• Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana neki nazivaju i najmoćnijom hranom na planeti, a postoje i dokazi koji kažu da njegovom konzumacijom smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

    Smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Lanena sluz je najodgovornija za uticaj lana na probavu, jer podstiče rad lenjih creva - najčešćeg problema mnogih ljudi.

    Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani, poseduje lecitin, koji može rastvarati masti i snižavati nivo holesterola.

    Semenke lana jačaju imuni sistem i preventiva su za brojne upalne bolesti.

    Stabilizuju bolni menstrualni ciklus.

    Ubrzavaju zarastanje opekotina od sunca.

    Laneno seme u sebi sadrži elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, selena i druge.

     1134
  • Rukola

    Rukola

    Rukola (lat. Eruca sativa) je izuzetno aromatično zeljasto povrće koja pripada familiji kupusnjača (Brasiccaeae) i potiče iz Centralne Evrope. Danas se ipak najviše gaji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, a o njenoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se spominjala još u drevnom Egiptu gde se smatrala afrodizijakom, dok su je moderni naučnici prozvali "ljubavnom drogom".

    Rukola je status afrodizijaka zaslužila ponajviše zbog aromatičnog mirisa, ali i zbog velike količine magnezijuma i cinka zbog čega ovo povrće pomaže u sintezi polnih organa, ali i opušta organizam i štiti ga od grčenja mišića prilikom stresa.

    Verovali ili ne, rukola sadrži samo desetak kalorija na sto grama, pa je više nego dobra za dijetalnu ishranu, a kao i svo drugo lisnato povrće, odlična je za detoksikaciju. Neka istraživanja pokazuju i to da potpomaže izbacivanje teških metala iz organizma.

    Rukolu možete spremiti kao salatu, kuvati kao prilog testenini, pirinču ili krompiru, a njen ukus se odlično kombinuje i sa paradajzom i raznim sirevima. U Italiji je na primer uobičajeno da se rukola pospe na picu, dok se u Aziji od njenog semena pravi ulje koje se dodaje pri pravljenju senfa.

     1653
  • Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Polovina grejpfruta sadrži samo 41 kaloriju, visok nivo vitamina C, a postoje i brojne tvrdnje da pomaže u mršavljenju ukoliko se jede u određenom periodu između obroka.

    Prednosti pre obroka

    Studija iz 2006. godine je pokazala da ljudi koji jedu pola grejpfruta pre obroka ubrzano gube težinu ali i utiču na poboljšanje insulinske osetljivosti. Takođe, pominje se da čaša vode pre obroka ima isti pozitivan efekat kao i ukoliko biste pojeli polovinu grejpfruta.

    Prednost posle obroka

    Ukoliko ga pojedete umesto deserta doprinećete manjem broju unešenih kalorija. Procenjuje se da bi na taj način unos bio smanjen za 11 do 208 kalorija.

     3692
  • King Corn

    King Corn

    "King Corn" je zanimljiva priča o dva najbolja prijatelja sa koledža koji se sele na Istočnu obalu Amerike kako bi naučili nešto o tome kako se uzgaja i odakle dolazi hrana koju konzumiraju.

    Uz pomoć druželjubivih komšija, genetski modifikovanog semena i jakih, ali otrovnih pesticida, počinju uspešno da uzgajaju svoj kukuruz na povećem parčetu zemlje. Ali kada vremenom pokušaju da ubace svoj kukuruz u lanac ishrane Amerike, pokreću se razna pitanja o tome kako ustvari uzgajamo namirnice i šta je to šta zapravo dobijamo servirano na stolu.

    Film na izuzetno realističan ali šokantan način pokazuje kako se kukuruz uzgaja bazirajući se na ekonomskim manipulacijama vlade, koja ne obraća pažnju na ekološke i socijalne posledice po stanovništvo. To se ogleda i u proizvodnji sirupa od kukuruza koji sadrži nezdrave količine fruktoze, a koji se može naći u mnogim lancima brze hrane širom Amerike.

     1938
  • Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Osim ukoliko ste alergični na višnje, ne bi trebalo da imate ozbiljnijih nuspojava. Međutim, ukoliko preterate sa količinom, veoma visoka koncentracija vlakana može prouzrokovati neželjena dejstva: gasove, stomačne grčeve i nadimanje. Iako su pune pojedinih hranljivih sastojaka, višnje mogu prouzrokovati nedostatke osnovnih. Bogate su ugljenim hidratima, uključujući prirodne šećere, vitamin C i kalijum ali nemaju dovoljne količine drugih vitamina i minerala. Simptomi koji ukazuju na alergijusku reakciju na višnje su drhtavica, osećaj da vam ponestaje dah i problem sa gutanjem.

    Preporučena dnevna doza je jedna i po šolja tj. porcija višnji ukoliko unosite 1.600 kalorija, dve porcije kada trošite 2.000 kalorija i dve i po šolje ako trošite 2.800 kalorija.

     3789
Punjeni krompir sam prvi put probala u Temišvaru u tržnom centru, bila sam skeptična ali već za par dana pokušala sam da ponovim isprobano, i evo recepta.
12769
Pohovani kačkavalj se jednstavnno priprema, nemate potrebe da se plašite kako će se sir rastopiti. A i da se razlije nema veze, još je ukusnije :)
38218
Punjena jaja sa sardinama možete pripremiti na više načina. Od mene evo dve vrste fila.
9747
Liker od kumkvata je poznati specijalitet sa Grčkog ostrva Krf. Ako želite da preko godine osetite miris mora u vašem domu trk u neki bolje snabdeveni market da kupite kumkvat…
29687
Rafaelo kuglice su neizostavni deo svakog slavlja. Slatko, krckavo, kremasto, jedinstveno iskustvo.
Samo ime govori sve, dok jedete ovaj kolač pitaćete se da li ste u nekom slatkom snu ili je to zaista realnost :)
5494