• Koja doza šećera je prevelika?

    Koja doza šećera je prevelika?

    “Svi jedemo previše šećera”, kaže Laura Šmit, profesorka na Medicinskom fakultetu u San Francisku. “Deca posebno troše neproporcionalno veće količine u odnosu na odrasle.” U proseku, dnevno unesemo 270 kalorija koje potiču od šećera. “Preporučuje se maksimalno šest kašičica dnevno za žene (oko 100 kalorija) i devet kašičica za muškarce (oko 150 kalorija).”

     258
  • Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Kako prejedanje pred spavanje utiče na organizam?

    Teški obroci ili masna hrana neposredno pre spavanja mogu izazvati nelagodu i probavne smetnje. Nesanica je jedna od češćih pojava. Ukoliko puno jedete pred spavanje, vaš organizam tražiće više tečnosti. Ukoliko steknete naviku da večerate neposredno pred spavanje, možete razviti žgaravicu. Da biste je izbegli, jedite bar dva do tri sata pred spavanje. Obilni obroci, bogati ugljikohidratima, ne samo da mogu nadoknaditi količinu kalorija za taj dan, već idućeg jutra mogu uticati na visok nivo šećera u krvi.

     96
  • Žalfija - prirodni antibiotik

    Žalfija - prirodni antibiotik

    Žalfija je višegodišnja zeljasta biljka koja uspeva na bogatom i rastresitom zemljištu. Traži mnogo svetlosti i toplote, iako može da podnese i niske temperature. Ne podnosi vlagu, pogoduje joj primorska klima zbog čega na tim područjima i najbolje uspeva.

    U narodnoj medicini koristi se kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva.

    Kod žalfije su lekoviti list i mlade grančice, a da bi se sačuvali svi korisni sastojci treba ih brati pre cvetanja.

    Čaj od žalfije izuzetno je efikasan kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu.

    Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi.

    Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje.

    Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

    Nezaobilazan je sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala.

     778
  • Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.

     102
  • Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Obratite pažnju na naredno pitanje: da li vino čuvate u frižideru pre konzumiranja? Bela, roze i penušava vina zahtevaju čuvanje na hladnoj temperaturi, ali mnoga crvena vina čuvaju se u frižideru neposredno pred serviranje jer pad temperature podiže kiselost, odnosno ukus i kvalitet. Međutim, previše ohlađeno vino gubi kvalitet kiselosti. Najčešće se dešava da se konzumiraju previše ohlađena bela ili previše topla crvena vina.

    Odgovarajuće temperature posluživanja:

    Suva bela vina: 8-14 C

    Penušava vina: 6-8 C

    Roze: 13 C

    Crvena vina: 15-19 C

     899
Lasi je indijski napitak sličan milkšejku.
13853
Meksička voda od jagoda je veoma aromatičan i osvežvajući napitak.
16028
Čatni se najlešće koristi u indijskoj kuhinji. Obično ima istovremno i sladak i ljut ukus. Jede se u malom količinama na početku obroka kako bi podstakao varenje. Može da se…
20038
Pripremite deci domaće krekere, neka vam pomognu dok ih pravite i svi uživajte u njima.
12974
Raita je vrsta salata koja nam dolazi sa istoka. Najčešće se pravi od jednog ili dva povrća koji se preliju sa jogurtom. Služe se uz glavno jelo koje ne treba…
15524
Krem čorba od karfiola se jednostavno priprema a podjednako je ukusna i topla i hladna.
48730