Iako većina nas ne brine o svojim kognitivnim sposobnostima u starijem dobu, sada je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. U nastavku sledi lista od četiri namirnice koje dokazano pomažu u očuvanju pamćenja na duže staze.
Borovnice - sadrže antioksidant koji poboljšava pamćenje. Prema tromesečnoj studiji sprovedenoj u Americi, ljudi koji su svakodnevno pili sok od borovnice pokazivali su bolje rezultate od svojih parnjaka koji nisu to činili
Bademi - odlična su hrana za mozak, jer sadrže proteinsku komponentu koja čuva kognitnivne funkcije
Crna čokolada - čokolada koja sadrži bar 70% kakao praha sadrži flavanole koji potpomažu dotok krvi do mozga
Zeleni čaj - svi već znamo za blagotvorna dejstva zelenog čaja, ali nije zgoreg ponoviti da je jedna od njegovih mnogobrojnih dobrih osobina to što pozitivno utiče na memoriju.
Estragon, u narodu poznat i kao troskitnjača, kozlac, betram, zmijska trava (naziv zbog korena zmijolikog oblika) je višegodišnja biljka grmolikog izgleda čiji se listovi naširoko upotrebljavaju kao začin, ponekad sveži, a ponekad u sušenom obliku. Potiče iz Istočne Evrope (Mongolija i Rusija) i karakteriše ga izuzetno oštar i ljutkast miris i ukus. Najčešće se koristi kao pojačivač ukusa sirćeta i senfa, mada se može koristiti i u sosevima (na primer u tartar sosu), u raznim salatama, uz marinirano povrće, uz jela od ribe (pogotovo tunjevinu) i za pripremu zimnice. Postoje dve vrste estragona: ruski i francuski, koji važi za kvalitetniji. Od njega se može praviti i čaj, a dokazano je da pospešuje apetit i ubrzava metabolizam.
Jabuke – Ovaj ukusni i zdrav obrok može se činiti kao dobar izbor. Ipak, vlaknasti plodovi poput jabuka nisu najbolja opcija jer izazivaju gasove.
Alkohol - Može uzrokovati dehidrataciju i poremetiti ciklus spavanja.
Brza hrana – Masna hrana izaziva žgaravicu i refluks kiseline, a velika količina soli može dovesti do zadržavanja tečnosti i oticanja stopala i zglobova.
Čaša tople vode zaslađena medom donosi niz zdravstvenih pogodnosti. Osim toga, ukoliko kombinujemo ovaj napitak sa uravnoteženim doručkom, obezbedićemo dovoljnu količinu energije i jačaćemo imuni sistem. Kao što znate, med je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Poboljšava varenje i može eliminisati sve toksine iz tela. Med i topla voda su jedan od načina uz pomoć koga postepeno možete jačati imuni sistem i unositi dovoljne količine vitamina i minerala. Utiče i na nivo kortizola koji je odgovoran za stres. Med može biti od koristi i za smanjenje alergijskih simptoma kao što su kašalj, suvoća grla, astma i nervoza.