• Kako napraviti zdraviji sendvič

    Kako napraviti zdraviji sendvič

    Bilo da ste sendvič napravili sami, ili nameravate da ga kupite u prodavnici, on treba da sadrži od 400 do 500 kalorija, dosta vlakana i da vas održi sitim nekoliko sati. U narednih nekoliko redova saznaćete kako da napravite baš takav sendvič.

    Kada birate hleb, uzmite onaj koji je napravljen od celih zrna žitarica, jer je on pun vlakana koja su izuzetno važna za zdravu probavu, a i pomažu u osećaju sitosti.

    Izaberite kvalitetan, ali ne visokokaloričan protein, poput ćuretine, piletine, tune ili lososa. Ukoliko se odlučite za razne salame, unećete mnogo više zasićenih masti i soli, koji su štetni, umesto proteina, što je bio cilj.

    U svoj sendvič ubacite što više povrća – salate, paradajza, krastavca, luka... Ne postoji loše povrće, ono je jedno od najzdravijih vrsta namirnica kojima možete usrećiti svoje telo. Ako ste raspoloženi da eksperimentišete, možete u svoj sendvič ubaciti i pola šolje seckane jabuke – sendvič će biti hrskav, a unećete manje od 50 dodatnih kalorija.

    Maksimalno ograničite priloge – čak i mala količina priloga dodaće mnogo ukusa, ne morate udaviti sendvič u majonezu, kečapu ili punomasnom siru.

     2956
  • Sajam vina 2014 Beograd  27.02.2014. - 02.03.2014.

    Sajam vina 2014 Beograd 27.02.2014. - 02.03.2014.

    Jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji – proizvodnja i distribucija vina, predstavlja se od 2010. godine na Beogradskom sajmu. Pored domaćih vinara na Sajmu učestvuju i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, a BeoWine intenzivno promoviše i vinski turizam. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, najatraktivnijim i jednim od najposećenijih sajmova, jasno govori o značaju ovog događaja i u turističkoj privredi.
    Na jednom mestu predstavljaju se najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju ovo „piće bogova". U ponudi je i kompletna oprema za vinogradarstvo i vinarstvo.
    Organizatori Sajma vina nastoje da neka dešavanja postanu zaštitni znak ove manifestacije. Svake godine održava se nekoliko takmičenja - za najbolje domaće vino, za najbolje vino Sajma i takmičenje somelijera. Aukcijska prodaja vina jedan je od nezaobilaznih segmenata ove smotre, a na štandovima izlagača svakodnevno se organizuju i brojne degustacije.

     Izvor: sajam.co.rs

     4965
  • Destinacije koje svaki gurman mora posetiti

    Destinacije koje svaki gurman mora posetiti

    Prema našem ukusu, 3 zemlje sa najboljom kuhinjom na svetu su Italija, Meksiko i Tajland. Ne pitajte nas za redosled jer smo i do ovog uskog odabira izuzetno teško došli.

    Mnogo je destinacija na svetu gde se dobro jede, ali smo iz razloga koje ćete videti u nastavku, odabrali baš ove tri. Savetujemo da pročitate tekst, te da polako krenete sa organizacijom gurmanskog putovanja na sledeću destinaciju.

    Obezbedite osiguranje za putovanje, pasoš, novčanik i bacite se na laganu dijetu nekoliko dana pred put, jer ćete nekoliko kilograma definitivno vratiti.

    Zašto je italijanska kuhinja tako posebna i elegantno romantična?

    Italijanska kuhinja je popularna širom sveta zbog svojih kvalitetnih sastojaka, jednostavnosti jela, ponekih zdravstvenih prednosti i raznovrsnosti ukusa.

    U italijanskoj kuhinji se pored testa koriste i maslinovo ulje, sveže povrće, voće i riba, što je čini zdravijom opcijom u odnosu na kuhinje koje koriste nezdrave masti i procesuirane namirnice. Italijanska jela su često pripremljena od nule, što smanjuje mogućnost upotrebe veštačkih sastojaka i prerađene hrane.

    Italija je poznata po regionalnim specijalitetima koji odražavaju kulturnu i istorijsku raznolikost zemlje. U severnoj Italiji, popularan je rižoto, u centralnoj Italiji se često pripremaju lazanje i ravioli, dok su na jugu najpoznatija jela poput pice i različitih vrsta testenina sa bogatim sosovima.

