• Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Iako većina nas ne brine o svojim kognitivnim sposobnostima u starijem dobu, sada je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. U nastavku sledi lista od četiri namirnice koje dokazano pomažu u očuvanju pamćenja na duže staze.

    • Borovnice - sadrže antioksidant koji poboljšava pamćenje. Prema tromesečnoj studiji sprovedenoj u Americi, ljudi koji su svakodnevno pili sok od borovnice pokazivali su bolje rezultate od svojih parnjaka koji nisu to činili
    • Bademi - odlična su hrana za mozak, jer sadrže proteinsku komponentu koja čuva kognitnivne funkcije
    • Crna čokolada - čokolada koja sadrži bar 70% kakao praha sadrži flavanole koji potpomažu dotok krvi do mozga
    • Zeleni čaj - svi već znamo za blagotvorna dejstva zelenog čaja, ali nije zgoreg ponoviti da je jedna od njegovih mnogobrojnih dobrih osobina to što pozitivno utiče na memoriju.
     1904
  • Estragon

    Estragon

    Estragon, u narodu poznat i kao troskitnjača, kozlac, betram, zmijska trava (naziv zbog korena zmijolikog oblika) je višegodišnja biljka grmolikog izgleda čiji se listovi naširoko upotrebljavaju kao začin, ponekad sveži, a ponekad u sušenom obliku. Potiče iz Istočne Evrope (Mongolija i Rusija) i karakteriše ga izuzetno oštar i ljutkast miris i ukus. Najčešće se koristi kao pojačivač ukusa sirćeta i senfa, mada se može koristiti i u sosevima (na primer u tartar sosu), u raznim salatama, uz marinirano povrće, uz jela od ribe (pogotovo tunjevinu) i za pripremu zimnice. Postoje dve vrste estragona: ruski i francuski, koji važi za kvalitetniji. Od njega se može praviti i čaj, a dokazano je da pospešuje apetit i ubrzava metabolizam.

     2171
  • Lekovita svojstva kokosa za koje možda niste znali

    Lekovita svojstva kokosa za koje možda niste znali

    - Bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a sadrži i masne kiseline koje su snažni saveznici u borbi protiv brojnih bolesti.

    - Kokosova voda se zbog kalijuma preporučuje ukoliko je vaš organizam dehidrirao.

    - Preporučuje se kod brojnih upala, infekcija ali i u borbi protiv herpesa, bronhitisa, astme...

    - Pomaže u izlučivanju insulina.

    - Jača zube i kosti.

    - Podstiče regeneraciju tkiva.

    - Kokosovo ulje pomaže radu štitne žlezde.

     2660
  • Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko letite avionom

    Šta bi trebalo da izbegavate ukoliko letite avionom

    Jabuke – Ovaj ukusni i zdrav obrok može se činiti kao dobar izbor. Ipak, vlaknasti plodovi poput jabuka nisu najbolja opcija jer izazivaju gasove.

    Alkohol - Može uzrokovati dehidrataciju i poremetiti ciklus spavanja.

    Brza hrana – Masna hrana izaziva žgaravicu i refluks kiseline, a velika količina soli može dovesti do zadržavanja tečnosti i oticanja stopala i zglobova.

    Brokoli i karfiol – Izazivaju nadutost.

     1201
  • Zašto piti toplu vodu sa medom?

    Zašto piti toplu vodu sa medom?

    Čaša tople vode zaslađena medom donosi niz zdravstvenih pogodnosti. Osim toga, ukoliko kombinujemo ovaj napitak sa uravnoteženim doručkom, obezbedićemo dovoljnu količinu energije i jačaćemo imuni sistem. Kao što znate, med je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Poboljšava varenje i može eliminisati sve toksine iz tela. Med i topla voda su jedan od načina uz pomoć koga postepeno možete jačati imuni sistem i unositi dovoljne količine vitamina i minerala. Utiče i na nivo kortizola koji je odgovoran za stres. Med može biti od koristi i za smanjenje alergijskih simptoma kao što su kašalj, suvoća grla, astma i nervoza.

     1322
Čupavci su vrlo ukusni a laki za pripremu.
26012
Evo recepta za plavi patlidžan na drugačiji način. Probajte veoma je interesanto i ukusno.
4309
Predivna voćna torta sa piškotama i jogurtom. Uživajte!
3435
Ukus ragua sa bananama je malo neobičan, sladunjav vrlo malo i veoma, veoma ukusan.
2647
Recept za pohovani crni luk. Veoma je ukusan i krckav.  
8627
Za ljubitelje testa. Veoma ukusno i izdašno testo.
6446