• Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Kako beli luk pretvoriti u pečenu poslasticu idealnu za punjenje kroasana ili kao dodatak supama, čorbama, pire krompiru? Isecite gornji i donji deo tako da se naziru čenovi. Postavite beli luk na foliju i prelijte sa oko dve kašike maslinovog ulja, dodajte bibera i soli. Zamotajte sastojke u foliju. Pecite u rerni na oko 160 stepeni i to 45 minuta do sat vremena. Ljuske će se same odvojiti. Luk možete iskoristiti odmah ili čuvajte u frižideru do tri dana.

     1187
  • Kako napraviti zdraviji sendvič

    Kako napraviti zdraviji sendvič

    Bilo da ste sendvič napravili sami, ili nameravate da ga kupite u prodavnici, on treba da sadrži od 400 do 500 kalorija, dosta vlakana i da vas održi sitim nekoliko sati. U narednih nekoliko redova saznaćete kako da napravite baš takav sendvič.

    Kada birate hleb, uzmite onaj koji je napravljen od celih zrna žitarica, jer je on pun vlakana koja su izuzetno važna za zdravu probavu, a i pomažu u osećaju sitosti.

    Izaberite kvalitetan, ali ne visokokaloričan protein, poput ćuretine, piletine, tune ili lososa. Ukoliko se odlučite za razne salame, unećete mnogo više zasićenih masti i soli, koji su štetni, umesto proteina, što je bio cilj.

    U svoj sendvič ubacite što više povrća – salate, paradajza, krastavca, luka... Ne postoji loše povrće, ono je jedno od najzdravijih vrsta namirnica kojima možete usrećiti svoje telo. Ako ste raspoloženi da eksperimentišete, možete u svoj sendvič ubaciti i pola šolje seckane jabuke – sendvič će biti hrskav, a unećete manje od 50 dodatnih kalorija.

    Maksimalno ograničite priloge – čak i mala količina priloga dodaće mnogo ukusa, ne morate udaviti sendvič u majonezu, kečapu ili punomasnom siru.

     2819
  • Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Saksijsko uzgajanje bilja: ruzmarin

    Ruzmarin je veoma otporna začinska biljka čiji uzgoj zahteva veoma malo nege. I ovoj biljci je potrebna sunčeva svetlost i to od 6 do 8 sati dnevno. Saksiju je neophodno povremeno rotirati kako bi svi delovi biljke imali dovoljno svetlosti. Zaliva se umereno, tek nakon što se zemlja u saksiji potpuno osuši. I ova biljka najbolje uspeva u saksijama sa drenažnim rupicama. Sadi se u zemlji kojoj se dodaje nešto peska. Orezujte ga makazama ukoliko krene da razvija suve grane. Orezivanjem će biljka poprimiti i željeni oblik.

     511
  • Žalfija

    Žalfija

    Žalfija ima veoma specifičan aromatični miris i gorak ukus. Ali i pored toga je veoma popularna i korisna.  U narodnoj medicini je poznata kao antibiotik sa veoma širokim spektarom delovanja. U kuhinji se zbog specifičnosti mirisa i ukusa koristi u veoma malim kolčinama. Najčešće se dodaje u jelima od divljači i ribe. Takođe se koristi kao dodatak raznim pečenjima pogotovo jagnjetini.

     11072
  • Prednosti sirove boranije u ishrani

    Prednosti sirove boranije u ishrani

    Sirova boranija pruža širok spektar hranljivih materija, a i uštedite na vremenu bez dodatne pripreme. Kuvanjem povrće gubi svoje nutritivne vrednosti, posebno vitamine. Jedna šolja sirove boranije obezbeđuje 3 g dijetetskih vlakana koja povećavaju osećaj sitosti i regulišu novo šećera u krvi kao i holesterola. Muškarci bi trebalo da unose do 38 g vlakana dnevno, a žene 25 g. Boranije obezbeđuje oko 8 odsto preporučene dnevne doze za muškarce i 12 odsto za žene.

    Porcija sirove boranije sadrži samo 31 kaloriju, što je manje od 2 odsto od prosečnog dnevnog unosa. Bogata je magnezijumom koji utiče na pravilan rad bubrega, mišića i srca i pomaže u proizvodnji energije. Dobar je izvor vitamina A ali i fluorida - minerala koji pomaže u srečavanju propadanja zuba i jačanju kostiju.

     4199
Korpice od testa za eklere punjene pudingom, voćem i šlagom.
Jaje sa šunkom, kačkavaljem i mladim crnim lukom, neobično pripremljeno, ukusno, odličan doručak, večera pa i ručak.
Brzo, jednostavno, posno - vegansko jelo.
Bogata kremasta torta sa jagodama.
Brzo, jednostavno i posno jelo.
Jako ukusno.
Strana 3 od 1640