• Ishrana po bojama

    Ishrana po bojama

    Sve veći trend u svetu nutricionizma je takozvana ishrana po bojama koja dovodi organizam u izbalansirano stanje i generalno popravlja raspoloženje. Naime, po ovom principu ishrane, ljudima je potrebno između pet i devet porcija voća i povrća dnevno, a ove grupe namirnica se mogu podeliti prema spektru duginih boja - dakle na žute, narandžaste, crvene, zelene, plave i ljubičaste namirnice, kao i na bele.

    Smatra se da tokom letnjih perioda treba više konzumirati zelene, plave i ljubičaste namirnice, dok se zimi preporučuju žute, narandžaste i crvene. No, svaka od ovih boja na poseban način doprinosi celokupnom stanju organizma:

    Žuta hrana: dobro raspoloženje i jači imunitet - kukuruz, banane, jaja, breskve, paprike, ananas, med, kruške, limun...
    Ove namirnice sadrže beta - karoten, vitamin C, bromelain pa su dobre za elastičnost kože, hrane mozak i podstiču memoriju i koncentraciju, jačaju imunitet, čiste jetru, žuč i pankreas.

    Narandžasta hrana: bolji apetit i varenje - pomorandža, mango, šargarepa, bundeva, žumance, losos, đumbir...
    Narandžaste namirnice su takođe bogate beta karotenom, ali i antioksidansima, dobre su za oči, čiste organizam i izbacuju toksine iz creva, ubrzavaju metabolizam i štite od alergija.

    Crvena hrana: energija - crveno meso, paradajz, lubenice, cvekla, rotkvice, trešnje, jagode, crveni pasulj
    Odlika ljudi koji konzumiraju dosta crvene hrane jeste višak energije i jak imunitet. Ova grupa namirnica obezbeđuje pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca i očuvanje krvnih sudova, zbog likopeina pomaže i pri detoksikaciji organizma.

    Zelena hrana: harmonija i smirenost - blitva, spanać, brokoli, kelj, grašak, celer, tikvice, smokva, zeleno grožđe, krastavac, kivi....
    Za razliku od crvene, zelena boja donosi ravnotežu, mirnoću...a većina zelenih namirnica čini bogat izvor celuloze, i alkalizuje organizam čime štiti od tumora gušterače, bubrega, želuca. Zelena hrana ujedno potpomaže i zaceljivanje rana i sprečava loš zadah.

    Plava hrana: dobar san - kupine, šljive, borovnice, crne ribizle, alge, cikorije, crne masline, crne trešnje...
    Plava hrana takođe umiruje, ali kako se veruje, štiti i od ružnih snova, te izbacuje frustraciju koja se nagomilala tokom dana. Ove namirnice su bogate kalijumom pa olakšavaju cirkulaciju i izbacuju otrove. Pomažu i u borbi protiv zatvora.

    Ljubičasta hrana: kreativnost - patlidžan, ljubičasti brokoli, artičoke, radič, timijan, ljubičasta žalfija...
    Ova boja je na neki način spoj smirene plave i stimulativne crvene, pa kad se to spoji, donosi kreativnost, jača intuiciju, spiritualnost. Preporučuje se kao "ispomoć" kod lečenja mentalnih bolesti i kod manjka motivacije.

    Bela boja: protiv holesterola - beli luk, mlečni proizvodi, piletina, ćuretina, belance...
    Ishrana belom bojom se preporučuje osobama koje imaju manjak kalcijuma, kojima su zbog holesterola začepljene arterije, kao i osobama koje pate od osteoporoze.

     937
  • Značaj cenjenog arganovog ulja

    Značaj cenjenog arganovog ulja

    Drvo argana je najstarije na svetu. Od davnina se veruje da igra veoma važnu ulogu u očuvanju ravnoteže u ekosistemu. Raste u jugozapadnom delu Maroka. Poznato je po svojoj sposobnosti da opstane u ekstremnim vremenskim uslovima. Njegov koren se može protezati i do 30 metara. Visoko je 8 do 10 metara. Obično se obrađuje zarad arganovog ulja koje sadrži esencijalnu masnu kiselinu Omega 3, ali i omega 6. Bogato je i vitaminom E zbog čega može povoljno uticati u borbi protiv akni. Koristi se kao prirodni hidratant. Štiti kožu od štetnog UV zračenja i jača koren dlake. Stimuliše rast kose i noktiju.

