• Kako nahraniti dete koje je izbirljivo?

    Kako nahraniti dete koje je izbirljivo?

    Činjenica da dete ne želi da jede određenu vrstu hrane često ume da bude jako frustrirajuća za mnoge roditelje. Pre svega, roditelji brinu da njihovo dete neće uneti potrebne vitamine i minerale, kao i da će izgubiti na telesnoj masi.

    Međutim, da li ste znali da istraživanja pokazuju da je svako četvrto dete na svetu izbirljivo? Izbirljivost može biti prosto deo detetovog karaktera, ali i posledica nekog negativnog iskustva sa hranom, kao što je na primer da se dete u prošlosti zagrcnulo određenom namirnicom.

    Ukoliko i vaše dete spada u grupu izbirljive dece, na pravom ste mestu, jer ćemo vam u nastavku teksta dati praktične savete kako da prebrodite detetovu izbirljivost i naučite ga da sve treba jesti.

    Obezbedite adekvatan prostor za hranjenje deteta

    Od suštinskog je značaja obezbediti i dobro opremiti prostor u kome će se dete hraniti. Kako bi deca razvila pozitivan odnos prema hrani i stekla naviku da jedu, potrebno je da jedu u određeno vreme i na miru.

    Dakle, vreme za jelo je vreme u kome dete na miru može da se upozna sa hranom koju ste pred njega stavili, kao i da je na miru pojede.

    Primera radi, stolica u kojoj hranite bebu u velikoj meri olakšava ovaj posao, jer je ona kreirana upravo za potrebe hranjenja deteta - ono u njoj bezbedno sedi i ima površinu na kojoj će proučavati hranu i upoznavati se sa njom, a bez obzira na to koliki nered napravi u tom procesu, vi ćete lako moći da počistite.

    Ustalite određenu rutinu obroka

    Deca treba da imaju 3 glavna obroka i 2 užine u toku dana. Vreme obroka treba da bude pravilno raspoređeno tokom dana i ustaljeno, kako bi dete bilo dovoljno gladno kada dođe vreme za jelo, ali i da ne dođe do razdražljivosti jer je pregladnelo.

    Zato izbacite suvišno grickanje između obroka, kao i pijenje mleka i sokova, jer uz ove prakse dete neće biti dovoljno gladno kada dođe vreme za obrok, pa će i odbijati da jede.

    Upoznajte dete sa hranom i uključite ga u proces pripreme

    Ovo možda zvuči nemoguće kada su u pitanju vrlo mala deca, ali i sa njima možete napraviti određene korake na ovom polju. Povedite dete sa sobom u nabavku hrane, a dok kupujete namirnice pričajte mu o njima i dozvolite mu da ih dodirne ili pomiriše.

    Prilikom pripreme hrane, neka vam vaše dete pomogle na bilo koji način koji odgovara njegovom uzrastu. Ukoliko je pak suviše malo, može biti u vašem prisustvu i gledati vas kako kuvate, a vi mu u procesu pričajte o samoj aktivnosti.

    Deca su obično rada da probaju hranu u čijoj pripremi su učestvovala, a glavni cilj je da razviju pozitivne konotacije na hranu i susret sa istom.

    Spremajte hranu na različite načine

    Možda vaše dete ne voli neku hranu ne zbog ukusa same hrane, već zbog načina na koji je ona pripremljenja. Naime, i sami znamo da je pohovani karfiol mnogo ukusniji od barenog karfiola. Zato pokušajte da svoje dete prvo upoznate sa namirnicom tako što ćete je spremiti na “primamljiviji” način, pa kada se navikne na njen ukus, možete preći i na standardne načine kuvanja poput barenja.

    Takođe, ukoliko vaše dete konstantno odbija jednu te istu namirnicu, to može biti i zbog toga što mu se ne sviđa njena struktura. Ovo možete prevazići tako što ćete praviti različite čorbice ili namaze u kojima ćete ispasirati te namirnice. Dakle, napravite potaž u kom ćete ispasirati karfiol, šargarepu ili brokoli, ili paštetu od određene vrste mesa, ali i od povrća.

    beba mama hrani bebu

    Pustite dete da se igra sa hranom

    Igranje sa hranom dovodi do razvijanja pozitivne konotacije na hranu, jer se tokom igranja dete upoznaje sa različitim teksturama, bojama i mirisima koje hrana ima. Ovde podrazumevamo igranje hranom tokom jela, ali i nezavisno od jela.

    Na ovaj način dete se upoznaje sa namirnicama, a kada mu iste budete servirali za vreme obroka, ono će ih prepoznati i neće ih smatrati nečim nepoznatim i sumnjivim.

    Vaše dete se ugleda na vas, zato mu postavite dobar primer

    Najpre morate biti svesni da se vaše dete ugleda na vas, čak i kada vi to ne primećujete. Svojim primerom treba da mu pokažete kako je sva hrana namenjena jelu i podjednako ukusna, kao i da je proces jela nešto u čemu treba uživati.

    Ovde ne mislimo na onu klasičnu i izvikanu praksu poput vikanja “Mmm, kako je ovo ukusno!” ili “Evo gledaj, i mama jede, njam njam!”. Umesto toga, jedite zajedno sa detetom i pokažite mu svojim izrazima lica i pokretima tela da je to što jedete nešto što je ukusno i u čemu uživate. Slobodno možete komentarisati kako je ukusno, ali na neusiljen način. Tada će i dete dobiti želju da istu hranu proba.

