Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com
Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom
Sastojci za dve porcije:
2x200 grama pilećih grudi
1 šaka sušenih vrganja
255 grama mešanih pečuraka, nasečenih
1 velika čaša belog vina
3 pune kašike putera
1 šaka svežeg timijana
2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog
Priprema:
Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.
Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem
Sastojci:
140 grama putera
140 grama šećera
2 žumanca
255 grama brašna
prašak za peciva
30 grama kakao praha
oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)
Priprema:
Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider. Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada. Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade. Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada. Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.