• Zdrava hrana kojom ćete poboljšati krvnu sliku

    Zdrava hrana kojom ćete poboljšati krvnu sliku

    Cvekla, nar, suvo grožđe, pasulj i kelj – da li ste znali da postoji čitava lista namirnica koje mogu poboljšati vašu krvnu sliku? Stalno govorimo o tome koliko je važno da se hranimo zdravo, no da li znamo koja hrana zaista pomaže da sačuvamo zdravlje?

    Koliko puta ste čuli da je bitna dobra krvna slika, nivo hemoglobina i gvožđa u krvi? Pročitajte koja hrana pozitivno utiče na krv i koje namirnice neizostavno morate imati u svom tanjiru svakoga dana.

    Zašto je važna dobra krvna slika?

    Krv je najvažnija telesna tečnost u telu, jer prenosi kiseonik i hranljive materije, tj. hrani naša tkiva i organe, a ujedno izbacuje otpadne materije iz organizma i reguliše telesnu temperaturu. S obzirom na to da svaki organ ima svoje specifične proteine i enzime, krvni sistem igra značajnu ulogu u održavanju optimalne koncentracije ovih organskih molekula.

    Krvna slika prikazuje broj i kvalitet krvnih ćelija: eritocita, leukocita i trombocita. Kao glavni pokazatelj zdravstvenog stanja, predstavlja prvi korak u dijagnostikovanju svih oboljenja i poremećaja u organizmu. Analizom krvi najpouzdanije se otkriva anemija i druge hematološke bolesti, kao i razne infekcije, te poremećaji u metabolizmu.

    Zbog toga je opšta preporuka da se jednom godišnje u preventivne svrhe u laboratoriji uradi analiza krvi koju tumači hematolog. Osim čitanja laboratorijskog nalaza, lekar specijalista hematologije proverava da li negde na telu ne postoje uvećane limfne žlezde, kao i da li su slezina i jetra normalne veličine. Uz preporuku za lečenje, lekar daje i savet koji se tiče pravilne ishrane. Pa pogledajmo, koje su to namirnice kojima se može poboljšati krvna slika.

    zeleno povrce paradajz kelj

    Hrana bogata gvožđem

    Spisak namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na krv vredi započeti hranom bogatom gvožđem. Kao jedan od najznačajnijih nutrijenata gvožđe ulazi u sastav hemoglobina, koji je ključan protein za prenos kiseonika u telu. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima i od esencijalnog je značaja za normalno funkcionisanje organizma.

    Najbolji način da se održi optimalan nivo hemoglobina u krvi, jeste putem pravilne ishrane, tj. uz pomoć namirnica koje predstavljaju izvor gvožđa. Na ovom popisu nalaze se suvo grožđe, cvekla, lubenica, zeleno povrće, bademi, ovsene pahuljice, soja i pečurke. Ne treba zaboraviti ni mahunarke, a u prvom redu na pasulj, grašak i boraniju. Ipak, najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla, kao što je crveno meso, džigerica i jaja.

    Gvožđe se bolje apsorbuje kada se uzima sa vitaminom C, pa se stoga preporučuje kombinacija namirnica bogatih ovim vitaminom i mineralom. Ukoliko patite od malokrvnosti, najbolje je da pomenutu hranu konzumirate sa crvenom paprikom, narom, kao i sa citrusnim voćem.

    Zdrave masti kao osnova dobre krvne slike

    Decenijama unazad verovalo se u zabludu da su sve masti loše. Međutim, da bi ljudsko telo bilo snažno i zdravo pored minerala i vitamina, ugljenih hidrata i proteina potrebne su mu i masti. Govorimo o tzv. zdravim mastima, u koje ne spadaju izuzetno štetne transmasti i hidrogenizovane masti. Gde onda potražiti masnoće koje nisu hemijski modifikovane i koje mogu da doprinesu dobroj krvnoj slici i cirkulaciji?

    Odgovor su koštunjavi plodovi, semenke, avokado, ali i masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je, primera radi, losos ili tunjevina. Masline i maslinovo ulje takođe treba uključiti na ovu listu. Zdrave masti u ovim namirnicama pomažu u održavanju sitosti i hormonske ravnoteže.

