• Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Kalorije su "gorivo" koje omgućava telu da neometano funkcioniše, ali je teško odrediti minimalnu količinu koja je neophodna. Njihov broj varira u odnosu na starost, pol, nivo aktivnosti. Na primer, tinejdžeri, žene koje su veći deo dana fizički aktivne moraju uneti najmanje 2.200 kalorija dnevno, dok vrlo aktivne žene, dečaci u adolescentskom periodu i aktivni muškarci bi trebalo da unesu minimum 2.800 kalorija dnevno. Mada, važno je napomenuti da broj kalorija zavisi i od visine, kao i težine. Fokus je uvek na zdravim i izbalansiranim obrocima, a brzu hranu bi trebalo svesti na minimum.

    Ukoliko unosite premalo kalorija, često može doći do grčeva u mišićima. Nedostatak vitamina B12 može biti izuzetno opasan, posebno ukoliko je njegov unos smanjen tokom detinjstva ili u periodu trudnoće kod žena. Telo usled nedostatka ovog vitamina ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca i mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

    Poremećaji u ishrani, kao što su i anoreksija i bulimija su rezultat nedostatka kalorija neophodnih za održavanje zdravlja. Abnormalni nivoi kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i fosfora koji proizilaze iz poremećaja ishrane mogu dovesti do ravnoteže elektrolita u telu. Ukoliko patite od čestih bolova i grčeva u stopalima, to je jedan od načina na koji vam telo ukazuje na nezdravu ishranu.

     1339
  • Ideje za nezaboravnu novogodišnju večeru kod kuće

    Ideje za nezaboravnu novogodišnju večeru kod kuće

    Novogodišnja večera je prilika da završimo godinu sa stilom i započnemo novu godinu s veseljem. Dok izlazak na doček Nove godine u restoranima može biti odličan, organizacija nezaboravne novogodišnje večere kod kuće može pružiti jedinstvenu toplinu i intimnost.

    U nastavku teksta vam donosimo nekoliko inspirativnih recepata za nezaboravnu novogodišnju večeru kod kuće.

    Filet mignon u sosu od kafe i konjaka

    Organizacija Nove godine, posebno večere, omogućava eksperimentisanje s različitim receptima koji će oduševiti vaše goste, a upravo je filet mignon u sosu od kafe i konjaka pravi izbor za one koji žele stvoriti nezaboravno gastronomsko iskustvo.

    Sastojci:

    • 4 fileta (200-250 g svaki)
    • Sol i sveže mleveni crni biber
    • 1/2 šoljice kafe
    • 1/4 šolje konjaka
    • 1/4 šolje goveđeg bujona
    • 2 kašike putera
    • 1 kašika sveže seckanog timijana

    Priprema:

    Filete posolite i pobiberite, pa premažite maslinovim uljem. Zatim ih pecite na srednje jakoj vatri dok ne postanu hrskavi i zlatno braon boje (za srednju, oko 4-5 minuta po strani).

    Nakon toga ih izvadite iz tiganja i ostavite da se odmore, a u isti tiganj dodajte kafu, konjak i goveđi bujon.

    Kuvajte dok se tečnost ne smanji na pola. Nakon toga u sos dodajte puter i timijan, promešajte, pa prelijte preko fileta.

    Piletina sa kikirikijem

    Za one koji obožavaju restoran Tajlanske kuhinje, ovaj recept predstavlja savršen dodatak vašem meniju za novogodišnju večeru. Piletina sa kikirikijem je ukusno tajlandsko jelo koje spaja bogate arome, hrskave teksture i egzotične note.

    Sastojci:

    • 500 g pilećeg mesa, isečenog na trake
    • 1/2 šolje kikirikija, tostiranih
    • 1 crvena paprika, isečena na trake
    • 1/2 šolje svežih bosiljka
    • 2 kašike biljnog ulja
    • 2 čena belog luka, sitno iseckana
    • 2 kašike soja sosa
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašika ribljeg sosa

    Priprema:

    U tiganju na jakoj vatri, propržite kikiriki nekoliko minuta dok ne postanu hrskavi i lepo zlatno smeđi, a zatim ih sklonite sa vatre i ostavite po strani.

