• Energetske i hranljive vrednosti: ruzmarin

    Energetske i hranljive vrednosti: ruzmarin

    Ruzmarin vodi poreklo sa Mediterana. Simbol je ljubavi i vernosti, a vezuje se za grčku boginju Afroditu. Spada među najzdravije začinsko bilje. Često se koristi kao sastojak marinada, a antioksidansi u njemu sprečavaju kvarenje mesa i bore se protiv bakterija. Dobar je anelgetik, antiseptik, digestiv... Poboljšava pamćenje, pa se u narodu zove i "biljkom sećanja". Pomaže u borbi protiv glavobolja i idealan je lek za osobe sa slabom cirkulacijom.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 131 kcal

    Ugljeni hidrati: 20,70 g

    Proteini: 3,31 g

    Masti: 5,86 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 14,10 g

    Niacin: 0,91 mg

    Vitamin A: 2924 IU

    Vitamin C: 21,8 mg

    Vitamin K:

    Natrijum: 26 mg

    Kalijum: 688 mg

    Kalcijum: 317 mg

    Gvožđe: 6,65 mg

    Magnezijum: 91 mg

    Cink: 0,93 mg

     797
  • Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Bilo da je u pitanju upala ili ozbiljnije oštećenje tkiva, proteini imaju veliku ulogu u obnavljanju tela. Svaka ćelija i tkivo u telu se sastoji od proteina koji formiraju mišiće, kožu i organe. Oštećenim tkivima potrebni su proteini da zaleče povredu.

    Dobri izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, soja, jaja i neke vrste povrća. Osim iz hrane, proteine možete dobiti i putem suplemenata poput pilula ili šejkova.

    U teoriji, ima smisla da se povećanom konzumacijom proteina zaceljuju povrede mišića, međutim, ovo nije slučaj. Višak proteina neće rezultovati razvitkom mišića, već može da dovede do gojenja i opterećenja jetre i bubrega.

    Da bi se povreda zalečila, potrebno je vreme. Upala mišića može trajati i po nekoliko dana, ali njen prolazak ne možete ubrzati konzumiranjem preterane količine proteina. Ipak, konzumiranje nedovoljne količine proteina može otežati proces zalečenja.

    Dakle, držite se dnevnih preporučenih vrednosti, ni više, ni manje od toga i telo će vam funkcionisati baš kako treba.

     930
  • Kivi

    Kivi

    Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je drvenasta biljka poreklom iz Južne Kine gde važi za nacionalno voće, a ime je dobilo po istoimenoj ptici. Krase je široki listovi modro-zelene boje, žuti i beli cvetovi i mesnat plod sa crnim semenkama, jajastog oblika, koji se koristi i u ishrani. Pored Kine, raste i u Japanu i u Sibiru. Ovo egzotično voće često nazivaju "super namirnicom" jer sadrži jako visok sadržaj antioksidanasa kao što su vitamin C, vitamin E, selen i karotenoidi (više imaju samo narandže i crno grožđe). Sadrži veliki broj vlakana i nosi u sebi samo 60kcal na sto grama pa se preporučuje u raznim dijetama, naime, "Kivi dijeta" važi za jednu od najrasprostanjenijih na svetu. Postoje četri vrste kivija: Obični kivi, Veliki pegavi kivi, Mali pegavi kivi i Severnoistočni pegavi kivi. Iako kod nas nije tako popularna, u svetu se dosta često priprema i rakija od ovog voća, koja se sprema isto kao i svaka druga rakija, samo što je potrebno dodati dosta kvasa, dok je sok od kivija posebno zdrav. Odlično je sredstvo za izbacivanje peska iz mokraćne bešike, žuči i bubrega. Ovo "super voće" se ne koristi samo u ishrani. Neka istraživanja pokazuju da odlično čisti masnu kožu i otčepljuje pore pa je sve češće glavni sastojak mnogih gelova i maski za lice. Ipak, treba biti oprezan sa ovim voćem jer je, pored jagoda, najčešći uzročnik alergija.

     763
  • Francuski supermarketi davaće hranu u dobrotvorne svrhe

    Francuski supermarketi davaće hranu u dobrotvorne svrhe

    Novi zakon koji će uskoro stupiti na snagu u Francuskoj zabraniće supermarketima da bacaju hranu koju nisu uspeli da prodaju. Prema Gardijanu, ovaj zakonski predlog usvojen je jednoglasno u parlamentu.

    Skoro sva hrana jestiva je i po isteku roka na pakovanju, ali je marketi ne prodaju nakon tog roka. Umesto toga, ova hrana se uništava. Prema novom zakonu, marketi će ovu hranu morati da daju u humanitarne svrhe.

    Prodavnice koje se ne budu pridržavale zakona mogu biti kažnjene sa 75 000 evra, a pojednici čak i sa dve godine zatvora.

    Francuska već neko vreme radi na smanjenju količine hrane koja se baca u zemlji, a cilj je da se ta količina smanji za pola u toku naredne decenije.

     858
  • Temperature za bezbednu pripremu mesa

    Temperature za bezbednu pripremu mesa

    Najbezbedniji, najprecizniji način da znate kada je meso spremno je da koristite kuhinjski termometar koji ćete ubosti u najdeblji deo mesa. Temerature koje ćemo vam predložiti su temperature koje uglavnom predlažu mnogu stručnjaci.

    Govedina:

    Živo (Rare) 40 stepeni


    Srednje živo (Medium rare) 55 stepeni


    Srednje (Medium) 60 stepeni


    Srednje dobro pečeno (Medium Well) 65 stepeni


    Dobro pečeno (Well Done) 70 stepeni

    Mlevena govedina - 70 stepeni

    Jagnjetina:

    Srednje živo pečena ( Medium rare) 55 stepeni


    Srednje pečena (Medium) 60 stepeni


    Srednje dobro pečena (Medium well) 65 stepeni


    Mlevena jagnejtina 70 stepeni

    Živina:


    Belo meso - 70 stepeni


    Tamno meso 75 stepeni


    Mleveno meso 75 stepeni

    Svinjetina
:

    Srednje pečeno 65 stepeni


    Dobro pečeno 70 stepeni

    
Mleveno meso 70 stepeni

    Nakon pečenja preporučuje se da se meso ostavi 3 minuta da miruje.

     2954
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
19447
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
30962
Kisela čorba od mlade boranije se lako i brzo priprema a veoma je ukusna i osvežavajuća.
15033
Brzi kolač od višanja volimo svi da jedemo, postoje mnoge varijante, a evo i jedne sa slatkom pavlakom i jogurtom.
35384
Mohito ili po naški sok od nane je veoma osvežavajući i ukusan napitak! Možete ga pripremiti veoma brzo i lako, a popiti još brže i lakše! Ovo je varijanta bez…
23709
U skoro svakom američkom filmu gledam kako spremaju neke pite od tankog prhkog testa pune fila i dugo se već kanim da napravim jednu. I konačno je došao taj dan.…
11321