• Zašto je senf žute boje?

    Zašto je senf žute boje?

    Mnogi misle da je kupovni senf kojeg možemo naći u mnogim supermarketima, upečatljive žute boje zbog semenke senfa (u narodu poznate i kao gorušica). No, to zapravo nije tako. Semenka senfa je sivkasto - braon boje. Prepoznatljiva žuta nijansa zapravo dolazi od biljke zvane kurkuma.

    Kurkuma, poreklom iz kišnih šuma Južne Azije, već vekovima služi kao prirodna boja za hranu. Koren kurkume se skuva, osuši, i samelje. Dobijeni prah se potom pomeša sa gorušicom, sirćem, vodom i solju - i eto senfa.

    Ovakav senf se prvi put proizveo 1904. godine. Naime, braća Robert i Džordž Frenč su u Njujorku bili vlasnici male fabrike za proizvodnju brašna (R.T. French Company). Nakon Robertove smrti, treći brat Frensis dolazi kako bi spasio porodični biznis. Tada počinje da eksperimentiše sa senfom i iz znatiženje jednom prilikom dodaje i kurkumu. Krajnji proizvod biva predstavljen na jednom sajmu 1904. godine kao dodatak kobasici i ostalo je istorija. Milioni i milioni ljudi širom sveta i dan danas ne mogu da zamisle ukusne kobasice ili viršle bez ovog žućkastog priloga.

     1158
  • Mali kuhinjski trikovi koje svako treba da zna

    Mali kuhinjski trikovi koje svako treba da zna

    Izraz koji definiše čaroliju koja se dešava iza kulisa u kuhinji najlakše se može opisati kao „organizovani haos". Da biste neometano funkcionisali u svojoj kuhinji, taj haos treba da organizujete tako da vam ide na ruku. U narednih nekoliko redova saznaćete trikove koje će vam u tome pomoći.

    • Sve na svom mestu - ovo načelo podrazumeva da pre nego što počnete sa kuvanjem sve namirnice treba da budu oljuštene, isečene, izmerene i da vam budu na dohvat ruke. Ovo će osigurati da vam sva pažnja bude usmerena na šporet, umesto da trčite po kuhinji i tražite nešto što vam hitno treba, a ne možete odmah da nađete, dok vam hrana u tiganju cvrči i postaje zabrinjavajuće reš.
    • Oštar nož je kamen temeljac kuhinje - noževe koje koristite oštrite redovno, jer je korišćenje tupih noževa opasno, a i nepraktično.
    • Probajte i začinjavajte jelo u toku spremanja - da biste osigurali da je ono što napusti vašu kuhinju zadovoljstvo za one koje će se gostiti jelom, obavezno probajte sve pre nego što izađe na sto. Retko šta može da pokvari obrok toliko koliko neodgovarajuća upotreba začina.
    • Meso prvo propržite, a spremanje dovršite u rerni - profesionalni kuvari meso spremaju tako što ga prvo proprže u tiganju, a potom finiširaju u rerni. Ne samo što se tako oslobađaju ringle, već će i samo meso biti sočnije.
    • Nemojte stavljati previše porcija u tiganj - kada spremate meso, oduprite se porivu da u tiganj stavite previše komada. Iako će naizgled tako brže biti gotovo, meso će se tako pre obariti, nego ispržiti, a i temperatura u tiganju će biti niža, tako da nećete dobiti hrskavu koricu, koja je i bila cilj.
    • Razmera ulja i putera treba da bude 1:1 - ulje će sprečiti zagorevanje putera, a puter će obogatiti ukus jela.
    • Odmah pospremajte za sobom - ovo je možda i najbitniji savet od svih. Ukoliko sklonite odmah ono što vam više ne treba, lakše ćete se snalaziti sa ostatkom namirnica, a i kasnije ćete brže završiti čišćenje i moći ćete na miru da se posvetite uživanju u onome što ste spremili.

     

     3301
  • Lečenje hipertireoze biljem

    Lečenje hipertireoze biljem

    Hipertireozu karakteriše ubrzan rad štitne žlezde, koja se nalazi u prednjem vratu i tada proizvodi više hormona. Simptomi mogu biti povezani sa ubrzanim lupanjem srca, anksiožnošću, gubitkom težine, nervozom, tremorom, nesanicom, prekomernim znojenjem, promenama raspoloženja, crvenilom u očima... Mnogi istraživači i stručnjaci veruju da neke od biljaka mogu pomoći u suzbijanju oslobađanja hormona štitne žlezde i smirivanju nekih od simptoma.

    Čaj od matičnjaka

    Univerzitet u Merilendu sugeriše upotrebu matičnjaka za simptome povezane sa hipertireozom. Stabilizuje povišen nivo hormona i potpomaže opštu funkciju štitne žlezde. Smatra se umirujućom biljkom i smanjuje osećaj anksioznosti i tremora.

    Kinesko bilje

    Neophodno je konsultovati se sa travarima u potrazi za najboljom kombinacijom kineskog bilja, iako to često nameće i promene u ishrani uz praktikovanje istočne i zapadne medicine. Fokus je na biljkama koje smanjuju ubrzan rad srca i preterano znojenje.

     808
  • Kako sve možete iskoristiti maslac?

    Kako sve možete iskoristiti maslac?

     

    Volite da dodajete maslac u hranu, ali znate li da vam može biti od pomoći i u domu? Od nege umornih stopala do sprečavanja izbijanja modrica, njegova primena je zaista šarolika...