    Za one koji ne mogu bez slatkiša, dobra vest je tamna čokolada sa procentom kakaa iznad 70% osim dobrim mastima snabdeva telo i izvesnom dozom gvožđa, magnezijuma i vitamina A, B i E.

    maslinovo ulje cinija masline

    Alkalne namirnice za jačanje imuniteta

    Ph vrednost krvi kreće se između 7.35 i 7.45 zbog čega je određujemo kao blago alkalnu, tj. baznu. Kako se visoka kiselost organizma povezuje sa mnogim bolestima, nameće se logičan zaključak da u ishranu treba uključiti što više alkalnih namirnica, ne bismo li ojačali imuni sistem.

    Pravilnom ishranom održava se kiselo-bazna ravnoteža u krvi, odnosno njena optimalna Ph vrednost. Namirnice koje treba izbegavati ili potpuno isključiti iz svakodnevne ishrane su veštački šećeri i industrijski prerađena hrana. Umesto njih, na tanjiru treba da se nađu prinač, semenke bundeve, kokos, badem, susam, avokado, citrusi, kokos, heljda. Zeleno lisnato povrće kao što je blitva, spanać i kupus takođe mogu da doprinesu poboljšanju krvne slike i opšteg zdravstvenog stanja.

    avokado prokel zeleno povrce

    Proteinske namirnice

    Krvnu sliku poboljšaćete i redovnim unošenjem proteinskih namirnica u organizam. Zbog čega su važni proteini? Pre svega, belačevine igraju bitnu ulogu u strukturi ćelija, potrebne su telu da bi proizvelo enzime, hormone i antitela. Uz sve to su katalizatori brojnih biohemijskih procesa.

    Hrana životinjskog porekla, kao što je belo pileće meso, riba, jaja i mlečni proizvodi predstavlja bogat izvor proteina. Redovnim unosom biljnih belančevina poput tofu sira, pečurki, mahunarki i orašastih plodova takođe možete pozitivno uticati na svoje zdravlje. Karfiol, prokelj i karfiol imaju takođe visok procenat proteina, a uz to sadrže i vitamine A, B i C i gvožđe.

    Planiranje obroka – bitan korak u borbi protiv anemije

    Da biste sprečili (ili pobedili) anemiju, veoma je važno da planirate svoje obroke tako da sadrže namirnice koje smo naveli. Dopunite ovaj spisak i čajem od koprive i kupinovim vinom i izbegavajte hranu koja može ometati proces apsorpcije gvožđa kao što su žitarice, kikiriki, namirnice koje sadrže gluten ili kafa. Uz dosledno i uporno praćenje ovog plana ishrane regulisaćete krvnu sliku i dovesti svoj organizam u ravnotežu.

     3291
  • Iznenađujuće činjenice o bananama

    Iznenađujuće činjenice o bananama

    Verovatno niste znali da vas konzumacija banana može učiniti srećnim, ili da vam njen miris može smanjiti apetit... U nastavku slede još neke činjenice koje verovatno niste znali o ovoj divnoj voćki.

    • Banane su odlične ako držite dijetu - banana srednje veličine sadrži 110 kalorija, 30 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Osim toga, banana sadrži vrstu skroba koji ne možete svariti, ali ćete se zbog njega osećati sitim. Ovo bananu čini odličnom užinom pred vežbanje.
    • Banana split je izmišljen 1904 u Pensilvaniji - originalni recept je sadržao tri kugle sladoleda (čokoladu, vanilu i jagodu), bananu podeljenu uzduž, čokoladni sirup, jagode, komadiće ananasa, kikiriki, šlag i maraskino višnje. Ovaj desert sadrži od 530, pa do preko 1000 kalorija po porciji.
    • Banane su bile ukusnije pre 100 godina - vrste banane koje se danas jedu su drugačije od onih koje su jele naše bake i deke. Pređašnja vrsta je bila ukusnija i veća, ali je u periodu od 1920 do 1960 vrsta gljivice uništila zasade banane. Uzgajivači su se stoga okrenuli drugoj vrsti.
    • Bananama preti istrebljenje - stručnjaci tvrde da gljivica koja je u prošlom veku zbrisala jednu vrstu banane, sada preti i današnjoj vrsti. Rešenje može biti razvijanje novih vrsta, što će banane učiniti otpornijim.
    • Banane se lako vare - one ne iritiraju probavni trakt i često se koriste u dijetama. Zbog ovog svog kvaliteta su i jedno od prvih vrsta voća koje se daje bebama kada počnu da jedu čvrstu hranu.
    • Banane popravljaju raspoloženje - mala banana sadrži 27 miligrama magnezijuma, minerala koji popravlja raspoloženje. Manjak magnezijuma u organizmu je povezan sa depresijom, anksioznošću i drugim poremećajima raspoloženja.
     1521
  • Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Kako je "Pariska presuda" presudila u čast kalifornijskih vina, a ne svojih francuskih

