• Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Minijaturna hrana je još jedna specifičnost koju možemo pripisati japanskoj kuhinji.

    U Japanu trenutno postoji malecna kuhinja u kojoj se prava, izvrsna i prelepa hrana pravi pomoću sićušnih pomagala. Svi kuhinjski aparati i alatke – noževi, hvataljke, kašike, rerna, tanjiri... Apsolutno sve je minijaturno.


    Za više detalja, pogledajte video!

     1686
  • René Redzepi

    René Redzepi

    René Redzepi je trenutno najuticajniji kuvar nordijske kuhinje. Rođen je u Kopenhagenu 16. decembra 1977. godine i suvlasnik je i glavni kuvar čuvenog danskog restorana „Noma“, koji je čak četiri puta progalašavan za najbolji restoran na svetu.


    Rene je svoju kulinarsku karijeru započeo u malenom restoranu Pierre André, koji je zahvaljujući njemu dobio svoju prvu Mišelin zvezdu. Zahvaljujući tome, njegov rad biva zapažen i ubrzo dobija posao u popularnom danskom restoranu Kong Hans Kælder. Nakon toga, kratko radi u Kaliforniji, ali se vraća u svoju domovinu i 2004. na poziv poznatog danskog kuvara Klausa Mejera postaje glavni kuvar novootvorene Nome.


    Očekivano, Rene je prepoznatljiv po tome što se na njegovom meniju nalaze tipični skandinavski recepti sa popularnim lokalnim sastojcima kao što su riba, ostrige, zeleniš, kupine... ali mnogi ne znaju da je on u stvari poreklom iz Makedonije, gde je živeo sve do početka ratova devedesetih godina, te često u svoj meni ubacuje i razne đakonije inspirisane našom tradicionalnom kuhinjom.


    Svoje kulinarske trikove i tajne otkrio je u tri uspešne knjige: „Noma Nordic Cuisine“, „Noma: Time and Place in Nordic Cuisine“, „Rene Redzepi: A Work In Progress“. Njegov rad krunisan je prošle godine dvosatnim dokumentarcem „Noma, my perfect storm“, koji se bavi njegovom kulinarskom filozofijom koja je i dovela do tolikog uspeha Nome: Koristite sveže, lokalne sastojke!


    Za kraj, dobro bi bilo da Vam napomenemo da ako ikada želite da isprobate Redzepijeve recepte u Nomi, požurite malo sa rezervacijama – nekada se na slobodan termin čeka i po godinu dana! Do tada, probajte sami da napravite neka jela koja se mogu naći u njegovom restoranu: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/sep/16/rene-redzepi-masterclass-recipes

     1979
  • Zašto piti sok od breskve?

    Zašto piti sok od breskve?

    1. Cvet breskve ima sedativna svojstva zbog čega se često koristi u proizvodnji soka.

    2. Čisti bubrege i bešiku.

    3. Deluje kao laksativ i može umiriti „nervozan“ stomak.

    4. Leči hroničan kašalj.

    5. Štiti od slobodnih radikala.

    6. Utiče na zdravlje kože i očiju.

    7. Značajan je za održavanje nivoa šećera u krvi.

    8. Reguliše apetit.

    9. Reguliše srčane kontrakcije.

    10. Poboljšava rad creva.

     1922
  • Korisni saveti - kako da zavolite kuvanje

    Korisni saveti - kako da zavolite kuvanje

    Potreba za hranom se zajedno sa potrebom za disanjem i konzumiranjem vode, ubraja u fiziološke, odnosno osnovne ljudske potrebe. Hrana nam donosi neophodne nutrijente, snabdeva telo energijom i obezbeđuje normalno funkcionisanje organizma. Svako od nas želi da konzumira pažljivo pripremljenu, ukusnu i zdravu hranu.

    Međutim, osobe koje imaju odbojnost prema kuvanju, neretko se odlučuju za naručivanje hrane koja nije uvek najzdravija. Baš iz tog razloga, samostalna priprema hrane idealno je rešenje, bilo da živite sami ili sa porodicom. Ukoliko niste ljubitelji kuvanja, ovaj proces može biti prilično naporan.

    Međutim, rešenje postoji, a samo nekoliko jednostavnih koraka predstavljaju sjajan put ka razvijanju ljubavi prema kuvanju. U narednim redovima čekaju vas korisni saveti koji će vam pomoći da uživate u vremenu provedenom u kuhinji.

