• Celer

    Celer

    Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom koja se danas u našim krajevima najviše koristi kao dodatak raznim supama i čorbama, mada mnogi ne znaju da se može koristiti na mnogo više načina. Ukus mu je slatkast i blago ljut, ali opet izuzetno aromatičan. Postoje beli celer, zeleni celer, i celer koji podseća na belu repu. Osim u supama i čorbama, njegovi listovi se mogu koristiti i u raznim salatama, kao dodatak raznom kuvanom povrću, a možete ga i sitno naseckati i dodati u razne marinade za pečeno meso, ribu ili roštilj. Ni seme ovog začina nije za bacanje, može se osušiti i pomešati sa solju i time se dobije izuzetno ukusan začin koji se može koristiti za posipanje slanih peciva. Smatra se da je odličan diuretik, smanjuje celulit, a mnogi tvrde i da zbog velike količine vitamina K jača nervni sistem.

     3918
  • Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     3245
  • Zašto su tikvice zdrave?

    Zašto su tikvice zdrave?

    Sadrže veoma malo ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i kalorija.

    Poseduju manje količine mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, cinka, gvožđa i kalijuma.

    Bogate su vitaminom B.

    U tragovima sadrže i tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, kao i vitamin K.

    Na 100g tikvica - 1,1g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

    Malo je poznato da tikvice mogu doprineti lečenju astme i tradicionalna medicina je upravo sledila to verovanje u pokušaju suzbijanja ove hronične bolesti.

    Semenke tikvice su delotvorne u snižavanju krvnog pritiska.

    Poboljšava probavu i savršen je dodatak uz ribu i meso.

    Sprečava paradentozu, a koristi se i u borbi protiv drugih upala.

    Povećava nivo energije i čisti creva od toksina.

    Prevencija je za bolesti prostate.

    Doprinosi snižavanju nivoa holesterola.

     2755
  • Kako zaustaviti ili ublažiti prehladu?

    Kako zaustaviti ili ublažiti prehladu?

    Grebe vas grlo? Mutna vam je glava? Boli vas svaki mišić? Da, hvata vas "nešto".

     17736
  • Vlašac

    Vlašac

    Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin u salatama i umacima. Sadrži vitamine A i C.

     12055
Veoma ukusne, brze i hrskave.
4614
Ukusno i jednostavno. Kao iz prodavnice.
2903
Ukusa i sočan kolač sa neodoljivim ukusom sveže pomorandže.
5552
Ukusno i jednostavno, kao iz prodavnice.
4912
Baklava je najpoznatiji orijentalni desert, ali toliko dugo se priprema kod nas da se u potpunosti odomaćila, toliko da je sada pravimo i sa plazma keksom. Uživajte!
13508
Veoma ukusne štrudlice sa jabukama. Po želji možete dodati suvog grožđa ali ako ga ne volite i ne morate. Uživajte u predivnim aromama.
7185