Nemojte bacati sok od kiselih krastavaca

copyright
Copyright: huffingtonpost.com
Pročitano: 3096 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Već vekovima je opšte poznato kako su kiseli krastavci izuzetno zdravi, obožavaju ga trudnice, Kleopatra je tvrdila kako su oni jedan od uzročnika njene vanzemaljske lepote, Cezar je svoje vojnike njima hranio kako bi bili jaki i orni za nove ratne pohode, a i uostalom, nemoguće je da naše bake spreme zimnicu bez savršeno ukiseljenih krastavčića. A šta sa sokom u kojem su stajali? Verovali ili ne, i on ima svoje blagodeti:

1. Sok od kiselih krastavaca je odlično piti pre i posle treninga
Dakle, sok od kiselih krastavaca je omiljeno piće mnogih sportista. Naime, tokom napornog vežbanja, telo preko znoja gubi mnogo soli i kalijuma, a ipak mu je potrebno da održi odgovarajuć nivo elektrolita, kojih ovaj sok ima na pretek. Ipak, oprez: ovaj sok ne valja pre vežbanja piti na prazan stomak, pojedite pre toga neku bananu ili suvo grožđe.

2. Ubrzava metabolizam
Sok od kiselih krastavaca dokazano pomaže kod otežanog varenja hrane i ubrzava celokupan rad metabolizma. Jedan od razloga je to što podstiče razmnožavanje dobrih bakterija u crevima.

3. Sprečava mamurluk
Svako ko povremeno popije "koju čašicu više" zna da je mamurluk ne baš prijatan osećaj. Tu je sok od kiselih krastavaca pravi prijatelj - popijte 2dl ovog napitka i glavobolja, umor i dehidriranost će ubrzo proći.

4. Prava je riznica antioksidanasa
Ovo piće je puno antioksidanasa, elektrolita, vitamina C i kalcijuma, a sve ovo u kombinaciji izuzetno efikasno sprečava prerano starenje kao i teške bolesti poput raka. Antioksidansi efikasno čuvaju organizam od napada slobodnih radikala, koji i jesu uzročnik upravo raka.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava