• Aquafaba - kulinarski sastojak koji je zaludeo vegane (i ostatak planete)

    Aquafaba - kulinarski sastojak koji je zaludeo vegane (i ostatak planete)

    Da li možda znate šta je aquafaba?
    Ako prevedemo ovu reč sa latinskog, sve će biti jasnije: aquafaba na latinskom znači - voda od mahunarki.

    Ali po čemu je ova voda u kojoj su kuvane leblebije ili pasulj odjednom postala toliko popularna? Pa, otkriveno je da je savršena zamena za belanca! Samim tim, aquafaba je idealna za sve vegane, kao i one koji su alergični na jaja ili poste. Nema specifičan miris niti ukus tako da se može koristiti i u slatkim i u slanim receptima. Naime, tri kašike aquafabe jednake su jednoj kašici belanaca, a ako je tečnost isuviše vodenasta, samo je kratko prokuvajte na laganoj vatri!

    Sigurni smo da kuvari Gas Volt i Joel Resel nisu ni bili svesni toga da će njihov "izum" u jednom trenutku postati ovoliki kulinarski hit među veganima!

     1357
  • Uticaj japanskog spanaća na zdravlje

    Uticaj japanskog spanaća na zdravlje

    Japanski spanać izvorno potiče iz Sakure. Intezivnijeg je ukusa pa se neretko koristi za pravljenje brojnih tradicionalnih japanskih jela. Japanci veruju da ova vrsta spanaća može usporiti proces starenja. Fascinantan je zbog neverovatne količine vitamina K, A, C, B1, B2, B6 i E. Visok sadržaj luteina je od velike koristi za zdravlje očiju. Antioksidansi eliminišu slobodne radikale iz tela i jačaju imuni sistem. Zavidne količine folne kiseline su od značaja za pravilan rad srca.

     722
  • Činjenice koje niste znali o pistaćima

    Činjenice koje niste znali o pistaćima

    Žetva ovog ukusnog orašastog voća traje do oktobra, a kada se ovaj težak posao završi, vreme je za uživanju u ukusu, kao u zabavnim činjenicama koje ćete ovde saznati.

    Pistaći su u Iranu poznati kao "nasmejani orah", a u Kini ga zovu "srećni orah".

    Pistaći se spominju u Bibliji, a ljudi uživaju u njegovom ukusu bar 9000 godina.

    Svoju intenzivnu boju duguju antioksidantima.

    Oni su odličan izvor proteina, vlakana, magnezijuma, tiamina i fosfora, kao i vitamina B6, bakra i mangana.

    Pistaći su po vrsti bliski mangu.

    Istraživanja pokazuju da 50 grama pistaća dnevno snižava holesterol i smanjuje rizik od srčanog udara.

     1713
  • Šta užinaju nutricionisti?

    Šta užinaju nutricionisti?

    Da li ste se ikada pitali šta grickaju ljudi koji su proveli godine proučavajući zdravu ishranu? U ovom tekstu saznaćete šta grickaju stručnjaci.

    Keri Glasman, autorka knjige Snack Factor Diet, promoviše grickanje kao odličan način da imate više energije i da smršate. Njena omiljena užina je 200 grama jogurta, u kombinaciji sa pola šolje pirea od bundeve, uz malo cimeta. Jogurt pruža kalcijum i proteine, dok bundeva dodaje veliku dozu vitamina A.

    Loren Slejton, osnivač Foodtrainers, ekspert je u pomaganju klijentima da smršaju. Njena omiljena užina je tečna - late od zelenog čaja i bademovog mleka, sa prstohvatom stevije.

    Osnivač Real Nutrition NYC, Ejmi Šapiro, obično se odlučuje za namaze (putere od kikirikija, badema ili nekog drugog orašastog voća) u kombinaciji sa integralnim krekerima. Naravno, pošto je ovo veoma kalorična užina, ne treba preterivati u količinama.

     1543
  • Kako pravilno čuvati pojedino voće i povrće

    Kako pravilno čuvati pojedino voće i povrće

    Čuvanje orašastih plodova iI suvog voća u frižideru produžava njihov rok trajanja.

    Lišće korijandera čuvajte u plastičnoj kutiji, ali prethodno ih umotajte u salvetu.

    Pre skladištenja, na ribu nanesite malo kurkume u prahu, soka od limuna i so kako bi ostala što svežija.

    Voće i povrće umotajte u foliju, kako biste im produžili rok trajanja.

    Da bi se izbeglo brzo sazrevanje, banane odvojte od ostalog voća.

    Neke od začina moćete čuvati i u frižideru, kako bi zadržali svoju aromu.

     742
Volim kad kuća zamiriše na čokoladu i cimet.
Volim da mesim dizana testa, pogače naročito. Volim lisnate pogače i da su dobro pečene (inače sve volim reš pečeno).
Malo su mi krupne ove žirafine šare ali to je zato što je to odrasla žirafa :)
Raj za nepce, tope se u ustima.
Tiramisu - ko mu može odoleti? Ja ne mogu, slatkiši su mi slaba tačka. Ako je kod Vas isti slučaj pravac u kuhinju i mikser u ruke!
Odličan, osvežavajući kolač kome nećete moći da odolite kad ga jednom probate pravićete ga stalno.
Strana 3 od 1359