• Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Energetske i hranljive vrednosti: peršun

    Peršun vodi poreklo još iz perioda stare Grčke. Sa bliskog istoka je dospela u Evropu. Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje. Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku. Pomaže u borbi protiv kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 36 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,33 g

    Proteini: 2,97 g

    Masti: 0,8 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,3 g

    Niacin: 1,3 mg

    Vitamin A: 8424 IU

    Vitamin C: 133 mg

    Vitamin K: 1640 µg

    Vitamin E: 0,75 mg

    Natrijum: 56mg

    Kalijum: 554 mg

    Kalcijum: 138 mg

    Gvožđe: 6,2 mg

    Magnezijum: 50 mg

    Cink: 1,07 mg

     685
  • Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“ uzgajana je vekovima unazad u mnogim kulturama. Bogata je vitaminom A, C, E i B6 kao i dijetetskim vlaknima, manganom, bakrom, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Zbog prisustva vitamina C jača imunitet i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca. Dobar je izvor vlakana – skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa. Povećava sekreciju digestivnih sokova i zbog prisustva kalijuma povoljno utiče na krvni pritiska. Preporučuju se svima koji imaju problema sa jetrom, suvim kašljem, dijarejom...

     587
  • Neobičan spoj – kobasica punjena džemom

    Neobičan spoj – kobasica punjena džemom

    Koji je najnoviji bizarni hibrid u svetu hrane? Kobasica punjena džemom!

    Lijam Benet iz Velsa stvorio je novi proizvod, kobasicu sa džemom i kaže da je radio na njemu godinu dana. Upario je svinjsku kobasicu sa džemom od jagode i goveđu sa džemom od maline. Prema njegovim rečima, ukus je odličan.

    Lijam je pokrenuo Kikstart kampanju kako bi prikupio novac za masovniju proizvodnju ovog proizvoda.

    Da li biste vi probali ovaj specijalitet?

     966
  • Vojislav Voki Kostić

    Vojislav Voki Kostić

    Vojislav Voki Kostić  je bio srpski kompozitor, muzičar, pisac i kuvar. Komponovao je muziku za film i pozorište ali je bio poznat i po tome da voli da kuva. Imao je problem sa viškom kilograma i dok se borio sa tim uspešno, napisao je njegovu kultnu knjigu "Kako sam pojeo sebe". Nakon toga je sledio "Gastronomski dnevnik od 700 recepata", pa i prošireno izdanje od 1000. Takođe snimljen je i TV serijal.

    Nešto više o njegovim delima možete pročitati na Wikipediji .

    Za vas smo odabrali recept iz njegovog kuvara "Gastronomski dnevnik" kuvar od 700 recepata.

     

    Ratna čorba sa Krfa od višanja

     

    Sastojci:

    1 kg svežih višanja, očišćenih od koštica

    50 grama šećera

    200 grama kisele pavlake

    5 jaja

    2 žumanceta

    2 kifle

    1 kašika brašna

    50 grama maslaca

    so i biber po ukusu

     

    Priprema:

    Oprane višnje stavite u dublji sud, nalijte vodom i prokuvajte. Dodajte šećer. U posebnoj činiji pripremite pavlaku (odvojite 1 kašiku) sa 2 žumanceta. Posebno umutite 1 kašiku maslaca, 1 kašiku pavlake, 2 cela jajeta, 2 kašike tucane suve kifle (može i prezle), bibera. Sve to zajedno zamesite, napravite deblju kobasicu, stavite u salvet i kuvajte u vrijućoj vodi 20 minuta. Kada je testo kuvano, iseckajte na kocke. Vrući čorbu sa višnjama nalijte na pavlaku i žumanca stalno mešajući. Služite čorbu uz kocke od testa.

     34000
  • Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

    Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

    Metabolizam kućnih ljubimaca se dosta razlikuje od ljudskog, pa neke namirnice prosto ne treba davati našim kucama i macama. Porešna hrana im može prouzrokovati manje neprijatnosti poput gasova i mučnine, ali u nekim slučajevima može dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako niste sigurni šta to tačno ne prija vašem ljubimcu, pogledajte spisak namirnica kojima ih ne biste trebali hraniti.


    Alkohol - verovatno nije ni potrebno napominjati, ali hajde da skrenemo pažnju - pivo, vino, rakija, hrana koja sadrži alkohol...ništa od ovoga nikada ne treba davati ljubimcu. I najmanja količina alkohola može itekako oštetiti jetru vašeg ljubimca i izazvati dijareju, povraćanje, komu, pa čak i smrt.
    Avokado - iako je avokado izuzetno blagotvoran po zdravlje ljudi, ljubimcima ne prija jer sadrži supstancu persin. Ova supstanca u većim količinama može otrovati vašeg ljubimca, a ptice, psi i zečevi su naročito osetljivi.
    Crni i beli luk - ovo povrće, bilo u prahu, sirovo ili kuvano, može dovesti do anemije ljubimca. Male količine su dozvoljene, ali ako preterate, vaš ljubimac će se osećati slabije, bez daha i imaće smanjen apetit.
    Grožđe - sveže ili suvo, grožđe ne treba davati ljubimcima jer ne prija njihovom bubregu.
    Orasi, bademi, lešnici, makadamija - samo pet, šest komada ovih orašastih plodova može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašem kućnom ljubimcu. Makadamija je naročito opasna jer može izazvati povraćanje, ubrzani puls srca, pa čak i paralizu.
    Čokolada - ne treba je davati ljubimcu zbog supstance teobromin koja se nalazi u njoj. Od ove supstance vaš ljubimac može dobiti dijareju i dehidrataciju celog organizma.
    Sirovo meso/kosti/jaja - ovo ne treba davati ljubimcu jer može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, ali još jedan razlog je to što sirova jaja sadrže enzim avidin koji može izazvati razne probleme sa kožom i krznom ljubimca.
    Preslana hrana - malo slanog pomfrita ili pereca neće štetiti vašem ljubimcu, ali ako preterate sa slanom hranom, vaš ljubimac može imati povišenu telesnu temperaturu, dijareju, dehidrataciju organizma, podrhtavanje, neuravnoteženost elektrolita...
    Xylitol - to je zaslađivač koji se nalazi u mnogim gotovim proizvodima (slatkišima, pecivima..) i može izazvati nagli skok insulina kod vašeg ljubimca, kao i otkazivanje jetre. Generalno ne treba davati ljubimcima hranu bogatu šećerom jer dovodi do dijabetesa i problema sa desnima.
    Kvasac za testo - može izazvati bolove i gasove u digestivnom traktu.

     543
Za ove mafine sam upotrebila cukini tikvicu iz moje bašte. Njena tamna kora je lepo našarala mafine. Kada su se ispekli nešto mi nisu delovali transparentno ali kada su se…
Uglavnom pravim klasični domaći sladoled ali ponekad koristim i gotov iz kesice za neku bržu varijantu. Ovaj put sam zamislila da sladoled bude u obliku torte. Koristila sam sladoled iz…
Krenula je sezona breskvi i ove godine su lepo rodile. Iskoristite to i napravite kašu od breskvi, koju možete višestruko da upotrebite. Može da bude dodatak uz kolače, u krem…
Volim gibanicu spremljene na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite…
Kada nam dođe leto i vručina nas smori prija nešto slatko i hladno. Gotov sladoled iz kesice koji je odličnog ukusa i jako brzo se sprema uz par sati smrzavanja…
Da integralne američke palačinke mogu da budu odlična zamena za kore za gibanicu je dokaz i ovaj moj recept. Palačinke sam pravila po mom receptu za INTEGRALNE AMERIČKE PALAČINKE OD…
Strana 3 od 1274