• Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Energetske i hranljive vrednosti: semenke suncokreta

    Suncokret je jednogodišnja biljka, koja vodi poreklo iz Meksika i Perua. U Evropu je stigao negde oko 1504. godine. Rusi su tek 1830.godine uspeli iz suncokretovog semena da iscede ulje. Narodna medicina ističe značaj semenki suncokreta u lečenju reume, artritisa, brojnih problema sa vidom i nesanicom. Koriste se i kako bi podstakle varenje, za zdravlje kostiju i kože. Hidriraju ali i opuštaju krvne sudove i mišiće.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 584 kcal

    Ugljeni hidrati: 20 g

    Proteini: 20,78 g

    Masti: 51,46 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:8,6 g

    Niacin: 8,34 mg

    Vitamin A: 50 IU

    Vitamin C: 1,4 mg

    Vitamin E: 35,1 mg

    Natrijum: 9 mg

    Kalijum: 646 mg

    Kalcijum: 78 mg

    Gvožđe: 5,25 mg

    Magnezijum: 325 mg

    Cink: 5 mg

    Beta karoten: 30 µg

     850
  • Alkohol ubrzava gubitak pamćenja kod muškaraca

    Alkohol ubrzava gubitak pamćenja kod muškaraca

    Sredovečni muškarci koji piju dva i po pića dnevno ubrzavaju gubitak pamćenja za čak 6 godina.

    U Londonu je sprovedena desetogodišnja studija koja je obuhvatala preko 5 hiljada muškaraca i više od dve hiljade žena. Kada su učesnici napunili 56 godina, podvrgnuti su prvom od 3 testa pamćenja. Rezultati su pokazali da muškarci koji piju više od dva i po pića dnevno pamte lošije od onih koji piju manje. Zanimljivo je, međutim, da ovakva korelacija nije uočena kod žena, iako su žene koje prekomerno piju pokazale lošije organizacione sposobnosti.

    Najgori po pamćenje su vodka, džin i viski, dok nema razlike između vinopija i pivopija. 

    Ovo nije prva studija koja dokazuje da alkohol loše utiče na pamćenje, ali je prva koja je povezala manju količinu alkohola sa ovom posledicom (do sada se smatralo da je bezopasno piti manje od 4 pića za muškarce i manje od 3 za žene).

    Pretpostavlja se da alkohol utiče na dotok krvi u mozak i oštećuje nervne ćelije, što za posledicu ima gubitak pamćenja.

     

     1379
  • 5 namirnica i njihova „halucinogena“ dejstva

    5 namirnica i njihova „halucinogena“ dejstva

    Muskantni oraščić

    Ukoliko unesete između četiri i osam kašičica muskantnog oraščića sigurno je da ćete primetiti blage promene. Blage halucinacije traju između četiri do šest sati, a pored toga previše začina izaziva i stvara osećaj prehlade i gripa. Muskantni oraščić je izuzetno jak začin, ukoliko ga unesete u velikim količinama izazvaće pravu borbu u vašem telu zbog čega je neophodno biti obazriv.

    Šećer

    Rafinirani šećer, za razliku od prirodnog, zaista utiča na više stvari u organizmu čoveka. Naučnici se slažu u tvrdnji da šećer može izazvati jedan od oblika zavisnosti. Naglašavaju da je bolje unositi prirodni šećer koga najviše ima u voću, jer on makar neće širiti naše zenice kao što to čini rafinirani pri unosu u organizam u određenoj količini.

    Kofein

    Uticaj kofeina je dobro poznat, ali ne i da količina od 250 mg može dovesti do trovanja. Ozbiljna količina od 500 mg stvara pravi haos u organizmu. Osim toga što uzrokuje pomešane tokove misli, od osećaja „ja ću živeti zauvek“, do „sve umire“, a rezultat svega na kraju je dijareja, grčevi i povraćanje.

    Ljute papričice

    Šta stvara osećaj žarenja nakon što probate ljutu papriku? Endorfin je odgovoran za ovakvo stanje. Ne treba zaboraviti da je kapsaicin jedna od glavnih komponenti ljutih papričica koja u izvesnoj meri može da radi kao analgetik. U svakom slučaju, što je više jedete, efekti su raznovrsniji do te mere da može da tretira vaša čula grubo i ludo.

