• Kupine - dragoceni izvor zdravlja

    Kupine - dragoceni izvor zdravlja

    Kupine pripadaju familiji ruža.

    Kupine su izvor antioksidanata koji štite telo na više načina. Efikasne su u sprečavanju raka pluća, raka debelog creva i jednjaka.

    Prema naučnim studijama, kupine pružaju zaštitu od endotelne disfunkcije koja se odnosi na napravilno funkcionisanje unutrašnjosti krvnih sudova. To pomaže u smanjenju oštećenja DNK i čuva od vaskularnih bolesti.

    Poboljšavaju kognitivne funkcije. Jačaju motoričke aktivnosti, poboljšavaju memoriju i doprinose digestivnom zdravlju.

    Zbog toga što su bogate antocijaninom, kupine su veoma zdrave za srce. Prisustvo magnezijuma i vlakana u velikoj meri sprečavaju začepljenje arterija i stimulišu blagi protok krvi. Na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu krvni pritisak, sprečavaju srčanu aritmiju i nepravilne kontrakcije srca.

    Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela.

    Podstiču laku i bolju apsorpciju vode u debelom crevu i regulišu stolicu. Pomažu u pražnjenu creva i regulišu zatvor.

    Jačaju imuni sistem i zahvaljujući malom broju kalorija idealna su užina tokom dijete.

    Doprinose jačanju kostiju i pravilnom ćelijskom funkcionisanju.

    Poboljšavaju vid i štite oči od različitih bolesti kao što su makularna degeneracija, katarakta i noćno slepilo.

    Listovi kupine su efikasni u lečenju dijareje i dizenterije još od davnina i veoma su interesantna tema u modernim istraživanjima. List sadrži tanin i ima zaceljujući efekat kada su rane u pitanju. Pomaže u sužavanju krvnih sudova i lečenju malih povreda.

    Listovi se mogu koristiti i u pripremi čaja koji deluje kao terapeutsko piće. Ne bi se svima svideo ukus jer je izrazito gorak, ali dodajte med ili neki drugu vrstu zaslađivača.

    Takođe su korisne za ublažavanje bolova u grlu i u lečenju hemoroida.

    Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

     1260
  • Crni slez – reguliše glavobolju i čisti disajne puteve

    Crni slez – reguliše glavobolju i čisti disajne puteve

    Ujedi insekata, opekotine od sunca, osipi, modrice, samo su neki od primera zdravstvenih tegoba koje mogu biti uspešno tretirane uz pomoć crnog sleza zahvaljujući njegovim anti-inflamatornim svojstvima. Štaviše, ukoliko imate česte glavobolje, nanošenjem ulja sleza na slepoočnice uz blagu masažu možete samnjiti ili potpuno regulisati bol. Pored toga, lekovite komponente ulja sleza regulišu i bolove u želucu. Crni slez pokazao se i kao uspešan u čišćenju respiratornih puteva ukoliko se njegovo ulje koristi u procesu inhalacije.

     746
  • Da li ishrana može da utiče na pojavu ekcema?

    Da li ishrana može da utiče na pojavu ekcema?

    Mnogi stručnjaci okarakterisali su određene namirnice poput mleka I oraha kao ključne izazivače ekcema. Ukoliko na koži uočite inflamaciju, morate tražiti alternativne izbore. Neki od faktora životne sredine takođe izazivaju pojavu ekcema, a to su:

    Promene u temperaturama – Hladna ili ekstremna toplota, visoka ili niska vlažnost može biti razlog njihove pojave.

    Hormoni – Hormonske promene kod žena tokom ciklusa ili trudnoće.

    Namirnice – Konzumiranje sojinih proizvoda, mlečnih proizvoda, jaja mogu doprineti bolnim simptomima ekcema.

    Mikrobi – Virusi, pojedine bakterije povezani su sa pojavom ekcema.

    Stres i alergeni – Ukoliko je vaša koža osetljiva, potražite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Upotreba opasnih hemikalija u šamponima, sapunima može pogoršati stanje. Polen, životinjska dlaka mogu izazvati neke od prvih simptoma, poput perutanja kože.

