• Aloe vera za negu kože

    Aloe vera za negu kože

    Aloe vera sadrži sokove koji se često koriste za negu kože. Ima umirujuće i antibakterijsko dejstvo, posebno kada su u pitanju opekotine. Međutim, ne bi trebalo koristiti aloe veru kada je reč o težim opekotinama. Sadži 32 vitamina i minerala, 75 hranljivih materija i stotine aktivnih enzima. Popularna je u upotrebi za negu kose jer hidrira kožu glave i utiče na rast kose. Vitamini i minerali jačaju kosu, utiču na njen sjaj i ukljanjaju perut. Gel na bazi aloe vere koristi se za lečenje infekcija kože, hidrataciju i njeno obnavljanje. Štiti površinu kože, posebno kada je reč o posekotinama ili ogrebotinama. Pomaže ranama da se oslobode mrtve kože, neguje oštećene ćelije a štiti nove.

     1161
  • Kako da brzo rashladite piće?!

    Kako da brzo rashladite piće?!

    Ako se pitate kako da tokom nesnosnih letnjih vrućina na brzinu ohladite omiljeno piće onda ste na pravom mestu pošto sledi par korisnih saveta.

    Najneefikasniji način je da se piće stavi u frižider pošto ćete tako morati da sačekate više od 45 minuta da bi piće dostiglo prijatnu temperaturu. Ipak, sa druge strane ako ste disciplinovani i svoje napitke uvek držite u frižideru onda Vi i nemate problem sa rashlađivanjem pića pa je za Vas stavljanje piće u frižider najbolje rešenje.

    Oni zaboravniji mogu da se posluže trikom i da da flašu obmotaju papirnom salvetom ili ubrusom i da je stave u zamrzivač. Na ovaj način Vaše piće će se rashladiti za dvadesetak minuta. Međutim ova tehnika ima i svojih negativnih strana, jer ako piće zaboravite u zamrzivač može se lako desiti da se u potpunosti zamrzne i postane neupotrebljivo ili još gore, ako je flaša puna da ista pukne!

    Za sam kraj najefikasniji način je da piće ohladite kockama leda. Istina, kocke leda mogu da razblaže Vaš napitak ali ako ga konzumirate brzo do toga neće doći. Naravno, ova tehnika podrazumeva da ste prethodno stavili vodu u zamrzivač kako bi se formirale kocke leda :)

     11426
  • Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Kako savršeno ispeći povrće u rerni?

    Odgovor leži u četiri jednostavna koraka:

    1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

    2. Obložite posudu folijom ili papirom za pečenje.

    3. Obložite povrće maslinovim uljem ali tako da ne koristite više od jedne kašičice ulja za svaku šoljicu povrća. Koristite i začine: ruzmarin ili bosiljak, peršun, so, biber.

    4. Pecite sve dok povrće blago porumeni. Ukoliko tokom pečenja povrće počinje da se suši, prelijte ga sokom od jabuke ili omiljenim dresingom.

     1559
  • Zašto redovno jesti fermentisanu hranu?

    Zašto redovno jesti fermentisanu hranu?

    Mlečna kiselina proizvedena tokom fermentacije podstiče rast zdrave flore u crevima.

    Pomaže pri uklanjanju toksina iz tela.

    Bakterije koje se formiraju tokom procesa fermentacije zapravo “jedu” šećer zbog čega umanjuju njegovo prisustvo.

    Fermentisana hrana bogata je vitaminom K2, a njegov povećani unos može smanjiti rizik od raka prostate.

    Proizvodi digestivne enzime koji osiguravaju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane koju unosite.

     1105
  • Kalendar branja lekovitih biljaka

    Kalendar branja lekovitih biljaka

    Volite da koristite lekovite biljke koje ste sami ubrali? Evo kalendara kada se koja bere. Naravno pre svega morate biti upoznati sa tim koja biljka kako izgleda, gde je možete pronaći  i na koji način se koristi.