    U istom tiganju, pržite sitno iseckan beli luk i pileće meso, sve dok piletina ne postane bela i hrskava. Zatim dodajte crvenu papriku isečenu na tanke trake i pržite još nekoliko minuta.

    Dodajte šećer, soja sos i riblji sos i promešajte dobro kako biste ravnomerno rasporedili začine i obložili sastojke. Na kraju, dodajte sveži bosiljak i kuvajte još nekoliko minuta kako bi se svi sastojci sjedinili.

    Piletina sa šafranom i limunom

    Ovaj recept kombinuje bogate arome šafrana sa osvežavajućim ukusom limuna, stvarajući neodoljivu kombinaciju. Osim punog ukusa, ovo jelo donosi dašak mediteranskog ugođaja koji će dodatno obogatiti vašu novogodišnju večeru i stvoriti nezaboravno iskustvo.

    Sastojci:

    • 4 pilećih filea
    • 1 pramen šafrana
    • 2 limuna, kora i sok
    • 1/2 šolje belog vina
    • 1/4 šolje pilećeg bujona
    • 2 kašike putera

    Priprema:

    Pileće filete posolite i pobiberite, pa premažite maslinovim uljem. Pecite ih na srednjoj vatri dok ne postanu hrskavi i zlatno braon boje.

    U drugoj posudi pomešajte limunovu koricu i sok, šafran, belo vino i pileći bujon. U smesu dodajte puter i kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim pileće filete prelijte pripremljenim sosom.

     

    biftek casa vino

    Biftek u sosu od crnog vina

    Biftek u sosu od crvenog vina prava je poslastica za sve ljubitelje mesa. Ovaj recept će vam omogućiti da pripremite sočan i nežan biftek sa luksuznim sosom od crvenog vina.

    Sastojci:

    • 4 bifteka (po 200-250 g)
    • 1/2 šolje crnog vina
    • 1/4 šolje goveđeg bujona
    • 2 čena belog luka, sitno iseckana
    • Maslinovo ulje
    • Sveže seckani peršun za ukras

    Priprema:

    Bifteke posolite i pobiberite i ostavite da odstoje nekoliko minuta, a zatim ih na srednje jakoj vatri pecite po želji (za srednje pečene, otprilike 3-4 minuta sa svake strane).

    Izvadite odreske iz tiganja i ostavite ih da se odmore, a u isti tiganj dodajte crno vino, goveđi bujon i beli luk.

    Kuvajte dok se tečnost ne smanji na pola, a nakon toga biftek prelijte sosom i ukrasite svežim peršunom.

    Losos u umaku od dijon senfa i meda

    Losos u sosu od dijon senfa i meda pruža savršenu ravnotežu između slatkog i ljutog. Ova kombinacija ukusa stvara posebnu harmoniju i eleganciju, a dodatak voćnog deserta će sigurno doprineti celokupnom gastronomskom iskustvu.

    Sastojci:

    • 4 fileta lososa
    • 2 kašike dijon senfa
    • 2 kašike meda
    • Sok od limuna
    • Maslinovo ulje
    • So i sveže mleveni crni biber

    Priprema:

    Filete lososa posolite i pobiberite, pa ih premažite maslinovim uljem. Pecite ih na srednjoj vatri dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe sa svake strane.

    U maloj činiji pomešajte dijon senf, med i limunov sok, a zatim ovim sosom prelijte pečeni losos i poslužite.

    Ovih pet recepata će doneti različite arome i ukuse na vaš sto, stvarajući savršenu ravnotežu između klasičnih i ekskluzivnih jela. Prilagodite ih svojim željama, jer upravo u prilagodbi leži tajna savršene novogodišnje večere.

    Uživajte u pripremi jer priprema hrane može biti jednako zadovoljstvo kao i sam trenutak uživanja u njoj, a neka zdrave poslastice i deserti budu šlag na tortu vaše nezaboravne novogodišnje večere.

     512
  • Devet najhranljivijih namirnica

    Devet najhranljivijih namirnica

    Avokado - Uprkost obilju masti, avokado može smanjiti holesterol. Bogat je beta-sitosterolom i jedinjenjem glutatonom koji je snažan antioksidans.