    • Za sjaj metala i kože. Da biste vratili sjaj metalu i koži, potrebno je samo staviti maslac na pamučnu krpu i istrljati površinu.
    • Uklonite mrlju od farbe s plastike. Namažite mrlju maslacem i ostavite na suncu nekoliko dana.
    • Uklonite vodene tragove s drveta. Pokrijte područje slojem maslaca i pustite da odstoji preko noći. Ujutro obrišite čistom tkaninom.
    • Za lopatu za sneg. Premažite lopatu maslacem, te se tako sneg neće lepiti za nju.
    • "Utišajte" vrata koja škripe. Na spojeve vrata samo utrljajte malo maslaca.
    • Uklonite lepak i tvrdokorne mrlje s ruku. Utrljajte maslac na lepljive ruke i uklonite tvrdokorne mrlje.
    • Lakše sečenje hrane. Nož premažite tankim slojem maslaca i lakše ćete seći lepljivu hranu, poput karamele, pite ili sira.
    • Sprečite pojavu plesni. Da se na ivicama polutvrdog sira ne bi stvarala plesan, namažite ih maslacem.
    • Uklonite miris ribe. Nakon pripreme ribe, namažite ruke maslacem i uklonite neprijatan miris.
    • Održavajte luk svežim. Nanesite malo maslaca na ivice odrezanog luka pre nego ga umotate u aluminijsku foliju i duže će biti svež.
    • Sprečite vodu da iskipi. Dodajte kašičicu ili dve maslaca u posudu s vodom kako ne bi iskipela.
    • Kada pijete tablete. Premažite veliku tabletu maslacem, tako ćete je lakše progutati. I ne zaboravite da popijete mnogo vode.
    • Umirite umorna stopala. Izmasirajte umorna stopala maslacem i potom ih umotajte u vlažan i topao peškir.
    • Za negu tela. Koristite maslac kao kremu za brijanje, za negu suve kože i lomljive nokte, omekšavanje kože na rukama, pa čak i negu vrhova kose.
    • Razmrsite ogrlicu. U čvor utrljajte malo maslaca i lakše ćete razdvojiti zamršene delove.
    • Skidanje zaglavljenog prstena. Natrljajte prst maslacem, a zatim lagano skinite prsten.
    • Sprečite izbijanje modrica. Umasirajte maslac na zahvaćeno područje odmah nakon povrede. Fosfati u maslacu sprečiće izbijanje modrica.

    Da li biste vi koristili maslac na bilo koji od gore navedenih načina?

    Izvor: magazin.net / b92.net

     

     8098
  • Optimalna ishrana za žene

    Optimalna ishrana za žene

    Iako danas preovlađujuća, ideja da pravilna ishrana zavisi i od pola relativno je nova i postoji svega nekoliko decenija. Do pre pedesetak godina ideja pravilne ishrane podrazumevala je tri velika obroka dnevno za sve.

    Međutim, svake godine otkrije se ponešto u prilog tvrdnji da postoje hranljive materije koje su korisnije ženama, i da je korekcija ishrane najjednostavniji način da poboljšate svoje zdravstveno stanje.

    U nastavku sledi spisak nekoliko nutrijenata koji su izrazito bitni za žene.

    Folna kiselina – posebno je bitna u trudnoći, jer njen nedostatak može da izazove neurološke poremećaje kod bebe. Osim toga, folna kiselina važna je i za žene u menopauzi, jer je ovaj vitamin ključan u stvaranju novih ćelija, a smanjuje i nivo amino kiseline koja se dovodi u vezu sa demencijom i kognitivnim poremećajima.

    Minimalna preporučena dnevna količina je 400 mikrograma dnevno, a može se naći u spanaću i kelju, integralnom hlebu i žitaricama, orašastom voću i leguminozama.

    Kalcijum – pošto osteoporoza češće pogađa žene, odgovarajući unos kalcijuma trebalo bi da pomogne u prevenciji ove bolesti. Žene koje unose više kalcijuma i vitamina D takođe imaju manje izražene simptome predmenstrualnog sindroma.
    Minimalni dnevni unos ovog minerala je 1000 mg u mlađem dobu, dok se starenjem ta količina povećava (ali ne u jednom obroku, pošto organizam može da apsorbuje do 500 mg odjednom). Hrana bogata kalcijumom su mlečni proizvodi, bademi i brokoli.

    Vitamin D – iako je zvanično vitamin, ponaša se više kao hormon, jer pomaže pri apsorpciji kalcijuma iz hrane. Osim toga, pomaže u normalnom razvoju ćelija, pa postoje studije (još uvek u toku) koje tvrde da se dovoljnim unosom vitamina D može sprečiti razvitak raka (posebno raka dojke i jajnika). Preporučeno je uneti bar 400 IU (internacionalnih jedinica) dnevno. Ako imate preko 50 godina, čak i do 600. Ovaj vitamin možete naći u lososu, inćunima, mleku i mlečnim proizvodima, a telo ga i samo proizvodi kada koža dođe u dodir sa sunčevim zracima (10-15 minuta, nekoliko puta nedeljno trebalo bi da obezbedi dovoljnu količinu).

    Gvožđe – ovaj mineral pomaže u snabdevanju ćelija kiseonikom i u održavanju zadovoljavajućeg nivoa energije. Žene i do tri puta češće osećaju zamor i manjak energije od muškaraca, a to je često posledica nedostatka gvožđa u organizmu.
    Ženama je do menopauze potrebno 18 mg dnevno, u trudnoći 27 mg, a u menopauzi 8 mg, a možete ga naći u mesu i ribi, pasulju, cvekli i spanaću.

    Omega 3 masne kiseline – esencijalne kiseline čijim se konzumiranjem i do 60% smanjuje rizik od šloga kod žena. Snižavaju nivo triglicerida u krvi, smanjuju krvni pritisak i smiruju upale. Potrebno je 1,1 gram dnevno, a najbolji izvor je riba i riblje ulje.

     1274
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
41388
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
16652
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
44668
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
22913
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača …
46693
Strana 1262 od 1262