• Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Reč masala u Indiji pre svega upućuje na mešavinu začina. Međutim, masala je tradicionalni indijski čaj, a evo zbog čega je važan:

    Bogat je flavonima, specijalnim jedinjenjima koja utiču na poboljšanu funkciju srca.

    Sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tela i jača imunitet.

    Bogat je kalcijumom i preporučuje se osobama koje pate od osteoporoze.

    Indijski čaj sadrži probiotike koji su važni za zdravlje digestivnog trakta.

     1251
  • Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Vlašac

    Odlična kombinacija rado upotrebljavana prilikom pripreme brojnih jela francuske kuhinje. Zbog svog pikantnog ukusa, vlašac udružen sa estragonom idealan je za pripremu piletine ili brojnih namaza.

    Peršun 

    Idealan kontrapunkt estragonu. Najbolje doprinose aromi supa i čorbi na bazi paradajza.

    Korijander

    Zajedno sa estragonom, koristi se zarad punoće arome morskih jela.

    Majčina dušica

    Aromatični listovi ove biljke imaju svoj poseban ukus koji se koriste udruženi sa estragonom pri pečenju povrća.

    Anis

    Mešaju se u slatkišima jednako koliko i u brojnim glavnim jelima francuske kuhinje.

     985
  • Kurkuma za čišćenje pora

    Kurkuma za čišćenje pora

    Pore se mogu uvećavati kako starimo zbog čega su podložne začepljenjima. Ukoliko pomešate malo kurkume sa kokosovim uljem, možete efikasno smanjiti pore, a istovremeno i zategnuti kožu. Za izradu maske pomešajte jednu kašiku kokosovog mleka, javorovog sirupa i kurkume u prahu. Nanesite i ostavite da odstoji do 20 minuta. Ukoliko maska ostavi žuti trag zbog kurkume, upotrebite bilo koje sredstvo za skidanje šminke ili čišćenje lica na bazi ulja. Ispretite i proces ponovite dva puta nedeljno. Nakon tri nedelje vidljivi su i prvi rezultati.

     913
  • Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ova mediteranska biljka vekovima predstavlja lek koji se uvažava i vrlo cenjen začin. Zato ga svaki dobar gastronom rado koristi u pripremi hrane.

    Ruzmarin sadrži nekoliko desetina antioksidansa – jedinjenja koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe efikasnost ruzmarinske kiseline.

    Poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sećanja.

    Efikasan je i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.

    Čaj od ruzmarina može da vam pomogne ukoliko vas muči nadutost.

    Koristi se i kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska.

    Kupka od ruzmarina korisna je u jutarnjim satima jer razbuđuje i osvežava organizam.

    Tanin gorke materije i drugi važni sastojci u ruzmarinu jačaju imunitet i poseduju sedativna, diuretska, kao i antiseptična svojstva. Deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme.

    Pomaže u borbi protiv glavobolje i grčevima u stomaku.

    Samo jedna šolja čaja od ruzmarina pojačava preporučeni dnevni unos vitamina i minerala.

    Idealan je lek za osobe sa slabom cirkulacijom.

     1929
  • Pet činjenica o mocareli

    Pet činjenica o mocareli

    Ovaj sir se počeo proizvoditi u južnoj Italiji, od bivoljeg mleka.

    Ime mocarela potiče od italijanske reči "mozzare" što znači "seći".

    Mocarela se proizvodi tako što se masa slična surutki seče i oblikuje u loptice.

    Standardna veličina loptice je nešto manje od 100 grama.

    Hranljiva vrednost ovog sira je veoma dobra - jedna porcija ima oko 30 grama, 60-80 kalorija, oko 3 grama zasićenih masti. Količina natrijuma je veoma mala, a porcija sadrži oko 10% dnevne količine kalcijuma.

     2260
Navikli smo na ćufte u paraajz sosu, ali i ovo je odlična varijanta. Promenite malo navike i isprobajte i ovaj recept.
20493
Fini, sočni kolač sa jogurtom i voćem. Po želji i mogućnosti možete koristiti sveže ili zaleženo voće.
14398
Marcipan masu ćesto koristimo za razne kolače i torte. Iako deluje komplikovano, naprotiv laka je za pripremu, korišćenje a i ukusna. Uživajte!
Da li se sećate popularne dečije serije "Metla bez drške"?! U toj seriji je Milena Dravić stalno spremala "šnenokle" :) Bila je veoma smešna i zabavna. Evo recepta kako da…
13902
Čuveni recept za rafaelo kuglice. Svi ih obožavaju.
12702
Ukusan pasulj. Recept koji me je naučila baka.
13126