• Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Prvi mit - alergija na hranu nije isto što i intolerancija. Ta dva termina se odnose na dve različite stvari. Alergija označava stanje kada imuni sistem reaguje na neposredni nadražaj, a reakcije variraju od blagih do smrtno opasnih. Blagi su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i kijanje, dok su ozbiljniji problemi sa disanjem, oticanje usana i disajnih puteva i gubitak svesnosti. Preko 90% alergijskih reakcija izazvano je jednom od ovih 8 namirnica - mleko, žitarice, kikiriki, orah, jaja, soja, riba i morski plodovi.
    Intolerancija na hranu, sa druge strane, jeste reakcija digestivnog sistema i simptomi se ispoljavaju kada pojedete određenu količinu hrane, a simptomi su mučnina, nadutost, dijareja i gasovi. Ovo najčešće izazivaju mlečni proizvodi i žitarice.

    Drugi mit - kada vam jednom dijagnostifikuju alergiju, nikad više ne smete jesti tu hranu. Alergije na hranu se mogu razviti u svim dobima života i mnoga deca su pogođena ovim, ali je moguće da kasnije u životu više nemaju reakcije na hranu na koju su bili alergični u detinjstvu. Testove treba regularno ponavljati, da bi se utvrdilo jeste li i dalje alergični.

    Treći mit - morate izbegavati mleko i mlečne proizvode ako ste intolerantni na laktozu. Odrasli i adolescenti kojima je dijagnoza intolerancija na laktozu mogu da tolerišu oko 12 grama laktoze, što je otprilike jedna šolja mleka ili jogurta. Količina laktoze varira u određenim namirnicama, tako da se ti ljudi mogu držati onih sa nižim postotkom poput švapskog sira, jogurta, kiselog mleka i mocarele. Jogurt je posebno preporučljiv.

    Četvrti mit - ljudi koji su alergični na mleko mogu da piju mleko bez laktoze. Mleko bez laktoze je i dalje mleko, tako da nije dobar izbor za ljude zaista alergične na mleko. Međutim, za ljude koji imaju intoleranciju na mleko, ovo je savršen izbor.

     848
  • Čaša mlake vode svakog jutra - izvor zdravlja

    Čaša mlake vode svakog jutra - izvor zdravlja

    Ubedljiv prirodni lek za ublažavanje menstrualnih grčeva je topla voda. Opušta mišiće stomaka i ublažava menstrualni bol. Delotvorna je za sve vrste grčeva, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće.

    Topla voda povećava telesnu temperaturu, koja ubrzava metabolizam. Porast metaboličke aktivnosti daje telu mogućnost da sagori više kaorija tokom dana.

    Ukoliko otpočnete dan sa čašom mlake vode sa limunom, sagorećete brojne masti nagomilane u organizmu jer sadrži pektin vlakna.

    Osim toga, stimuliše probavni sistem i utiče na bolje varenje. Hladna voda nakon obroka može biti kontraproduktivna jer stvara masne naslage i otežava varenje.

     646
  • Martin Yan

    Martin Yan

    Reč je o slavnom domaćinu u preko 2.000 televizijskih emisija posvećenih kulinarstvu. Martin Jan uživa brojna priznanja i visoko je cenjeni konsultant za hranu, profesionalni je instruktor i veoma čitan autor. Izrazio je svoje raznovrsne originalne talente u 26 kuvara, među kojima su pojedini i nagrađivani. Rođen je u Kini i kako sam tvrdi - oduvek je gajio strast prema kuvanju. Formalno gledano, zahvaljujući radu u restoranu u Hong Kongu počinje da raste njegova znatiželja - a tada je imao samo 13 godina. Sledila je obuka na institutu, a već 1978. godine postao je pionir televizijske emisije koja se sada već smatra kultnom: „Yan Can Cook". Format je ubrzo proširen i obuhvatao je različite stilove azijske kuhinje. Godine 1985. osnovao je internacionalnu kuvarsku školu. Njegovi restorani nude inventivne azijske menije i gotovo su izvan konkurencije. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, a ono što ga izdvaja od drugih i po čemu je prepoznatljiv jeste specifičan humor. Posvećen je razbijanju iluzija i predrasuda koje su vezane za azijsku kuhinju, pa je samim tim doprineo boljem razumevanju azijske kulture, tradicije i običaja.

     987
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     1154
  • Osip na koži nakon jela

    Osip na koži nakon jela

    Kompletan osip na telu nakon obroka je siguran znak ozbiljne alergijske reakcije. Potrebno je pozvati hitnu pomoć kako bi se sprečile dalje komplikacije. Oko 90 odsto ovakvih alergija se obično odnose na ribu, soju, pšenicu, kikiriki, mleko, jaja...

    "Košnice" odnosno osip je reakcija tela koja nastaje obično odmah nakon obroka. Mogu da uzrokuju upale i nadutost određenog dela tela, a znak su da alergijaska reakcija utilče nepovoljno na čitavo telo, može oštetiti vaš repiratorni sistem, sistem za varenje i kardiovaskularni sistem. Rezultat su rekacije vašeg imunog sistema na proteine u hrani kao da su opasni. Histamin štiti organizam od zaraznih bolesti, ali tokom alergijske reakcije njegove prekomerne količine mogu izazvati ozbiljne upale. Potrebna je injekcija adrenalina koji smiruje različite sisteme u telu i vraća im sposobnost normalnog funkcionisanja.

     889
St. Honore je svetac zaštitnik pekara i poslastičara u Francuskoj. Ovaj kolač (torta) iako deluje komplikovano, naprotiv nije uopšte. Lako se priprema a veoma je intresantna i ukusna!
7111
Siguran sam da vam se milion puta desilo da vam ostanu belanca.Meni jeste,pogotovo kada pravim kiflice ili štrudle.Ovaj kolač ne samo da je jednostavan ,već je i ukusan a i…
28913
Ako volite proju a želite nešto da izmenite evo dobre ideje! Dodajte masline!
8408
U našoj kući plazma torta često ni ne dočeka deo dekorisanja, često se dešava da je pojedemo kašikom iz činije. Ne volim da koristim živa jaja i zato sam napisala…
139331
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
20444
Ukoliko želite da na brzinu spremite odličan ručak i da se pritom osećate kao da ste na moru evo predloga. Navedeni sastojci dovoljni su za dve osobe. Uz predloženi ručak…
25021