• Koje je optimalno vreme za večeru?

    Koje je optimalno vreme za večeru?

    Kada se suočite sa ovim pitanjem, treba uzeti u obzir dva velika faktora - kada je bio ručak i kada je vreme za spavanje?

    Četiri sata nakon ručka dovoljno je vremena da se stomak isprazni i da nesmetano možete da sebi priuštite novi obrok. Ako je pauza između ručka i večere duža od četiri sata, ne bi bilo loše da ubacite užinu pre večere.

    Gravitacija baš i nije uvek prijateljski nastrojena i ne volimo je previše (npr. kad se pentramo uz neko strmo brdo), ali naš stomak voli gravitaciju, jer ona pomaže varenju. Dobro pravilo je da ne treba jesti u okviru od sat vremena pred spavanje. Inače, ideja da se sva hrana koju pojedete nakon izvesnog vremena (npr. 6 popodne) sva hrana pretvara u mast je pogrešna.

    Ako ste i posle večere gladni, možete uzeti neku užinicu (ako imate više sati do polaska u krevet), a ako vam je dosadno i želite da grickate nešto, zapamtite, hrana ne treba da bude razbribriga.

     2092
  • Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Zamrzavanje hrane je veoma korisna stvar, jer time štedite tako što sprečavate da se ostaci obroka bace, a možete i naveliko kupiti namirnice kojima nije sezona, pa da ih samo izvučete iz zamrzivača kada su vam potrebne. Ipak, postoje neke namirnice koje će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa je bolje da ih kupite u manjim količinama ili prosto nađete način kako da ih odmah iskoristite.


    Prvo pravilo zamrzavanja: ako namirnica u startu nije imala dobar ukus, neće imati ni nakon zamrzavanja, štaviše, verovatno će imati još gori ukus. Zamrzavanje menja teksturu hrane, pa ako vam se nije dopala večera, bacite je odmah.
    Drugo pravilo zamrzavanja: ako zamrzavate sirovu namirnicu sa visokim procentom vode (krastavci, paradajz, lubenica), nakon odmrzavanja će imati loš i gorak ukus jer će izgubiti svu vlagu.
    Treće pravilo zamrzavanja: ne preporučuje se zamrzavanje bilo kakve hrane koja na sebi ima nekakav krem (npr krem od vanile) jer će se odvojiti ili raspasti, te izgubiti ukus.


    Zapamtite, ova pravila važe uglavnom za pojedinačne namirnice, ne valja smrzavati sirov paradajz ali ako napravite lazanje u koje ide paradajz sos, naravno da taj specijalitet možete zamrznuti bez bojazni da će se previše izmeniti ukus.


    Lista namirnica koje ne bi trebalo zamrzavati:


    Povrće: celer, krastavci, zelena salata, luk, paprika, krompir (sirov), rotkvice
    Voće: jabuke, grejpfrut, grožđe, limun, pomorandže, lubenica
    Mlečni proizvodi: sir, krem sir, jogurt, pavlaka, sirova jaja
    Začini: bosiljak, vlašac, peršun
    Ostalo: glazure, pržena hrana, pirinač

     2862
  • Bokvica - višenamenska biljka

    Bokvica - višenamenska biljka

    Bokvica je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Raste kao samonikla biljka na pasnjacima, livadama, pored puteva i slično.

    Bokvica se u tradicionalnoj medicini koristi kao sredstvo za lečenje hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija.

    Listovi bokvice sadrže tanine koji mogu ublaziti preterano menstrualno krvarenje.

    Bokvicu se koristi za oblaganje rana i čireva po koži, za razne upale i otoke, dok se lekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma.

    Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

    Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

    Bokvica se prvenstveno upotrebljava za lečenje disajnih organa, kod jakog kašlja, plućne astme i tuberkuloze pluća. Bokvica je dobar čistač krvi, želuca i pluća.

     1089
  • Hranom protiv bolova!

    Hranom protiv bolova!

    Đumbir - za bolove u mišićima i zglobovima

    Ne samo što umiruje želudac i što uklanja sve simptome prehlada, već je bogat jedinjenjima savršenim za borbu protiv brojnih upala. Zato đumbir smiruje upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima.

    Losos - za bolove u stomaku

    Omega 3 masne kiseline su glavni razlog, a takođe pomažu i u suzbijanju bolova reumatoidnog artritisa. Jednako koliko utiču na smanjenje bolova u zglobovima, od posebnog su značaja kod problema sa bolovima u stomaku.

    Kafa - za glavobolju

    Američka studija je utvrdila da 200 mg kofeina uklanja bol u glavi, uključujući i jake migrene.

    Trešnje - bolovi u mišićima

    Istraživači veruju da razlog leži u antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima ovog crvenog voća. Ono što je sigurno - samo sok od trešanja nakon napornog treninga može ublažiti napetost vaših mišića i sprečiti upalu.

     1587
  • Kupine - dragoceni izvor zdravlja

    Kupine - dragoceni izvor zdravlja

    Kupine pripadaju familiji ruža.

    Kupine su izvor antioksidanata koji štite telo na više načina. Efikasne su u sprečavanju raka pluća, raka debelog creva i jednjaka.

    Prema naučnim studijama, kupine pružaju zaštitu od endotelne disfunkcije koja se odnosi na napravilno funkcionisanje unutrašnjosti krvnih sudova. To pomaže u smanjenju oštećenja DNK i čuva od vaskularnih bolesti.

    Poboljšavaju kognitivne funkcije. Jačaju motoričke aktivnosti, poboljšavaju memoriju i doprinose digestivnom zdravlju.

    Zbog toga što su bogate antocijaninom, kupine su veoma zdrave za srce. Prisustvo magnezijuma i vlakana u velikoj meri sprečavaju začepljenje arterija i stimulišu blagi protok krvi. Na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu krvni pritisak, sprečavaju srčanu aritmiju i nepravilne kontrakcije srca.

    Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela.

    Podstiču laku i bolju apsorpciju vode u debelom crevu i regulišu stolicu. Pomažu u pražnjenu creva i regulišu zatvor.

    Jačaju imuni sistem i zahvaljujući malom broju kalorija idealna su užina tokom dijete.

    Doprinose jačanju kostiju i pravilnom ćelijskom funkcionisanju.

    Poboljšavaju vid i štite oči od različitih bolesti kao što su makularna degeneracija, katarakta i noćno slepilo.

    Listovi kupine su efikasni u lečenju dijareje i dizenterije još od davnina i veoma su interesantna tema u modernim istraživanjima. List sadrži tanin i ima zaceljujući efekat kada su rane u pitanju. Pomaže u sužavanju krvnih sudova i lečenju malih povreda.

    Listovi se mogu koristiti i u pripremi čaja koji deluje kao terapeutsko piće. Ne bi se svima svideo ukus jer je izrazito gorak, ali dodajte med ili neki drugu vrstu zaslađivača.

    Takođe su korisne za ublažavanje bolova u grlu i u lečenju hemoroida.

    Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

     1267
Pravi se lako, zdravo je i hranljiva alternativa za mleko životinjskog porekla.
Prava erupcija čokoladne lave. Uživajte!
6843
Razmišljate koju tortu da pripremite za dečiji rođendan? Kombinacija eurokrema i plazme je dobitna kombinacija!
10953
Super način da provedete kreativno popodne sa vašom decom. Napravite ove vanilice i ukrasite ih zajedno.
4882
Plašite se da spremite ribu? Nema potrebe! Evo veoma jednostavnog recepta za pečernog šarana sa limunovim sokom i orasima!
12168