• Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Na zdravlje vaše kože utiču i hrana i piće koje konzumirate, kao i način života i proizvodi koje koristite. Proces regeneracije ćelija kože nikada ne prestaje. Voda je ključ zdrave kože. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu biti od suštinskog značaja. Maslinovo ulje, avokado su takođe bogati hranljivim sastojcima koji štite i čuvaju vašu kožu zdravom.

    Kolagen i elastin utiču na strukturu kože, kao i na njenu fleksibilnost. Hrana bogata antioksidansima dokazano usporava raspad kolagena. Vežbe takođe poboljšavaju ten jer povećavaju protok krvi i oslobađaju se toksini kroz znoj. Stres može uticati na pojavu brojnih infekcija kože i ekcema. Vodite računa o dnevnim i noćnim kremama, kremama za sunčanje, korektorima i ostalim preparatima koje koristite - prilagodite ih tipu svoje kože.

     325
  • Hubert Keller

    Hubert Keller

    Hubert Keler je najprepoznatljiviji po svojim svetski priznatim restoranima: „Fleur de Lys" (San Francisko), „Fleur" (Las Vegas,) i „Burger Bar" (San Francisko, Las Vegas). Pošto je oduševio svoje kolege, kritičare - dobio je brojne nagrade i smatra se jednim od najznačajnijih i najtalentovanijih američkih kuvara. Njegov uticaj seže i van restorana. Autor je i televizijske emisije „Secrets of a Chef". Danas je gotovo nemoguće da ne naiđete na Kelera na televiziji. Odrastao je u Francuskoj i već sa šesnaest godina poželeo je da bude profesionalac kada je o kulinarskoj umetnosti reč. Priznati francuski kuvari prepoznali su njegov talenat i obučavali ga, pa kasnije i promovisali kako bi mu pomogli da izgradi karijeru zbog svojih nesvakidašnjih talenata. Njegov restoran „Fleur de Lys" vrlo brzo je stekao reputaciju najboljeg restorana u zemlji. Keler je međunarodno priznat, poznat po svojoj inovativnosti i kreativnosti dugo se smatrao "kuvarom kuvara". Ostaje upečatljiv i zahvaljujući svojoj velikodušnosti i podršci mnogobrojnim edukativnim, humanitarnim i društvenim događajima širom zemlje.

     975
  • Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Sve što vam treba je prstohvat šafrana

    Šafran je zbog svoje cene i intenzivnog ukusa jedan od onih začina koji se ne mere kašikama, već prstohvatima.

    Međutim, "prstohvat" nečega nije baš precizna mera, pa se kao referenca koristi broj niti - 20 je mali prstohvat, srednji je oko 35, dok je veliki oko 50.

    Pošto je šafran toliko moćan da može potpuno da poremeti ravnotežu jela i nadjača ostale ukuse, najbolje je ne preterivati u količini koja se dodaje jelu. Radi boljeg ukusa, može se propržiti dok ne počne da oslobađa prepoznatljivu aromu (to je obično posle jednog minuta na srednjoj vatri).

    Kada se niti isprže, usitnite ih u avanu, ili ih možete mrviti prstima direktno u jelo.

     2324
  • Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Suncokret je jednogodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Meksika i Perua. U Evropu je stigao negde oko 1504. godine. Rusi su tek 1830.godine uspeli iz suncokretovog semena da iscede ulje. Narodna medicina ističe značaj semenki suncokreta u lečenju reume, artritisa, brojnih problema sa vidom i nesanicom. Koriste se i kako bi podstakle varenje, za zdravlje kostiju i kože. Hidriraju ali i opuštaju krvne sudove i mišiće.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 584 kcal

    Ugljeni hidrati: 20 g

    Proteini: 20,78 g

    Masti: 51,46 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:8,6 g

    Niacin: 8,34 mg

    Vitamin A: 50 IU

    Vitamin C: 1,4 mg

    Vitamin E: 35,1 mg

    Natrijum: 9 mg

    Kalijum: 646 mg

    Kalcijum: 78 mg

    Gvožđe: 5,25 mg

    Magnezijum: 325 mg

    Cink: 5 mg

    Beta karoten: 30 µg

     794
  • Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa ananasom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa ananasom

    Ove istorijske činjenice pokazaće vam i istorijsku stranu ovog ukusnog voća.

    Engleska reč za ananas (pineapple) potiče od španske reči pina, što znači bor. Ova reč se prvi put pojavljuje 1398. godine. Objašnjenje je to da plod ananasa podseća na šišarku bora.

    Ovo voće potiče iz južne Amerike, ali trenutno najveći svetski proizvođač ananasa jeste jugoistočna Azija, posebno Tajland.

    Ananas je u kolonijalno doba bio toliko skup i redak, da su ga bogate porodice iznajmljivale na dan, kako bi im stajao kao dekoracija na stolu.

    Ova biljka je bila toliko cenjena i smatrana prestižnom, da je kralj Čarls II naredio da se naslika portret njega kako dobija ananas na poklon.

    Ananas se i danas smatra internacionalnim simbolom dobrodošlice, a poklanjanje ananasa nekome je izuzetna čast.

     

     1369
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
24761
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
22066
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
26964
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
21978
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
12222
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
19400