    Pre više od 30 godina, tačnije u proleće 1976. godine, u Parizu se odigrao jedan (naizgled nevažan) događaj čije će posledice imati ogroman značaj u razvoju tada gotovo nevidljive vinske industrije SAD.

    Naime, te 1976. godine, engleski trgovac Stiven Spurier (Steven Spurrier) je, u želji da reklamira svoj biznis, došao na ideju da održi neku vrstu takmičenja, tj. stručnu degustaciju nepoznatih kalifornijskih, kao i dobro poznatih i renomiranih francuskih vina. Stručni žiri sačinjavalo je devet uglednih kritičara i novinara kulinarskih magazina, i to upravo iz Francuske! Nije ni potrebno posebno napominjati činjenicu da su vina iz ove evropske države bila totalni favorit.

    Na takmičenju su se ocenjivala četiri francuska bela Burgundy vina protiv kalifornijskog belog Chardonaya, a potom četiri francuska crna vina iz Bordeauxa protiv kalifornijskog Cabernet Sauvignona. No, tu je bila jedna začkoljica - boce su bile neoznačene i žiri nije znao u kojoj je flaši koje vino. Pa ipak, Francuzi su i dalje bili ubeđeni da se njihovo vino vrlo lako može razlikovati od američkog. I, nakon degustacije, usledio je šok - kalifornijska vina su osvojila puno više bodova, a za najbolje vino proglašen je kalifornijski Chardonay Chateau iz 1973. godine!

    Kritičari, trgovci i publika su bili šokirani, ali pošto je degustacija bila izuzetno slabo posećena, Francuzi su se nadali da će sve vrlo brzo pasti u zaborav. Ali ipak nije - a za to je glavni krivac Džordž Taber (George Taber), pariski dopisnik Time-a, i ubrzo je ova vest stigla na naslovnice ne samo njegovog lista, nego na naslovnicama mnogih, izuzetno čitanih novina širom sveta.

     1175
  • Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Tri visokokalorične namirnice koje su izuzetno zdrave!

    Suvo grožđe – Neko izbegava suve plodove iz straha da su bogate kalorijama i šećerom. Ipak, brojni nutricionisti tvrde da je suvo grožđe odličan izbor kada je užina u pitanju jer ne sadrži dodatni šećer. Samo se pridržavajte odgovarajuće količine – dve supene kašike dnevno.

    Kokosovo brašno – sadrži veći broj kalorija u odnosu na sve ostale vrste. Ipak, u odnosu na druge, kokosovo brašno sadrži više proteina i vlakana zbog čega je manja mogućnost podizanja šećera u krvi.

    Crna čokolada – Istraživanja sugerišu da crna čokolada snižava krvni pritisak i povoljno utiče na holesterol. Zato uživajte u umerenosti! Preporučeni unos je jedna tabla dnevno.

     1262
  • Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Crno vino reguliše telesnu težinu?

    Naučnici sa Univerziteta Harvard I Vašington otkrili su da dve čaše crnog vina dnevno mogu pomoći u smanjenju rizika od gojaznosti za oko 70 odsto. Preporučuje se jedna čaša vina pred spavanje jer njegove kalorije pomažu u održavanju osećaja sitosti. Druga studija sa Univerziteta u Danskoj testirala je oko 20.000 ljudi I svaki od ispitanih stekao je značajnu telesnu težinu izbegavajući konzumiranje vina.

     1260
Navedeni saatojci su za pripremu 2 šejka. Uživajte!
Kolač koji se topi u ustima, kremasto čokoladno zadovoljstvo.
Brzi kolač sa gotovim koricama sa pudingom i vočnim filom.
Sitni letnji brzi kolači.
Strana 3 od 1730