    Pica i pasta su među najomiljenijim jelima italijanske kuhinje. Pica je prvi put napravljena u Napulju početkom 18. veka i od tada je postala globalni fenomen zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i mogućnosti izbora različitih preliva. Pasta dolazi u mnogim oblicima i veličinama, što omogućava stvaranje različitih jela, pa je takođe širom sveta popularan izbor.

    Italijanska hrana je poznata po smelim kombinacijama ukusa, koristeći sveže sastojke kao što su paradajz, beli luk, luk, bosiljak, origano, ruzmarin i maslinovo ulje. Ovi sastojci stvaraju bogata i slojevita jela koja su postala zaštitni znak italijanske kuhinje.

    Nadaleko je poznata i Italijanska kultura oko hrane koja se fokusira na zajedničke obroke sa porodicom i prijateljima, koji traju satima uz razgovor, najčešće nedeljom.

    pica

    Meksički ukusi bude uzavrelu strast

    Meksička kuhinja je popularna širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije sastojaka koja je nastala spajanjem kultura pri otkrivanju tada novog kontinenta.

    Danas su ulične pijace u Meksiku poznate po svojoj raznovrsnosti, a svaki ima deo sa hranom koji na najbolji način predstavlja lokalnu kuhinju, gde ujedno možete probati i sve domaće specijalitete.

    Meksička kuhinja je poznata po svojoj jedinstvenoj mešavini starosedelačkih i španskih uticaja, što je čini jednom od najpopularnijih na svetu.

    Najpoznatija jela:

    • Gvakamole: od avokada, maslinovog ulja, paradajza, belog luka i limete;
    • Takosi se prave od kukuruznog brašna i pune goveđim mesom, crnim lukom, limetom i salsom;
    • Astečka supa: sastoji od paradajza, crnog luka, tortilje, kukuruza i avokada;
    • Kesadilje su tortilje punjene sirom, mesom ili povrćem;
    • Conchas predstavlja slatko pecivo u obliku školjke.

    Tradicionalna meksička kuhinja je prepoznata kao nematerijalno kulturno nasleđe od strane UNESCO-a.

    Tri stvari koje izdvajaju meksičku hranu:

    • Nutritivna i ukusna hrana: koristi zdrave i sveže sastojke kao što su avokado, pasulj, čili papričice, paradajz i drugo povrće, kao i različite vrste mesa poput govedine, piletine, svinjetine i ribe;
    • Savršeno za ljubitelje začinjene hrane: Čili papričice su čest sastojak meksičkih jela i dodaju pikantnost;
    • Raznovrsnost opcija: širok spektar jela, od buritosa i govedine pečene na žaru, do rolovanih takosa i još mnogo čega drugog;

    Nakon dobrog jela se osvežite margaritom, popularnim napitkom koji se pravi sa tekilom, sokom od limete ili limuna i soli ili šećera.

    Tajlandska egzotika prosto mami

    Tajlandska kuhinja je poznata po svojoj jedinstvenoj kombinaciji ukusa, koristeći obilje začinskog bilja i začina kako bi stvorila složene i uravnotežene obroke.

    Tajlanđani koriste začine poput limunske trave, galangale, listova kafir limete i čilija, zbog kojih obroci dobijaju svežinu i blagu ljutinu. Njihova hrana kombinuje slane, slatke, kisele i ljute ukuse, što je idealno za ljubitelje kombinovanih ukusa i one koji vole da eksperimentišu.

    Tom Yam Kung je jedno od najpoznatijih jela po intenzivnoj aromi limunske trave, galangale i čilija. Masaman kari je često nazivan kraljem svih karija, a sadrži kokosovo mleko, kikiriki, krompir i razne začine. Som Tam je papaja salata sa kombinacijom kiselog, ljutog, slatkog i slanog ukusa. Pad Thai je popularno jelo sa pirinčanim nudlama, mesom ili plodovima mora, povrćem, kikirikijem i sojinim sosom. Tom Kaa Gai je pileća supa s kokosovim mlekom, pečurkama, galangalom i limunovom travom.

    Tajlanđani jedu kada su gladni, bez određenog vremena za obroke, i veruju da hrana mora biti lepa kako bi bila ukusna. Sva jela su interesantno dekorisana svežim povrćem, a ulični štandovi često imaju neke od najboljih kuvara.

