• Špargla

    Špargla

    Špargla ili kako je u nekim krajevima nazivaju, šparoga (lat.Asparagus officinalis) je povrće koje je izuzetno dobro za očuvanje vitke linije jer je naučno dokazano da se više kalorija utroši na varenje ovog povrća, nego što ono uopšte ima (a ima samo dvadesetak kalorija na sto grama).

    Pored toga, špargle su i prirodna izvori retke folne kiseline koju mnoge trudnice koriste u obliku kapsula. Ovo povrće, čiji se izdanci svetle boje sa ljubičastim vrhovima naširoko koriste u raznim supama, varivima i umacima, sadrži i zavidan nivo magnezijuma i vitamina E (koji usporavaju starenje kože i čuvaju vid), kalijuma (koji potpomaže izbacivanje kamena iz bubrega) a posebno je zanimljivo i to da špargla sadrži i hrom koji usporava glad i dugo čini sitim.

    Ako vam se pri pripremi jela sa šparglom ne sviđa njen gorkast ukus, ublažićete ga tako što ćete šparglu prvo prokuvati u kipućoj vodi u kojoj ste dodali malo soli, šećera i putera.

    Zanimljivo je to što se danas u ishrani koristi široko rasprostranjena, kultivisana špargla, pa ipak, u šumama širom Srbije se i dalje može naći divlja špargla koja je daleko zdravija od kultivisane.

     1353
  • Antony Bourdain

    Antony Bourdain

    Antony Bourdain je svetski poznat kuvar, ima preko 20 godina radnog iskustva u kuvarskoj industriji. Nama je poznat po serijalu "No Reservations" koji se emituje na Travel Chanels. U toj seriji gde je on domaćin putuje svuda po svetu i uz pomoć lokalnih vodiča proba lokalne specijalitete.

    Više podataka o samom Entoniju i njegovoj emisiji možete pronaći na http://www.anthonybourdain.net/

    A evo i par njegovih specijaliteta:

    Anthony Bourdain's Boeuf Bourguignon

    Ovo jelo je mnogo bolje drugog dana. Ostavite ga da se ohladi i stavite u frižider. I sutradan servirajte hladan paprikaš. Slaže se odlično sa barenim krompirima. Dovoljna količina za 6 porcija.

    Sastojci:

    2 kg govedine (ramena ili vrat), iseći na komade oko 3-4cm.

    so i sveže samleven crni biber

    1/4 šolje maslinovog ulja

    4 glavica luka, tanko sečenog

    2 kašike brašna

    1 šolja crvenog Burgundinca

    6 šargarepa, iseći na komadiće od otprilike 2 cm.

    1 čen belog luka

    1 vezica svežeg bilja (obično majčina dušica, lorber i peršun)

    svež seckani peršun

     

    Priprema:

    Prva faza: Začinite meso sa solju i biberom. U zagrejte ulje da bude jako vrelo u kotliću. Dodajte meso u serijama - ne sve odjednom! - I pržiti na sve strane dok dobro ne porumene.
    Izvadite i sklonite sa strane pa dodajte sledeću turu i tako dok svo meso ravnomerno ne zapržite i ne dobije lepu zdravutamno braon boju. Kada završite sa mesom dodajte luk u kotliću, podignite ga ili smanjite vatru, i neka se luk krčka oko deset minuta. Posuti brašnom i kuvajte još4-5 minuta mešajući, zatim dodajte polako vino. Mešajte dok vino ne krene da krčka.
    Druga faza: Vratite mesu u lonac, dodajte šargarepu, beli luk i vezicu sa začinima. Dodajte toliko vode da meso ogrezne. Znači da dobijete odnos 3 dela tečnosti, 2 dela mesa. Pustite da provri, nakon toga smanjite vatru i krčkajte oko 2 sata povremeno mešajući. Imajte na umu da treba da dobijete peprikaš pa ako treba dolijte vode.ne dozvolite da zagori, proveravajte na desetak minuta!
    Ukoliko se pojavi pena, skinite je drvenom kašikom. Kada zavšite, izvadite vezicu sa začinima i dodajte seckani peršun.

    Supa od pečuraka

    Sastojci:

    6 kašika putera

    1 glavica crnog luka, isečena na listiće

    350grama šampinjona, prepolovljenih

    4 šolje pilećeg bujona

    1 grančica peršuna

    1 čašica šerija

    so i biber po ukusu

    Priprema:

    Na sredjnoj temperaturi istopiti dve kašike putera. Dodajte luk i kuvajte dok ne omekša, ali ne da porumeni. Dodajte preostali puter i pečurke. Kuvajte 8 minuta. Dolijte pileći bujon, peršun i ostaviti da proključa. Tada smanjite vatru i kuvajte oko 1h. Dobijenu supu stavite u blender, izmiksajte, vratite na šporet, kada krene da se krčka dodajte šeri, so i biber.

     11399
  • 5 namirnica koje imaju izuzetno dug rok trajanja

    5 namirnica koje imaju izuzetno dug rok trajanja

    1. Bademi - veliki izvor vitamina E i vlakana. Mogu trajati i do godinu dana samo ukoliko se čuvaju u frižideru. Konzumirajte ih kao popodnevnu užinu ili napravite bademovo mleko.

    2. Braon pirinač - u paketu sa vlaknima, vitaminom E i raznim antioksidantima, smeđi pirinač može da traje i do godinu dana na sobnoj temperaturi.

    3. Čia semenke - ukoliko se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, mogu ostati sveže duži vremenski period.

    4. Ovas - žitarica koja pomaže da održavate vaš holesterol, a sadrži i vitamine, minerale, pa čak i proteine. Čuvajte ih na tamnom i suvom mestu kako biste produžili njihov rok trajanja.

    5. Maslinovo ulje - izvor mononezasićenih masti koga možete čuvati na sobnoj temperaturi i do godinu dana, a šest meseci ukoliko je boca već otvorena.

     1774
  • Magnezijum za oporavak mišića

    Magnezijum za oporavak mišića

    Magnezijum je mineral od presudnog značaja za pravilan rad mišića, bubrega i srca. To je četvrti najzastupljeniji mineral u telu. Samo jedan procenat magnezijuma odlazi u krvotok, dok se većina skladišti u ćelijama i kostima. Uravnotežena količina ovog minerala može pomoći u sprečavanju grčeva i malaksalosti.

    Preporučeni dnevni unos magnezijuma za muškarce preko 30 godina je 420mg, a za žene 320mg. Tinejdžerima je potrebna veća količina. Spanać i drugo zeleno povrće su dobar izvor magnezijuma, kao i bademi, indijski orah, soja i krompir.

     2929
  • Kokosovo ulje saveznik u regulisanju simptoma hipotireoze

    Kokosovo ulje saveznik u regulisanju simptoma hipotireoze

    Kokosovo ulje postaje sve popularnije kada je u pitanju regulisanje simptoma hipotireoze. Štitna žlezda oslobađa hormone koji su zaslužni za održavanje temperature tela, funkcionisanje metabolizma, ali i rast i razvoj mozga. U mnogim slučajevima ova žlezda ne može da proizvodi dovoljno hormona, zbog čega brzo gubite energiju i vrlo često ste pospani. Kokosovo ulje hrani štitnu žlezdu zahvaljujući svojim svojstvima i pomaže joj da efikasnije funkcioniše. Zbog svojih anti-inflamatornih svojstava, kokosovo ulje utiče na regeneraciju oštećenih tkiva i sprečava mikroorganizme da naruše rast i obnovu ćelija. Suva koža takođe može biti jedan od pokazatelja problema sa štitnom žlezdom, ali uz pomoć kokosovog ulja možete vratiti njenu elastičnost. Preporučuje se kao zamena za druga biljna ulja jer smanjuje nivo holesterola u krvi i reguliše krvni pritisak.

     1059
Sočne tikvice su deo skoro svakog letnjeg obroka. Grilovane možete služiti ka toplo predjelo ili kao prilog glavnom jelu.
17001
 Izvrnuti sočni kolač sa kajsijama. Možete ga uskrasiti šlagom, a ako ne volite ne morate. Uživajte!
30075
Iako je smokva poreklom iz Sredozemlja, uspeva i kod nas.  A evo i jednog recepta za voćni kolač sa svežim smokvama.
27001
Ako vam je klasična gibanica dosadila, došao je red na banicu prelivenu sa jogurtom. Uživajte!
6556
Ova osvežavajuća salata sa pavlakom je pun pogodak za ove letnje dane, ali svakako možete je pripremati bilo kada u toku godine.
21129
Brokuli je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne, zato potrudite se da je što češće imate na trpezi.
11268