    Pasulj - Bogat je rastvorljivim vlaknima, proteinima i magnezijumom koji snižava krvni pritisak i povoljno utiče na arterije.

    Borovnice - Čuvari srca, vida i pamćenja.

    Brokoli - Izvor sumpornih jedinjenja, povećavaju proizvodnju enzima. Ubija bakterije koje izazivaju čir. Štiti oči i kosti, kao i krvni pritisak.

    Crna čokolada - Sadrži više flavonoida od bilo kojih drugih namirnica. Poboljšava krvni pritisak, sprečava formiranje krvnih ugrušaka i smanjuje upale.

    Lanene semenke - Izvor esencijalnih masnih kiselina, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Smanjuju nivo holesterola zahvaljujući vlaknima.

    Beli luk - Ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Delue kao rastvarač krvi, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka i štiti DNK ćelije.

    Losos - Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Smanjuje rizik od problema sa prostatom i održava ćelije zdravim.

    Spanać - Sadrži visoku koncentraciju vitamina K koji čuva kosti. Izvor je kalijuma i magnezijuma koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od moždanog udara.

     1780
  • Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Zašto se treba odvići od zaslađenih pića

    Bilo da pokušavate da sredite svoju ishranu, da jedete zdravije ili da oslabite, jedna stvar je sigurna - zaslađena pića su veliki izbor prekomernih kalorija. Konzumiranje takvih pića povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, šloga i osteoporoze. Ni dijetalna pića nisu rešenje, jer su veštački zaslađivači nezdravi koliko i šećer, a izazivaju pojačan apetit.

    Voćni sokovi (odnosno ono što se prodaje pod tim imenom) su još kaloričniji od gaziranih sokova i brže povećavaju nivo šećera u krvi. Osim toga, skoro 10% ispitanih uzoraka soka od jabuke imaju nivo arsenika veći od dozvoljenog.

    Najbolji način da se rešite svega toga je da se držite vode. Ako vam ideja o običnoj vodi nije privlačna, počastite se vodom u koju ste stavili voće ili povrće, što će vam osim ukusa obezbediti i neophodne vitamine i sve druge dobrobiti voća.

     1406
  • Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike u vezi su sa afričkim korenima, iako je britanska kolonizacija ostavila svoj pečat. Začini, hleb, šećer i čaj deo su svakodnevne ishrane u Zimbabveu. Uprkos bogatoj tradiciji, u Zimbabveu su popularna i dostupna brojna međunarodna jela. Sadža je najpopularnije nacionalno jelo. Neki od glavnih sastojaka ovog jela su kukuruz, povrće i piletina sa začinima. Kuva se dok se ne dobije kaša. Avokado je dostupan i jeftin, a ne bi trebalo zaboraviti na pasulj, kikiriki, zeleni kukuruz - kojih ima na pretek. Meso i divljač, kao što je govedina, služi se za posebne prilike. Nemojte se iznenaditi ukoliko na meniju pojedinih lokalnih restorana nađete rep krokodila, rame antilope... Tokom leta na ulici možete kupiti sušene crve ili mrave. Jedu se prženi i kažu da su ukusni i slani. Pivo je najpopularnije alkoholno piće.

     1769
Kordon bleu (francuski: plava traka ili Le Cordon Bleu) je poznato jelo koje se često može nači na menijima raznih restorana u čitavamo svetu. Jednostavno i veoma ukusno jelo. Sasvim…
6236
Projice sa kajmakom na Ljiljin način. Prijatno!
12690
Jednostavno, lako, bez mesa, preukusno! Poželji možete dodati još koje povrće ili izbaciti neko koje ne volite.
16579
Interesantna pita sa crnim vinom, ali ukoliko je pripremate deci ili jednostavno ne volite vino možete ga zameniti sa vodom. Prijatno!
3563
Kuglof možete služiti uz kafu, čaj, sok, toplo mleko, kuvano vino, kao desert, doručak pa čak i večeru. Jednostavno uživajte!
27908
Sezona je jabuka, iskoristite je maksimalno. Evo jednog fantastičnog recepta za jabukovu ravaniju sa mlevenim orasima.
6575