• Unosite li dovoljno kalcijuma?

    Unosite li dovoljno kalcijuma?

    Ljudsko telo skladišti kalcijum više nego ijedan drugi mineral, ali većina odraslih unosi svega polovinu dnevne preporučene doze. Unosite li dovoljno ove važne supstance?

    Kalcijum je ključan za očuvanje zdravlja čitavog tela – održava kosti i zube snažnim i omogućava pravilno funkcionisanje mišića i nerava. Zapravo, kalcijum je toliko bitan da predstavlja 2% mase odraslog čoveka.

    Kalcijum se mahom skladišti u kostima i zubima, a manji deo cirkuliše krvotokom, gde ima ulogu u produkciji hormona i enzima i u ćelijskoj razmeni materija. Bitan je i za zgrušavanje krvi, zaceljivanje rana i kontrakciju mišića.

    Ako vam je unos kalcijuma konstantno nizak, telo će automatski "krasti" ovaj mineral iz kostiju što za posledicu ima nastanak osteoporoze, a ni grčenje mišića nije neuobičajna pojava pri nedostatku kalcijuma.

    Ne zaboravite da, iako unosite dovoljno kalcijuma, on se ne može apsorbovati bez vitamina D, tako da obavezno izlažite svoje telo sunčevim zracima, uz sve mere opreza.

    Odraslom čoveku je dnevno potrebno oko 1000 mg, a najbolji izvori ovog mineral su mlečni proizvodi, zeleno povrće, riba i žitarice.

     1331
  • Zeleni kamut – prirodni „čistač“ jetre

    Zeleni kamut – prirodni „čistač“ jetre

    Zeleni kamut je jedan od prerađenih suplemenata koji se proizvodi od pšenice. Poznat je kao „super hrana“ jer hlorofil u njemu pomaže telu da detoksikuje jetru. Visok sadržaj aminokiselina značajan je za pravilan rad sistema za varenje. Kamut je od velike važnosti i za obnovu oštećenih krvnih ćelija. Koristi se kao lek protiv brojnih infekcija i upala. Pomaže u smanjenju visokog nivoa holesterola.

     1141
  • Kako je avokado dobio ime

    Kako je avokado dobio ime

    Kako ovo voće visi na granama u parovima, postojala je jaka asocijacija sa određenim delom muške anatomije, tako da je aztečko ime za ovu biljku bilo "testis". Kada su konkvistadori razorili kulture centralne Amerike, voće se preselilo na sever, a farmeri su želeli da ga prodaju na tržištu severne Amerike. To bi bilo veoma teško sa imenom koje su mu dali Azteci, tako da su izabrali novo.

    Alternativno ime ovog voća bilo je "aligatorska kruška", što takođe nije zvučalo odveć primamljivo, tako da je nazvan neutralno, avokado. Međutim, uprkos promeni imena, fama oko afrodizijačkog svojstva ove biljke nije nestala.

    Inače, avokado je bio omiljeno voće Luja XIV, koji se kleo da ta biljka ima pozitivan efekat na njegov libido.

     1676
  • Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Biber je poreklom iz Indije, a najveći svetski proizvođač je Vijetnam. U srednjem veku bio je poznat i po nazivu "kralj začina", služio je kao sredstvo plaćanja. U to vreme, bio je jednako vredan koliko i zlato. U ishrani se upotrebljava preko 4000 godina. Preporučuje se u lečenju upale uha, zubobolje, a od davnina je korišćen protiv problema sa vidom. Ublažava simptome prehlade, sprečava zadržavanje vode u organizmu i ubrzava metabolizam. Naročito je cenjen u indijskoj medicini.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 255 kcal

    Ugljeni hidrati: 64,81 g

    Proteini: 10,95 g

    Masti: 3,26 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 26,5 g

    Niacin: 1,14 mg

    Vitamin A: 299 IU

    Vitamin C: 21 mg

    Vitamin E: 4,56 mg

    Natrijum: 44 mg

    Kalijum: 1259 mg

    Kalcijum: 437 mg

    Gvožđe: 28,86 mg

    Magnezijum: 194 mg

    Cink: 1,42 mg

     2580
  • Zdravstvene koristi matičnjaka

    Zdravstvene koristi matičnjaka

    Matičnjak je mirisna biljka limuna poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Zapadne Azije, ali raste širom sveta. Tradicionalno se koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. U kombinaciji sa valerijanom, koristi se kod problema sa nesanicom. Pozitivno utiče na varenje i reguliše mučninu. Istraživanja pokazuju da flavonoidi, folna kiselina i druga jedinjenja pomažu regulisanju problema sa preterano aktivnom štitnom žlezdom.

     930
Moj klinac obožava lazanje i stalmo me moli da mu spremim, ali nažalost to ne radim tako često. Ovog puta sam odlučila da to ne bude moja klasična varijanta “stavi…
Ovo je recept za bonžitu. Ako želite možete dodati i suvog voća po želji kao na primer brusnicu ili suvog grožđa.
16215
Juliška nam je obećala recept za svoju voćnu tortu čiju je sliku postavila na našoj Facebook strani i ispunila svoje obećanje :)
16793
Pita sa bundevom je veoma ukusna. Pored predivnog ukusa ispuniće vaš dom predivnim mirisom. Uživajte!
12179
Kapreze (Caprese) salata je izuzetno jednostavna i laka za pripremu. Specifična je po tome što se priprema sa mocarela sirom koji se pravi od bivoljeg mleka i potiče iz italijanske…
17254
Predivnom likeru od čokolade retko ko može odoleti.
14391