• Saveti za pravilnu ishranu

    Saveti za pravilnu ishranu

    1. Ne izbegavajte doručak jer je jedan od najvažnijih obroka. Jedan od izbora mogu biti jaja ili prebranac sa integralnim hlebom. Musli sa voćem ili jogurtom je uvek dobar izbor.

    2. Jedite više voća i najmanje tri šolje različitog povrća dnevno, makar i u vidu salate.

    3. Vežbajte najmanje sat vremena svaki dan ili što više šetajte. Fizička aktivnost je važna za vaš metabolizam, kao i imuni sistem.

    4. Jedite sporije, češće i u manjim količinama.

    5. Neka vaša užina bude bogata proteinima. Izbegavajte grickalice i masnu hranu.

    6. Konzumirajte više tečnosti jer je esencijalna za osnovne funkcije vašeg organizma. Izbegavajte gazirane napitke.

     677
  • Priprema zimnice

    Priprema zimnice

    Neke sitne stvari vezane za pripremu zimnice se retko spominju u receptima jer se podrazumevaju. A šta ako prvi put pripremate zimnicu, kako ćete znati šta je podrazumevano? Kako biste izbegli iznenađene poglede i komentare "Pa kako nisi znala ?!" od starijih osoba oko vas evo par saveta.
     14081
  • Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Proteini, ugljeni hidrati i masti su telu neophodni u velikim količinama. Telo koristi proteine iz hrane za obnovu i izgradnju tkiva. Pojedine popularne dijete preporučuju protein u različitim količinama, ali je Institut za medicinu ustanovio da je ženama neophodno 46 grama dnevno, a muškarcima 56 grama. Hrana koja sadrži neophodnu količinu proteina takođe može imati i zasićenih masti koje mogu ugroziti zdravlje srca. Zato su neophodne namirnice u svakodnevnoj ishrani: riba, pasulj, mahunasto voće...

    Ugljeni hidrati su "gorivo" za ljudski organizam. Nisu svi sasvim jednaki. Oni koje nalazimo u sokovima, pecivu, slatkišima, belom hlebu, testenini, vare se brzo i za sobom ostavljaju osećaj gladi. Ugljeni hidrati u namirnicama bogatim vlaknima obezbeđuju stabilan protok energije, tako da se osećamo sito kada jedemo pojedinu hranu u manjim količinama. Za to su odgovorne žitarice, povrće, voće, pasulj...

    Masti su važne za proizvodnju hormona i tkiva. Odrasli bi trebalo da unose minimum 20 do 35 grama mononezasićenih i polunezasićenih masti dnevno, tip masti u hrani kao što su riba, masline i maslinovo ulje, avokado i različite vrste semenki.

    Svaki od vitamina igra određenu ulogu u celokupnom zdravlju organizma. Vitamin A jača vid, vitamin C podstiče zarastanje rana i obnovu tkiva, vitamin E pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin D jača kosti, a B odžava pravilno i zdravo funkcionisanje nerava... Neki od njih rade udruženi sa mineralima, vitamin C recimo pomaže apsorbovanju gvožđa. Ishrana ispunjena voćem, povrćem, žitaricama može ispuniti sve potrebe organizma za vitaminima.

    Minerali obavljaju niz funkcija, uključujući regulisanje rada srca, zdravlja kostiju i krvnih ćelija, proizvode neophodne hormone... Važno je održavati njihovu ravnotežu zarad pravilnog funkcionisanja organizma. Telu su neophodni: kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, gvožđe, cink, mangan, jod, selen...

    Voda se smatra jednim od makronutrijenata, takođe. Pomaže varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, a i regulisanju telesne temperature i radu srca. Preporučeno je piti od 9 do 12 čaša vode dnevno.

     905
  • Farbanje jaja kroz istoriju

    Farbanje jaja kroz istoriju

    Tradicija farbanja kuvanih jaja u proleće starije je od hrišćanstva. U mnogim kulturama širom sveta jaje je simbol novog života, plodnosti i ponovnog rađanja. Hiljadama godina ljudi u Iranu ukrašavali su jaja za Novruz, iransku novu godinu koja se slavi u proleće.

    Egipćani, Persijanci, Feničani i Hindusi su verovali da je svet nastao iz ogromnog jajeta, stoga je jaje simbol života.

    Za hrišćane, uskršnja jaja simbolišu vaskrsenje Hristovo. Farbanje uskršnjih jaja je naročito popularno u pravoslavnim crkvama, gde se jaja tradicionalno farbaju u crveno, kao simbol Hristove krvi koje je prolio na krstu. Uskršnja jaja se blagosiljaju na kraju uskršnje liturgije i dele se pastvi. Ljuska predstavlja zapečaćenu grobnicu Hrista, a njeno razbijanje simboliše Hristovo uskrsnuće. Osim toga, nakon dugog uskršenjeg posta, Uskrs je prva prilika za vernike da pojedu jaja nakon dužeg vremena.

    Postoje spisi koji potvrđuju da je engleski kralj Edvard I platio pozlaćivanje i bojenje 450 jaja za Uskrs.

    Prva knjiga koja spominje uskršnja jaja po imenu datira od pre oko 500 godina.

    Potraga za uskršnjim jajima i kotrljanje uskršnjih jaja su dve popularne tradicije u vezi sa jajima. Potraga za uskršnjim jajima podrazumeva skrivanje farbanih jaja koje deca treba da pronađu i sakupe za Uskrs. Kotrljanje jaja je simboličko predstavljanje kotrljanja kamenja koje se nalazilo na ulazu u Hristovu grobnicu. U Americi, kotrljanje uskršnjih jaja je godišnji događaj koji se održava na travnjaku Bele kuće svakog ponedeljka nakon Uskrsa.

     2095
  • Estragon

    Estragon

    Estragon, u narodu poznat i kao troskitnjača, kozlac, betram, zmijska trava (naziv zbog korena zmijolikog oblika) je višegodišnja biljka grmolikog izgleda čiji se listovi naširoko upotrebljavaju kao začin, ponekad sveži, a ponekad u sušenom obliku. Potiče iz Istočne Evrope (Mongolija i Rusija) i karakteriše ga izuzetno oštar i ljutkast miris i ukus. Najčešće se koristi kao pojačivač ukusa sirćeta i senfa, mada se može koristiti i u sosevima (na primer u tartar sosu), u raznim salatama, uz marinirano povrće, uz jela od ribe (pogotovo tunjevinu) i za pripremu zimnice. Postoje dve vrste estragona: ruski i francuski, koji važi za kvalitetniji. Od njega se može praviti i čaj, a dokazano je da pospešuje apetit i ubrzava metabolizam.

     1127
Krofne sam dekorisala mlevenim keksom, seckanim krem bananicama, kokosom i rendanom kinder čokoladom. Vi možete po sopstvenom izboru dekorisati - na primer sa šarenim mrvicama, topingom itd.
Služiti uz sir, kajmak, ajvar ili kao slatku varijantu uz krem, džem - po želji!
Umesto eurokrema možete koristiti nutelu, džem ili pekmez!
Ukusna pogača punjena sirom.
Strana 3 od 1253