bi trebalo da zamenite plastične posude za odlaganje hrane novim?

    Plastične posude sa poklopcima su odlične za skladištanje hrane preostale od ručka ili za održavanje pojedinih namirnica kojima je mesto u zamrzivaču. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vreme da zamenite stare plastične posude za nove!

    Ukoliko ih posedujete više od 10 godina jer materijali i hemikalije iz plastike mogu završiti u vašoj hrani, što može biti pogubno po zdravlje.

    Poklopci su ključna stvar! Ukoliko su dotrajali i sa mukom zatvarate posudu – vreme je da ih penzionišete.

    Ukoliko neke od mrlja ili mirisa niste u mogućnosti da uklonite sa plastičnih posuda – došao je njihov kraj.

     762
Slatko osvežavajuće piće tokom vrelih lentnjih dana. Brzo se sprema, ne košta mnogo a ukus možete prilagođavati po želji. Uz kriške limuna i mnogo kocki leta ovaj napitak može biti…
18346
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
19608
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
21506
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20832
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
16202
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
12893