• Zdravstvene koristi matičnjaka

    Zdravstvene koristi matičnjaka

    Matičnjak je mirisna biljka limuna poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Zapadne Azije, ali raste širom sveta. Tradicionalno se koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. U kombinaciji sa valerijanom, koristi se kod problema sa nesanicom. Pozitivno utiče na varenje i reguliše mučninu. Istraživanja pokazuju da flavonoidi, folna kiselina i druga jedinjenja pomažu regulisanju problema sa preterano aktivnom štitnom žlezdom.

     309
  • Upoznajte steviju

    Upoznajte steviju

    Kada se pomene stevia, ljudi obično pomisle na relativno nov prirodni zaslađivač, koji je trenutno veoma popularan u industriji hrane. Međutim, stevia je rod od preko 240 vrsta, od kojih je samo jedna prirodno slatka.
    List stevije sadrži dve vrste sastojaka, jedan koji je 200-300 puta slađi od šećera i drugi koji je 300-400 puta slađi od šećera. Taj drugi sastojak je osnova za proizvodnju zaslađivača na bazi stevije.

    Biljka stevia potiče iz južne Amerike, najviše je ima u Paragvaju, a može se naći i u severnoj Argentini.
    Iako je relativno nova (u SAD je registrovana kao dijetetski dodatak 1994.), ljudi koji žive u oblastima gde stevija raste koristili su ovu biljku stotinama godina ranije. Tek 1884. švedski naučnik Bertoni sproveo je prvu studiju o steviji, imenovao njene aktivne sastojke i približio je drugim zemljama.

    Stevia ne sadrži kalorije i ne utiče na nivo šećera u krvi, što je čini idealnom za dijete, ili za ljude koji boluju od dijabetesa.
    Nakon godina istraživanja ne postoje dokazi o štetnosti upotrebe ove biljke i njenih ekstrakata u ishrani, ali u istraživanjima sprovedenim na životinjama, stevia je povezana sa neplodnošću.

    Sve zamene za šećer imaju i dobre i loše strane, a to što je nešto prirodno ne znači da je nužno i bezbedno za konzumaciju (setimo se samo otrovnih pečurki). Čak i prirodni zaslađivači mogu škoditi, ako se neumereno koriste. Međutim, uz normalnu upotrebu, zasad ne postoje indikacije da je stevia opasna.

     797
  • Gde naći selen?

    Gde naći selen?

    Selen je mineral kojem je glavna funkcija održavanje zdravlja ćelija. Preporučena dnevna doza je 55 mikrograma, a on pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka, poremećaja u radu tiroidne žlezde i imunog sistema. Iako većina ljudi unese dovoljno selena putem ishrane, malo njih zna koja je hrana bogata selenom.

    Polovina šolje suncokretovog semena ima 37 mikrograma ovog minerala. Osim suncokreta, odličan izvor je i brazilski orah, koji u 30 grama ima 10 puta više selena od onog što vam je potrebno. Ipak, treba biti obazriv sa brazilskim orahom, jer će njegova preterana upotreba dovesti do trovanja selenom.
    Selen se može naći i u hrani životinjskog porekla - riba, piletina ili jaja su odličan izbor. Školjke, kavijar, pečurke i džigerica takođe sadrže selen, mada u nešto manjoj količini.

    Osim ovoga, izbegavajte previše obrađenu hranu i odlučite se za integralni hleb, radije nego za beli.

     1793
  • Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ne utiče na kalorijski sadržaj hrane. Vitamini u hrani su osetljivi mikroelementi koji su telu neophodni kako bi ga održavali zdravim. Kuvanjem hrane smanjuje se sadržaj vitamina, a to se posebno odnosi na povrće. Mikrotalasna peć doprinosi uništavanju hranljivih materija, ali ne i smanjenju sadržaja vitamina.

     978
  • Koje se grickalice grickaju u svetskim bioskopima?

    Koje se grickalice grickaju u svetskim bioskopima?

    U SAD i Velikoj Britaniji su ubedljivo najpopularnije kokice. Ok, očekivali smo da se u bioskopima širom sveta kupuju kokice, ali zanimljivo je to da je sve veći trend da se u SAD tokom projekcija filmova jede specijalna vrsta kokica sa ukusom piva, dok u Velikoj Britaniji, filmofili obožavaju slatke kokice (na primer sa topingom od čokolade).

    U Grčkoj se, očekivano, ovom prilikom tradicionalno jede suvlaki, Španci grickaju semenke, a u Holandiji se u biskopima najviše jede posebna vrsta bombona sa ukusom mentola - licorice.

    Što se tiče azijskih zemalja, u Kini se najviše konzumiraju osušene i usoljene šljive, u Japanu osušene sardine. Riblje specijalitete volje i Korejci koji u bioskopu najviše naručuju sušene štapiće sipe, dok Izraelci vole klasičan čips. Na Tajvanu ne vole da grickaju dok gledaju filmove, oni se lepo zavale i naruče piletinu i pasulj.

    U zemljama Latinske Amerike, poput Meksika, se gricka kukuruzni čips koji se umače u razne soseve (što i nije tako čudno), ali je zato u Kolumbiji omiljeno meze tokom gledaja filmova - porcija prženih mrava!

    Izvor: foodista.com

     886
Ako vam je dosadio običan pire od krompira onda evo ideje za malu promenu.
Zimska torta od bresaka se brzo priprema i osvežavajuća je. Ako nemate kompot od breska možete iskoristiti kupovne breskve iz konzerve. A i preko leta postoji rešenje. Sveže breskve iseckajte…
9247
Ako ne znate šta ćete novo za doručak ili večeru omlet sa tikvicama je dobra ideja!
13173
Dalmatinske rolnice su veoma zanimljive kao prilog. Imaju specifičan ukus zahvaljujući namazu od sremskog sira sa maslinama i belim lukom.
5095
Ovo je recept za čokoladnu tortu. Brzo se pravi, izdašna je i deca je obožavaju, tako da je super varijanta za dečije rođendane!
34956
Evo jednog recepta za Tiramisu. Kada sam ga prvi put probala oduševila sam se i od tada ga redovno pravim!
6809