Unosite li dovoljno kalcijuma?

Copyright
Copyright: readersdigest.ca
Pročitano: 1399 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(1 Glas)

Ljudsko telo skladišti kalcijum više nego ijedan drugi mineral, ali većina odraslih unosi svega polovinu dnevne preporučene doze. Unosite li dovoljno ove važne supstance?

Kalcijum je ključan za očuvanje zdravlja čitavog tela – održava kosti i zube snažnim i omogućava pravilno funkcionisanje mišića i nerava. Zapravo, kalcijum je toliko bitan da predstavlja 2% mase odraslog čoveka.

Kalcijum se mahom skladišti u kostima i zubima, a manji deo cirkuliše krvotokom, gde ima ulogu u produkciji hormona i enzima i u ćelijskoj razmeni materija. Bitan je i za zgrušavanje krvi, zaceljivanje rana i kontrakciju mišića.

Ako vam je unos kalcijuma konstantno nizak, telo će automatski "krasti" ovaj mineral iz kostiju što za posledicu ima nastanak osteoporoze, a ni grčenje mišića nije neuobičajna pojava pri nedostatku kalcijuma.

Ne zaboravite da, iako unosite dovoljno kalcijuma, on se ne može apsorbovati bez vitamina D, tako da obavezno izlažite svoje telo sunčevim zracima, uz sve mere opreza.

Odraslom čoveku je dnevno potrebno oko 1000 mg, a najbolji izvori ovog mineral su mlečni proizvodi, zeleno povrće, riba i žitarice.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava