• Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla je povrće koje je lako prepoznati po jarko crveno-ljubičastoj boji. Može se uzgajati u različitim klimatskim uslovima i nudi niz lekovitih svojstava jer je izvor vlakana, minerala i vitamina.

    Nizak nivo masti može vam pomoći i u regulisanju telesne težine, što je samo jedna od njenih prednosti.

    Šolja cvekle sadrži 37g ugljenih hidrata što vašem telu pruža "gorivo", odnosno energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje.

    Vlakna u cvekli pružaju veliki broj pogodnosti: regulisanje sistema za varenje, osećaj sitosti i održavanje nivoa šećera u krvi.

    Magnezijum u cvekli pomaže pravilnom funkcionisanju mišića, imunog sistema i srca. Premalo kalcijuma može da izazove slabost, umor i gubitak apetita.

    Vitamin A koji se nalazi u cvekli u velikim količinama održava vaše oči, kožu i zube zdravim.

    Važno je jesti cveklu u umerenim količinama zbog prisustva natrijuma koji može prouzrokovati visok krvni pritisak.

    Sok od cvekle je najefikasniji za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšanje krvi uopšte.

     1284
  • Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Bosiljak – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – brzo će uvenuti. Držite ga u senci, u čaši vode poput cveća u vazi. Postavite plastičnu vrećicu preko biljke kako biste joj omogućili da ostane hidrirana.

    Krompir – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – primetićete žućkastiju strukturu zbog dodatnih šećera. Čuvajte ih u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Luk – Ovom povrću potrebna je cirkulacija vazduha kako bi ostalo sveže. Ne odlažite luk u blizini krompira, jer luk emituje gas i vlagu što može izazvati truljenje krompira.

    Paradajz – Hladan vazduh menja hemijske procese zbog čega paradajz gubi svež ukus i postaje mek. Čuvajte ga u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Med – Poznato je da na nižim temperaturama može doći do kristalizacije zbog čega je sobna temperatura idealna za ovaj zaslađivač.

     1389
  • Daisy Martinez

    Daisy Martinez

    Dejzi Martinez je portorikanka iz Bruklina. Živela je kod bake sve do svoje pete godine, a porodica joj seže do najrazličitijih krajeva španskog govornog područja. Baka i majka su joj prenele ljubav prema kuvanju i domaćinstvu. Dejzi je jednom prilikom izjavila da je kuhinja usko povezana sa porodicom i ljubavlju, a ne samo sa formalnom pripremom hrane. Pre nego što se posvetila umetnosti kuvanja, Martinezova je bila usmerena ka glumi i modnoj industriji. Pojavljivala se u brojnim američkim reklamama, pa i filmovima. Dok je pohađala univerzitet na Long Ajlandu, udala se i posvetila porodici. Diplomirala je na francuskom institutu za kulinarstvo i osvojila nagradu za svoj završni projekat „The Passionate Palate". Ubrzo počinje da radi kao kuvar i njen entuzijazam sve više jača. Ne krije da najviše uživa u pripremanju jela latinoameričkog porekla.

     2229
  • Proverite jesu li vaši noževi dovoljno oštri

    Proverite jesu li vaši noževi dovoljno oštri

    Oštrina noževa može se proceniti na mnogo načina - sečenjem papira, magazina, luka ili paradajza. Najprecizniji test je sečenje crnog luka, ukoliko nož bez problema preseče sve slojeve, nož vam je dovoljno oštar. Ako tim nožem možete napraviti čiste rezove kroz masni papir, ili iseći paradajz bez kidanja kore, nož vam je u redu.

    U ovom videu možete saznati na koje sve načine možete proveriti oštrinu svog noža.

     6912
  • Najzdraviji izbor za doručak

    Najzdraviji izbor za doručak

    Jaja – Nesumnjivo zdrava i ukusna! Povećavaju osećaj sitosti zbog čega utiču na smanjen unos kalorija i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Jedan su od najboljih izvora holina, hranljivog materijala važnog za zdravlje mozga i jetre. Tri jaja obezbeđuju oko 20 grama visokokvalitetnog proteina.

    Grčki jogurt – Određeni tipovi grčkog jogurta su dobar izvor probiotika. Uz dodatak voća, povećajte nivo vitamina, minerala i vlakana i tako obezbedite sebi idealan doručak!

    Ovsene pahuljice – Pored velikog broja vlakana, bogate su antioksidansima! Jedna čaša ovsenih pahuljica sadrži oko 6 grama proteina!

    Čia semenke – Predstavljaju jedan od najboljih izvora vlakana. Deo vlakana čine viskozna vlakna koja apsorbuju vodu zbog čega pomažu da se osećate sito.

    Voće - Sve vrste voća sadrže vitamine, kalijum, vlakna i relativno mali broj kalorija. Jedna šolja seckanog voća sadrži oko 80 do 130 kalorija, u zavisnosti od vrste. Citrusni plodovi obezbediće vam idealan dnevni unos vitamina C, dovoljnu količinu vode i visok sadržaj vlakana.

     2116
Krem pita i još sa malinama i šlagom? Neodoljiva kombinacija! Uživajte!
9206
Divna salata sa sirom, šunkom, kiselim krastavčićima i proprženim susamom koji joj daje dodatni šmek.
13885
Grčka salata je veoma ukusna, osvežavajuća i zdrava. Preko leta kada su velike vrućine možete je služiti uz jelo ili jednostavno kao glavno jelo.
13870
Valdorf salata je veoma lagana, ukusna i osvežavajuća. Možete je služiti kao predjelo ili uz glavno jelo. Uživajte!
4213
Kao što samo ime kaže prava egzotična torta sa uksuom kokosa i ananasa učiniće vas da se osećate kao da ste na nekom dalekom predivnom ostrvu.
8779
Veoma izdašna, ukusna i lepa na pogled pita. Možete je pripremati za večeru, doručak ili kao toplo predjelo. Uživajte!
18600