    #1 Odeća za kuvanje - obezbedite prijatnost pored šporeta

    Iako na prvi pogled deluje kao da garderoba nema velikog udela u prijatnom osećaju u kuhinji, to nije sasvim tačno. Udobna odeća veoma je važna za potpun užitak pripreme hrane. Sigurni smo da želite da izbegnete znojenje nastalo usled grejanja koje dolazi od šporeta, koje se posebno naglašava tokom letnje sezone.

    Stoga je naš savet da odaberete kvalitetne majice za žene i muškarce za zanimljive kuhinjske majstorije. Majice od pamuka i drugih prijatnih materijala obezbediće vam komfor, a vaša koža će disati, te će znojenje biti prisutno u manjoj meri. Kada je reč o donjem delu garderobe, odaberite udobnu trenerku ili helanke koje su sastavni deo vašeg kućnog stajlinga. Videćete da će celo iskustvo kuvanja biti značajno unapređeno, a da ćete svakog puta sve više uživati kuvajući!

    Naravno, kako čitav užitak ne bi bio pokvaren, predlažemo vam da preko odeće obučete kecelju i na taj način izbegnete prskanje ulja i druge fleke koje mogu nastati tokom pripreme hrane.

    Savetujemo vam da odaberete kecelje primamljivog dizajna, sa šaljivim natpisom ili neobičnim motivima. Na ovaj način ćete svaki put jedva čekati da je obučete i zaputite se u prostorije za pripremu hrane!

    #2 Ambijent - kako organizovati kuhinju tako da poželite da uđete u nju

    Poznato je da uređenje životnog prostora može uticati na raspoloženje, a u ovom slučaju na buđenje želje za kuvanjem. Tu pre svega mislimo na odabir nameštaja, boje za zidove i nameštaj, raspored kuhinjskih elemenata, električnih uređaja i slično.

    Neke od stavki koje “ubijaju” želju sa kuvanjem kod žena upravo su neadekvatan dizajn kuhinje, nedostatak uređaja poput mašine za sudove, manjak prostora i slično.

    Mnoge osobe izbegavaju da se upuste u pripremu jela, jer ih sama pomisao na pranje desetina sudova i boravak u skučenom prostoru odbija od procesa pripreme u istima. Međutim, to ne znači da mala kuhinja automatski znači da je u njoj nemoguće pripremati obroke. Pitanje koje se nameće je:

    Na koji način kreirati funkcionalan kuhinjski prostor?

    Pre svega, u vašoj kuhinji treba da postoji radna ploča na kojoj ćete moći da seckate i pripremate sve hranljive namirnice za ukusna jela. Pored toga, začine i neophodan pribor treba da vam bude nadohvat ruke, ali tako da napravite balans i ne preterate, te stvorite osećaj skučenosti i natrpanog prostora.

    Za male kuhinje birajte neutralne boje poput bele i nežnih, pastelnih nijansi, a monotonost razbijte pažljivo dizajniranim pločicama i drugim sitnicama.

    muskarac i zena u kuhinji

    #3 Prijatna atmosfera - kako da kuvanje bude zabava

    Dolazimo do trenutka kada ulazite u kuhinju.

    Šta je to što vas zapravo sprečava da kuvate?

    Odgovor je možda sasvim jednostavan, te razlog leži u lenjosti, mrzovolji i dosadi. Ali, dobra vest je da se i ove prepreke mogu prevazići. Za početak možete pustiti laganu muziku i kreirati prijatnu atmosferu u prostoru. Neka prvo jelo koje pripremate bude što jednostavnije, ali opet dovoljno interesantno. Primera radi, možete se odlučiti za spremanje piletine sa pečurkama.

    Ovo ukusno jelo sastoji se od svega nekoliko sastojaka, a vaš glavni zadatak je seckanje namirnica i njihovo dinstanje. Takođe, pripremanje hrane koja se peče spada u jednostavnije zadatke za početnike u kuhinji. Odaberite neki od ukusnih recepata i zasucite rukave!

    Predlažemo vam da namirnice spremite pre samog upuštanja u pripremu, tako da proces bude što jednostavniji i bez opterećenja.

