• Najjednostavnija kontrola veličine porcija

    Najjednostavnija kontrola veličine porcija

    Kontrolisanje veličine porcije ključan je aspekt u održavanju telesne mase. Dok su brojanje kalorija i korišćenje kojekakvih vaga delotvorne, ali ne toliko lake tehnike, metod kontrole porcija prema veličini šake je najjednostavniji način da povedete računa o tome koliko hrane unosite.

    Veličina šake svake osobe u skladu je sa njenom telesnom građom, tako da svako od nas ima personalizovani instrument za merenje količine hrane.

    • Veličina dlana označava veličinu parčeta proteina (obično mesa) koju obrok treba da sadrži.
    • Veličina šake označava dovoljnu količinu povrća.
    • Skupljena šaka označava količinu ugljenih hidrata.
    • Veličina palca označava veličinu porcije masti.

    Na slici je prikazan jedan obrok prosečnog muškarca.

     1767
  • Jamie Oliver

    Jamie Oliver

    Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po  kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com

     

    Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom

    Sastojci za dve porcije:

    2x200 grama pilećih grudi

    1 šaka sušenih vrganja

    255 grama mešanih pečuraka, nasečenih

    1 velika čaša belog vina

    3 pune kašike putera

    1 šaka svežeg timijana

    2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog

    Priprema:

    Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
    Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
    Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.

     

    Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem

    Sastojci:

    140 grama putera

    140 grama šećera

    2 žumanca

    255 grama brašna

    prašak za peciva

    30 grama kakao praha

    oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)

     

    Priprema:

    Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu  penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider.  Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada.  Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade.  Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada.  Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

     33120
  • Najbolje zimsko povrće

    Najbolje zimsko povrće

    Zima je tradicionalno doba kad jedemo manje svežeg povrća i kad se okrećemo težoj i kaloričnijoj hrani. Međutim, treba imati na umu da povrće nikako ne smemo zanemariti, čak ni zimi.

    U ovom tekstu saznaćete koje je najbolje zimsko povrće.

    Blitva - ovo tamno zeleno povrće je odlična zimska opcija. Kao i ostalo lisnato povrće, blitva je bogata mineralima (magnezijumom, gvožđem i kalijumom). Smatra se da je ovo jedno od najzdravijih vrsta povrća.

    Bundeva - zahvaljujući boji bundeve, mnogi ljudi veruju da je slična indijanskom krompiru, međutim, on je pun ugljenih hidrata, a ona sadrži svega 6.5 grama ugljenih hidrata na 100 grama povrća. Ona je takođe bogata beta karotenom i vitaminom C.

    Cvekla - ovo veoma zdravo povrće krcato je gvožđem, kalcijumom, kalijumom, beta karotenom, vitaminom C i antioksidantima. Lako se kuva, može se koristiti na mnogo načina i ima odličan ukus (može se jesti i sirova).

     3182
  • Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Dehidracija dodatno utiče na osećaj mučnine. Telo čini 70 odsto vode, zbog čega je od suštinskog značaja redovan I uravnotežen unos tečnosti.

    Fluktuacija hormonskih nivoa kao I učestale promene raspoloženja utiču na pojavu mučnine koja može uticati na to da izbegavate obroke. Najbolja opcija je da jedete po malo, više puta tokom dana. Umesto tri obilna obroka, usredsredite se na šest manjih.

    Đumbir pomaže kod brojnih gastrointestinalnih problema. Parče đumbira uz jutarnji čaj regulisaće varenje, a samim tim I osećaj mučnine nakon obroka.

     1293
  • Da li je italijanska pica najbolja na svetu?!

    Da li je italijanska pica najbolja na svetu?!

    Italijanska pica do sada je važila za najbolju na svetu. Ali od danas zvanično najbolja je australijska pica - tako je bar ispalo na svetskom prvenstvu za najbolju picu na svetu, koje je održano u Italiji.

    Nagrada u Parmi za najbolju margeritu (pizza margherita) otišla je u ruke australijskog pica majstora Džonija di Frančeska, vlasnika restorana "400 gradi" u predgrađu Melburna.

    36-godišnji Di Frančesko pobedio je u jakoj konkurenciji od 600 takmičara iz 35 zemalja sveta i osvojio nagradu "Specialita Traditionale Garantita pizza". I tako je njegov mali restoran preko noći postao vrlo popularan.

    "Reakcije su neverovatne. Nisam mislio da će se sve ovako desiti. Na takmičenje sam otišao kako bih radio ono što volim. Nisam ni slutio da će sve to dovesti do ovoga. Mnogi ljudi misle da je najlakše napraviti margeritu, ali to je jedna od najtežih pica za pravljenje", rekao je Di Frančesko za CNN i dodao da nema nameru da poveća cenu ove pice u svom restoranu, a ona iznosi 19,30 dolara.

    Istakao je da se kod drugih pica začinima i dodacima može "prekriti" nešto kada se pogreši, ali kod margarite je to nemoguće i u ukusu se odmah oseti ako nešto nije u redu. Upravo zbog toga je na takmičenju bilo dozvoljeno na vrh staviti samo oguljeni paradajz, određene vrste mocarela sira, luk, maslinovo ulje, so i sveži bosiljak.

    Izvor: B92.net

     6248
Ništa lepše i slađe od klasične oblande. Uživajte!
7451
Torta sa korama od belanca i oraha i fantastičnim kremovima sa belom čokoladom i običnom čokoladom i lešnicima.
21121
Često zagledate vanilin ekstrakt na policama a deluje vam koliko privlačno toliko i skupo. Evo recepta kako za iste novce da napravite daleko veću količinu.
Kao što samo ime kaže, jednostavna torta.  Jafa keks i sok od narandže će joj dati poseban šmek.
5196
Ovaj recept je dovoljan za 8 osoba. Veoma jednostavno i ukusno!
53277
Krckavi kroketi sa grizom. Možete ih služiti kao toplo predjelo ili kao prillog uz glavno jelo.
8925