    Dud

    Ukoliko probate veću količinu nezrelih dudova, to može dovesti do umerene serije halucinacija. Kada one prestanu, sledi serija grčeva i dijareja koje nećete moći da kontrolišete.

     921
  • Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Zamrzavanje hrane je veoma korisna stvar, jer time štedite tako što sprečavate da se ostaci obroka bace, a možete i naveliko kupiti namirnice kojima nije sezona, pa da ih samo izvučete iz zamrzivača kada su vam potrebne. Ipak, postoje neke namirnice koje će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa je bolje da ih kupite u manjim količinama ili prosto nađete način kako da ih odmah iskoristite.


    Prvo pravilo zamrzavanja: ako namirnica u startu nije imala dobar ukus, neće imati ni nakon zamrzavanja, štaviše, verovatno će imati još gori ukus. Zamrzavanje menja teksturu hrane, pa ako vam se nije dopala večera, bacite je odmah.
    Drugo pravilo zamrzavanja: ako zamrzavate sirovu namirnicu sa visokim procentom vode (krastavci, paradajz, lubenica), nakon odmrzavanja će imati loš i gorak ukus jer će izgubiti svu vlagu.
    Treće pravilo zamrzavanja: ne preporučuje se zamrzavanje bilo kakve hrane koja na sebi ima nekakav krem (npr krem od vanile) jer će se odvojiti ili raspasti, te izgubiti ukus.


    Zapamtite, ova pravila važe uglavnom za pojedinačne namirnice, ne valja smrzavati sirov paradajz ali ako napravite lazanje u koje ide paradajz sos, naravno da taj specijalitet možete zamrznuti bez bojazni da će se previše izmeniti ukus.


    Lista namirnica koje ne bi trebalo zamrzavati:


    Povrće: celer, krastavci, zelena salata, luk, paprika, krompir (sirov), rotkvice
    Voće: jabuke, grejpfrut, grožđe, limun, pomorandže, lubenica
    Mlečni proizvodi: sir, krem sir, jogurt, pavlaka, sirova jaja
    Začini: bosiljak, vlašac, peršun
    Ostalo: glazure, pržena hrana, pirinač

     806
  • Tri prednosti drvenih daski za sečenje u odnosu na plastične ili staklene

    Tri prednosti drvenih daski za sečenje u odnosu na plastične ili staklene

    1. Iako se može činiti da je plastika neporozna i da ne može apsorbovati tečnosti, oštećenja njene površine od noževa otežavaju čišćenje. Drvene daske za sečenje, sa druge strane, ne zadržavaju bakterije nakon pranja na visokoj temperature. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Viskonsinu, testirane su bakterije koje uzrokuju trovanje hranom. Ove bakterije postavljene su na daske za sečenje od sedam različitih vrsta drveta i četiri vrste plastike. I naravno, drvo je nadmašilo plastiku.
    2. Daske za sečenje od drveta ne oštećuju noževe kao što to čine staklene daske.
    3. Drvene daske mogu se iznova brusiti i premazivati netoksičnim mineralnim uljima što ide u prilog njihovom veku trajanja.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     261
Hleb od raženog brašna sa belim lukom je fantastičan uz svež paradajz i sir. U toplim letnjim danima to vam je i više nego dovoljno za ukusnu večeru.
18485
Špageti Bolonjeze su jednostavno a preukusno rešenje za svačiji ukus ukoliko nemate ideju šta biste mogli da spremite.
Ako vam je dosadio običan pire od krompira onda evo ideje za malu promenu.
Zimska torta od bresaka se brzo priprema i osvežavajuća je. Ako nemate kompot od breska možete iskoristiti kupovne breskve iz konzerve. A i preko leta postoji rešenje. Sveže breskve iseckajte…
9360
Ako ne znate šta ćete novo za doručak ili večeru omlet sa tikvicama je dobra ideja!
13456
Dalmatinske rolnice su veoma zanimljive kao prilog. Imaju specifičan ukus zahvaljujući namazu od sremskog sira sa maslinama i belim lukom.
5205