Odlična kombinacija rado upotrebljavana prilikom pripreme brojnih jela francuske kuhinje. Zbog svog pikantnog ukusa, vlašac udružen sa estragonom idealan je za pripremu piletine ili brojnih namaza.
Peršun
Idealan kontrapunkt estragonu. Najbolje doprinose aromi supa i čorbi na bazi paradajza.
Pore se mogu uvećavati kako starimo zbog čega su podložne začepljenjima. Ukoliko pomešate malo kurkume sa kokosovim uljem, možete efikasno smanjiti pore, a istovremeno i zategnuti kožu. Za izradu maske pomešajte jednu kašiku kokosovog mleka, javorovog sirupa i kurkume u prahu. Nanesite i ostavite da odstoji do 20 minuta. Ukoliko maska ostavi žuti trag zbog kurkume, upotrebite bilo koje sredstvo za skidanje šminke ili čišćenje lica na bazi ulja. Ispretite i proces ponovite dva puta nedeljno. Nakon tri nedelje vidljivi su i prvi rezultati.
Ova mediteranska biljka vekovima predstavlja lek koji se uvažava i vrlo cenjen začin. Zato ga svaki dobar gastronom rado koristi u pripremi hrane.
Ruzmarin sadrži nekoliko desetina antioksidansa – jedinjenja koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe efikasnost ruzmarinske kiseline.
Poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sećanja.
Efikasan je i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.
Čaj od ruzmarina može da vam pomogne ukoliko vas muči nadutost.
Koristi se i kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska.
Kupka od ruzmarina korisna je u jutarnjim satima jer razbuđuje i osvežava organizam.
Tanin gorke materije i drugi važni sastojci u ruzmarinu jačaju imunitet i poseduju sedativna, diuretska, kao i antiseptična svojstva. Deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme.
Pomaže u borbi protiv glavobolje i grčevima u stomaku.
Samo jedna šolja čaja od ruzmarina pojačava preporučeni dnevni unos vitamina i minerala.
Ovaj sir se počeo proizvoditi u južnoj Italiji, od bivoljeg mleka.
Ime mocarela potiče od italijanske reči "mozzare" što znači "seći".
Mocarela se proizvodi tako što se masa slična surutki seče i oblikuje u loptice.
Standardna veličina loptice je nešto manje od 100 grama.
Hranljiva vrednost ovog sira je veoma dobra - jedna porcija ima oko 30 grama, 60-80 kalorija, oko 3 grama zasićenih masti. Količina natrijuma je veoma mala, a porcija sadrži oko 10% dnevne količine kalcijuma.
Da li se sećate popularne dečije serije "Metla bez drške"?! U toj seriji je Milena Dravić stalno spremala "šnenokle" :) Bila je veoma smešna i zabavna. Evo recepta kako da…