Paleo dijeta - hranite se kao naši preci

copyright
Copyright: millerthepillar.com
Pročitano: 1351 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(3 glasova)

Paleo dijeta u poslednje vreme sve više okupira pažnju javnosti. Osmislio ju je profesor Loren Kodejn i bazira se na navikama u ishrani koje su imali naši preci iz perioda paleolita. Samim tim, pobornici ove dijete tvrde da su industrijska revolucija, prerađena hrana, aditivi i preteran unos šećera glavni krivci za mnoge moderne bolesti, te da je paleolitski način ishrane najprirodniji i najzdraviji po ljudski organizam.

Šta paleo dijeta podrazumeva?

Paleo dijeta preporučuje konzumiranje samo onih namirnica koje su bile dostupne našim precima, a velika predrasuda je da su se hranili samo mesom. Ipak, činjenica je da su mnoge namirnice (koje se danas naširoko konzumiraju), zabranjene.

Zabranjene namirnice: svi oblici šećera, testenine, hleb, žitarice (pirinač, kukuruz, pšenica), mlečni proizvodi, kvasac, mahunarke, krompir, kikiriki, alkohol, kafa, sirće i sva prerađena hrana koja sadrži aditive (uključujući i suhomesnate proizvode)

Dozvoljene namirnice: meso (krto, bareno), morski plodovi, povrće (osim mahunarki i krompira), pečurke, semenke, voće (samo ako je sveže), maslinovo i laneno ulje, limunov sok, čajevi

Posebne smernice: med je dozvoljen, ali u izuzetno malim količinama. Alkohol jeste zabranjen, ali je dozvoljena čašica vina dnevno. Ne konzumirajte više od četiri kašičice ulja dnevno. Zbog zabrane mlečnih proizvoda, potrebno je uzimati kalcijum.

Iako su mnogi primetili da su u prvoj fazi dijete izgubili par kilograma, fizički izgled ne treba da bude osnovni razlog započinjanja paleo dijete. Ovakav način ishrane pre svega štiti od mnogih bolesti kao što su rak, dijabetes, povišen holesterol... U početku može biti teško jer se odriče od grupa namirnica koje su najzastupljenije u prodavnicama, ali ako izdržite prvih par nedelja, paleo dijeta neće predstavljati samo način ishrane, već zdrav način života.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava