• Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Paradajz – bogat antioksidansima I vitaminom C. Sadrži korisne fitohemikalije kao što je likopen koji sprečava razvoj hroničnih bolesti.

    Tikvice – značajne za hidrataciju jer su su bogate vodom. Snižava nivo holesterola I pospešuje zdravlje srca.

    Lubenice – povrće koje takođe sadrži visok nivo vode, a pored hidriranosi štiti ćelije od oštećenja izazvanog izlaganju suncu.

    Jogurt – bogat proteinima I bakterijama koji deluju kao probiotik čime održavaju zdravlje vašeg probavnog sistema.

    Kajsije, breskve, nektarine – bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom A, C I antioksidansima.

    Orašasti plodovi – smanjuju nivo holesterola zbog prisustva mononezasićenih I polinezasićenih masti.

     588
  • Dodajte pistaće u ishranu, a evo i zašto

    Dodajte pistaće u ishranu, a evo i zašto

    - Bogati su fosforom koji pospešuje toleranciju na glukozu.

    - Prepuni su antioksidantima koji štite od upala i srčanih bolesti.

    - Odličan su izvor vlakana i vitamina B6.

    - Sadrže zavidne količine kalijuma koji snižava nivo kortizola - hormona stresa.

    - Preporučuje se kod bolova u želucu, protiv povraćanja i hroničnog kašlja.

     2009
  • Šta sve izaziva nedostatak vitamina K?

    Šta sve izaziva nedostatak vitamina K?

    Vitamin K je odgovoran za rastvaranje masti i igra važnu ulogu kada je reč o zdravlju kostiju i srca. Najpoznatiji je po tome što utiče na izgradnju kostiju i aktivira protein koji je odgovoran za stvaranje tkiva. Studije su pokazale da pojedinci koji vode računa o unosu vitamina K imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Simptomi nedostatka vitamina K mogu uticati na kožu, srce, kosti, vitalne organe i creva. Prema Američkoj asocijaciji kliničke hemije, nedostatak vitamina K obično se javlja ukoliko vaše telo ne može ispravno da apsorbuje ovaj vitamin iz crevnog trakta. Uzrok može biti i konzumiranje određenih lekova zbog toga što utiču na nivo holesterola i apsorpciju hranljivih materija u vašim crevima.

     334
  • Breskva - voće mira

    Breskva - voće mira

    Breskva je voće poreklom iz Kine ali se uzgaja u predelima gde vlada topla klima. U nekim krajevima poznata je kao persijska šljiva, a postoji preko 2.000 različitih vrsta breskvi koje su nastale ukrštanjem.

    Naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

    Breskve pospešuju varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

    Savršeno je sredstvo za čišćenje creva, jer potpomaže bolje varenje.

    Predstavlja pravu riznicu beta karotina. Sadrži i većinu vitamina grupe B, među kojima i folacin (B9), nijacin (B3), ali i vitamin C, E i biotin (vitamin H).

    Sok od breskve se preporučuje bolesnicima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom.

    Smanjuju rizik od opadanja kose.

    Kinezi i Japanci koštice breskve smatraju izuzetno značajnim u lečenju kašlja, upale slepog creva, krvavljenja, povišenog krvnog pritiska.

    U Mađarskoj ih zovu "voćem mira" jer smiruju i opuštaju.

     585
  • Da li ishrana može da utiče na pojavu ekcema?

    Da li ishrana može da utiče na pojavu ekcema?

    Mnogi stručnjaci okarakterisali su određene namirnice poput mleka I oraha kao ključne izazivače ekcema. Ukoliko na koži uočite inflamaciju, morate tražiti alternativne izbore. Neki od faktora životne sredine takođe izazivaju pojavu ekcema, a to su:

    Promene u temperaturama – Hladna ili ekstremna toplota, visoka ili niska vlažnost može biti razlog njihove pojave.

    Hormoni – Hormonske promene kod žena tokom ciklusa ili trudnoće.

    Namirnice – Konzumiranje sojinih proizvoda, mlečnih proizvoda, jaja mogu doprineti bolnim simptomima ekcema.

    Mikrobi – Virusi, pojedine bakterije povezani su sa pojavom ekcema.

    Stres i alergeni – Ukoliko je vaša koža osetljiva, potražite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Upotreba opasnih hemikalija u šamponima, sapunima može pogoršati stanje. Polen, životinjska dlaka mogu izazvati neke od prvih simptoma, poput perutanja kože.

     449
Obožavam kompot od dunja, a kako nemam vremena da ga pravim, a ni prostora da ga skladištim koristim ovu brzu varijantu u sezoni dunja.
111263
Jednostavno neodoljivo! Slatko, mirišljavo, aromatično. Prava poslastica za praznike. Prilika da se dobro zabavite sa najbližima dok ih pravite i zajednički uživate u njihovim čarima!
18661
Banatski kupus je podvarak od kiselog kupusa obogaćen komadićima mesa, kobasica i pirinča. Uživajte u hladnim zimskim danima uz ovaj predivni porodični obrok!
6760
Vegeta i slični začini su postali začin bez kog ne umemo više da pripremimo obrok, pogotovo supu. Svi znamo da svi ti  začini puni konzervansa i emulgatora i da baš…
20668
Juliška je bliska prijateljica moje tete i one često zajedno pripremaju sve i svašta ukusno. Pa evo i jednog njenog specijaliteta!
Evo recepta za predivnu čorbu! Ako volite možete dodati malo mleka ili klasičnu zapršku ali i na ovaj način pripremljena je dovoljno ukusna.
7718