• Med i đumbir – dobitna kombinacija!

    Med i đumbir – dobitna kombinacija!

    Kombinacija meda i đumbira posebno je popularna u azijskoj, indijskoj i arapskoj kulturnoj tradiciji. Đumbir je izuzetno cenjen u starom Rimu i gotovo da je nestao nakod pada Rimskog carstva, a trgovina ovim i sličnim začinima vekovima je predstavljala koren svetske ekonomije.

    I danas se naručito koristi u zimsko i jesenje doba za preventivu prehlada i virusnih oboljenja. Prvobitno je konzumiran kao lek za probavu i kao biljni antibiotik zbog širokog spektra inherentnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Osim toga, đumbir i med stimulišu imunitet, bore se protiv toksina i umiruju „nervozan“ stomak. Brojna medicinska istraživanja naglašavaju njihova lekovita dejstva kada je reč o upali grla, hroničnom kašlju, zapušenim sinusima i hroničnim migrenama. Još jedna od gotovo nepoznatih prednosti je lečenje dijabetesa. Udruženi, med i đumbir mogu poboljšati osetljivost na insulin.

    Ne zaboravite da đumbir spada u grupu biljaka i začina koji imaju efekat sličan kofeinu. Polifenoli prisutni u sirovom medu uklanjaju toksine i slobodne radikale. Samim tim sirov med je među stručnjacima neretko predstavljan kao snažan detoksikator. Sam po sebi, biljni med uvek može biti ukusan dodatak sladoledima, čajevima, pa i ponekim jelima.

    Posetite „Happy Honey“ i darujte sebi teglu zdravlja!

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1429
  • Prednosti sirovog mleka

    Prednosti sirovog mleka

    Sirovo mleko je nepasterizovano. Zagovornici tvrde da upravo proces pasterizacije utiče na gubitak brojnih sastojaka koji mogu povoljno uticati na zdravlje organizma. Toplota menja i degradira neke od hranljivih sastojaka koji se prirodno nalaze u mleku. U pasterizovanom mleku, tiamin, riboflavin i vitamini C, E i B-12 nalaze se u tragovima. Sirovo mleko je bogato mikroorganizmima. Tokom pasterizacije, mleko se zagreva do dovoljno visoke temperature kako bi se ubili štetni mikroorganizmi koji mogu biti prisutni. Procenjuje se da oko nula do šest odsto sirvog kravljeg mleka sadrži jednu ili više štetnih bakterija. Međutim, pasterizacijom se uništavaju i bakterije koje mogu biti od velike koristi jer pomažu varenju laktoze u mleku.

    Nekoliko epidemioloških studija objavljenih 2014. godine, istaklo je da konzumiranje sirovog mleka tokom ranog detinjstva može smanjiti rizik za razvoj astme, alergijskog rinitisa, alergije na polen... Premda još nije utvrđeno koje su komponente sirovog mleka odgovorne za ovaj „zaštitni efekat“, istraživači pominju mlečnu mast ili proteine surutke kao potencijalne „krivce“.

    Bakterije mlečne kiseline u sirovom mleku mogu učiniti sirovo mleko lakše svarljivim, za one koji su netolerantni na laktozu.

     1397
  • Kokosovo ulje kao dezodorans?

    Kokosovo ulje kao dezodorans?

    Svi smo čuli brojne priče o tome kako kokosovo ulje rešava sve male i velike zdravstvene ili kozmetičke probleme. Zasigurno, ima svoje posebno mesto u svetu nege lica i tela. Od maski za kosu, svakodnevnih hidratantnih krema, krema za brijanje i sredstava za uklanjanje šminke, kokosovo ulje je voljeni sastojak čija je upotreba u kozmetičke svrhe udvostručena. Njime možete zameniti čak i svoj omiljeni dezodorans. S obzirom da je kokosovo ulje antibakterijsko sredstvo, može pomoći u zaštiti od bakterija koje izazivaju neprijatne mirise. Koristite ga u tankim slojevima kako bi došlo do apsorpcije i kako ne biste ostavljali masne tragove na odeći.

     185
  • Sedam razloga zbog kojih je važno jesti kelj

    Sedam razloga zbog kojih je važno jesti kelj

    Kelj je omiljeno povrće starog Rima, a nutritivno je superioran u odnosu na većinu drugog povrća, s najvećim izvorom proteina.

    Bogat je beta karotenom, vitaminom K, A, C, i kalcijumom.

    Sadrži veoma mali broj kalorija.

    Sadrži više gvožđa u odnosu na govedinu.

    Prepun je antioksidantima.

    Pomaže u borbi protiv artritisa.

    Snižava holesterol i povoljno utiče na rad srca.

     804
  • Zašto je zdravo piti smutije?

    Zašto je zdravo piti smutije?

    Obezbedite svom telu neophodne zalihe vitamina i minerala upravo putem smutija, posebno ukoliko ste na određenom programu ishrane u cilju smanjenja telesne težine.

    Smutiji utiču na bolje varenje, ukoliko imate problema sa zatvorom.

    Značajni su za detoksikaciju organizma.

    Minerali i vitamini u smutijima utiču na zdravlje kože, kose i noktiju.

    Podstiču memoriju, izazivaju osećaj smirenosti i utiču na zdrav san.

     906
Krem po ukusu zasladiti medom ili javorovim sirupom. Nisam dodatno sladila. Sasvim je dovoljno sladak i ukusan krem. Probajte, prijatno!
Služiti toplo. Prijatno!
Brzo i jednostavan za sve prilike.
Strana 3 od 1387