• Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Suvo grožđe – Neko izbegava suve plodove iz straha da su bogate kalorijama i šećerom. Ipak, brojni nutricionisti tvrde da je suvo grožđe odličan izbor kada je užina u pitanju jer ne sadrži dodatni šećer. Samo se pridržavajte odgovarajuće količine – dve supene kašike dnevno.

    Kokosovo brašno – sadrži veći broj kalorija u odnosu na sve ostale vrste. Ipak, u odnosu na druge, kokosovo brašno sadrži više proteina i vlakana zbog čega je manja mogućnost podizanja šećera u krvi.

    Crna čokolada – Istraživanja sugerišu da crna čokolada snižava krvni pritisak i povoljno utiče na holesterol. Zato uživajte u umerenosti! Preporučeni unos je jedna tabla dnevno.

     1265
  • Nekoliko činjenica o kestenju

    Nekoliko činjenica o kestenju

    1. Kestenje se koristi i u proizvodnji piva i ima iznenađujućih sličnosti sa ječmom. Pivo na bazi kestenja se proizvodi u Francuskoj, u centralnoj Evropi i Brazilu, a u poslednjih nekoliko godina i u Americi.

    2. Prilikom sušenja, kesten povećava svoju kalorijsku vrednost. Oko 100 grama svežeg kestenja daje 199 kalorija, a nakon sušenja skoro dvostruko - 371 kaloriju.

    3. Godine 1584. guverner Đenove naredio je svim poljoprivrednicima da svake godine sade - kesten, maslinu, smokvu i dud.

    4. Najveće i najstarije poznato drvo kestena nalazi se na Siciliji. Nadzemno drvo čini više velikih stabala koja ispod zemlje imaju zajedničko korenje. Godine 1780. izmeren je obim koji je iznosio 57,9 metara.

    5. Kesten je najstarije japansko voće i od davnina se naširoko koristi u primeni brojnih poslastica.

    6. Kandirani kesten prvi put se pojavio u Francuskoj u 16. veku.

    7. Pečeni kesten prodavan je još na ulicama Rima u 16. veku.

    8. Na Korzici se poštovala tradicija koja je podrazumevala da se na dan venčanja pripremi 22 različita jela koja sadrže kestenje.

     1712
  • Važnost vitamina D

    Važnost vitamina D

    Glavna funkcija vitamina D je pomaganje organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, minerale neophodne za čvrstinu kostiju. Osim toga, vitamin D kontroliše da li se minerali "uzimaju" iz kostiju, ili se tamo skladište.

    Nedostatak vitamina D izaziva rahitis i slabljenje kostiju, a hrana bogata ovim vitaminom jesu žumanca, puter, džigerica, riba, pečurke i, naravno, mleko. Telo sintetiše vitamin D, uz dovoljnu količinu izloženosti sunčevoj svetlosti.

    Prevelika količina vitamina D je otrovna, jer se kalcijum skladišti u bubrezima, čime izaziva nepopravljivu štetu.

     1591
  • Kako brzo i lako da napravite bademovo brašno kod kuće?

    Kako brzo i lako da napravite bademovo brašno kod kuće?

    Badem je namirnica koju koristi veliki broj ljudi u svojoj ishrani. Pored svog ukusa, on predstavlja jednu vrlo korisnu i zdravu namirnicu. Upravo zbog toga on i jeste deo ishrane tolikog broja ljudi, ali i sastojak toliko salata, kolača i grickalica.

    Postoje dve vrste badema. Slatki i gorki badem. Slatki badem je upravo onaj koji se koristi u ishrani, dok se od gorkog proizvodi bademovo ulje.

    U nastavku teksta možete pročitati šta je tačno badem, koje su prednosti konzumiranja ove namirnice, ali isto tako, pokazaćemo vam kako da u svojoj kući brzo i lako napravite bezglutensko bademovo brašno.

    Šta je badem i joj grupi namirnica spada?