    Prijatnoj atmosferi doprineće i dobro društvo u kuhinji. Ako živite sa višečlanom porodicom ili partnerom, provedite zajedničke trenutke i zakoračite u zajedničku avanturu pripreme hrane. Na ovaj način zabava gotovo da je zagarantovana!

    #4 Kupovina i čuvanje namirnica - važna stavka u čitavom procesu

    Verovatno se pitate kakvu ulogu namirnice imaju u buđenju želje za kuvanjem. Interesantno je da veliki broj muškaraca i žena odustane od kuvanja jer nema sve neophodne namirnice za pripremu jela, a usled nedostatka vremena, nije izvodljivo otići u kupovinu i spremiti obrok.

    Stoga je naš savet da jedan dan nedeljno bude rezervisan za posetu pijaci i supermarketu, odnosno za kupovinu svežih namirnica koje će postati deo ukusnih jela.

    Kada znate da se u frižideru i zamrzivaču nalaze sve neophodne namirnice, a da su na policama smešteni ukusni začini, upuštanje u pripreme obroka je znatno lakše i veća je verovatnoća da ćete zakoračiti u ovaj proces. Ukoliko ste jedni od onih koje vole da planiraju, savetujemo vam da upravo to uradite sa obrocima.

    Uživaćete u istraživanju recepata, osmišljavanju novih jela i pronalaženju inspiracije na najrazličitije načine.

    Nadamo se da su vas naši saveti inspirisali i podstakli da se upustite u kuhinjske majstorije i pomoću nekoliko trikova kreirate prijatnu atmosferu u kojoj ćete uživati u pripremi ukusnih jela!

     955
  • Njegoš Kaličanin

    Njegoš Kaličanin

    Prvi put počinje da kuva sa 23 godine. Sve je krenulo u Belgiji, otišao je na 15 dana, a ostao 15 godina.

    Prvi susret sa ugostiteljstvom je bilo pranje sudova, a onda je slučajno morao da pomogne u kuhinji gde je šef odmah prepoznao neotkrivan talenat za koji ni sam Njegoš nije znao. Od tog dana kreće njegov uspon ka "ligi šampiona" svetskog kulinarstva.

    Prvi susret sa vrhunskim kulinarstvom je počeo u restoranu "Karper" u Antverpenu.

    Iskustvo i reputaciju je izgradio radeći u vodećim restoranima koji su dobili najveće moguće priznanje u obliku "Mishelin" zvezdice: "Schone Van Boskoop" * ,"La Cabanne" *, "In De Wulf" *, "Fredsgatan 12" *, "EspaiSucre", "La Paix" *, "t'Zilte" * *, "Escabeche" (Knokke), "Cuinnes 33" * (Knokke), "Hertog Jan" *** (Brugge)

    Tokom prethodnih desetak godina Njegoš je vodio svoj restoran "Brasserie Pastis" i uspešno pokrenuo: "Cafe Canal", "Brasserie Gustav", "Grand Café Hangar 41", "Cafe Zurich", "Restorante Cosmo", "Bistro Deluxe Bicyclette"...

    Svaki dan Njegoš traži nove izazove, testira i usavršava se po najboljim restoranima. To je ono što voli i što ga čini srećnim. Kuva iz ljubavi i kaže da "što više zna, vidi koliko ne zna".

    Radi ovaj posao jer voli da upoznaje nove ljude, nove ukuse, nove gradove i to je ono što ga gura i što mu je važno. Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji  "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     29183
Ova krompir salata ide uz recept pastrmka sa orasima. Fantastična kombinacija.
3511
Ko ne voli krem pitu, spolja krckava a unutra kremasta i fina....jednostavo predivno! Ko voli može preliti i čokoladnom glazurom.
4649
Posna proja sa prazilukom i pečurkama. Sastojci su dovoljni za deset porcija. Uživajte!
17815
Predivna pletenica napunjena krem sirom, salamom i kiselim krastavčićima koji daju poseban šmek kada se zagrize pletenica. Uživajte!
8296
Kako da spremite energetski efikasnu zimnicu, tačnije sos od paradajza i to bez kuvanja. Daleko je zdraviji i prilikom spremanja zadržava se mnogo više hranjljivih sastojaka nego prilikom spremanja sosa…
35764
Sezona šljiva se polako bliži kraju. Ukoliko niste od onih koji uživaju samo u "šljivovici" već volite šljive i u knedlama evo recepta kako da ih spremite. Sjajne su, provereno!
13889