• Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Zdrava večera je jednako važna koliko i bilo koji drugi obrok tokom dana. Pre svega, utiče na kvalitet sna i energiju koja je vašem telu neophodna za dnevno funkcionisanje. Nutrienti koje vaše telo dobija od svakg obroka utiču na metabolizam i pomažu varenju. Problem je u tome što mnogi prave greške kada je u pitanju odabir hrane za kasne obroke zbog čega dolazi do poremećaja spavanja i metaboličkih problema usled promena uzrokovanih aktivnošću određenih hormona. Osim toga, često se stvara kiselina i bol.

    Crveno meso – puno belančevina i masti što otežava rad digestivnog sistema. Iako se može konzumirati umereno, idealno je da izbegavate crveno meso noću.

    Brokoli – sadrži mali broj kalorija i pun je pogodak kada je reč o hranljivim sastojcima. Ipak, sumpor i vlakna u njemu otežavaju varenje. Povećavaju proizvodnju gasova i mogu izazvati stomačne probleme.

    Sir – aminokiselina tiramin smanjuje proizvodnju hormona koji regulišu spavanje.

    Slatkiši – usporavaju vaš metabolizam, povećavaju stres i izazivaju nesanice.

    Ljuti sosevi – iako su ukusan dodatak mogu promeniti proizvodnju kiselina u stomaku i uzrokovati ozbiljne iritacije.

     857
  • Kako regulisati crvenilo i svrab očiju?

    Kako regulisati crvenilo i svrab očiju?

    Nakon skidanja ili pre nanošenja kontaktnih sočiva, očistite ih temeljno, kao i ruke. Glavni uzročnih infekcija oka mogu biti upravo nepravilna higijena.

    Kesice čaja od kamilice mogu smanjiti iritaciju i ukloniti toksine, kao i smanjiti otok.

    Bacite svu šminku nakon čijeg nanošenja primetite promene u izgledu kože oko očiju ili ukoliko se pojavi crvenilo, svrab ili peckanje.

    Probajte sa homeopatskim kapima i koristite ih po potrebi. Ponekad ovaj jednostavan tretman može olakšati vaše dnevne muke.

     823
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     403
  • Piment

    Piment

    Piment (Pimenta dioica) je neobičan začin gorkastog ukusa, poreklom sa Jamajke, koji neodoljivo podseća na biber. Otuda i drugi naziv za piment - jamajkanski biber, dok su ustaljeni nazivi za ovaj začin i pimento, najgvirc, karanfilićev biber. Kao začin je veoma rasprostranjen širom sveta, koristi se u raznim tradicionalnim kuhinjama, mada možemo reći da je najpopularniji u Meksiku i na Karibima odakle i potiče.
    Njegova aroma neodoljivo podseća na biber, klinčić, muškatni oraščić i cimet pa je s pravom dobio epitet "začina za sve". Piment se u kulinarstvu najviše koristi kao dodatak sosevima, marinadama, odlično se slaže uz svinjsko i teleće meso, upotpunjuje ukus raznim varivima i ribljoj čorbi, dok se u mlevenom obliku najviše koristi kao dodatak kompotu od šljiva. Posebno zanimljivo je to što je domorocima Amerike služio i kao začin za čokoladu. Piment se, osim za ishranu, može koristiti i za čuvanje namirnica. Naime, piment ubija mikrobe u hrani koji izazivaju razne bolesti, kao što su bakterija salmonela, ešerihija koli i listerija. Osim toga, zbog svoje glavne komponente, eugenola, piment leči probleme sa probavom, umiruje gasove i grčeve u stomaku, a posebno se preporučuje dijabetičarima koji bi trebalo da ga koriste umesto bibera.

     1634
  • 5 namirnica i njihova „halucinogena“ dejstva

    5 namirnica i njihova „halucinogena“ dejstva

    Muskantni oraščić

    Ukoliko unesete između četiri i osam kašičica muskantnog oraščića sigurno je da ćete primetiti blage promene. Blage halucinacije traju između četiri do šest sati, a pored toga previše začina izaziva i stvara osećaj prehlade i gripa. Muskantni oraščić je izuzetno jak začin, ukoliko ga unesete u velikim količinama izazvaće pravu borbu u vašem telu zbog čega je neophodno biti obazriv.

    Šećer

    Rafinirani šećer, za razliku od prirodnog, zaista utiča na više stvari u organizmu čoveka. Naučnici se slažu u tvrdnji da šećer može izazvati jedan od oblika zavisnosti. Naglašavaju da je bolje unositi prirodni šećer koga najviše ima u voću, jer on makar neće širiti naše zenice kao što to čini rafinirani pri unosu u organizam u određenoj količini.

    Kofein

    Uticaj kofeina je dobro poznat, ali ne i da količina od 250 mg može dovesti do trovanja. Ozbiljna količina od 500 mg stvara pravi haos u organizmu. Osim toga što uzrokuje pomešane tokove misli, od osećaja „ja ću živeti zauvek“, do „sve umire“, a rezultat svega na kraju je dijareja, grčevi i povraćanje.

    Ljute papričice

    Šta stvara osećaj žarenja nakon što probate ljutu papriku? Endorfin je odgovoran za ovakvo stanje. Ne treba zaboraviti da je kapsaicin jedna od glavnih komponenti ljutih papričica koja u izvesnoj meri može da radi kao analgetik. U svakom slučaju, što je više jedete, efekti su raznovrsniji do te mere da može da tretira vaša čula grubo i ludo.

    Dud

    Ukoliko probate veću količinu nezrelih dudova, to može dovesti do umerene serije halucinacija. Kada one prestanu, sledi serija grčeva i dijareja koje nećete moći da kontrolišete.

     1063
Ima ih verzijama ali svima je zajedničko jedno - oblik. Kuglof, i to sa jogurtom! Veoma interesantan i ukusan recept.
19044
Inspirisan prevrnutim kolačem od jabuka rešio sam se i ja danas pozabavim i da pokušam nešto slično. Ne verujem da je baš ispalo kako je tamo zapisano no sa sigurnošću…
27941
Pravo iz bašte u vaš tanjir :)
3057
Prenesite miris i odličan ukus iz Italije i u svojoj kuhinji!
172463
Tart je ustvari vrsta pite. Kombinacije mlevenog mesa, brokolija i karfiola je pun pogodak!
3833
Preukusne aromatične šnicle! Zamirisaće vam dom kao da ste u Toskani!
6701