    Badem zbog svog izgleda i strukture deluje kao da pripada grupi orašastih plodova, ali to je zabluda. On je u stvari blizak rod višnje, šljive i breske, pa samim tim spada u grupu koštuničavog voća.

    Badem predstavlja jednu veoma korisnu i zdravu namirnicu koja u sebi sadrži veliki broj vitamina, minerala, vlakana, ali i aminokiselina.

    Bademova nutritivna vrednost

    Badem je jedna vrlo zdrava namirnica, ali sad ćemo vide šta se tačno nalazi u bademu i zbog čega i jeste toliko zdrav. On na 100 grama ima vrednost 576 kcal i sadrži sledeće:

    • Masti: zasićene: monozasićene, polizasićene
    • Ugljene hidrate: šećer, skrob i vlakna
    • Proteine: treonin, izoleucin, triptofan, leucin, metionin, cistin
    • Vitamine: Vitamin A, tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, vitamin B5, vitamin B6, folat B9, holin, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin K
    • Minerale: Kalcijum, bakar, gvožđe i magnezijum
    • Vodu

    Badem - vaš saveznik zdravlja i zdrave ishrane

    Pre nego što vam pokažemo kako možete napraviti bademovo brašno, predstavićemo vam neke od mnogobrojnih benefita koje badem može da ima po organizam i zdravlje.

    sirovi badem

    Badem štiti od srčanog udara

    Ukoliko se badem koristi u svakodnevnoj ishrani, može da se smanji rizik od srčanog udara. Badem u sebi sadrži monozasićene masne kiseline i one u kombinaciji sa vitaminom E i mineralima koje badem takođe ima dovode do smanjenja rizika od srčanog udara i do 45%.

    Badem kontroliše šećer u krvi

    Belo brašno i šećer se zasnivaju na visokom glikemijskom indeksu i podižu nivo šećera u krvi. Dnevnim unosom od 60 do 90 grama badema u kombinaciji sa tim namirnicama smanjiće se glikemijski indeks. Badem pomaže u korigovanju naglog povećanja šećera u krvi.

    Badem može da ima uticaj i na regulisanje sledećih zdravstvenih problema:

    • Slabiji rad nervnog sistema
    • Smanjenje nivoa lošeg holesterola
    • Pomoć kod gastritisa
    • Poboljšanje rada moždanih funkcija

    Bademovo brašno i njegove prednosti

    Bademovo brašno je idealno za vas ukoliko želite da iz svoje ishrane izbacite brašno od žitarica. Zahvaljujući svim proteinima i mastima, on je odlična opcija za brze kolače, hleb ili mafine.

    Proteini, vlakna i masti koje bademovo brašno sadrži će omogućiti da se osećate sito između obroka, što je idealno ukoliko želite da smanjite ili održite trenutnu telesnu težinu.

    Da bi bademovo brašno u potpunosti sadržalo svoju svežinu, preporučljivo je da se čuva u frižideru.

    Ono što ovo brašno čini takođe poželjnim i razlog zašto se nalazi u mnogim kuhinjama, jeste što on ne sadrži gluten. Što znači da je on idealan izbor za osobe na paleo ishrani, ali i one koji prosto žele da unose manje ugljenih hidrata iz bilo kojih razloga.

    Ovo brašno se pravi od samlevenih badema i on za organizam ima iste one benefite koje smo prethodno naveli za badem.

    Pored svoje široke primene, jer od njega možete da napravite sve vrste peciva koje su vam potrebne, on ima i bogatu nutritivnu vrednost. Ukoliko niste do sad prešli na bademovo brašno, posle svih benefita koje smo vam naveli, verovatno hoćete.

    Kako se pravi bademovo brašno?

    Nakon što smo vam predstavili sve benefite badema i bademovog brašna, red je da vam pokažemo kako tačno možete da napravite ovo brašno kod kuće.

    Iako ovaj proizvod možete nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama i prodavnicama zdrave hrane, njega možete i lako napraviti u svom domu.