    Hrana je cenovno pristupačna, kvalitetna i ukusna, što čini tajlandsku kuhinju pravim poklonom za sva čula. Ulična hrana je važan deo kulture, a egzotično voće i specijaliteti su uobičajeni prizor. Tajlandska kuhinja je bogata svežim sastojcima i biljem, što je čini nezaboravnim kulinarskim iskustvom.

    Verujemo da ste od ovolike hrane i ogladneli, pa zato uz planiranje prvog sledećeg putovanja, pravac radnja i kupovina sastojaka za pripremu nekog od specijaliteta sa menija.

     33
  • Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Bore su svakako jedan od najgorih neprijatelja žena i postoji par načina kojima ih možemo sprečiti - na primer skupim kremama ili zatezanjem lica kod hirurga. Ni jedna ni druga opcija nisu baš jeftine, pa probajte unosom sledećih namirnica da ih makar malo ublažite:

    Belo meso - bogato je proteinima. Dok varimo proteine, telo ih razbija u aminokiseline koje pomažu u stvaranju ćelija i kolagena koji daje strukturu koži. Dobar izvor ovih proteina je i riba.

    Beli luk - obiluje antioksidantima polifenolima i upravo oni štite kožu od slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji razbijaju kolagen). Za lepu kožu, zgnječite beli luk, ostavite ga da odstoji 15 minuta kako bi otpustio sve zdrave sastojke i potom nastavite sa pripremom recepta.

    Zeleni čaj - dok je kafa najgori neprijatelj kože jer prouzrokuje prerano stvaranje bora, zeleni čaj je pravi prijatelj jer je takođe izvor gore navedenih polifenola. Zamenite kafu ovim čajem i na taj način održite svežinu i zategnutost lica.

    Voda - veoma je bitna jer hidrira kožu. Voda "puni" membranu ćelije kože tečnošću i na taj način ćelije lakše zadržavaju zdrave nutrijente. Vaša koža će izgledati hidrirano i glatko.

    Maline - u suštini svo bobičasto voće (kupine, borovnica, jagode, trešnje, a pogotovo maline) je odlično u borbi protiv bora, jer sadrži više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće ili povrće. Već smo napomenuli kako antioksidansi štite od slobodnih radikala, tako da svaki dan započnite sokom od bobičastog voća i koža će vam biti zahvalna.

    Maslinovo ulje - ovo zdravo ulje sadrži u sebi oleinsku kiselinu - tj. masnu kiselinu koja u umerenim količinama, baš kao i voda, održava ćelije kože hidriranim. Pored toga, maslinovo ulje je bogato i vitaminom E koji takođe održava kožu mladolikom. Za najbolje rezultate, koristite ekstradevičansko maslinovo ulje.

    Losos - omega 3 masne kiseline u lososu nisu dobre samo za srce, već su odlične i za kožu. Konzumirajte barem dve porcije masne ribe poput lososa nedeljno i rezultati će ubrzo biti primetni.

    Pasulj - po studiji grupe naučnika iz Australije, osobe čija se ishrana sastoji od pasulja (koji je pun proteina), ribe, maslinovog ulja i bobičastog voća, imaju najmanje bora, a i pojavljuju se znatno kasnije nego kod osoba koje ne konzumiraju ove četiri grupe namirnica. Dakle, zaključak je da su proteini, zdrave masnoće i antioksidansi najbolji saveznici u borbi protiv bora.

     1595
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     2009
Veoma jednostavna i laka za pripremu pita. Sve pripremite, naseckate, sjedinite i pečete. A nakon toga uživate u predivnom ukusu.
19686
Kopriva je veoma zdrava billjka, ali nažalost kod nas se tretira kao nepoželjni korov i ljudi je obično izbegavaju zbog žarenja koje izaziva ukoliko je dodirnete. Ali to je velika…
6589
Veoma zdrav sok od višanja bez konzervasna a uz to preukusan! Obavezno isprobajte!
129965
Ajvar od zelenog paradajza je ustvari namaz sa zelenim paradajzom i renom. Veoma je ukusno i otvara apetit. Probajte.
41037
Veoma ukusna pita sa korama i voćem po izboru. Preko zime možete praviti od dunja, preko leta od bresaka, od jabuka preko cele godine.
30493