     534
  • Prednosti upotrebe silikonskog kuhinjskog pribora

    Prednosti upotrebe silikonskog kuhinjskog pribora

    Kuhinjski pribor od silikona u odnosu na karakteristike metalnog, plastičnog ili drvenog pribora ima niz prednosti. Pre svega, silikon je otporan na toplotu zbog čega je savršen za upotrebu kada je reč o pripremi jela na visokim temperaturama. Otporan je na mrlje I ne zadržava mirise, niti poprima boju određenih namirnica. Silikonski proizvodi se lakše održavaju I čiste. Bezbedan je za upotrebu jer se na silikonu ne talože bakterije I mikrobi, kao što je to slučaj sa drvenim priborom. Ne može oštetiti posude za kuvanje ili pečenje. Ne može proizvesti opasne materije prilikom isparenja, kao što je to slučaj sa metalom koji može da korozira. U članku “Sigurna upotreba posuđa” navodi se: “Nema poznatih zdravstvenih opasnosti povezanih sa upotrebom posuđa ili kuhinjskog pribora od silikona.”

     610
  • Origano

    Origano

    Origano je aromatična zeljasta biljka, poreklom iz južnih krajeva Evrope. Kod nas je poznat i kao mažuran, mravinac, crnovr, vranilovka, dok je latinski naziv Origanum vulgare. Najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji u sušenom obliku kao začin, jer tada ima najintenzivniji ukus. Neizostavan je deo raznih pica, lazanja, koristi se kao dodatak jelima od sira, jaja, ribe, kao i u raznim salatama i čorbama, a izuzetno je popularan i u grčkoj, američkoj i meksičkoj kuhinji. Bogat je antioksidantima i sadrži vitamin K, gvožđe i kalcijum te povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem. Ulje od origana je posebno zdravo jer obično sadrži dva polifenolna jedinjenja: karvakrol i timol, koji su najjači prirodni antiseptici.

     2976
  • Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    1. Visina je podesiva – „glava“ miksera bi trebalo da se nađe tik iznad posude kako se prilikom mešanja ne bi oštetilo dno posude.

    2. Vodite računa o dobroj povezanosti svih delova aparata

    Veza između „glave“ miksera i postolja može vremenom olabaviti i pomerati se kada god uključite mikser, što može biti opasno.

    3. Peškir – potencijalno rešenje za mogući haos u kuhinji

    Mikseri sa posudama su snažni i mogu veoma lako napraviti nered u celoj kuhinji ukoliko sastojci „pobegnu“ iz posude. Rešenje je jednostavno – prekrijte mikser debljom kuhinjskom krpom ili manjim peškirom.

    4. Mikseri sa posudom ima svoja ograničenja

    Imajte na umu da bilo koji mikser nema ugrađenu zaštitu od preopterećenja i nije namenjen neprekidnom radu na duže vreme. Razmotrite nivo snage pre kupovine miksera.

     708
Meksička voda od jagoda je veoma aromatičan i osvežvajući napitak.
16101
Čatni se najlešće koristi u indijskoj kuhinji. Obično ima istovremno i sladak i ljut ukus. Jede se u malom količinama na početku obroka kako bi podstakao varenje. Može da se…
20595
Pripremite deci domaće krekere, neka vam pomognu dok ih pravite i svi uživajte u njima.
13132
Raita je vrsta salata koja nam dolazi sa istoka. Najčešće se pravi od jednog ili dva povrća koji se preliju sa jogurtom. Služe se uz glavno jelo koje ne treba…
15608
Krem čorba od karfiola se jednostavno priprema a podjednako je ukusna i topla i hladna.
48777
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...
33476