     973
  • Nemojte bacati sok od kiselih krastavaca

    Nemojte bacati sok od kiselih krastavaca

    Već vekovima je opšte poznato kako su kiseli krastavci izuzetno zdravi, obožavaju ga trudnice, Kleopatra je tvrdila kako su oni jedan od uzročnika njene vanzemaljske lepote, Cezar je svoje vojnike njima hranio kako bi bili jaki i orni za nove ratne pohode, a i uostalom, nemoguće je da naše bake spreme zimnicu bez savršeno ukiseljenih krastavčića. A šta sa sokom u kojem su stajali? Verovali ili ne, i on ima svoje blagodeti:

    1. Sok od kiselih krastavaca je odlično piti pre i posle treninga
    Dakle, sok od kiselih krastavaca je omiljeno piće mnogih sportista. Naime, tokom napornog vežbanja, telo preko znoja gubi mnogo soli i kalijuma, a ipak mu je potrebno da održi odgovarajuć nivo elektrolita, kojih ovaj sok ima na pretek. Ipak, oprez: ovaj sok ne valja pre vežbanja piti na prazan stomak, pojedite pre toga neku bananu ili suvo grožđe.

    2. Ubrzava metabolizam
    Sok od kiselih krastavaca dokazano pomaže kod otežanog varenja hrane i ubrzava celokupan rad metabolizma. Jedan od razloga je to što podstiče razmnožavanje dobrih bakterija u crevima.

    3. Sprečava mamurluk
    Svako ko povremeno popije "koju čašicu više" zna da je mamurluk ne baš prijatan osećaj. Tu je sok od kiselih krastavaca pravi prijatelj - popijte 2dl ovog napitka i glavobolja, umor i dehidriranost će ubrzo proći.

    4. Prava je riznica antioksidanasa
    Ovo piće je puno antioksidanasa, elektrolita, vitamina C i kalcijuma, a sve ovo u kombinaciji izuzetno efikasno sprečava prerano starenje kao i teške bolesti poput raka. Antioksidansi efikasno čuvaju organizam od napada slobodnih radikala, koji i jesu uzročnik upravo raka.

     3087
  • Temperature za bezbednu pripremu mesa

    Temperature za bezbednu pripremu mesa

    Najbezbedniji, najprecizniji način da znate kada je meso spremno je da koristite kuhinjski termometar koji ćete ubosti u najdeblji deo mesa. Temerature koje ćemo vam predložiti su temperature koje uglavnom predlažu mnogu stručnjaci.

    Govedina:

    Živo (Rare) 40 stepeni


    Srednje živo (Medium rare) 55 stepeni


    Srednje (Medium) 60 stepeni


    Srednje dobro pečeno (Medium Well) 65 stepeni


    Dobro pečeno (Well Done) 70 stepeni

    Mlevena govedina - 70 stepeni

    Jagnjetina:

    Srednje živo pečena ( Medium rare) 55 stepeni


    Srednje pečena (Medium) 60 stepeni


    Srednje dobro pečena (Medium well) 65 stepeni


    Mlevena jagnejtina 70 stepeni

    Živina:


    Belo meso - 70 stepeni


    Tamno meso 75 stepeni


    Mleveno meso 75 stepeni

    Svinjetina
:

    Srednje pečeno 65 stepeni


    Dobro pečeno 70 stepeni

    
Mleveno meso 70 stepeni

    Nakon pečenja preporučuje se da se meso ostavi 3 minuta da miruje.

     6540
U blizini Vršca nalazi se nekoliko restorana u kojima se zaista služi izvanredna čorba što ne treba ni da nas preterano čudi kada su svi smešteni ili na obali Dunava…
14116
Uz ribu pripremljenu na ovaj način najbolje je poslužiti salatu od krompira.
2948
Punjene paprike u paradajz sosu možete slobodno napraviti u većoj količini i zamrznuti.
7007
Uz ove ukusne morske plodove su neizbežne masline i salata - feta sir začinjena maslinovim uljem i origanom.
2956
Evo jednog interensantnog načina da iskoristite šargarepicu kao desert. Prijatno!
5346
Predivna sočna piletina sa krckavim susamom. Prste da poližete!
6137