    Nemojte prisiljavati dete na ono što ne želi

    Nedostatak detetove saradnje prilikom obroka može biti izuzetno frustrirajuć, ali glavna stavka koju treba da zapamtite jeste sledeća: nemojte prisiljavati dete da jede ono što mu se ne sviđa.

    Dakle, nemojte terati dete da “proba bar jedan griz” kada je očigledno da mu se ne sviđa, nemojte ga terati da sedi za stolom dok ne pojede sve iz tanjira, a pogotovo ga nemojte terati da jede hranu koju ne voli kroz plač.

    Ukoliko ga budete prisiljavali da jede, ono će razviti negativan odnos prema hrani, koji može biti okidač različitih poremećaja ishrane u odraslom dobu.

    Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći. Naoružajte se strpljenjem i zapamtite da nije strašno ako vaše dete neće da jede određenu namirnicu. Nemojte se mnogo nervirati oko toga. Iskoristite jedan od naših saveta, i možda se to i promeni. Srećno!

     

     869
  • Tuna

    Tuna

    Tuna je krupna plava riba, najveći predator među ribama i pripada familiji Thunnidae. Može da živi do 30 godina, a najpoznatije vrste tune su plavorepa, žutorepa, prugasta tuna (skipjack) i bela tuna (albacore). Za plavorepu se smatra da je najkvalitetnija i njeno meso je često najskuplje.

    Meso sveže tune sadrži samo stotinak kalorija, ali zato obiluje proteinima, mineralima (od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i selena), potom vitaminima B kompleksa, niacinom i riboflavinom. Možda najveće bogatstvo tune jesu esencijalne omega-3 masne kiseline kojima takođe obiluje. Ove masne kiseline su bitne jer čuvaju srce od raznih oboljenja, smanjuju šanse za srčani i moždani udar, sprečavaju stvaranje ugrušaka u arterijama, smanjuju loš holesterol i visok pritisak.

    Meso tune ima najmanje masnoće od svog drugog mesa i u ishrani se koristi ili sveže, ili konzervirano u vodi ili ulju. Sveža tunjevina se može na primer peći ili dinstati uz dodatak paradajza ili paprike (koji će joj održati vlagu), može se pripremiti na roštilju uz dodatak vina i bosiljka (sa kojim se odlično slaže) ili se sa ostalim mesom i povrćem peći u obliku ražnjića. Konzervirana tuna je idealna za posipanje pice ili brusketa, a može biti i izvrstan dodatak raznim mediteranskim salatama.

     4522
  • Prednosti upotrebe silikonskog kuhinjskog pribora

    Prednosti upotrebe silikonskog kuhinjskog pribora

    Kuhinjski pribor od silikona u odnosu na karakteristike metalnog, plastičnog ili drvenog pribora ima niz prednosti. Pre svega, silikon je otporan na toplotu zbog čega je savršen za upotrebu kada je reč o pripremi jela na visokim temperaturama. Otporan je na mrlje I ne zadržava mirise, niti poprima boju određenih namirnica. Silikonski proizvodi se lakše održavaju I čiste. Bezbedan je za upotrebu jer se na silikonu ne talože bakterije I mikrobi, kao što je to slučaj sa drvenim priborom. Ne može oštetiti posude za kuvanje ili pečenje. Ne može proizvesti opasne materije prilikom isparenja, kao što je to slučaj sa metalom koji može da korozira. U članku “Sigurna upotreba posuđa” navodi se: “Nema poznatih zdravstvenih opasnosti povezanih sa upotrebom posuđa ili kuhinjskog pribora od silikona.”

     1931
  • Zašto je zdravo piti smutije?

    Zašto je zdravo piti smutije?

    Obezbedite svom telu neophodne zalihe vitamina i minerala upravo putem smutija, posebno ukoliko ste na određenom programu ishrane u cilju smanjenja telesne težine.

    Smutiji utiču na bolje varenje, ukoliko imate problema sa zatvorom.

    Značajni su za detoksikaciju organizma.

    Minerali i vitamini u smutijima utiču na zdravlje kože, kose i noktiju.

    Podstiču memoriju, izazivaju osećaj smirenosti i utiču na zdrav san.

     1427
  • Zašto je tunjevina zdrava?

    Zašto je tunjevina zdrava?

    Tunjevina sadrži vrlo malo ugljenih hidrata, gotovo da ne sadrži šećere i vlakna. Bogata je omega-3 masnim kiselinama i odličan je izvor proteina. Od vitamina najzastupljeniji su: D, B6 i B12. Od minerala prisustvo gvožđa i selena je najizraženije. Tunjevina je značajna za zdravlje srca jer je odlična zamena za hranu sa visokim sadržajem zasićenih masti što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Zbog omega-3 masnih kiselina odličan je saveznik za zdravlje očiju, posebno kada je reč o makularnoj degeneraciji. Zahvaljujući proteinima, tunjevina obezbeđuje i poboljšan mišićni tonus i ukupnu metaboličku efikasnost.

     972
Čorba od kupusa i cvekle. Veoma ukusno i zdravo.
5573
Ako volite peciva i pogače evo još jednog doličnog recepta.
1787
Salata sa povćem, feta sirom i testeninom. Možete služiti kao prejdelo, prilog ali i kao lagani obrok.
1826
Jedan veoma ukusan obrok u ove letnje dane.
6165
Zapečene šnicle sa belim lukom i paradajzom.
11236
Kolač sa kiselom pavlakom i voćem po želji. Veoma brzo i lagano za pripremu a ujedno i osvežavajuće.
69553