• Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Prednosti antioksidanata dobro su poznate. Istraživanje je pokazalo da su od ključnog značaja kao "podrška" imunog sistema i sprečavaju bolesti kao što je rak. Najviše ih ima u voću i povrću. Naravno, sadržaj vlakana pojačava lekovita svojstva. Antioksidanti mogu se naći u organskoj kafi, čaju, sirovoj čokoladi, orahu... Smanjuju upale koje mogu dovesti do bolesti srca ili do dijabetesa.

    Rak bubrega je među prvih deset najčešćih vrsta raka. Postoje dve vrste: jedan napada centralni deo, a drugi utiče na sluzokožu. Trenutna istraživanja su jednako i podstrek za unos antioksidanasa kao efikasno sredstvo za zdravlje ćelija bubrega. Konzumirajte brokoli, jabuke, banane u što većim količinama. Istraživači veruju da karotenoidi u ovim namirnicama sprečavaju oksidativna oštećenja DNK. Razlog više da jedete što više, pre svega sirovog, voća i povrća svaki dan.

     1425
  • Zabavna strana hrane

    Zabavna strana hrane

    Hrana je bitan činilac u životu, o njoj razmišljamo svaki dan, a u ovom tekstu saznaćete neke od zabavnih činjenica koje verovatno niste čuli ranije.

    • Ako zapušite nos, ne možete da odredite jedete li luk, jabuke, ili krompir
    • Kupus sadrži 91% vode
    • Šargarepa je bila ljubičasta sve do XVII veka
    • Med je jedina nekvarljiva namirnica, a u egipatskim grobnicama pronađene su posude sa medom koji je i dalje jestiv
    • Limun sadrži više šećera od jagoda
    • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita
    • Firma Baskin Robins proizvela je sladoled sa ukusom kečapa
    • Jabuke efikasnije rešavaju problem pospanosti nego kafa
    • Originalna koka kola je bila zelene boje
    • Muskatni oraščić je izuzetno otrovan ako se unese intravenozno.
     1634
  • Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

    Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

    Metabolizam kućnih ljubimaca se dosta razlikuje od ljudskog, pa neke namirnice prosto ne treba davati našim kucama i macama. Porešna hrana im može prouzrokovati manje neprijatnosti poput gasova i mučnine, ali u nekim slučajevima može dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako niste sigurni šta to tačno ne prija vašem ljubimcu, pogledajte spisak namirnica kojima ih ne biste trebali hraniti.


    Alkohol - verovatno nije ni potrebno napominjati, ali hajde da skrenemo pažnju - pivo, vino, rakija, hrana koja sadrži alkohol...ništa od ovoga nikada ne treba davati ljubimcu. I najmanja količina alkohola može itekako oštetiti jetru vašeg ljubimca i izazvati dijareju, povraćanje, komu, pa čak i smrt.
    Avokado - iako je avokado izuzetno blagotvoran po zdravlje ljudi, ljubimcima ne prija jer sadrži supstancu persin. Ova supstanca u većim količinama može otrovati vašeg ljubimca, a ptice, psi i zečevi su naročito osetljivi.
    Crni i beli luk - ovo povrće, bilo u prahu, sirovo ili kuvano, može dovesti do anemije ljubimca. Male količine su dozvoljene, ali ako preterate, vaš ljubimac će se osećati slabije, bez daha i imaće smanjen apetit.
    Grožđe - sveže ili suvo, grožđe ne treba davati ljubimcima jer ne prija njihovom bubregu.
    Orasi, bademi, lešnici, makadamija - samo pet, šest komada ovih orašastih plodova može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašem kućnom ljubimcu. Makadamija je naročito opasna jer može izazvati povraćanje, ubrzani puls srca, pa čak i paralizu.
    Čokolada - ne treba je davati ljubimcu zbog supstance teobromin koja se nalazi u njoj. Od ove supstance vaš ljubimac može dobiti dijareju i dehidrataciju celog organizma.
    Sirovo meso/kosti/jaja - ovo ne treba davati ljubimcu jer može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, ali još jedan razlog je to što sirova jaja sadrže enzim avidin koji može izazvati razne probleme sa kožom i krznom ljubimca.
    Preslana hrana - malo slanog pomfrita ili pereca neće štetiti vašem ljubimcu, ali ako preterate sa slanom hranom, vaš ljubimac može imati povišenu telesnu temperaturu, dijareju, dehidrataciju organizma, podrhtavanje, neuravnoteženost elektrolita...
    Xylitol - to je zaslađivač koji se nalazi u mnogim gotovim proizvodima (slatkišima, pecivima..) i može izazvati nagli skok insulina kod vašeg ljubimca, kao i otkazivanje jetre. Generalno ne treba davati ljubimcima hranu bogatu šećerom jer dovodi do dijabetesa i problema sa desnima.
    Kvasac za testo - može izazvati bolove i gasove u digestivnom traktu.

     982
  • Energetske i hranljive vrednosti: maline

    Energetske i hranljive vrednosti: maline

    Ne može se sa tačnošću tvrditi odakle potiču maline, danas su rasprostranjene po celom svetu i broje 195 vrsta. U Evropi se gaji od početka 17. veka. Navodno, prvi pisani tragovi koji ukazuju na maline nalaze se u knjizi engleskog autora o herbalnoj medicini iz 1548. godine. Bogate su folnom kiselinom koja može da spreči oštećenja nervnih vlakana kod novorođenčadi. Kod upala, maline slično deluju kao i aspirin. Ubrzavaju sagorevanje masti i imaju snažno antioksidativno dejstvo.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 52 kcal

    Ugljeni hidrati: 11,94 g

    Proteini: 1,2 g

    Masti: 0,65 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 6,5 g

    Niacin: 0,59 mg

    Vitamin A: 33 IU

    Vitamin C: 26,2 mg

    Vitamin K: 7,8 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 151 mg

    Kalcijum: 25 mg

    Gvožđe: 0,69 mg

    Magnezijum: 22 mg

    Cink: 0,42 mg

     1287
  • Lavandino ulje protiv opekotina

    Lavandino ulje protiv opekotina

    Pored aromatičnog mirisa lavande i njene upotrebe u proizvodnji parfema, nije na odmet znati da se lavandino ulje može koristiti u medicinske svrhe. U tom slučaju, bocu lavandinog ulja dobro je imati pri ruci u kuhinji jer je efikasno u borbi protiv lakših opekotina.

    Lavanda je poreklom sa planinskih predela Mediterana, ali raste širom Evrope, u Australiji, pa i Americi. Drevni Egipćani su koristili lavandu u proizvodnji parfema, a kao lek postaje popularna u kasnom srednjem veku.

    Dve vrste lavande se koristi u aromaterapiji. Ulje se dobija iz cvetova i obično je bezbojno. Ponekad se meša sa malo eukaliptusa što pojačava miris.

    Pored upotrebe u lečenju opekotina, može se koristiti i protiv uboda insekata. U tankom sloju maže se na povređeno mesto i u veoma kratkom roku ublažiće bol. Ukoliko se bol vrati, neophodno je postupak ponoviti. Aktivni sastojci ulja obuhvataju vrstu anelgetika koji ima efekat anestezije i koji čini 40 odsto ukupnog sastava. Sadrži još i beta-kariofilen i antibakterijski agens koji zajedno doprinose borbi protiv infekcija kože.

     2158
Napravite salatu sa krompirom kakvu još niste probali.
3256
Neobičan sendvič sa tunjevinom, paradajzom i paprikom.
4854
Ukusni i zdravi prstenovi od crnog luka.
2724
Ukusne perece za sve prilike.
4199
Ciabata hleb.
2406