• Hrana bogata vitaminom D i gvožđem

    Hrana bogata vitaminom D i gvožđem

    Gvožđe i vitamin D su esencijalni za zdravo funkcionisanje krvi, ćelija, kostiju i mišića. Gvožđe je od ključnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik kroz telo. Deo je proteina koji su takođe uključeni u transport kiseonika, odnosno hemoglobina i mioglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim ćelijama koji nose kiseonik u tkiva, a mioglobin prenosi kiseonik do mišića. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma i reguliše nivo kalcijuma u krvi. Od velike je važnosti za jake kosti i zube.

    Dnevne preporučene količine vitamina D za odrasle osobe između 19 i 50 godina iznosi 5 mikrograma, a 10 mikrograma za lica uzrasta od 51 do 70 godina i 15 mikrograma za starije od 71 godinu. Trudnice i doilje starosti od 16 do 50 godina bi trebalo da unose 5 mikrograma vitamina D. Dnevni preporučeni unos gvožđa je 18 mg za žene od 19 do 50 godina, a 8 mg za muškarce iznad 19 godina.

    Odličan izvor gvožđa su mesni proizvodi, žumance, pasulj, grašak, suvo grožđe i suve šljive, soja, spanać, kelj, brokoli, integralne žitarice...

    Većina ljudi vitamin D dobija putem izlaganja suncu. Međutim, hrana bogata vitaminom D je riba, sir, žumance, pečurke, žitarice, jogurt i voćni sokovi.

     1187
  • Bilje za drenažu sinusa

    Bilje za drenažu sinusa

    Eukaliptus

    Mnogi su upoznati sa blagotvornim dejstvom eukaliptusa koji se pokazao kao odlično rešenje ukoliko vam je nos učestalo zapušen. Osim toga, ako određenu dozu preporučenu od strane lekara koristite redovno, može biti delotvoran i u smanjenju upale sinusa. Ukoliko je upala praćena kijavicom, eukaliptus pomaže u oslobađanju sluzi i olakšanom disanju.

    Ren

    Preporučena doza korena rena je četvrtina kašičice ukoliko imate infekciju sinusa. Zašto baš ren? Zbog svojih jakim antibakterijskih svojstava koji su od velike važnosti ukoliko želite da se na pravi način izborite sa pojedinim infekcijama koji imaju tendenciju i da se vrate.

    Efedra

    Efedra je biljka koja potiče iz azijske kulture, a vrlo često se koristi u kinsekoj medicini, posebno kada je reč o problemima respiratornih organa. Efedra sadrži efedrin što poboljšava disanje i smanjuje otok sinusa. Takođe podstiče ponovnu aktivaciju čula mirisa, ublažava pritisak i bol sinusa.

     1036
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     1404
  • Činjenice o klicama za koje možda niste znali

    Činjenice o klicama za koje možda niste znali

    Pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi je najjednostavnija odbrana od štetnih bakterija. Verovali ili ne, topla voda nije efikasnija od hladne kad je reč o njihovom uklanjanju.

    Ako voda i sapun nisu dostupni, koristite gel na bazi alkohola. Dokle god proizvod sadrži 62 do 70 odsto alkohola, većina bakterija na vašoj koži biće ubijena.

    Štetne bakterije, kao što je salmonela, može da se širi kroz vože i povrće koje dolazi u kontakt sa potencijalno opasnim sirovim mesom i njegovim sokovima. Predlaže se organizovanje frižidera sa određenim rasporedom - sirovo meso uvek bi trebalo da bude na dnu frižidera, neoprano voće i povrće na sredini, a gotova jela na vrhu.

    Koncentracija bakterija oko automata za sušenje ruku je do 27 puta veća, nego kod aparata sa papirnim ubrusima.

    U javnim toaletima najveća koncentracija klica je na ručkama vrata i kod lavaboa.

    Uvek pre upotrebe isperite četkicu za zube, jer fekalne bakterije mogu dopreti do četkice putem vazduha. Takođe, perite ruke redovno jer ukoliko to ne učinite, prenećete iste te fekalne bakterije na tastaturu, mobilni telefon...

    Istraživači sa Univerziteta u Arizoni otkrili su da postoji u proseku 421.000 različitih bakterija na našoj obući.

     648
  • Kako da ubrzate svoj metabolizam?

    Kako da ubrzate svoj metabolizam?

    Prema definiciji, metabolizam je kombinacija dva procesa – katabolizma i anabolizma. Prvi je raspad različitih molekula naše ishrane kako bi se stvorila energija, dok je drugi proizvodnja svih jedinjenja potrebnih ćelijama za normalne telesne funkcije. Dakle, metabolizam je usko povezan sa našim načinom ishrane ali i načinom na koji svakodnevno tretiramo naše telo.

    Ubrzavanje metabolizma može se vršiti uz pomoć brojnih metoda, od izbora ishrane do načina života. Poboljšana brzina sagorevanja masti od strane tela je ključna komponenta metabolizma. Mnogi oštećuju anaboličke i kataboličke procese kroz određene dijete.

    Protein je jedan od najvažnijih elemenata bilo koje ishrane, ali je ključan i u razvoju mišića. Stoga konzumirajte hranu bogatu belančevinama ukoliko želite da povećate efikasnost vašeg metabolizma.

    Vodite računa o ravnomernom unosu kalorija tokom dana jer ćete tako povećati metaboličku fleksibilnost i poboljšati efikasnost sagorevanja masti.

    Vežbajte! Istraživanja su pokazala da je redovno vežbanje jedan od najosnovnijih načina za poboljšanje metaboličkog „tempa“.

    Povećajte unos omega 3 masnih kiselina koje utiču na nivo leptina, što je hormon koji je u direktnoj vezi sa sagorevanjem masti.

    Jedite namirnice bogate gvožđem jer je taj mineral neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

    Pijte više mleka jer sadrži molekul pod nazivom – nikotinamid ribozoid koji može efikasnije pretvoriti masti u energiju!

     803
Brokuli je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne, zato potrudite se da je što češće imate na trpezi.
11302
Sočne ćureće šnicle u belom sosu od šampinjona sa prazilukom i slaninom. Uživaćete u porciji predivnih aroma!
7399
Interesantna ideja za musaku sa tikvicama, šunkom i sirom. Probajte!
12155
Zamislite miris i ukus dinstane sočne ćuretine sa prilogom od pirinča i paprike.....
16298
Baklava je orijentalni specijalitet koji se kod nas dosta odomaćio. Ovaj recept je malo drugačiji, slobodno isprobajte, dopašće vam se sigurno!
6082
Recept za kuvane knedle izgleda komplikovano ali nije. Navalite na vruće knedle i prijatno!
6379