• Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Kajgana je često omiljeni doručak mnogih koji ne mogu da zamisle početak dana bez jaja pripremljenih na ovaj način. Ipak, često se desi da nešto krene naopako, pa pogledajte da niste napravili jednu od ovih čestih grešaka pri spremanju ukusne kajgane:

    1. Koristite stara jaja - pri spremanju dobre kajgane najbitnije je da su jaja sveža

    2. Koristite nekvalitetan tiganj - kod dotrajalog tiganja često se dešava da se jaja slepe ili zagore

    3. Ne dodajete putera - dodatak samo malo margarina ili bilo kojeg drugog putera vidno će poboljšati ukus kajgane

    4. Ne mešate dovoljno - kajganu je potrebno konstantno mešati tokom prženja

    5. Ne dodajete začine kako treba - so i drugi začine trebate dodati odmah na početku pripreme kajgane, a ne kada je već servirate

    6. Dodajete mleko - dodavanje mleka u kajganu stvoriće isuviše vodenu smesu, ili će u drugom slučaju jaja brže zagoreti pri dnu

     3173
  • Apetit, mršavljenje i hrom

    Apetit, mršavljenje i hrom

    Hrom je mineral koji može da smanji želju za ugljenim hidratima i pospeši gubitak kilograma. On uravnotežuje nivo šećera u krvi i od adekvatnog unosa hroma zavisi normalan metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

    Telu je potrebno veoma malo hroma, ali većina ljudi pati od nedostatka ovog minerala. To se dešava zbog toga što je hroma sve manje u zemljištu, stoga i u biljkama, a time i u ishrani. Nedostatak hroma ne samo što će vam povećati stomak, već vas dovodi i u opasnost od dijabetesa, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
    Simptomi nedostatka hroma su: gojaznost i teško kontrolisanje telesne mase, insulinska neosetljivost, metabolički sindrom i visok nivo LDL holesterola i triglicerida.

    Hrom utiče na jedan od primarnih uzroka dobijanja na težini - fluktuirajućem nivou šećera u krvi. Osim toga, ovaj mineral je preporučen i u lečenju depresije, policističnih jajnika i dijabetesa.

    Namirnice koje sadrže hrom su: brokoli, zelena salata, crni luk, leguminoze, paradajz i integralne žitarice.

     2899
  • Kako bakar utiče na zdravlje?

    Kako bakar utiče na zdravlje?

    Bakar je treći najzastupljeniji mineral u našem telu. Ima brojne prednosti: jača krvne sudove, kosti, tetive i nerve, osigurava zdravu pigmentaciju kose i kože i utiče na zgrušavanje krvi. Može se koristiti kao dodatak ishrani, a možete ga unositi i putem avokada ili ostriga koji su njegovi najbolji izvori.

    Neophodan je u formiranju kolagena, fundamentalnih proteina značajnih za zdravlje kostiju, kože i vezivnog tkiva. Potreban je za proizvodnju mnogih enzima, kao i nekih od najmoćnijih antioksidanasa u telu. Uključen je u formiranje melanina koji je od velikog značaja za zdravlje kože, kose i očiju.

     879
  • Podočnjaci mogu biti uzrok nedostatka vitamina

    Podočnjaci mogu biti uzrok nedostatka vitamina

    Vitamin C – Prema studiji objavljenoj 2007. godine u jednom američkom časopisu, nedostatak vitamina C može biti uzrok pojave podočnjaka. Autori studije predstavljaju vezu vitamina C u proizvodnji kolagena, što je protein odgovoran za zdravlje ligamenata pod vašim očima.

    Vitamin A – Studija Američkog časopisa kliničke ishrane takođe ukazuje na vezu između vitamina A i procesa starenja. Vitamin A ima direktan uticaj na pojavu podočnjaka, tako da povećajte unos krompira, šargarepe, mleka, jaja...

    Vitamin E – Štiti kožu od oštećenja od sunca i važan je antioksidant koji štiti ćelije od oksidativne štete. Povećajte unos badema, semenki suncokreta, kikirikija...

     279
  • Energetske i hranljive vrednosti: đumbir

    Energetske i hranljive vrednosti: đumbir

    Đumbir potiče iz Indije, a u lekovite svrhe se upotrebljava preko 5.000 godina. Čaj od đumbira je od davnina smatran delotvornim u borbi protiv najrazličitijih bolesti. Smanjuje i ublažava upale disajnih puteva kao i simptome astme. Efikasan je i kada su u pitanju bolovi u zglobovima. Koristi se i kao prirodno sredstvo za opuštanje mišića - u vidu tople kupke.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 80 kcal

    Ugljeni hidrati: 17,8 g

    Proteini: 1,82 g

    Masti: 0,75 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2 g

    Niacin: 0,8 mg

    Vitamin A:

    Vitamin C: 5 mg

    Vitamin E: 0,26 mg

    Natrijum: 13 mg

    Kalijum: 415 mg

    Kalcijum: 16 mg

    Gvožđe: 0,60 mg

    Magnezijum: 43 mg

    Cink: 0,34 mg

     730
Čorba od mladih kopriva je izuzetno ukusna i zdrava.
21974
Ova krem supa je veoma aromatična i ukusna.  Preporučujem je za hladne zimske dane.
6259
Ova pita se priprema veoma brzo i lako. Najukusnija je dok je topla.
15598
Recept je isti kao i za pekarske kiflice, samo ovo je varijanta za one koje vole nešto konkretnije.
22106
Oduvek sam se divila osobama koje umeju da naprave ceo pleh kiflica koje su podjendake veličine. U mom prvom i poslednjem pokušaju bilo je svih dimenzija pa čak i različitih…
32774
Nisu ni princes krofne, nisu ni obicne krofne već nešto između. Jednostavni predivni, morate ih probati. Možete naleteti na njih na ulicama Lisabona, u Meksiku, Španiji ...
30678