• Pitagora - otac vegetarijanizma?

    Pitagora - otac vegetarijanizma?

    Antički grčki filozof Pitagora, danas je svetu poznat kao tvorac mnogih matematičkih teorema, a mnogi ga smatraju i ocem geometrije. Ipak, mnogi ne znaju da je ovaj Grk vekovima slavljen i kao otac vegetarijanizma. Naime, dijeta koja je podrazumevala potpuno izbacivanje mesa iz svakodnevne ishrane, sve do sredine 19. veka bila je poznata kao "Pitagorina dijeta".

    Međutim, vegetarijanci su postojali davno pre Pitagorinog doba. Mnogi antropolozi se slažu u tome da su ljudi jeli isključivo biljke još na samom početku civilizacije. Uostalom, biljke (za razliku od životinja) ne mogu nigde da pobegnu, a u to vreme adekvatno oružje za lov još uvek nije pronađeno. Vremenom, praisotrijski čovek je sve više jeo meso, ali je biljna ishrana i dalje činila bazu.

    Pitagora i njegovi sledbenici praktikovali su vegetarijanski način ishrane iz nekoliko razloga, a ponajviše zbog religijskih i etičkih načela. Pitagora je verovao da sva živa bića imaju dušu, te da ni životinje nisu izuzetak. Zanimljivo je to da je Pitagora branio i konzumiranje pasulja, jer je verovao da su ljudi i pasulj stvoreni od istog materijala.

    Ubrzo nakon Pitagorine smrti, njegovi sledbenisi i poštovaoci su vratili pasulj u svakodnevnu ishranu, ali su i dalje izbegavali meso. Njegovi principi uticali su na generacije i generacije akademika i verskih mislioca, što je dovelo do toga da je sredinom 19. veka u Engleskoj osnovana prva "Unija Vegetarijanaca". Po principima ove unije, trezvenost, samokontrola i samoodricanje bili su usko povezani sa idealima vegetarijanizma, dok se ishrana bazirana na mesu poistovećivala sa pohlepom, pijanstvom i generalno nedoličnim ponašanjem.

    Tek 1960-ih godina vegetarijanstvo postaje mejnstrim i među građanima srednje klase, a ponajviše među omladinom. Tome je najviše doprineo mladi student Frensis Mur Lap, tvorac bestselera "Ishrana za mladu planetu". U ovoj knjizi, on preporučuje vegetarijanstvo ne iz etičkih i religijskih razloga, već zbog toga što ishrana bazirana na biljkama ima mnogo manji uticaj na životnu sredinu.

    A danas? Može se reći da je vegetarijanstvo uzelo maha više nego ikada, i to zbog zaista širokog spektra razloga: neki zbog popularizovanja ishrane bazirane na sirovim namirnicama (takozvane "presne ishrane"), neki zaista zbog religijskih principa, a neki zbog svirepog načina na koji se životinje tretiraju u procesu proizvodnje mesa za ljudsku ishranu.

     958
  • Jesu li belanca zaista zdravija od žumanaca?

    Jesu li belanca zaista zdravija od žumanaca?

    Namirnica krcata proteinima, jaja su brz i jednostavan način da unesete ovaj važan sastojak. Ipak, često čujemo upozorenja kako se treba čuvati žumanaca zbog holesterola i kalorija. Žumance sadrži svu mast u jajetu, ali takođe sadrži i veći deo vitamina i hranljivijih materija.
    U ovom tekstu sagledaćete žumance kroz brojke.

    Kalorija 54
    Masti 5 grama
    211 miligrama holesterola
    1 gram ugljenih hidrata
    4 grama proteina
    55 mg natrijuma
    15,8 mikrograma selena
    38,8 mikrograma omega 3 kiselina

    Osim toga, žumanca su ono što vam treba ako želite da unesete velike količine vitamina A, B12 i D, kao i veći deo svojih dnevnih preporučenih količina kalcijuma i folne kiseline. Ako vas brine holesterol, imajte na umu da je preporučena maksimalna količina 300 mg dnevno, tako da vam jedno jaje dnevno svakako neće škoditi ukoliko povedete računa o ostaloj hrani koju unosite tog dana.

     1188
  • Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Kukuruz pripada porodici trava, a jedan je od glavnih sastojaka u više od 3.000 prehrambenih proizvoda. Vodi poreklo iz Srednje i Južne Amerike. Interesantno je da se kukuruzna svila koristi za pravljenje cigareta proziv bronhijalne astme, a jednako je efikasna i u vidu čaja kod problema sa urinarnim traktom. Kukuruz obiluje hranljivim sastojcima, pre svega blagotvorno deluje na organe za varenje, posebno kod problema sa gorušicom ili gastritisom. Snižava nivo holesterola u krvi, bogat je brojnim vitaminima i preporučuje se u redovnoj ishrani.

    Energetska vrednost: 86 kcal

    Ugljeni hidrati: 18,70 g

    Proteini: 3,27 g

    Masti: 1,35 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2 g

    Niacin: 1,77 mg

    Vitamin A: 187 IU

    Vitamin C: 6,8 mg

    Vitamin K: 0,3 µg

    Natrijum: 15 mg

    Kalijum: 270 mg

    Kalcijum: 2 mg

    Gvožđe: 0,52 mg

    Magnezijum: 37 mg

    Cink: 0,46 mg

    ß karoten: 47 µg

     559
  • Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Svaki kuvar, bilo profesionalac ili amater, zna koliko gorki ukus patlidžana može biti odbojan. Zato smo pronašli dva načina na koji se taj karakteristični ukus modre biljke može ukrotiti.

    Prvi način podrazumeva da patlidžan isečete, potom ga posolite (koristite krupnu so, zato što je povrće onda neće tako lako apsorbovati) sa jedne strane. Ostavite da odstoji oko pola sata, kako bi solanin, supstanca kojoj patlidžan duguje svoju gorčinu, nestala, a potom pokupite višak vode suvom krpom.

    Drugi način podrazumeva hlađenje. Isecite patlidžan na listove i stavite ga u zamrzivač na 4 sata. Kada ga izvadite, pritisnite ga dlanom, višak vode će izaći, a sa njim i veći deo neprijatnog ukusa.

     8115
  • Ulje jagorčevine i neželjeni efekti

    Ulje jagorčevine i neželjeni efekti

    Američki nacionalni institut za zdravlje ustanovio je neke od mogućih neželjenih efekata kao posledice konzumiranja ulja jagorčevine. Ukoliko je doza ulja previsoka, neželjena dejstva uključuju glavobolju, bol u stomaku, mučninu i zatvor.

    Ulje jagorčevine, budući da je bogato omega šest masnim kiselinama, može povećati rizik od abnormalnog krvarenja. Neki ljudi mogu da dožive hipersenzitivnu ili alergijsku reakciju, iako je to neuobičajeno, može se javiti osip lica i oko usta, kao i otežano disanje.

     1087
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
38953
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
33663
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
29178
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14651
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
32938