Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.
Tradicionalna poslastica koja potiče sa Aljaske je i fermentisana glava lososa. Nakon odstranjivanja, glava se zakopa u zemlju u kojoj boravi nekoliko nedelja. Kao što i predpostavljate - za to vreme počinje da truli. Pre potpunog razgrađivanja, iskopa se i služi kao hladan specijalitet.
Ovas ili zob se koristi u ishrani ljudi i stoke. Još uvek nije određeno njegovo tačno poreklo ali ono što se o njemu zna je daje veoma hranljiv. Sadrži skoro sve potrebne vitamine i minerale i posebno se preporučuje za one koji boluju od srca, dijabetisa, imaju viskoi holesterol, problem sa bubrezima, anemijom...
- Izbegavajte mesne proizvode poput salama i kobasica.
- Feta sir, parmezan i mocarela mogu dodatno podstaći migrene.
- Pivo, crveno vino, šampanjac, pelinkovac, rum su posebno loši ukoliko imate problema sa migrenama.
- Natrijum glutamat koristi se kao pojačivač ukusa u mesu i mesnim prerađevinama, a može podstaći glavobolju. Nalazi se i u zamrznutoj hrani, ali i viršlama, slanini i dimljenom mesu.
Kad sam bila klinka bila je prava radost u kući kada bi tata doneo Madlene. Najviše sam volela one sa suvim grožđem, tako da vam toplo preporučujem ako volite da…