• Energetske i hranljive vrednosti: celer

    Energetske i hranljive vrednosti: celer

    Celer potiče iz oblasti mediterana. Prvobitno je korišćen kao lek, pa zatim u ishrani. Pominje se i u Homerovoj "Odiseji". Spada u namirnice koje jačaju imuni sistem, bogat je vodom zbog čega je od značaja za hidrataciju i pravilno funkcionisanje brojnih ćelija. Reguliše nivo šećera u krvi i sadrži veliku količinu vitamina A. Smanjuje rizik od prehlada, utiče na pravilan rad srca i štiti nervne ćelije pri čemu utiče na pravilan rad nervnog sistema.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 16 kcal

    Ugljeni hidrati: 3 g

    Proteini: 3,46 g

    Masti: 1,12 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,10 g

    Niacin: 0,32 mg

    Vitamin A: 449 IU

    Vitamin C: 3,1 mg

    Vitamin K: 29,3 µg

    Natrijum: 80 mg

    Kalijum: 260 mg

    Kalcijum: 40 mg

    Gvožđe: 0,20 mg

    Magnezijum: 11 mg

    Cink: 0,13 mg

     1363
  • Bosiljak

    Bosiljak

    Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je aromatična grmasta biljka veoma ugodnog mirisa i arome čiji su prvi pisani tragovi stari preko četri hiljade godina i datiraju još iz starog Egipta. Naziv ove biljke potiče od grčke reči basileus, što znači kralj. Danas je poznato oko 60 vrsti bosiljka i najčešće se koristi u ishrani u osušenom, usitnjenom obliku kao začin, mada je najbolje koristiti sveže listove jer je tada ukus najintenzivniji. Najviše se koristi u italijanskoj kuhinji, kao nezaobilazan deo pice i popularnog umaka Pesto Genovese, zatim se upotrebljava u raznim čorbama, kao dodatak jelima od testenine, ribe, mesa, odlično se kombinuje sa paradajzom. Bosiljak je jak prirodni antibiotik i antioksidans. Ima umirujuće dejstvo pa se od njega može praviti čaj protiv nesanice, nervoze i glavobolje.

     3765
  • Neobične zabrane u vezi sa hranom

    Neobične zabrane u vezi sa hranom

    Šta se dešava kada je neki tip hrane toliko štetan po mišljenju nekih vlada, da one odluče da je zabrane? U ovom tekstu saznaćete koje namirnice nisu dozvoljene širom sveta.

    1. Kečap - ranije ovog meseca francuska vlada zabranila je korišćenje kečapa u osnovnim školama, zato što "maskira ukus svega što deca jedu" i smatraju ga opasnošću po tradicionalnu francusku kuhinju.

    2. Kinder jaja - ova poslastica je ilegalna u Americi, jer sadrži "nejestivi predmet u svojoj unutrašnjosti".

    3. Hagis, tradicionalno škotsko jelo, zabranjeno je za uvoz u SAD, jer je upotreba ovčijih pluća zabranjena u ishrani prema njihovim zakonima.

    4. Slani, začinjeni trouglići od testa, samosa, zabranjeni su u Somaliji, jer ih aktuelna vlada smatra "prehrišćanskim".

    5. Konjsko meso je tabu u Americi, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, tako da se na konzumaciju tog mesa ne gleda blagonaklono, iako ne postoji zvanični zakon koji to meso zabranjuje za upotrebu (u SAD-u postoji zakon koji sprečava ubijanje konja radi hrane, ali ne i konzumaciju konjskog mesa kao takvog).

     2212
  • Magični mango

    Magični mango

    Sočna voćka koja sadrži 20 vitamina i minerala treba da se nađe na vašoj trpezi povremeno, čak iako nije uobičajena ovde. Mango je počeo da se uzgaja u Indiji pre oko 5000 godina, a ovo tropsko voće se sad kultiviše u južnoj i centralnoj Americi, kao i na Karibima.

    Jedna šolja ovog voća ima oko 100 kalorija, a ta količina voća zadovoljiće vam 100% dnevnih potreba za vitaminom C, kao i 35% dnevnog unosa vitamina A. Ova voćka sadrži i vlakna, a studije su pokazale da antioksidanti iz ovog voća utiču na sprečavanje pojave raka dojke i debelog creva.

    Mango je sjajan dodatak salatama, uz drugo voće poput mandarina, grožđa, ananasa i jabuka. Impresivne količine vitamina C, B6 i A, beta karotena i antioksidanata pomažu u sprečavanju problema sa krvnim pritiskom, očima i kostima.

    Ipak, treba biti umeren i sa ovim voćem, jer sadrži dosta fruktoze, što na duge staze može imati negativan uticaj na zdravlje.

     2071
  • Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Sezona je prehlada, pa ukoliko imate problema sa učestalim kijanjem, curenjem iz nosa, osetljivim grlom, blagim kašljem – imamo rešenje za vas. Med je prirodan lek protiv prehlada i gripa. Sadrži antioksidativna, antibakterijska i antimikrobna svojstva veoma značajna u borbi protiv virusa, gljivica i bakterija. Prirodnim putem ublažava bolove u grlu, jača imuni sistem i sprečava širenje simptoma. Možete ga dodati u limunov sok ili čaj. Med uz dodatak maline rastopljen u čaši tople vode idealan je za sprečavanje daljeg uznapredovanja prehlada i gripa. Sirov med sadrži više minerala, aminokiselina, vitamina i antioksidanata što podstiče i jača imuni sistem i obezbeđuje više energije. Med, đumbir i sok od limuna su takođe odličan saveznik u borbi protiv prehlada.

    A šta mislite o sirovom medu? Probajte ih sa dodacima voća i javite koji su vam omiljeni.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1395
Kroasani su vrlo ukusni. Mogu se filovati i sa sirom, džemom, salamom i slično.
3867
Stari bakin recept za odlicno slatko koje svi obožavaju.
31682
Brzo i jednostavno za pripremu.
3154
Čupavci su vrlo ukusni a laki za pripremu.
26079
Evo recepta za plavi patlidžan na drugačiji način. Probajte veoma je interesanto i ukusno.
4327
Predivna voćna torta sa piškotama i jogurtom. Uživajte!
3453