• Kafa koja izgleda kao voda

    Kafa koja izgleda kao voda

    Kada god naručite ili skuvate kafu, znate šta da očekujete: u zavsnosti od ukusa, može biti slatka, srednja, gorka... i gotovo uvek bež ili braonkaste nijanse. No, kompanija Clear Coffee je odlučila da je došlo vreme da se neke stvari promene i proizvela kafu koja je prozračne boje, to jest neodoljivo podseća na običnu vodu.

    Tvorci ove bezbojne kafe pod nazivom CLR CFF, David i Andy Nagy, u šali tvrde kako ona nije nastala nekakvim veštičarenjem ili vradžbinom, već kombinacijom prvoklasne Arabica caffe, vode i najnovije tehnologije koju čuvaju u strogoj tajnosti. Takođe, ponosno ističu kako u procesu nisu korišćeni nikakvi aditivi, konzervansi niti veštački ukusi.

    Mnogi se pitaju otkud potreba da se proizvede ovakav napitak, a tvorac David je dao odgovor koji je čak i logičan i razumljiv: nikako nije mogao da se otarasi žutih mrlja od tamne kafe na zubima.

     1536
  • Najlakši način ceđenja limuna, bez koštica

    Najlakši način ceđenja limuna, bez koštica

    Youtube je koristan izvor mnoštva zanimljivih informacija, a ovog puta naleteli smo na metod ceđenja limuna, toliko jednostavan metod da je neverovatno da se neko već nije setio toga.

    Ne treba vam ništa osim noža, ne prljate nikakve sudove, niti vam treba posuda u kojoj ćete držati limun kasnije. Pritom, on se ne suši, niti ćete baciti ijedan deo.

    Pogledajte video i probajte i sami ovaj metod.

     14532
  • Povrće – koje treba jesti sirovo, a koje skuvati?

    Povrće – koje treba jesti sirovo, a koje skuvati?

    Ako ste se pitali koje povrće treba jesti sirovo, a koje ne, da bi se do maksimuma iskoristile sve hranljive materije, ovo je tekst za vas. Iako lak odgovor ne postoji, pokušali smo da razrešimo neke nedoumice.

    Luk treba jesti svež, jer se konzumiranjem kuvanog luka podstiče apetit. Sa druge strane, u termički obrađenom luku postoji hranljiva materija koja se bori protiv upalnih procesa. Ukoliko odlučite da ga skuvate, nemojte to činiti duže od pet minuta.

    Brokoli treba jesti svež, jer se kuvanjem gubi enzim koji čisti jetru (isto važi i za kupus, karfiol, kelj i prokelj). Međutim, ako ga i skuvate, izuzetno je zdrav, tako da ovo povrće jedite u što većim količinama.

    Cvekla je najbolja sveža, jer gubi više od 30% enzima koji pomažu u funkcionisanju moždanih ćelija.

    Pečurke treba konzumirati kuvane, jer se kuvanjem oslobađa veća količina kalijuma.

    Crvena paprika, puna vitamina C, najbolje će biti iskorišćena sirova, jer se taj vitamin gubi na visokim temperaturama, a i rastvara se u vodi.

    Ako želite da apsorbujete više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, jedite kuvan spanać. Iako telo može da koristi ove supstance i iz sirovog spanaća, to će se lakše desiti ako je povrće kuvano.

    Paradajz je takođe bolji kuvan. Telo bolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza. Likopen je antioksidant vezan za prevenciju raka i nekih hroničnih bolesti.

    Šargarepa je dobra i kuvana i sirova. Kada je kuvana, odličan je izbor beta-karotena, a kao sirova sjajan je izvor antioksidanta polifenola i vitamina C koji se gube termičkom obradom.

     7188
  • Da li je veganski način ishrane pogodan za decu?

    Da li je veganski način ishrane pogodan za decu?

    Pojedini istraživači brinu da veganskoj ishrani nedostaju osnovne hranljive materije koje su deci potrebne za zdrav rast, ali ih ima više nego dovoljno u voću, povrću, žitaricama i drugim namirnicama neživotinjskog porekla. Ukoliko su na veganskoj ishrani, deca u tom slučaju unose više vlakana, hranljivih materija, a manje zasićenih masti u odnosu na drugu decu.

    Ipak, vegani ne konzumiraju mlečne proizvode koji su primarni izvor kalcijuma. Iako kalcijuma ima u brokoliju i kelju - većini dece je neophodan dodatak. Obilje gvožđa i cinka nalazi se u mesu, koga vegani ne jedu. Ali dovoljne izvore cinka i gvožđa možete naći i u mahunarkama, spanaću, špargli i nekim žitaricama. Orasi, maslinovo ulje i avokado sadrže zdrave masti. Obilje proteina nalazi se u žitaricama, soji, sojinom mleku...

    Dodatak vitamina B12 je neophodan jer je od suštinskog značaja za zdravlje nervnog sistema, kao i za fizičkoi rast i razvoj.

     1351
  • Sir i divertikulitis

    Sir i divertikulitis

    Divertikulitis je oboljenje koje se javlja usled upale debelog creva, odnosno kesastih izbočenja koja predstavljaju proširenja sluznice. Simptomi su grčevi, mučnina i groznica. Kako bi ublažili ili sprečili nuspojave, lekar vam može preporučiti određenu dijetu. Preporučena hrana može uključiti sir, koji sadrži malo vlakana i ne izaziva iritaciju, a obezbeđuje hranljive materije poput masti i proteina. Hranu bogatu vlaknima bi trebalo izbegavati jer može pogoršati simptome.

    Ukoliko su simptomi postali toliko ozbiljni da su izazvali oštećenja debelog creva, lekar vam može preporučiti operaciju. U tom slučaju, važno je strogo kontrolisati ishranu i konzumirati one namirnice koje ne sadrže vlakna.

     1463
Slani rolat sa vaj kremom, slanim štapićima sa kikirikijem i smokijem. Rolat je izuzetno ukusan i vrlo dekorativan.
20091
Kako znamo da je stigla jesen? Jednostavno, vikendom ceo grad miriše na ajvar. Svi peku paprike i spremaju ajvar, koji kada zamiriše je jednostavno neodoljiv.
5408
Ovaj pekmez se veoma lako priprema, a veoma je ukusan.
37982
Ko voli filete, kisele paprike kao salatu, evo recepta. Lako se priprema, a veoma je ukusno. Prijatno!
7600
Evo jednog odličnog recepta za papruku punjenu kupusom. Sok ili preliv skuvati 1 dan ranije jer mora biti hladan.
40597
Ako volite paradajz papriku, evo i recepta kako da je sačuvate za zimu.
25037