• Osip na koži nakon jela

    Osip na koži nakon jela

    Kompletan osip na telu nakon obroka je siguran znak ozbiljne alergijske reakcije. Potrebno je pozvati hitnu pomoć kako bi se sprečile dalje komplikacije. Oko 90 odsto ovakvih alergija se obično odnose na ribu, soju, pšenicu, kikiriki, mleko, jaja...

    "Košnice" odnosno osip je reakcija tela koja nastaje obično odmah nakon obroka. Mogu da uzrokuju upale i nadutost određenog dela tela, a znak su da alergijaska reakcija utilče nepovoljno na čitavo telo, može oštetiti vaš repiratorni sistem, sistem za varenje i kardiovaskularni sistem. Rezultat su rekacije vašeg imunog sistema na proteine u hrani kao da su opasni. Histamin štiti organizam od zaraznih bolesti, ali tokom alergijske reakcije njegove prekomerne količine mogu izazvati ozbiljne upale. Potrebna je injekcija adrenalina koji smiruje različite sisteme u telu i vraća im sposobnost normalnog funkcionisanja.

     1109
  • Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    1. Svetlo – Skinite zavesu sa prozora, dodajte osvetljenje iznad radne površine i uvek birajte kuhinjske elemente svetlijih boja. Što je svetlija vaša kuhinja, to će izgledati prostranije.

    2. Izbegavajte šarenilo – Neka vaša kuhinja bude jednobojna, što je više moguće. Ili makar birajte nijanse iste boje.

    3. Otvorene police – Ormari, viseći elementi, zastakljene police – sve navedeno može učiniti da prostor bude zatvoreniji nego što u stvari jeste. Neka vaš izbor budu otvorene zidne police koje će uštedeti na prostoru, a možete ih i dekorisati na najrazličitije načine.

    4. Vertikalne linije – Učiniće da vaša kuhinja izgleda veće.

     713
  • Mirođija i njena lekovita upotreba

    Mirođija i njena lekovita upotreba

    Začinska biljka mirođija potiče iz centralne Azije. Najbolje uspeva na sunčanim mestima, a najjaču aromu ima pre nego što procveta.

    Bogata je mnogim važnim vitaminima, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin, niacin, vitamin A i C, beta-karoten, koji su neophodni za optimalno zdravlje.

    U narodnoj medicini mirođija je vekovima poznata kao sredstvo za poboljšanje apetita i varenja, smiruje nadimanje, povraćanje i nesanicu.

    Ovaj začin takodje deluje na smanjenje lošeg i povećanje dobrog holesterola. Sama biljka ne sadrži holesterol, ali sadrži antioksidanse i dijetetska vlakna koja učestvuju u kontroli holesterola.

    Sveži listovi mirođije sadrže monoterpen, antioksidans koji se snažno bori protiv uticaja slobodnih radikala.

    Deluje i protiv upala mokraćne bešike, bakterija, upale disajnih puteva, hipertenzije.

    Za prevenciju gripa i umirivanje kolika preporučuje se žvakanje semena mirođije.

    Čajevi od mirođije se uvek piju nakon jela, nezaslađeni i u malim gutljajevima.

    Savetuje se kao sredstvo za jačanje jetre.

    Podstiče rad mlečnih žlezda i lučenje mleka kod dojilja.

     1132
  • Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Još jedna biljka kojoj je neophodan konstantan izvor svetlosti. Ukoliko ga pak gajite u relativno senovitom mestu, potrebno je zalivati ga na svake dve nedelje. Veoma važna činjenica je da limun ne podnosi suv vazduh zbog čega je neophodno učestalo orošavanje biljke više puta nedeljno. Zalivanje kišnicom je najidealnije jer limun ne voli preterano hladnu vodu zbog koje gubi listove. Tokom zime ne raste i ne lista, osim ukoliko se ne drži u toploj prostoriji. Za sprečvanja gubitka vlage i obezbeđivanje dobre drenaže, u tacnu ispod saksije pospite nešto kamenja ili šljunak. Neophodna je promena zemlje na svake dve godine. Redovno orezivanje doprineće formiranju krošnje, posebno ukoliko je u pitanju mlad limun.

     124
  • Hrana i kultura: Švajcarska

    Hrana i kultura: Švajcarska

    Osim što je dobro poznata po uzgoju žitarica i po velikom izboru sireva, verovali ili ne, krompir je obavezan na jelovniku za ručak. Životni standard u Švajcarskoj je izuzetno visok i to se posebno vidi po specijalizovanim pekarama. Svaka od "regija" u ovoj zemlji ima bogatu istoriju, a većina ljudi govori i po nekoliko jezika zbog raznolikosti kada je reč o etničkoj pripadnosti. U malim seoskim područjima, više od polovine stanovništva se bavi poljoprivredom. Takođe nije slučajno što neki od najboljih kuvara i učitelja ovog zanata potiču upravo iz Švajcarske. Ono po čemu su prepoznatljivi kada je ishrana u pitanju staje u jednu reč - jednostavnost. Na ishranu su uticali susedi, specijaliteti drugih zemalja brzo i lako bili su usvojeni i isprepletani sa lokalnim. Supa, sir, hleb, čokolada, jela koja obavezno sadrže jaja i jela sa povrćem su osnova švajcarske kuhinje. Regionalni specijaliteti uključuju sušenu govedinu ili svinjetinu. Prirodan sok od jabuke (Apfelsaft) je omiljen i kod mlađe i kod starije populacije.

     2347
Preukusne aromatične šnicle! Zamirisaće vam dom kao da ste u Toskani!
6708
Uskusno koktel pecivo-pužići sa sirom.
9393
Slatka smuljanica je izuzetno lak i preukusan desert, a obično i prvi koji mlade kuvarice nauče da same spremaju! Uživajte!
2411
Aromatično pecivo koje možite spremati u hladnim zimskim danima jer će vas nejgov miris i ukus sigurno zagrejati! Služiti uz zimski čaj i uživati....:)))
4265
Preukusna čorbica koja se lako priprema a uz to je veoma zdrava.
5206
Baklava, pa još čokoladna, ne može biti bolje. Obavezno isprobajte!
13851