• Vanila – mnogo više od začina!

    Vanila – mnogo više od začina!

    Zdravstvene prednosti upotrebe vanile uključuju njenu sposobnost lečenja akni, poboljšanje rasta dlake, ubrzano zarastanje rana, smanjenje upala i sprečavanje razvoja hroničnih bolesti. Popularan je sastojak brojnih specijaliteta ali se koristi i u medicinske svrhe. Zbog bogatstva hranljivih sastojaka, jedinstvenih organskih jedinjenja pokazalo se da smanjuje nivo holesterola i podstiče regeneraciju ćelija i tkiva. Smanjuje simptome artritisa i drugih inflamatornih stanja. Čest je sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda i jedan od najpristupačnijih lekova za anksioznost i hroničan stres.

     408
  • Kivi

    Kivi

    Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je drvenasta biljka poreklom iz Južne Kine gde važi za nacionalno voće, a ime je dobilo po istoimenoj ptici. Krase je široki listovi modro-zelene boje, žuti i beli cvetovi i mesnat plod sa crnim semenkama, jajastog oblika, koji se koristi i u ishrani. Pored Kine, raste i u Japanu i u Sibiru. Ovo egzotično voće često nazivaju "super namirnicom" jer sadrži jako visok sadržaj antioksidanasa kao što su vitamin C, vitamin E, selen i karotenoidi (više imaju samo narandže i crno grožđe). Sadrži veliki broj vlakana i nosi u sebi samo 60kcal na sto grama pa se preporučuje u raznim dijetama, naime, "Kivi dijeta" važi za jednu od najrasprostanjenijih na svetu. Postoje četri vrste kivija: Obični kivi, Veliki pegavi kivi, Mali pegavi kivi i Severnoistočni pegavi kivi. Iako kod nas nije tako popularna, u svetu se dosta često priprema i rakija od ovog voća, koja se sprema isto kao i svaka druga rakija, samo što je potrebno dodati dosta kvasa, dok je sok od kivija posebno zdrav. Odlično je sredstvo za izbacivanje peska iz mokraćne bešike, žuči i bubrega. Ovo "super voće" se ne koristi samo u ishrani. Neka istraživanja pokazuju da odlično čisti masnu kožu i otčepljuje pore pa je sve češće glavni sastojak mnogih gelova i maski za lice. Ipak, treba biti oprezan sa ovim voćem jer je, pored jagoda, najčešći uzročnik alergija.

     776
  • Zanimljivosti o vanili

    Zanimljivosti o vanili

    1. Vanila pripada porodici orhideja. Može da naraste u visinu od 9 do 15 metara.

    2. Asteci su verovali da je vanila afrodizijak. Kortez je doneo vanilu u Evropu u 16. veku.

    3. Nekada je korišćena u proizvodnji određenih lekova.

    4. Vanila je, posle šafrana, najskuplji začin na svetu.

    5. Jedna supena kašika ekstrakta vanile sadrži oko 37 kalorija.

    6. Madagaskar je najveći svetski proizvođač vanile.

    7. Zapadna medicina koristi vanilu u lečenju groznice, nesanice, reume, umora...

     970
  • Jim Coleman

    Jim Coleman

    Džim Kolman je izuzetno uspešan kuvar i vrste biznismena koji mudro barata svojim kulinarskim veštinama. Već 1993. godine proglašen je kraljem svih medija: štampe, radija i televizije. Ukoliko nije u kuhinji, Kolman je pred mikrofonom. Vodio je brojne emisije, a u nekima od njih je uživo u programu razgovarao sa svetski poznatim kuvarima. Objavio je dva kuvara koji su bili neka vrsta pratnje televizijskim emisijama koje je tada vodio. Diplomirao je na Kulinarskom institutu u Americi. Rođen je i odrastao je u Dalasu (Teksas), ali ga je karijera vodila širom sveta - od plaža Kalifornije do Kine. Trenutno živi i radi u Njujorku.

     1344
  • Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Brojni nutricionisti preporučuju konzumiranje kupusa ukoliko želite da regulišete svoju telesnu težinu, a pritom ojačate imunitet, kardiovaskularni sistem, kosti, kožu... Kupus je izuzetno hranljiva biljna namirnica, a različiti načini pripreme mogu uticati na njegov nutritivni sastav. Utoliko je bolje kupus konzumirati sirov ili u obliku soka. Prepun je vitamina A, C, E I K, a sadrži i esencijalne minerale poput gvožđa, fosfora i joda.

     993
Ovaj recept sam našla na instagramu samo u originalu se koristi mešano mleveno meso a ja sam koristila pileće i napravila još neke izmene i ispalo je super.
Još jedan u nizu kolač s kajsijama koji se jednostavno pravi a još brže pojede. U našoj kući kada dodje leto, mada ih pravim kad kod nam se jedu, kolači…
Osvežavajuća voćna poslastica koja u vreme kada temperature dostižu preko 30 stepeni C može itekako da vas osveži a ne treba puno vremena da se napravi. Pojedino voće u bašti…
Sezona je šljiva i uveliko su stigle šljive koje se zovu ringlovi. Nisam istraživala zašto ih tako zovu ali su meni uvek bile interesantne jer ih ima u više boja…
Za ove mafine sam upotrebila cukini tikvicu iz moje bašte. Njena tamna kora je lepo našarala mafine. Kada su se ispekli nešto mi nisu delovali transparentno ali kada su se…
Uglavnom pravim klasični domaći sladoled ali ponekad koristim i gotov iz kesice za neku bržu varijantu. Ovaj put sam zamislila da sladoled bude u obliku torte. Koristila sam sladoled iz…
Strana 3 od 1274