Veliko prolećno čišćenje, prolećna detoksikacija ... kada pomislimo na čišćenje organizma obično nam prvo pada na pamet - proleće. Jesen je međutim odličan trenutak da se rastosiljate svega što je staro i nepotrebno, svega što je višak, što vas opterećuje. Pre nego što počne zima dobro je da odpustimo sve ono što je suvišno. Naravno da će vam jesenja detoksikacija omogućiti da zdraviji uđete u hladni period godine.
Jeste li nekad čuli da morate potpisati dokument koji potvrđuje da vam je jasno da je to što radite opasno po zdravlje pre nego što sednete da jedete? Ako ne, sigurno niste bili u kafeu Bear Grills.
Ovaj kafe u severnoj Engleskoj služi najnezdraviji doručak na svetu. Ovaj obrok se zove Hibernator, ima 8000 kalorija i sastoji se od 4 pržena jajeta, 8 parčadi slanine, 8 kobasica, 4 uštipka od krompira, omleta sa sirom, 4 vafla, 4 parčeta tosta, 4 prženice, 4 parčeta krvavice, dve kutlače pasulja, paradajza i pečuraka i ogromne porcije pomfrita. I kao šlag na tortu, uz njega ide litar milkšejka.
Ovu grdosiju od doručka pokušalo je da savlada oko 20 ljudi, ali niko od njih nije uspeo da dovrši čitavu porciju.
Puter od susama je sjajan izbor ako želite da probate nešto novo. Ima dosta hranljivih materija, ukusan je i zabavan je način da malo modifikujete svoje navike. Takođe, dobar je izbor za ljude koji su alergični na orašaste plodove i prirodno ne sadrži gluten.
Puter od susama se često meša sa tahinijem, ali oni nisu ista stvar. Da bi se napravio puter, semenke susama se sporo peku na niskoj temperaturi da bi otpustili što više ukusa, a potom se melju. Rezultat je kremasta i glatka smesa - puter. Da bi se dobio tahini, ta smesa se meša sa vodom, limunovim sokom, solju, biberom, peršunom i začinima.
Jedna kašika putera sadrži 104 kalorije, 4 grama proteina, 10 grama masti, 1.6 grama ugljenih hidrata i 1.5 grama vlakana. Ne sadrži šećer ni holesterol. Veći deo masti potiče od nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3. Takođe, sadrži velike količine bakra, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i vitamina B. Kombinacija proteina, vlakana i masti dugo će vas držati sitim, a vlakna iz ovog putera snižavaju holesterol i krvni pritisak i imaju svojstva antioksidanata.
1. Kestenje se koristi i u proizvodnji piva i ima iznenađujućih sličnosti sa ječmom. Pivo na bazi kestenja se proizvodi u Francuskoj, u centralnoj Evropi i Brazilu, a u poslednjih nekoliko godina i u Americi.
2. Prilikom sušenja, kesten povećava svoju kalorijsku vrednost. Oko 100 grama svežeg kestenja daje 199 kalorija, a nakon sušenja skoro dvostruko - 371 kaloriju.
3. Godine 1584. guverner Đenove naredio je svim poljoprivrednicima da svake godine sade - kesten, maslinu, smokvu i dud.
4. Najveće i najstarije poznato drvo kestena nalazi se na Siciliji. Nadzemno drvo čini više velikih stabala koja ispod zemlje imaju zajedničko korenje. Godine 1780. izmeren je obim koji je iznosio 57,9 metara.
5. Kesten je najstarije japansko voće i od davnina se naširoko koristi u primeni brojnih poslastica.
6. Kandirani kesten prvi put se pojavio u Francuskoj u 16. veku.
7. Pečeni kesten prodavan je još na ulicama Rima u 16. veku.
8. Na Korzici se poštovala tradicija koja je podrazumevala da se na dan venčanja pripremi 22 različita jela koja sadrže kestenje.
Osim što poboljšava rad srca, crno vino ima pozitivan uticaj i na čulo sluha.
Do problema sa sluhom može doći usled nedostatka mangana, kalcijuma i vitamina A, zato konzumirajte što više namirnice koje sadrže navedene vitamine i minerale.
Izbegavajte industrijsku hranu, kao i preteranu konzumaciju alkohola, šećera i kofeina.
Beli luk je izrazitno značajan, posebno u kombinaciji sa maslinovim uljem. Koristite ga i kao dodatak jelima ili napravite ulje koje ćete redovno koristiti za jačanje dragocenog čula.
Napravite mešavinu meda i cimeta, koristite po jednu kašičicu svako jutro i uveče pred spavanje. Osetićete rezultate nakon izvesnog vremena.
Celer, arnija, bademi, smokve, sočivo, grašak, peršun samo su neke od namirnica koje su preporučljive ukoliko imate problema sa sluhom.
Ako imate smrznute jagode ovaj rolat možete pripremiti bilo kada u toku godine. A ako nemate jagode možete iskorstiti neko drugo voće kao na primer maline.
Krofnice su predivne u bilo kojoj varijanti. Ja ih više volim pečene jer nisu tako masne kao pržene. Možete ih praviti u plehu za mafine ako nemate onaj za krofne…