• Simptomi alergije na med

    Simptomi alergije na med

    Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.

     22308
  • Neobični specijalitet Aljaske

    Neobični specijalitet Aljaske

    Tradicionalna poslastica koja potiče sa Aljaske je i fermentisana glava lososa. Nakon odstranjivanja, glava se zakopa u zemlju u kojoj boravi nekoliko nedelja. Kao što i predpostavljate - za to vreme počinje da truli. Pre potpunog razgrađivanja, iskopa se i služi kao hladan specijalitet.

     911
  • Sok pšenične trave: vitaminska bomba!

    Sok pšenične trave: vitaminska bomba!

    Sadrži vitamin A koji utiče na zdravlje kože, ali i poboljšan vid.

    Vitamin C u njemu deluje kao prirodan antibiotik, utiče na zdravlje zuba, kostiju...

    Bogat je enzimima koji pomažu apsorbovanje brojnih hranljivih materija.

    Gvožđe je korisno u trudnoći, utiče na letargiju i anksioznost.

    Sadrži cink koji je važan za zdravlje prostate i kose kojoj pruža sjaj i čvrstinu.

    Natrijum u soku pšenične trave postavlja ravnotežu vode u ćelijama.

    Kalcijum jača kosti, dok kalijum sprečava hipertenziju.

     1057
  • Ovas

    Ovas

    Ovas ili zob se koristi u ishrani ljudi i stoke. Još uvek nije određeno njegovo tačno poreklo ali ono što se o njemu zna je daje veoma hranljiv. Sadrži skoro sve potrebne vitamine i minerale i posebno se preporučuje za one koji boluju od srca, dijabetisa, imaju viskoi holesterol, problem sa bubrezima, anemijom...
     22853
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    - Izbegavajte mesne proizvode poput salama i kobasica.

    - Feta sir, parmezan i mocarela mogu dodatno podstaći migrene.

    - Pivo, crveno vino, šampanjac, pelinkovac, rum su posebno loši ukoliko imate problema sa migrenama.

    - Natrijum glutamat koristi se kao pojačivač ukusa u mesu i mesnim prerađevinama, a može podstaći glavobolju. Nalazi se i u zamrznutoj hrani, ali i viršlama, slanini i dimljenom mesu.

     1756
Komorač ili morač je veoma aromatična i ukusna biljka, tako da ćete uživati i u samoj pripremi i u dok jedete.
12931
Kad sam bila klinka bila je prava radost u kući kada bi tata doneo Madlene. Najviše sam volela one sa suvim grožđem, tako da vam toplo preporučujem ako volite da…
10475
Paprike punjene sirom su obrok koji je veoma ukusan a lako se priprema. Možete ih služii kao predjelo a i kao glavno jelo.
31497
Kolačići sa cimetom i kardamom su veoma aromatični i ukusni.Ako ih čuvate u kutiji mogu da potraju.
19978
Ražnjići ne moraju uvek biti od mesa. Uz meso (ili samo kao predjelo) poslužite ražnjiće sa povrćem.
25498
Kao dete nisam volela da jedem plavi patlidžan, ali vremenom sam uspela da ga zavoli, evo jedne od kombinacija u kojoj ga obožavam.
13390