    Januar: Imela.

    Februar: Imela, zubača i pirevina, maslačak, cvet podbela (konjsko kopito)...

    Mart: Zubača, hrastova i druge kore, jagorčevina, kopriva, krušina, ljubičica, maslačak, pirevina, podbel, veliki čičak, srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), pupoljci od topole, breze i drugog drveća, bedrenika, vodopija (gologuza, cikorija,golica), vrbova kora...

    April: Božur, dobričica, glog, gorka detelina, jagorčevina, kamilica, kopriva, ljubičica, dan i noć, maslačak, ognjica (oman, žuti kolotoč, volujsko oko), plučnjak, podbel (cvet i list), čičak, rusa (lastina trava, zmijino mleko, lastavičina suza), rusomača (pastirska torbica, hoću-neću), srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), trn...

    Maj: Božurov i bagremov cvet, bokvica, breza, bunika, đurđevak, divlji kesten, dobričica, glog, gorka detelina, gorocvet, islandski lišaj, jagoda, kamilica, kopriva, kesten pitomi, kopriva mrtva, kupina, lazarkinja (ivanjsko cveće), lipa, maslačak, majčina dušica, matičnjak, milogled, plučnjak, podbel, zova, žalfija...

    Juni: Beli slez, bokvica, borovnica, breza, brusnica, buhač, bunika, dan i noć, digitalis, divizma, dobričica, glog, gorka detelina, hajdučica, kesten pitomi, jagoda, jagorčevina, kantarijon, kičica, kopriva mrtva bela, kruška, kupina, malina, matičnjak, majčina dušica, majska ruža, nana, nar, neven, orah, pelin, plučnjak, rusomača, rutvica, rastavić, različak, crni slez, suručica, kamilica, divlji mak, velebilje, virak, vranilovka, zova...

    Juli: Bokvica, borovica, breza, brđanka, brusnica, bunika, divlja ruža, hajdučka trava, islandski lišaj, jagoda, kadulja ili žalfija, kantarijon, kim, kokotac, kopriva, kopriva bela mrtva, kupina, lavandula, lipa, matičnjak, miloduh, mrazovac, nana, orah, pelen, podbel, rastavić, rosulja, slez beli, slez crni, sitnica, tatula, timijan, titrica, troskot, velebilje, divlji mak, vidac, virak (rosanica, biserka plašt device Marije), zova, žavornjak (delfinijum)...

    Avgust: Bokvica, borovnica, brđanka, bunika, čemerika, crvotočina, hajdučica, hmelj, ivansko cveće, islandski lišaj, kantarijon, kim, klek, kopriva, kupina, majoran, majčina dušica, miloduh, neven, pelen, petrovac, podbel, crni i beli slez, smilje, smrduša, srcopuc, razgon, različak, vidac, vratič...

    Septembar: Čemerika, divlja ruža (šipak), drenjine, hmelj, hrastova kora i žir, islandski lišaj, klekinje, lincura, morač, mrazovac, nana, nar, neven, orah, oskoruša, pasulj, pelen, peršun, pirevina, repušina, sapunjača (crvena i bela), beli slez, tatula, trava od srca, trandavilje, trnjine, velebilje, zečji trn, sladić, zubača...

    Oktobar: Angelika, brđanka (moravka, brđanka, vučji zub), čemerika, dunja, glog, jedić, kopriva, lincura, maslačak, morač, pasulj, peršun, čičak, sapunjača, beli slez, trava od srdobolje, srčenjak, trnjine, zečji trn, slatki koren, zova...

    Novembar: Gloginje, iđirot, smreka, maslačak, macina trava, zubača, čičak, trava od srdobolje, bundevino seme, zečji trn, zubača...

    Decembar: Imela

     5679
Savršeno malo iznenađenje za sve one, koje volite!
1602
Ukusan i zdrav napitak.
1367