• Buondi Caffe

    Buondi Caffe

    Pri kraju gradske plaže, na kraju prešačke zone nalazi se Boudi Caffe. Izuzetno prijatan ambijent. Stolovi sa baldahinima i garniture u kojima se možete opustiti nakon napornog letnjeg dana i celodnevnog kupanja.

    Bili smo izuzetno prijatno iznenađeni kada je osobolje pre nego da uzme narudžbinu donelo čaše i rashlađenu flašu vode da ugasimo žeđ. Veoma prijatan gest koji nas je osvojio. Kasnije smo u marketu videli da ista flaša vode košta nešto više od 50 centi, dakle nije veliki trošak za ugostitelja a veoma dobar utisak ostavlja na goste. Osoblje bez problema komunicira na engleskom jeziku pa se može reći da za razliku od nekih drugih ugostiteljskih obejkata Boundi Caffe zaista zna da privuče mušterije.

    Ukoliko planirate svoje letovanje da provedete u Psakudiji, možda zbog Philoxenia Bungalows koje toplo preporučujemo, onda nemojte oklevati da u večernjim satima prošetate do Boundi Caffe-a!

     5792
  • Nutritivne vrednosti semenki suncokreta

    Nutritivne vrednosti semenki suncokreta

    Semenke suncokreta poboljšavaju nivo holesterola, jačaju kosti, utiču na detoksikaciju, dobar su izvor proteina, kontrolišu šećer u krvi... Razlikuje se više od 50 vrsta suncokreta od kojih većina potiče iz Severne Amerike.

    Nutritivne vrednosti na 100 g:

    Kalorije: 584

    Ugljeni hidrati: 20 g

    Vlakna: 8 g

    Šećeri: 2 g

    Masti: 51 g

    Omega 3 masne kiseline: 74 mg

    Protein: 21 g

    Vitamin E: 33 mg

    Niacin: 8 mg

    Kalcijum: 78 mg

    Gvožđe: 5 mg

    Magnezijum 325 mg

    Fosfor: 660 mg

    Kalijum: 645 mg

    Cink: 5 mg

    Selen: 53 mg

     1615
  • Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Proteini, ugljeni hidrati i masti su telu neophodni u velikim količinama. Telo koristi proteine iz hrane za obnovu i izgradnju tkiva. Pojedine popularne dijete preporučuju protein u različitim količinama, ali je Institut za medicinu ustanovio da je ženama neophodno 46 grama dnevno, a muškarcima 56 grama. Hrana koja sadrži neophodnu količinu proteina takođe može imati i zasićenih masti koje mogu ugroziti zdravlje srca. Zato su neophodne namirnice u svakodnevnoj ishrani: riba, pasulj, mahunasto voće...

    Ugljeni hidrati su "gorivo" za ljudski organizam. Nisu svi sasvim jednaki. Oni koje nalazimo u sokovima, pecivu, slatkišima, belom hlebu, testenini, vare se brzo i za sobom ostavljaju osećaj gladi. Ugljeni hidrati u namirnicama bogatim vlaknima obezbeđuju stabilan protok energije, tako da se osećamo sito kada jedemo pojedinu hranu u manjim količinama. Za to su odgovorne žitarice, povrće, voće, pasulj...

    Masti su važne za proizvodnju hormona i tkiva. Odrasli bi trebalo da unose minimum 20 do 35 grama mononezasićenih i polunezasićenih masti dnevno, tip masti u hrani kao što su riba, masline i maslinovo ulje, avokado i različite vrste semenki.

    Svaki od vitamina igra određenu ulogu u celokupnom zdravlju organizma. Vitamin A jača vid, vitamin C podstiče zarastanje rana i obnovu tkiva, vitamin E pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin D jača kosti, a B odžava pravilno i zdravo funkcionisanje nerava... Neki od njih rade udruženi sa mineralima, vitamin C recimo pomaže apsorbovanju gvožđa. Ishrana ispunjena voćem, povrćem, žitaricama može ispuniti sve potrebe organizma za vitaminima.

    Minerali obavljaju niz funkcija, uključujući regulisanje rada srca, zdravlja kostiju i krvnih ćelija, proizvode neophodne hormone... Važno je održavati njihovu ravnotežu zarad pravilnog funkcionisanja organizma. Telu su neophodni: kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, gvožđe, cink, mangan, jod, selen...

    Voda se smatra jednim od makronutrijenata, takođe. Pomaže varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, a i regulisanju telesne temperature i radu srca. Preporučeno je piti od 9 do 12 čaša vode dnevno.

     3830
  • Napravite sami domaći puter od kikirikija

    Napravite sami domaći puter od kikirikija

    Kupovni kikiriki od putera (peanut butter) je poprilično skup, teško se nalazi u prodavnicama, a i često je pun soli, šećera, ulja i drugih aditiva. Ako želite da napravite domaći kikiriki puter koji je, ne samo jeftinija, već i zdravija varijanta, pročitajte ovaj recept!

    Za početak, ispecite sirov, neslani kikiriki u rerni na oko 160 stepeni. 15-20 minuta je sasvim dovoljno, ali ipak proveravajte na svakih par minuta i izvadite kikiriki iz pećnice čim primetite da je blago porumeneo. Ako se prepeče, biće previše gorak.

    Čim se malo prohladi, ubacite kikiriki u blender, zajedno sa kašikom ulja i manjom kašičicom soli (ova mera ide na oko 500g kikirikija). Miksujte u blenderu najjačom snagom sve dok se kikiriki ne pretvori u pastu, a za to će trebati barem 10-15 minuta, tako da budite strpljivi. Ako se nakon ovog vremena kikiriki samo samleo a ipak nije pretvorio u pastu, to znači da seckalica jednostavno nije dovoljno jaka, ali i u tom slučaju probajte da dodate još malo ulja i miksujte još koji minut.

    Ekstra savet: ako želite da osetite komadiće kikirikija u puteru, pri miksanju, polovinu ostavite sa strane a drugu polovinu izmiksujte dok ne postane glatka, ili jednostavno iseckajte komadiće kikirikija u gotov puter!

     3023
  • Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     8096
Slani rolat sa vaj kremom, slanim štapićima sa kikirikijem i smokijem. Rolat je izuzetno ukusan i vrlo dekorativan.
20139
Kako znamo da je stigla jesen? Jednostavno, vikendom ceo grad miriše na ajvar. Svi peku paprike i spremaju ajvar, koji kada zamiriše je jednostavno neodoljiv.
5419
Ovaj pekmez se veoma lako priprema, a veoma je ukusan.
37991
Ko voli filete, kisele paprike kao salatu, evo recepta. Lako se priprema, a veoma je ukusno. Prijatno!
7607
Evo jednog odličnog recepta za papruku punjenu kupusom. Sok ili preliv skuvati 1 dan ranije jer mora biti hladan.
40603
Ako volite paradajz papriku, evo i recepta kako da je sačuvate za zimu.
25043