• Zašto je važan unos zdravih masti?

    Zašto je važan unos zdravih masti?

    Veoma dugo su vodeći stručnjaci isticali kako masti na brojne načine loše utiču na zdravlje. Ipak, ustanovljeno je da određene masti poboljšavaju naše zdravlje. „Zdrave masti“ dele se na dve glavne kategorije – nezasićene masti i polinezasićene masti. Polinezasićene uključuju omega-3 masne kiseline, pomažu u regulisanju upala i igraju značajnu ulogu kada je reč o zdravlju srca, pa čak i utiču na raspoloženje. Nezasićene masti mogu smanjiti loš holesterol i od ključnog su značaja za metaboličke funkcije.

    Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu za kliničku ishranu merila je efekat uticaja određenih vrsta masti na sitost. Petnaest ispitanika konzumiralo je različite masti ili ih uopšte nije bilo. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali nezasićene masti bili u većoj meri siti u odnosu na druge. Naravno, unos vlakana ili belančevina može odložiti potrebu za hranom duži vremenski period.

    Da li je vaša koža izrazito suva? Možda je to povezano sa nedostatkom zdravih masti u vašoj ishrani? Skloni ste ekcemima? U težim slučajevima koža puca i krvari? Obratite pažnju na unos zdravih masti!

    Vitamini i njihova apsorpcija je usko povezana sa mastima. Bez adekvatnog unusa vitamina A, mogli biste imati problema sa suvim očima, bez dovoljne količine vitamina C vaše rane i modrice će duže zarastati...

     1185
  • Hrana koja ubrzava metabolizam

    Hrana koja ubrzava metabolizam

    Studija američkog časopisa „American Journal of Clinical Nutrition“, dokazala je da žitarice pomažu apsorpciju vlakana, omogućavajući telu da ubrza metabolizam i sagori kalorije. Ukoliko želite da iskoristite prednosti nove studije, zapamtite da nije dovoljno da dodate malo kinoe u vašu salatu. Uvećajte unos vlakana! Ministarstvo zdravlja SAD preporučuje jednu do dve čaše smeđeg pirinča dnevno za vidljive rezultate!

     1005
  • Hrana i sujeverje

    Hrana i sujeverje

    Nije nepoznato da su se u starim vremenima, raznim pojavama i predmetima pripisivale razne magijske moći, pa su se tako razvila i razna sujeverja vezana za određene namirnice. Ovo su samo neka od najznamiljivijih verovanja, za neka ste sigurno čuli, a možda čak i isprobali. U svakom slučaju, nije za odmet znati:


    Stari Egipćani su verovali da luk tera zle duhove. Svaki put kada bi dali neku zakletvu, stavili bi jednu ruku na glavicu luka. U modernijim vremenima se veruje i da pirinač (simbol bogatstva i prosperiteta) takođe tera zle duhove, pa u nekim istočnjačkim narodima postoji tradicija da se na svadbi baca pirinač kako bi oterao zlo od mladog venčanog para.


    U Mađarskoj se na prag nove kuće stavljala so kako bi sačuvala nove stanare od zlih duša, a Evropljani (koji su verovali u vampire) bi na krov kuće prskali neku vrstu senfa da se vampiri ne bi približavali njihovom domu. Japanci, na primer, tokom njihovog festivala setsuben stavljaju zrnevlja pasulja u mračne uglove kuće kako bi sprečili uticaj zle magije.


    Verovatno najpoznatiji ritual je onaj koji je vezan za beli luk. Naime, u Evropi se vekovima verovalo da je upravo on najbolji zaštitnik i od vampira, i od zlih duša, crne magije...pa su ljudi imali naviku da stavljaju "ogrlice" od belog luka oko vrata.
    No, nisu sva sujeverja vezana za teranje zlih sila. Jaja odavnina predstavljaju simbol plodnosti, pa bi farmeri širom sveta stavljali slomljena jaja na obradivu zemlju sa nadom da će dobro roditi. U Kini, dugačke nudle označavaju dugačak život, tako da se po pravilu nudle ikada ne seku, nego tako dugačke konzumiraju. Što se tiče čaja, ne sme se nikada stavljati mleko pre šećera u njega, inače se osoba koja je to uradila nikada neće venčati, a ako se na kraju ispijanja čaja nađe nerastopljen šećer na dnu šolje, neko će se zaljubiti u vas.


    Zanimljiva sujeverja vezuju se i za razno voće, na primer za banane, grožđe i narandže. Smatra se da moreplovci i ribari nikada ne treba da ponesu sa sobom bananu, jer će im doneti oluju i loš ulov. U Južnoj Americi postoji tradicija da se početkom godine pojede 12 zrna grožđa i pri tom svako označava mesec u godini. Ako je zrno slatko, taj mesec će biti uspešan, a ako je gorko, biće neuspešan. Možda najednostavnije i najsmešnije sujeverje vezuje se za narandže - ako nekome poklonite narandžu, ta osoba će se zaljubiti u vas. Isprobajte, možda stvarno upali!

     3689
  • Fama oko soka od aronije

    Fama oko soka od aronije

    Baš kao i drugo tamno bobičasto voće, aronija sadrži visok postotak antioksidanata koji štite ćelije i bore se protiv starenja i bolesti. To se ne može osporiti i u tom smislu, zaista treba piti sok od aronije. Međutim, iako ima nešto više određenih nutrijenata, ne postoje dokazi da je aronija mnogo (ili uopšte) zdravija od drugih, manje egzotičnih bobica, poput borovnice.

    Zapravo, sirova aronija je preoporog ukusa da biste je jeli samu, tako da se komercijalni sok od aronije gotovo uvek pravi uz dodatak drugih sokova, a ponekad i zaslađivača, kako bi bila prijatnijeg ukusa.

     1647
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     2039
Predivna pletenica napunjena krem sirom, salamom i kiselim krastavčićima koji daju poseban šmek kada se zagrize pletenica. Uživajte!
8302
Kako da spremite energetski efikasnu zimnicu, tačnije sos od paradajza i to bez kuvanja. Daleko je zdraviji i prilikom spremanja zadržava se mnogo više hranjljivih sastojaka nego prilikom spremanja sosa…
35774
Sezona šljiva se polako bliži kraju. Ukoliko niste od onih koji uživaju samo u "šljivovici" već volite šljive i u knedlama evo recepta kako da ih spremite. Sjajne su, provereno!
13928
Sjajno meso teletine u kombinaciji sa fenomenalnim belim vinom sasvim sigurno mogu dati samo izuzetno ukusno jelo. Ovaj recept uopšte nije teško sprovesti u delo. Uživajte!
17252
Povrće treba iskoristiti u svakom mogućem pogledu. Valja se odmoriti od teških ručkova. Ali ukoliko ste nedevoljno čvrsti da izdržite samo na povrću u pomoć može da priskoči malo paste…
4874
Jedna me "frajlica" slatko nasmejala kada me ko zna kako pohvalila jer sam je poslužila "Kuglofom" koji sam sama spremila. Mislila da je spremanje kuglofa "velika nauka" ali kada sam…
7403