    Ovo brašno može da se napravi na dva načina. A mi ćemo vam prikazati oba postupka.

    Bademovo brašno bez opne - recept

    Ovaj način vam daje belo brašno bez opne i zahteva blanširanje koje je ujedno i prvi korak.

    Potrebno je sirove bademe staviti u ključalu vodi i ostaviti u njoj oko 2 minuta. Nakon toga potrebno ih je izvaditi u cediljku i dobro isprati hladnom vodom. Kada su se dobro isprali, bademi se ostavljaju da se cede.

    Nakon što su se iscedili, manja količina badema se stavlja u pamučnu kuhinjsku krpu i preko krpe se trlja dok ne krene da im se ljušti opna.

    Zatim ponavljate ovaj postupak sa ostatkom badema dok nije skinuta opna sa svih. Kada ste uradili taj korak sa svim bademima, poređajte ih na pleh ili papir za pečenje i stavite ih u rernu na malu temperaturu kako bi se osušili.

    Sledeći korak jeste da ih sameljete, ali vodite računa da ih ne sameljete previše, jer ćete dobiti puter, a ne brašno.

    Kada ste završili to, brašno prosejte kroz fino sito, ostatak vratite nazad na mlevenje dok ne bude gotovo. Brašno ostavite u staklenu teglu koju ćete držati u frižideru radi dugotrajne svežine.

    Bademovo brašno sa opnom

    Prvi način vam je dao belo brašno bez opne, dok sa ovim načinom dobijate malo grublje brašno kremkaste boje. Ovaj način je vrlo jednostavan i samo je potrebno da sameljete cela zrna sirovih badema bez ikakve prethodne pripreme.

    I jedan i drugi način vam daju kvalitetno i zdravo brašno bez dodatnih aditiva, tako da je sasvim svejedno koji način ćete izabrati.

    Upotreba bademovog brašna u ishrani

    Bademovo brašno možete koristiti isto kao što koristite i obično brašno. Ako želite da se hranite zdravo, to znači da belo brašno možete izbaciti iz upotrebe i bademovo brašno uvrstiti u svoj režim ishrane i u svoje recepte.

    Nadamo se da ćete praviti ukusan hleb, mnogo slatkiša i testa od bademovog brašna i da vam je ovaj recept značio, a i da ste naučili malo više o bademu i svim njegovim benefitima po vaše zdravlje.

     

     2756
  • Da li je zdraviji beli ili slatki krompir?

    Da li je zdraviji beli ili slatki krompir?

    Slatki i beli krompir su raznovrsno korenasto povrće koje pomažu zadovoljavanju dnevnih potreba kada je reč o iskrani. Pružaju energiju i ugljene hidrate, osnovna dijetetska vlakna, vitamine i minerale.

    Pečeni beli ili slatki krompir sadrže između 120 i 130 kalorija koje pružaju energiju, a samim tim i podstiču svakodnevne aktivnosti. Snižavaju holesterol i imaju manje od 1 g masti. Utiču na nivo šećera u krvi, pa vodite računa ukoliko imate dijabetes.

    Obezbeđuju dovoljne količine vitamina C, niacina, folne kiseline, tiamina i vitamina B6. Slatki krompir daje nešto više dnevne vrednosti vitamina A, u odnosu na beli koji ga ne sadrži.

    Pružaju istovetne količine gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora i mangana.

     1146
Vrlo primamljivog i interesantnog izgleda a jos boljeg ukusa.
14411
Veoma ukusan i primamljiv. Neodoljiv ukus bele čokolade.
12980
Interesantnog su izgleda i vrlo su ukusne i mekane.
9305
Lepo izgleda i vrlo je ukusan kolač. Može služiti i kao torta.
7165
Čuvena baklava! Sočna, slatka i ukusna. Baklava sa prezlom i orasima.
8526
Volite piletinu?! Volite pivo?! Evo kako da spojite te dve stvari u jedno izuzetno ukusno i interesantno jelo. Uživajte!
3409